Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

4. Salary floor-  w trakcie sezonu podpisywać można najwyżej minimalne umowy. Zapewnia to realistyczne kwoty SC całej ligi w porównaniu do RL NBA (porównywalne sumy). 80% SC - poniżej tego w RL NBA też raczej nikt nie schodzi.

Salary floor na poziomie 90% SC jest ok, ale pod warunkiem prostej zasady, że nie ważne czy wydajesz na kontrakty 50% SC czy 80% SC, to liczy się jakbyś wydawał 90% SC. Inaczej będzie dochodzić do patologii typu podpisuję Kendricka Perkinsa za 25/1, a następnego dnia go zwalniam, żeby mi nie zajmował miejsca w rosterze. Albo jeszcze lepiej, ekipy mało wydające na kontrakty, zaczną trejdować po jakichś przepłaconych bolków, byle by powiększyć wydatki. Paranoja.

Poza tym pierwsze słyszę o braku możliwości podpisywania za więcej niż minimum w trakcie sezonu. Z tego co wiem, to można było w zeszłym sezonie (no i można w NBA), więc dlaczego nagle dochodzi do takiej zmiany? W imię czego?

5. Two-way : jeśli grają to dostają kasę (w NBA za 45 dni bodajże 275k, więc przeniosłem to).

A Two-Way player is not included in his team’s Team Salary (see question number 13), so teams don’t need cap room or an exception to sign, acquire or convert (see question number 83) a Two-Way contract.

Skoro w NBA się nie liczy do salary, to nie wiem czemu u nas mieliby się liczyć.

Edytowane przez karpik

Pewne przepisy już mają ograniczać tank i promować walkę (nowe CBA). Dotychczasowy klub i tak ma pewną, dość solidną przewagę, ale nie róbmy tu semiRFA.

Piękne określenie. Idealnie nadaje się na nazwę dla mojej propozycji.. Nic tylko wprowadzić przepis "semiRFA" :D

No ale trudno. Kończę swoją krucjatę :(

Ja nie jestem orędownikiem tej zmiany. Skończyło by się na tym, że Iggy grałby w GSW za 15mln zamiast 22mln w Denver.

Pomijając, że ja nigdy oferty AI składać nie chciałem, to co w tym takiego złego, skoro tak by uznała większość, że to jest bardziej prawdopodobne?

Bo to była jedyna szansa, by osłabić faworyta.

Poprzez zablokowanie mu możliwości złożenia oferty? To może od razu wprowadzić zapis, że drużyna nie może mieć więcej niż 2 allstarów? ;)

Zróbmy też listę oczekujących, gdzie by trzeba ewentualnego, nieszczęsnego, trzeciego all-stara odesłać :D 

Edytowane przez Tomek9248

O proszę, kto się ożywił. Szkoda, że nie tam gdzie prosiłem.

Oj, Camby. To naprawdę nieżyciowe podejście. Chcesz wszystkim drużynom odebrać i rozesłać Kyrie, Kevina, Blake'a, Millsapa itd. po całej lidze? Tak się nie da. Ten przepis jest po prostu dołożeniem pewnej dawki realizmu, ale nic nie rozsądza. Jasne, że taka oferta 15 mln vs 20 mln to jest raczej no brainer w przypadku AI. Ale już w przypadku innego układu (nie GSW, nie Andre zawsze solidnie opłacany) wynik mógłby być zupełnie inny. Prosty taki przykład  to Redick. Przecież akurat dla niego 20 mln gdziekolwiek vs 15 nawet w Clippers to i tak jest 3/4 ucieczka po pieniądze, żeby nigdy nie zabrakło.

I znów LAF. Przecież on złożył ofertę 50/2, bo był przekonany, że Redick tych 20 mln jest wart i ktoś da taką ofertę. Myślisz, że przy takim przepisie LAF nagle by doznał oświecenia i oferta byłaby bliższa 40/3? 

1) 50% SC to też aberracja, którą myślę jak ukrócic - dobra uwaga i przykład z tym Perkinsem, od razu nasuwa mi się myśl ograniczonego dead money, czy ogólnie ograniczeń przy zwalnianiu (kolejny przepis antytank ;) ). Myślę nad tym jak coś.

2) Ogólnie chciałem FA ograniczyć do lata i okresu po td [by uniknąć "kto pierwszy ten lepszy" od tego mamy rotoleague], nie pamiętam żebyśmy mogli składać wyższe oferty niż min. jak coś to sprawdzę.

