Skocz do zawartości

Miasto moje a w nim...

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

czyli w tym wcześniejszym poście to z grubsza napisałeś że rynek we Wrocławiu >>>>>>>>>>>>>> budowa w Warszawie? 

🙃

Skądże znowu, tam gdzie nie ma remontów to infrastrukturę projektował niewidomy 7-latek, a czystość jest na poziomie Poznania właśnie.

Teraz, julekstep napisał(a):

i widziałeś to siedząc na Zachodnim skąd nie było gdzie iść? :)

mkay

Nie, to już mój trzeci raz w Warszawie w ciągu 2 miesięcy, ale byłem w tym tygodniu kilka dni i we Wrocławiu i w Krakowie a chwilę wcześniej po 2 razy w Gdańsku i Poznaniu i jakoś mnie tak naszło na porównanie:)

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie, to już mój trzeci raz w Warszawie w ciągu 2 miesięcy, ale byłem w tym tygodniu kilka dni i we Wrocławiu i w Krakowie a chwilę wcześniej po 2 razy w Gdańsku i Poznaniu i jakoś mnie tak naszło na porównanie:)

czyli ta konkluzja nie była efektem 'maratonu bujania się po kraju w ostatnim czasie' tylko wcześniej wyrobionych opinii, którymi nagle zechciałeś się podzielić

dzięki

nie zawracaj kontrafałdy

12 minut temu, julekstep napisał(a):

czyli ta konkluzja nie była efektem 'maratonu bujania się po kraju w ostatnim czasie' tylko wcześniej wyrobionych opinii, którymi nagle zechciałeś się podzielić

dzięki

nie zawracaj kontrafałdy

Oczywiście, że ta konkluzja była efektem tegorocznych wizyt w tych miastach. Ranking jest płynny. Jeszcze rok-dwa lata temu narzekałem na Gdańsk a teraz mam go w tierze Wrocławia.

Byłem sprawdzić i faktycznie nad polskim morzem jest k**** drogo w c***. 

Bilet SKM prawie 10. Nosz Ja pi****le 

Jagodzianka 18 

Gofr nawet i za 25

Kiblel płatny 4.5

Nie no te ostatnie to żart, ale serio to jakie ceny są nad polskim morzem nawet po sezonie to jest dramat. 

Edytowane przez LAF

7 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Ja tam nie wiem, jak można tyle płacić. Wystarczy się rozejrzeć i można zjeść dobry, dwudaniowy obiad w Mielnie czy Międzyzdrojach za 35-40 zł. 

Jadłem niedawno w Sopocie, 200m od plaży ogromny placek po cygańsku za 38 zł. A kebab zaraz przy końcu Monciaka kosztuje 22 zł. 

35 minut temu, Koelner napisał(a):

w Gdańsku wystarczy czasami iść z pół km do km w miasto aby zjeść taniej 

Pamiętam jak Książe William z Kaśką przyjechali do Gdańska.  Żona z córką poszły zobaczyć księcia z bajki i piękna księżniczkę, a ja z młodym poszliśmy ze 2, 3 przecznice od Długiego Targu (bo tam własnie para książęca była).

Inny świat. Cisza, spokój, normalne ceny. 2, 3 uliczki dalej.

41 minut temu, Koelner napisał(a):

w Gdańsku wystarczy czasami iść z pół km do km w miasto aby zjeść taniej 

33 minuty temu, jack napisał(a):

Jadłem niedawno w Sopocie, 200m od plaży ogromny placek po cygańsku za 38 zł. A kebab zaraz przy końcu Monciaka kosztuje 22 zł. 

Dwa największe wały nad morzem, to ryba z ceną za 100g i wędzarnie, których właściciele sugerują (często są w pobliżu kutrów itp.), że ich ryba niedawno była złowiona, a tak naprawdę walą mrożonki z makro.

Ale nic mnie tak nie rozczarowało jak to, jak zmieniło się Zakopane. Gdzie był konserwator zabytków czy ktoś, jak zamieniano Krupówki w przedmieścia Warszawy (masa sieciowek, a budynki w jakimś potwornym industrialnym stylu + masa fraglesów wilanów-style). Karkonosze dużo bardziej klimatyczne, chociaz też mega zatłoczone.

