Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

A wiek emerytalny już widać że obniżony nie będzie a i te 500 na dziecko jak widać jest coraz bardziej warunkowane i coraz bardziej zaciemniane a poza tym koszty tego są na tyle duże że nie widzę jakby się to miało utrzymać na dłuższą metę

2 lata temu ta gospodarka nie była na tyle dobra, by utrzymać 500+, a teraz mimo 500+ mamy jakiś kosmos, to nagle się okazuje, żę gospodarka zawsze była w świetnej formie? :nevreness:  Jakoś 2 lata temu nie widziałem tu takiego entuzjazmu :nevreness:

Trzymaj:

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/komunikaty/-/asset_publisher/6Wwm/content/ostrzezenie-mf-przed-optymalizacja-podatkowa-fiz-z-wykorzystaniem-obligacji/

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/ostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe/-/asset_publisher/M1vU/content/ostrzezenie-mf-przed-optymalizacja-podatkowa-z-wykorzystaniem-spolek-zagranicznych-z-uwagi-na-przepisy-dotyczace-tzw-miejsca-zarzadu?redirect=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2Fministerstwo-finansow%2Fwiadomosci%2Fostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_M1vU%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1#p_p_id_101_INSTANCE_M1vU_

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/ostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe/-/asset_publisher/M1vU/content/ostrzezenie-ministerstwa-finansow-przed-optymalizacja-podatkowa-z-wykorzystaniem-wartosci-firmy?redirect=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2Fministerstwo-finansow%2Fwiadomosci%2Fostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_M1vU%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1#p_p_id_101_INSTANCE_M1vU_

a w poniedzialek nastepne ;), i to dopiero poczatek.

Wskazniki plynnosci raczej nie sa zwiazane tylko i wylacznie z odwroconym VAT-em. Badzmy powazni.

Jasne, jest na bakier, ale tez idzie to zgodnie z planem. Wiec jak najbardziej nizszym deficytem mozna sie podniecac, bo wynika ze zdecydowanych wzrostow wplywow podatkowych, a nie ze ze zdecydowanego obnizenia inwestycji (mowie o okresie styczen-maj).

Nie wiem co masz na mysli, ze jest w dobrej kondycji. Chyba chodzi Ci o to, ze w miare dobrze sie rozwijala. Bo w 2001 roku polska gospodarka byla w ciemnej czarnej dupie.

Nieźle. W ogóle widzę mega poprawę w tłumaczeniu prawa podatkowego za tego rządu. Co prawda na codzień podatkami się nie zajmuję, ale akurat musiałem zrobić prezentację o odwróconym vacie w budownictwie i właściwie w całości bazowałem na kontencie ze strony ministerstwa.

To jest robota ludzi, ktorzy kilka lat temu (a nawet miesiecy ;)) byli po drugiej stronie barykady. I znaja sie na tym, co robia. To jest najwiekszy plus tego rzadu, a o tym w ogole nie slychac. Szkoda. Z reszta sam PiS niektorymi sprawami to niweczy. A moze po prostu jestem glupi i naiwny i mysle, ze takimi kwestiami mogliby przekonac potencjalnych wyborcow.

A co do VAT-u, to jeszcze jak sie porowna kwoty nominalnie zwrocone m/m to sie okaze, ze praktycznie nie ma roznicy. Wiec te mld to nie sa przetrzymany hajs poszkodowanych przedsiebiorcow.

Co do gospodarki at large - zawsze mówiłem, że ten vat to największy fail PO i teraz będą długo żałować swojej nieudolność. Bo prawda jest taka, że amber goldy, jakieś machlojki w spółkach, załatwianie deali na cmentarzu albo pod śmietnikiem - to Polaków nie rusza bo w sumie oni na tym jakoś strasznie dużo nie tracą. Ale już odpływanie z budżetu kilkudziesięciu mld czuć i to porządnie. 

