Skocz do zawarto艣ci

Czy konferencja wschodnia to jeszcze NBA?

Alternative

47 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Czy konferencja wschodnia prezentuje poziom godny NBA? ;>

• Tak
    • Nie
    • Nie wiem, ogl膮dam tylko Zach贸d
    • Zdelegalizowa膰!

Rekomendowane odpowiedzi

Miarka si臋 przebra艂a...

Wiele mo偶na by艂o t艂umaczy膰, ale naprawd臋 - to co si臋 wyprawia na wschodzie przesta艂o si臋 mie艣ci膰 w akceptowalnych granicach.

W pi艂ce m贸wi si臋 o "kopaniu po czo艂ach" i co艣 analogicznego wyst臋puje na wschodzie. Oni k**** nie potrafi膮 gra膰! Nie maj膮 mentalno艣ci zwyci臋zcy, ci膮gu na kosz, konceptu. Problemem jest tak wymiar techniczny i zwyk艂a bieda pod wzgl臋dem umiej臋tno艣ci jak i wymiar taktyczny i zwi膮zany z tym prymitywizm gry. No i wymiar strategiczny i kompletna nieumiej臋tno艣膰 budowy zespo艂u. Wieczni tankerzy - na wschodzie. Wieczni loserzy, kt贸rzy nie spe艂nili pok艂adanych nadziei - na wschodzie. W TOP 5 pod wzgl臋dem salary 4 zespo艂y s膮 ze wschodu!!! No mentalni kastraci po prostu...

To nie NBA. Moim zdaniem...聽

A Waszym? ;P

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Stern zastanawia si臋 aby znie艣膰 konferencje i wprowadzi膰 nowy podzia艂. 15 dru偶yn z zachodu automatem to I liga Champions Legaue. 15 ze wschodu to II liga. Ka偶dego sezonu do play-off awansuje 8 najlepszych ( wi臋c w 15/16 to b臋dzie 贸semka ze "starego" zachodu ), 4 ostatnie wylot z I, a 4 pierwsze z II ligi awans i szansa o walk臋 o misia najwcze艣niej w 16/17.

Odno艣nik do komentarza

Wsch贸d to s膮 najwi臋kszy rynki telewizyjne 3 w TOP4 6 w TOP 9 . Telewizja nie zgodzi sie na 偶adn膮 zmian臋 formatu bo podpisa艂a kontrakt z lig膮 w takim kszta艂cie a nie innym

A to 偶e Wsch贸d rok w rok dokonuje gorszych wybor贸w w drafcie to i potem tak si臋 toczy. Nie da si臋 odg贸rnie tego zmieni膰. Jedynie mog膮 na poziomie najlepszej czw贸rki pomy艣le膰 o krzy偶owych p贸艂fina艂ach aby fina艂y nie by艂y jakie艣 jednostronne jak w latach 00-03

Odno艣nik do komentarza

Spurs w pierwszej rundzie gdy ten Wsch贸d rzeczywi艣cie by艂 s艂aby i tak spotykali zespo艂y takie jak Suns (44-38), Minnesota (25-25), Denver (45-37), a w finale dostali Knicks z 8. seeda, Nets kt贸rzy na Wschodzie robili ~50W i Cavaliers z 22-letnim LeBronem. a tu na Zachodzie trafi膮 Ci si臋 Lakers po trzech tytu艂ach, Suns D'Antoniego, Mavs bez kontuzjowanego Dirka...

nie wydaje mi si臋 te偶, by James w Miami w sezonach 11-13 pokonywa艂 ewidentnie gorszych przeciwnik贸w ni偶 prime Duncan w mistrzowskich sezonach, wi臋c chyba a偶 tak 藕le nie ma... no, poza tym sezonem, ale Zach贸d te偶 jest jak na siebie s艂aby, wi臋c po prostu taki mamy klimat.

