Skocz do zawartości

czy Anthony Davis był top 6 zawodnikeim w 2014/15?

lorak

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. jak w temacie

Rekomendowane odpowiedzi

wątek z tematu obok i zacznę od cytatu.

naprawdę uważasz, że nierozsądnym jest umieszczenie AD w top 6 w 2015? to kto tam był wtedy tak wyraźnie lepszy od niego?

Curry, James, Westbrook, Aldridge, Griffin, Kawhi, Paul, Draymond, Harden. Lowry?, Millsap? Horford? Wall? W takich przypadkach zawodników "dalszych", to myślę że dokładnej kolejności nie da się rozstrzygnąć i jak powiem, że byłby gdziekolwiek na miejscach 15-30, to pomylę się najwyżej tylko trochę.

jestem niesamowicie ciekaw argumentów za tym, że wszyscy oni byli w 2015 lepsi od AD. patrząc na podstawowe rzeczy, to produkcja Davisa była w czołówce (gracze z co najmniej 30 MPG): 2 (za Currym) w WS/48 i ze sporą przewagą na szóstym Westbrookiem; 1 w PER z wyraźną przewagą na kolejnym miejscem; 6 w VORP z niewielką stratą do 5 LeBrona i większą przewagą nad siódmym Lillardem.

oczywiście to tylko boxscore, znamy jego limity, szczególnie obrony nie będzie dobrze oddawał, co do której można mieć zastrzeżenia w przypadku Davisa. spójrzmy więc na +/-. prosty on/off pokazuje, że słabą defensywę poprawiał do poziomu przeciętnej, czyli rewelacji nie ma, ale też nie był na pewno minusowym zawodnikiem po tej stronie. w ofensywie natomiast z bardzo słabej wyciągał pelikany do top 3. patrząc jeszcze dokładniej, czyli na RAPM, to był 4 (w NPI, bo chodzi nam o wartość w tym jednym sezonie),w tym 6 w DRAPM (znowu tylko zawodnicy z 30 i więcej MPG).

jego defensywa w danych ze sportVU również wypadała dobrze, bo zatrzymywał przeciwników na 39,8 FG%, co jest -6,2 punktów procentowych mniej niż ich normalna skuteczność. pierwsza wartość daje mu trzecie miejsce w lidze wśród zawodników, którzy mieli co najmniej 10 DFGA na mecz (było takich 95 w całym sezonie), a druga drugie. oczywiście jego postD/w pomalowanym była słabszą stroną, ale chodzi o ujęcie całościowe i w tym wypada bardzo dobrze z dwóch różnych rodzajów danych (a nawet trzech gdyby liczyć ograniczony box).

dodajmy do tego playoffs, w których zagrał bardzo dobrze (to w sumie mało powiedziane, bo jego produkcja była unikatowa w skali all time) przeciw najlepszej defensywie sezonu. na jakiej więc podstawie można mówić, że tak wielu było wyraźnie lepszych od niego czy chociaż że nie zasługiwał na top 6?

Lorak, ludzie mają krótką pamięć. Davis był na pewno w TOP 6 w sezonie 14/15. Rok temu nikt by tego nie kwestionował.

Davisowi zabrakło 20 punktów do otrzymania maksymalnej liczby głosów do All NBA 1st Team. Powyżej byli tylko Curry, Harden i James.

Curry, Harden, James, Westbrook, Davis i Paul. W sezonie 14/15 nikt nawet nie był blisko tej szóstki. 

Edytowane przez fluber

jestem niesamowicie ciekaw argumentów za tym, że wszyscy oni byli w 2015 lepsi od AD.

Wszyscy do kropki.

Ci po kropce i kilku niewymienionych - być może - ponieważ the point is: poniżej pewnego poziomu, ciężko już jest ustalić kto jest gdzie, bo zawodnik 1 czy 2 najpewniej się mocno wyróżniają, ale już czy zawodnik 13 rzeczywiście miał lepszy sezon o zawodnika 16, to czasem ciężko stwierdzić.