W ogóle ciekaw jestem jakby Polska po 8 latach PO wyglądała gdybyśmy nie dostawali rekordowych piniążkow za ich czasów z UE. Właścicie przy takiej fuszerce jaką oni odpierniczali to nie mogli lepiej trafić i to chyba był jedyny scenariusz przy którym mogli wygrać więcej niż jedne wybory (kombo - ogromne pieniądze z UE i idące za nimi wielkie inwestycje na euro2012 + wymówka że nie rośnie bo kryzys + strach ludzi przed czymś nieobliczalnym po smoleńsku ze strony PiS).

Co do gospodarki at large - zawsze mówiłem, że ten vat to największy fail PO i teraz będą długo żałować swojej nieudolność. Bo prawda jest taka, że amber goldy, jakieś machlojki w spółkach, załatwianie deali na cmentarzu albo pod śmietnikiem - to Polaków nie rusza bo w sumie oni na tym jakoś strasznie dużo nie tracą. Ale już odpływanie z budżetu kilkudziesięciu mld czuć i to porządnie. 

W ogóle ciekaw jestem jakby Polska po 8 latach PO wyglądała gdybyśmy nie dostawali rekordowych piniążkow za ich czasów z UE. Właścicie przy takiej fuszerce jaką oni odpierniczali to nie mogli lepiej trafić i to chyba był jedyny scenariusz przy którym mogli wygrać więcej niż jedne wybory (kombo - ogromne pieniądze z UE i idące za nimi wielkie inwestycje na euro2012 + wymówka że nie rośnie bo kryzys + strach ludzi przed czymś nieobliczalnym po smoleńsku ze strony PiS).

PO utrzymała się przy władzy tyle lat, bo Donald Tusk jest ( pomijając jak go strasznie nie cierpię ) najlepszym polskim politykiem, możliwe nawet, że po 2 wojnie światowej. Wyniki PO i to jak się żyło wtedy w Polsce w porównaniu do wyników PIS teraz to jest przepaść ( choć oczywiście za czasów PO nie byliśmy w ruinie), ale PR Tuska jest bez porównania lepszy od PR PIS-u. 

Ja tam do dzis jestem przekonany, ze srodki z UE same w sobie sprawy nie zalatwily, najbardziej pomoglo EURO, bo byl dedlajn i trzeba sie bylo pokazac. I nagle sie okazalo, ze da sie zbudowac drogi, stadiony i choc czesc z tych inwestycji byla niepotrzebna, a  prawie wszystkie byly grubo przeplacone (dosc duza grupa ludzi sie niezle oblowila), to jednak dosc mocno sie zmienilo postrzeganie Polski po tej imprezie. Juz nie mowiac o tym, ze organizacja imprezy razem z Ukraina to byl zupelnie przypadkowy zloty strzal (2 swiaty etc.).

A tak na marginesie, to amber goldy, cmentarze to pochodna problemow z VAT-em, bo chyba nie ma naiwnych, ktorzy twierdza, ze ta dziura byla taka, bo US byl nieudolny.

Edytowane przez polskignom

Ja tam do dzis jestem przekonany, ze srodki z UE same w sobie sprawy nie zalatwily, najbardziej pomoglo EURO, bo byl dedlajn i trzeba sie bylo pokazac. I nagle sie okazalo, ze da sie zbudowac drogi, stadiony i choc czesc z tych inwestycji byla niepotrzebna, a  prawie wszystkie byly grubo przeplacone (dosc duza grupa ludzi sie niezle oblowila), to jednak dosc mocno sie zmienilo postrzeganie Polski po tej imprezie. Juz nie mowiac o tym, ze organizacja imprezy razem z Ukraina to byl zupelnie przypadkowy zloty strzal (2 swiaty etc.).

A wiesz dlaczego zdążyliśmy? Bo wtedy pisane były tzw. specustawy, które ograniczyły nadmiernie konstytucyjne prawa (sic!). Szkoda że wtedy nikt o łamaniu konstytucji nie krzyczał, a jak Janek Zimmermann o tym pisał to wtedy nikt nie chciał go znać. 

Edytowane przez Luki

Ely, skąd masz informacje, ze "regularnie wydłużają" i co to konkretnie znaczy? Mam znajmoego w US i wg jego danych ponad 60 dni jest w mniej niż 5% przypadków. Więc to jest co do zasady pomijalna ilość przypadków, raczej statystycznie nieistotna. 

