Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Zgłaszam swoje wkurwienie, że w RL NBA można podpisywać FA cały sezon, a u nas nie. Przez to nie mogę wzmocnić ekipy przed PO mając wolne miejsce w rosterze :/

I tak się piekliłeś i wkurwiałeś, a jak przyszło co do czego, to przegapiłeś okienko ;]

Masz ode mnie nagrodę za samozaoranie roku!

Aktualizacja:

- Swoje głosy wysyłamy do Karpika na PW. 

- głosować można od czwartku (10.05) do niedzieli (13.05 godz. 21:59) - nie, wcześniej głosów nie przyjmujemy, gdyż jest to czas jaki każdy GM dostał na sporządzenie gameplanu. Po tym czasie głosy również nie będą przyjmowane!

Dla każdej z serii podajemy konkretny wynik tj. nie tylko wskazujemy wygranego, ale i w ilu spotkaniach seria się rozstrzyga np.

Nets - Pacers 4:2

Wszystkie głosy zostaną upublicznione po zakończeniu głosowania wraz z ogłoszeniem wyników.

W pierwszej kolejności liczy się liczba głosów na WYGRANĄ drużynę.

W przypadku, gdy zarówno jedna jak i druga drużyna zostanie wskazana jako zwycięzca po 14 razy (nie głosujemy na siebie ofc) pod uwagę będą brane "małe punkty" tj. dokładne wyniki serii. Awansuje oczywiście ekipa, która w takowych uzyska więcej wygranych sumarycznie.

Mam pytanie - co zadecydowało o zmianie metody głosowania z jawnej na tajną? Można parę słów wyjaśnienia?

Chyba powinniśmy w przyszłości rozważyć przyspieszenie play-offs. Jutro ostatni dzień na opisy, a w większości serii nie ma nawet opisu z obu stron, nie mówiąc już o jakiejkolwiek zażartej dyskusji i usprawnieniach.

Nie wiem, jak to wygląda z terminarzem w tym roku, widziałem, że ktoś pisał, że to nie przeszkadza, żeby play-offs i draft leciały u nas jednocześnie. Moim zdaniem jednak przeszkadza, ponieważ drużyny grające w play-offs powinny znać stan swoich finansów przed draftem, a nie po. Może warto się nad tym zastanowić?

Być może jakieś zaoszczędzenie po 1 dniu na rundzie się pojawi i to w wystarczy żeby skończyć przed draftem.

Mam pytanie - co zadecydowało o zmianie metody głosowania z jawnej na tajną? Można parę słów wyjaśnienia?

Dużo mniejsza objętość informacji do ogarnięcia i zero-jedynkowy schemat głosowania + osobne tematy dla każdej serii.

Chyba powinniśmy w przyszłości rozważyć przyspieszenie play-offs. Jutro ostatni dzień na opisy, a w większości serii nie ma nawet opisu z obu stron, nie mówiąc już o jakiejkolwiek zażartej dyskusji i usprawnieniach.

Nie wiem, jak to wygląda z terminarzem w tym roku, widziałem, że ktoś pisał, że to nie przeszkadza, żeby play-offs i draft leciały u nas jednocześnie. Moim zdaniem jednak przeszkadza, ponieważ drużyny grające w play-offs powinny znać stan swoich finansów przed draftem, a nie po. Może warto się nad tym zastanowić?

Ja nie widzę zbytnio sensu niczego przyspieszać (ewentualnie jak Tomek mówi dzień-góra dwa), ale więcej nie, bo opieramy się na rl nba i my powinniśmy zaczynać rundę, gdy w realu się ona kończy.

• 1 miesiąc temu...

Do regulaminu dodany został punkt z buyoutem.

10.41. Buyout. Gdy drużyna X zwolni zawodnika w trakcie sezonu, a ten zostanie podpisany przed końcem sezonu przez inną organizację, uznajemy to za buyout. W takim przypadku uznajemy, że drużyna X płaci zawodnikowi wysokość jego kontraktu pomniejszoną o nową umowę, ale o nie więcej niż 20% rozwiązanej umowy.

Przykładowo X zwalniają gracza UIO z ostatniego roku umowy 25 mln. UIO otrzymuje ofertę od Y o wysokości 3 mln. W księgach na koniec sezonu X wypłacają zawodnikowi UIO 22 mln. 

UWAGA!

Z związku z tym, że mieliśmy ostatnio trochę zmian na stołkach GM i w związku z dochodzącymi do nas głosami chciałbym niektórym przypomnieć a niektórych poinformować, że można złożyć tylko jedną ofertę jednemu graczowi.

Przykładowo, nie mogę wysłać takiej oferty:

1. Javale McGee 100/5

2. Javale McGee 100/3+1 PO

UWAGA!

Z związku z tym, że mieliśmy ostatnio trochę zmian na stołkach GM i w związku z dochodzącymi do nas głosami chciałbym niektórym przypomnieć a niektórych poinformować, że można złożyć tylko jedną ofertę jednemu graczowi.

