Skocz do zawartości

Dieta, siłownia, zdrowie

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Ja już jestem w lepszej formie niż 95 procent społeczeństwa tylko teraz chce być w lepszej niż 99 procent;)

Dzięki za wskazówki i film. Obejrzę sobie dziś na bieżni 

Mówią ze 100 na klatę wyciska poniżej pół procenta populacji wiec 1% pewnie już teraz

Może wrzucę kilka zdań od siebie - od razu zaznaczę, że zawodowcem nie jestem, ale w treningu jestem praktycznie od 5 lat z małymi przerwami - najpierw blisko 3 lata z trenerem, aby zbudować technikę i nawyki, teraz już trenuje sam.

Nawet mimo, że twoim głównym kierunkiem i celem są biegi, to bez mocnego core i ogólnego rozwoju mięśni może ci być stosunkowo ciężko utrzymać długo dobrą formę.

Szkół jest kilka choć ja osobiście moje treningi rozpisuje według dwóch schematów:

- góra, dół, FBW

- push, pull, nogi, FBW

Ćwiczenia na core, które są must have to wszelkie martwe ciągi (sumo, basic, trap-bar) - jednak one są dość skomplikowane i jeśli nie robiłeś ich wcześniej to warto zacząć od ćwiczeń przygotowawczych jak przyciąganie hantli na ławce, RDL, gorilla rows - coś co pozwoli ci wzmocnić już core, a potem przejść do martwych

Niezbyt widzę też sensu na wyciskanie na ławce w każdym treningu - po pierwsze mięśnie też potrzebują regeneracji, po drugie ciało bardzo szybko przyzwyczaja się do obciążenia i efektu wielkiego nie uzyskasz. Lepiej robić to raz na 3 treningi w tygodniu i skupić się na tym, aby dorzucać systematycznie ciężar i przełamywać mięśnie, aby miały szansę na wzrost. 

Zgadzam się również z poprzednimi głosami - wszelkie ćwiczenia ciężkie, gdzie przede wszystkim budujesz albo core, albo wzmacniasz ogólnie ciało (martwe, wyciskanie, OHP, przysiady) - takie ćwiczenia robi się na początku treningu po rozgrzewce. 

Mi często te ćwiczenia (a robie 1-2 z tego zestawu na trening) zajmują ok 20-30 minut - to skupienie, technika i dodawanie ciężaru czyli progres ma duże znaczenie - tak samo jak potem wymagana regeneracja.

Potem już ćwiczenia izolowane w zależności od systemu treningu - taki trening to 60-90min zajmuje i 3x w tygodniu wystarczy, aby porządnie się zmęczyć, mieć szanse na wzrost mięśnia (regeneracja) i robić systematyczne postępy. 

Co do suplementacji - ja nie jestem zwolennikiem zbyt dużej - kreatyna to must to wiadomo, białka nie biorę bo mam wystarczająco w posiłkach (np serek grani czy skyr jest wiele lepszy niż jakieś proszki) + ja jeszcze biorę cytrulinę która wspomaga trochę lepszą regenerację mięśnia i dobrze kombi się z kreatyną - ale to nie jest jakiś must have. 

Jakieś inne suple, spalacze, aminokwasy itp - jak nie jesteś pro kulturystą czy jakimś koxem to nie ma większego sensu i znaczenia. 

Jakbyś chciał jakieś zestawy ćwiczeń czy pogadać o ćwiczeniach ogólnie to wal śmiało ;)

@Szulim Faktycznie te same ćwiczenia 3xtyg to masakra. W filmie tam były zestawy a i b co jest dobra opcja zwłaszcza przy ograniczonym sprzęcie.

Chociaz ja kiedyś robiłem trening fbw 3xtyg który zawsze zaczynał sie siadami, pon 5x5, śr 3x15 i pt chyba 4x10. A potem jeszcze z 3 ćwiczenia typu wyciskanie, ciągi, wiosłowanie. Brzmi jak patologia i opcja na zajechania sie ale byl to najlepszy trening jaki robiłem. Siła poszła masakrycznie ale nie polecam bo psycha siada :D

Ale tak jak piszesz push pull czy upper lower to zajebiste opcje jak kogoś nudzi fbw 3x tyg. Jescze można można upper lower odzielic treningiem typowo dyskotekowym czyli łapa i berzuch :D

Biceps, triceps, barki, łydki sie regenerują bardzo szybko i można robić do upadku 3xtyg w każdej serii. Ale np dwugłowy u mnie to 2x tyg max i to raz lekko raz ciężko.

Edytowane przez Ivergs

8 minut temu, Ivergs napisał(a):

@Szulim Faktycznie te same ćwiczenia 3xtyg to masakra. W filmie tam były zestawy a i b co jest dobra opcja zwłaszcza przy ograniczonym sprzęcie.

