Skocz do zawarto艣ci

czy Anthony Davis by艂 top 6 zawodnikeim w 2014/15?

lorak

43 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. jak w temacie

Rekomendowane odpowiedzi

w膮tek z tematu obok i zaczn臋 od cytatu.

naprawd臋 uwa偶asz, 偶e nierozs膮dnym jest umieszczenie AD w top 6 w 2015? to kto tam by艂 wtedy tak wyra藕nie lepszy od niego?

Curry, James, Westbrook, Aldridge, Griffin, Kawhi, Paul, Draymond, Harden. Lowry?, Millsap? Horford? Wall? W takich przypadkach zawodnik贸w "dalszych", to my艣l臋 偶e dok艂adnej kolejno艣ci nie da si臋 rozstrzygn膮膰 i jak powiem, 偶e by艂by gdziekolwiek na miejscach 15-30, to pomyl臋 si臋 najwy偶ej tylko troch臋.

jestem niesamowicie ciekaw argument贸w za tym, 偶e wszyscy oni byli w 2015 lepsi od AD. patrz膮c na podstawowe rzeczy, to produkcja Davisa by艂a w czo艂贸wce (gracze z co najmniej 30 MPG): 2 (za Currym) w WS/48 i ze spor膮 przewag膮 na sz贸stym Westbrookiem; 1 w PER z wyra藕n膮 przewag膮 na kolejnym miejscem; 6 w VORP z niewielk膮 strat膮 do 5 LeBrona i wi臋ksz膮 przewag膮 nad si贸dmym Lillardem.

oczywi艣cie to tylko boxscore, znamy jego limity, szczeg贸lnie obrony nie b臋dzie dobrze oddawa艂, co do kt贸rej mo偶na mie膰 zastrze偶enia w przypadku Davisa. sp贸jrzmy wi臋c na +/-. prosty on/off pokazuje, 偶e s艂ab膮 defensyw臋 poprawia艂 do poziomu przeci臋tnej, czyli rewelacji nie ma, ale te偶 nie by艂 na pewno minusowym zawodnikiem po tej stronie. w ofensywie natomiast z bardzo s艂abej wyci膮ga艂 pelikany do top 3. patrz膮c jeszcze dok艂adniej, czyli na RAPM, to by艂 4 (w NPI, bo chodzi nam o warto艣膰 w tym jednym sezonie),w tym 6 w DRAPM (znowu tylko zawodnicy z 30 i wi臋cej MPG).

jego defensywa w danych ze sportVU r贸wnie偶 wypada艂a dobrze, bo zatrzymywa艂 przeciwnik贸w na 39,8 FG%, co jest -6,2 punkt贸w procentowych mniej ni偶 ich normalna skuteczno艣膰. pierwsza warto艣膰 daje mu trzecie miejsce w lidze w艣r贸d zawodnik贸w, kt贸rzy mieli co najmniej 10 DFGA na mecz (by艂o takich 95 w ca艂ym sezonie), a druga drugie. oczywi艣cie jego postD/w pomalowanym by艂a s艂absz膮 stron膮, ale chodzi o uj臋cie ca艂o艣ciowe i w tym wypada bardzo dobrze z dw贸ch r贸偶nych rodzaj贸w danych (a nawet trzech gdyby liczy膰 ograniczony box).

dodajmy do tego playoffs, w kt贸rych zagra艂 bardzo dobrze (to w sumie ma艂o powiedziane, bo jego produkcja by艂a unikatowa w skali all time) przeciw najlepszej defensywie sezonu. na jakiej wi臋c podstawie mo偶na m贸wi膰, 偶e tak wielu by艂o wyra藕nie lepszych od niego czy chocia偶 偶e nie zas艂ugiwa艂 na top 6?

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Lorak, ludzie maj膮 kr贸tk膮 pami臋膰. Davis by艂 na pewno w TOP 6 w sezonie 14/15. Rok temu nikt by tego nie kwestionowa艂.

Davisowi zabrak艂o 20 punkt贸w do otrzymania maksymalnej liczby g艂os贸w do All NBA 1st Team. Powy偶ej byli tylko Curry, Harden i James.