Ty Lorak zawsze nawijasz o dochodzeniu do prawdy, a potem walisz takie betonowe manipulacje, że wymuszone żarty w telewizji śniadaniowej wydaja się wyrafinowane:

patrząc na podstawowe rzeczy, to produkcja Davisa była w czołówce (gracze z co najmniej 30 MPG): 2 (za Currym) w WS/48 i ze sporą przewagą na szóstym Westbrookiem; 1 w PER z wyraźną przewagą na kolejnym miejscem; 6 w VORP z niewielką stratą do 5 LeBrona i większą przewagą nad siódmym Lillardem.

Wszystko boxscore, nie dziękuje. Jakbyś zapytał jaki był sezon Davisa pod względem boxscore, to sam bym ci powiedział, że pewnie top 3.

spójrzmy więc na +/-. prosty on/off pokazuje, że słabą defensywę poprawiał do poziomu przeciętnej, czyli rewelacji nie ma, ale też nie był na pewno minusowym zawodnikiem po tej stronie. w ofensywie natomiast z bardzo słabej wyciągał pelikany do top 3

Podoba mi się słowo klucz "prosty", tak jak w Czarnobylu zauważono "pewien" wyciek. Pelicans mieli bardzo słabą ławkę, wiec oczywiście on/off będzie dobry, jak cię zmienia Luke Babbitt.

patrząc jeszcze dokładniej, czyli na RAPM, to był 4 (w NPI, bo chodzi nam o wartość w tym jednym sezonie)

Haha, NPI gdzie jest więcej szumu niż informacji? Pięknie Lorak, mam taki wild guess że za twoją decyzją za użyciem NPI stał fakt, że w PI 7 z 9 graczy, których wymieniłem jest wyżej niz AD, a Aldridge tylko o 0,11 niżej.

jego defensywa w danych ze sportVU również wypadała dobrze, bo zatrzymywał przeciwników na 39,8 FG%, co jest -6,2 punktów procentowych mniej niż ich normalna skuteczność. pierwsza wartość daje mu trzecie miejsce w lidze wśród zawodników, którzy mieli co najmniej 10 DFGA na mecz (było takich 95 w całym sezonie), a druga drugie. oczywiście jego postD/w pomalowanym była słabszą stroną, ale chodzi o ujęcie całościowe i w tym wypada bardzo dobrze z dwóch różnych rodzajów danych (a nawet trzech gdyby liczyć ograniczony box).

Yep, w obonie 1 na 1 dawał radę, w team D i pomalowanym bez szału.

Podoba mi się słowo klucz "prosty", tak jak w Czarnobylu zauważono "pewien" wyciek. Pelicans mieli bardzo słabą ławkę, wiec oczywiście on/off będzie dobry, jak cię zmienia Luke Babbitt.

Pelicans mieli słabe wszystko poza Davisem. Doprowadzeni takiej drużyny do play-offs to już wystarczający powód, żeby znaleźć się w TOP 6 tamtego sezonu. Nawet najprostsza statystyka, na która nawet lorak ma tu alergię, czyli ORating i DRating:

Tyreke Evans 103 107

Eric Gordon 106 111

Anthony Davis 122 100

I to są jedynie trzej gracze, którzy zagrali 2000 minut w sezonie dla Pelicans.

Przypomnę tez wyniki głosowania na MVP po tamtym sezonie:

Curry 1198 punktów

Harden 936 punktów

James 552 punkty

Westbrook 352 punkty

Davis 203 punkty

Paul 124 punkty

To jest TOP 6, poniżej:

Aldridge 6 punktów

Griffin 3 punkty

Gasol 3 punkty

Duncan 1 punkt

Leonard 1 punkt

Thompson 1 punkt

Nie wiem, czy jest inny sezon, w którym łatwiej wskazać TOP 6 zawodników.

