Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to nie jest prywatna wycieczka, tylko stwierdzenie faktu i to na podstawie tego, co Tomek napisał. Nie mogę zaakceptować sformułowania "robota". To jest dla mnie niezrozumiałe, sorry:)

Dziękuję MJ za kulturalną i jak zwykle wyważoną wypowiedź, ale bądźmy szczerzy, w Radzie jest ostatnio dużo rotacji i zawirowań i nic nie dzieje się bez przyczyny. I ja to wiem i Ty to wiesz:) I moje zaufanie do Rady jest ograniczone po tym, co się wydarzyło:) Sorry:) Sam prosiłem o sprawdzenie wymian pod kątek finansowym i nie przyszło mi do głowy, żeby członek rady mógł z tej okazji zgłosić się do gracza z którym się wymieniam po lepszą ofertę :smile: I gdyby jeszcze pozostali członkowie Rady potępili działanie Karpika ( skądinąd całkowicie zgodnie z regulaminem), ale okazuje się, że najwyraźniej oni zrobiliby tak samo:) To jak tu zaufać? :smile:

fakt na podstawie tego, co ktoś inny napisał to, wydaje mi się, opinia ;) i uwierz, że czasem nawet bardzo przyjemne rzeczy, jak bycie w Radzie i dbanie o dobro gry, jest czasem naprawdę trudne, zajmuje dużo czasu i chyba można to określić mianem "czarnej roboty" (nie banujcie za rasistowskie komentarze :P).

Wydaje mi się, że odkąd jest w Radzie, to zawirowań za dużych nie ma i chyba się nie mylę ;) wiem, wiem, że można mieć podejrzenia... ale niestety nie żyjemy w utopii, gdzie w Radzie nie ma żadnego GM-a i zawsze można uważać, że bycie w Radzie działa na korzyść GM-a, a wydaje mi się, że często jest odwrotnie, bo naprawdę zdarza się nie raz, że działamy wbrew sobie dla dobra gry, choć chyba nawet czasami tego nie widać.

Odnośnie dealu, to wiele zostało już wyjaśnione ;) moje zdanie (z tego, co sie tu dowiedziałem, bo aż do przeprowadzenia dealu nic nie wiedziałem oprócz tego, co wszyscy, czyli wypowiedzi Elda o RW na forum) jest takie, że członkostwo w Radzie nie ma nic wspólnego z tym dealem, a informacje od Elda na forum wystarczyły, żeby wciągnąć się w deal :) wydaje mi się, że nie można kogoś osądzać bez twardych dowodów i naprawdę wierzę w uczciwość karpika oraz mam nadzieję, że Rada też będzie cieszyć się zaufaniem, bo bez tego są tylko niepotrzebne kłótnie :P

Nie mówiąc już o tym, że w regulaminie jest napisane co innego, a wy w głowach macie coś innego, dzięki czemu gramy w grę, w której wy znacie wszystkie zasady, a my nie. Ja np. mógłbym złożyć spokojnie inne oferty w 1 turze, gdybym wiedział, że nie muszę zrzucać w tym celu cap holdów, ale przeczytałem tę zasadę o 50% i nie złożyłem. Może włączyłbym się w wymianę Elda, gdybym wiedział jaki ma kształt i mógłbym przelicytować kogoś, ale jej nie znałem. 

Zasady gry nie są idealnie opisane i pojawiają się zmiany na bieżąco, bo to jest projekt i staramy się go udoskonalać. W głowach mamy różne pomysły, jak rozwiązywać problemy i z burzy mózgów powstają rozwiązania, jednak wydaje mi się, że nikt dokładnie nie zna zasad, które wprowadzamy przed dyskusją ;P ale fajnie, że się troszczysz o takie sprawy i jesteś aktywny :) szkoda, że nie wiedziałeś o tych regułach, Rada stara się o jasne zasady przed każdym wydarzeniem i oczywiście weźmiemy pod uwagę tą sytuację i postaramy się, żeby było jeszcze przejrzyściej wszystko wyjaśnione :)

Peace.

