Skocz do zawarto艣ci

Endomondo, Strava, Runtastic i inne

matek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy kto艣 jeszcze na forum lubi jak ja robi膰 kilometry na rowerze (lub biega膰), ale znalaz艂em czas nudz膮c si臋 dzi艣 rano w robocie i pomy艣la艂em, 偶e mo偶e przyda si臋 taki temat, w kt贸rym b臋dzie mo偶na popisa膰 o tym, z jakich dodatk贸w korzystamy, lub po prostu - jakie aktywno艣ci preferujemy. Mo偶e kto艣 zechce wrzuca膰 swoje wyniki...

W zwi膮zku z tym, 偶e wiosna ju偶 rozkwita, coraz wi臋cej ludzi na ulicach i w parkach, mam pytanie - z jakiej aplikacji do mierzenia dystans贸w korzystacie?

Osobi艣cie przetestowa艂em trzy, kt贸re poda艂em w tytule. Zaznacz臋 tylko, 偶e nigdy nie interesowa艂y mnie takie wska藕niki, jak spalone kalorie, bo o kant dupy mo偶na je rozbi膰. Dystans i czas, to jest najwa偶niejsze. No i zaznaczenie trasy, po kt贸rej si臋 poruszam.聽

Chyba naturalnym jest, 偶e wi臋kszo艣膰 w pierwszej kolejno艣ci kieruje swoje oczy w stron臋 Endomondo. Tak by艂o i u mnie. Najbardziej popularna aplikacja tego typu, prosta w obs艂udze, po polsku, bardzo wiele os贸b z niej korzysta (wida膰 nawet na tablicach fb, co mnie mocno irytuje, ale mam tak z ka偶d膮 form膮 chwalenia si臋 jakim艣 sportem - czy to zdj臋cia z si艂ki, czy popisanie si臋 przebiegni臋ciem 5 km, moja mina jest zawsze taka sama...). W sumie nie wiem, co jeszcze napisa膰. Wersja darmowa amatorom powinna wystarczy膰, bo jest bardzo rozbudowana. Przez miesi膮c testowa艂em za darmo wersj臋 pro, ale nie przyda艂y mi si臋 do niczego jej opcje. Wiem, 偶e nie warto pakowa膰 w to kasy, i nie polecam nikomu p艂acenia za dodatki, kt贸rych i tak nie wykorzystujemy.聽

Wkurza mnie poma艂u to, 偶e Endomondo idzie w stron臋 zwyk艂ej spo艂eczno艣ci贸wki, w kt贸rej osi膮gane wyniki b臋d膮 tylko dodatkiem i powodem do zbierania lajk贸w.聽

Z Endomondo korzystam ca艂y czas, od pocz膮tku do teraz, ale w mi臋dzyczasie zdarza mi si臋 odpali膰 co艣 innego.聽

Drug膮 aplikacj膮, kt贸r膮 zaczepi艂em, by艂 Runtastic. Nie b臋d臋 si臋 nad tym rozczula艂 - zawi贸d艂 mnie. Nie ma po prostu "tego czego艣", co mnie przy nim zatrzyma艂o d艂u偶ej, ni偶 dwa tygodnie. Odinstalowany i zapomnia艂em ju偶 nawet, co tam w 艣rodku siedzi.

W zim臋 nie je藕dzi艂em, ale szperaj膮c tu i tam, trafi艂em na Strav臋 - kolejn膮 z aplikacji, kt贸re do tej pory testowa艂em. I nie wiem, czy nie b臋dzie na d艂u偶szy czas ostatni膮! Oczywi艣cie, wszystko zale偶y od rodzaju treningu, ale w moim przypadku - na rower - Strava wydaje si臋 by膰 tym, czego szuka艂em. Wersja darmowa jest nabita podobnie jak w przypadku Endomondo. Darmowe 30 dni pro odpal臋 w wakacje, ale nie wiem, czy i tutaj nie jest to tylko zb臋dny dodatek, kt贸rym amatorzy nie powinni zawraca膰 sobie g艂owy.聽

Najwa偶niejsza sprawa - pi臋knie pokazuje profile przejechanych tras. Nie wiem, na jakiej podstawie zlicza to Endomondo, ale r贸偶nica np. 5 m.n.p.m. w tym samym miejscu pod chat膮 pomi臋dzy startem a met膮 pokazuje, 偶e co艣 tutaj nie gra. To mi si臋 nie podoba艂o od pocz膮tku. Strava przedstawia i mierzy wszystkie wzniesienia tak, jak to wygl膮da艂o w czasie jazdy. 艢mieszne, 偶e nawet po imporcie trasy z Endomondo, w Stavie profil wygl膮da ca艂kiem inaczej. Pewnie to kwestia map, kt贸re w Endomondo musz膮 by膰 c***owo wypoziomowane lub odczytywane .聽

