Skocz do zawarto艣ci

Wyniki sezonu 2016/17 i przymiarki do nastepnego

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Zakladam nowy watek zbiorczy, ktory przy okazji bedzie wstepem do organizacji na przyszly sezon.

Ponizej sa wyniki w calych rozgrywkach czyli kto gdzie skonczyl w tym sezonie i kto gdzie wyladuje w przyszlym [o ile wszyscy potwierdza swoj udzial!].

Legenda do opisu:

** oznacza calkowite olanie gry [wg definicji z pytania 27 regulaminu] i automatyczny wylot z rozgrywek.

* oznacza czesciowe olanie gry [wg definicji z pytania 27 regulaminu] i degradacje o poziom [o ile jest nizszy].

/ oznacza zupelnie inny nick na forum e-nba od tego na Yahoo [nic z tego nie wynika, ot troche mylace].

na zielono awanse na [umownie] wyzszy poziom drzewka niz w tym sezonie.

na czerwono spadki na [umownie] nizszy poziom drzewka niz w tym sezonie.

na niebiesko pietnuje GMow, ktorzy karnie wylatuja z rozgrywek w przyszlym sezonie.

na czarno pozostanie na tym samym poziomie drzewka.

Mam nadzieje, ze sie nigdzie nie walnalem, ale koniecznie sprawdzcie Wasza lige czy sie wszystko zgadza z kolejnoscia, nickami, gwiazdkami i olewusami.

Liga I

wiLQ [komisz] - woLF-Pack [THREE-PEAT!!! YEEEEAAAAA!]

marcos - Unstoppables Bulls

QAS - QAS [podium tiebreakerem na 13stkach!]

mac - Tim Duncan

Benon - BasketBoli

Evitacre/Pablo - Holy Grail

L.TM/Tomi - L.MP

matek/Mateusz - Underrated

grubs/Berdziu - Berdjusza

bigfucker/Kriszot - Kriszot's Team [spadek tiebreakerem, grubs mial 15tke]

Masud/Artur - Zdunia Squad

Slawekmroz - Florida Pensioners

bulek - Sopockie Trefliki

pabloboar - Ball Lovin Criminals

wroblon - Wrobel's Team**

Gdyby wroblon nie olal to wyszlaby liga idealna... zwlaszcza dla mnie ;-) Dzieki Panowie!

Wyszla piekna walka do konca bo 3-druzynowy tiebreaker o trzecie miejsce plus 2-druzynowy o szoste oraz kolejny na granicy spadku/utrzymania... Wow!

Liga II East

MTH - Straight Outta Poznan

Chicken2 - Chicken Team

Dida.84 - LGW CLIQUE

lorak - lorak

Kula23 - MELBEST

k4sztan/Micha艂 - Kasztaniaki Bulls

pumeks - NEVERWINS

nash13phx - Seagull Hunters

Bartek31/Bartosz - Chicago Warriors* [karny spadek, gdyby rozegral minimum gier by sie utrzymal]

GRB - GRB

washko [komisz] - Wazki Wroclaw East

fluber - Six Sigma

Wojtek J. - Pomylka

BlackMamba/Marcin - BlackMamba

maryjan - Tloki III Warszawa

Fajna walka do konca po obu stronach tabeli, ale szokuje ilu weteranow spada oraz wysokie miejsce druzyny z 750 rozegranymi meczami... przy okazji wspolczucia dla GRB, ktory przegral walke o utrzymanie z botem... tiebreakerem.

Liga II West

Zodd - Ferajna

Mentor - Dziki Wsch贸d

killer7/Krzysztof - gilusie

January/Jan - January

sooobi/Bartek - sama-sama

Gerard - Gerard's Hicks

MKA/Marcin - MKAllstars

julekstep - HuWDu

dannygd - Wolves

Lew [komisz] - BC Dzidzia

Leszczur - Bearded Punters

kolek23 - Kolek's Rednecks

Siner - Fc Siner

Qooniu/艁ukasz - Love's Broken Hand

Szulim - Dragons Nest**

Jak wspomniane w dyskusjach miedzyligowych gratulacje dla killer7 za wspiecie sie z IV do I w najkrotszym czasie!

Poza tym gratuluje swiezemu miesku armatniemu aka awansujacym do I ;-)

Zas ogolnie jestem rozczarowany, ze znowu nie udalo sie by na poziomach I i II drzewka juz nie bylo zadnych olewusow...

czy kiedys sie to uda? Bo powoli trace nadzieje... czemu zawsze ktos wyskakuje pomimo wstepnego odsiewu?