Bardzo proszę o zakończenie dyskusji w temacie dziś, bo nakrecaja się emocje.

Oczywiście nie zabraniam nikomu dyskutować, ale proszę tylko o wstrzymanie tego do jutra,może głowy ochłoną i będzie dyskusja bardziej merytoryczna, bez wzajemnych uszczypliwosci. Mam nadzieję, że nie wpłynie to na żadne deadliny, bo nie o to tu chodzi.

Dla grających dłużej - przypominam, że coś podobnego już przechodziliśmy.

Z góry dziękuję.

Nie pisze o tym cap space po to zeby wywalczyc sobie mozliwosc zlozenia jakichs ofert, spokojnie:)

Nie pisze o tym cap space po to zeby wywalczyc sobie mozliwosc zlozenia jakichs ofert, spokojnie:)

Ta dwuznaczność zapisu wynika z tego, że z jednej strony capholdy liczą się latem do cappace ponieważ mając 60 mln w salary i 50 mln capholdów nie możesz działać jakbyś był poniżej i przyjąć np. 40 mln kontraktów za pick.

Z drugiej strony capholdów nie uwzględniamy przy składaniu ofert i nie wymagamy ich z rzucenia z prostego powodu - byłoby to strasznie nierealne i krzywdzące bo wiadomo, że żadna organizacja się takowych nie pozbywa zanim nie uzyska zgody gracza na podpis.

Dlatego też w wiadomości przypominającej i informującej o rozpoczęciu wysyłania ofert użyłem sformułowania "50% salary". Szkoda natomiast (i nie mowie tego zlosliwie) ze po przeczytaniu tego i porownaniu z drugim zapisem po prostu nie zapytałeś skąd rozbieżność. 

szkoda, że nie wiedziałeś o tych regułach, Rada stara się o jasne zasady przed każdym wydarzeniem i oczywiście weźmiemy pod uwagę tą sytuację i postaramy się, żeby było jeszcze przejrzyściej wszystko wyjaśnione :)

Trudno bylo o nich wiedziec skoro czarno na bialym bylo napisane cos dokladnie odwrotnego:)

Gratuluje dyplomacji:)

Ta dwuznaczność zapisu wynika z tego, że z jednej strony capholdy liczą się latem do cappace ponieważ mając 60 mln w salary i 50 mln capholdów nie możesz działać jakbyś był poniżej i przyjąć np. 40 mln kontraktów za pick.

Z drugiej strony capholdów nie uwzględniamy przy składaniu ofert i nie wymagamy ich z rzucenia z prostego powodu - byłoby to strasznie nierealne i krzywdzące bo wiadomo, że żadna organizacja się takowych nie pozbywa zanim nie uzyska zgody gracza na podpis.

Dlatego też w wiadomości przypominającej i informującej o rozpoczęciu wysyłania ofert użyłem sformułowania "50% salary". Szkoda natomiast (i nie mowie tego zlosliwie) ze po przeczytaniu tego i porownaniu z drugim zapisem po prostu nie zapytałeś skąd rozbieżność.

Dziwne, bo nie mam tej wiadomosci. Mam to info ale juz po deadline na wysylanie ofert przy kontrofertach. W wiadomosci o ofertach mam tylko odnosnik do july moratorium ktory zacytowalem.

Bo sam go przez przypadek wprowadziłem w błąd, że będzie mógł to ogłosić od razu, ale nie mógł. Po prostu dostał ode mnie błędną informację, którą potem skorygowałem. 

ale ode mnie usłyszał na samym początku, że deal przejdzie dopiero we wrześniu, nie wcześniej. 

