Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Inaczej Fluber

Ja nie rozciagam odpowiedzialności za zamachy na całą społeczność. Myślę że tym się róznimy

Są chwasty które trzeba wyrwać i to nawet jeśli żyją wg szariatu i dokonują samosądów trzeba wyrzucać ich do kraju z którego przyjechali

Nie zrozum mnie źle ale nie ma chyba granicy po której bym zacżął swój strach rozciągać na każdego muzułmanina. Kurda Albańczyka czy Syryjczyka

Boję się radykałów ale im bardziej te ataki wyglądają na akcje amatorskie tym mniej się ich obawiam.

Koszty policyjne są niezbędne - i bylyby takie nawet jakby zamachów nie było.

A co uchodźców z Erytrei to cieszę się, że dostrzegasz ten wyłom bo w tej chwili polski rząd blokuje wszystkich uchodżców bez względu na narodowość a to nie jest w 100% masa muzułmańska

http://frontex.europa.eu/assets/Publications/Risk_Analysis/FRAN_Q4_2016.pdf

Tu masz raport bo wcześniej podałeś mi dane z twittera że Syryjczyków jest 5% tylko i to nie była prawda

Ogólnie większośc tak naprawdę ucieka przed wojnami - ja naprawdę nie widzę powodów by ich blokować w całości -- Ale jeśli nie będą chcieli szanować prawa europejskiego to niestety musza być twardo relegowani z powrotem do kraju skąd przybyli ( no może z Syrią być problem jak otaki)

Edytowane przez ely3

Inaczej Fluber

Ja nie rozciagam odpowiedzialności za zamachy na całą społeczność. Myślę że tym się róznimy

Ja też przestanę rozciągać, jak będziemy potrafili odróżnić tych dobrych od złych i sprawimy, że kolejne pokolenia tych dobrych nie zamienią się w tych złych. Do tego momentu z wypiekami na twarzy będę obserwował, jak sobie radzą z tym kraje z wieloletnim doświadczeniem w asymilowaniu muzułmanów.

Są chwasty które trzeba wyrwać i to nawet jeśli żyją wg szariatu i dokonują samosądów trzeba wyrzucać ich do kraju z którego przyjechali

Nie zrozum mnie źle ale nie ma chyba granicy po której bym zacżął swój strach rozciągać na każdego muzułmanina. Kurda Albańczyka czy Syryjczyka

Boję się radykałów ale im bardziej te ataki wyglądają na akcje amatorskie tym mniej się ich obawiam.

Powodów dla których nie chcę, by przyjmowani jest mnóstwo. Ich wysoki poziom przestępczości to tylko jeden z powodów. Podejrzewam, że gdyby w tym momencie UE kazała Polsce przyjąć i utrzymać 7 tysięcy Papuasów, to także byłbym temu przeciwny.

Koszty policyjne są niezbędne - i bylyby takie nawet jakby zamachów nie było.

Uważasz, że wprowadzenie stanu wyjątkowego we Francji nie kosztuje, czy że wprowadzenie stanu wyjątkowego we Francji nie ma nic wspólnego z zamachami?

http://frontex.europa.eu/assets/Publications/Risk_Analysis/FRAN_Q4_2016.pdf

Tu masz raport bo wcześniej podałeś mi dane z twittera że Syryjczyków jest 5% tylko i to nie była prawda

Ja linkowałem raport z tego roku. W tym roku stanowią 5% uchodźców. W zeszłym roku zresztą też stanowili około 5% uchodźców. Nie twierdzę, że 2 lata temu ich udział w ogólnej liczbie uchodźców był mniejszy.

Ogólnie większośc tak naprawdę ucieka przed wojnami - ja naprawdę nie widzę powodów by ich blokować w całości -- Ale jeśli nie będą chcieli szanować prawa europejskiego to niestety musza być twardo relegowani z powrotem do kraju skąd przybyli ( no może z Syrią być problem jak otaki)

Ja widzę - nie wiemy którzy z nich są terrorystami.