Edytowane przez fluber

wiesz co Chytry, jestem rozczarowany twoim wpisem, bo zarzucasz mi manipulacje, a sam wywijasz fikołki. jako że się raczej zwykle zgadzamy, to zakładam, że po prostu palnąłeś głupotę z tym Davisem i nie bardzo wiesz jak się z tego wyplątać. tak więc spróbuję raz jeszcze merytorycznie.

o on/off powiedziałem "prosty" z wiadomych względów i z dokładnie tych samych przedstawiłem również RAPM. i nie, AD nie był bez szału w team D, bo właśnie jego wpływ na team D pokazuje RAPM. użycie NPI (nie, nie ma tu więcej szumu niż informacji i takie stwierdzenie jest przykładem świadczącym o twojej złej woli) bierze się ze względów metodologicznych, bo chodzi przecież o ocenę gracza w danym roku, a nie na przestrzeni kilku (poza tym multiyear jest multi bo dzięki temu predykcje są lepsze ale już niekoniecznie explanatory power), co jest szczególnie krzywdzące dla zawodników, którym rookie season jest uwzględniany - a tak jest w przypadku Davisa. nawet jeśli byśmy jednak chcieli się odwołać do multi, to będzie to pierwsze z tych 4 źródeł danych (box - którego swoją drogą nie powinieneś tak odrzucać, bo o ile niewiele powie o D, tak o ataku już sporo - tracking, RAPM x2), według którego AD byłby poza top 6, choć i tak wypada tu lepiej niż część wymienionych przez ciebie.

Edytowane przez lorak

Ale to co tutaj piszesz to są laurki, a nie porównania, wiec co ja tu mam robić w kwestii tego top 6 oprócz wytknięcia ci gdzie naginasz rzeczywistość.

No, jak chcesz udowodnić, że AD nie był scrubem to się zgadzam, ale nie bardzo wiem jak to świadczy o jego byciu lub niebyciu w top6.

Curry, Harden, LeBron, Paul byli lepsi chyba bezdyskusyjnie, zgodzisz się? Pozostaje nam więc znaleźć dwóch lepszych od AD.

Wtedy do zbiorowej świadomości jeszcze nie przedarło się to, jak kurewsko dobry jest Draymond Green. Ja mówię że był już wtedy spokojnie lepszy niż AD, do tego opuścił tylko 3 mecze w sezonie (AD 14). Czy jest to bardzo kontrowersyjna teza?

Westbrook.

Kawhi, Aldridge i Griffin tak jak AD sporo opuścili. Nad nimi, jak i pozostałymi AD ma przewagę punktów za hype, hurr durr THE NEXT BIG THING FINALLY COMING INTO HIS OWN, heszke w meszke ANTHONY DAVIS HAS ARRIVED. Jakbyś wymazał ludziom w 2015 z pamięci co pamiętali o AD z lat 12-14, to by skończył w grupie Aldridge'ów i Johnów Wallów, w przeciwną stronę - jakbyś ludziom wmówił, że Green był od 2012 grubo hajpowany jako Magic Johnson second coming, to już w 2015 by był w top 5 (dostał 0 głosów, nie?).

Wtedy do zbiorowej świadomości jeszcze nie przedarło się to, jak kurewsko dobry jest Draymond Green. Ja mówię że był już wtedy spokojnie lepszy niż AD, do tego opuścił tylko 3 mecze w sezonie (AD 14). Czy jest to bardzo kontrowersyjna teza?

Kawhi, Aldridge i Griffin tak jak AD sporo opuścili. Nad nimi, jak i pozostałymi AD ma przewagę punktów za hype, hurr durr THE NEXT BIG THING FINALLY COMING INTO HIS OWN, heszke w meszke ANTHONY DAVIS HAS ARRIVED. Jakbyś wymazał ludziom w 2015 z pamięci co pamiętali o AD z lat 12-14, to by skończył w grupie Aldridge'ów i Johnów Wallów, w przeciwną stronę - jakbyś ludziom wmówił, że Green był od 2012 grubo hajpowany jako Magic Johnson second coming, to już w 2015 by był w top 5 (dostał 0 głosów, nie?).

Jeżeli Draymond Green w zeszłym roku był w TOP 6, to ja nie wiem jak dobry jest teraz. Przecież on zrobił niesamowity progres w sezonie 15/16. W sezonie 14/15 robił 3 asysty na mecz, miał 44% z gry i 33% za trzy. 

Co ma Davis w latach 12-14 do tego, jak oceniamy sezon 14/15? Przecież w 2012 roku Davis był kozacki. W Kentucky Wildcats. 