Edytowane przez BigManFan
Odno艣nik do komentarza

Spurs w pierwszej rundzie gdy ten Wsch贸d rzeczywi艣cie by艂 s艂aby i tak spotykali zespo艂y takie jak Suns (44-38), Minnesota (25-25), Denver (45-37), a w finale dostali Knicks z 8. seeda, Nets kt贸rzy na Wschodzie robili ~50W i Cavaliers z 22-letnim LeBronem. a tu na Zachodzie trafi膮 Ci si臋 Lakers po trzech tytu艂ach, Suns D'Antoniego, Mavs bez kontuzjowanego Dirka...

nie wydaje mi si臋 te偶, by James w Miami w sezonach 11-13 pokonywa艂 ewidentnie gorszych przeciwnik贸w ni偶 prime Duncan w mistrzowskich sezonach, wi臋c chyba a偶 tak 藕le nie ma... no, poza tym sezonem, ale Zach贸d te偶 jest jak na siebie s艂aby, wi臋c po prostu taki mamy klimat.

Co Ty? Sam sie skontrowa艂e艣?

Odno艣nik do komentarza

Aha czyli og贸lnie uwa偶asz 偶e kiedy艣 wsch贸d by艂 gorszy co sie prze艂o偶y艂o na gorszy zach贸d. Wi臋c og贸lnie liga by艂a fc*** s艂aba bo tytu艂y zdobywa艂 Duncan i Shaq a teraz leBron ma niepor贸wnywalnie ci臋偶sze przeszkody do pokonania !KR脫L!

Zgadza sie?

Odno艣nik do komentarza

Aha czyli og贸lnie uwa偶asz 偶e kiedy艣 wsch贸d by艂 gorszy co sie prze艂o偶y艂o na gorszy zach贸d. Wi臋c og贸lnie liga by艂a fc*** s艂aba bo tytu艂y zdobywa艂 Duncan i Shaq a teraz leBron ma niepor贸wnywalnie ci臋偶sze przeszkody do pokonania !KR脫L!

Zgadza sie?

niestety chyba nie przeczyta艂e艣, co napisa艂em.聽

Odno艣nik do komentarza

Przestancie juz. To juz jest przesada z gadaniem o wschodzie ze to nie nba itd. Ja tam akurat uwielbialem serie Bulls - Cavs, wole takie defensywne mecze niz bieganie w te i z powrotem w Clippers - Houston.

Defensywne? Problem w tym, 偶e one s膮 nieporadne, a nie defensywne. Defensyw臋 to mog艂e艣 ogl膮da膰 w serii GSW - Grizzlies, ale to?聽

Nie zawsze niski wynik oznacza, 偶e dru偶yny dobrze broni膮...

Odno艣nik do komentarza

1.No offence, ale powo艂ujesz si臋 na bilans Minnesoty z lockautowego sezonu 98/99, gdzie grano po 5-6 spotka艅 z przeciwn膮 konferencj膮, a reszt臋 z swoj膮. Troch臋 nie halo.

2. Licz te偶 drog臋 do fina艂贸w 07 11 14 LJ. Zawsze gorzej ni偶 West (11 silne C's i Bulls przed PO, ale Dallas jebn臋li wtedy Blazers on fire, mistrzowskich Lakers 14-1 w ko艅c贸wce RS i OKC czyli +-Bulls)

1. Poda艂em ich bilans, bo by艂 przeszacowany - po trejdzie Marbury'ego mieli 13-19. S艂abo jak na playoffowy zesp贸艂 na Zachodzie, nie?

2. M贸wisz o Lakers morduj膮cych si臋 z Hornets i dostaj膮cych sweepa rund臋 p贸藕niej? Blazers on fire? Zreszt膮, jestem zdania, 偶e tamto Miami graj膮ce np. na Zachodzie w sporej ilo艣ci sezon贸w mia艂oby tytu艂, ale po raz kolejny na temat najwi臋kszego failu w karierze LBJ nie chce mi si臋 rozmawia膰 - ciekawe, jakby to by艂o u Lakers, gdyby w 2000 roku w fina艂ach kontuzjowany Bryant nie mierzy艂 si臋 z Pacers, albo z drugiej strony kontuzjowany Bosh - to dzia艂a w obie strony...