Drugim smaczkiem, kt贸ry mnie do niej przyci膮ga, s膮 tzw. segmenty. Na przejechanych trasach jest opcja zaznaczania odcink贸w pomiarowych, na kt贸rych por贸wnywane s膮 wyniki wszystkich, kt贸rzy przejechali ten sam fragment. Mnie to jara. Jad膮c w d艂u偶sz膮 tras臋, mo偶na przecina膰 sporo segment贸w utworzonych przez innych. Gdy po powrocie widz臋, 偶e w jakim艣 nowym segmencie niewiele brakuje mi do rekordu, a偶 chce si臋 wraca膰 na dany odcinek. Ale mo偶e nie ka偶dego poci膮ga taka rywalizacja, ja lubi臋 por贸wna膰 z innymi sw贸j wynik na jakim艣 ambitniejszym podje藕dzie.聽

Strava jest skierowana g艂贸wnie do kolarzy i biegaczy, w Endomondo mamy wi臋cej aktywno艣ci do mierzenia.聽

Moim zdaniem Endomodno poma艂u traci w oczach ludzi, kt贸rzy chc膮 je wykorzystywa膰 do czego艣 wi臋cej, ni偶 zbieranie lajk贸w od znajomych i chwalenie si臋 przed nimi, jaki to jestem fit. Zauwa偶y艂em ju偶, 偶e wi臋kszo艣膰 os贸b (przynajmniej z tych je偶d偶膮cych na rowerze), kt贸rym zale偶y g艂贸wnie na mierzeniu swoich statystyk i por贸wnywaniu ich z innymi, jakim艣 wsp贸艂zawodnictwie, przechodzi do Stravy. Sam korzystam w tej chwili z obu (g艂贸wnie aby ca艂y czas por贸wnywa膰), ale sam nie wiem, jak d艂ugo.聽

Ze Stravy korzysta te偶 spore grono zawodowych kolarzy, m.in. nasz Kwiatek.聽

Plusem wszystkich aplikacji jest oczywi艣cie to, 偶e mo偶na eksportowa膰/importowa膰 trasy pomi臋dzy nimi.聽

Jak tam Wasze do艣wiadczenia z tego typu uzupe艂nieniami aktywno艣ci?聽

Edytowane przez matek
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Strava jest bardzo popularna w艣r贸d bardziej ogarni臋tych kolarzy i pros贸w. Nie s艂ysza艂em, 偶eby zawodowiec mia艂 profil na Endo, a na Stravie jest ich mn贸stwo. Strava te偶 jest mocno spo艂ecznio艣ciowa - mo偶na 艣ledzi膰 innych, do艂膮cza膰 do r贸偶nych grup, do艂膮cza膰 do 'challenge'y', dawa膰 lajki (tam nazywane Kudos) i komentowa膰 aktywno艣ci innych. Ale to co j膮 odr贸偶nia od Endo i dodaje smaczku to segmenty, o czym z reszt膮 napisa艂e艣. W moim przypadku to g艂贸wnie g艂owienie si臋 'jakim cudem mo偶na tak szybko jecha膰?', ale jest to na pewno fajny aspekt i dla niekt贸rych mo偶e by膰 motywuj膮cy. Je艣li jeste艣 s艂abszy i mocno odstajesz od czo艂owych wynik贸w to pozostaje rywalizacja z samym sob膮, gdy偶 Strava te偶 poka偶e je艣li pobi艂e艣 sw贸j rekord na danym odcinku. Najlepszy wynik na danym segmencie to KOM, King of the Mountain, w za艂o偶eniu segmenty mia艂y by膰 na wymagaj膮cych podjazdach, ale teraz s膮 wsz臋dzie.

Je艣li chodzi o r贸偶nice w 艣ladach, to obie aplikacje nie s膮 idealne. Strava, je艣li nie masz barometrycznego pomiaru wysoko艣ci, to bierze wysoko艣膰 z map. Je艣li chcesz wi臋cej poczyta膰 to polecam - http://regex.info/blog/2015-05-09/2568 Endomondo nie wiem jaki ma algorytm, ale podejrzewam, 偶e mog膮 bra膰 wyniki z gpsa, kt贸ry szczeg贸lnie dla wysoko艣ci jest ma艂o dok艂adny.

