Skocz do zawarto艣ci

Liga e-nba vs sznurowadlo?

Gerard

Rekomendowane odpowiedzi

EDIT: Temat sie rozkreca, wiec wydzielilem oddzielny watek z nadziejami na jego rozwoj.

Ten pierwszy cytat jak i poczatek dyskusji byly w watku o lidze mistrzow

Troche trwalo czekanie na deklaracje od sznurowkowiczow i niestety ci spoza rozgrywek odrzucili zaproszenia, ale pomimo tego niepowodzenia udalo sie zebrac na Yahoo komplet 15 mistrzow

Sznur贸wkowicze nie chc膮 gra膰?

Hmm, mo偶e w przysz艂ym sezonie pomy艣le膰 o jakiej艣 formie gry dru偶ynowej: reprezentacja e-nba vs reprezentacja sznur贸wki?

Np. H2H bez playoff贸w, po 7-8 GM贸w z ka偶dej ze stron. By艂oby wyzwanie to i ch臋tni by si臋 艂atwiej znale藕li ;-)

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Sznur贸wkowicze nie chc膮 gra膰?

Tylko ta trojka, nie wyciagalbym takich ogolnych wnioskow...

Hmm, mo偶e w przysz艂ym sezonie pomy艣le膰 o jakiej艣 formie gry dru偶ynowej: reprezentacja e-nba vs reprezentacja sznur贸wki?

Ciekawe kto bylby w ktorej reprezentacji skoro wiekszosc gra na obu platformach ;-)

Np. H2H bez playoff贸w, po 7-8 GM贸w z ka偶dej ze stron. By艂oby wyzwanie to i ch臋tni by si臋 艂atwiej znale藕li ;-)

Tzn na czym polegaloby to wyzwanie? Przetrwac kolejny sezon grajac w H2H? #shotsfired Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

Ciekawe kto bylby w ktorej reprezentacji skoro wiekszosc gra na obu platformach ;-)

A ja my艣l臋, 偶e podzia艂 jest wyra藕niejszy ni偶 Ci si臋 wydaje. Wystarczy spyta膰 niekt贸rych, z kt贸rym sajtem si臋 bardziej identyfikujesz.

Tzn na czym polegaloby to wyzwanie? Przetrwac kolejny sezon grajac w H2H? #shotsfired

H2H bez playoff贸w to przecie偶 praktycznie roto. Zreszt膮 regu艂y pojedynku mo偶na dogra膰.

Mnie chodzi o sam smaczek rywalizacji Sznur贸wka vs e-nba. Gdzie graj膮 lepsi... :-)

Odno艣nik do komentarza

A ja my艣l臋, 偶e podzia艂 jest wyra藕niejszy ni偶 Ci si臋 wydaje. Wystarczy spyta膰 niekt贸rych, z kt贸rym sajtem si臋 bardziej identyfikujesz.[...]

Mnie chodzi o sam smaczek rywalizacji Sznur贸wka vs e-nba. Gdzie graj膮 lepsi... :-)

Jasne, ze kazdy bedzie mial swoje preferencje, ale wg mnie ciezko to traktowac jako "gdzie graja lepsi" gdy odpowiedz najczesciej zabrzmi "na obu jednoczesnie" ;-)

Plus szczegolnie ironiczna bedzie kwestia na ktorej stronie to organizowac... ;-)

H2H bez playoff贸w to przecie偶 praktycznie roto. Zreszt膮 regu艂y pojedynku mo偶na dogra膰.

Wg mnie to wciaz spora roznica w formacie, ale tak dla jasnosci to pomysl oczywiscie fajny jak masz ochote cos takiego organizowac ;-)
Odno艣nik do komentarza

Ja te偶 mam w膮tpliwo艣ci co do deklaracji, do kt贸rej dru偶yny nale偶膮 gracze. Jaki klucz zastosowa膰? Data pierwszej rejestracji (gdzie najpierw)? Poziom mi臋ty? Liczba lig? Trudno to zrobi膰 a podej艣cia przecie偶 ju偶 by艂y i to nawet bardzo dawno. Gdyby jednak powsta艂a idea, kt贸ra nie b臋dzie negatywnie polaryzowa艂a ekipy, kto艣 wymy艣li zgrabny spos贸b na zorganizowanie takiej rywalizacji - mo偶e by膰 to fajne wydarzenie. Kto wie, mo偶e cykliczne. Je艣li sprzedamy w mediach "wielki pojedynek sceny fantasy", wykopi膮 nas masowo na wykopie - skorzysta膰 mog膮 oba sajty, ludzie pewnikiem nap艂yn膮.