Ale z punktu widzenia praktycznego z tego powodu zwalniaja sie dwa dodatkowe miejsca w II na awans z III [przez wroblona i Bartek31] oraz 2 dodatkowe miejsca na poziomie III dla awansow z IV [przez 2 wyloty z rozgrywek].

Liga III Atlantic

KapitanPlaneta - Planetarianie

Mikowal83 - Warsaw Hornets

Chytruz - Maul Merchant

Regis - Anything Is Possible

Piotrek - Lebron Haters

RonnieArtestics - Funk volume

kemizo - HKS 1946 Kemizo

Racza - Elementy K艂uj膮ce

Buu - Niepelnosprytni

cieglo [komisz] - Penetrator

bankrut - bankruci

Axd - Joel Hans

Michallar - Fanatycy Na Wsp贸lnej**

Enigmos - Les Cocottes

sokolinek - GDR*

2 GMow z podium awansowalo drugi rok z rzedu, wiec krocza ladnie ku gorze...

na pierwszy rzut oka jakos malo tu miejsc gdzie bylo blisko, wiec dajcie znac jak sie gralo.

Liga III Pacific

sowacx - Owls

maro - Dziobaki

air_mj [komisz] - MJ-TEAM

dvd93 - Love & Passion [dodatkowy awans #2 przez olewusow wyzej dzieki tiebreakerowi]

mikrofalowka - Milwaukee Badgers

LukeBerd - The Berd

internista - The Night Shift

ozzy110 - Knickerbockers

Big Tree - Dallas Mavs

Kraso - Kraso

obi - Gin Team

jacobsman13/Bartosz - FC Parapety

t3jlor - Cerveza

szogo - Pogromcy Donk贸w

Lukacs - S膮 Gorsi**

Wygrana tiebreakerem! Ale Top3 tak sie oddalilo, ze pewnie wyszlo przez to mniej ciekawie dla pozostalych? Jedna z moich ulubionych nazw w rozgrywkach niestety przestala byc aktualna... bo juz nie ma gorszych od calkowitych olewusow. Szkoda.

Liga III North

gogalq - shirtless since '92

krisss/Krzysztof - Bary艂ki

Gryzlak - Los Swiss Army Draft

Dig - Red Panthers [dodatkowy awans #1 przez olewusow wyzej dzieki tiebreakerowi]

thompkins - The Hunters

Mack/Maciek - Bad Boys Team

hasek - Alkograss Na艂ogowo

MJ1 - Amazing Masters

goozman/gooz [komisz] - BukkakENBA

byme/dawid 艂ebek - CK

Tru Warier/Freddy - Team Warier

turbokasztan - Nic nas nie 艂膮czy

rk18tw/Ryszard - TeamBarca

matvez/Mateusz - Biegamy

Marthinus/Marcin - Sanctuss**

gogalq ostro pozamiatal, najlepszy wynik na poziomach I-III!

To cieszy po wyjatkowych okolicznosciach spadku i na szczescie szybko wraca na szczyt gdzie bylo jego miejsce.

Poza tym fajna walka o awans i o utrzymanie, wiec pomimo olewusa chyba wyszla najbardziej udana liga III? ;-)

Liga III South

bulls2006 - Krzysztof's Team

ArtZ - Solid as a Rock

knt - NH Big Bang

shevcu - MKS Milej贸w

El-Maniaque/Leszek Rudolf - BYDZIA BULLS

striker27 [komisz] - Race for the Prize

Jackoso - Jackoso's Team

maciejj - _PTG_

Zagi - The Saints

seether10 - Los 艁贸d藕**

Tizz - Psychopathic Rydaz

Slaw441 - Slawo's BasketEagles

Jordan20 - jordan20(j.sprawka)

piotreksuper - Superteam*

szkoda-czasu/Radek - Nocna Stra偶*

W podsumowaniu calego poziomu III bylo 4 calkowitych olewusow i 3 czesciowych [poprawa w porownaniu do poprzedniego sezonu o 3 sztuki], ale tylko jeden z nich utrzymalby sie na tym poziomie gdyby gral do konca. Czyli dodatkowych awansow z poziomu IV jest w sumie 3 [akurat po jednym na kazda lige ;-)].

Liga IV California

gramek - Bone Collectors

Raven - Raging Ravens

123 - Phx Basketball

Tocheck [komisz] - Bad Madafakas

wojtas1989 - Big Bang [dodatkowy awans przez olewusow wyzej]

Gawron24 - LAGawronLakers

Falki - Spot-On

Jeszka - Ankle Breakers*

kwaball - wanish's Team*

airmax - FCB

eLJot - Uncle Drew Team

tmac1_81 - OBLIVION*

iglo13 - Dragon Balle

karl - klekoty**

clinic - Chip On The Shoulder**

Rozczarowujace 5 olewusow... czyli liga nie byla tylko cicha na forum ;-(

Ale gratulacje dla tych co wytrwali i grali do konca.