1. Ale przecież w NBA nie ma jakichś wielkich kar za takie praktyki i nie ma większego problemu. Po prostu kasa jest rozdzielana między graczy w zespole. Zamiast wymyślać jakieś zakazy, może po prostu zostawmy to na razie w spokoju i zobaczmy jak będzie działać?

2. Nie pamiętam, żeby był jakiś zakaz, zresztą nie widzę powodu, żeby go wprowadzać. 

No i dlaczego nagle ma być power ranking? Dla mnie jest to krok do tyłu, bo jeśli dało się przeprowadzić głosowanie z bilansami i to policzyć, to czemu tego nie kontynuować? Przecież tylko bilanse oddają realną siłę, a nie miejsca w power rankingu. Zresztą nie martwiłbym się o terminarze, jakieś SOS itp., bo i tak nikt zbytnio na to nie patrzy. Po prostu robiłbym głosowanie w okolicy świąt jakby każdy rozegrał do tej pory 27 meczów, po trade deadline następne 27 meczów, a na koniec sezonu 28.

Co do supermaxów, to można np wprowadzić coś takiego, że jeśli zawodnik był w ostatnich 2 latach wybrany do all-nba, to minimalna wartość kontraktu jaką można mu złożyć to w zależności od stażu w lidze: 0-6 lat 20% SC, 7-9 lat 25%, 10+ 30% SC.

Edytowane przez karpik

Mam swoje zdanie. To kolejna furtka dla contenderów. Mi się nie podoba i tyle.

A co z supermaxami? Moim zdaniem to realny problem.

Przesadzasz zbytnio. O ile contander bedzie mogl zatrzymac jakies big3 to niestety potem zaczna sie schody i bedzie kombinowanie. 4-5 opcja w zespole raczej nie bedzie grala za 15 mln. No chyba ze ktos bedzie mial s5 na poziomie 100-110 mln a reszte za minimum.

zacząłem czytać od ostatniej strony i próbuje zrozumieć o co chodzi z Iggyrule, czytałem punkt 5.52

i jest możliwość jesli masz RFA złożenia oferty w drugiej rudndzie na powiedzmy 15mln i mimo złożenia w pierwszej rundzie na 22 mln (od innego klubu) macierzysty klub wygrywa głosowanie w drugiej rundzie mimo, że dał mnie kasy ale powiedzmy jest lepszy sporotwo a gracz to ringchaser

dobrze ogarniam czy nie?

Czy było już wyjaśniane czemu zostajemy przy Power rankingu?

Nie było, ale to jest pryszcz, bo na to mamy jeszcze czas. 

Fajnie by było jednak, żeby january się TERAZ na coś zdecydował w kwestii salary floor, bo przypomnę tylko, że właśnie trwa FA, a ten przepis ma "pewne znaczenie" dla działań niektórych zespołów.

Poszło.

+ umowy idą albo podczas FA, albo po trade deadline (po zwolnieniach ewentualnych), po TD jedynie za minimum. Max dead money w sezonie to 20% SC.

Dodałem system resetu przy trzyletnim rozliczeniu, jestem w trakcie opisywania skutków przekroczenia SC.

Tylko to jest wybitnie głupie. Tzn, że np nie będzie można zwolnić wielu zawodników, co ogranicza swobodę gry. Moim zdaniem wymyśliłeś na siłę system z wieloma dziurami, które próbujesz łatać na dzień dobry jeszcze głupszymi pomysłami. Nie lepiej, żeby było po prostu tak jak jest w NBA? Salary floor na poziomie 90% SC, jeśli płacisz mniej, to różnica jest rozdzielana między zawodnikami. W rzeczywistości to działa i jakoś nikt nie ma z tym problemu.

Tzn :

1. Umowy w trakcie sezonu nie licząc CBA i tak były dla mnie logiczne, że nie może być wolnej amerykanki i to akurat nie ma związku z floor.

2. Co do zwolnień - o tym zacząłem myśleć sezon temu, gdy GM NYK zwolnił Rose'a, że potrzebne są tu ograniczenia, by nagle GM jakiś nie zwolnił całego rosteru niemal pod tank.

3. Nie chcę aberracji na zasadzie zespołu z 15 rookie contracts, bo to za bardzo premiuje dziwny, długoletni tank.

A to akurat nie polepsza drużyny? :D