Pomijaj膮c kwesti臋 przynale偶no艣ci user贸w, organizacj臋 mo偶na dzieli膰 tj. raz gra膰 u siebie, raz na wyje藕dzie :) Innymi s艂owy, raz to sznur贸wka staje na g艂owie, organizuje ca艂y event i stara si臋 uczyni膰 przewag臋 terenu najbardziej korzystn膮 dla siebie, w kolejnym roku role si臋 odwracaj膮 i oto "sznur贸wkowicze" s膮 na wyje藕dzie. Jak sprawi膰 by przewaga w艂asnego boiska by艂a odczuwalna? Nie mam poj臋cia, rzucam tylko jaki艣 lead :)

Inna sprawa, 偶e ja osobi艣cie z ch臋ci膮 widzia艂 bym rywalizacj臋 w formule roto a nie h2h. A mo偶e formu艂a jest na tyle pojemna, 偶e w/w rywalizacja mo偶e si臋 toczy膰 r贸wnolegle na kilku frontach? Czego nie.

Odno艣nik do komentarza

Ja te偶 mam w膮tpliwo艣ci co do deklaracji, do kt贸rej dru偶yny nale偶膮 gracze. Jaki klucz zastosowa膰? Data pierwszej rejestracji (gdzie najpierw)? Poziom mi臋ty? Liczba lig? Trudno to zrobi膰 a podej艣cia przecie偶 ju偶 by艂y i to nawet bardzo dawno.

Najlatwiej byloby zapytac o preferencje i wybierac tylko tych, ktorzy maja silne w jedna strone.

Gdyby jednak powsta艂a idea, kt贸ra nie b臋dzie negatywnie polaryzowa艂a ekipy, kto艣 wymy艣li zgrabny spos贸b na zorganizowanie takiej rywalizacji - mo偶e by膰 to fajne wydarzenie. Kto wie, mo偶e cykliczne. Je艣li sprzedamy w mediach "wielki pojedynek sceny fantasy", wykopi膮 nas masowo na wykopie - skorzysta膰 mog膮 oba sajty, ludzie pewnikiem nap艂yn膮.

Mozna pomarzyc, ale w sumie najwiekszy problem tego pomyslu bylyby dosyc podstawowy - to dodatkowa liga bez zadnych nagrod... skoro liga mistrzow jest dla niektorych za mala motywacja to tym bardziej beda mieli z tym pomyslem. Przeciez w reprezentacji sznurowki mogliby byc Andrew23, Bax i Pafsen, a wlasnie odmowili udzialu w tej lidze. To oczywiscie ich wybor, ale prowadzi do pytania dlaczego mieliby sie zgodzic na udzial w e-nba vs sznurowka?

Pomijaj膮c kwesti臋 przynale偶no艣ci user贸w, organizacj臋 mo偶na dzieli膰 tj. raz gra膰 u siebie, raz na wyje藕dzie :smile: Innymi s艂owy, raz to sznur贸wka staje na g艂owie, organizuje ca艂y event i stara si臋 uczyni膰 przewag臋 terenu najbardziej korzystn膮 dla siebie, w kolejnym roku role si臋 odwracaj膮 i oto "sznur贸wkowicze" s膮 na wyje藕dzie. Jak sprawi膰 by przewaga w艂asnego boiska by艂a odczuwalna? Nie mam poj臋cia, rzucam tylko jaki艣 lead :smile:

Wybor ustawien ligi?

Inna sprawa, 偶e ja osobi艣cie z ch臋ci膮 widzia艂 bym rywalizacj臋 w formule roto a nie h2h. A mo偶e formu艂a jest na tyle pojemna, 偶e w/w rywalizacja mo偶e si臋 toczy膰 r贸wnolegle na kilku frontach? Czego nie.

