Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma bardziej bezwzględnego GMa niż człowiek morza. Ostatnio Simmons powiedział, że Ainge by własną matkę na picki wymienił. CM to Ainge tej gry ;)

Odrzuciłem już wiele ofert za swoich czołowych grajków i to ofert, które w aspekcie sportowym były nie do odrzucenia. np. Qcin potwierdzi.

tak gwoli scislosci 

Dwie ważne informacje o FA:

1) maksymalne oferty dla Embiida od wszystkich innych ekip niż 76ers to max zaczynający się od 25% SC - tylko Tecu może dać maxa od 30%SC według zasad z CBA i tak też jest u nas. W związku z małym zamieszaniem w tej sprawie oferty maksymalne złożone dla Embiida przez Bucks i Suns według maxa dla 30%SC zmieniamy na maxy od 25%SC, żeby oferty były legalne, czyli Bucks to 52,2 mln/2, a Suns - 80,3 mln/2+PO.

Sytuacja ta jest wyjątkowa, lecz przy następnych turach nielegalne oferty nie będą brane pod uwagę. Oczywiście w razie wątpliwości i pytań o legalność ofert zachęcamy do lektury regulaminu i CBA lub też do pytań na forum/ na priv do kogoś z Rady (ja nie biorę udziału w ofertach w 2.turze, więc możecie mnie śmiało pytać).

2) póki co 2 GM-ów złożyło reoferty, a wydaje mi się, że jeszcze co najmniej jeden powinien do mnie napisać ;) reoferty zbieram dziś do godziny 22, a jutro przed południem je wrzucę od razu z szablonem głosowania, który mam już prawie gotowy ;) głosowanie jest obowiązkowe (za brak obecności jest kara ;P) i będzie trwało do piątku 20 lipca do 21:59.

+

wraz z końcem przyjmowania ofert chwilowo blokowane są wymiany aż do końca głosowania. 

jedno pytanie- czy gracze pozyskani w krótszym niż 2 miesiące mogą uczestniczyć w 3stronnych dealach?

Wiem, że mogą być wymieniani 1:1 lub 1:2, a czy mogą być również wymieniani w wymianach 1:1:1?

Wymiana 1:1:1 to są 3 wymiany 1:1 więc albo mogą albo można to obejsc:)

Nie

To zmieńta regulamin. Dobrze, że zapytałem, bo znowu byłby dym z mojego powodu:) Bo z poniższego wynika, że mogę dać 25/3 jako reofertę 18/2:)

5.33a Reoferta drużyny X nie może zawierać mniej gwarantowanych pieniędzy niż pierwotna propozycja drużyny X.

Czy to nie jest trochę niesprawiedliwe, że kontroferta może opiewać na 25/3, a reoferta już nie? Edytowane przez fluber

Proponuję na przyszłość zmianę w regulaminie.

Jeśli w 2 turze wygrywa oferta, która przewyższa o nie więcej niż 20 % wartość full mid-level (wysokość "% "do dyskusji), to możliwość zaproponowania mu kontraktu przechodzi do 3 tury (wtedy dopiero można ofertować mid-level) w ten sposób, że tamta oferta również będzie poddawna pod głosowanie, ale będzie konkurowała z ewentualnymi nowymi ofertami, które nie będą mogły przekraczać wartości full mid-level. 

Edytowane przez człowiek...morza

WAŻNE! W regulaminie pojawił się nowy zapis:

5.32b Jeśli zawodnik otrzyma jedynie oferty warunkowe i wszystkie nie wypalą, to traktowany jest jakby nie otrzymał w danej turze żadnej oferty (i kontry się nie liczą).

O co chodzi? Najlepiej podać przykład :)

aktualnie taka sytuacja występuje u Collisona - dostał tylko ofertę od Houston, która jest warunkowa - jeśli HOU wygrają Bradley'a i Arizę, to bez względu na to, jakie kontroferty zostaną złożone Collisonowi, to powróci on do puli FA i będzie można o niego walczyć w III turze.

Dlaczego coś takiego zostało wprowadzone?

Wróćmy do sytuacji Collisona - dostał jedną ofertę warunkową, nic więcej, zatem jeśli by tej oferty nie dostał (a tak można to interpretować, jakby Houston podpisali wyższe priorytety), to wróciłby do puli FA i nie można by było składać kontrofert.

Ponadto warto zauważyć, że możliwa by była pewna patologia w tym przypadku - gdyby Collison jako jedyną kontrofertę dostał minimum od Jazz, a Rockets by podpisali wyższe priorytety, to Jazz dostaliby Collisona za minimum. Ta zasada zapobiega takim sytuacjom :)