Skocz do zawartości

Wzrost zawodników NBA czyli o co tutaj chodzi ?

drew

Rekomendowane odpowiedzi

Śmieszne zagadnienie. Robią zawodnikom testy wydolnościowe, sprawdzają zdrowotnie pod każdym kątem, żeby wiedzieć o ryzyku kontuzji itp., badają na doping czasami, a nie potrafią kolesi rozebrać do skarpetek i zmierzyć wzrostu jeden raz a dobrze. Też mnie to zawsze rozwalało. Niby grają w butach, ale wzrost człowieka to wzrost człowieka, a nie człowieka + akcesoria. To tak jakby ważyć z założonym plecakiem. Choć nawet jakby już mierzyli w tych butach, to powinno to być ujednolicone i albo wszyscy albo nikt i też by w sumie jakiś porządek był.

Ja się kiedyś bardziej interesowałem wagą. Bo przy wysokim wzroście wielu kolesi waży teoretycznie mało jak na te warunki. No, ale to dlatego, że są wysportowani i odtłuszczeni. Kiedyś myślałem, że każdy z nich to kulturysta, bazując tylko na tym, co się widziało w TV w czasie meczu. Jak się internet rozwinął ;) i pojawiło się więcej zapisów i zdjęć z życia prywatnego, to wtedy można było zobaczyć, że rzeźba owszem, ale oni są smukli dość. Jedni przy wzroście ok. 10 cm więcej niż ja ważą 10 kg mniej niż ja. To się potem trudno dziwić, że zestawiając to z kontrowersjami co do wzrostu, można się zdziwić nieco jak się ma okazję kogoś zobaczyć na żywo.

Dokładnie mają zaplecza medyczne lepsze niż w wojsku wkładają w zawodników grube miliony a nie potrafią ich dobrze pomierzyć :)

Poszukałem trochę ostatnio w necie o ty wzroście w nba i o niektórych graczach (głównie tych niskich jak na ten sport)

No i klasyka gatunku

Jedni piszą np ,że Iverson to 183 cm inni ,że stali koło niego w jakimś tam hotelu i ,że 180 cm inni ,że grali z nim w kasynie i ma max 178 cm

Pewnie nawet sam Allen nie wie ile ma wzrostu od tego wszystkiego.

Druga sprawa to ta ich niedokładna i przedpotopowa skala w stopach i calach

jak można cały czas się tego trzymać

Przecież w centymetrach wszystko jest klarowne a w calach można rzeźbić cuda.

Jak tak dalej pójdzie to niedługo będą im mierzyć rozstaw łap w specjalnych rękawicach do gry w kosza

piłka będzie się lepiej trzymać łapy ,wyczucie przy osobistych będzie lepsze a zasięg ramion powiększy się o 10 cm

No ale tu racja co by nie patrzeć wzrost a zasięg łap to dwie różne sprawy

Np taki Rondel nie za wysoki a łapy do kolan