Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 2015/16

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

A to Ty widzisz gdzieś tu niespokój? Bo ja przez kilka ostatnich stron widzę trochę trash talku z którego fb żyje.

Trash talk jest teraz, a wcześnie było niezłe bagno a Findek nocną zmianę wyrabiał. To że rozeszło się po kościach wcale nie znaczy, że wszystko jest w porządku, a naśmiewanie się z innej ligi po tym co tu się działo ociera się o rasowe buractwo.

Ale co tu się działo takiego szczególnego, bo nadal nie rozumiem do czego zmierzasz. Paru gm nie spodobała się wymiana(-y), nihil novy. Żeby to pierwszy raz.

Co do fbx2 to trochę zapał opadł nawet tutaj w porównaniu do lat poprzednich, w niższych ligach tendencje spadkową widać jeszcze bardziej, przecież to są fakty. A taka fbx3 to ledwo co wystartowała.

Kiedyś po kolejnym trejdzie Dunk Fana z Gilem czytania było na 50 stron, teraz to tyle ma temat za cały sezon.

Albo musi być veto albo trejdy muszą leżakować kilka dni na forum przed akceptacją żeby umożliwić kontroferty na najbardziej zdupcone wymiany.

Albo trzeba przyjac do wiadomosci, ze w tej lidze rownosc trejdow jest niemozliwym celem do osiagniecia.

To co proponujesz byloby zbyt korzystne dla nieaktywnych - niech inni sie mecza i skladaja propsy, a ja tylko poczekam na gotowe i przebije te klepniete.

Szczególnie jak mamy jakiś deal z komiszem i to jeszcze walczącym o mistrza - Roger to nie jest żaden zarzut tylko stwierdzenie faktu, że może to rodzić różne kontrowersje.

Skoro nie ma weta to takie grono komiszow nie ma nad czym dywagowac...

Ale ja chciałbym też przy okazji powiedzieć o jednej rzeczy która mi się w tym sezonie bardzo nie podobała,

tzn. robienie szybkich dealów tylko na yahoo, bez wpisywania czegokolwiek na forum.

Po niektórych dealach był ślad tylko taki że Roger zrobił add i drop i tyle a skoro obie strony się dogadały to jaki problem wpisać to na forum z potwierdzeniem. Przynajmniej zostaje tutaj jakiś ślad po tym i przynajmniej jest okazja do skrytykowania lub pochwalenia.

Bo to fajna Tradycja była ;)

Eeee yyy, tu nie ma zadnego problemu gdy mozesz wrzucic swoj komentarz jak zobaczysz wymiane na Yahoo ;-P

Bardzo niska cena za zabezpieczenie ligi przed czyimś chwilowym brakiem poczytalności.

Niska? To bylaby masakra aktywnosci trejdowej w lidze bo odebralbys glowny motyw do klecenia propsow.

Zreszta zwroc uwage, ze bardzo problematyczne byloby ocenianie co jest przebiciem danej oferty - dla GMa decydujacego to moze oznaczac cos zupelnie innego niz dla tego proponujacego i jeszcze cos innego dla pozostalych.

Niska? To bylaby masakra aktywnosci trejdowej w lidze bo odebralbys glowny motyw do klecenia propsow.

Gdzieżby, najwyżej odebrałbyś główny motyw do szukania jeleni do wyjebania, tzn. model szukania wymian zmieniłby się z polowania na handlowanie. 

Zreszta zwroc uwage, ze bardzo problematyczne byloby ocenianie co jest przebiciem danej oferty - dla GMa decydujacego to moze oznaczac cos zupelnie innego niz dla tego proponujacego i jeszcze cos innego dla pozostalych.

