Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

To jest ciut bardziej skomplikowane bo tam jest i libański Hezbollah i Irańczycy a w ISIS to już w ogóle Syryjczyków jest mało

Ale prawda jest taka, że to był debilny błąd Europy że wtrąciła się w tę wojne. Dopóki nie było nalotów na ISIS to ISIS nie miała wroga w Europie bo ich celem jest stworzenie kalifatu i dla nich wrogiem przed wszystkim byli inni muzułmanie nie popierający tej idei

A u źródeł całego problemu leży USA i Arabia Saudyjska. Ci pierwsi rozwalili Maghreb bo im się zamarzyła demokracja w krajach arabskich ( co ciekawe nie wspierali rewolucji w największych reżimach jakie istnieją czyli np Arabia Saudyjska) a ci drudzy są mega radykalni i finansują wszystkie radykalne ruchy - to oni dostarczali broń ISIS, to oni głównie finansują najbardziej radyklane meczety w Europie

Gdyby nie kasa z krajów Zatoki Perskiej to Europejskim muzułmanom byłoby bliżej do Kurdów niż do ISIS. Popatrz jak się Bośnia czy Kaukaz zradykalizowały pod wpływem pieniędzy płynących od Saudów.. Oni stawiają proste warunki - damy pieniądze na szkołe ale tam dziewczynki nie mają mieć wstępu, dadzą pieniądze na szpitale ale za to macie pozwolić na szariat itp

A Europa z jakiegoś powodu boi się wkurzyć Kuwejt czy Arabię bo ci jednak rządzą ceną ropy i sa przyjaciółmi USA

Syria jest na drodze aby z Zatoki Perskiej pociągnąć rurociąg do Europy i wtedy odrzucić Rosję z rynku europejskiego. o to jest cała wojna a nie jakieś medialne pierdoły

No jak na razie niekoniecznie ta komisja coś dowodzi skoro jak na razie nie wyszli poza raport NIK ( to a propos Twojej prośby o cytat czy coś nowego udowodniła bo skoro to już było w raportach NIK to ta komisja to strata czasu i naszych pieniędzy)

A co do samego Nowaka to jakoś ja nie widze tej niekompetencji akurat w zakresie nadzoru nad ULC. Kontrola była w ciągu 12 miesięcy od objęcia władzy i jak sam wspominasz nie ma ustawowego zapisu o częstotliwości. Pisanie że nie sprawował nadzoru bo powinien to zrobić wcześniej jest niczym innym jak naciąganiem rzeczywistości po faktach..

Nakzał sprawdzenie OLT Express po 3 miesiącach od ich pojawienia się i zanim upadli. Chciał odwołania szefa ULC po 4 miesiącach sprawowania wladzy. Po tych przesłuchaniu ja odniosłem wrażenie że to Nowak wygrał starcie z Wassermann i to on udowodnił że sprawował piecze a raport NIK jest stronniczy

I nadal mnie nie przekonałeś że nie sprawował nalezytej pieczy nad ULC. Ba odnosze wrażenie że w przypadku tej komisji jak na razie ona wykazała że zarówno KNF jak i ULC w miarę sprawnie radzily sobie z Amber Gold. To co zawiodło to prokuratura, zarówno na etapie zakładania spółki jak i potem

Nigdy nie spodziewałem się, że masz takie myślenie że trzeba kontrolować wszystkich non stop. A do tego sprowadza się zarzut do Nowaka

Możesz proszę odnieść się do tego co napisałem zamiast powtarzać po raz trzeci to samo? Podałem Ci konkretne argumenty i źródła, poświęciłem na to czas a Ty odpisujesz czymś takim? Mam zacząć kopiować swoje posty i wątki na które nie odpowiedziałeś i czekać aż to łaskawie zrobisz?

strach się bać

Nie ma to jak obwiniać pracowników ZUS, o to jakim mamy system emerytalny. Najmniej są w tym wszystkim winni. Jeżeli rzeczywiście takie średnie pensje są w ZUS to naprawdę słabo to wygląda. 

Sądownictwo kontra PIS runda 23.

SN w sobie tylko znany sposób stwierdził, że prawo łaski Andrzej Duda zastosował niezgodnie z Konstytucją. Zacytuję podręcznik do Prawa Karnego, obowiązkowy dla wszystkich prawników na studiach: "prezydent może skorzystać z prawa łaski w każdej sprawie o przestępstwo i o wykroczenie, również jeszcze przed prawomocnym skazaniem, zatem dopuszczalne jest ułaskawienie w postaci abolicji indywidualnej – czyli umorzenia postępowania karnego przeciw ułaskawionemu – skoro konstytucja nie czyni tu żadnych restrykcji."

Ja się przyznam bez bicia na prawie nie znam, ale jeżeli w podręczniku prawa są takie rzeczy napisane, to ta dzisiejsza decyzja jest motywowana wyłącznie politycznie.

