Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 2015/16

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

I Roger zamiast stanąć na wysokości zadania to żeby nie być posądzony o to że jest hipokrytą, to klepie wszystko jak leci nawet takie gnioty jak ten deal z Zachem.

Uważasz Roger że ten deal ma jakikolwiek sens i jest z duchem gry?

Przecież Twoją rolą nie jest być jak Duda i popisywać wszystko co Ci podłożą.

Generalnie coś w tym jest, ale powiedz mi szczerze, gdyby taką wymianę zrobił np. Pe z Toudim, to co miałbym na Twoim miejscu zrobić, by nie być posądzonym o manipulowanie przebiegiem walki o tytuł?

Edytowane przez Roger

Generalnie coś w tym jest, ale powiedz mi szczerze czy gdyby taką wymianę zrobił np. Pe z Toudim, to co miałbym na Twoim miejscu zrobić, by nie być posądzonym o manipulowanie przebiegiem walki o tytuł?

Ja nie twierdzę że rola komisza jest łatwa, ale wg tego co piszesz to komisz nie powinien mieć możliwości walczyć o mistrza bo wtedy wszystkie jego decyzje mogłyby mieć jakiś podtekst.

Jako Roger jesteś tylko jednym z 20 GMów,

ale jako komisz stoisz na straży zasad i wtedy oceniasz każdy deal w próżni,

Te dwie role musisz umieć rozdzielić i reszta ligi musi mieć i wg mnie cały czas ma zaufanie.

I dokładnie tak jak to napisał ai3 - deal trzeba oceniać bez patrzenia przez pryzmat tego kto robi deal.

Bo potem to mamy takie wrażenie w opiniach ai3 że jak on robi nierówny deal to łupi i gwałci wioskę, a jak taki sam deal robi np. Wilq to on optymalizuje potencjał własnych graczy względem deprecjacji wartości grajków drugiego GMa ;)

Edytowane przez marcos

wyslalem props do Dysplazji Biodra - chyba ze 3; wyslalem props do toudiego o Kuzynsa ; wyslalem props o Westbrooka, o Kyrie o kazdego 

mialem na stole Antony Davisa; Westbrooka od Rogera; Lebron od biodra 

spoznilem sie 2 miesiace z propsem do Wilq o jego trzon skladu 

moglem pozyskac kazdego poza Currym - KAZDEGO i kazdego mialem mniej wiecej na stole - musialbym poswiecic mniej lub wiecej 

ale hooj z zycia wziete: 

Larry Bird oddal Kawhi z GHill 

Presti oddal Hardena za Lamba 

Elden Cambpel za Kobe ; 

Kwami z nr 1 ; Bowie przed Jordanem ; Curry za Flynnem i Rubio; 

3 way z zeszlorocznego deadlinu - MCW Knight ...

Perkins za JGreena(title changer)

CP3 za EGordona 

Draymond w drugiej rundzie 

z FBX wziete : 

Findek pierwszy ever GM majacy top avg ktory nie wygral ligi - z contendera do zera 

Pewee 5 lat posmiewiska -dzis top2 

Lorak i jego sklad poza Deandre i Davis - lustrzane odbicie toudiego przed przebudowa 

Geddo, Wirakocza, obi - plan 10 letni ?

and on on on 

moge tak o kazdym

no hard feelings , nothing personal 

ludzie , kazdy z nas odpierdolil maniane w tej lidze i popelnil bledy, robil deal zycia ktory okazal sie pomylka ktory 2 lata pozniej okazal sie strzalem w 10

jezeli toudi zdobedzie Simmonsa - najlepszego fbx prospecta od czasu Duranta to mu sie nalezy medal kuzwa 

albo ten gosc z fbx2 czy3 ktory wypieprzyl Dwighta w ostatni dzien majac #1 waiver - masterpiece- podobno wyjebany z ligi 

ochloncie i wroccie do mnie z czyms sensownym

III.1.a. W trakcie sezonu regularnego trejdy przeprowadza się na stronie ligowej na Yahoo gdzie muszą być zaakceptowane przez komisarza ligi który to zrobi jak najszybciej jak tylko może o ile po wymianie któraś z drużyn nie przekroczy drużynowego limitu pensji [iI.3]. W sytuacji gdy w wymianie są picki szczegóły trejdu muszą być równolegle ogłoszone na forum ligowym.