Dlatego oferty w przybliżeniu zadowalające obie strony byłoby ciężko przebić (np. hipotetycznie Krzemyk sprzedaje Millsapa bo jest mega zajawiony na Gordona i moze wcale moje przebicie, z graczem w mojej ocenie znacznie lepszym niż Gordon, nie zmieni jego zdania), ale raczej nie wyobrażam sobie że w sytuacji Ibaka+Batum/Len albo McDaniels/Zach po pierwsze nie znajdzie się nikt z jednoznacznie lepszą ofertą, po drugie z ruchanym GMem będzie aż tak źle, że nie zauważy, że dostaje lepszą ofertę. Tym samym w sytuacji wymiany gdzie "każdy wie co robi" do przebicia pewnie nie dojdzie, a w sytuacji gdy okazuje się, że ktoś jednak nie wie co robi, istnieje wentyl chroniący ruchanego, ale przede wszystkim resztę ligi.

Ale co tu się działo takiego szczególnego, bo nadal nie rozumiem do czego zmierzasz. Paru gm nie spodobała się wymiana(-y), nihil novy. Żeby to pierwszy raz.

Jeśli Ty w tym nie widzisz żadnego problemu to nie widzę sensu Tobie tego wszystkiego tłumaczyć w końcu to Ty jesteś komiszem i znasz się na tym o wiele lepiej ode mnie. Faktem jest natomiast, że głosy sprzeciwu były stanowcze, a jak do tej pory nie wymyślono żadnego konsensusu aby takie akcje się w przyszłości nie powtarzały. I powtarzać się będą, a największe jaja przewiduję w marcu i kwietniu gdy walka o pierwszy pick będzie wchodzić w decydujący etap.

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Btw, wnioskuję o wykreślenie tego punktu z regulaminu:

IV.3.a. Dozwolone jest wywalanie graczy by poprawić swój pick pod warunkiem, że komisarz nie uzna tego ruchu za manipulacje niezgodna z idea samego draftu.

Dużo mniej szkodliwy dla ligi jest trik z wywaleniem topowego gracza mając 1 waiver niż to co zrobił Toudi. Go Wirakocza.

Pokazcie mi rowny trejd w NBA

Powiedzcie mi szczerze ktory z was napisal do Toudiego czy kogokolwiek innego, bo to jest takie gadanie, nic nie robie a potem mam pretensje ze ktos cos zrobil i jeszcze zrobil to lepiej ode mnie.

Skladanie kontrofert do wiszacego trejdu to jak dla mnie blazenada czy tez granie na poziomie basic.

Gdybym wiedział, że można pozyskać gracza z top10 za paczkę fajek i gumę kulkę to na pewno bym się nad taką perspektywą pochylił.

To nie jest argument. Jakbyś zapytał co chce za Zacha, to pewnie by zapytał o jakieś ścierwo które gdzieś tam masz ale nie zrobiłeś tego, bo Ci nie pasował do koncepcji. To jest błąd o tyle, że na tym etapie sezonu można zamieniać dalej tak, żeby pasowało do koncepcji, każdy trade na którym jesteś do przodu przybliża Cię do celu. Ale nie o to chodzi.

Pokazcie mi rowny trejd w NBA

Powiedzcie mi szczerze ktory z was napisal do Toudiego czy kogokolwiek innego, bo to jest takie gadanie, nic nie robie a potem mam pretensje ze ktos cos zrobil i jeszcze zrobil to lepiej ode mnie.

Skladanie kontrofert do wiszacego trejdu to jak dla mnie blazenada czy tez granie na poziomie basic.

Nie ma takich. Ale Zacha Randolpha na McDanielsa nikt by nie zamienił.

Edytowane przez Findek

Z ms9 coś się niechybnie musiało stać, różne przypadki chodzą po świecie. Ale nic o tym nie wiemy i możemy się nie dowiedzieć, chyba, że nagle się pojawi.

Podejścia Rogera ewidentnie nie rozumiem, nie mieści się w moim stylu pojmowania świata. Ot, kilku GM-ów pokazało swoją wątpliwość, faktycznie nihil novi. Za 2 dni wszyscy o tym zapomną, sprawa zostanie zamieciona pod dywan, słowem karawana będzie szła dalej.

Tak ma wyglądać ta liga?