Naprawdę, odnoszę wrażenie, że próbujesz bronić uczciwości Rady za wszelką cenę- wiem, że się staracie, jesteście pomocni i ciągnięcie tę grę do przodu, ale w tym przypadku ktoś dał mocno dupy i zamiast wziąć to na siebie i zwyczajnie przeprosić, oraz poszukać rozwiązania żeby takie sytuacje w przyszłości nie miały miejsca, to próbuje ze mnie zrobić debila wmawiając mi, że poznanie zaakceptowanej przez Boston wymiany miedzy BOS OKC a MIN nie miała nic wspólnego z późniejszym złożeniem oferty przez Dallas.

MJ1, poczytaj może od początku, przecież Karpik się przyznał, że zobaczył ofertę i wtedy go"olśniło"- to dokładny cytat- że przecież on może być katalizatorem- serio, pierwszy post był najdosadniejszym podsumowaniem całej perfidii. 

Ludzie, przecież tu wystarczyło się przyznać i posypać głowę popiołem, a od kilkuastu postów trwa próba odwrócenia kota ogonem i zamiecenia prawdy pod dywan. To nie jest sytuacja w której wina leży po obu stronach;]

Serio, poznaliśmy się już trochę na tym forum, miałem kilka przebojów w paru tematach (pozdrawiam Fluber :D) ale nigdy nie byłem tak zażenowany zachowaniem jak obecnie.

Było kilka dealów, które miałem klepnięte a nie wypaliły i czy kiedykolwiek zostało to wyciągnięte publicznie na forum? (ok, z Eryko raz chyba coś napomknąłem, ale to była kropla w morzu)- ZAWSZE sprawy były wyjaśniane w PW i- mam nadzieję- nikt nie poczuł się urażony (zresztą to zawsze ja byłem tą stroną, której ostatecznie odmawiano umieszczenia wymiany na forum) ale w tym przypadku mamy do czynienia ze zwykłym cynizmem i - tak,tak- oszustwem- które pięknymi półsłówkami i argumentami w ogóle pomijającymi meritum sprawy, którym Tomku , nie jest to, czy deal z Minnesotą przeszedłby teraz czy we wrześniu- BO OD POCZĄTKU BYŁO WIADOMO ŻE WE WRZEŚNIU CO BYŁO JASNO I WYRAŹNIE NAPISANE I ZAAKCEPTOWANE PRZEZ ZAINTERESOWANYCH- ale to, że Karpik wykorzystał wiedzę na temat tego ZAAKCEPTOWANEGO dealu żeby złożyć swoją IDENTYCZNĄ wymianę (IDENTYCZNĄ-czyli- biorę pick i Bazemora, oddaje spadające kontrakty) a złożył ją po tym jak do jego skrzynki trafiła uzgodniona wcześniej wymiana między BOSTONEM OKLAHOMĄ I MINNESOTĄ, nie wcześniej, choć jak sam piszesz, WSZYSCY wiedzieli, że Eld szuka trzeciego do wymiany.

No jeśli to jest wg RADY spoko i w ogóle nie widzicie problemu i mocnego nadużycia ze strony Karpika, to nie mamy o czym w ogóle pisać. 

Serio, poznaliśmy się już trochę na tym forum, miałem kilka przebojów w paru tematach (pozdrawiam Fluber :D) ale nigdy nie byłem tak zażenowany zachowaniem jak obecnie.

Rowniez pozdrawiam:) zamiast uprzejmosci moglbys mi podrzucic na priv ostateczny argument w sprawie lbj.