Curry, Harden, James, Westbrook, Davis i Paul. W sezonie 14/15 nikt nawet nie by艂 blisko tej sz贸stki.聽

Edytowane przez fluber
Odno艣nik do komentarza

jestem niesamowicie ciekaw argument贸w za tym, 偶e wszyscy oni byli w 2015 lepsi od AD.

Wszyscy do kropki.

Ci po kropce i kilku niewymienionych - by膰 mo偶e - poniewa偶 the point is: poni偶ej pewnego poziomu, ci臋偶ko ju偶 jest ustali膰 kto jest gdzie, bo zawodnik 1 czy 2 najpewniej si臋 mocno wyr贸偶niaj膮, ale ju偶 czy zawodnik 13 rzeczywi艣cie mia艂 lepszy sezon o zawodnika 16, to czasem ci臋偶ko stwierdzi膰.

Ty Lorak zawsze nawijasz o dochodzeniu do prawdy, a potem walisz takie betonowe manipulacje, 偶e wymuszone 偶arty w telewizji 艣niadaniowej wydaja si臋 wyrafinowane:

patrz膮c na podstawowe rzeczy, to produkcja Davisa by艂a w czo艂贸wce (gracze z co najmniej 30 MPG): 2 (za Currym) w WS/48 i ze spor膮 przewag膮 na sz贸stym Westbrookiem; 1 w PER z wyra藕n膮 przewag膮 na kolejnym miejscem; 6 w VORP z niewielk膮 strat膮 do 5 LeBrona i wi臋ksz膮 przewag膮 nad si贸dmym Lillardem.

Wszystko boxscore, nie dzi臋kuje. Jakby艣 zapyta艂 jaki by艂 sezon Davisa pod wzgl臋dem boxscore, to sam bym ci powiedzia艂, 偶e pewnie top 3.

sp贸jrzmy wi臋c na +/-. prosty on/off pokazuje, 偶e s艂ab膮 defensyw臋 poprawia艂 do poziomu przeci臋tnej, czyli rewelacji nie ma, ale te偶 nie by艂 na pewno minusowym zawodnikiem po tej stronie. w ofensywie natomiast z bardzo s艂abej wyci膮ga艂 pelikany do top 3

Podoba mi si臋 s艂owo klucz "prosty", tak jak w Czarnobylu zauwa偶ono "pewien" wyciek. Pelicans mieli bardzo s艂ab膮 艂awk臋, wiec oczywi艣cie on/off b臋dzie dobry, jak ci臋 zmienia Luke Babbitt.

patrz膮c jeszcze dok艂adniej, czyli na RAPM, to by艂 4 (w NPI, bo chodzi nam o warto艣膰 w tym jednym sezonie)

Haha, NPI gdzie jest wi臋cej szumu ni偶 informacji? Pi臋knie Lorak, mam taki wild guess 偶e za twoj膮 decyzj膮 za u偶yciem NPI sta艂 fakt, 偶e w PI 7 z 9 graczy, kt贸rych wymieni艂em jest wy偶ej niz AD, a Aldridge tylko o 0,11 ni偶ej.

jego defensywa w danych ze sportVU r贸wnie偶 wypada艂a dobrze, bo zatrzymywa艂 przeciwnik贸w na 39,8 FG%, co jest -6,2 punkt贸w procentowych mniej ni偶 ich normalna skuteczno艣膰. pierwsza warto艣膰 daje mu trzecie miejsce w lidze w艣r贸d zawodnik贸w, kt贸rzy mieli co najmniej 10 DFGA na mecz (by艂o takich 95 w ca艂ym sezonie), a druga drugie. oczywi艣cie jego postD/w pomalowanym by艂a s艂absz膮 stron膮, ale chodzi o uj臋cie ca艂o艣ciowe i w tym wypada bardzo dobrze z dw贸ch r贸偶nych rodzaj贸w danych (a nawet trzech gdyby liczy膰 ograniczony box).

Yep, w obonie 1 na 1 dawa艂 rad臋, w team D i pomalowanym bez sza艂u.

