Skocz do zawartości

Rozważania o wierze o Bogu i KK

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, lorak napisał(a):

generalnie bóg w biblii zabił więcej ludzi niż szatan. to mniej więcej ten sam poziom co najwięksi zbrodniarze XX wieku, a nawet wyższy jeśli brać pod uwagę % populacji w danym czasie. zdaje się, że aby Mao go deklasuje. 

Generalnie zgodnie z Biblią Bóg odpowiada za to, że każdy człowiek umiera, więc te rachunki to też jakiś żart. Na ten moment to jest 100% populacji.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie o to chodzi. Chodzi o to, że Bóg stworzył ludzi, którzy umierają.

To meh :(

Bo lorakowi chodziło o bezpośrednie akty ludobójstwa.

Z kolei w twoim wypadku fakt stworzenia nie determinuje przedwczesnej możliwej śmierci, na którą zgodnie z paradygmatem wolnej woli, w którą Bóg nie ingeruje, a którą ów przywołany Hitler wykorzystując sprawił, że stworzone życie zakończyło się wcześniej niż oryginalnie zamierzone.

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

bo napisałeś że kościół 'nie przestrzega' dekalogu ponieważ przetłumaczył jedno słowo w sposób bardziej 'ogólny' (już abstrahując od kwestii językowych, gdzie często nie ma czegoś takiego jak tłumaczenie 1 do 1 bo co język to kontekst)

to mniej więcej tak jak byś napisał że ktoś łamie zakaz jedzenia wieprzowiny bo nie je mięsa 🙃

po pierwsze, nawet jeśli tutaj się mylę, to na "nieprzestrzeganie dekalogu" składa się kilka punktów, a żeby utrzymać to twierdzenie, to wystarczy, aby jeden z nich był prawdziwy. 

po drugie, tak, nowy zakaz jest ogólniejszy, ale jest też niezgodny z pierwotnym. mięsna analogia jest spoko, tylko błędnie ją interpretujesz ; ] więc postaram się pokazać sedno na innej: jeśli w szpitalu byłaby instrukcja "nie podawać pacjentom morfiny" ("nie morduj") i zmieniono ją na ogólniejszą "nie podawaj pacjentom leków" ("nie zabijaj"), to takie prawo stałoby się martwe, bo uniemożliwiałoby ratowanie ludzi. w efekcie to personel (system) arbitralnie decydowałby, kiedy ten zakaz złamać, a kiedy go przestrzegać. dokładnie to zrobił KK – zamazując precyzyjne "nie morduj" dał sobie prawo do decydowania, które zabijanie jest haram, a które błogosławione (jak inkwizycja czy krucjaty). 

do tego jeśli "nie zabijaj" byłoby prawdą, to bóg byłby pierwszym i największym łamcą dekalogu, bo uśmiercił miliony oraz nakazywał ludziom zabijanie innych.

41 minut temu, fluber napisał(a):

Bóg stworzył ludzi, którzy umierają

nie do końca. słyszałeś może o grzechu pierworodnym?

Edytowane przez lorak

9 minut temu, lorak napisał(a):

po pierwsze, nawet jeśli tutaj się mylę, to na "nieprzestrzeganie dekalogu" składa się kilka punktów, a żeby utrzymać to twierdzenie, to wystarczy, aby jeden z nich był prawdziwy. 

po drugie, tak, nowy zakaz jest ogólniejszy, ale jest też niezgodny z pierwotnym. mięsna analogia jest spoko, tylko błędnie ją interpretujesz ; ] więc postaram się pokazać sedno na innej: jeśli w szpitalu byłaby instrukcja "nie podawać pacjentom morfiny" ("nie morduj") i zmieniono ją na ogólniejszą "nie podawaj pacjentom leków" ("nie zabijaj"), to takie prawo stałoby się martwe, bo uniemożliwiałoby ratowanie ludzi. w efekcie to personel (system) arbitralnie decydowałby, kiedy ten zakaz złamać, a kiedy go przestrzegać. dokładnie to zrobił KK – zamazując precyzyjne "nie morduj" dał sobie prawo do decydowania, które zabijanie jest haram, a które błogosławione (jak inkwizycja czy krucjaty). 

do tego jeśli "nie zabijaj" byłoby prawdą, to bóg byłby pierwszym i największym łamcą dekalogu, bo uśmiercił miliony oraz nakazywał ludziom zabijanie innych.

Ale ten zakaz w KK jest interpretowany dokładnie tak jak twierdzisz, że nie jest, co dokładnie wskazuje Katechizm (który jest pełnym rozwinięciem nauki, którą zawarto w 10 prostych i łatwych do zapamiętania dla prostych ludzi formułkach)

Dekalog jest dla człowieka a nie dla Boga. To tak jakbyś twierdził, że nauczyciel w szkole łamie regulamin, bo nie podniesie ręki zanim ktoś mu pozwoli się odezwać.

Cytat

2268 Piąte przykazanie zakazuje pod grzechem ciężkim zabójstwa bezpośredniego i zamierzonego.

11 minut temu, lorak napisał(a):

nie o tym mówię, lecz o bezpośrednim zabijaniu ludzi lub nakazywaniu ludziom oraz aniołom, aby uśmiercali innych.

Podchodzisz do tego emocjonalnie i nielogicznie. Bóg daje życie i Bóg je zabiera. W bilansie wychodzisz co najwyżej na zero.

Godzinę temu, lorak napisał(a):

jeśli już to przecież sobie tylko utrudnili xD

zabijanie w 'obronie wiary' to przecież nie byłoby 'morderstwo'

9 godzin temu, Koelner napisał(a):

byłem w kościele ostatnio i to jest dużo lepsza sprawa niż te pojebane psychologie i inne tematy

Mnie kiedyś ksiądz swoim kazaniem zachęcił do obejrzenia filmu ,,Psy'', bo określił go jako demoralizujący. 😉

To było dawno temu i nawet nie pamiętam jakich argumentów użył. Ogólnie chyba KK miał kiedyś jakiś problem z tym filmem ale tak do końca nie wiem jaki. Za dużo przekleństw? Romans 40-latka z nastolatką? Przedstawienie oficera SB jako postaci, która jednak kieruje się jakimiś zasadami? Parodiowanie piosenki ,,Janek Wiśniewski''? Wszystko po trochu? 

4 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

Mnie kiedyś ksiądz swoim kazaniem zachęcił do obejrzenia filmu ,,Psy'', bo określił go jako demoralizujący. 😉

To było dawno temu i nawet nie pamiętam jakich argumentów użył. Ogólnie chyba KK miał kiedyś jakiś problem z tym filmem ale tak do końca nie wiem jaki. Za dużo przekleństw? Romans 40-latka z nastolatką? Przedstawienie oficera SB jako postaci, która jednak kieruje się jakimiś zasadami? Parodiowanie piosenki ,,Janek Wiśniewski''? Wszystko po trochu? 

Starał się w Tobie wyrobić gust?

5 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Mi w podstawówce ksiądz puszczał film na którym wyciągali z kobiety dziecko jakimś przemysłowym odkurzaczem. Nie wiem co to był za film ale nie słynny Niemy krzyk bo tam odkurzacza nie ma a dokładnie go pamiętam. 

17 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

- Na pohybel czarnym.

- Na pohybel czarnym i czerwonym

- A za to, to sie napije. 

10 godzin temu, Życie_to_mem napisał(a):

Największy problem -Angela córka księdza . Przecież normą jest, że księża z reguły mają synów na boku. Stąd się wzięło powiedzenie -" został księdzem ,tak jak jego ojciec "