Do czego to doprowadzi? Do wypaczenia idei samego tankowania. Słowem, jeden sprzedał swoje gwiazdy za nic, to następnie drugi może zrobić to samo. I wyjdzie na to, że ludziom się pomylą priorytety, bo tankowanie stanie się celem samym w sobie zamiast tylko środkiem do celu. Pierwszy pick już został kosmicznie przepłacony, a de facto nie wiemy, czy faktycznie to będzie pierwszy - ot, ktoś może pójść jeszcze podobnym śladem.

Możesz sobie krytykować Roger, FBX#2, ale tam pierwszy pick ma zawsze najsłabsza drużyna pod względem potencjału, a nie ta, która dziwnym trafem nagle się stała się najsłabsza, choć do tej pory wcale nią nie była.

Skoro nie ma weta to takie grono komiszow nie ma nad czym dywagowac...

Według mnie brak jakiejkolwiek możliwości reakcji ligi/komisza na jakieś ewidentne kombinowanie przy trejdzie jest blędem.

Eeee yyy, tu nie ma zadnego problemu gdy mozesz wrzucic swoj komentarz jak zobaczysz wymiane na Yahoo ;-P

Ale to rozumiem że jest jakiś problem żeby tutaj też wpisywać?

Nie chodzi o to żeby czekać tutaj na potwierdzenia i dopiero potem na Yahoo klepać ale o ślad na forum.

jak napisałem to mi się nie podoba bo na Yahoo ja nie dostaję maili że jest pending trade choć ustawione mam że taki powinien być a zdarzyło się chyba kilka razy że poszedł deal tak szybko i potem parę pobrań innych było ze nie było go widać od razu na stronie głównej ligi tylko trzeba było "all transaction" klikać żeby coś się pokazało.

Ja pomimo że wydaje mi się że często zaglądam na różne strony i mi niektóre umknęły to co mają powiedzieć tacy co robią to raz na kilka dni. Nie każdy jest cały czas podpięty jak niektórzy ;)

Gdzieżby, najwyżej odebrałbyś główny motyw do szukania jeleni do wyjebania, tzn. model szukania wymian zmieniłby się z polowania na handlowanie.

Nie to mialem na mysli, glownym motywem do klecenia propsow nie jest szukanie jelenia, a natychmiastowa nagroda za stworzenie sensownej oferty [tzn takiej, na ktora obie strony sie zgadzaja i klepia]. Jak na wymiane musi sie zgodzic 10-20 GMow jednoczesnie to proces bedzie duzo dluzszy i duzo mniej satysfakcjonujacy, wiec wymian bedzie duzo mniej.

Dlatego oferty w przybliżeniu zadowalające obie strony byłoby ciężko przebić (np. hipotetycznie Krzemyk sprzedaje Millsapa bo jest mega zajawiony na Gordona i moze wcale moje przebicie, z graczem w mojej ocenie znacznie lepszym niż Gordon, nie zmieni jego zdania), ale raczej nie wyobrażam sobie że w sytuacji Ibaka+Batum/Len albo McDaniels/Zach po pierwsze nie znajdzie się nikt z jednoznacznie lepszą ofertą, po drugie z ruchanym GMem będzie aż tak źle, że nie zauważy, że dostaje lepszą ofertę. Tym samym w sytuacji wymiany gdzie "każdy wie co robi" do przebicia pewnie nie dojdzie, a w sytuacji gdy okazuje się, że ktoś jednak nie wie co robi, istnieje wentyl chroniący ruchanego, ale przede wszystkim resztę ligi.

Wg mnie zmienianie przepisow dotyczacych wszystkich wymian po to by uchronic przed jedna wpadka na 5 lat to strzelanie do komara z armaty. Co gorsza, proba trzymania innych za raczke zeby sobie nie zrobili trejdowego kuku to jest wieksze wypaczanie rozgrywek niz pojedyncze bledy poszczegolnych GMow.

Btw, wnioskuję o wykreślenie tego punktu z regulaminu:

IV.3.a. Dozwolone jest wywalanie graczy by poprawić swój pick pod warunkiem, że komisarz nie uzna tego ruchu za manipulacje niezgodna z idea samego draftu.

Dużo mniej szkodliwy dla ligi jest trik z wywaleniem topowego gracza mając 1 waiver niż to co zrobił Toudi. Go Wirakocza.

