Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Takie pytanie na przykladzie:

Kosta Koufos - jest w ostatnim roku (2017-18) kontraktu plus ma jeszcze PO (na 2018-19)

Przeniesmy sie w czasie. Playoffy'18 sie skonczyly, zbliża się draft. Do kiedy Kosta Koufus musi podjąć Player Option. Czy może to zrobić po drafcie? I jeżeli tak, to czy to oznacza, że w trakcie draftu jest nietradeowalny?

Generalnie przed decyzją o opcji jest nietrejdowalny zgodnie z CBA. W zeszłym roku o ile pamiętam głosowaliśmy opcje po drafcie więc by to blokowało wymianę, ale nie widzę przeszkód, żeby w tym roku to jakoś przyśpieszyć chyba i wtedy więcej graczy będzie na rynku w trakcie draftu co trochę będzie bardziej zgodne z duchem gry?

Więc luźna propozycja, że sobie od maja zaczniemy na spokojnie głosować decyzje dot. opcji tak żeby przed draftem mieć temat zamknięty.

Edytowane przez BothTeamsPlayedHurd

Róźnie z tym jest, większość chyba czeka do czerwca, ale są różne przecieki wcześniej itd. No im szybciej będzie głosowanie tym lepiej, przecież nie będziemy robić osobnego głosowania dla każdego grajka nie? Zresztą opieramy się na beGM a nie realu więc głosowanie nie powinno się sugerować tym co zrobił zawodnik X w rzeczywistości.

• 1 miesiąc temu...

Takie pytanie w sprawie stashowanych graczy.

W NBA możesz stashować ile chcesz, więc nie ma odniesieniea do real NBA, ale mam nadzieję, że dobrze rozumiem, że prawa do gracza przepadają z dniem otwarcia sezonu rok po sezonie w którym zestashowałem (chodzi o graczy, którzy w realu grają w NBA),

Na moim przykładzie - Korkmaz, Thornwell, Brown. Rozumiem, że mogę ich podpisać do dnia rozpoczęcia sezonu (gry) w przyszłym roku i mogę nimi do tej pory handlować, ale jak ktoś kupi to musi podpisać w takim samym terminie jak ja?

Takie pytanie w sprawie stashowanych graczy.

W NBA możesz stashować ile chcesz, więc nie ma odniesieniea do real NBA, ale mam nadzieję, że dobrze rozumiem, że prawa do gracza przepadają z dniem otwarcia sezonu rok po sezonie w którym zestashowałem (chodzi o graczy, którzy w realu grają w NBA),

Na moim przykładzie - Korkmaz, Thornwell, Brown. Rozumiem, że mogę ich podpisać do dnia rozpoczęcia sezonu (gry) w przyszłym roku i mogę nimi do tej pory handlować, ale jak ktoś kupi to musi podpisać w takim samym terminie jak ja?

nic chyba o przepadaniu praw nie było, za to ustalaliśmy, że maks. rok można stashować i podpisać na rookie scale, a jeśli stashujesz dłużej to musisz dać min. 3-letnie full MLE 

edt: w realu rookie scale by trzymała także po 2 latach stashu, ale z reguły bardziej opłacalne jest wtedy dla zawodnika zostać jeszcze na rok i podpisać wolnorynkowy kontrakt tak jak Abrines i Mirotic - wyjątkiem od tej zasady był Saric który przyszedł do Sixers po dwóch latach

Też mi się wydaje, że było ustalone przez Januarego (przy okazji Shevca i Bogdanovica), że rok stashu i można podpisywać na rookie scale, ale jak dłużej będzie stashowany to musi być na pełnym MLE minimum 3 lata gwarantowane. 

Jeśli się mylę to proszę o poprawienie January, a jeśli nie, no to tak jest :)

możemy też sprecyzować co do tego MLE - moja propozycja żeby oddzielić 1st rounderów i 2nd rounderów, taki stashowany 2nd rounder zmaiast full MLE by wołał np Room na 2 lata co Wy na to?

bo później ktoś będzie ściągał jakiegoś Vlatko Kancara i mu płacił 24/3, trochę przesada by to była

kolejna propozycja - Full MLE tylko lottery picki, a reszta z 1szej rundy (15-30) miniMLE

takie luźne mysli, w końcu nie każdy stashowany prospekt jest równy

• 3 miesiące temu...

Myślę, że warto poruszyć kilka kwestii związanych z regulaminem przed kolejnym sezonem i wyjaśnić pewne niejasności:

0) Ten post nie służy do krytyki regulaminu, lecz aby go poprawić i sprawić, żeby był jednoznaczny i adekwatny do gry :smile:

1) Kiedy robimy głosowanie odnośnie Player Option - przed czy po drafcie? W regulaminie jest napisane, że po i tak było w zeszłym roku, ale wtedy jest problem, co z wymianami związanymi z tymi graczami i np. pickami w drafcie - podyskutowałbym na ten temat, bo w regulaminie nie ma nic napisane, czy można wymieniać graczy z draftu/ ich prawa, itd, a z tym ostatnio było trochę zamieszania.