Odno艣nik do komentarza

Podoba mi si臋 s艂owo klucz "prosty", tak jak w Czarnobylu zauwa偶ono "pewien" wyciek. Pelicans mieli bardzo s艂ab膮 艂awk臋, wiec oczywi艣cie on/off b臋dzie dobry, jak ci臋 zmienia Luke Babbitt.

Pelicans mieli s艂abe wszystko poza Davisem. Doprowadzeni takiej dru偶yny do play-offs to ju偶 wystarczaj膮cy pow贸d, 偶eby znale藕膰 si臋 w TOP 6 tamtego sezonu. Nawet najprostsza statystyka, na kt贸ra nawet lorak ma tu alergi臋, czyli ORating i DRating:

Tyreke Evans 103 107

Eric Gordon 106 111

Anthony Davis 122 100

I to s膮 jedynie trzej gracze, kt贸rzy zagrali 2000 minut w sezonie dla Pelicans.

Przypomn臋 tez wyniki g艂osowania na MVP po tamtym sezonie:

Curry 1198 punkt贸w

Harden 936 punkt贸w

James 552 punkty

Westbrook 352 punkty

Davis 203 punkty

Paul 124 punkty

聽To jest TOP 6, poni偶ej:

Aldridge 6 punkt贸w

Griffin 3 punkty

Gasol 3 punkty

Duncan 1 punkt

Leonard 1 punkt

Thompson 1 punkt

Nie wiem, czy jest inny sezon, w kt贸rym 艂atwiej wskaza膰 TOP 6 zawodnik贸w.

Edytowane przez fluber
Odno艣nik do komentarza

wiesz co Chytry, jestem rozczarowany twoim wpisem, bo zarzucasz mi manipulacje, a sam wywijasz fiko艂ki. jako 偶e si臋 raczej zwykle zgadzamy, to zak艂adam, 偶e po prostu paln膮艂e艣 g艂upot臋 z tym Davisem i nie bardzo wiesz jak si臋 z tego wypl膮ta膰. tak wi臋c spr贸buj臋 raz jeszcze merytorycznie.

o on/off powiedzia艂em "prosty" z wiadomych wzgl臋d贸w i z dok艂adnie tych samych przedstawi艂em r贸wnie偶 RAPM. i nie, AD nie by艂 bez sza艂u w team D, bo w艂a艣nie jego wp艂yw na team D pokazuje RAPM. u偶ycie NPI (nie, nie ma tu wi臋cej szumu ni偶 informacji i takie stwierdzenie jest przyk艂adem 艣wiadcz膮cym o twojej z艂ej woli) bierze si臋 ze wzgl臋d贸w metodologicznych, bo chodzi przecie偶 o ocen臋 gracza w danym roku, a nie na przestrzeni kilku (poza tym multiyear jest multi bo dzi臋ki temu predykcje s膮 lepsze ale ju偶 niekoniecznie explanatory power), co jest szczeg贸lnie krzywdz膮ce dla zawodnik贸w, kt贸rym rookie season jest uwzgl臋dniany - a tak jest w przypadku Davisa. nawet je艣li by艣my jednak chcieli si臋 odwo艂a膰 do multi, to b臋dzie to pierwsze z tych 4 藕r贸de艂 danych (box - kt贸rego swoj膮 drog膮 nie powiniene艣 tak odrzuca膰, bo o ile niewiele powie o D, tak o ataku ju偶 sporo - tracking, RAPM x2), wed艂ug kt贸rego AD by艂by poza top 6, cho膰 i tak wypada tu lepiej ni偶 cz臋艣膰 wymienionych przez ciebie.

Edytowane przez lorak
Odno艣nik do komentarza

Ale to co tutaj piszesz to s膮 laurki, a nie por贸wnania, wiec co ja tu mam robi膰 w kwestii tego top 6 opr贸cz wytkni臋cia ci gdzie naginasz rzeczywisto艣膰.

No, jak chcesz udowodni膰, 偶e AD nie by艂 scrubem to si臋 zgadzam, ale nie bardzo wiem jak to 艣wiadczy o jego byciu lub niebyciu w top6.

Curry, Harden, LeBron, Paul byli lepsi chyba bezdyskusyjnie, zgodzisz si臋? Pozostaje nam wi臋c znale藕膰 dw贸ch lepszych od AD.