Z innych r贸偶nic to wyliczanie 艣redniej pr臋dko艣ci. Tu wol臋 algorytm Endomondo, kt贸ry bierze po prostu ca艂膮 d艂ugo艣膰 aktywno艣ci i przebyty dystans. Natomiast Strava liczy tylko czas w kt贸rym by艂e艣 w ruchu. Czyli jad膮c godzin臋 35km/h, potem odpoczynek 30 min i znowu godzina 35km/h daje 艣redni膮 35km/h. Potem ludzie si臋 chwal膮 jakie to nie maj膮 艣rednie przy dystansie 150km, a widzisz, 偶e mieli podczas tej jazdy godzin臋 przerw. ;)

Do tej pory korzysta艂em z apki na telefon Endomondo, a potem synchronizowa艂em aktywno艣ci do Stravy przez https://tapiriik.com W tej chwili korzystam z zupe艂nie innej apki do 艣ledzenia trasy, kt贸ra ma wbudowany eksport do Stravy, wi臋c Endomondo troch臋 olewam.

Odno艣nik do komentarza

Ja kiedy艣 u偶ywa艂em Endomodo, ale pami臋tam, 偶e mnie bardziej wkurza艂a, ni偶 cokolwiek z niej mo偶na by艂o wynie艣膰 i bazowa艂em co najwy偶ej na wykorzystywaniu playlisty do pomiar贸w :P

Ale zach臋ci艂e艣 mnie, by jeszcze raz si臋 zabawi膰 z tym i u偶y膰 Strava, z tym, 偶e u mnie to pod k膮tem czysto biegowym.

Odno艣nik do komentarza

Ja do biegania u偶ywam tylko Endomondo, Stravy nie wypr贸bowywa艂em pod tym k膮tem. Tylko na rowerze.聽

Strava ma te偶 spoko opcj臋 planowania trasy (mo偶e Endo te偶 ma, nie zauwa偶y艂em w darmowej wersji). Planuj臋 w domu tras臋, kt贸ra jest zaznaczona na wy艣wietlaczu podczas jazdy (oczywi艣cie drugim kolorem zaznaczana jest na bie偶膮co przejechana droga). Nie krzyczy, nie podpowiada, kiedy trzeba skr臋ca膰, nie wymaga sztywnego trzymania si臋 zaplanowanej drogi. Sprawa czysto informacyjna. Jest przydatna, gdy jedziemy po nowej trasie. W zesz艂ym tygodniu min膮艂em zakr臋t i co艣 mi nie gra艂o w dalszej sekwencji... w艂膮czy艂em szybko ekran i widzia艂em, gdzie si臋 cofn膮膰. Mia艂em szcz臋艣cie, bo jecha艂em tras臋 wzd艂u偶 rzeki i do nast臋pnego mostu by艂 spory kawa艂ek, du偶o wi臋cej mia艂bym do domu w drodze powrotnej. Spoko sprawa na nowe trasy z cz臋stymi zmianami kierunk贸w jazdy.聽

Odno艣nik do komentarza

Ja do biegania u偶ywam tylko Endomondo, Stravy nie wypr贸bowywa艂em pod tym k膮tem. Tylko na rowerze.聽

Strava ma te偶 spoko opcj臋 planowania trasy (mo偶e Endo te偶 ma, nie zauwa偶y艂em w darmowej wersji). Planuj臋 w domu tras臋, kt贸ra jest zaznaczona na wy艣wietlaczu podczas jazdy (oczywi艣cie drugim kolorem zaznaczana jest na bie偶膮co przejechana droga). Nie krzyczy, nie podpowiada, kiedy trzeba skr臋ca膰, nie wymaga sztywnego trzymania si臋 zaplanowanej drogi. Sprawa czysto informacyjna. Jest przydatna, gdy jedziemy po nowej trasie. W zesz艂ym tygodniu min膮艂em zakr臋t i co艣 mi nie gra艂o w dalszej sekwencji... w艂膮czy艂em szybko ekran i widzia艂em, gdzie si臋 cofn膮膰. Mia艂em szcz臋艣cie, bo jecha艂em tras臋 wzd艂u偶 rzeki i do nast臋pnego mostu by艂 spory kawa艂ek, du偶o wi臋cej mia艂bym do domu w drodze powrotnej. Spoko sprawa na nowe trasy z cz臋stymi zmianami kierunk贸w jazdy.聽

W Endomondo te偶 jest. Ale nie wiem na ile wygodne. Route builder w Stravie jest bardzo spoko.

