Skocz do zawartości

NBA PLAYOFFS TYPER 2016 High Roller

Cris155s

Rekomendowane odpowiedzi

Serio chcecie bawić się w typowanie czy 7 seed wygra swój jedyny mecz w serii w pierwszym spotkaniu u siebie czy może w drugim?

Albo czy drużyna, którą typujecie do wygranej w 7 meczowej serii wygra mecze numer 1, 3, 4 i 7 czy może 2, 3, 5 i 7?

Przecież to prawie jak typowanie czy wypadnie orzeł czy reszka.

Jest mnóstwo ciekawszych możliwości. Może najpierw ustalmy czy lepszy jest system pucharowy (czyli w każdej rundzie ktoś będzie odpadać) czy gramy wszyscy do samego końca. A potem się ustali jakieś szczegółowe zasady. 

Nie chodziło mi bynajmniej o typowanie typu "przed serią obstawiam 4-1 i np 7 seed wygrywa 3 mecz"

Chodziło mi o :

1. obstawienie serii

2. Przed każdym spotkaniem typowanie kto wygra i tu chciałem dorzucić difference (np +5, +15) i najlepsze dokładne obstawienie wyniku zbierało by dodatkowe punkt(y), + oczywiście punkt(y) za prawidłowe wytypowanie W w poszczególnych grach.

Zdecydowanie wszyscy bawią się do końca, żadnego systemu pucharowego.

Jak dla mnie to zbyt szczegółowe. Co innego typować całą serie, a co innego każde spotkanie z osobna. Nie każdy może mieć czas.

Nie chodziło mi bynajmniej o typowanie typu "przed serią obstawiam 4-1 i np 7 seed wygrywa 3 mecz"

Chodziło mi o :

1. obstawienie serii

2. Przed każdym spotkaniem typowanie kto wygra i tu chciałem dorzucić difference (np +5, +15) i najlepsze dokładne obstawienie wyniku zbierało by dodatkowe punkt(y), + oczywiście punkt(y) za prawidłowe wytypowanie W w poszczególnych grach.

Ja doskonale rozumiem, że nie chodziło ci o typowanie wygranych w pojedynczych meczach przed serią.

I podtrzymuję zdanie, że to będzie przypominać zabawę w orła i reszkę. Ja np. mogę sobie przeanalizować matchupy, pojedynki w rs i wiele innych czynników i dojść do przekonania, że np. 7 seed urwie jeden mecz w serii 2 seedowi. Mogę nawet sobie przyjąć, że to będzie któryś z meczów w hali 7 seeda, ale czy to będzie game 3 czy game 4 to już czysta zgadywanka.

Do tego byłoby za dużo liczenia, no i trzeba by było typować codziennie.

Moja propozycja - dzielimy się na wschód i zachód, a finały konferencji i finał typują np. po 2-3 najlepsze osoby z każdej konferencji. Reszta zasad taka sama jak w grze za 40.

Podoba mi się pomysł z grupami. 3 najlepsze osoby z każdej konferencji wchodzą i tworzą konferencje finałową od finałów konferencji. Tak, więc bawią się długo wszyscy, a finałowa szóstka ma tylko 3 mecze do typowania.

Podział nagród bym określił znając ilość uczestników.

I przydałby się skarbnik.

Jeżeli będzie 10 userów to 5 typuje tylko serie wschodnie, 5 tylko zachodnie (pierwsze 2 rundy). Do ustalenia czy konferencje wybieramy sami, czy np. poprosimy jakiegoś loraka o zrobienie losowania.

2 albo 3 najlepszych userów z każdej konfy przechodzi dalej i typuje ECF, WCF oraz finały, reszta odpada po 2 rundach typowania.

Punkty minusowe, kary za spóźnienia itp tak samo jak w grze za 40.

Do ustalenia zostaje:
- czy typujemy mistrza
- jaki podział puli między wygranymi
- czy typowania finałów konferencji i finałów ligi powinny być tajne (tak by było najlepiej)

Oczywiście jak ktoś ma zupełnie inny pomysł to jestem otwarty na propozycje. W każdym razie na pewno jestem za tym by były jakiekolwiek urozmaicenia w porównaniu z typowaniem za 40, ale nie polegające na typowaniu pojedynczych meczów. 

Skoro mają być urozmaicenia to ja proponuję dwie pozycje które zmienimy: Gramy tak samo jak plebs z tym że oprócz mistrza przed po typujemy składy finałów za 2 pkt i sklady finalow konferencji po 1 pkt za każdą poprawną parę. Tak samo jak przy mistrzu brak tutaj pkt ujemnych jest to jedynie możliwość pkt dodatkowych. Drugie urozmaicenie to runda podwojnie pktowana, coś jak joker w żużlu. Każdy od powiedzmy 2 rundy zeby nie było za latwo nominuje rundę jokerowa. Czyli powiedzmy największym pewniakiem dla lafa bedzie 4:1 dla lac vs gsw to nominuje on ta serię na j okera. Jak wytypuje poprawnie to jest odrbity ale jak wtopi to też podwojnie. Będzie większa adrenalina zawsze i ciekawiej. Wiadomo że od 1 rundy to nie ma sensu bo każdy ustawi j okera przy typie 4:0 dla gsw w 1-swej.

Edytowane przez RonnieArtestics