31 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Dwa największe wały nad morzem, to ryba z ceną za 100g i wędzarnie, których właściciele sugerują (często są w pobliżu kutrów itp.), że ich ryba niedawno była złowiona, a tak naprawdę walą mrożonki z makro.

Nie rozumiem tej potrzeby zjedzenia ryby nad morzem. Po co to sobie robić. Jak już to zupkę rybną w restauracji. 

Rybę to ja sobie kupię w Auchanie. 

Godzinę temu, jack napisał(a):

Ciepło. Wydział relaksu, zaraz obok. 

znajomi :) wcześniej mieli bar w akademiku przy ekonomicznym w Sopocie, najtańsze picie 

Teraz, LAF napisał(a):

Oscypka też, ale to nie o to chodzi. Jednak co z morza to z morza o ile faktycznie to jest for real a nie wał

ziomek, przecież okresy połowów są w różnych terminach i nie ma praktycznie szans aby zjeść rybę prosto z morza 

w Oliwie w Rybakówce mają ryby ale z hodowli więc są bdb bo świeże i chyba nawet otworzyli w na Wyspie Spichrzów gdzieś ale podobno tam gówno dają 

w Bałtyku są okresy połowów

1) łososia i troci (Salmo salar L. i Salmo trutta m. trutta L.) – w terminie od dnia:
a) 15 września do dnia 15 listopada w pasie wód o szerokości 4 Mm od brzegu,
b) 15 września do dnia 31 grudnia na obszarze morskich wód wewnętrznych w granicach portów morskich: Darłowo, Dźwirzyno, Kołobrzeg, Łeba, Mrzeżyno, Rowy i Ustka, na obszarze morskich wód wewnętrznych na zachód od południka 15°23ʹ14ʺ E oraz na jeziorze Dąbie;

2) sandacza (Sander lucioperca L.) – w terminie od dnia:
a) 25 marca do dnia 10 maja na obszarze wód na zachód od południka 16°40ʹ00ʺ długości geograficznej wschodniej,
b) 10 kwietnia do dnia 31 maja na obszarze wód między południkami 16°40ʹ00ʺ a 19°21ʹ00ʺ długości geograficznej wschodniej,
c) 20 kwietnia do dnia 10 czerwca na obszarze wód na wschód od południka 19°21ʹ00ʺ długości geograficznej wschodniej;

3) skarpia (Scophthalmus maximus L.) – w terminie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca na obszarze wód na wschód od południka 15°00ʹ00ʺ długości geograficznej wschodniej;

4) jesiotra ostronosego (Acipenser oxyrinchus Mitchill) – w terminie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

5) węgorza (Anguilla anguilla L.) – w terminie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

6) szczupaka (Esox lucius L.) – w terminie od dnia:
a) 1 stycznia do dnia 15 maja na obszarze morskich wód wewnętrznych w granicach Zatoki Gdańskiej,
b) 1 stycznia do dnia 30 kwietnia na obszarze morskich wód wewnętrznych na zachód od południka 15°23ʹ14ʺ E oraz na jeziorze Dąbie;

7) suma (Silurus glanis L.) – w terminie od dnia 1 maja do dnia 15 czerwca na obszarze morskich wód wewnętrznych na zachód od południka 15°23ʹ14ʺ E oraz na jeziorze Dąbie;

😎 siei (Coregonus lavaretus L.) – w terminie od dnia 20 października do dnia 15 grudnia na obszarze morskich wód wewnętrznych na zachód od południka 15°23ʹ14ʺ E oraz na jeziorze Dąbie;

9) miętusa (Lota lota L.) – w terminie od dnia 1 grudnia do ostatniego dnia lutego na obszarze morskich wód wewnętrz[1]nych na zachód od południka 15°23ʹ14ʺ E oraz na jeziorze Dąbie;

10) dorsza (Gadus morhua L.) – w terminie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia.

dlatego świeża to może być flądra najwyżej :P

dorsza to już w c*** nie ma świeżego