Liga IV Florida

barcalover [komisz] - God of Thunder

Tecu/beren32 - Mohicans

cz艂owiek...morza - Cz艂owiek Morza Team

Sylvinho - Sylvinho Arizona

LeweBiodroSmoka/Roland - LBS Blooper$ [dodatkowy awans przez olewusow wyzej]

budzikreal - RB Team

Sachs/Small - Small's Team

szajman8/szajman - Harpagans

tweetas/Thom Anafellow - BlockBuster

nawciarz - Trzebnica 76'ers

ignazz - San Antonio Ignazze

perkoz13/perkoz - perkoz Team*

ATBFLASH/Andrzej - PATAFIANOS

Julius - Chorwackie Skowronki*

Raf85/Rafa艂 - Raf85 Team

Dwie druzyny nie dograly 70 gier, ale poza tym to ladny przyklad, ze na poziomie IV rowniez moze powstac fajna liga ;-)

Podziekowania za granie do konca wsrod tych co nie awansowali!

Liga IV New York

Stryder;0 - Stryder's Squad

asq_;5/sorche_fantasy - Big Bada Boom

TheDrwalu;3 - Team Aconcagua

batou;1 - 艢nie偶ne Koczkodany

Dudek;2/ReynevanDudek - Red Devils [dodatkowy awans przez olewusow wyzej]

Popes;0 - Mazowszanka Pruszk贸w

mateusz754;0 - High Flyers

melerowy;0 - Supersuckers

COACH R;2 - DETROIT BAASKETBAALL

kucio;5 - Giggity Giggity Goo**

theANSWER;0 - The GamblerS

p4tryk - Texas

Sonic;3 [komisz] - Dunkin' Donuts*

F.U.;3 - BlackFox Wroc艂aw*

Cardioka;0 - Whitestock Ballers**

Wiecej olewusow wsrod weteranow niz wsrod debiutantow... wstyd i hanba dla nich!

Stryder jest tegorocznym "goracym prospektem" wsrod debiutujacych GMow... ;-)

109 pkt roto jest imponujace i zdecydowanie najlepsze w rozgrywkach! Gratulacje za to jak pozamiatales!

Porownujac sytuacje na poziomie IV do zeszlego sezonu mamy spora poprawe wsrod calkowitych olewusow [9 vs 4 choc wtedy bylo o jedna lige wiecej] co pocieszajace, ale bylo gorzej wsrod czesciowych olewusow [9 vs 7, skoro byla dodatkowa liga to proporcjonalnie gorzej] co oczywiscie mnie smuci i wciaz mamy daleko do idealu...

Liga Mistrzow

Liga III Atlantic = dannygd - Wolves

Liga II East = bulek - Sopockie Trefliki

Dynasty = mac - Tim Duncan

Liga IV Texas = kemizo - HKS 1946 Kemizo

sznur A licytacja = KapitanPlaneta - Planetarianie LM

LM = bigfucker/Kriszot - Peaches N Cream

Liga I = wiLQ - High End Averageness

Liga IV California = shevcu - MKS Milej贸w

FB Best = HubertJ - Wild Snails

Liga III South = maryjan - T艂oki II Warszawa

Liga IV Florida = Mikowal83 - WARSAW HORNETS

sznur B licytacja = szkoda-czasu - Nocna Stra偶

Liga III North = Dida.84 - LGW TEAM

sznur C licytacja = L.TM - L.MP

Liga II West = wroblon - Lysy z Wizardsa**

Fajna mieszanka uczestnikow roznych lig i poziomow, zwlaszcza na podium ;-)

A u mnie niestety rozczarowanie... ktoras liga musi byc najgorsza i padlo na ta.

Jesli sie nigdzie nie machnalem to sklad lig na poszczegolnych poziomach drzewka wyglada nastepujaco [oczywiscie o ile wszyscy potwierdza udzial, kazda rezygnacja spowoduje przesuniecia!]

Poziom I [1 liga]:

wiLQ, marcos, QAS, mac, Benon, Evitacre/Pablo, L.TM/Tomi, matek/Mateusz, grubs/Berdziu, MTH, Chicken2, Dida.84, Zodd, Mentor, killer7/Krzysztof.