Sprawa z 8 ciałami w trumnie jeszcze ciekawsza. Ewa Kopacz to bohaterka, bo inni bali się jechać do Smoleńska i co z tego, że właściwie nic nie zrobiła z tego co mówiła, ale pojechała, nie to co inni. No i oczywiście to nie wina Kopacz tylko Marka Pasionka, który prowadził śledztwo i nie podjął decyzji o sekcjach i to winna jest prokuratura, a nie Kopacz. A Pasionek to przecież człowiek PIS. Szkoda tylko, że Pasionek przejął śledztwo, jak już ofiary katastrofy leżały w trumnach, ale kto tam będzie zwracał uwagę na takie drobne nieścisłości.

Edytowane przez fluber

Nie ma to jak obwiniać pracowników ZUS, o to jakim mamy system emerytalny. Najmniej są w tym wszystkim winni. Jeżeli rzeczywiście takie średnie pensje są w ZUS to naprawdę słabo to wygląda. 

No rzeczywiście, ponad 3k brutto to jest k**** wyzysk, ja nie wiem jak statystyczny Polak mógłby za tyle pracować w ogóle. A na serio - z racji moich dolegliwości z kolanem już parokrotnie stawiałem się na komisji lekarskiej w centrali ZUS, to co się tam odpierdala przechodzi wszelkie pojęcie, na oko 25 gabinetów a czekających ludzi może piętnastka, co chwila otwierają się jakieś drzwi z których wyłania się smutny człowieczek i pyta "ktoś do mnie?" nikt się oczywiście nie zgłasza i drzwi się zamykają, sytuacja powtarza się kilkakrotnie i można się tylko zastanawiać co oni tam cały dzień robią i z jakiej paki potrzebnych jest ich aż tylu skoro gołym okiem widać, że wystarczyło by maksymalnie dziesięciu orzeczników, a to i tak pewnie za dużo. W tym roku na komisji badała mnie na oko 70letnia stara raszpla, trzeba jej było po 3 razy powtarzać proste słowa, na koniec postawiła pod wątpliwość wszystkie diagnozy w tym badanie rezonansem i nawet nie była skora powiedzieć mi jaką podjęła decyzję w sprawie świadczenia. Widocznie wiek emerytalny nie obejmuje wszystkich, zresztą po co iść na emeryturę, taka robota to jest marzenie.

Za to, że ludzie czekają po 4 miesiące na chorobowe, bo jednej z drugą pizdą nie chce się wykonywać swojej pracy też nie ma co obwiniać pracowników ZUS.

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

SN w sobie tylko znany sposób stwierdził, że prawo łaski Andrzej Duda zastosował niezgodnie z Konstytucją. Zacytuję podręcznik do Prawa Karnego, obowiązkowy dla wszystkich prawników na studiach: "prezydent może skorzystać z prawa łaski w każdej sprawie o przestępstwo i o wykroczenie, również jeszcze przed prawomocnym skazaniem, zatem dopuszczalne jest ułaskawienie w postaci abolicji indywidualnej – czyli umorzenia postępowania karnego przeciw ułaskawionemu – skoro konstytucja nie czyni tu żadnych restrykcji."

Ja się przyznam bez bicia na prawie nie znam, ale jeżeli w podręczniku prawa są takie rzeczy napisane, to ta dzisiejsza decyzja jest motywowana wyłącznie politycznie.

W Polsce prawo łaski jest niedookreślone więc wszystko zależy od argumentacji. Jeszcze nie czytałem tego od SN i nie wiem czy jest uzasadnienie i jakie, ale na tyle na ile kiedyś się zainteresowałem tym tematem to tak 50-50 była sprawa. Więc mogło to być złośliwe, a mogło też być po prostu poglądem grupy prawników. W SN zasadniczo pracują sensowni ludzie więc obstawiam drugą opcję.

Zresztą dobrze żeby ta sprawa przeszła przez sąd. Wg mnie pójdzie tam uniewinnienie.

Możesz proszę odnieść się do tego co napisałem zamiast powtarzać po raz trzeci to samo? Podałem Ci konkretne argumenty i źródła, poświęciłem na to czas a Ty odpisujesz czymś takim? Mam zacząć kopiować swoje posty i wątki na które nie odpowiedziałeś i czekać aż to łaskawie zrobisz?

Ale Luki przecież Ty tylko powtarzasz konkluzje Wassermann, która na dodatek dość swobodnie sobie interpretuje poczynania ministra Nowaka

Na tej komisji on część tych zarzutów obalił a część jest ewidentnie tworzona post factum .. Jeśli minister miałby się interesować każdą wydaną licencją na przewozy to byłoby coś nie tak.. Zwłaszcza że on nie był ministrem lotnictwa. Czy tego samego oczekujesz by każdy minister zarządzał kontrole po wydaniu licencji na przewozy autokarowe? Kolejowe?