Wtedy do zbiorowej 艣wiadomo艣ci jeszcze nie przedar艂o si臋 to, jak kurewsko dobry jest Draymond Green. Ja m贸wi臋 偶e by艂 ju偶 wtedy spokojnie lepszy ni偶 AD, do tego opu艣ci艂 tylko 3 mecze w sezonie (AD 14). Czy jest to bardzo kontrowersyjna teza?

Westbrook.

Kawhi, Aldridge i Griffin tak jak AD sporo opu艣cili. Nad nimi, jak i pozosta艂ymi AD ma przewag臋 punkt贸w za hype, hurr durr THE NEXT BIG THING FINALLY COMING INTO HIS OWN, heszke w meszke ANTHONY DAVIS HAS ARRIVED. Jakby艣 wymaza艂 ludziom w 2015 z pami臋ci co pami臋tali o AD z lat 12-14, to by sko艅czy艂 w grupie Aldridge'贸w i John贸w Wall贸w, w przeciwn膮 stron臋 - jakby艣 ludziom wm贸wi艂, 偶e Green by艂 od 2012 grubo hajpowany jako Magic Johnson second coming, to ju偶 w 2015 by by艂 w top 5 (dosta艂 0 g艂os贸w, nie?).

Odno艣nik do komentarza

Wtedy do zbiorowej 艣wiadomo艣ci jeszcze nie przedar艂o si臋 to, jak kurewsko dobry jest Draymond Green. Ja m贸wi臋 偶e by艂 ju偶 wtedy spokojnie lepszy ni偶 AD, do tego opu艣ci艂 tylko 3 mecze w sezonie (AD 14). Czy jest to bardzo kontrowersyjna teza?

Kawhi, Aldridge i Griffin tak jak AD sporo opu艣cili. Nad nimi, jak i pozosta艂ymi AD ma przewag臋 punkt贸w za hype, hurr durr THE NEXT BIG THING FINALLY COMING INTO HIS OWN, heszke w meszke ANTHONY DAVIS HAS ARRIVED. Jakby艣 wymaza艂 ludziom w 2015 z pami臋ci co pami臋tali o AD z lat 12-14, to by sko艅czy艂 w grupie Aldridge'贸w i John贸w Wall贸w, w przeciwn膮 stron臋 - jakby艣 ludziom wm贸wi艂, 偶e Green by艂 od 2012 grubo hajpowany jako Magic Johnson second coming, to ju偶 w 2015 by by艂 w top 5 (dosta艂 0 g艂os贸w, nie?).

Je偶eli Draymond Green w zesz艂ym roku by艂 w TOP 6, to ja nie wiem jak dobry jest teraz. Przecie偶 on zrobi艂 niesamowity progres w sezonie 15/16. W sezonie 14/15 robi艂 3 asysty na mecz, mia艂 44% z gry i 33% za trzy.聽

Co ma Davis w latach 12-14 do tego, jak oceniamy sezon 14/15? Przecie偶 w 2012 roku Davis by艂 kozacki. W Kentucky Wildcats.聽

Odno艣nik do komentarza

Je偶eli Draymond Green w zesz艂ym roku by艂 w TOP 6, to ja nie wiem jak dobry jest teraz. Przecie偶 on zrobi艂 niesamowity progres w sezonie 15/16. W sezonie 14/15 robi艂 3 asysty na mecz, mia艂 44% z gry i 33% za trzy.

By艂 najlepszym obro艅c膮 w lidze i najlepszym obro艅c膮 mistrzowskiego zespo艂u, kt贸ry wygrywa艂 obron膮.

Co ma Davis w latach 12-14 do tego, jak oceniamy sezon 14/15?

Hype

Bias

Inne s艂owa z Ameryki

Tak si臋 dzieje z tak mega wyhajpowanymi graczami, przez jaki艣 czas ich impact nie dogania ich reputacji.

Edytowane przez Chytruz
Odno艣nik do komentarza

By艂 najlepszym obro艅c膮 w lidze i najlepszym obro艅c膮 mistrzowskiego zespo艂u, kt贸ry wygrywa艂 obron膮.