Bo w tej chwili mam dwie duże firmy budowlane w firmie i oni mówią że regularnie US wydłuża termin do maksa i przelewa im pieniadze np po 64 czasem 70 a zdarza się i 80 dniach ale w tych ustawowych wyrabia się mega rzadko , średnio w ich odczuciu to jest ok 70 dni

Pewnie te 5% dotyczy firm wobec których wszczęto postępowanie i zablokowano kompletnie.. Trudno mi się do tego odnieść

Bo w tej chwili mam dwie duże firmy budowlane w firmie i oni mówią że regularnie US wydłuża termin do maksa i przelewa im pieniadze np po 64 czasem 70 a zdarza się i 80 dniach ale w tych ustawowych wyrabia się mega rzadko , średnio w ich odczuciu to jest ok 70 dni

Pewnie te 5% dotyczy firm wobec których wszczęto postępowanie i zablokowano kompletnie.. Trudno mi się do tego odnieść

Nie wiem, czy Twoje firmy budowlane są jakieś wyjątkowe, czy może masz z kimś na pieńku, ale w marcu wiceminister finansów Paweł Gruza podawał, że średni czas zwrotu VAT w budownictwie w roku 2017 wynosi 39,5 dnia i jest niższy niż średni czas zwrotu VAT w budownictwie w UE. W ich odczuciu to jest 70 dni, a w moim odczuciu to oni pierdolą głupoty

Została podana też przy okazji kwota, na jaką zalega państwo ze zwrotami VAT w budownictwie w tym roku. Gruza podał kwotę około 500 milionów złotych. Nie wiem zatem, jak odwrócony VAT wysokości 500 milionów, wpłynął na 60 miliardowy zaplanowany deficyt, tak znacząco, jak tu zasugerowałeś. 

Edytowane przez fluber

Tym się "podniecają"

Dla mnie to już poniżej krytyki co odpierdziela MW robiąc się na patriotów i obrońców jedynej prawdy. Dla mnie to jest żałosne i naprawdę bardziej niż uchodźców bałbym się skretyniałych gości, którzy uważają, że mają monopol na prawdę i pod przykrywką patriotyzmu są w stanie obić Ci mordę, bo masz inne poglądy od nich.

mogę wspomnieć o swoim podwórku, że do ONR czy MW naprawdę rekrutują się pierdoły życiowe.

Tym się "podniecają"

Dla mnie to już poniżej krytyki co odpierdziela MW robiąc się na patriotów i obrońców jedynej prawdy. Dla mnie to jest żałosne i naprawdę bardziej niż uchodźców bałbym się skretyniałych gości, którzy uważają, że mają monopol na prawdę i pod przykrywką patriotyzmu są w stanie obić Ci mordę, bo masz inne poglądy od nich.

Nie ma się czym podniecać, MW opuściła już manifestację, tylko ten jeden baran, co jest również na zdjęciu wrzuconym przez Ciebie, spróbował wyrwać flagę kobiecie z KOD, rzucili się na niego inni uczestnicy manifestacji KOD, MW, która była już jakieś 50 metrów od swojego kolegi, zobaczyła, że KOD go naparza, to pobiegli mu pomóc i spacyfikowali gościa, który akurat próbował mu wtłuc i tak powstało to zdjęcie. Spotkały się dwie niezbyt lotne i niezbyt przyjazne sobie grupy i wyszło, to co wyszło, nic specjalnego się nie wydarzyło, a wrzucanie tego jednego zdjęcia bez całego kontekstu sugeruje, że to MW postanowiła sklepać pojedynczego uczestnika manifestacji KOD dla zabawy.

Nie ma się czym podniecać, MW opuściła już manifestację, tylko ten jeden baran, co jest również na zdjęciu wrzuconym przez Ciebie, spróbował wyrwać flagę kobiecie z KOD, rzucili się na niego inni uczestnicy manifestacji KOD, MW, która była już jakieś 50 metrów od swojego kolegi, zobaczyła, że KOD go naparza, to pobiegli mu pomóc i spacyfikowali gościa, który akurat próbował mu wtłuc i tak powstało to zdjęcie. Spotkały się dwie niezbyt lotne i niezbyt przyjazne sobie grupy i wyszło, to co wyszło, nic specjalnego się nie wydarzyło, a wrzucanie tego jednego zdjęcia bez całego kontekstu sugeruje, że to MW postanowiła sklepać pojedynczego uczestnika manifestacji KOD dla zabawy.