Spółek podobnych do OLT upadło kilka. Tanich przewoźników autokarowych też. Czy to jest wina ministra? Nie sądzę

Tu się róznimy. Ja słuchając tego przesłuchania by wyrobić sobie własną opinię dochodze do wniosku że pewne rzeczy możnaby zrobić może szybciej ale nie od tego jest minister by kontrolować każdą wydaną licencje , Ty zaś widzisz tylko jaskrawą niekompetencje

Moim zdaniem i chyba większości to przesłuchanie przegrała zdecydowanie komisja a Nowak je wygrał

PS Tak z ciekawości słuchałeś tego przesłuchania czy tylko opierasz sie na tym co napisała pani Wassermann

No rzeczywiście, ponad 3k brutto to jest k**** wyzysk, ja nie wiem jak statystyczny Polak mógłby za tyle pracować w ogóle. A na serio - z racji moich dolegliwości z kolanem już parokrotnie stawiałem się na komisji lekarskiej w centrali ZUS, to co się tam odpierdala przechodzi wszelkie pojęcie, na oko 25 gabinetów a czekających ludzi może piętnastka, co chwila otwierają się jakieś drzwi z których wyłania się smutny człowieczek i pyta "ktoś do mnie?" nikt się oczywiście nie zgłasza i drzwi się zamykają, sytuacja powtarza się kilkakrotnie i można się tylko zastanawiać co oni tam cały dzień robią i z jakiej paki potrzebnych jest ich aż tylu skoro gołym okiem widać, że wystarczyło by maksymalnie dziesięciu orzeczników, a to i tak pewnie za dużo. W tym roku na komisji badała mnie na oko 70letnia stara raszpla, trzeba jej było po 3 razy powtarzać proste słowa, na koniec postawiła pod wątpliwość wszystkie diagnozy w tym badanie rezonansem i nawet nie była skora powiedzieć mi jaką podjęła decyzję w sprawie świadczenia. Widocznie wiek emerytalny nie obejmuje wszystkich, zresztą po co iść na emeryturę, taka robota to jest marzenie.

Za to, że ludzie czekają po 4 miesiące na chorobowe, bo jednej z drugą pizdą nie chce się wykonywać swojej pracy też nie ma co obwiniać pracowników ZUS.

1) Jest to dużo mniej niż wynosi średnia krajowa

2) No i waloryzacji już od jakiegoś czasu w ZUS nie było, a pensje w Polsce rosną bardzo mocno

3) W urzędach zaczynają być problemy ze znalezieniem ludzi, którzy chcieliby tam pracować, więc skończyły się czasy, kiedy praca w urzędzie to było marzenie.

4) Jak myślisz, czy to, że badała Cię 70-letnia stara raszpla to efekt bardzo wysokich pensji na jej stanowisku, czy może jednak nie?

5) Myślę, że obwinianie wszystkich pracowników ZUS, bo ktoś 4 miesiące czekał na chorobowe to zbyt daleko idące uproszczenie niewydolności całego systemu ubezpieczeń społecznych.

W Polsce prawo łaski jest niedookreślone więc wszystko zależy od argumentacji. Jeszcze nie czytałem tego od SN i nie wiem czy jest uzasadnienie i jakie, ale na tyle na ile kiedyś się zainteresowałem tym tematem to tak 50-50 była sprawa. Więc mogło to być złośliwe, a mogło też być po prostu poglądem grupy prawników. W SN zasadniczo pracują sensowni ludzie więc obstawiam drugą opcję.

Zresztą dobrze żeby ta sprawa przeszła przez sąd. Wg mnie pójdzie tam uniewinnienie.

Rzeczywiście w ustawodawstwie nie jest to sprecyzowane. Jednak w takim przypadku opieranie się na podręczniku prawa powinno być moim zdaniem podstawą. Już nie mówiąc o tym, że z logicznego punktu widzenia, to i tak nawet jeżeli Kamiński zostanie uznany za winnego ( a zgadzam się z Tobą, że nie powinien), to i tak prawo łaski zostanie zastosowane i tak. Jakoś nikt nie robił problemów z tym prawem łaski, kiedy Wałęsa z Kwaśniewskim podpisali osiem tysięcy uniewinnień.

Moim zdaniem i chyba większości to przesłuchanie przegrała zdecydowanie komisja a Nowak je wygrał

PS Tak z ciekawości słuchałeś tego przesłuchania czy tylko opierasz sie na tym co napisała pani Wassermann

Myślę, że Luki opiera się bardziej na faktach, a mniej go interesuje kto lepiej wypadł przed kamerą, czy kto wygrał. Faktem jest, że to w jaki sposób ta firma powstała i jak funkcjonowała to podchodzi pod definicję zorganizowanej grupy przestępczej z plecami w ministerstwach ktoś odpowiedzialność polityczną też powinien ponieść. 

