Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalem informacje, ze ktos tam, kto prowadzil wczesniej Kings, chce wrocic. Z tego co wiem, to Portland jest aktualnie wolne, jednak przez ostatnie dni przygladalem sie rozgrywce tutaj i niestety moje zainteresowanie NBA, znacznie spadlo w ostatnich 2-3 latach,. Zeby tutaj grac z powodzeniem, trzeba wiedze o zawodnikach, ich kontraktach, dokladnych zasadach panujacych w managmencie, miec w malym palcu, ja niestety tego nie mam. Dlatego pasuje i rezygnuje.

Jest tu wielu uzytkownikow, znacznie bardziej ogarnietych niz ja, na pewno ktorys w najblizszych dniach, a moze i godzinach przejmie druzynie. Zycze powodzenia i przepraszam, jesli wywolalem jakies zamieszanie lub inne komplikacje.

myslę że z małą pomocą dałbyś radę, zalezy tylko czy masz czas wolny czy nie

P.3.

BeGM Board Of Governors

1. Grupa 6 GMów - po jednym z każdej Dywizji - która we własnym gronie bedzie podejmować NAJWAŻNIEJSZE i NAJTRUDNIEJSZE decyzje związane z rozgrywką. To te osoby będą też m.in prowadzić drużyny które tymczasowo bedą bez GMa, Ustalać rzeczy związane z Hardcap itp.

2. January jako założyciel ma dodatkowe mniejsce w tej grupie - łacznie mamy 7 osób - nieparzysta liczba idealna do przeprowadzania głosowań.

3. Sposób Wyboru

Każda Dywizja we wlasnym gronie wybiera swojego reprezentanta na roczną kadencję. Następnie propozycje są przedstawiane forum ogolnym i jeśli nie ma przeciwskazań - zatwierdzane.

4. Ma to docelowo taka grupa zajmujaca sie zarówno rozwojem gry jak i wsparciem dla osób mniej obeznanych w zasadach cba.

5. Stworzenie tej grupy ma przyśpieszyć decision making w sprawach trudnych i odciążyć Januarego w prowadzeniu gry.

Pomysł fajny, ale wydaje mi się, że taka grupa się wytworzyła, która poświęca najwięcej czasu na grę i jej rozwój/dopracowanie, czy też sprawne przeprowadzenie wszystkiego i wyjaśnianie wątpliwości.

Dlatego nie wydaje mi się, żeby podział na dywizję był odpowiedni. Akurat ja, Hurd i January jesteśmy w jednej. Marcus i Karpik także. Rozumiem zamysł, że każdy z innej dywizji i to podejmowanie decyzji za martwe teamy, ale myślę, że to więcej szkody niż pożytku. Nie w każdej dywizji są aktywne osoby, które mają aż taką chęć angażu.

W sprawie decyzji i tak zawsze lepiej poprosić kogoś z zewnątrz, ewentualnie przekonać wysłaniem flaszki :D 

Edytowane przez Tomek9248

Pomysł fajny, ale wydaje mi się, że taka grupa się wytworzyła, która poświęca najwięcej czasu na grę i jej rozwój/dopracowanie, czy też sprawne przeprowadzenie wszystkiego i wyjaśnianie wątpliwości.

Dlatego nie wydaje mi się, żeby podział na dywizję był odpowiedni. Akurat ja, Hurd i January jesteśmy w jednej. Marcus i Karpik także. Rozumiem zamysł, że każdy z innej dywizji i to podejmowanie decyzji za martwe teamy, ale myślę, że to więcej szkody niż pożytku. Nie w każdej dywizji są aktywne osoby, które mają aż taką chęć angażu.

Temat jest do dopracowania, ale chodzi mi ogólna grupe kilku GMów którzy bedą akceptowani przez resztę i bedą mieli ogólny - nazwijmy demokratyczny - mandat do podejmowania decyzji. Wasza grupa jest fajna i okej ale abyscie mogli w imieniu wszystkich pewne decyzje podejmować warto by po prostu jakos usankcjonować. Podzial na dywizje jest tylko propozycją -to jest najluźniejsze. Można dać otwarty nabór chetnych do pełnienia tych roli wraz z głosowaniem. Edytowane przez TuPalnik

Temat jest do dopracowania, ale chodzi mi ogólna grupe kilku GMów którzy bedą akceptowani przez resztę i bedą mieli ogólny - nazwijmy demokratyczny - mandat do podejmowania decyzji. Wasza grupa jest fajna i okej ale abyscie mogli w imieniu wszystkich pewne decyzje podejmować warto by po prostu jakos usankcjonować. Podzial na dywizje jest tylko propozycją -to jest najluźniejsze. Można dać otwarty nabór chetnych do pełnienia tych roli wraz z głosowaniem.

No to już w 100% zalezy od Januarego. Musiałby się "zrzec" swojego ostatecznego głosu, żeby to prowadzić w systemie głosowań, gdzie każdy ma 1 głos.

W innym przypadku nie ma sensu, bo teraz to właśnie tak działa, że odpowiadamy na pytania, tworzymy jakieś pomysły i rozwiązania, zliczamy głosy, zachęcamy ludzi, od strony technicznej się zajmujemy kto, ile i dlaczego, gdzie i jak spisać to. No, a ostatecznie o zmianach wszystkich decyduje January. 

a będzie pochód 1szo majowy? ;)

jakby co to ja z pacific nominuję Tomka

Spokojnie, to tylko propozycja. Głównym założeniem jej jest to, aby grupa ktora omawia np. Przepisy luxury/hardcap miala jakiś "pisemny - oficjalny" mandat grupy do wprowadzenia zmian - w taki sposób, że osoby spoza tej grupy nie wtracalyby sie do tematu. Sposób w jaki ta grupa by podejmowala decyzje i jak bylaby wybrana jest do obgadania. Ja przedstawiłem powiedzmy najprostrzy sposóbale jest wiele innych rozwiązań.