To by艂a lu藕na uwaga wobec oceniania legacy po graniu w konkretnej konferencji, bo nie jest tak, 偶e s艂aba jedna konferencja nie wp艂ywa na ca艂o艣膰, bo czy tego chcemy, czy nie, to pr臋dzej czy p贸藕niej reprezentanci obu si臋 ze sob膮 spotykaj膮. Granie na Wschodzie Jamesa z czas贸w b2b by艂o por贸wnywalnie (no, trosz臋 bardziej) pomocne jak Knicks/Nets/Cleveland w finale za czas贸w Spurs czy inne Philadelphie u Lakers贸w. I ju偶 stricte - najgorsze playoffy jakie widzia艂em to te 2003 i 2015, gdzie mistrzowie byli zbyt starzy (Lakers i Spurs), powa偶ny contender si臋 po艂ama艂 (OKC i Dirk), a jeszcze kilka dru偶yn dzia艂a艂o na zasadzie ''to jednak nie to'' (Clippers, Memphis). Ch臋tnie si臋 zdziwi臋, ale nie s膮dz臋, co najwy偶ej in minus, w艂膮czaj膮c dzi艣 spotkanie Rockets...

Odno艣nik do komentarza

no i ju偶 nie p艂aczcie nad tym Wschodem obecnie - zdrowi Cavs to powa偶na dru偶yna, Hawks te偶, Bulls i Wizards z innym trenerem te偶, zdrowi Pacers - wiadomo, Miami dalej ma potencja艂 by stworzy膰 mocny zesp贸艂 je偶eli zdrowie dopisze, ogromny potencja艂 na zbudowanie bardzo mocnego zespo艂u w najbli偶szych latach maj膮 Philla, Bucks i Boston, a jedynk膮-dw贸jk臋 (Okafora lub Townsa) bardzo dobrego draftu mog膮 dosta膰 Knicks. rozumiem, 偶e nie ka偶dy musi pami臋ta膰, ale w por贸wnaniu do czas贸w, gdzie za sidekicka m艂odego Pierce'a robi艂 Tosiek Walker, najlepszy gracz konferencji gra艂 z jakim艣 syfem w Orlando, a ze dwa zespo艂y na krzy偶 robi艂y 50 W - to naprawd臋 nie jest tak 藕le. ;] ten sezon rozpocz膮艂 si臋 przej艣ciowym mniej wi臋cej od momentu, gdy LeBron zako艅czy艂 projekt Miami, a definitywnie si臋 takowym sta艂 w momencie po艂amania si臋 George'a, a p贸藕niej Duranta. tego sezonu poziom po prostu nie jest wi膮偶膮cy, bo mamy skrajn膮 sum臋 rebuildingu i kontuzji.

Odno艣nik do komentarza

1. Tylko w tym okresie mieli przede wszystkim 5-13 z pozosta艂ymi zespo艂ami PO z West聽jak to ma wi臋c 艣wiadczy膰 o s艂abo艣ci konferencji?聽A wsch贸d ogrywali w tym okresie 3-1 (Miami cho膰by).聽

problem w tym, 偶e ja nie argumentuj臋 przeciwko s艂abo艣ci konferencji, a co najwy偶ej przeciw pewnej mitomanii - kt贸r膮 mo偶na zaobserwowa膰 te偶 teraz - a kt贸ra dotyczy Zachodu, i偶 miejsce w tej konferencji, pocz膮wszy od pierwszego meczu w playoffach bez wzgl臋du na pozycj臋 w RS, bardziej ni偶 koszyk贸wk臋 przypomina膰 ma walk臋 z dwoma lwami na rzymskiej arenie ze spr贸chnia艂ym kiijem baseballowym. oczywi艣cie, 偶e Zach贸d jest du偶o mocniejsz膮 i zawsze bogat膮 w talent konferencj膮, ale czasami zdarza si臋 偶e o wygrany u siebie mecz od WCF jest dru偶yna pokroju Rockets McHale'a. a ja np. nie mam pewno艣ci, czy Houston poradzi艂oby sobie ze zdrowymi Cavs czy Atlant膮 w fina艂ach. innym razem na tym Zachodzie, gdy w finale czeka Cleveland, Twoim najgro藕niejszym rywalem do tytu艂u jest Phoenix D'Antoniego. no zdarza si臋, 偶e sza艂u ni ma, nie?.