Julekstep

Zasadniczo będe się powtarzał - któryś raz udowadniasz ,że jako rozmówca wiele nie wnosisz poza odczuciami i personalnymi atakami prędzej czy później..

Czego Ty się obawiasz w temacie muzułmanów? Tak konkretnie?

Bo ciągle powtarzasz opinię że w Polsce nie ma paniki od petardy i że to super... Ale prawdopodobieństwo śmierci w zamachu jest niewielkie

Nie mówię że ten strach jest bez sensu bo ludzka psychologia tłumu jest irracjonalna zawsze. To jest spirala strachu nakręcana przez media i tego się nie da zatrzymać ale czy realnie jest się czego bać?

Już pisałem - wg. mnie przyjmowanie uchodźców z obecnej fali nie niesie za sobą żadnych korzyści (jak np sezonowi pracownicy z Ukrainy) poza zrobieniem dobrze Europie Zachodniej (która chce naszym kosztem odkupić swoje grzeszki z przeszłości). Więc nawet jeśli zagrożenie / negatywy są niewielkie - szczególnie w fazie początkowej (czyli te kilka tysięcy) to i tak przeważają nad zerem po stronie plusów.

Dalej obawiam się, że pójście na ustępstwo Unii w tej kwestii otworzy tylko furtkę do jakichś paradoksów (przymusowy socjal w zachodnioeuropejskim standardzie dla takich uchodźców itp itd) - co może być początkiem patologii muzułmańskiej w naszym kraju (którą należy oczywiście odróżnić od muzułmanów przyjeżdżających tu w konkretnym celu - od budek z kebabami przez studia po leczenie).

Piszesz, że nie wnoszę nic poza odczuciami - niech będzie (raczej nigdy nie lansowałem się na specjalistę i króla statystyk), ale to przecież Ty zacząłeś opisywać swój własny brak lęku (obrazując go dość infantylnymi - moim zdaniem - przykładami) jako odpowiedź na fakty - tj. sytuacje ukazujące wybuchy zbiorowej paniki w krajach Europy zachodniej. Takie sytuacje miały miejsce i były spowodowane  działalnością muzułmanów a nie 'faszyzującej młodzieży patriotycznej, której należ się bać' (tu akurat ad mayorem) - chociaż szeroko pojęta lewica próbuje taki strach w nas wzbudzić nieustannie (mój zdecydowany faworyt to dziennikarz GW, który pomalował się na czarno i poszedł na marsz niepodległości - ten sam z którego w stanach się śmieją jbc - licząc na jakąś agresję czy coś - z braku takowej konkludował, że może i go nie pobili, ale 'czuł że chcieli').

http://zdrowie.radiozet.pl/Medycyna/Do-konca-roku-zostana-zlikwidowane-numery-999-998-i-997

Nie wiem co o tym myśleć. Niby w teorii powinno być efektywniej, ale praktyka pokazuje że u nas 112 to kłopot, bo wezwanie pomocy przez ten numer często wydłuża cały proces. Rozumiem że likwidacja tych numerów to automatycznie większe nakłady na rozbudowę obsługi 112

Ale panowie wiecie ,że w Polsce są różni islamiści i jakoś nie widać tego o czym mówicie. A teraz nie wpuszczamy nawet tych których wpuszczaliśmy przez poprzednie lata jak Czeczeni czy Libańczycy..

Z tematów innych to mam wrażenie, że Szyszko to jest fatalny minister . Przecież trudno go nazwać ministrem ochrony środowiska..