Poziom II [2 ligi]:

bigfucker/Kriszot, Masud/Artur, Slawekmroz, bulek, pabloboar, lorak, Kula23, k4sztan/Micha艂, pumeks, nash13phx,

January/Jan, sooobi/Bartek, Gerard, MKA/Marcin, julekstep, dannygd, KapitanPlaneta, Mikowal83, Chytruz, Owls,

maro, air_mj, dvd93, gogalq, krisss/Krzysztof, Gryzlak, Dig, bulls2006, ArtZ, knt.

Poziom III [4 ligi]:

Bartek31, GRB, washko, fluber, Wojtek J., BlackMamba/Marcin, maryjan, Lew, Leszczur, kolek23,

Siner, Qooniu/艁ukasz, Regis, Piotrek, RonnieArtestics, kemizo, Racza, Buu, cieglo, bankrut,

Axd, mikrofalowka, LukeBerd, internista, ozzy110, Big Tree, Kraso, obi, jacobsman13/Bartosz, thompkins

Mack/Maciek, hasek, MJ1, goozman, byme/dawid 艂ebek, Tru Warier/Freddy, turbokasztan, shevcu, El-Maniaque/Leszek Rudolf, striker27,

Jackoso, maciejj, Zagi, Tizz, Slaw441, gramek, Raven, 123, Tocheck, wojtas1989,

barcalover, Tecu/beren32, cz艂owiek...morza, Sylvinho, LeweBiodroSmoka/Roland, Stryder, asq_, TheDrwalu, batou, Dudek

Poziom IV [2 ligi z tegorocznymi uczestnikami plus ligi z nowymi zapisami]:

Enigmos, sokolinek, t3jlor, szogo, rk18tw/Ryszard, matvez/Mateusz, Jordan20, szkoda-czasu/Radek, Gawron24, Falki,

Jeszka, kwaball, airmax, eLJot, tmac1_81, iglo13, budzikreal, Sachs/Small, szajman8/szajman, tweetas/Thom Anafellow,

nawciarz, ignazz, perkoz13/perkoz, ATBFLASH/Andrzej, Julius, Raf85/Rafa艂, Popes, mateusz754, melerowy, COACH R,

theANSWER, p4tryk, Sonic, F.U.

Watpliwe, ze wszystkie 34 osoby na tym poziomie potwierdza, wiec pewnie bedzie jak w tym sezonie tzn dwie ligi glownie zlozone ze starych uczestnikow ewentualnie wymieszane z nowymi by uzupelnic do odpowiedniej wielkosci ligi. Gdyby ubylo z rozgrywek 19 lub wiecej GMow to powstanie tylko jedna taka liga i w sumie na taki scenariusz bym na dzisiaj stawial.

Zaproszenia do przyszlorocznej Ligi Mistrzow z tych rozgrywek:

wiLQ, MTH, Zodd, KapitanPlaneta, sowacx, gogalq, bulls2006, gramek, barcalover, Stryder plus broniacy tytulu dannygd.

P.S. Ufffffffffffffffffffffff. Gratuluje wszystkim awansujacym i mam nadzieje, ze sie bawiliscie tak dobrze jak ja ;-)

Pamietajcie zeby zajrzec do tego dzialu pod koniec sierpnia bo beda ankiety w sprawie weta!

Plus mam nadzieje, ze macie jakies komentarze...

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Czy liga mistrz贸w jest obowi膮zkowa?

Tego by brakowalo zeby zmuszac ludzi do grania... nie jest, wiec mozesz odrzucic zaproszenie i tyle.

nie wiem czy jest sens po艣wi臋ca膰 temu czas skoro i tka wszyscy traktuja to po macoszemu.

Na pewno nie wszyscy... ale skoro nie ma awansow i spadkow to oczywiste, ze powody grania musza byc inne niz w drzewku.
Odno艣nik do komentarza

Dziwi mnie troche to podej艣cie do Ligi Mistrz贸w, ja tam sie ciesze 偶e b臋dzie okazja zmierzy膰 si臋 z najlepszymi z danych lig. Uwa偶am, to za super spraw臋 i zamierzam walczy膰 mimo braku do艣wiadczenia. Co do podej艣cia to pewnie zale偶y od zestawu graczy wi臋c mo偶e w przysz艂ym roku b臋dzie inaczej:)

Odno艣nik do komentarza

Dzi臋ki wiLQ za podsumowanie. Fajnie jest zobaczy膰 w jednym miejscu jak u艂o偶y艂y si臋 wszystkie ligi.

Ciesz臋 si臋, 偶e uda艂o mi si臋 zaraz po spadku wr贸ci膰 do 1 ligi. Ku mojemu zaskoczeniu (i wbrew tabelkom na 艣rednich przez chyba ca艂y sezon) oraz na przek贸r prognozom (spadek) wygra艂em swoj膮 pierwsz膮 lig臋 w fantasy :)

Na koniec dodam, 偶e zgodnie z danym wcze艣niej s艂owem rezygnuj臋 z Ligi Mistrz贸w.