Z tego przepisu jasno wynika, że trejd wymaga zaakceptowania czyli wyrażenia zgody przez komisarza.

W kwestii "czy pensje sie zgadzaja"... przeciez w dalszej czesci jest wyjasnione co jest warunkiem akceptacji.

Bez zgody komisarza trejdu nie ma. Komisarz nie kelpie trejdów jak leci, powinien udzielić zgody (albo jej nie dawać). Jasne jest, że uczestnicy (ja czy Findek) prawa veta nie mają, natomiast, aby zaakceptować trejd komisz musi dokonać przecież pewnej oceny.  Inaczej zapis o zaakceptowaniu trejdu przez komisarza byłby pozbawiony sensu.

Ma sens bo dotyczy tylko pensji, a nie oceny jakosci zawodnikow czy wplywu na lige.

Wilq co do usunięcia toudiego z ligi to wniosek Findka ma swoja podstawę w regulaminie i jest zasadny:

V.7. Każdy GM może zostać usunięty z ligi gdy komisarz oraz minimum 10 GMów uzna, że złamał on zasady fair-play, regulamin lub zwyczajnie nie jest godny prowadzenia drużyny w lidze przez swój totalny brak zaangażowania

Co bylo nie fair-play w tym co zrobil toudi? Ze klepnal kiepskie trejdy? To zupelnie nie zgadzamy sie z jego wycenami zawodnikow... Zreszta ta krytyka jest naprawde ironiczna od kogos kto oddal Millsapa za paczke czipsow i jak pamietasz te same zarzuty padaly wobec Ciebie w offseason... 

Nigdzie tam nie jest napisane ze komisarz akceptuje trejd tylko pod względem salary. Z tych zapisow to nie wynika. Jakby tak miało być jak piszesz, to trzeba by to doprecyzować i dopisać ze ocena komisarza dotyczy wylacznie limitu pensji. Zgodność salary to po prostu dodatkowy warunek, który musi być spełniony, by komisarz w ogóle akceptacje lub nie mógł wyrazić. Jeżeli miałoby chodzić tylko o salary, to ten przepis bylby pusty, bo zadne zaakceptowanie przez komisza nie byloby potrzebne. Zgadza się salary trejd jest, nie to nie ma z mocy regulaminu. I "zaakceptowanie" przez komisza jest niepotrzebne.

Nie oddałem Millsapa za paczkę czipsów. Tylko za zajebistego prospecta. Przez kilka tygodni szukając i wysylajac oferty. Trzeba było zgłosić wotum wobec mojego uczestnictwa w grze jak to taki rozbój był. Sam się odwołujesz do regulaminu, a jak ja wskazuje na konkretne uprawnienie userow, które może nawet sam wymyśliłeś, to wyskakujesz ad personam bo Ci się nie spodobało. Slabe.

Powtarzam trejd Ibaki i Batuma się w ogóle nie broni, jak i następny, poprzednie jakoś tam można uzasadniać.

Edytowane przez Krzemo

nic lepszego za Ibake i Batuma nie dostawałem, a nie chciałem równej wymiany

picki i młodych, dostałem Lena w którego wierze ze jeszcze może coś będzie i pick w ok 10-12 miejsca na moje oko

moim celem jest pick nr 1 i dlatego w moim interesie jest łapanie picków i młodych z niskim SC teraz i po sezonie

obecnie mam DARa i WCS-a z których na pewno coś wyrośnie i jestem jednym z faworytów do 1st picku 

jeśli będzie Simmons to będzie trzon na lata ala Lebron

ziomy, Zach Randolph jest chybajednym z 5 gosci powyzej 33 lat kotry robi 37 fp do tego kosztuje 46 i jest dwoch kontenderow do mistrzostwa bo kazdy juz sie szykuje na nastepny sezon 

