Skocz do zawartości

Rozważania o wierze o Bogu i KK

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, lorak napisał(a):

PS mógłbyś odpowiedzieć na pytanie o logię Flubera? bo unikasz tego jak diabeł święconej wody, a dla mnie to ważny wątek i jestem ciekaw twojego zdania.

Ja nie szukam logiki w kwestiach wiary (czy to u wierzacych czy anty-wierzacych), bo nie ma to sensu.

Godzinę temu, lorak napisał(a):

a to już cios poniżej pasa. że Fluberowi puszczają nerwy w niektórych tematach i zaczyna atakować personalnie, to norma, ale po tobie się tego nie spodziewałem : (

PS nie jestem ateistą

No wojujesz ostro - zamiast byc wdziecznym kk za wspoltworzenie kultury w ktorej przyszlo ci zyc -> kultury ktora jest otwarta nawet na osoby tak ostro kontestujace jeden z jej fundamentow.

5 minut temu, P_M napisał(a):

Ok, przy takiej rozszerzonej definicji można w ten sposób do tego podejść, natomiast zdecydowana większość odpowiada na pytanie czy wierzą w istnienie Boga i zostają w ramach odpowiedzi na pytanie o teizm. Ty rozszerzasz bycie wierzącym na posiadanie jakiegokolwiek zdania na temat pochodzenia świata. Trochę mi się to gryzie, bo czy wówczas jeżeli ktoś akceptuje np. Wielki wybuch, czy teorię ewolucji, które odpowiadają na twoje pytania, to czy są wierzącymi?

Wielki Wybuch jest faktem i choć nie jest szczegółowy i precyzyjny to wyjaśnia co się stało tuż po początku czasu. Teoria ewolucji też jest faktem.

Żadna z tych rzeczy nie jest kwestia wiary - to jest wiedza. Ja jestem katolikiem i uznaję obie te kwestie - nie odrzucam cząstkowych mechanizmów wyjaśniających działanie świata. 

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

Ja nie szukam logiki w kwestiach wiary (czy to u wierzacych czy anty-wierzacych), bo nie ma to sensu.

To już w ogóle jest niezły fikołek. Co to za anty-wierzący? To ci sami potężni fundamentaliści ateistyczni z których nie potrafiłeś wymienić ani jednego?

Godzinę temu, jack napisał(a):

niezłym mindfuckiem jest stawianie znaku równości pomiędzy wiarą w istnienie czegoś co nie istnieje i niewiarą w te wymyślone byty. Tak jak już pisałem, setki lat pracy nad wciskaniem ludziom kitu robi robotę. 

Jak widac slabo spozytkowali te setki lat, skoro czasem wystarczy zmienic otoczenie na kilka lat i puffff :)

a moze po prostu ten kit (i w konsekwencji 'rzad dusz) nie byl glownym focusem a KK to cos wiecej niz GW 🙃

Teraz, jack napisał(a):

To już w ogóle jest niezły fikołek. Co to za anty-wierzący? To ci sami potężni fundamentaliści ateistyczni z których nie potrafiłeś wymienić ani jednego?

Wymienilem kilka milionow

To ze to sprowadziles do beki (ale jak to ze tak malo zabojstw stricte zwiazanych z wiara ateistyczna w 21 wieku?!?!?) to nie moja wina

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

Jak widac slabo spozytkowali te setki lat, skoro czasem wystarczy zmienic otoczenie na kilka lat i puffff :)

a moze po prostu ten kit (i w konsekwencji 'rzad dusz) nie byl glownym focusem a KK to cos wiecej niz GW 🙃

Mieszasz 2 systemy walutowe - wiarę i wspólnotę. 

7 minut temu, jack napisał(a):

Np Ci którzy napierdolili czterocyfrowa liczbę postów w temacie "rozważania o Bogu";)

9 minut temu, fluber napisał(a):

Np Ci którzy napierdolili czterocyfrowa liczbę postów w temacie "rozważania o Bogu";)

Czekaj, czekaj, nie tak szybko.

Od anty-wierzącego fundamentalisty ateistycznego oczekiwałbym postawy ofensywnej w stosunku do wiary i wierzących.

Tak jak można być przeciwnikiem aborcji i burczeć sobie pod nosem lub antyaborcyjnym fundamentalistą pro-life krzyczącym w szczekaczkę pod szpitalem na tle zdjęć płodów. Ja takich fundamentalistów ateistycznych nie widzę ale zakładam, że mogę wszystkiego nie widzieć więc czekam na przykłady, których nie dostaję. 

34 minuty temu, julekstep napisał(a):

No wojujesz ostro - zamiast byc wdziecznym kk za wspoltworzenie kultury w ktorej przyszlo ci zyc -> kultury ktora jest otwarta nawet na osoby tak ostro kontestujace jeden z jej fundamentow.

Katole też niespecjalnie okazują Żydom wdzięczność za osiągnięcia naukowe i artystyczne. :)

3 minuty temu, jack napisał(a):

Od anty-wierzącego fundamentalisty ateistycznego oczekiwałbym postawy ofensywnej w stosunku do wiary i wierzących.

Tak jak można być przeciwnikiem aborcji i burczeć sobie pod nosem lub antyaborcyjnym fundamentalistą pro-life krzyczącym w szczekaczkę pod szpitalem na tle zdjęć płodów. Ja takich fundamentalistów ateistycznych nie widzę ale zakładam, że mogę wszystkiego nie widzieć więc czekam na przykłady, których nie dostaję. 

Ty chyba nie rozumiesz slowa fundamentalizm xD

Ateistyczni fundamentalisci wyrosli w ciepelku kultury chrzescijanskiej, wiec nie dziwota ze walcza glownie klawiatura i memem zamiast wziac pochodnie i spalic koscioly

2 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

Katole też niespecjalnie okazują Żydom wdzięczność za osiągnięcia naukowe i artystyczne. :)

I dlatego modla sie do Zyda

aha

5 minut temu, jack napisał(a):

Czyli chodzi o zakazywanie symboli religijnych w przestrzeni publicznej np?

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Czyli chodzi o zakazywanie symboli religijnych w przestrzeni publicznej np?

No chyba nie w Polsce? A co do zasady to raczej chodzi o równouprawnienie religii by nie doprowadzić do wojny religijnej na wieszanie symboli religijnych. 

25 minut temu, julekstep napisał(a):

Ty chyba nie rozumiesz slowa fundamentalizm xD

Ty uważasz krytykę Rydzyka za atak na wiarę więc daruj sobie

6 minut temu, jack napisał(a):

Ty uważasz krytykę Rydzyka za atak na wiarę więc daruj sobie

Zacytuj prosze

Ja z tego co pamietam ataki na Rydzyka nazywalem atakami z zazdrosci (chad Rydzyk co sam se ogarnal imperium medialne vs pizdeczka Adas ktory dostal gazetke z nadania politycznego i z zazdrosci zainicjowal nagonke)

Twoja nowa wiara Cie zaslepia przyjacielu.

Edytowane przez julekstep

10 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Kwestionujesz, że część katoli jest mocno antysemicka?

Kwestionujesz ze katolicy to normalni ludzie (z jakas tam jedna zmienna) wsrod ktorych trafiaja sie jednostki z calego przekroju spolecznego?

(Poki co nie bede szokowal naszych fundamentalistow-ateistow piszac ze ksieza to tez zwykli ludzie!)

Edytowane przez julekstep