Odno艣nik do komentarza

Czy liga mistrz贸w jest obowi膮zkowa? Bo wydaje mi si臋 ze wy偶szy presti偶 jednak w 1 lidze i nie wiem czy jest sens po艣wi臋ca膰 temu czas skoro i tka wszyscy traktuja to po macoszemu.聽

Dziwi mnie troche to podej艣cie do Ligi Mistrz贸w, ja tam sie ciesze 偶e b臋dzie okazja zmierzy膰 si臋 z najlepszymi z danych lig. Uwa偶am, to za super spraw臋 i zamierzam walczy膰 mimo braku do艣wiadczenia. Co do podej艣cia to pewnie zale偶y od zestawu graczy wi臋c mo偶e w przysz艂ym roku b臋dzie inaczej:)

Ja mam takie wra偶enie, 偶e niekt贸re osoby traktuj膮 LM po macoszemu, bo cz臋sto dostaj膮 to po g艂owie od graczy 4 ligowych ;) A na powa偶nie, to chyba jedyna taka formu艂a, aby zagra膰 z samymi mistrzami w jednym miejscu i cho膰 niekt贸rzy traktuj膮 1 lig臋 jako bardziej presti偶ow膮, to od 2 sezon贸w wida膰, 偶e wielu graczy by艂o tam troch臋 z przypadku i spadaj膮 rok po roku do ni偶szych lig...

Odno艣nik do komentarza

Ja mam takie wra偶enie, 偶e niekt贸re osoby traktuj膮 LM po macoszemu, bo cz臋sto dostaj膮 to po g艂owie od graczy 4 ligowych ;) A na powa偶nie, to chyba jedyna taka formu艂a, aby zagra膰 z samymi mistrzami w jednym miejscu i cho膰 niekt贸rzy traktuj膮 1 lig臋 jako bardziej presti偶ow膮, to od 2 sezon贸w wida膰, 偶e wielu graczy by艂o tam troch臋 z przypadku i spadaj膮 rok po roku do ni偶szych lig...

S膮 r贸偶ne powody takiego traktowania LM i przypadkowy sk艂ad jest dla mnie w艂a艣nie w niej ni偶 w 1 lidze. A tak naprawd臋 sam sobie zaprzeczasz, wystarczy powiedzie膰 偶e w 1 lidze jak i w LM gra minimum trzech tych samych GM (przyjmuj臋 偶e nikt nie odm贸wi udzia艂u) i r贸wnie dobrze dobrze mog膮 wszyscy spa艣膰 po sezonie do ni偶szej ligi 聽i wtedy wed艂ug twojego rozumowania LM te偶 b臋dzie przypadkowa.聽

Ja np. nie zagram w przysz艂orocznej LM je艣li dostan臋 zaproszenie (wygra艂em 1 lige w臋偶ykow膮 roto na sznurowad艂o) ze wzgl臋du na to, 偶e mam sw贸j limit co do ilo艣ci lig i ju偶 raz go przekroczy艂em graj膮c w LM i wtedy by艂a to jedna 偶e sk艂adowych mojego spadku z 1 ligi.聽

Ale jak kto艣 gra艂 tylko w jednej lidze tutaj w roto, to dla niego udzia艂 w LM na pewno jest fajn膮 nagrod膮 i na pewno b臋dzie chcia艂 w niej zagra膰.

Edytowane przez Dig
Odno艣nik do komentarza

S膮 r贸偶ne powody takiego traktowania LM i przypadkowy sk艂ad jest dla mnie w艂a艣nie w niej ni偶 w 1 lidze. A tak naprawd臋 sam sobie zaprzeczasz, wystarczy powiedzie膰 偶e w 1 lidze jak i w LM gra minimum trzech tych samych GM (przyjmuj臋 偶e nikt nie odm贸wi udzia艂u) i r贸wnie dobrze dobrze mog膮 wszyscy spa艣膰 po sezonie do ni偶szej ligi i wtedy wed艂ug twojego rozumowania LM te偶 b臋dzie przypadkowa.

Ja np. nie zagram w przysz艂orocznej LM je艣li dostan臋 zaproszenie (wygra艂em 1 lige w臋偶ykow膮 roto na sznurowad艂o) ze wzgl臋du na to, 偶e mam sw贸j limit co do ilo艣ci lig i ju偶 raz go przekroczy艂em graj膮c w LM i wtedy by艂a to jedna 偶e sk艂adowych mojego spadku z 1 ligi.