Do końca sezonu zostały ponad 2 miesiące, a nie 2 dni. W każdej chwili może się objawić ktoś nowy, tak jak teraz Geddo i Mar, stwierdzając że mają nowy pomysł na zespół. A nawet gdyby nie, to koleżko sympatyczny, Twoja oferta nie była nie do odrzucenia. Przecież to nie ma znaczenia ile Zach zrobi w sezonie, jeśli na koniec sezonu nie będzie go w zespole Toudiego. Do tego czasu mógł znaleźć o wiele lepsze propozycje. Przecież sytuacja i gra McDanielsa nie są zachęcające do oddawania za niego kogokolwiek ! Gdyby dostał za Zacha jakis pick, nawet z końca, to jeszcze byłbym w stanie to znieść, bo do końca roku można spakować kilka picków i zaszaleć, to daje jakiekolwiek możliwości.

Powtórzę sytuację McDanielsa. Grał 25 minut w najgorszym zespole ligi, teraz gra 3 minuty w contenderze. Nie jest najgorszym grajkiem ligi ale nie pokazał niczego, co wskazywałoby na nagły zwrot w jego karierze. A nawet jeśli, to takich jak on jest w tej lidze co roku kilkudziesięciu, większość z nich szybko jedzie pograć w solidnym, europejskim albo azjatyckim zespole. Kilkunastu leży na FA.

Jeszcze raz - Toudi mógł zrobić taką wymianę każdego dnia przez najbliższe 2 miesiące. KJ McDaniels nie będzie elementem żadnej kolejnej wymiany, więc Toudi stracił potencjalny klocek do wymiany, a nie dostał nic w perspektywie rozwoju w tym roku. I przestań bredzić Shavlick, bo zawodników robiących 35+ nie jest w tej lidze aż tylu, żeby nie robili różnicy. Zach może i jest stary i może nie jest Duncanem ale nie zanosi się w Memphis na zmiany. Skoro faktycznie nie miał go kto wziąć w całej lidze, to mogłeś to zrobić Ty za 2 miechy i podejrzewam, że miałbyś lepszą ofertę niż ten KJ, a w najgorszym razie dałbyś to samo. Za to Toudi miałby pewność, że nie oddaje gościa robiącego 37 !!! za nic nie wartą szmatę, z całym szacunkiem do murzyna.

Wilq, Roger - k****, Panowie, trudno mi uwierzyć w to co piszecie, bo całkiem dobrze pamiętam, jak była ze mnie beka i mój trade został zablokowany, a dotyczyło to pozyskania przeze mnie Dragicia ze 4 sezonu temu, kiedy był w Houston, a po kilku miesiącach poszedł do Phx i zaczął napierdalać 40+.

Nie pamiętam kogo ja oddawałem, pamiętam jednak, że nie dostałem pozwolenia na wymianę, pamiętam że oglądałem Gorana w kilkunastu meczach reprezentacji, kilku NBA, kilka razy na żywo, a on w momencie wymiany robił 25-30 i zaczynał się rozkręcać. Zajebiście grał kontry i picki, miał rzut i masę doświadczenia. Nie był pewniakiem ale daleko mu było do tego, kim jest w tym momencie w lidze KJ McDaniels. Chciałbym usłyszeć motywację Toudiego, bo może ma naprawdę niezłą. Ale do tej pory co do jakości McDanielsa się nie wypowiedział więc od tej pory jego posty na temat KJa będę traktował jako skopiowane z RealGM na potrzebę chwili.

Aha, już sobie przypomniałem. Marcinek zablokował moją wymianę kontuzjowanego, starzejącego się Josha Howarda, który miał za sobą 2 lata grania w kratkę przez urazy i Mariona przed sobą w rotacji za Dragicia. Z tym, że byłem łaskaw wytłumaczyć jaka jest moja motywacja, oferta wypłynęła ode mnie i miałem wszelkie podstawy do tego, żeby taką wymianę przeprowadzić a zostałem zje***y przez wszystkich oprócz Shavlicka i DFa, który miał być drugą stroną wymiany... i jeszcze Robinsona.