Myślę, że Luki opiera się bardziej na faktach, a mniej go interesuje kto lepiej wypadł przed kamerą, czy kto wygrał. Faktem jest, że to w jaki sposób ta firma powstała i jak funkcjonowała to podchodzi pod definicję zorganizowanej grupy przestępczej z plecami w ministerstwach ktoś odpowiedzialność polityczną też powinien ponieść. 

Sęk w tym, że o ile fakt że OLT upadło jest bezdyskusyjne o tyle moim zdaniem to nie jest rola ministra by zarządzać kontrolę bo jakaś firma dostała licencje

I ja nie zgadzam się z tym co wykazał raport NIK czy twierdzi Wassermann, że Nowak nie sprawował pieczy nad ULC..

Poprosił ULC o sprawdzenie OLT.. Ci upadli ale naprawdę uważasz że OLT działało jak zorganizowana grupa przestępcza?

A na podstawie czego ?

Ale Luki przecież Ty tylko powtarzasz konkluzje Wassermann, która na dodatek dość swobodnie sobie interpretuje poczynania ministra Nowaka

Na tej komisji on część tych zarzutów obalił a część jest ewidentnie tworzona post factum .. Jeśli minister miałby się interesować każdą wydaną licencją na przewozy to byłoby coś nie tak.. Zwłaszcza że on nie był ministrem lotnictwa. Czy tego samego oczekujesz by każdy minister zarządzał kontrole po wydaniu licencji na przewozy autokarowe? Kolejowe?

Spółek podobnych do OLT upadło kilka. Tanich przewoźników autokarowych też. Czy to jest wina ministra? Nie sądzę

Tu się róznimy. Ja słuchając tego przesłuchania by wyrobić sobie własną opinię dochodze do wniosku że pewne rzeczy możnaby zrobić może szybciej ale nie od tego jest minister by kontrolować każdą wydaną licencje , Ty zaś widzisz tylko jaskrawą niekompetencje

Przecież wszystko co podałem to nie są opinie tylko fakty. Czy któryś z faktów, który, owszem, pochodzi z ust Wassermann jesteś w stanie podważyć?

I wszystko to jest w raporcie NIKu, który podobno znasz.

Rzeczywiście w ustawodawstwie nie jest to sprecyzowane. Jednak w takim przypadku opieranie się na podręczniku prawa powinno być moim zdaniem podstawą. Już nie mówiąc o tym, że z logicznego punktu widzenia, to i tak nawet jeżeli Kamiński zostanie uznany za winnego ( a zgadzam się z Tobą, że nie powinien), to i tak prawo łaski zostanie zastosowane i tak. Jakoś nikt nie robił problemów z tym prawem łaski, kiedy Wałęsa z Kwaśniewskim podpisali osiem tysięcy uniewinnień.

Gdyby został prawomocnie skazany i został wtedy ułaskawiony to by to bardzo źle wyglądało. Stałby się po prostu mega ciężarem.

Co do podręcznika - podręczników jest wiele, tak samo poglądów w sprawach których nie doprecyzował ustawodawca. Prawo zawsze ma luki (i będzie je miało) więc konieczna jest jego interpretacja w każdym stanie faktycznym. A każda interpretacja podlega ocenie na podstawie przedstawionej argumentacji. I to się liczy na koniec dnia.

Edytowane przez Luki

@Luki

No ale tym się różnimy że moim zdaniem to jest interpretacja że nie sprawował bo powinien kontole wysłać wcześniej albo że nie chciał wysłać do prokuratury ( a tu już moim zdaniem insynuuje Wassermann bez dowodów). Ty mu zarzucasz niekompetencje bo kontrola była za późno bo choć zglosił się do ULC z prośba o zbadanie OLT to brak jest notatki zwrotnej itp... Wciąż nie widze tam tej rażącej niekompetencji a bardziej naciąganie faktów że niby mógł wcześniej reagować. Ja naprawdę nie rozumiem jaki to jest zarzut że minister nie sprawdzał dogłębnie czy OLT może upaść?

Czy ktoś wini ministra za upadek np Centralwings? To nie jest rola ministra by mieć szczególną atencje nad liniami OLT. Albo że w tak drobnej z punktu widzenia całego transportu sprawie nie wymagał szczegółowego raportu . Upadek OLT nie miał zadnego znaczenia dla rynku polskiego. Gdyby nie to że właścicielem było Amber Gold to nikt by dziś o tym nie pamiętał

Tak poza tym o ile wiem to prokuratura uznała na podstawie tego zawiadomienia że nie doszło to czynów zabronionych przy wydawaniu licencji dla OLT oraz sprawowanie pieczy przez ULC nad wymienioną spółką -

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.