2) Okres FA:

a) skąd się wzięło 25 i 12,5 % w I i II turze, skoro w zeszłym roku było 20 i 10% (w zasadzie 20 i 10 mln, co przy 99mln SC daje prawie 20 i 10 %)? Osobiście nie pamiętam, żeby była jakaś dyskusja czy głosowanie o zmianach tego, a w regulaminie są inne liczby... na temat tej zmiany mam pewną teorię, ale wolę poczekać na wyjaśnienie niż ją podawać ;)

B)punkt 5.52 -> ogólnie punkt regulaminu dla mnie zrozumiały, ale gdy np. taki Durant dostałby tylko ofertę od GSW mniejszą od 25% SC, to znaczy, że by tam nie poszedł, bo by się nie liczyła? Według mnie w takim przypadku powinno być głosowanie, czy bierze ofertę, czy nie ;) bo rozumiem, że ten przepis jest po to, aby wyeliminować podpisanie np. za 20mln/5lat  gracza, który nie zasługuje na maxa, ale jest pożyteczny i wart 15 mln na sezon.

c) zgodnie z regulaminem można w II turze dać 1-roczną umowę >=25% SC - nawet, jakby było 25% SC w 1.turze, to uważam, że takie 25%SC na rok to jest za dużo i chociaż tu bym był za zredukowaniem do 20% SC. Poza tym mam pytanie, czy dla wszystkich graczy można dać 25%SC/1? Bo dla niektórych (z małym doświadczeniem) to jest max kontrakt?

d) Sign and trade - warto wpisać do regulaminu, że jest taka opcja i napisać, jak by to miało wyglądać.

e) 2way - tu ustalaliśmy wężyk po całym FA i tak było w zeszłym roku, a w regulaminie mamy napisane:

"W czwartej turze możemy również zacząć oferować two-ways contracts. Koszt takiej umowy to  0 % SC rocznie podpisanej na zasadzie 1+1 (TO)"

czyli wyraźnie sprzeczność z tym, co było ustalone i należy zdecydować, jak to ma końcowo być :tongue: według mnie powinno być tak, jak ustalaliśmy, czyli należałoby zmodyfikować treść tego punktu ;)

3) Rozbieżności realnej gry z regulaminem:

a) "6.4 Głosowanie odbywa się na zasadzie przedstawienia w kolejności 1-29 pozostałych ekip NBA jako power rankingu."

B) dopiero przy II okresie RS jest napisane, że można zwalniać zawodników i podpisywać - w I okresie RS powinno też tak być, skoro tak robiliśmy...

c) "7.4 Po zakończeniu głosowania i po tym jak zakończy się krótki okres zwalniania zawodników, następuje okres podpisywania wolnych agentów na kontrakty 1+1, lub zwolnionych graczy do końca sezonu za minimum (kontrakt zależny od stażu w lidze)."

czyli nie można podpisywać za wyjątki albo wolne miejsce w salary (Dinwiddie)? :tongue: bo według regulaminu tak by wychodziło...

4) Matematyczna uwaga: widzę, że zaokrąglamy wyniki do całości po trymestrach - ogólnie rzecz biorąc upraszczamy, ale może się zdarzyć taka sytuacja:

drużyna A - 15,4+15,4+15,4=46,2 ma wpisane 45 W (15 z każdego trymestru)

drużyna B - 14,6+14,6+15,6=44,8 ma wpisane 46 W (2x15 i 16)

więc chyba jednak trochę to może wypaczyć wyniki... dobrze będzie chyba jednak dopiero po ostatnim głosowaniu zaokrąglić i wtedy wyniki nie będą wypaczone i ew. tie-breakery będą znane (jest mała szansa, że przy tylu głosach będzie identyczny bilans).

5) Zyski i straty - przede wszystkim polecam wszystkim zapoznanie się z tym punktem regulaminu, bo jest istotny ;) co do systemu, to jest zrozumiały i dajmy mu szansę - oceniać będziemy za 2 lata z hakiem, gdy skończy się okres 3-letni. Według mnie system jest trochę zbyt surowy, ale ogólnie sama idea jest świetna. Czas na oceny jeszcze przyjdzie :smile:

6) Tej sprawy nie jestem pewny, ale jak to jest z wymianami graczy, którzy mają TO? Bo Mirotić zażądał wzięcia opcji, bo jak nie, to wymiana nie przechodzi ;p u nas tacy graczy też brali udział w wymianach, a nikt ich nie pytał ;p więc tu pytam, bo sam nie wiem, jak miałoby to wyglądać.