Nie wierze co tu czytam ;-) Tym bardziej, ze do pojedynku dwoch grup bardziej pasuje H2H.
Odno艣nik do komentarza

Widzisz, a ja mam zgo艂a odmienne odczucia. To raczej obecna LM to gra o nic. Dla wielu liga rekreacyjna, bez specjalnej motywacji i sensu. Nie uwa偶asz, 偶e czynnik dru偶yny wprowadza tutaj od艣wie偶enie i cel sam w sobie? P贸jd臋 dalej - dla os贸b postronnych nic nie znacz膮ca poza 艣rodowiskiem LM przegrywa "medialnie" ze starciem dw贸ch serwis贸w. Nieprawda偶? Oczywi艣cie za艂o偶enie to przegrywa na t膮 chwil臋 z realiami tj. rozsianiem graczy na obu platformach. Gdybam.

Co do przewagi w艂asnego boiska to ja mam z kolei inny pomys艂. Przy nieparzystej liczbie dru偶yn w lidze, gospodarz m贸g艂by by膰 premiowany wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 dru偶yn. W Twojej propozycji konkretny zestaw zasad mo偶e faworyzowa膰 ka偶dego, niezale偶nie od autora.

Je艣li chodzi o sam膮 formu艂臋: do艣膰 p艂ytkie masz za艂o偶enia :) Ostatecznie to nie meczapy co tydzie艅 decyduj膮 o wyniku rozgrywki a ostateczna pozycja w tabeli. Ta wygl膮da podobnie niezale偶nie od formu艂y. Chyba, 偶e jeste艣 w stanie ustawi膰 lig臋 tylko na meczapy team vs team :) Poza tym, k艂贸ci si臋 to z za艂o偶eniami akapitu nr 2 (w h2h nie przejdzie).

Odno艣nik do komentarza

Mozna pomarzyc, ale w sumie najwiekszy problem tego pomyslu bylyby dosyc podstawowy - to dodatkowa liga bez zadnych nagrod... skoro liga mistrzow jest dla niektorych za mala motywacja to tym bardziej beda mieli z tym pomyslem. Przeciez w reprezentacji sznurowki mogliby byc Andrew23, Bax i Pafsen, a wlasnie odmowili udzialu w tej lidze. To oczywiscie ich wybor, ale prowadzi do pytania dlaczego mieliby sie zgodzic na udzial w e-nba vs sznurowka?

IMO najwi臋kszym wyzwaniem, a mo偶e w艂a艣nie zalet膮 i powodem dla kt贸rego kto艣 chcia艂by si臋 w takiej grze spr贸bowa膰, by艂oby uzgodnienie zasad i ustawie艅. Na razie Yahoo (ESPN chyba te偶) nie udost臋pnia mo偶liwo艣ci gry dru偶ynowej, wi臋c trzeba by co艣 wykombinowa膰. IMO H2H bez PO by艂oby ciekawsze od zwyk艂ego roto, bo co tydzie艅 ka偶dy z e-nba gra艂by z kim艣 ze Sznur贸wki w bezpo艣rednim pojedynku. Oczywi艣cie wymaga艂oby to prowadzenia osobnego terminarza i osobnej tabeli, ale z tym akurat nie powinno by膰 du偶o k艂opotu. Gorzej z trejdami, tu trzeba by pokombinowa膰. Albo zakaza膰 w og贸le, albo p贸j艣膰 na 偶ywio艂 i np. wprowadzi膰 mo偶liwo艣膰 jednej lub dw贸ch dowolnej wymiany w tygodniu pomi臋dzy dru偶ynami z tej samej reprezentacji (taki lu藕ny pomys艂).

Odno艣nik do komentarza

Widzisz, a ja mam zgo艂a odmienne odczucia. To raczej obecna LM to gra o nic. Dla wielu liga rekreacyjna, bez specjalnej motywacji i sensu.

... co widac po naszym odmiennym podejsciu do tej ligi ;-) Ale naprawde nie rozumiem dlaczego uznajesz za bardziej atrakcyjny pojedynek z pseudolosowo wybranymi GMami danego forum niz z mistrzami z tego samego forum.

Nie uwa偶asz, 偶e czynnik dru偶yny wprowadza tutaj od艣wie偶enie i cel sam w sobie? P贸jd臋 dalej - dla os贸b postronnych nic nie znacz膮ca poza 艣rodowiskiem LM przegrywa "medialnie" ze starciem dw贸ch serwis贸w. Nieprawda偶?