@Przem, spoko, tylko Tw贸j licznik raczej nie zaprowadzi Ci臋 do domu jak b臋dziesz 100km za miastem w obcym miejscu. ;)

Odno艣nik do komentarza

W Endomondo te偶 jest. Ale nie wiem na ile wygodne.聽

Faktycznie, nawet z tego korzysta艂em w zesz艂ym roku :)

Tylko troch臋 inaczej. Zapisa艂em kilka swoich podstawowych tras, 偶eby poprawia膰 na nich wyniki. W budowanie si臋 nie bawi艂em, ale widz臋, 偶e wygl膮da podobnie. Ciekawe, czy da si臋 wczyta膰 podgl膮d w czasie jazdy, jak w Stravie...聽

Do przetestowania.聽

Odno艣nik do komentarza

W Endomondo te偶 jest. Ale nie wiem na ile wygodne. Route builder w Stravie jest bardzo spoko.

@Przem, spoko, tylko Tw贸j licznik raczej nie zaprowadzi Ci臋 do domu jak b臋dziesz 100km za miastem w obcym miejscu. ;)

Dlatego korzystam z m贸zgu w tym przypadku :)

Ale rozumiem , 偶e 艂atwiej z przewodnikiem. Takie czasy.

Odno艣nik do komentarza

Ja do roweru uzywam n贸g i mam zwyk艂y licznik, kt贸ry jest ma艂o znacz膮cym dodatkiem. Wiec nie daj臋 si臋 sterowa膰 komputrami i elektronikami.聽

Dobre powietrze i samopoczucie ponad robienie wynik贸w.

Mam podobnie tylko n贸g u偶ywam nie do roweru a do biegania i z dobrym powietrzem te偶 s艂abo bo to przedmie艣cia Krakowa.

Edytowane przez Bogut
Odno艣nik do komentarza

Mam podobnie tylko n贸g u偶ywam nie do roweru a do biegania i z dobrym powietrzem te偶 s艂abo bo to przedmie艣cia Krakowa.

Nom m贸j wujek z kuzynk膮 napitalaja po Krakowie :D

Czad jakich ma艂o :)

Ja biega膰 nie mog臋 a rowejros od stuleci uprawiam i nawet mam w miare dobre powietrze chocia偶 daleko od idea艂u.

Odno艣nik do komentarza

Endomondo wylecia艂o z telefonu ze wzgl臋du na gubienie sygna艂u gps i przez to dziury w trasach (centrum miasta). w 2014 polecia艂o i nie wr贸ci艂o bo z powodzeniem korzysta艂em z Runtastic. Fajne przedstawienie graficzne na bazie google maps + standardowo: liczy czas, km, odcinki itp.. Bardzo bardzo rzadko gubi sygna艂 gps. Nie pami臋tam kiedy. Przedstawia i przewy偶szenie ale jako 偶e mieszkam na nizinach to nigdy nie przywi膮zywa艂em do tego wagi. Musz臋 raz zapoda膰 sobie tras臋 jad膮c autem :playful:

Teraz dzi臋ki Matkowi聽protestuje sobie strav臋.聽

Edytowane przez Stratosfear
Odno艣nik do komentarza

NikeRunning jest bardzo ok, te偶 jaki艣 rok, dwa korzysta艂em, ale potem przenios艂em si臋 na endomondo, bo wi臋cej znajomych korzysta艂o i zosta艂em. Najwi臋cej biegam, troch臋 na rowerze je偶d偶臋, wi臋c endomondo mi odpowiada jak najbardziej, mimo 偶e czasem jakie艣 niedok艂adno艣ci w pomiarach s膮.

Odno艣nik do komentarza

a jakie macie czasy? kto艣 biega poni偶ej 40 minut na 10 km?

44:05 to m贸j rekord na 10 km wg endomondo, ale szczerze m贸wi膮c nigdy nie biega艂em z planem robienia dobrego czasu. Spr贸buj臋 kiedy艣 i si臋 odezw臋 :D

Ale m贸j dobry znajomy ma 39:28 z tego co widz臋, my艣l臋, 偶e jest to do ogarni臋cia bez jakich艣 super predyspozycji.

Odno艣nik do komentarza

Pono膰 kto艣 kto nie ma czasu poni偶ej 40 min na 10 mm nie powinien nazywa膰 si臋 biegaczem...

Ja najlepiej pobieg艂em dyche w 52 min, nie wyobra偶am sobie dobi膰 do 40 nigdy. Tyle te偶 偶e biegam nie w celu pobijania czas贸w, nie biegam za du偶o w granicach wysokiego t臋tna, inne cele.

U偶ywa艂em tylko endomondo, z ch臋ci膮 sprawdzi艂bym strave ale niestety rozwali艂em kolano i nie pobieram par臋 mies ;(

Edytowane przez Qooniu
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.