Jego ustawa o wycince drzew doprowadziła do spustoszeń w miastach i pozwoliła nieźle zarobić

Teraz wycina puszcze i niby ją chroni tylko że wg naukowców nie za bardzo wiadomo przed czym i gdzie. bo obszar 37 tys km o których dziś mówił to obszar większy niż ten gdzie szalał chrabąszcz

Teraz ogłasza że prokuratura się interesuje zgłoszeniem puszczy do Unesco a ta jak może odmawia odpowiedzi na pytania w tym temacie i najprawdopodobniej nie ma takiej sprawy

Pis ma kilku sprawnych i sensownych ministrów i kilku takich oszołomów , że nie kumam po co ich cały czas trzyma..

Radziwiłł

Macierewicz

Szyszko

ale Macierewicza to szanuj

jak  juz do Waszczykowskiego sie przypierdalac mozna

btw. co sądzicie o naszej pozycji z jedwabnym szlakiem i teraz wizytą Trumpa? wydajemy się być w niezłej pozycji oby tylko miernoty pokroju Waszczykowskiego nie traciły czasu na rozmowy o wizach

Edytowane przez wygnaniec

Wyjasni mo ktoś co dokładnie zgłoszono do prokuratury w sprawie puszczy?

Pierdolniety Antek ma na bank jakieś papiery na Kaczyńskich, innej opcji nie ma

Antek miał wgląd w akta a w aktach mogły być fotki Jarka z czasów PRL z dwuznacznych sytuacji ;-] nie piszę o kocie ;-]

Antek miał wgląd w akta a w aktach mogły być fotki Jarka z czasów PRL z dwuznacznych sytuacji ;-] nie piszę o kocie ;-]

No już bez takich insynuacji

Nie sprowadzajmy dyskusji do poziomu bulwarowców

Macierewicz jest fatalny. Zamawia samoloty z pominięciem ustawy a nawet najpewniej łamiąc obowiązujące prawo. Rozwala nasz wywiad. Rozwala armię. Właściwie na każdym kroku są opóźnienia ale on jest potrzebny PIS. JEst taka część elektoratu Pisu , która ma Antoniego za bohatera. Ta , która wierzy w zamach smoleński. Że polska armia jest pełna szpiegów rosyjskich itp

Macierewicza nie usuną choćby nie wiem jak szkodził polskiej armii.. bo ma tożsame z Prezesem poglądy na Smoleńsk na kondominium niemiecko-rosyjskie

No już bez takich insynuacji

Nie sprowadzajmy dyskusji do poziomu bulwarowców

to "noc długich noży" i zabójstwo Ernsta Rohma to też bulwarowiec?

ely, życie jest prostsze niż Ci się wydaje i myślę, że na siłę próbujesz je komplikować i bawić się w idealistę wyznającym jakieś ludzkie przyzwoitości ;-]

Tymczasem ci, co przezyli pozar wprowadza sie do ekskluzywnych aprtamencikow 3 km dalej na koszt panstwa, ktore zaplacilo za mieszkanka. Ciekawe.

Btw. Wy tu gadu gadu o uchodzcach i innych pierdolach, a tymczasem deficyt budzetu po maju dalej pon. 1 mld, juz zapowiedziane odwolanie dwoch aukcji obligacji na III kw., produkcja, sprzedaz szaleje.

Morawiecki jest cichym bohaterem tego rzadu, zatrudnienie kilku lebkow w MF, wysylanie komunikatow o zabronionych oprtymalizach, te male rzeczy nam daja o wiele wiecej niz dyskusja o TK, ktory byl polityczny od zarania dziejow i setki innych malo waznych tematow rozdmuchanych do abstrakcyjnych rozmiarow.

Btw. wczoraj ktorystam z miliona sadow, ktore mamy, ze jednak mimo, ze jest kilka niedozowlonych klauzul w umowie, to jednak przyznal racje bankowi w walce z frankowiczem. Pomijam kwestie kredytow w CHF, bo mnie to srednio interesuje (mam tu dysonans pomiedzy faktem, ze bylo sporo cfaniakow, ale tez cala grupa ludzi, ktorym banki oferowaly tylko CHF i wiadomo bylo, co sie swieci, z drugiej strony jak kogos nie stac na mieszkanie na kredyt w PLN, to moze powinien poczekac?). Ale sam fakt, ze jeden sad sie zre z drugim, trwa to milion lat, obywatele i wszsytkie instytucje na tym traca kupe hajsu, czy to nie jest najlepszy przyklad, ze to cale nasze sadownictwo jest do zaorania?