Ale jak kto艣 gra艂 tylko w jednej lidze tutaj w roto, to dla niego udzia艂 w LM na pewno jest fajn膮 nagrod膮 i na pewno b臋dzie chcia艂 w niej zagra膰.

Bardziej mi chodzi艂o o to, 偶e na e-nba prawdziwa 1 liga dopiero si臋 tworzy (min. 5-6 sezon贸w drzewka potrzeba do pewnego odsiewu, a dopiero p贸藕niej stabilizacji), a sporo graczy w niej gra艂o (i paru dalej gra) cho膰 mam wra偶enie 偶e w ni偶szych ligach jest wielu lepszych graczy. I nie chodzi o to 偶e raz kto艣 awansuje a za chwil臋 spadnie - w ko艅cu tylko 9 graczy mo偶e tam by膰, ale 偶e byli/s膮 tam gracze kt贸rzy potrafi膮 spa艣膰 kilka poziom贸w, albo po spadku karnym nie potrafi膮 awansowa膰 :)

A ju偶 fakt olewusow w 1 lidze, LM czy 2 to dla mnie jakie艣 totalne nieporozumienie...

Wys艂ane z mojego XT1092 przy u偶yciu Tapatalka

Odno艣nik do komentarza

Danny, co do olewus贸w to jak najbardziej zgoda. Chyba 偶e tu zasz艂y jakie艣 zdarzenia losowe ale dop贸ki nie mamy takiej wiedzy nalezy im si臋 pot臋pienie.

Ale co do presti偶u LM to wszystko zale偶y od podej艣cia grajk贸w, ale jak nie ma spadk贸w czy awans贸w to si艂膮 rzeczy liga b臋dzie bardziej eksperymentalna ni偶 drzewkowa gdzie liczysz na awans lub bronisz si臋 przed spadkiem. Oczywi艣cie nie umniejsza to absolutnie twojego zwyci臋stwa (przy okazji gratulacje) i sama idea rozegrania sezonu dla zwyci臋zc贸w lig jest superfajna, szczeg贸lnie jak wygra艂o si臋 lig臋 IV czy III to bierzesz taki sezon jako jaki艣 punkt odniesienia w艂asnego poziomu.

Natomiast co do I ligi to si臋 nie zgadzam z Tob膮 wog贸le bo w艂a艣nie od dw贸ch sezon贸w mamy sytuacj臋 偶e utrzymuje si臋 tylko 2 beniamink贸w, a akurat w tym sezonie spadli ponadto S艂awek i Masud kt贸rzy grali od samego pocz膮tku i akurat ich poziom trudno negowa膰, ale najlepszym si臋 zdarza gorszy sezon, z r贸偶nych powod贸w (gorszy draft, kontuzje, trejdy, itp).

Poza olewusami nigdy nie ma jednej przyczyny spadku ale wszystko si臋 sprowadza do tego 偶e po prostu kto艣 by艂 w danym sezonie lepszy.

I tak samo w II ligach za艂o偶e si臋 偶e rywalizacja by艂aby r贸wnie trudna jak w pierwszej wi臋c gdybym np. spad艂 to nie wiem czy tak 艂atwo by艂oby awansowa膰 co wida膰 po niekt贸rych przypadkach.

Zodd sam o sobie m贸wi 偶e si臋 nie do ko艅ca zna, 偶e jest s艂aby i 偶e sam nie wiedzia艂 co robi艂 w I lidze ale jako艣 teraz wygra lI lig臋 i wraca po roku, wi臋c chyba a偶 tak s艂aby nie jest albo ma fur臋 szcz臋艣cia?聽

A Ty ju偶 napewno nie jeste艣 s艂aby a mia艂e艣 rozczarowuj膮cy sezon i broni艂e艣 si臋 pono膰 przed spadkiem.

Fantasy to dalej w pewnym sensie gra losowa i nie zawsze si臋 wszystko uda.

Jak dla mnie w I lidze jest tylko jeden problem zwi膮zany z tym 偶e spada a偶 6 GM贸w co powoduje 偶e zostaje 60% sk艂adu wi臋c nie jest 艂atwo si臋 utrzyma膰. I z tego powodu trzeba gra膰 troch臋 inaczej ni偶 w II czy III lidze, bo w zasadzie ca艂y czas musisz patrze膰 nie na to ile masz do tego przed Tob膮 ale ile masz przewagi nad tymi pod kresk膮 i w ostatnich sezonach by艂y w艂a艣nie przypadki 偶e spada艂y dru偶yny kt贸re by艂y w okolicach ASW jeszcze na podium tak偶e nie ma tam lekko.