I w tamtym temacie nie mialo byc komentarzy ☺

Edytowane przez TuPalnik

Spokojnie, to tylko propozycja. Głównym założeniem jej jest to, aby grupa ktora omawia np. Przepisy luxury/hardcap miala jakiś "pisemny - oficjalny" mandat grupy do wprowadzenia zmian - w taki sposób, że osoby spoza tej grupy nie wtracalyby sie do tematu. Sposób w jaki ta grupa by podejmowala decyzje i jak bylaby wybrana jest do obgadania. Ja przedstawiłem powiedzmy najprostrzy sposóbale jest wiele innych rozwiązań.

I w tamtym temacie nie mialo byc komentarzy ☺

luz, tak tylko żartuję sobie, pomysł chyba bardzo dobry, choć nie zastąpi dopracowania samego regulaminu

Uwaga. Wprowadziłem niby kosmetyczne ale ważne zmiany w projekcie o Board of Governors - jeśli ktoś by mógł sie odnieść to byłbym wdzięczny.

Skoro January stwierdził(po poprzednim projekcie), że tak to mniej wiecej działa, to możnaby np. przy okazji ktoregoś z głosowań na FA zatwierdzić skład grupy publicznie.

Edytowane przez TuPalnik

Jak to jest z tym Batum rule? Czy ono już oficjalnie weszło do regulaminu?

Myślałem, że było tylko omawiane, a po wpisie Palnika wychodzi jakby zostało to zatwierdzone. Czy faktycznie zawodnika w ciągu roku można tylko raz tradeować?

Do regulaminu nic nie weszło.

Niby był gentlemen's agreement, że jak oddasz zawodnika to przez rok, czy tam do końca sezonu, do Ciebie nie może wrócić. 

Uwaga. Wprowadziłem niby kosmetyczne ale ważne zmiany w projekcie o Board of Governors - jeśli ktoś by mógł sie odnieść to byłbym wdzięczny.

Skoro January stwierdził(po poprzednim projekcie), że tak to mniej wiecej działa, to możnaby np. przy okazji ktoregoś z głosowań na FA zatwierdzić skład grupy publicznie.

jestem za, przyklepmy to i po sprawie

Do regulaminu nic nie weszło.

Niby był gentlemen's agreement, że jak oddasz zawodnika to przez rok, czy tam do końca sezonu, do Ciebie nie może wrócić. 

ale tam chyba nie chodziło o to że on do Ciebie nie może wrócić tylko bysmy nie wymieniali jednego gracza 5 razy w ciągue jednego okienka

Trochę po pijaku, więc w razie czego przepraszam:)

Odnośnie waszych kłótni - chyba wszystkim zależy by ta gra przetrwała i miała się jak najlepiej.

Nie neguje przywodztwa januarego, ale problemem jest dla mnie brak przejrzystości zasad, spisania ich i ogłaszania decyzji. Po raz któryś postuluje o załozenie dwóch ważnych tematów:

1. Tablica ogłoszeń - terminy, zasady, ogłoszenia - tylko dla januarego lub wyznaczonego przez niego pomocnika

2. Tablica pytań - dla zgłaszania nieścisłości, watpliwosci dotyczące zasad gry a nie zasad NBA. Odpowiedzi w dziale ogloszenia

Drugim problemem jest dla mnie brak chęci u januarego wykorzystania chęci, czasu i wiedzy innych userow. Daj sobie pomóc. Możesz scedowac cześć obowiązków na kolegów w stylu ten pomaga w excelu, ten w FA, ten w czymś. Dogadajcie się, albo january rób to sam jak chcesz.

Dlaczego jest różnica pomiędzy CP3 a Curry skoro obaj dostali supermaxy ?

Protekcja GSW pełną gębą ...

Bo Curry jest fajny i dedicated, wydraftowany w Oakland, a Paul to pazera, co poleciał za hajsem i w ogóle to chciał grać w Lakers, a nie Clippers :smile:

Nie no jaja sobie robisz a to jest poważna sprawa.

Zarabia jak na najlepszego gracza w lidze i okolicach, floor generala, lidera wielu eskapad do finału konferencji przystało. Nie zgadzasz się? a Curry to tylko Curry :)

Edytowane przez Tomek9248

Ze względu na ilość sezonów jaką grają w lidze. Curry jest na środkowym pułapie, a CP3 na ostatnim.

źle, Curry jest na tym samym progu 35% bo ma designated vet z uwagi na bycie all nba przez ostatnie 3 lata

w sumie to nie wiem o co LAFowi chodzi, bo jeden i drugi mają ten sam maks kontrakt, były jakieś kontrowersje z liczeniem, ale stanęło na tym, że jest to ok 201,5 mil

A nie było czegoś takiego, że tego pełnego supermaxa to liczą dopiero od 9 sezonu?

od 11tego [nabite 10+ years of experience]

ale jak masz spełnione warunki designated veta [allnba albo dpoy] to dostajesz 35% nawet jeśli nie masz takiego stażu

Edytowane przez BothTeamsPlayedHurd