Z ciekawostek, Arogancki Bastillon z Gliwic:

a Findek wcale nie pokazal poki co ze odstaje od poziomu buly. niby w czym jest lepszy ? bula akurat ostatnio sie poprawil w fantasy i juz nie jest az taki fatalny, a przynajmniej nie oddalby nigdy Derona i Bargsa za Rondo z Horfordem lub Josha za darmo.

k****, ja jestem chyba jednak mastermindem ?!

Edytowane przez Findek

Działania Toudiego są wyraźnie czytelne i jeśli ktoś tego jeszcze nie zobaczył, to podpowiem ... jest to atak na 1 pick. O ile po transferze Cousinsa i Hardena za Westbrooka, jeszcze nie było tego tak widać. To deal z LAC i szybkie sprzedania pozyskanego wcześniej Westbrooka za młodych i picki, było tak bardzo czytelne, że chyba tylko ślepy by tego nie zobaczył. A aby zyskać ten 1 pick i mieć możliwość wyrwania np. takiego Simmonsa, to patrząc na skład Krzemyka (jeden z najpoważniejszych kandydatów), trzeba zagrać va bank i swój rozjebać doszczętnie. No i tak też działa właśnie Toudi. Niektórzy twierdzą, że mógł zyskać więcej np. za takiego Zacha, Ibakę czy Batuma. Oczywiście, pewnie i mógł. Pytanie tylko czy chciał? Bo może się okazać, że pozyskanie kogoś niby lepszego od np. KJ, może w ostatecznym rozrachunku przekreślić jego szanse na pick nr 1. No i czy taki ruch jest tego wart? Krzemyk ostatnio sam wyprzedawał swój skład i pozyskiwał młodych i picki. Findek również pod koniec poprzedniego sezonu sprzedawał za frajer Lillarda, aby znacznie poprawić notowania swojego picku. Ai też coś tam dealował. Na tym to polega. Jedni stracili więcej, a inni mniej. Ja osobiście nie widzę sensu czekać przez kolejne 2 miesiące, skoro można pozbyć się problemu już teraz. A owym problem jest bez wątpienia wiekowy Zach. Wywalanie go na FA, to idiotyczny pomysł, bo nic by z tego nie miał. A tak to może sobie wziąć gracza, który może kiedyś jeszcze wypłynie na powierzchnię. Dla jednych może to być naiwne, ale innych już nie. Jednak fakt jest faktem, że taki KJ jest dużo lepszym rozwiązaniem a niżeli Zach, oczywiście w kontekście walki o 1 pick. Na pytanie co mógł dostać za Zacha, najlepiej będzie jak odpowie Mar który chce sprzedać wiekowego T.Parkera czy Biordo który chce sprzedać Chanderla. W FBXie od zawsze wiek odgrywa jedną z kluczowych ról przy transferach. W wielu drużynach można znaleźć zawodników których miejsce jest na FA. A jakoś są cały czas trzymani w składach z różnych powodów. A z drugiej strony na FA można znaleźć wiekowych graczy, których jakoś nikt ich nie chce, mimo przyzwoitych cyferek. Why? Skoro są aż tyle warci.

Na koniec jeszcze słów kilka o moim dealu z Toudim ...

... miałem wcześniej plan aby sprzedać CP3 i Lopeza, no i kontynuować przebudowę licząc cały czas na ciekawych zawodników wybranych w drafcie. Aczkolwiek szybko przeanalizowałem sytuację i doszedłem do wniosku, że skoro jest takie parcie na draft (a z doświadczenia wiem, że im bliżej końca sezonu to parcie rośnie), to najwyższa pora odpuścić. Bo nie będę za frajer sprzedawał CP3 tylko po to, aby wskoczyć na np. 6 miejsce w drafcie. A skoro nadażyła się okazja, to trzeba z niej skorzystać. Rozmowy trochę trwały (z racji braku czasu), ale się dogadaliśmy i powstał transfer który zadowolił obie strony. Na tym to polega. A czy się transfer innym podoba lub nie, to mówiąc szczerze ... mam to w dupie.