Mimo wszystko mam bardzo duzy dyskomfort z tym, ze twarza zmian bedzie Ziobro.

Z deficytem poczekaj bo jednak w budownictwie jest odwrócony VAT , który w koncu trzeba będzie zwrócić.

Sama gospodarka się fajnie rozwija mogłaby lepiej bo jednak w Europie nie jesteśmy najlepsi we wzroscie PKB ale widać ,że Polska korzysta chocby z tego że w Chinach robotnik zarabia już 75-90% tego co polski i wiele firm przenosi produkcje do Chin Europy tzn Polski i Rumunii. Korzysta z tego , że jesteśmy od 2-3 lat świetnym eksporterem. Korzystamy z Brexitu

Gospodarka daje wiele powodów do radości

Edytowane przez ely3

Wiem, ze jest odwrocony, ale wiem tez jakie sa nastroje tu i owdzie, ze firmy przestaly sie optymalizowac (albo to zjawisko minimalizuja) i klada nacisk na to, zeby dzialac zgodnie z prawem etc. I juz nie mitologizujmy tych zatrzymanych zwrotow, bo one wcale nie sa powodem az takich wzrostow wplywow VAT-owych.

A co do gospodarki, to jej rozhulanie bylo oczywistoscia ;), jedyne co mnie dziwi, to to, ze chyba jeszcze nie teraz spuchnie UE, bo Juncker znalazl jakiegos krolika z kapelusza we Francji, wiec na chwile nastroje sie uspokoily. Co mnie tylko cieszy, bo wzrost 5% PKB w PL jest coraz bardziej prawdopodobny w ktoryms z kwartałow.

Czasy, kiedy Polska byla 100 lat za murzynami minely bezpowrotnie, a w takiej sytuacji jest cholernie ciezko miec najlepszy wynik w Europie (tym bardziej, ze po pierwsze sa kraje, ktore sa 100 lat za murzynami, po drugie sa kraje, ktore mialy rozne perturbacje w ostatnich latach, dzieki czemu tez moga latwiej osiagnac duzy wzrost). Ale zgadzam sie, zawsze moze byc lepiej.

No nie do końca tak jest bo budownictwo ma gorsze wskaźniki płynności plus pamiętaj że wciąż rząd jest na bakier z inwestycjami. Gdyby nie firmy to byłaby kicha. Mimo wzrostu inwestycji firm to i tak mamy spadek rdr a przecież już w 2016 mieliśmy słaby rok i duży spadke w stosunku do 2015

Tak więc akurat niskim deficytem nie ma się co podniecać choć na plus trzeba oddać coraz lepszą walkę z oszustwami na Vacie ( ale akurat budownictwo dużo nie kantowało więc nie do końca wiem po co to było plus teoretyczne terminy 60 dni się regularnie wydłużają)

A gospodarka polska od mniej więcej 2001 roku jest w dobrej kondycji

Tymczasem ci, co przezyli pozar wprowadza sie do ekskluzywnych aprtamencikow 3 km dalej na koszt panstwa, ktore zaplacilo za mieszkanka. Ciekawe.

Btw. Wy tu gadu gadu o uchodzcach i innych pierdolach, a tymczasem deficyt budzetu po maju dalej pon. 1 mld, juz zapowiedziane odwolanie dwoch aukcji obligacji na III kw., produkcja, sprzedaz szaleje.