Jeżeli Draymond Green w zeszłym roku był w TOP 6, to ja nie wiem jak dobry jest teraz. Przecież on zrobił niesamowity progres w sezonie 15/16. W sezonie 14/15 robił 3 asysty na mecz, miał 44% z gry i 33% za trzy.

Był najlepszym obrońcą w lidze i najlepszym obrońcą mistrzowskiego zespołu, który wygrywał obroną.

Co ma Davis w latach 12-14 do tego, jak oceniamy sezon 14/15?

Hype

Bias

Inne słowa z Ameryki

Tak się dzieje z tak mega wyhajpowanymi graczami, przez jakiś czas ich impact nie dogania ich reputacji.

Edytowane przez Chytruz

Był najlepszym obrońcą w lidze i najlepszym obrońcą mistrzowskiego zespołu, który wygrywał obroną.

Hype

Bias

Inne słowa z Ameryki

Tak się dzieje z tak mega wyhajpowanymi graczami, przez jakiś czas ich impact nie dogania ich reputacji.

A najlepszy obrońcą w lidze był Leonard

Ale głosowanie MVP to nie jest głosowanie do Meczu Gwiazd. Tu hype nie ma nic do rzeczy.

Za sezon 14/15:

Zach Lowe miał Davisa na piątym

Bill Simmons miał Davisa na czwartym

Hubie Brown miał Davisa na czwartym

Ernie Johnson miał Davisa na piątym

David Aldridge miał Davisa na czwartym

Chris Broussard miał Davisa na piątym

Brian Windhorst miał Davisa na piątym

i można wymieniać i wymieniać:

http://ak-static.cms.nba.com/wp-content/uploads/sites/4/2015/04/Kia-2014-15-MVP-Voting-Ballot-Results.pdf

Edytowane przez fluber

Curry, Harden, LeBron, Paul byli lepsi chyba bezdyskusyjnie, zgodzisz się? Pozostaje nam więc znaleźć dwóch lepszych od AD.

Westbrook.

zgadzam się, że ta czwórka była lepsza. z perspektywy czasu chyba też Greena za takiego należy uznać, choć wątpliwości wtedy były zrozumiałe (że to może być przypadek/produkt systemu) oraz jednak jego rola była mniejsza niż w 2016.

nie zgodzę się natomiast co do Westbrooka, który akurat jest dobry do porównania, bo obydwaj opuścili prawie tyle samo czasu. jakieś tam punkty na pewno AD dostawał za awans do PO (i występ vs GSW), ale przede wszystkim zobacz, że on court AD jest nieco (ale raczej istotnie) lepszy oraz off wskazuje na dużo gorszy suport, co właśnie RAPM potwierdza robiąc korekty względem teammates i przeciwników.

nie można też zapominać, że Westbrook był słaby w obronie, a w ataku nie miał przewagi nad AD, bo jego wyjątkowość pochodzi z tej strony boiska. tak więc nawet jeśli zgodzić się, że Davis nie był niczym specjalnym w D, to i tak był znacznie lepszy od Westbrooka przy ofensywnym impacie na podobnym poziomie.

poza tym to i tak właściwie wszyscy, za którymi można by argumentować (i o ile ja się zgadzam z Drymondem, tak pewnie większość nie), że przebijali wtedy AD, ale przynajmniej przy RW nie jest to oczywiste, moim zdaniem to nie jest nawet blisko, więc twoje i Rappara stwierdzenia, od których się to zaczęło, wyglądają na przesadzone.

Edytowane przez lorak

czyli dajemy draymondowi jego wlasna ekipe  i typ sie staje light lebronem???

Przez wiele lat w NBA obrona była strasznie niedoceniana, a ostatnio mam wrażenie, że jest strasznie przeceniana.

Dlaczego w NBA nie ma nagrody OPOY? Dlaczego nie ma ofensywnych piątek? Jawna niesprawiedliwość.

Gdzie tam, taki Joakim Noah w 13/14 nie był najlepszym w ataku centrem w NBA. Przykładów jest mnóstwo. Dobra obrona jest nagradzana podwójnie.

Bo nie ma dobrych centrów ofensywnych. Taki Beverley czy Tony Allen obok piątki all-nba to nie byli nawet daleko.