Wg mnie zupelnie nie - bardziej nosne jest haslo starcia mistrzow niz pojedynku dwoch grup, ktore nikogo z zewnatrz nie obchodza. Zreszta przykladem jest tu pomysl flubera z Mistrzostwami Polski, przeciez nie probowal z tego robic starcia wojewodztw czy miast ;-)

Co do przewagi w艂asnego boiska to ja mam z kolei inny pomys艂. Przy nieparzystej liczbie dru偶yn w lidze, gospodarz m贸g艂by by膰 premiowany wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 dru偶yn. W Twojej propozycji konkretny zestaw zasad mo偶e faworyzowa膰 ka偶dego, niezale偶nie od autora.

... i wlasnie na tym polegalaby strategia zeby tak je dobrac by faworyzowac swoich.

Ale oczywiscie to byla tylko luzna propozycja do rozwazenia.

Chyba, 偶e jeste艣 w stanie ustawi膰 lig臋 tylko na meczapy team vs team :smile:

Tak bym to sobie wyobrazal.

IMO najwi臋kszym wyzwaniem, a mo偶e w艂a艣nie zalet膮 i powodem dla kt贸rego kto艣 chcia艂by si臋 w takiej grze spr贸bowa膰, by艂oby uzgodnienie zasad i ustawie艅.

Skoro tak uwazasz to rzuc luzna, ale calosciowa koncepcje ;-)

Na razie Yahoo (ESPN chyba te偶) nie udost臋pnia mo偶liwo艣ci gry dru偶ynowej, wi臋c trzeba by co艣 wykombinowa膰. IMO H2H bez PO by艂oby ciekawsze od zwyk艂ego roto, bo co tydzie艅 ka偶dy z e-nba gra艂by z kim艣 ze Sznur贸wki w bezpo艣rednim pojedynku. Oczywi艣cie wymaga艂oby to prowadzenia osobnego terminarza i osobnej tabeli, ale z tym akurat nie powinno by膰 du偶o k艂opotu.

Tzn nie ma na Yahoo mozliwosci podzialu na dwie dywizje i edytowanie terminarza?

Gorzej z trejdami, tu trzeba by pokombinowa膰. Albo zakaza膰 w og贸le, albo p贸j艣膰 na 偶ywio艂 i np. wprowadzi膰 mo偶liwo艣膰 jednej lub dw贸ch dowolnej wymiany w tygodniu pomi臋dzy dru偶ynami z tej samej reprezentacji (taki lu藕ny pomys艂).

A to dlaczego? Chyba wlasnie wspolpraca miedzy druzynami z jednego forum powinna kwitnac?

Ba! Jesli juz isc tym tropem to predzej zakazac wspolpracy z "wrogiem" niz ze swoim ;-)

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

Skoro tak uwazasz to rzuc luzna koncepcje ;-)

Wydawa艂o mi si臋, 偶e w艂a艣nie to zrobi艂em ;-)

Tzn nie ma opcji podzialu na dwie dywizje i edytowanie terminarza?

Podzia艂 na dywizje jest, ale on niczego nie za艂atwia. Edytowania terminarza nie widzia艂em.

A to dlaczego? Chyba wlasnie wspolpraca miedzy druzynami z jednego forum powinna kwitnac?

Ale co dlaczego, bo niejasno to napisa艂e艣.

Odno艣nik do komentarza

Wydawa艂o mi si臋, 偶e w艂a艣nie to zrobi艂em ;-)

Nie wspomniales nic o kategoriach, pozycjach czy innych tego typu sprawach, wiec to nie zabrzmialo jak konkretna koncepcja ;-)

Podzia艂 na dywizje jest, ale on niczego nie za艂atwia. Edytowania terminarza nie widzia艂em.

To lipa i pewnie caly pomysl sie wysypal...

Ale co dlaczego, bo niejasno to napisa艂e艣.

Dlaczego ograniczac wymiany miedzy GMami, ktorzy powinni wspolpracowac by pokonac wspolnego przeciwnika?
Odno艣nik do komentarza

Tak sobie przegl膮dam wasze dyskusje i og贸lnie nie jest to taki z艂y pomys艂 zrobi膰 takie zawody :)

h2h ma mo偶liwo艣膰 ingerowania w terminarz - tak naprawd臋 mo偶na go ustawi膰 od pocz膮tku do ko艅ca ( i poczu膰 si臋 jak real nba komisz :P )