Przykładowo, nie mogę wysłać takiej oferty:

1. Javale McGee 100/5

2. Javale McGee 100/3+1 PO

Przypomnieć? Jaja sobie chyba robisz. Dodałeś ten zapis do regulaminu 7 minut temu.

Główną zasadą tworzenia regulaminu ma być naturalnie jak najbliższe odwzorowanie NBA

Nie wiem co jest odwzorowaniem nba w zakazie przedstawienia umow o roznej dlugosci swojemu wolnemu agentowi by wybral jego zdaniem najlepsza.

Nie wiem tez na czym maja polegac tajne oferty na fa skoro rada wie jaka oferte zlozylem 3 lipca,gfzie w radzie jest moj glowny konkurent do walki o lebrona, potem dostaje info na priv od rady ze mam zmienic swoja oferte o ktorej rada nie powinna miec zielonego pojecia przed opublikowaniem ofert a na koniec rada zmienia regulamin i za chwile "przypomina" o zapisie wprowadzonym 5 minut temu. Rok 1984.

Zapewniam Cię, że rada nie wie jaką złożyłeś ofertę. Wie jedynie o ilości ofert przedstawionych przez Ciebie dla jednego gracza.

Rok temu oczywiste było, że 1 gracz = 1 oferta, stąd luka w regulaminie, ale nie chcesz chyba zauważyć, że działamy przede wszystkim dla Twojego dobra, ponieważ glosowanie podczas FA dotyczy konkretnej oferty. Składając kilka ofert jednej osobie, tylko zmniejszasz swoje szanse.

Nie może być reofertą.

Reoferty są tylko od zmiany wartości umowy. Jeśli nie będzie tej oferty to nie będzie można jej zmienić w fazie reoferty. 

Czyli dotyczy to również sytuacji, kiedy pierwotną ofertą jest oferta sign, a kolejną oferta sign and trade o innej wartości?

To co wyślesz w ofertach zostaje juz do konca. W reofercie mozesz tylko zwiekszyc $ dla tego co wyslales w 1 fazie.

Ok, dzięki, mogłem wcześniej zapytać:)

Zle zinterpretowalem w snt ze "liczy sie jak normalna oferta" i wywnioskowalem z tego ze mozna potem zrobic snt z normalnej oferty a to przeciez chodzilo o to ze liczy sie jako jedna z tych czterech. Sorry za zamieszanie ( bo zdazylem zauwazyc wiadomosc od Tecu )

Edytowane przez fluber

Czy specjalnie granica od której można składać oferty w drugiej turze FA jest minimalnie powyżej MLE? Bo według mnie tworzy to przypadki, w których gracz pojdzie za 9 mln do słabszej drużyny z wolnym salary, mimo że chętniej przyjąłby 8 mln od playoffowej drużyny, która ma zapchane salary dobrymi graczami.

Czy specjalnie granica od której można składać oferty w drugiej turze FA jest minimalnie powyżej MLE? Bo według mnie tworzy to przypadki, w których gracz pojdzie za 9 mln do słabszej drużyny z wolnym salary, mimo że chętniej przyjąłby 8 mln od playoffowej drużyny, która ma zapchane salary dobrymi graczami.

I o to chodzi właśnie :)

Specjalnie jest ustawiana ta linia, by była powyżej MLE :)

Tak, specjalnie, ale to nie przeszkadza w niczym ponieważ kontroferty nie są ograniczone finansowo. Więc jeśli jakaś słaba drużyna zaoferuje graczowi X 40/4 to i tak po tym ktoś z czołówki tabeli może zaproponować pełne MLE, które wyniesie jakieś 36-7/4. Będzie się liczyło pomimo, że jest mniej niż 9 mln na start.

Edytowane przez Tomek9248

Po 

Wczoraj mi się rzucił  oczy Twój post, ale dopiero dziś jestem w domu i z dostępem do laptopa więc chciałbym coś przybliżyć.

Twoja kontroferta (ewentualna) dla LMA nie bedzie na 1 jeśli sam jej tam nie ustawisz.

Wysłałeś ofertę

1. PG

2. KD jeśli nie PG

3. LBJ jeśi nie powyżsi 

i teraz jeśli wyślesz kontrofertę na LMA z cyferką nr 1 to tak, on wskoczy na 1 i przesunie PG na 2, KD na 3, LBJ na 4.

Ale równie dobrze możesz ją wysłać z numerkiem 4 i wtedy otrzymasz

1. PG

2. KD jesli..

3. LBJ jesi..

4. LMA jesli nie...

Jeszcze mini edit, zrobię sobie z tego przykład.

Gdybyś natomiast uznał, że LMA jest dla Ciebie ważniejszy od LBJ to wysyłasz kontrofertę dla LMA oznaczoną cyferką 3, co wtedy daje:

1. PG

2. KD jeśli..

3. LMA jeśli..

4. LBJ jeśli...

Chodzi o to, że kontrofertę można umieścić w dowolnym miejscu na liście i wysyłacie ją/je z takim(i) numerem/ami jakie mają mieć na liście ostatecznej. I to automatycznie przesuwa poprzednie oferty ;)

Edytowane przez Tomek9248