No i tak już na sam koniec dodam tylko, że lekko nie na miejscu jest wysuwanie wniosków o wywalenie kogoś z ligi tylko dlatego, że przyjął taką a nie inną politykę prowadzenia swojej drużyny. W tej lidze są sami doświadczeni gracze, którzy od lat grają w FB. Więdzą jak się w to gra i mają świadomość podejmowanych przez siebie decyzji. Więc i rozumiem tutaj Rogera, który przepuszcza wszystko jak leci. Bo nie ma tutaj takich zawodników jak wspomniany już wcześniej Ronnie, którego trzeba było objąć parasolem bezpieczeństwa przed czychającymi wokoło hienami. Zawsze najłatwiej jest stać z tyłu i krzyczeć, że to komisz sam powinien to zablokować. Ale dopiero jak samemu jest się komiszem, to wtedy się inaczej na to wszystko patrzy. Uważam, że jeśli w lidze nie ma jakiś ogórków, to nie powinno być vetowania transferów i tyle w tym temacie.

Nie wyraziłem się jasno - propozycja trejdu i symboliczne veto to był apel, który miał na celu uzmysłowić ludziom co się tutaj dzieje i spróbować wspólnie rozwiązać problem, który jest ewidentny i sam się nie rozwiąże, a nie odebranie Shavlickowi Zacha, co mu zresztą napisałem. Uczciwie sobie go wyruchał od Toudiego, to jak sobie wyruchał to powinien mieć.

Geddo, to wszystko co piszesz ma sens tylko powinny być jakieś granice i moim zdaniem taka granica właśnie została przekroczona. Kiedy chciałem zrobić wymianę z Dragiciem, to był to mój pierwszy sezon i wytknięto mi brak znajomości regulaminu draftu (poniekąd słusznie, chociaż regulamin był niedopracowany i mógł wprowadzić w błąd), a mianowicie fakt, że mogłem poczekać z tą wymianą (Josh za Dragica) do końca sezonu, bo wszystko mogło się zdarzyć, Josh wrócić do formy, ktoś zacząć zbierać weteranów, a nie liczy się total tylko średnia. I słusznie wyjaśniali. Gdybym wiedział, że oddanie Josha w tamtym momencie nic mi nie daje pod kątem draftowania, to bym tej wymiany nie chciał zrobić (co nie zmienia faktu, że nie lubię kiedy mi się zabrania). Czekanie nie miałoby zastosowania dla większości trejdów ale załóżmy, że Zach zjechał do tych 33-34 do końca sezonu - to jest najgorsze co mogło się zdarzyć, poza najmniej prawdopodobną kontuzją kończącą sezon czy karierę. Ryzyko minimalne. Spylił go za gościa, wbrew temu co głosisz, z ostatnich stron FA. I kupię Toudiemu porządną wódkę na przeprosiny jeśli KJ zrobi średnio 35 w przyszłym sezonie ale ten moment uważam, że to kpina bo, powtórzę się, Zach jest stary ale zdrowy, gra w s5, nie zanosi się na zmiany w rotacji wysokich Grizzlies, jego gra opiera się na skillsach i nie widzę powodu, żeby go oddawać za śmietnik.

I dam siebie za przykład, bo rozpatruje kilka scenariuszów na przyszłość swojej drużyny, i jeden z nich jest taki, że po ASG Noel, Porzingis i Parsons nakurwiają po 50+, Porter. Okafor i Randle po 45+. To nie jest scenariusz zupełnie z kosmosu. Wtedy może bardziej opłaci mi się handlować pickiem (5-8) i Jerianem. Randolph po sezonie będzie ważył 35-40. W przyszłym sezonie zrobi tyle samo i bardzo chętnie spylam albo pick albo Granta, albo robimy paczkę, żeby mieć Randolpha i kogoś jeszcze, żeby dojebać szeroką rotację, bo jak pokazał Wilq, tak też się da. A to jest tyko jeden z możliwych scenariuszy.