Ci Lakers jako mistrzowie nieraz grywali przeci臋tne serie na zachodzie, Hornets CP3 to i tak 聽by艂 znacznie silniejszy zesp贸艂 ni偶 cokolwiek w East z miejsc 5-8, od Magic raczej te偶.聽

no grywali przeci臋tne serie na Zachodzie, tylko potem nie dostawali sweepa maj膮c HCA.聽

1) I na legacy to musi mie膰 wp艂yw, zw艂aszcza jak niekt贸rzy dawa膰 chc膮 ECF (艣miech na sali), czy awans z East do legacy w ostatnich latach. To tak jak Lorak s艂usznie zauwa偶y艂 Magic w 80'.

2) Btw ja si臋 zgadzam absolutnie z tez膮, 偶e East by艂 w wczesnych latach 00 bardzo s艂aby, dla mnie mo偶e ze 2, max 3 razy w tym wieku w og贸le mo偶na go por贸wnywa膰 w jakikolwiek spos贸b z zachodem. Te偶 widz臋 perspektywy, tylko te perspektywy od lat s膮 dla wschodu i niewiele z tego wynika, dysproporcja poza sporadycznymi przypadkami jest du偶a od odej艣cia MJ.

3) Pisanie o zdrowiu nie naprawia tego, 偶e 8-9 zespo艂y West (Pelicans i OKC bez Ibaki i Duranta) z marszu by艂yby faworytem teraz do gry w ECF, na r贸wni z czo艂owym duetem wschodu i mia艂yby du偶e szanse.

4)聽Mierz膮 si臋 w 1 serii, gdy jedna ekipa ma za sob膮 pokonanie znacznie lepszych zespo艂贸w ni偶 druga wp艂ywa to cholernie na zm臋czenie, nieraz po 3 takich seriach. + 艂atwiej pykn膮膰 1 mocny zesp贸艂 w finale, ni偶 dwa po kolei w WCSF i WCF, albo i 3 doliczaj膮c 1 rund臋. Zw艂aszcza, 偶e zazwyczaj co艣 (nawet du偶e co艣, cz臋sto potencjalnie silniejsz膮 ekipi臋 ni偶 zwyci臋zca drugiej konfy) sob膮 ten mistrz s艂abszej konferencji ju偶 reprezentuje (Lakers z s艂abego zachodu 80, Heat 11-14). Komasacja kilku trudnych serii.

1) to zale偶y, jak kto definiuje legacy. mnie tam rzeczy a'la fina艂y z Cleveland '07 nie ruszaj膮, i tak jak nie bior臋 pod uwag臋 wyst臋pu LBJ w fina艂ach ze Spurs z t艂umaczonych kilka tygodni temu przyczyn, tak trudno nie zauwa偶y膰 tego w drug膮 stron臋 - 偶e to Cavs musia艂o jako艣 te fina艂y zrobi膰, a niespecjalnie na to zas艂ugiwa艂o. kwestia relatywnego i zdrowego podej艣cia, IMHO. podobnie z przej艣ciem rok temu Wschodu gdy Pacers wygl膮dali jak wygl膮dali, i gdy Heat w fina艂ach byli znacznie gorsi ani偶eli rok wcze艣niej. chocia偶 - gdyby jednak LBJ zrobi艂 te pi膮te fina艂y z rz膮du, to by艂oby to mocn膮 egzemplifikacj膮 jego regularno艣ci i wp艂ywu na gr臋, bez wzgl臋du na si艂臋 konferencji.

2) szczerze powiedziawszy 艂atwo zauwa偶alne jest, 偶e ta r贸偶nica jest systematycznie mniejsza. tym bardziej dziwi mnie zak艂adanie takich temat贸w.

3) no, jak dla mnie faworytami do ECF nie by艂oby ani Portland, ani Dallas, zak艂adaj膮c, 偶e spotykaj膮 zdrowych Cavs i Hawks, mam w膮tpliwo艣ci co do Rockets, kt贸rzy mo偶e i kadrowo byliby faworytem, ale z Kevinem...