Chociaz ja kiedyś robiłem trening fbw 3xtyg który zawsze zaczynał sie siadami, pon 5x5, śr 3x15 i pt chyba 4x10. A potem jeszcze z 3 ćwiczenia typu wyciskanie, ciągi, wiosłowanie. Brzmi jak patologia i opcja na zajechania sie ale byl to najlepszy trening jaki robiłem. Siła poszła masakrycznie ale nie polecam bo psycha siada :D

Ale tak jak piszesz push pull czy upper lower to zajebiste opcje jak kogoś nudzi fbw 3x tyg. Jescze można można upper lower odzielic treningiem typowo dyskotekowym czyli łapa i berzuch :D

Biceps, triceps, barki, łydki sie regenerują bardzo szybko i można robić do upadku 3xtyg w każdej serii. Ale np dwugłowy u mnie to 2x tyg max i to raz lekko raz ciężko.

Ja robię ten zestaw od 4 miesięcy w kółko (tzn aktualnie z wyższymi ciężarami niż na początku) a i wcześniej go robiłem też przez jakiś czas. Wystarczy być zdyscyplinowanym - z tym akurat nie mam żadnych problemów - i naprawdę przyjemnie spędza się ten czas na siłowni (dla mnie najlepszą zaletą tych super serii jest fakt, że dość długo czuć to charakterystyczne pieczenie w mięśniach, ale ze ciężary nie są na maxa to dalej jesteś w stanie robić powtórzenia mimo tego bólu - a to bardzo przypomina to co się czuję na długich podejściach biegowych jak z Karpacza na Śnieżkę, czy z Zakopanego na Kasprowy czy Krzesanice) czując (mentalnie) że jakiś efekt jest. Zresztą po tych 4 miesiącach czuje przyrost siły ewidentnie a biegowo nie wypadam gorzej niż przed treningami. 

True - ja też robiłem przez 2 lata FBW 3x w tygodniu - ale i tak każdy trening był inny - powtarzane przez 4 tygodnie i nowy zestaw - tak żeby się nie znudzić.

Aczkolwiek to jest raczej jak startujesz i chcesz w ogóle uruchomić mięśnie, zrobić już progres i zbudować core. 

Potem jednak podzielenie tego na bardziej izolowane i raz w tygodniu FBW zdecydowanie polepsza wyniki i możliwości progresu

@Ivergs w sumie o brzuchu nie napisałem a to jest w ogóle odmienna kwestia

akurat brzuch który spina core wręcz trzeba ćwiczyć zawsze - ja po każdym treningu jeszcze ładuje jedno ćwiczenie na brzuch i raz w tygodniu też taki mocniejszy trening typu 4-5 ćwiczeń na ogień w brzuchu :D 

11 minut temu, Ivergs napisał(a):

O brzuchu sie nie wypowiadam bo kiedyś robiłem brzuszki i tego typu pierdy aż mi fizjo wytłumaczyła że to najgorsze gówno i dała mi masę ćwiczeń których w życiu nie widziałem i działają. Bardziej rzeczy w stylu @fluber opisywał. Jakieś dead bugs, pallof press, taśmy, kettle itp

Ivergs widac ze ogarniasz.

powiedz co zrobic z (dopiero co 16letnim) chlopakiem ktory troche trafil w mur, jesli chodzi o progres - wiadomo jak chlopaki "mierza" progres, czyli plaska.

185cm, 83.5kg, ~12% tluszczu, 105kg na plasakiej, moze teraz 107.5kg.

priorytet to kosz i skocznosc (i ta pierdolona "lawka" c*** wie komu potrzebna). zero odzywek do tej pory, woda, obiady, wiecej wody.

*apropo bialka na poziomie 120g-140g/dzien -> to na luzaku ~40g z malej porcji piersi kurczaka sie wyrobi, opiec to na patelni rano i opierdolic na zimno pozniej? albo jakis proszek (bleh, lepszy zimny kurczok)

Walić ławkę - jak ma prio na kosza to płaska jest for fun a nie pod jakiś progres

sanki (zarówno pchanie jak i ciągnięcie), skoki na skrzynie, RDL (wzmacnia tylnią taśmę co pomaga w kwestii skoczności)

na plecy: face-pull, allahy, podciąganie, ściąganie drążka, wiosłowanie

no i takie ogólne aerobowe - liny, bieg w podporze przodem + jakieś bicek, tricek i barki na ogólną siłę

płaska to cały c*** przy tym co potrzebuje :D 

koszykarze też mają różne treningi w zależności od okresu )moment sezonu ), pozycji, roli itp itd :) najważniejsze jest odpowiedzieć jaki ma się cel :) jak chcesz dziabać jak Curry to buły, klaty się nie robi :) np Andrzej Pluta robił klatę i siłkę rano przed meczem a innym to przeszkadzało w rzucie i cały sezon olewali siłkę 