Poza tym mo偶na zrobi膰 podzia艂 na dywizje i zrobi膰 terminarz mi臋dzy dywizjami jako RS , a potem PO pomi臋dzy np 4 najlepszymi dru偶ynami z ka偶dej dywizji.聽

i np ustawi膰 regulamin co do trejd贸w tylko wewn膮trz dywizji bez ogranicze艅. Jedynym ograniczeniem mog艂o by by膰 ASW jako punkt graniczny wymian aby nie tworzy膰 mega zespo艂贸w na ostatnie tygodnie i PO :)

Tu mo偶na si臋 pokusi膰 o dalsze rozbudowane taktyki i np stworzenie zamkni臋tego w膮tku dru偶ynowego na ka偶dym z forum gdzie jest omawiana taktyka na ca艂y draft :) itp聽

Odno艣nik do komentarza

Temat sie rozkreca, wiec wydzielilem oddzielny watek z nadziejami na jego rozwoj. Choc na razie pomysly sa to [chyba?] brakuje organizatora... jakby co ja odpadam bo pod tym wzgledem jestem syty, a wrecz napchany jak dzika swinia ;-)

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

Nie wspomniales nic o kategoriach, pozycjach czy innych tego typu sprawach, wiec to nie zabrzmialo jak konkretna koncepcja ;-)

Rozumiem, 偶e chcia艂e艣, aby kto艣 wyst膮pi艂 przed szereg i zaj膮艂 si臋 oficjalnie organizacj膮? To mamy problem... ;-)

My艣l臋, 偶e je艣li w og贸le rusza膰 temat to najpierw "na sucho" podyskutowa膰 czy w og贸le da艂oby si臋 w fantasy pogra膰 dru偶ynowo i jak mia艂oby to wygl膮da膰.

Dlaczego ograniczac wymiany miedzy GMami, ktorzy powinni wspolpracowac by pokonac wspolnego przeciwnika?

i np ustawi膰 regulamin co do trejd贸w tylko wewn膮trz dywizji bez ogranicze艅. Jedynym ograniczeniem mog艂o by by膰 ASW jako punkt graniczny wymian aby nie tworzy膰 mega zespo艂贸w na ostatnie tygodnie i PO :smile:

Tu mo偶na si臋 pokusi膰 o dalsze rozbudowane taktyki i np stworzenie zamkni臋tego w膮tku dru偶ynowego na ka偶dym z forum gdzie jest omawiana taktyka na ca艂y draft :smile: itp

IMO brak ogranicze艅 w trejdach m贸g艂by si臋 sprawdzi膰 mo偶e w ma艂ych dru偶ynach (3-4 GM贸w), gdzie mo偶liwo艣ci dogadywania s膮 lepsze/szybsze. Przy du偶ych reprezentacjach by艂by problem r贸偶nych koncepcji i szybko艣ci ustalania strategii. Gra mog艂aby si臋 sprowadzi膰 do odg贸rnego decydowania o takich wymianach przez kapitana reprezentacji, a w efekcie do gry kapitan贸w 1 na 1.

Odno艣nik do komentarza

Rozumiem, 偶e chcia艂e艣, aby kto艣 wyst膮pi艂 przed szereg i zaj膮艂 si臋 oficjalnie organizacj膮? To mamy problem... ;-)

Byloby najlepiej, ale tak wlasnie myslalem, ze sie to zamieni w teoretyczne rozwazania... nie zebym takich nie lubil ;-)

Ale moze za rok sie to komus przyda...

My艣l臋, 偶e je艣li w og贸le rusza膰 temat to najpierw "na sucho" podyskutowa膰 czy w og贸le da艂oby si臋 w fantasy pogra膰 dru偶ynowo i jak mia艂oby to wygl膮da膰.

Wg Ciebie co jest najwiekszym problemem/ograniczeniem przeciwko druzynowemu graniu?

Mi sie wydaje, ze tylko sztywnosc ustawien na Yahoo, ale z tego co pisze Szulim to byloby wykonalne.

IMO brak ogranicze艅 w trejdach m贸g艂by si臋 sprawdzi膰 mo偶e w ma艂ych dru偶ynach (3-4 GM贸w), gdzie mo偶liwo艣ci dogadywania s膮 lepsze/szybsze. Przy du偶ych reprezentacjach by艂by problem r贸偶nych koncepcji i szybko艣ci ustalania strategii. Gra mog艂aby si臋 sprowadzi膰 do odg贸rnego decydowania o takich wymianach przez kapitana reprezentacji, a w efekcie do gry kapitan贸w 1 na 1.