Je偶eli mieliby艣my my艣le膰 o krystalizacji poziomu I ligi to spadek by trzeba ograniczy膰 do 4 dru偶yn ale z drugiej strony wtedy nie by艂oby takich nerw贸w do ko艅ca wi臋c wszystkim 偶ycz臋 z okazji 艣wi膮t zagra膰 kiedy艣 i si臋 na w艂asnej sk贸rze przekona膰 jak jest.

I jak pokazuje nawet przyk艂ad Zodda nie ma si臋 co zra偶a膰 predykcjami czy te偶 tabelami podraftowymi tylko trzeba si臋 wzi膮膰 do roboty i gra膰 do samego ko艅ca. 聽

Odno艣nik do komentarza

Jak dla mnie w I lidze jest tylko jeden problem zwi膮zany z tym 偶e spada a偶 6 GM贸w co powoduje 偶e zostaje 60% sk艂adu wi臋c nie jest 艂atwo si臋 utrzyma膰. I z tego powodu trzeba gra膰 troch臋 inaczej ni偶 w II czy III lidze, bo w zasadzie ca艂y czas musisz patrze膰 nie na to ile masz do tego przed Tob膮 ale ile masz przewagi nad tymi pod kresk膮 i w ostatnich sezonach by艂y w艂a艣nie przypadki 偶e spada艂y dru偶yny kt贸re by艂y w okolicach ASW jeszcze na podium tak偶e nie ma tam lekko.

W II ligach te偶 spada po 6 dru偶yn z ka偶dej, a ilo艣膰 spadkowicz贸w z III tylko dlatego jest mniejsza, bo nie mamy kompletu o艣miu IV lig.

Odno艣nik do komentarza

A na powa偶nie, to chyba jedyna taka formu艂a, aby zagra膰 z samymi mistrzami w jednym miejscu

Tu ukryty haczyk polega na tym, ze wygrana w jednym sezonie nic nie mowi o tym jaki bedzie nastepny ;-)

Bardziej mi chodzi艂o o to, 偶e na e-nba prawdziwa 1 liga dopiero si臋 tworzy (min. 5-6 sezon贸w drzewka potrzeba do pewnego odsiewu, a dopiero p贸藕niej stabilizacji), a sporo graczy w niej gra艂o (i paru dalej gra) cho膰 mam wra偶enie 偶e w ni偶szych ligach jest wielu lepszych graczy. I nie chodzi o to 偶e raz kto艣 awansuje a za chwil臋 spadnie - w ko艅cu tylko 9 graczy mo偶e tam by膰, ale 偶e byli/s膮 tam gracze kt贸rzy potrafi膮 spa艣膰 kilka poziom贸w, albo po spadku karnym nie potrafi膮 awansowa膰 :smile:

Tu Cie nie bardzo rozumiem, przeciez przy zalozeniu, ze w rozgrywkach moze byc wiecej niz 45 dobrych GMow jednoczesnie to fizycznie sie wszyscy nie zmiesza na poziomach I i II, wiec spodziewana jest tymczasowa rotacja z III. Ile sezonow ktos musi spedzic na poziomie III by uznac, ze nie jest wystarczajaco dobry/aktywny by sobie poradzic na dluzej wyzej? Plus jak liczysz te 5-6 seoznow potrzebnych do pewnego odsiewu? Od powstania rozgrywek czy dolaczenia danego GMa do nich?

A ju偶 fakt olewusow w 1 lidze, LM czy 2 to dla mnie jakie艣 totalne nieporozumienie...

Danny, co do olewus贸w to jak najbardziej zgoda. Chyba 偶e tu zasz艂y jakie艣 zdarzenia losowe ale dop贸ki nie mamy takiej wiedzy nalezy im si臋 pot臋pienie.

W zeszlym sezonie te osoby nimi nie byly, wiec um, jak takie cos mozna przewidziec?

Jak juz wspomnial Dig w II jest tak samo jak w I ;-)

Ale w sumie ciekawa uwaga, ze moze byc wieksza aktywnosc bo ludzie mysleli iz jest 6 spadkow...

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

Tylko jeden:

Zapisane ;)

Pisalem to polzartem, ale jest w tym czesc prawdy bo w dwoch pelnych sezonach drzewka z grupy 6 awansujacych spadlo od razu 4/6 i 4/6. Ciekawym zwrotem akcji sa powroty bo QAS, bulek, Zodd i Chicken awansowali do I juz dwa razy.