A jesli chodzi o przyszlosc takich sytuacji jak Twoja to sprawa jest jasna. Rada wypowiedziala sie otwarcie ze jak wysylasz prosbe o sprawdzenie wymiany to mozesz zostac wydymany wiec na przyszlosc musisz przed negocjacjami zadac od negocjujacych podpisania klauzuli tajnosci:)

którym Tomku , nie jest to, czy deal z Minnesotą przeszedłby teraz czy we wrześniu- BO OD POCZĄTKU BYŁO WIADOMO ŻE WE WRZEŚNIU CO BYŁO JASNO I WYRAŹNIE NAPISANE I ZAAKCEPTOWANE PRZEZ ZAINTERESOWANYCH- ale to, że Karpik wykorzystał wiedzę na temat tego ZAAKCEPTOWANEGO dealu żeby złożyć swoją IDENTYCZNĄ wymianę (IDENTYCZNĄ-czyli- biorę pick i Bazemora, oddaje spadające kontrakty) a złożył ją po tym jak do jego skrzynki trafiła uzgodniona wcześniej wymiana między BOSTONEM OKLAHOMĄ I MINNESOTĄ, nie wcześniej, choć jak sam piszesz, WSZYSCY wiedzieli, że Eld szuka trzeciego do wymiany. 

Nie, tu też się nie mogę zgodzić.

Eld myślał, że wrzuci sobie deal z RW, wszyscy potwierdzą i będzie oficjalnie przyklepany. Nic takiego nie mogło mieć miejsca i o tym Eld do pewnego momentu nie wiedział. Stąd jego optymizm początkowy

Rowniez pozdrawiam:) zamiast uprzejmosci moglbys mi podrzucic na priv ostateczny argument w sprawie lbj.

A jesli chodzi o przyszlosc takich sytuacji jak Twoja to sprawa jest jasna. Rada wypowiedziala sie otwarcie ze jak wysylasz prosbe o sprawdzenie wymiany to mozesz zostac wydymany wiec na przyszlosc musisz przed negocjacjami zadac od negocjujacych podpisania klauzuli tajnosci:)

nie mogę, bo rozpocznie się kolejna drama z Januarym w tle tym razem , a chyba to forum nie jest na to gotowe :( Ale może sam na to wpadniesz i będę miał czyste sumienie :P

Nie, tu też się nie mogę zgodzić.

Eld myślał, że wrzuci sobie deal z RW, wszyscy potwierdzą i będzie oficjalnie przyklepany. Nic takiego nie mogło mieć miejsca i o tym Eld do pewnego momentu nie wiedział. Stąd jego optymizm początkowy

Tomek naprawdę, nie robiłbym dramy, gdyby nie to, że mam pewne rzeczy napisane czarno na białym, włącznie z datą wejścia dealu w życie i odpowiedzią Elda, nie róbcie ze mnie jakiegoś narwańca. Handlowałem praktycznie z każdym GMem w tej grze- nie zawsze skutecznie, ale próby były :D- zawsze podaję wszystkie szczegóły i problemy jakie mogą wyniknąć, tak było i tym razem.

ale ode mnie usłyszał na samym początku, że deal przejdzie dopiero we wrześniu, nie wcześniej.

Naprawdę, odnoszę wrażenie, że próbujesz bronić uczciwości Rady za wszelką cenę- wiem, że się staracie, jesteście pomocni i ciągnięcie tę grę do przodu, ale w tym przypadku ktoś dał mocno dupy i zamiast wziąć to na siebie i zwyczajnie przeprosić, oraz poszukać rozwiązania żeby takie sytuacje w przyszłości nie miały miejsca, to próbuje ze mnie zrobić debila wmawiając mi, że poznanie zaakceptowanej przez Boston wymiany miedzy BOS OKC a MIN nie miała nic wspólnego z późniejszym złożeniem oferty przez Dallas.

MJ1, poczytaj może od początku, przecież Karpik się przyznał, że zobaczył ofertę i wtedy go"olśniło"- to dokładny cytat- że przecież on może być katalizatorem- serio, pierwszy post był najdosadniejszym podsumowaniem całej perfidii.