Dla mnie nowoscia w tym temacie jest koncepcja kapitanow... to nie mogloby dzialac jako grupa niezaleznych GMow, ktorzy maja swoj watek na privie i uwzgledniaja cos wiecej niz interes wlasnej druzyny? Wg mnie to powinno prowadzic do wymian typu "walcze z X, wiec nie potrzebuje tej kategorii i podaruje ja Tobie za Y, ktore moze zadecydowac o wygranej".
Odno艣nik do komentarza

Wg Ciebie co jest najwiekszym problemem/ograniczeniem przeciwko druzynowemu graniu?

Mi sie wydaje, ze tylko sztywnosc ustawien na Yahoo, ale z tego co pisze Szulim to byloby wykonalne.

Dobrze by艂oby, 偶eby formu艂a grania dru偶ynowego r贸偶ni艂a si臋 od zwyk艂ego. W roto koncepcja wsp贸lnego zbierania stats贸w raczej odpada. Pozostaje wsp贸lne zbieranie pkt贸w roto i mo偶liwo艣膰 dowolnej wymiany graczy wewn膮trz jednej reprezentacji, aczkolwiek mam wra偶enie, 偶e po kilku roszadach by艂oby ju偶 tylko jechanie na autopilocie. Chyba, 偶e kto艣 widzi jakie艣 inne mo偶liwo艣ci.

Ciekawiej by艂oby w H2H, bo maczapy by艂yby tylko z dru偶ynami przeciwnik贸w, a i kombinacji wewn膮trz sk艂ad贸w na ka偶dy tydzie艅 by艂oby do b贸lu.

Dla mnie nowoscia w tym temacie jest koncepcja kapitanow... to nie mogloby dzialac jako grupa niezaleznych GMow, ktorzy maja swoj watek na privie i uwzgledniaja cos wiecej niz interes wlasnej druzyny? Wg mnie to powinno prowadzic do wymian typu "walcze z X, wiec nie potrzebuje tej kategorii i podaruje ja Tobie za Y, ktore moze zadecydowac o wygranej".

A nie boisz si臋 k艂贸tni o to kto ma kogo dosta膰? W formule roto gdyby w lidze gra艂y tylko 2 reprezentacje, najprawdopodobniej w ka偶dej kategorii pomocy potrzebowa艂oby wi臋cej ni偶 1 druzyna. Raczej pewne by艂yby dylematy "kto ma dosta膰 Whiteside'a, jezeli nie tylko Iksi艅ski czy Nowak maj膮 blisko do rywala w blokach ale i ja". W H2H by艂oby jeszcze gorzej, bo nawet co tydzie艅 by艂yby takie dylematy. Kto艣 wtedy musia艂by wzi膮膰 na siebie odpowiedzialno艣膰 i zdecydowa膰. Chyba, 偶e w艂a艣nie b臋d膮 jakie艣 odg贸rne ograniczenia.

Odno艣nik do komentarza

Dobrze by艂oby, 偶eby formu艂a grania dru偶ynowego r贸偶ni艂a si臋 od zwyk艂ego. W roto koncepcja wsp贸lnego zbierania stats贸w raczej odpada. Pozostaje wsp贸lne zbieranie pkt贸w roto i mo偶liwo艣膰 dowolnej wymiany graczy wewn膮trz jednej reprezentacji, aczkolwiek mam wra偶enie, 偶e po kilku roszadach by艂oby ju偶 tylko jechanie na autopilocie. Chyba, 偶e kto艣 widzi jakie艣 inne mo偶liwo艣ci.

W scenariuszu gdy punkty uzbierane przez druzyny na dole tabeli sa rownie wazne dla jakosci calej reprezentacji enba/sznur jak te na gorze wydaje mi sie, ze bylaby wieksza aktywnosc trejdowa niz w lidze bez grania druzynowego.

Albo ujmujac to inaczej, nawet tym z czolowki by zalezalo zeby ci na dole sie poprawili gdyby byli po tej samej stronie rywalizacji enba/sznur i to by moglo decydowac o wygranej ktorejs z nich. Przeciez bez grania druzynowego nie ma zadnego powodu zeby lider oddawal komus swoje overkille, a tutaj bylby bardzo dobry motyw ;-)

Ciekawiej by艂oby w H2H, bo maczapy by艂yby tylko z dru偶ynami przeciwnik贸w, a i kombinacji wewn膮trz sk艂ad贸w na ka偶dy tydzie艅 by艂oby do b贸lu.