4) oh, to te偶 ja nie twierdz臋, 偶e w jednym sezonie przej艣cie Wschodu jest r贸wnoznacznie z przej艣ciem Zachodu. co najwy偶ej stoj臋 na stanowisku, 偶e: a) s艂aby Wsch贸d wp艂ywa - je偶eli si臋 tak rozdrabniamy - na ocen臋 tytu艂u tak偶e dru偶yny z Zachodu, dlatego przej艣cie Wschodu a'la ten LeBrona z 11-13 przy pokonaniu w finale topowego zespo艂u z Zachodu mo偶na ze sportowego punktu widzenia por贸wnywa膰 (tzn. oceni膰 troch臋 ni偶ej, co i tak powinno by膰 symptomatyczne) z przej艣ciem Zachodu a'la 99-03 przy pokonaniu przypadkowego zespo艂u w finale, 聽

b )聽Wsch贸d jest systematycznie co raz lepszy i jeste艣my wyj膮tkowo daleko od sytuacji, jakie s艂abo艣膰 tego Wschodu w przesz艂osci tworzy艂a - perspektywy wygl膮daj膮 bardzo dobrze, a zespo艂y ze Wschodu, nawet te z do艂u tabeli, wydaj膮 si臋 umiej臋tnie prowadzone, albo maj膮 du偶o talentu, albo po prostu sk艂ad na zbudowanie mocnego zespo艂u.

Odno艣nik do komentarza

聽czasami zdarza si臋 偶e o wygrany u siebie mecz od WCF jest dru偶yna pokroju Rockets McHale'a. a ja np. nie mam pewno艣ci, czy Houston poradzi艂oby sobie ze zdrowymi Cavs czy Atlant膮 w fina艂ach.聽

Tylko, 偶e Houston nie graj膮 przeciwko ca艂kiem zdrowym Clippers...

Poza tym, co z dywizjami? Na Zachodzie jest taka jedna, z kt贸rej wszystkie wesz艂y do PO. A to oznacza, 偶e ka偶da z tych pi臋ciu mia艂a masakrycznie trudniejszy RS od reszty. To nie ma wp艂ywu? W sytuacji gdy mi臋dzy 2 a 6 miejscem by艂o 1 zwyci臋stwo r贸偶nicy i z 4 rywalizuj膮cych o to miejsce dru偶yn 3 zabija艂y si臋 mi臋dzy sob膮 czterokrotnie w sezonie nie wyp艂ywa na szanse na tytu艂?聽

s艂aby Wsch贸d wp艂ywa - je偶eli si臋 tak rozdrabniamy - na ocen臋 tytu艂u tak偶e dru偶yny z Zachodu, dlatego przej艣cie Wschodu a'la ten LeBrona z 11-13 przy pokonaniu w finale topowego zespo艂u z Zachodu mo偶na ze sportowego punktu widzenia por贸wnywa膰 (tzn. oceni膰 troch臋 ni偶ej, co i tak powinno by膰 symptomatyczne) z przej艣ciem Zachodu a'la 99-03 przy pokonaniu przypadkowego zespo艂u w finale, 聽

Pokonanie myszy, myszy i psa w swojej konferencji oraz lwa w finale ma by膰 por贸wnywalne z pokonaniem psa, lwa i lwa w konferencji oraz myszy w finale? Bez jaj. James powoli wychodzi ze swojego prime (ju偶 wyszed艂?), a prawdziwe playoffs widzia艂 jedynie w roli widza. Troch臋 s艂abo...

3) no, jak dla mnie faworytami do ECF nie by艂oby ani Portland, ani Dallas, zak艂adaj膮c, 偶e spotykaj膮 zdrowych Cavs i Hawks, mam w膮tpliwo艣ci co do Rockets, kt贸rzy mo偶e i kadrowo byliby faworytem, ale z Kevinem...

Zdrowe Portland nie by艂oby faworytem? Ty tak na serio?

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.