Edytowane przez Koelner

9 minut temu, Koelner napisał(a):

koszykarze też mają różne treningi w zależności od okresu )moment sezonu ), pozycji, roli itp itd :) najważniejsze jest odpowiedzieć jaki ma się cel :) jak chcesz dziabać jak Curry to buły, klaty się nie robi :) np Andrzej Pluta robił klatę i siłkę rano przed meczem a innym to przeszkadzało w rzucie i cały sezon olewali siłkę 

Jak już jesteśmy przy takich ciekawostkach. Edwards to ile on tam brał ? 140kg na ławeczce ? Chodzi mi i tego z greckiej ligi 

@memento1984 to jest zajebisty wynik jak na wiek i wagę. Nie pomogę tu bo klatke zawsze miałem słaba.

Jakieś 10 lat temu jak ważyłem z 68-69kg to martwy 120-130 lekko, siady po 140kg na 8-10 powtórzeń ale klatke ledwo 80 pchałem.

Jak jak przysiadłem do klatki to w pol roku doszedłem do 92kg na 9 powtórzeń (nigdy nie robiłem maxow) i to jest wszystko :D

Także nie pomogę ale ci co cisnęli duzo to zawsze mówili ze technika mega dużo robi. Najszerszy grzbietu, barki, tric warto cisnąć bo pomaga, ale jednak technika i powoli siła. Ale 107 to jest bardzo dobry wynik i dołożenie paru kg już nie będzie takie proste 

9 minut temu, LAF napisał(a):

Jak już jesteśmy przy takich ciekawostkach. Edwards to ile on tam brał ? 140kg na ławeczce ? Chodzi mi i tego z greckiej ligi 

nie mam pojęcia ale chudy żylasty rudy Zavackas wyciskał więcej niż Tomas Nagys a Pluta mniej niż opierdalajacy się na siłce….. Henderson 

4 godziny temu, fluber napisał(a):

Ja już jestem w lepszej formie niż 95 procent społeczeństwa tylko teraz chce być w lepszej niż 99 procent;)

Dzięki za wskazówki i film. Obejrzę sobie dziś na bieżni 

Ty tam uważaj na siebie, znając twoją wyjątkowość, możesz skończyć jak poniższy jegomość ;)
https://przegladsportowy.onet.pl/ofsajd/nie-zyje-wang-kun-30-letni-kulturysta-byl-znany-z-niezwyklego-trybu-zycia/872y1y7 

2 godziny temu, P_M napisał(a):

Ty tam uważaj na siebie, znając twoją wyjątkowość, możesz skończyć jak poniższy jegomość ;)
https://przegladsportowy.onet.pl/ofsajd/nie-zyje-wang-kun-30-letni-kulturysta-byl-znany-z-niezwyklego-trybu-zycia/872y1y7 

W wieku 30 lat na pewno nie zginę;)

7 minut temu, ignazz napisał(a):

Dużo fajnych spostrzeżeń i uwag za które dziękuję. A myślałem że to jakaś prowokacja Flu i wbicie w nowym temacie aby odbić inne dyskusje ;) 

Po prostu nikomu nie chciało się tym razem do mnie przypi*****ić nie wiadomo o co jak np o bieżnię jak to macie w zwyczaju.

4 godziny temu, memento1984 napisał(a):

Ivergs widac ze ogarniasz.

powiedz co zrobic z (dopiero co 16letnim) chlopakiem ktory troche trafil w mur, jesli chodzi o progres - wiadomo jak chlopaki "mierza" progres, czyli plaska.

185cm, 83.5kg, ~12% tluszczu, 105kg na plasakiej, moze teraz 107.5kg.

priorytet to kosz i skocznosc (i ta pierdolona "lawka" c*** wie komu potrzebna). zero odzywek do tej pory, woda, obiady, wiecej wody.

*apropo bialka na poziomie 120g-140g/dzien -> to na luzaku ~40g z malej porcji piersi kurczaka sie wyrobi, opiec to na patelni rano i opierdolic na zimno pozniej? albo jakis proszek (bleh, lepszy zimny kurczok)

Przecież to jest jakiś kosmiczny rezultat jak na 16-latka który chce być koszykarzem a nie kulturystą. Dziwne, że dopiero teraz doszedl do ściany.

7 godzin temu, Szulim napisał(a):

Co do suplementacji - ja nie jestem zwolennikiem zbyt dużej - kreatyna to must to wiadomo, białka nie biorę bo mam wystarczająco w posiłkach (np serek grani czy skyr jest wiele lepszy niż jakieś proszki) + ja jeszcze biorę cytrulinę która wspomaga trochę lepszą regenerację mięśnia i dobrze kombi się z kreatyną - ale to nie jest jakiś must have. 