No nieprawda  MW złamała ustawę i podeszła do KODu - jest kilka filmików gdzie zaczepiają ludzi. Wyrywając im czapki , uderzając itp

Potem ktoś wyrwał flagę a na końcu skopali.. A Ty tu tworzysz historię że MW była spokojna poza tym jednym uczestnikiem

No ja nie wiem Fluber ale blokowanie miesięcznicy ci przeszkadza a tu nie widzisz problemu choć MW zachowywała się agresywnie i atakowała manifestantów ..?

https://twitter.com/DarioPocztowski/status/878882310455779328

No nieprawda  MW złamała ustawę i podeszła do KODu - jest kilka filmików gdzie zaczepiają ludzi. Wyrywając im czapki , uderzając itp

Potem ktoś wyrwał flagę a na końcu skopali.. A Ty tu tworzysz historię że MW była spokojna poza tym jednym uczestnikiem

A to KOD nie protestował między innymi przeciwko wprowadzeniu tej ustawy, którą złamało MW? :nevreness:

Ależ przeszkadza mi zachowanie tej grupy, ale nie podoba mi się ekstrapolowanie ich zachowania na wszystkich patriotów młodych ludzi ( patrz dzisiejszy Newsweek), nie podoba mi się też to, że przejaskrawia się całe to zdarzenie.

Te zaczepki są niedopuszczalne, aczkolwiek są to zaczepki na poziomie pierwszej klasy podstawówki takie zdejmowanie czapki, czy wyrywanie flagi, a nie bandytyzm. Manifestacje powinny zostać rozdzielane przez policję, a nielegalni demonstranci powinni zostać spisani przez funkcjonariuszy. 

No ja nie wiem Fluber ale blokowanie miesięcznicy ci przeszkadza a tu nie widzisz problemu choć MW zachowywała się agresywnie i atakowała manifestantów ..?

https://twitter.com/DarioPocztowski/status/878882310455779328

MW zachowywała się w taki sposób, że prowokowała i dążyła do jakiejś bójki. Natomiast atakowanie manifestantów sprowadzało się do zabierania im flag i czapek. I przyznam szczerze bardzo mi się to nie podobało, nie powinno mieć to miejsca, ale nie podoba mi się overreacting liberalnej części mediów. Zresztą nie podoba mi się też wiązanie MW z PIS-em, bo większość z nich, to Kukizowcy, Narodowcy, Korwinowcy. To nawet nie podoba mi się jeszcze bardziej. 

Jeżeli masz na myśli problem przeszkadzania w manifestowaniu to oczywiście, że nie powinien mieć miejsca. Natomiast nie podoba mi się to, że liberalne media wszędzie wrzucają to jedno zdjęcie, tak jakby MW przyszła rzuciła się na jednego gościa z KOD-u i go zakatowała przy aplauzie pisowskich policjantów.

A na tym filmie doskonale widać, że to cały czas jeden i ten sam baran bawił się w zabieranie flag i czapeczek.

Ale przeciez overreacting to byl pewniak tutaj. Szczegolnie - ze wyjatkowo - maja podstawy (oczywiscie ci sami liberalowie nie zajakneli sie kiedy - za poprzedniej wladzy - policja odwalala duuuuuzo gorsze jazdy z - prawdopodobnie - odgornym namaszczeniem*)

* a juz na pewno PO miala wiecej z tym wspolnego niz PiS z dzialaniami nastolatkow** z MW.

** co nie zmienia faktu ze gnojki powinni dostac roboty spoleczne (plus jeszcze gorsza kare w ramach swojej 'organizacji')

Lol a najlepsze ze teraz widze, ze temu matolowi nawet nie udalo sie zabrac tej flagi babie :D

Edytowane przez julekstep

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.