Nie mog艂em sobie odm贸wi膰: w moim przypadku to raczej przeterminowane mi臋sko, kt贸re wr贸ci艂o na p贸艂k臋 ;)

Si臋 zobaczy czy taki odzysk jest zdrowy :smile:

Ale skoro wrocilo na polke to bylo porzadnie odswiezone chemicznie i znowu wyglada dobrze ;-)
Odno艣nik do komentarza

Gra艂em w tym roku w 1 lidze i w LM i oczywi艣cie priorytetem by艂a 1. Nie ma por贸wnania je偶eli chodzi o poziom GM - w 1. jest zdecydowanie wy偶szy (i du偶o trudniej ni偶 w 2. lidze). Je偶eli chodzi o LM to u mnie zdecydowa艂 fatalny draft + kontuzje ponad po艂owy sk艂adu, a nie traktowanie聽po macoszemu.

Odno艣nik do komentarza

Pierwsza liga si臋 nigdy nie wykrystalizuje i tu zgoda z Marcosem, bo spada a偶 6 graczy, w zwi膮zku z tym zawsze silni gracze wyl膮duj膮 lig臋 ni偶ej. Spadek 4 by艂by bardziej adekwatny, gdy偶 - jak pokazuj膮 statystyki - beniaminkowie maj膮 problem z utrzymaniem, wi臋c awans a偶 tr贸jki z nich nie wiem, czy do ko艅ca jest taki zas艂u偶ony i w pe艂ni odzwierciedlaj膮cy ich poziom. A fakt, 偶e ja wygra艂em II lig臋, po czym z hukiem z niej spad艂em dobrze to odzwierciedla. Przypadek Wroblona jest jeszcze bardziej 偶enuj膮cy i niestety pokazuje, 偶e awans wywalczy艂 cz艂owiek przypadkowy.

A LM? Poniek膮d zgadzam si臋, i偶 brak spadk贸w/awans贸w czyni, 偶e niekt贸rzy mog膮 t膮 lig臋 z czasem zacz膮膰 cz臋艣ciowo odpuszcza膰. Sam nawet uwa偶am, i偶 nie wiem, czy ona by艂aby takim priorytetem dla mnie, gdyby mi tak fajnie draft nie wyszed艂.

Osobi艣cie uwa偶am, i偶 presti偶 LM nale偶a艂oby podnie艣膰 i osoby b臋d膮ce na podium powinny dosta膰 szans臋 zaproszenia na wypadek rezygnacji kt贸rego艣, 偶eby nie bra膰 kogo艣 z jakiego艣 FB fucku, bo r贸wnie dobrze mo偶na doceni膰 osob臋 z ligi roto facebookowej, organizowan膮 przez barcalovera.

Edytowane przez bulek
Odno艣nik do komentarza

Gra艂em w tym roku w 1 lidze i w LM i oczywi艣cie priorytetem by艂a 1. Nie ma por贸wnania je偶eli chodzi o poziom GM - w 1. jest zdecydowanie wy偶szy (i du偶o trudniej ni偶 w 2. lidze). Je偶eli chodzi o LM to u mnie zdecydowa艂 fatalny draft + kontuzje ponad po艂owy sk艂adu, a nie traktowanie聽po macoszemu.

Poda艂e艣 z艂y przyk艂ad (siebie). Zaj膮艂e艣 miejsce w 艣rodku stawki 1 ligi, natomiast w LM, w kt贸rej poziom jest ZDECYDOWANIE ni偶szy wg Ciebie, nie potrafi艂e艣 unikn膮膰 przedostatniego miejsca.聽

Kolejnym z przyk艂ad贸w jest wiLQ, kt贸ry w艂a艣nie sfinalizowa艂 3 peat w 1 lidze, natomiast w LM w dw贸ch sezonach jego 艣rednia pozycja to 4,5, co jest s艂abym wynikiem w por贸wnaniu do osi膮gni臋膰 w drzewku.

Nie m贸wi臋, 偶e LM to ten sam poziom, co 1 liga, bo to praktycznie niemo偶liwe do zmierzenia, ale te偶 bez sensu s膮 takie teksty, 偶e LM jest zdecydowanie na ni偶szym poziomie, bo to jest ca艂kowicie zale偶ne od sk艂adu, kt贸ry z roku na rok si臋 zmienia.

P.S.

艢rednia pozycja dla poziomu w ostatnich 2 latach LM (od kiedy mamy IV poziom w drzewku):

I	4.50
II	8.50
III	6.57
IV	7.17
INNE	10.22
LM	8.00

Oczywi艣cie pr贸bka I poziomu jest najmniejsza, bo co roku gra w LM tylko 1 przedstawiciel.

Natomiast por贸wnanie osi膮gni臋膰 poziom贸w II-IV jest wg mnie bardzo ciekawe.

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.