Tyle ode mnie póki co - mam nadzieję, że podałem cenne uwagi i poprawimy regulamin.

Edytowane przez MJ1

MJ - świetna robota, szacun.

Mamy jeszcze chwilę, ale faktycznie tymi sprawami trzeba się zająć.

Ja od siebie dorzucę pytanie o stashowanych graczy. Wiem, że mogę stashować rok po rozpoczęciu przez niego gry w real NBA by móc jeszcze podpisać za normalny kontrakt a jak nie to mam jego prawa, ale by go podpisać muszę pełne MLE wydać. Były takie głosy by to jednak trochę zmniejszyć, bo rozumiem do 1st rounderów, ale jakieś 2nd do uzupełnienia składu to chyba za duża kwota jak w końcu się ma miejsce dla niego. W moim przypadku Thornwell, Brown. Jak nie podpiszę w tym roku to później gdybym chciał to MLE - trochę drogo jak za takich graczy - możemy coś z tym zrobić?

Edytowane przez Tecu

1) Kiedy robimy głosowanie odnośnie Player Option - przed czy po drafcie? W regulaminie jest napisane, że po i tak było w zeszłym roku, ale wtedy jest problem, co z wymianami związanymi z tymi graczami i np. pickami w drafcie - podyskutowałbym na ten temat, bo w regulaminie nie ma nic napisane, czy można wymieniać graczy z draftu/ ich prawa, itd, a z tym ostatnio było trochę zamieszania.

Nie widzę tutaj problemu. Czas na podjęcie bądź nie opcji jest do 30 czerwca, stąd głosowanie po drafcie. Można dogadać ewentualną wymianę w trakcie draftu i klepnąć ją w momencie podjęcia PO. Jeśli w regulaminie nie jest napisane, tzn, że działamy jak w RL NBA, czyli można handlować pickami i prawami do graczy dowolnie, z tym, że umawiamy się, że 1 lipca wszyscy rookies wybrani w 1. rundzie podpisują kontrakty.

2) Okres FA:

a) skąd się wzięło 25 i 12,5 % w I i II turze, skoro w zeszłym roku było 20 i 10% (w zasadzie 20 i 10 mln, co przy 99mln SC daje prawie 20 i 10 %)? Osobiście nie pamiętam, żeby była jakaś dyskusja czy głosowanie o zmianach tego, a w regulaminie są inne liczby... na temat tej zmiany mam pewną teorię, ale wolę poczekać na wyjaśnienie niż ją podawać ;)

B)punkt 5.52 -> ogólnie punkt regulaminu dla mnie zrozumiały, ale gdy np. taki Durant dostałby tylko ofertę od GSW mniejszą od 25% SC, to znaczy, że by tam nie poszedł, bo by się nie liczyła? Według mnie w takim przypadku powinno być głosowanie, czy bierze ofertę, czy nie ;) bo rozumiem, że ten przepis jest po to, aby wyeliminować podpisanie np. za 20mln/5lat  gracza, który nie zasługuje na maxa, ale jest pożyteczny i wart 15 mln na sezon.

c) zgodnie z regulaminem można w II turze dać 1-roczną umowę >=25% SC - nawet, jakby było 25% SC w 1.turze, to uważam, że takie 25%SC na rok to jest za dużo i chociaż tu bym był za zredukowaniem do 20% SC. Poza tym mam pytanie, czy dla wszystkich graczy można dać 25%SC/1? Bo dla niektórych (z małym doświadczeniem) to jest max kontrakt?

d) Sign and trade - warto wpisać do regulaminu, że jest taka opcja i napisać, jak by to miało wyglądać.

Rada aktualnie pracuje nad ulepszonym systemem FA i mam nadzieję, że niedługo będziemy mogli zaprezentować efekt naszych prac ;] Póki co proponuję się wstrzymać z dyskusją.

4) Matematyczna uwaga: widzę, że zaokrąglamy wyniki do całości po trymestrach - ogólnie rzecz biorąc upraszczamy, ale może się zdarzyć taka sytuacja:

drużyna A - 15,4+15,4+15,4=46,2 ma wpisane 45 W (15 z każdego trymestru)

drużyna B - 14,6+14,6+15,6=44,8 ma wpisane 46 W (2x15 i 16)

więc chyba jednak trzeba trochę to może wypaczyć wyniki... dobrze będzie chyba jednak dopiero po ostatnim głosowaniu zaokrąglić i wtedy wyniki nie będą wypaczone i ew. tie-breakery będą znane (jest mała szansa, że przy tylu głosach będzie identyczny bilans).