Ludzie, przecież tu wystarczyło się przyznać i posypać głowę popiołem, a od kilkuastu postów trwa próba odwrócenia kota ogonem i zamiecenia prawdy pod dywan. To nie jest sytuacja w której wina leży po obu stronach;]

Było kilka dealów, które miałem klepnięte a nie wypaliły i czy kiedykolwiek zostało to wyciągnięte publicznie na forum? (ok, z Eryko raz chyba coś napomknąłem, ale to była kropla w morzu)- ZAWSZE sprawy były wyjaśniane w PW i- mam nadzieję- nikt nie poczuł się urażony (zresztą to zawsze ja byłem tą stroną, której ostatecznie odmawiano umieszczenia wymiany na forum) ale w tym przypadku mamy do czynienia ze zwykłym cynizmem i - tak,tak- oszustwem- które pięknymi półsłówkami i argumentami w ogóle pomijającymi meritum sprawy, którym Tomku , nie jest to, czy deal z Minnesotą przeszedłby teraz czy we wrześniu- BO OD POCZĄTKU BYŁO WIADOMO ŻE WE WRZEŚNIU CO BYŁO JASNO I WYRAŹNIE NAPISANE I ZAAKCEPTOWANE PRZEZ ZAINTERESOWANYCH- ale to, że Karpik wykorzystał wiedzę na temat tego ZAAKCEPTOWANEGO dealu żeby złożyć swoją IDENTYCZNĄ wymianę (IDENTYCZNĄ-czyli- biorę pick i Bazemora, oddaje spadające kontrakty) a złożył ją po tym jak do jego skrzynki trafiła uzgodniona wcześniej wymiana między BOSTONEM OKLAHOMĄ I MINNESOTĄ, nie wcześniej, choć jak sam piszesz, WSZYSCY wiedzieli, że Eld szuka trzeciego do wymiany.

No jeśli to jest wg RADY spoko i w ogóle nie widzicie problemu i mocnego nadużycia ze strony Karpika, to nie mamy o czym w ogóle pisać.

Przecież przeprosiłem JA i wziąłem winę na siebie. Jestem żółtodziobem. Poleciałem z tym tradem do rady. Zaakceptowałem propozycję.

WIEDZIAŁEM, ŻE KTOŚ TU JEST INTERESOWNY ;] oj fluber, fluber ;)

Rada wypowiedziała się wprost : nie zamierzamy sobie wiązać rąk. W szczytowych momentach szukania wymian (przed draftem...) miałem w głowie setki możliwych wymian. I co ktoś do mnie napisze po radę i mam się schować?? Niet.

Spoko, to jest taki argument ze kazdego przekona i Qcin go zna ale i tak napisal ze zaglosuje na lakers wiec sam rozumiesz:)

Sprawa jest jasna, ja Ci juz nic nie wysle a jak ktos to zrobi i go wydymasz to nie bedzie to Twoja wina, proste:)

Ale pierwszy raz niestety boli...

Tomek naprawdę, nie robiłbym dramy, gdyby nie to, że mam pewne rzeczy napisane czarno na białym, włącznie z datą wejścia dealu w życie i odpowiedzią Elda, nie róbcie ze mnie jakiegoś narwańca. Handlowałem praktycznie z każdym GMem w tej grze- nie zawsze skutecznie, ale próby były :grin:- zawsze podaję wszystkie szczegóły i problemy jakie mogą wyniknąć, tak było i tym razem.

Widzisz, ja mam rację, Ty masz rację, ale nie mówimy o tym samym. Wczytaj się w to co napisałem.

Kluczowe z punktu widzenia Cs było OFICJALNE OGŁOSZENIE tej wymiany przed jutrem. Ty mu napisałeś, że wejdzie w życie wtedy i wtedy i to była prawda. Tylko, że z tego CO JA MAM NAPISANE :) to Eld zrozumiał to tak, że wrzucacie wszyscy wymianę, potwierdzacie i RW jest jego bezapelacyjnie. No i dowiedział się, że tak nie można. I to wszystko zmienia. 

