Skocz do zawartości

Rozważania o wierze o Bogu i KK

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, fluber napisał(a):

W sumie zabawne, że w tych czasach ludzie niewierzący są bardziej wierzący (ateizm to też jakaś wiara) niż wierzący.

Ja nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że mimo niewiary w istnienie Boga jestem "lepszym katolikiem" od większości katolików 😘

31 minut temu, julekstep napisał(a):

Bycie ateista w 2026 to straszny obciach.

Najbardziej mi się podoba termin "osoba obojętna religijnie" - nie wierzę i nie interesuje mnie to 

1 godzinę temu, julekstep napisał(a):

Bycie ateista w 2026 to straszny obciach.

Obciachem to jest raczej bycie katolem. Kiedyś to jeszcze sie mogło kojarzyć z Wyszyńskim, Kaczkowskim, Tischnerem czy Solidarnością (tą pierwszą). Teraz katol należy do tej samej ekipy co Jacek Kurski, Marta Kaczyńska, Dziwisz, Jędraszewski czy ten koleżka od salcesonu. 🙃

3 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

Obciachem to jest raczej bycie katolem. Kiedyś to jeszcze sie mogło kojarzyć z Wyszyńskim, Kaczkowskim, Tischnerem czy Solidarnością (tą pierwszą). Teraz katol należy do tej samej ekipy co Jacek Kurski, Marta Kaczyńska, Dziwisz, Jędraszewski czy ten koleżka od salcesonu. 🙃

To wciaz dwa tiery wyzej niz Srody, Hartmany itp.

Dodatkowo obciach byc w 2026 fundamentalista a fundamentalizm ateistyczny jest potezny

6 minut temu, jack napisał(a):

Dasz kilka przykładów? 

@lorak

miliony ludzi nabijających się ze staruszek dających 2 dychy na tacę, żeby potem pójść zapłacić 2 stówy (jak nie więcej) za kolejną sesję ze swoim 'terapeutą'

Edytowane przez julekstep

2 godziny temu, julekstep napisał(a):

@lorak

miliony ludzi nabijających się ze staruszek dających 2 dychy na tacę, żeby potem pójść zapłacić 2 stówy (jak nie więcej) za kolejną sesję ze swoim 'terapeutą'

Prześladowanie na tle religijnym przez nabijanie się. Faktycznie biedni ci katolicy.  

8 godzin temu, Życie_to_mem napisał(a):

A czym to sie właściwie różni? 

To zależy, część środowisk uznaje bycie ateistą za aktywnie twierdzących, że Boga nie ma.

Na gruncie semantycznym ateista i niewierzący to to samo, bo ateizm to po prostu brak wiary, ale no jak wyżej, niektórzy lubią tworzyć nowe grupy, żeby być może móc się utożsamiać z nią, nie wiem.

9 godzin temu, fluber napisał(a):

sumie zabawne, że w tych czasach ludzie niewierzący są bardziej wierzący (ateizm to też jakaś wiara) niż wierzący.

Nie, no brak wiary, to nie wiara, nie rób pani lekkich obyczajów z logiki.

59 minut temu, P_M napisał(a):

To zależy, część środowisk uznaje bycie ateistą za aktywnie twierdzących, że Boga nie ma.

Na gruncie semantycznym ateista i niewierzący to to samo, bo ateizm to po prostu brak wiary, ale no jak wyżej, niektórzy lubią tworzyć nowe grupy, żeby być może móc się utożsamiać z nią, nie wiem.

Czyli coś w stylu: ,,nie jem mięsa ale proszę mnie nie nazywać wegetarianinem, bo to kojarzy się z oszołomami''. :)

Ja to bym po prostu stosował rozróżnienie na ateistów wojujących i niewojujących a nie bawił się w jakieś dziwne fikołki.

4 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

Czyli coś w stylu: ,,nie jem mięsa ale proszę mnie nie nazywać wegetarianinem, bo to kojarzy się z oszołomami''. :)

Ja to bym po prostu stosował rozróżnienie na ateistów wojujących i niewojujących a nie bawił się w jakieś dziwne fikołki.

No myślę, że to w miarę w punkt w analogia. Też się zgadzam, że nie ma potrzeby rozróżniać niewierzących od ateistów. 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Ty wierzysz w naturalizm metafizyczny. Ta sama półka - rozbudowany system filozoficzny, tak jak katolicyzm.

Nie wiem skąd wiesz w co wierzę ;) Anyway teizm i ateizm dotyczy wyłącznie wiary w Boga. Etymologii słów nie muszę przytaczać, o ile możesz znaleźć podobieństwa odnośnie systemów filozoficznych, o tyle nieuzasadnione jest ich wrzucanie tu do jednego worka, gdy mówimy o wierze religijnej.

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Nie wiem skąd wiesz w co wierzę ;) Anyway teizm i ateizm dotyczy wyłącznie wiary w Boga. Etymologii słów nie muszę przytaczać, o ile możesz znaleźć podobieństwa odnośnie systemów filozoficznych, o tyle nieuzasadnione jest ich wrzucanie tu do jednego worka, gdy mówimy o wierze religijnej.

Ale ja napisałem że niewierzący są bardziej wierzący a nie że ateiści są bardziej teistami:)