Te zaokrąglone bilanse są tylko poglądowe i nie są wiążące. Bodajże Tomek ma policzone bilanse z miejscami po przecinku i to one będą się liczyły na koniec z uwzględnieniem całego sezonu. W razie tie-breakera zadecyduje osoba spoza gry [choć można też moim zdaniem rzucić monetą - będzie mniej kontrowersji ;]

Nie widzę tutaj problemu. Czas na podjęcie bądź nie opcji jest do 30 czerwca, stąd głosowanie po drafcie. Można dogadać ewentualną wymianę w trakcie draftu i klepnąć ją w momencie podjęcia PO. Jeśli w regulaminie nie jest napisane, tzn, że działamy jak w RL NBA, czyli można handlować pickami i prawami do graczy dowolnie, z tym, że umawiamy się, że 1 lipca wszyscy rookies wybrani w 1. rundzie podpisują kontrakty.

No dobrze. A jeżeli ktoś się umówi na wymianę z zawodnikiem z PO i wyborem z tegorocznego draftu i gm wybierze gracza pod wybór drugiej osoby a okaże się, że zawodnik nie podejmuje opcji i cała wymiana nie dochodzi do skutku i gm, który miał oddać pick zostaje z niechcianym graczem? Jak wtedy rozwiązujemy taką sytuację?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

mozliwosc skladania ofert danemu graczowi mimo ze dostal oferte we wczesniejszej turze ok, tylko ja bym dal tutaj fory osobie skladajacej oferte jako pierwszej, by mogla wyrownac, przebic najwyzsza oferte w turze pozniejszej, dlaczego?

Sota daje 20/1 Feltonowi, w drugiej turze Supersonics daja 57/3 . Sonics znali juz oferte Soty, wiec mialaby spory handicap.

Zeby bylo jasne, uwazam ze powinno to dotyczyc tylko druzyn, ktore jako jedyne zlozyly oferte danemu graczowi we wczesniejszej turze. Gdy 2 lub wiecej GMow przedstawilobu oferte w I turze danemu graczowi to imo glosowanie powinno byc zamkniete w gronie tych druzyn.

Inna sprawa, czy nie mozna by do I tury dodac 1 wyjatku z hajsem roznym od tego 25%salary? Jesli dla druzyny X gracz Y jest priorytetem i daje mu np. 60/4 to niech ma mozliwosc zlozenia tej oferty juz 1 turze, to jednoczesnie usuneloby handicap z drugiego akapitu.

mozliwosc skladania ofert danemu graczowi mimo ze dostal oferte we wczesniejszej turze ok, tylko ja bym dal tutaj fory osobie skladajacej oferte jako pierwszej, by mogla wyrownac, przebic najwyzsza oferte w turze pozniejszej, dlaczego?

Sota daje 20/1 Feltonowi, w drugiej turze Supersonics daja 57/3 . Sonics znali juz oferte Soty, wiec mialaby spory handicap.

Zeby bylo jasne, uwazam ze powinno to dotyczyc tylko druzyn, ktore jako jedyne zlozyly oferte danemu graczowi we wczesniejszej turze. Gdy 2 lub wiecej GMow przedstawilobu oferte w I turze danemu graczowi to imo glosowanie powinno byc zamkniete w gronie tych druzyn.

Inna sprawa, czy nie mozna by do I tury dodac 1 wyjatku z hajsem roznym od tego 25%salary? Jesli dla druzyny X gracz Y jest priorytetem i daje mu np. 60/4 to niech ma mozliwosc zlozenia tej oferty juz 1 turze, to jednoczesnie usuneloby handicap z drugiego akapitu.

Aktualnie tak to działa. Jeśli za niska oferta jest jedyna to w kolejnej rundzie składasz ją jeszcze raz i możesz ją zwiększyć/zmniejszyć.

Jest już taki wyjątek i jest to właśnie wyżej przez Ciebie omawiana reguła. 

Ale tak generalne to 

Rada aktualnie pracuje nad ulepszonym systemem FA i mam nadzieję, że niedługo będziemy mogli zaprezentować efekt naszych prac ;] Póki co proponuję się wstrzymać z dyskusją.

No dobrze. A jeżeli ktoś się umówi na wymianę z zawodnikiem z PO i wyborem z tegorocznego draftu i gm wybierze gracza pod wybór drugiej osoby a okaże się, że zawodnik nie podejmuje opcji i cała wymiana nie dochodzi do skutku i gm, który miał oddać pick zostaje z niechcianym graczem? Jak wtedy rozwiązujemy taką sytuację?

To jest Twoje ryzyko, ale przecież tak samo jest w rzeczywistości. Gracze najczęściej ogłaszają decyzje co do PO pod sam koniec czerwca.