Hype

Bias

Inne s艂owa z Ameryki

Tak si臋 dzieje z tak mega wyhajpowanymi graczami, przez jaki艣 czas ich impact nie dogania ich reputacji.

A najlepszy obro艅c膮 w lidze by艂 Leonard

Ale g艂osowanie MVP to nie jest g艂osowanie do Meczu Gwiazd. Tu hype nie ma nic do rzeczy.

Za sezon 14/15:

Zach Lowe mia艂 Davisa na pi膮tym

Bill Simmons mia艂 Davisa na czwartym

Hubie Brown mia艂 Davisa na czwartym

Ernie Johnson mia艂 Davisa na pi膮tym

David Aldridge mia艂 Davisa na czwartym

Chris Broussard mia艂 Davisa na pi膮tym

Brian Windhorst mia艂 Davisa na pi膮tym

i mo偶na wymienia膰 i wymienia膰:

http://ak-static.cms.nba.com/wp-content/uploads/sites/4/2015/04/Kia-2014-15-MVP-Voting-Ballot-Results.pdf

Edytowane przez fluber
Odno艣nik do komentarza

Curry, Harden, LeBron, Paul byli lepsi chyba bezdyskusyjnie, zgodzisz si臋? Pozostaje nam wi臋c znale藕膰 dw贸ch lepszych od AD.

Westbrook.

zgadzam si臋, 偶e ta czw贸rka by艂a lepsza. z perspektywy czasu chyba te偶 Greena za takiego nale偶y uzna膰, cho膰 w膮tpliwo艣ci wtedy by艂y zrozumia艂e (偶e to mo偶e by膰 przypadek/produkt systemu) oraz jednak jego rola by艂a mniejsza ni偶 w 2016.

nie zgodz臋 si臋 natomiast co do Westbrooka, kt贸ry akurat jest dobry do por贸wnania, bo obydwaj opu艣cili prawie tyle samo czasu. jakie艣 tam punkty na pewno AD dostawa艂 za awans do PO (i wyst臋p vs GSW), ale przede wszystkim zobacz, 偶e on court AD jest nieco (ale raczej istotnie) lepszy oraz off wskazuje na du偶o gorszy suport, co w艂a艣nie RAPM potwierdza robi膮c korekty wzgl臋dem teammates i przeciwnik贸w.

nie mo偶na te偶 zapomina膰, 偶e Westbrook by艂 s艂aby w obronie, a w ataku nie mia艂 przewagi nad AD, bo jego wyj膮tkowo艣膰 pochodzi z tej strony boiska. tak wi臋c nawet je艣li zgodzi膰 si臋, 偶e Davis nie by艂 niczym specjalnym w D, to i tak by艂 znacznie lepszy od Westbrooka przy ofensywnym impacie na podobnym poziomie.

poza tym to i tak w艂a艣ciwie wszyscy, za kt贸rymi mo偶na by argumentowa膰 (i o ile ja si臋 zgadzam z Drymondem, tak pewnie wi臋kszo艣膰 nie), 偶e przebijali wtedy AD, ale przynajmniej przy RW nie jest to oczywiste, moim zdaniem to nie jest nawet blisko, wi臋c twoje i Rappara stwierdzenia, od kt贸rych si臋 to zacz臋艂o, wygl膮daj膮 na przesadzone.

Edytowane przez lorak
Odno艣nik do komentarza

czyli dajemy draymondowi jego wlasna ekipe聽 i typ sie staje light lebronem???

Przez wiele lat w NBA obrona by艂a strasznie niedoceniana, a ostatnio mam wra偶enie, 偶e jest strasznie przeceniana.

Dlaczego w NBA nie ma nagrody OPOY? Dlaczego nie ma ofensywnych pi膮tek? Jawna niesprawiedliwo艣膰.

Odno艣nik do komentarza

Gdzie tam, taki Joakim Noah w 13/14 nie by艂 najlepszym w ataku centrem w NBA. Przyk艂ad贸w jest mn贸stwo. Dobra obrona jest nagradzana podw贸jnie.

Bo nie ma dobrych centr贸w ofensywnych. Taki Beverley czy Tony Allen obok pi膮tki all-nba to nie byli nawet daleko.聽

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.