Ja biorę jeszcze ashwagande (baaaaardzo pomaga w dobrym spaniu co wpływa na regenerację), sporo magnezu, cynk, żelazo, witaminę D, Omega 3 plus prebiotyk i probiotyk. Sam się czasem zastanawiam czy trochę nie przeginam (żelaza trochę mi brakuje wg wyników z krwi, D biorę tylko w okresie jesien-zima). @RappaR w sumie w temacie suplementacji mógłbyś może podzielić się swoim lekarskim doświadczeniem.

Ale szczerze ja nie wiem jak można regularnie ładować w siebie te 2g białka/kg masy ciała. 

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Ja biorę jeszcze ashwagande (baaaaardzo pomaga w dobrym spaniu co wpływa na regenerację), sporo magnezu, cynk, żelazo, witaminę D, Omega 3 plus prebiotyk i probiotyk. Sam się czasem zastanawiam czy trochę nie przeginam (żelaza trochę mi brakuje wg wyników z krwi, D biorę tylko w okresie jesien-zima). @RappaR w sumie w temacie suplementacji mógłbyś może podzielić się swoim lekarskim doświadczeniem.

Ale szczerze ja nie wiem jak można regularnie ładować w siebie te 2g białka/kg masy ciała. 

Generalnie wiem o tym tyle, ile się interesuję siłownią, generalnie trzeba dorzucać w siebie witaminę D, reszta idzie ze zbilansowanej diety. Wedle żadnych badań nie ma dowodów, że powyżej 1,7 g/kg działa, ale też znowu siłownia jednak bazuje dużo na własnych doświadczeniach. Generalnie jak się chce, to władować w siebie białko jest łatwo. Potrafię zjeść 600g filetu z kurczaka z warzywami, ma to z 1000 kcal i z 140g białka? Serek wiejski proteinowy ma 28 i voila. 

21 godzin temu, fluber napisał(a):

I jaka jest Twoja rutyna jeśli chodzi o wyciskanie na ławce przy tej masie ciała (znasz body fat)? Jakie ciężary, w ilu seriach?

20 serii tygodniowo (pewnie moglbym zejsc do 17-18), 2 sesje w tygodniu, gdyby klatka byla priorytetem podzielilbym 20 serii na 3 treningi z odstepem 48h miedzy treningami , kazdorazowo robie  4 serie na lawce plaskiej, 3 serie skos dodatni i 3 serie rozpietek . robie dropsety (zaczynam od najwiekszych ciezarow i schodze w dol kontrolujac aby caly czas zakres powtorzen byl w zakresie 6-7 z utrzymaniem techniki), plaska zaczynam od 110kg, nastepnie 105 albo 102.5 w zaleznosci od dyspozycj dnia, pozniej 102.5 i koncze na 100 albo 97.5  

gdy technika mi pada bo mam slabszy dzien, schodze z ciezarami, zadnego ego-lifting

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

Generalnie jak się chce, to władować w siebie białko jest łatwo. Potrafię zjeść 600g filetu z kurczaka z warzywami, ma to z 1000 kcal i z 140g białka? Serek wiejski proteinowy ma 28 i voila. 

jednorazowo kazdy potrafi tyle zjesc ale powtorz to 365 razy 

7 godzin temu, fluber napisał(a):

przy wadze 85kg trzymam sie zakresu 150-170g bialka dziennie, celuje w gorna granice,  grilowany filet ma 30gbialka w 100g , cala sztuczka polega na dodawaniu wszedzie fileta :)))). no i mam farta bo moja zona jest swietnie gotuje :)))). filet mam caly czas przygotowany w lodowce, pieke 3 razy w tygoniu bez przypraw aby byl jak nabardziej jalowy, smak jest nadawany przez inne dodatki. 

dzisiejszy dzien :

- pol pizzy zrobionej w domu, duzo zoltego sera , warzywa, filet i sosy .szklanka mleczka (lubie mleczko). 50-55g bialka 

-  2 golabki zrobione na ryzu i mielonym miesie z szynki , dodatkowo plaster fileta haha , 40-45g bialka

- pol kubka lodow jakies 150-200g , wliczam bialko z lodow bo jest to bialko z mleka? 10g bialka 

- kebab z kurczaka , 200 g miesa czyli jakies 40g bialka 

- zaraz zjem 100g pieczoneo łososia, 20g bialka 

bilans bialkowy zrobiony 

edit. dodatkowo jeszcze wchodzi okolo 10- 15g bialka z ryzu czy makaronu, ale nawet tego nie wliczam do bilansu dziennego gdyz jest to bialko gorsze jakosciowo w porownaniu do zwierzecego 

Edytowane przez mistrzBeatka