Opisales tylko jeden przypadek... a gdyby toudi wywalil te gwiazdy na waivera bylaby duzo wieksza afera niz gdy ich sprzedal w mniej lub bardziej sensownych trejdach. Dzieki w/w przepisowi taki czarny scenariusz daloby sie latwo odkrecic.

Dobrze powiedziane, to byloby fajne wprowadzenie dla debiutantow jak dzialaja wymiany.

Do czego to doprowadzi? Do wypaczenia idei samego tankowania. Słowem, jeden sprzedał swoje gwiazdy za nic, to następnie drugi może zrobić to samo. I wyjdzie na to, że ludziom się pomylą priorytety, bo tankowanie stanie się celem samym w sobie zamiast tylko środkiem do celu. Pierwszy pick już został kosmicznie przepłacony, a de facto nie wiemy, czy faktycznie to będzie pierwszy - ot, ktoś może pójść jeszcze podobnym śladem.

Zeby sie to sprawdzilo z pol ligi musialoby upasc na glowe... Jak czyjas reakcja na blad jest popelnienie wiekszego bledu to nie jest problem przepisow tylko jakosci tych GMow!

Według mnie brak jakiejkolwiek możliwości reakcji ligi/komisza na jakieś ewidentne kombinowanie przy trejdzie jest blędem.

A wg mnie to jeden z glownych powodow, ze ta liga jest tak bardzo aktywna trejdowo.

Ale to rozumiem że jest jakiś problem żeby tutaj też wpisywać?

Nie jest problemem, ot piszesz jakbys chcial zeby to byl obowiazek. Wiekszosc wymian jest takiego kalibru, ze nie wymagaja zadnego komentarza na forum, a przy wiekszych ktos zawsze cos napisze. Edytowane przez wiLQ

Nie to mialem na mysli, glownym motywem do klecenia propsow nie jest szukanie jelenia, a natychmiastowa nagroda za stworzenie sensownej oferty [tzn takiej, na ktora obie strony sie zgadzaja i klepia].

No to jeśli oferta jest sensowna raczej ciężko będzie ją przebić. Nagrodę będziesz miał 2 dni później, big fucking deal.

Jak na wymiane musi sie zgodzic 10-20 GMow jednoczesnie to proces bedzie duzo dluzszy

Wut?

Opisales tylko jeden przypadek... a gdyby toudi wywalil te gwiazdy na waivera bylaby duzo wieksza afera niz gdy ich sprzedal w mniej lub bardziej sensownych trejdach.

Jedno i to samo.

Wg mnie zmienianie przepisow dotyczacych wszystkich wymian po to by uchronic przed jedna wpadka na 5 lat to strzelanie do komara z armaty

To nie jest jedna wpadka bez konsekwencji, tylko ruchy zmieniające losy ligi na potencjalnie kilka sezonów. Jak sprzedam mój skład tak, że przez następne 5 lat będzie tylko walka o 2 miejsce, to rozumiem że też przejdziecie na tym do porządku dziennego?

A wg mnie to jeden z glownych powodow, ze ta liga jest tak bardzo aktywna trejdowo.

Czy jakbym wpadł na pomysł trejdu z PeWee i za Tavaresa dałbym Lovrego + DeRozana to też byłaby to aktywność trejdowa czy już wtedy złośliwość względem Rogera? (wiem że sc za wysokie ale tu chodzi o mechanizm a nie liczby)

Brak jakiegokolwiek mechanizmu veta prędzej czy później wyjdzie bokiem. Bulek rulez!

Nie jest problemem, ot piszesz jakbys chcial zeby to byl obowiazek. Wiekszosc wymian jest takiego kalibru, ze nie wymagaja zadnego komentarza na forum, a przy wiekszych ktos zawsze cos napisze.

Mam wrażenie że dla samego sportu zawsze jesteś "przeciw" jeżeli pomysł nie jest Twój ;)

Wydaje mi się że w zeszłym sezonie nie było wogóle takich dealów a w tym sezonie aktywność trejdowa poza forum jest dziwnie wysoka ;)

60941630.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.