Morawiecki jest cichym bohaterem tego rzadu, zatrudnienie kilku lebkow w MF, wysylanie komunikatow o zabronionych oprtymalizach, te male rzeczy nam daja o wiele wiecej niz dyskusja o TK, ktory byl polityczny od zarania dziejow i setki innych malo waznych tematow rozdmuchanych do abstrakcyjnych rozmiarow.

Btw. wczoraj ktorystam z miliona sadow, ktore mamy, ze jednak mimo, ze jest kilka niedozowlonych klauzul w umowie, to jednak przyznal racje bankowi w walce z frankowiczem. Pomijam kwestie kredytow w CHF, bo mnie to srednio interesuje (mam tu dysonans pomiedzy faktem, ze bylo sporo cfaniakow, ale tez cala grupa ludzi, ktorym banki oferowaly tylko CHF i wiadomo bylo, co sie swieci, z drugiej strony jak kogos nie stac na mieszkanie na kredyt w PLN, to moze powinien poczekac?). Ale sam fakt, ze jeden sad sie zre z drugim, trwa to milion lat, obywatele i wszsytkie instytucje na tym traca kupe hajsu, czy to nie jest najlepszy przyklad, ze to cale nasze sadownictwo jest do zaorania?

Mimo wszystko mam bardzo duzy dyskomfort z tym, ze twarza zmian bedzie Ziobro.

Coś więcej na ten temat?

Trzymaj:

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/komunikaty/-/asset_publisher/6Wwm/content/ostrzezenie-mf-przed-optymalizacja-podatkowa-fiz-z-wykorzystaniem-obligacji/

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/ostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe/-/asset_publisher/M1vU/content/ostrzezenie-mf-przed-optymalizacja-podatkowa-z-wykorzystaniem-spolek-zagranicznych-z-uwagi-na-przepisy-dotyczace-tzw-miejsca-zarzadu?redirect=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2Fministerstwo-finansow%2Fwiadomosci%2Fostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_M1vU%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1#p_p_id_101_INSTANCE_M1vU_

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/ostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe/-/asset_publisher/M1vU/content/ostrzezenie-ministerstwa-finansow-przed-optymalizacja-podatkowa-z-wykorzystaniem-wartosci-firmy?redirect=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2Fministerstwo-finansow%2Fwiadomosci%2Fostrzezenia-i-wyjasnienia-podatkowe%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_M1vU%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1#p_p_id_101_INSTANCE_M1vU_

a w poniedzialek nastepne ;), i to dopiero poczatek.

No nie do końca tak jest bo budownictwo ma gorsze wskaźniki płynności plus pamiętaj że wciąż rząd jest na bakier z inwestycjami. Gdyby nie firmy to byłaby kicha. Mimo wzrostu inwestycji firm to i tak mamy spadek rdr a przecież już w 2016 mieliśmy słaby rok i duży spadke w stosunku do 2015

Tak więc akurat niskim deficytem nie ma się co podniecać choć na plus trzeba oddać coraz lepszą walkę z oszustwami na Vacie ( ale akurat budownictwo dużo nie kantowało więc nie do końca wiem po co to było plus teoretyczne terminy 60 dni się regularnie wydłużają)

A gospodarka polska od mniej więcej 2001 roku jest w dobrej kondycji

Wskazniki plynnosci raczej nie sa zwiazane tylko i wylacznie z odwroconym VAT-em. Badzmy powazni.

Jasne, jest na bakier, ale tez idzie to zgodnie z planem. Wiec jak najbardziej nizszym deficytem mozna sie podniecac, bo wynika ze zdecydowanych wzrostow wplywow podatkowych, a nie ze ze zdecydowanego obnizenia inwestycji (mowie o okresie styczen-maj).

Nie wiem co masz na mysli, ze jest w dobrej kondycji. Chyba chodzi Ci o to, ze w miare dobrze sie rozwijala. Bo w 2001 roku polska gospodarka byla w ciemnej czarnej dupie.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.