Dlatego obaj mamy rację, a deal z Tobą wciąż był dla Elda zbędnym balastem. 

Oczywiscie ze tylko takie rozwiazanie ma sens dlatego nie wojuje o ponowne zlozenie ofert bo mam pewnosc ze to mieliscie od poczatku na mysli a ja po prostu moglem zapytac co robi tak głupi zapis w regulaminie;)

Kurła w dwa tygodnie od 'on przyszedł z onetu' (pozdro Marcus), do najcześciej wymienanego słowa na forum "Eld" w dniu dzisiejszym i odmienianego przez wszystkie przypadki.

Częściej niż LBJ and sons.

//

Mytnik & Mytnik :D 

Edytowane przez Tomek9248

Kurła w dwa tygodnie od 'on przyszedł z onetu' (pozdro Marcus), do najcześciej wymienanego słowa na forum "Eld" w dniu dzisiejszym i odmienianego przez wszystkie przypadki.

Częściej niż LBJ and sons.

Ej no, wszyscy gdzieś zaczynali :P

Właśnie z Qcinem na PW wspominamy nasze internetowe początki z NBA sięgające daleko po za to forum ;)

Ogólnie jak na krótki przebieg to masz już dwie sensowne dramy na koncie. Ale dajesz radę, wielu by utonęło albo samo opuściło ten dom wariatów :P

Spoko, to jest taki argument ze kazdego przekona i Qcin go zna ale i tak napisal ze zaglosuje na lakers wiec sam rozumiesz:)

Sprawa jest jasna, ja Ci juz nic nie wysle a jak ktos to zrobi i go wydymasz to nie bedzie to Twoja wina, proste:)

Ale pierwszy raz niestety boli...

January też go zna, gdyby tak nie było to by to zignorował :P i też wie, że gdybyś to znalazł i o tym napisał, to bym zagłosował za CAVS, także uwierz, że jest taki argument;)

// dobra to jak sprawa wyjaśniona to nie ma co dalej drążyć, sprawa była nader oczywista, a ja wychodzę niepocieszony z całej sytuacji, ale cóż, większość samodzielnie myślących GMów wyciągnie odpowiednie wnioski, a mam nadzieję, że ten ciepły qrwidołek w RADZIE też dostał trochę do myślenia i choć wybrane zostało rozwiązanie najbardziej banalne ze wszystkich i typowo żeby uciąć temat zamiast spróbować wyjść z twarzą, to widocznie na ten moment trochę za mało jajek jest w Radzie;]

sam nie będę psuł zabawy przez wyuczone poczucie sprawiedliwości, które od zawsze mi przyświeca, ale pamiętajcie, karma wraca #gordonhayward 

i droga Rado, naprawdę dziękuję za wkład w grę, ale tutaj daliście dupska tak bardzo, że jeszcze długo będzie wam się to odbijać.

PS. Gdybyście mieli problem z hajsem w wymianach, to- mam nadzieję, że się nie obrazi- warto odezwać się do Rybaka- straszny fiut w wymianach, ale poczciwy GM, można mu zaufać :P 

PS. Gdybyście mieli problem z hajsem w wymianach, to- mam nadzieję, że się nie obrazi- warto odezwać się do Rybaka- straszny fiut w wymianach, ale poczciwy GM, można mu zaufać :tongue:

Nie ma bardziej bezwzględnego GMa niż człowiek morza. Ostatnio Simmons powiedział, że Ainge by własną matkę na picki wymienił. CM to Ainge tej gry ;)

Bardzo dobrze, realizm nam wzrasta. DA też niektórzy wielbią, a inni nie odbierają telefonów i najchętniej by wrzucili do dołu głębszego niż ten, który od lat pielęgnują Knicks.

Zdecydowanie realizm wzrasta. To co zrobił Karpik z Minnesotą bardzo przypomina mi to, co zrobił Stern z Lakers, przy wymianie Chrisa Paula:)