Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobrze widzę to graczy z drugiej rundy draftu można podpisać jako two way contract. Ale proszę jeszcze o potwierdzenie.

i jeszcze pytanie mam przez jaki okres te kontrakty obowiązują.

ja kiedyś wrzucałem kompletny draft przepisó o two-way contractach, ale oczywiście gdzieś zaginął

mój pomysł był taki, żeby two-waye robić w formacie 1+1 z team option

Powoli updatuję regulamin. Oczywiście najdłużej zajmie mi dokładny opis CBA (raczej dopiero jutro będzie), ale możecie przeglądać topic http://www.e-nba.pl/topic/5474-begm-oficjalny-regulamin/  i zgłaszać tutaj lub na PM, nie tam błedy do poprawki i uwagi jakies jak macie (btw usuńcie te dwie odp tam.).

ok, poszperam i poszukam tej mojej wcześniejszej propozycji o tych two-wayach - może się przyda ;)

a co do trade rules to na pewno u Larrego Coona jest dobra wersja z 2017 roku, bo poleciał update tego FAQa niedawno  

właśnie wywalam te wszystkie empty roster charge, ktoś się rozpędził z wpisywaniem

i niech już tam nikt nie psuje - przypominam zasadę

zawodnicy + cap holdy + złożone oferty [na które jest wolny cap space] = min. 12

dopiero jeśli brakuje dopisujemy te 815 z groszami

Edytowane przez BothTeamsPlayedHurd

Weźcie nie rozpierdalajcie gry swoimi cudownymi pomysłami, w ciągu ostatnich dwóch tygodni przeczytałem chyba z tysiąc różnych propozycji zmian, w głowie mi się już pierdzieli od tego bełkotu.

daltego ja nie czytam i czekam na ostateczną wersję :)

proponuję zasadę, że jak nie ma jakiejś zasady to trzymamy się real NBA, chyba że jest dobry powód, żeby tego nie robić ;)

taką ogólną klauzulę na dwa zdania wrzuciłem w temacie Tomka z propozycjami do regulaminu  

LAF wszystko spierdolił.

Propozycja jest 10/10. Ustawa Wilczka pełną gembą. 

Luźna propozycja, by w jakiś sposób uprzywilejować drużyny w których gra zawodnik z kończącym się kontraktem.

W momencie zakończenia rundy w której były złożone oferty zawodnikowi x udostępnia się gm'owi jego dotychczasowego klubu na priv(by chociaż nie dać pośrednio możliwości badania, jak będą ważyć się głosy), jeśli uprzednio złożył ofertę, listę złożonych ofert wraz z możliwością złożenia kontr-oferty.

Wartym zaznaczenia jest, że nie przesądza to jeszcze o wygraniu głosowania.

Edytowane przez człowiek...morza

Luźna propozycja, by w jakiś sposób uprzywilejować drużyny w których gra zawodnik z kończącym się kontraktem.

W momencie zakończenia rundy w której były złożone zostały oferty zawodnikowi x udostępnia się gm'owi jego dotychczasowego klubu na priv(by chociaż nie dać pośrednio możliwości badania, jak będą ważyć się głosy), jeśli uprzednio złożył ofertę, listę złożonych ofert wraz z możliwością złożenia kontr-oferty.

Rozumiem zamysł, ale takie rozwiązanie daje zbyt dużą przewagę dotychczasowemu klubowi, który może dowolnie zmodyfikować swoją ofertę. Przewagę poprzedniej drużyny możemy zawsze umieścić przy głosowaniu gdy każdy się zastanawia i oddaje głos.

W momencie zakończenia rundy w której były złożone zostały oferty zawodnikowi x udostępnia się gm'owi jego dotychczasowego klubu na priv(by chociaż nie dać pośrednio możliwości badania, jak będą ważyć się głosy), jeśli uprzednio złożył ofertę, listę złożonych ofert wraz z możliwością złożenia kontr-oferty.

Jestem za, z tym ze dodając wzmiankę ze dany gracz był w klubie m.in ostatnie pełne dwa sezony. Bywa bowiem pewnie tak w NBA ze zawodnik daje pierwszeństwo w negocjacjach a później w razie przebicia oferty przez kogoś innego daje szanse macierzystemu klubowi wyrównać/zbliżyć oferte(via Iggy) ale nie sadze żeby byle Bolek którego ściągnąłeś w ostatni trade deadline do ciebie wrócił po tym jak poskąpiłes. Edytowane przez RonnieArtestics

To z marszu zaburza całą ideę FA. Przecież równie dobrze agent mógłby zadzwonić do innych klubów, że jest taka i taka oferta i czy dają więcej.

Punkt 10.2 jak Tomek pisze do poprawy. Co do 10.1., to czy była w ogóle mowa o hardcapie i czy przy systemie podatkowym oraz rozliczeniu 3-letnim ma on jakikolwiek sens?

10.33 wg mnie jest odklejony od realiów i zbędny, powodujący np konieczność przyjmowania głupich kontraktów, żeby dobić do salary floor (czyt. rodzący patologię).

Punkt 6.4. W jakim celu rezygnujemy z systemu wpisywania bilansów, który wg mnie dobrze się sprawdził, na rzecz power rankingu?

7.1. Powinno być "analogicznie jak w I okresie".

Edytowane przez karpik

Punkt 10.2 jak Tomek pisze do poprawy. Co do 10.1., to czy była w ogóle mowa o hardcapie i czy przy systemie podatkowym oraz rozliczeniu 3-letnim ma on jakikolwiek sens?

10.33 wg mnie jest odklejony od realiów i zbędny, powodujący np konieczność przyjmowania głupich kontraktów, żeby dobić do salary floor (czyt. rodzący patologię).

Sam o tym pisałem, że będą się pojawiać absurdalne kontrakty typu Joel Anthony 20/1

Czemu to służy? Czemu za bycie poniżej salary są karne punkty?

RonnieArtestics, Dnc i człowiek morza już płaczą, że będą musieli czytać nowe pomysły :( Łącze się z Nimi w bólu.

A czemu 10.2 jest niejasny? Mi się wydaje, że tylko w ostatnim zdaniu jest błąd. Ich próg wyjścia jest właśnie niższy.

A czemu 10.2 jest niejasny? Mi się wydaje, że tylko w ostatnim zdaniu jest błąd. Ich próg wyjścia jest właśnie niższy.

Bo jeśli miszcz NBA ma przychody na poziomie 60% salary cap (czyli ok. 60 mln w tym sezonie) i jest finansowym hegemonem, a każdy musi wydać co najmniej 90 % SC na pensje, to trudno będzie komukolwiek wyjść choćby na zero.

dopiero zaczynam przeglądać i mam pytanie po co liczyć two-way contracty do salary cap? W NBA się w ogóle nie liczą i u nas też nie powinny - to jest niepotrzebna komplikacja...

no i zawodnicy z two-way chyba nie mogą grać w playoffach?

to moje dwie uwagi - reszta w tym punkcie chyba ok

5.82 Two-way contracts (4 tura FA) W czwartej turze możemy również zacząć oferować two-ways contracts. Koszt takiej umowy to  0,4 % SC rocznie podpisanej na zasadzie 1+1 (TO) . Zawodnicy tacy mogą grać jedynie w jednym z trzech naszych okresów RS lub jedynie w  PO. Jeśli GM zdecyduje się, że chce danego zawodnika na dłuższy okres czasu, to musi dla niego zwolnić miejsce w 15ce rosteru, a umowa gracza przechodzi na 1+1 według minimum dla rookies.