Skocz do zawartości

Ile razy mam ci mowic?! Atakujemy na tamten kosz!

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejsze Top 10 stało na wysokim poziomie, dużą konkurencję miała akcja Browna. Sądzę jednak że na tym 10 mogła się znaleźć. Dunk McGee nie był porywający, pewnie zdecydowało to że wzięli też pod uwagę drybling Crawforda.

Tak na marginesie zastanawiam się co robi na 3 miejscu wsad Prince, chyba zdecydowało to że minął jednego gościa, to że to był poster i że Tay nie jest znany z tego typu zagrań czy takiego wyskoku.

Btw. RLPH jesteś Łukaszem Biednym :?:

Musze jeszcze dodać że oglądając tą akcję Browna podczas meczu nie wyglądała ona jakoś fenomenalnie, dopiero na powtórkach robiła wrażenie, było dokładnie widać na jaką wysokość wzbił się Shannon. Może spece z NBA powtórki nie widzieli :D Co do zawodnika Lakers było wiadomo że ma fantastyczny wyskok, jednak tamten moment pokazał że ma wyższy niż się chyba większość spodziewała, przynajmniej ja. Głowa wystawała mu gdzieś ok. 7-8 cm ponad obręcz co przy 192 cm wzrostu daje jumpa na poziomie ok 120 cm :!: Trzeba też zaznaczyć że to na pewno nie wszystko co ma w zanadrzu, w końcu nie był jakoś rozpędzony a 2 kroki które się ma do dyspozycji i piłka w łapach trochę przeszkadzają, przeciwnik który też gdzieś tam się znajduje i do końca nie wiadomo jak zareaguje, nie można mieć pewności że nie będzie przeszkadzał. Sądzę że jeszcze jakieś kilkanaście centymetrów więcej wyciągnie i ma jumpa w granicach 135 cm. Wydaje mi się że dałby radę mieć prawię całą głowę nad obręczą. Szkoda że nie mamy okazji częściej widzieć tego typu wyczynów w przypadku czy to Browna czy to innych zawodników. Basket to jednak nie jest dyscyplina która pozwala osiągać maksymalny wyskok, 100 % możliwości, wszystko to na co gracza stać.

Trochę przesadzasz. Nie miał głowy kilka cm nad obręczą. W powtórce kamera jest na dole i jest skierowana do góry co wywołuje taki efekt. Jakbyśmy mieli kamerę na wysokości kosza to okazałoby się że był nawet pod obręczą. W pierwszym ujęciu widać że nie jest tak wysoko jak Ci się wydaje.

Tak właściwie na jaką wysokość wyskoczył, da się to jakoś stwierdzić :?: Takie ujęcia są najczęściej, inne mało kiedy, wychodzi na to że praktycznie każdy dunk nie jest taki imponujący jak się nam wydawało, że trzeba było by trochę odjąć cm. Tylko właściwie ile, ten efekt jakoś bardzo zawyża tego jumpa, dużo przekłamuje :?: Może technicy i spece od NBA specjalnie używają tego tricku żeby dodać trochę wartości niektórym zagraniom, a jak wiadomo najwięcej ludzi reaguje najbardziej żywiołowo na dunki i wysokie skakanie.

To już nie wiem na ujęciu z kamery meczowej wyglądało raczej tak nisko jak na Browna znowu przy zbliżeniu okazuje się że tu było za wysoko :) Pierwszy raz słyszę o czymś takim, a siedzę już trochę na tym forum i w baskecie. Wychodzi na to że wiele tych pojedynczych akcji i opinii na temat wyskoku wielu zawodników pasowało by przewartościować bo tak jak mówiłem na powtórkach to jest standardowa kamera i ujęcie.

jeśli kiedyś nadejdzie dzien w którym po moim wsadzie (sic) ludzie bedą sie zastanawiać czy głowa była "na bank poniżej obręczy, max na jej poziomie" to ja sie bede mógł kłaść do grobu :cool:

A prawda jest taka, ze i w meczu i na powtórce ten wsad wywołał u mnie mimowolny okrzyk zdumienia, bo to było coś

Jeszcze tylko brakuje zeby ktos sie przypierdzielił o to, ze Brown zrobił 3 kroki w dwutakcie...