Koncepcja "wynikiem reprezentacji enba/sznur niech bedzie suma punktow roto lub wygranych kategorii h2h dla wszystkich druzyn reprezentujacych dana strone" chyba jest uniwersalna i dziala niezaleznie od ustawien?

A praktycznie wydaje mi sie, ze odnosnie H2H vs Roto by zadecydowaly preferencje uczestnikow i tyle.

A nie boisz si臋 k艂贸tni o to kto ma kogo dosta膰? W formule roto gdyby w lidze gra艂y tylko 2 reprezentacje, najprawdopodobniej w ka偶dej kategorii pomocy potrzebowa艂oby wi臋cej ni偶 1 druzyna. Raczej pewne by艂yby dylematy "kto ma dosta膰 Whiteside'a, jezeli nie tylko Iksi艅ski czy Nowak maj膮 blisko do rywala w blokach ale i ja". W H2H by艂oby jeszcze gorzej, bo nawet co tydzie艅 by艂yby takie dylematy. Kto艣 wtedy musia艂by wzi膮膰 na siebie odpowiedzialno艣膰 i zdecydowa膰. Chyba, 偶e w艂a艣nie b臋d膮 jakie艣 odg贸rne ograniczenia.

Istnieje takie ryzyko, ale czyz nie opisujesz typowego dylematu w graniu druzynowym tzn indywidualne osiagniecia vs dobro ogolu? Wydawalo mi sie, ze o takie wyzwania chodzilo w tym pomysle ;-)

BTW, funkcja kapitana bys zwalil cala odpowiedzialnosc na jedna osobe, nie? Wg mnie to blad.

Moim zdaniem wymiany zawodnik贸w mi臋dzy mened偶erami z tej samej dru偶yny powinny by膰 wr臋cz zakazane, bo inaczej, to si臋 sko艅czy graniem ka偶d膮 dru偶yn膮 przez jedn膮 osob臋 i b臋dzie bez sensu.

Tylko w sytuacji gdyby premiowana byla wygrana tej jednej druzyny, a nie reprezentacji jako calosci.

P.S. Mam pomysl na nagrode tego teoretycznego pojedynku!

Przegrana strona by musiala przez rok miec watek o tytule "enba/sznurowka byla lepsza od sznurowki/enba w 2016/17" ;-)

Zas w tresci pierwszego posta bylyby szczegoly z czego sie to wzielo.

Edytowane przez wiLQ
Odno艣nik do komentarza

Tylko w sytuacji gdyby premiowana byla wygrana tej jednej druzyny, a nie reprezentacji jako calosci.

Wg mnie wcale nie. Mo偶liwo艣膰 dowolnego ustawiania zespo艂贸w w ramach jednej dru偶yny powoduje, 偶e wi臋ksza ni偶 jeden liczba mened偶er贸w jest zb臋dnym balastem, wymagaj膮cym tylko nieustaj膮cych konsultacji jak ustawi膰 dru偶yny. W zwi膮zku z tym mened偶erowie nie dzia艂aliby niezale偶nie, tylko wsp贸lnie, co rodzi pytanie, po co ich tylu? Wg mnie albo ustawiasz wszystkie 8 (czy ile tam) zespo艂贸w po swojemu i nie potrzebujesz do tego wyk艂贸ca膰 si臋 z 7 mened偶erami kto ma racj臋, albo ka偶dy musi gra膰 indywidualnie i nie mo偶na sobie pomaga膰 dok艂adaniem graczy. I je艣li w lidze ma gra膰 wi臋cej mened偶er贸w, to musz膮 oni mie膰 niezale偶no艣膰 podejmowania decyzji i walczy膰 o swoje wyniki. Jak potem te wyniki si臋 posumuje, to inna kwestia, ale sens takiej rywalizacji b臋dzie tylko wtedy, gdy nie b臋dzie ona sprowadza艂a si臋 do wsp贸lnego ustawiania 8 team贸w spo艣r贸d 104 zawodnik贸w. Poza tym takie wsp贸lne ustawianie nie pozwoli okre艣li膰, kt贸ra ekipa jest lepsza, tylko w kt贸rej ekipie jest lepszy lider.

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.