Edytowane przez Findek

Aha, już sobie przypomniałem. Marcinek zablokował moją wymianę kontuzjowanego, starzejącego się Josha Howarda, który miał za sobą 2 lata grania w kratkę przez urazy i Mariona przed sobą w rotacji za Dragicia. Z tym, że byłem łaskaw wytłumaczyć jaka jest moja motywacja, oferta wypłynęła ode mnie i miałem wszelkie podstawy do tego, żeby taką wymianę przeprowadzić a zostałem zje***y przez wszystkich oprócz Shavlicka i DFa, który miał być drugą stroną wymiany... i jeszcze Robinsona

Ty źą przejrzałem temat o którym mówisz i nikt po Tobie zbytnio nie jechał, w sumie to odezwali się tylko ms i antek. Cała góra ligi miała to w dupie, a że marcinek sobie lubiał "pożondzić" to już nie mój problem, bo jeśli chcecie komisza blokującego trejdy, to ja wysiadam. Za długo jest ten sam skład tej ligi żebym miał się przejmować trejdem jaki był na linii Heat z Clippers.

A najlepsze jest to, że obruszyłeś się najmocniej, a przywołujesz dość podobny trejd, który sam chciałeś zrobić i po którym protestowałeś, że nie pozwolono Ci go zrobić. Tak ja wiem że oglądałeś Dragica, ale jak lo napisał on zaczął grać na poziomie 45fp 4 sezony później. McDaniels w 76ers pokazał fajny all round skill, który w naszej punktacji jest złotem, teraz w Rox ma ciężką sytuację, ale nie jest powiedziane czy za 2-3 miesiące się to nie zmieni, nie wspominając o 4 latach ;] Wtedy miałeś podobny skład jak teraz miał toudi, miałeś bodajże 3 graczy na poziomie 60fp i co? I zrobiłeś totalny rebouild i z gówna wychodzisz tak naprawdę dopiero teraz.

Findek, o jakich graniach mowa? Czy jeśli ja zdecyduję się na walkę o 1 pick i zacznę za friko rozdawać swoich zawodników to będziecie mi to blokować? Co Wam do tego, że jestem aż tak napalony na Simmonsa, że jestem gotów poświęcić cały swój skład, byle tylko zrobić przebudowę w której liderem miałby być np. Simmons?

Dla wielu może się to wydawać dziwne, ale Toudi ma pojęcie o grze. Wie co robi i jeśli chce iść w przebudowę w taki a nie inny sposób, to kto mu zabroni? Kiedyś nie trzeba było rozwalać składu i można było z powodzeniem zgarnąć 1 pick mając w składzie jakiegoś lidera. W tym sezonie jest tak, że Krzemyk ma takie dno, że trzeba go przebić aby mieć szansę na bezpieczny 1 pick. No i aby to zrobić to trzeba przekroczyć te jakieś (Waszym zdaniem) granice. Twierdzicie, że można z Zachem zaczekać. No ale jak pod koniec sezonu nic się nie zmieni i Toudi zdecyduje się zwolnić na FA tego Zacha, to też mogą pojawić się protesty. A że robi to na sam koniec, że mógł wcześniej, że to wpływa znacznie na kolejność w drafcie, itp.. No i zaczną się naciski na komisarza tak jak teraz, że ma blokować coś takiego. Poza tym uważam, że szybki ruch z Zachem, jest z korzyścią dla innych walczących o wysoki pick. Bo przynajmniej wiecie z kim walczycie i co ma w składzie. No a to daje Wam czas na reakcję, rozmowy i ewentualne ruchy kadrowe.

Przytaczasz Findek, że kiedyś Ciebie przyblokowano z jakimś dealem. Ja właśnie jestem zdania, że nic nie powinniśmy tutaj blokować (chyba, że do ligi wejdzie jakiś świeżak). Własnie po to, aby nie było później wypominania i przywoływania historii.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.