Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można ukrywać, że taki gość jak Suski jest pomyłką komisji i naraża ją swoimi gadkami na ośmieszanie, bo niektórym mediom wiele nie trzeba, żeby podłapać takie akcje i je uwypuklać. To obniża jej rangę, typowi powinni wyłączyć mikrofon. 

Wassermann na plus, może się wybić dzięki tej komisji. 

No Matek

Pięta niewiele wyżej od Suskiego bo jego pytania to też jest wstyd najogólniej mówiąc

@ Luki

Sęk w tym że raporta EASA jakoś nie wykazują by ULC działało źle.. Jest raport NIK ale umówmy się NIK w odróżnieniu od EASA to nie są specjaliści w dziedzinie lotnictwa

Więc masz pretensje o to że nie kontrolował ULC choc ono takiej kontroli nie wymagało wg EASA?

No Matek

Pięta niewiele wyżej od Suskiego bo jego pytania to też jest wstyd najogólniej mówiąc

@ Luki

Sęk w tym że raporta EASA jakoś nie wykazują by ULC działało źle.. Jest raport NIK ale umówmy się NIK w odróżnieniu od EASA to nie są specjaliści w dziedzinie lotnictwa

Więc masz pretensje o to że nie kontrolował ULC choc ono takiej kontroli nie wymagało wg EASA?

Możesz mi pokazać dokument z którego wynika, że wg EASA ULC nie wymagało kontroli? I w jaki sposób może to wynikać skoro w PL minister jest ustawowo zobowiązany do nadzoru nad ULC? Nie znam kompetencji i zakresu działania EASA, ale na pierwszy rzut oka nie widzę w jaki sposób ich ustalenia miałyby coś zmieniać? Ministra wiążą ustawy a nie raporty EASA.

Możesz mi pokazać dokument z którego wynika, że wg EASA ULC nie wymagało kontroli? I w jaki sposób może to wynikać skoro w PL minister jest ustawowo zobowiązany do nadzoru nad ULC? Nie znam kompetencji i zakresu działania EASA, ale na pierwszy rzut oka nie widzę w jaki sposób ich ustalenia miałyby coś zmieniać? Ministra wiążą ustawy a nie raporty EASA.

Chodzi o to że w ULC nic się nie działo takiego że ta brak tej kontroli jest takim straszliwym zaniedbaniem...

I mogę się z Toba założyć że w sądzie nie zostaną postawione zarzuty ... Tak z ciekawości bo nie pamiętam czy ustawa określa jak często ma być ta kontrola?

A co do notatek to z tego co widziałem to eksperci komisji uznali że moze korzystać Nowak z notatek więc Twoja uwaga że to było niezgodne chyba nie ma oparcia w faktach

EDIT: Albo inaczej wykaż mi co takiego Wassermann odkryła czego nie było w raporcie NIKu? Na temat Nowaka skoro uważasz, że ona coś udowodniła

Edytowane przez ely3

Chodzi o to że w ULC nic się nie działo takiego że ta brak tej kontroli jest takim straszliwym zaniedbaniem...

I mogę się z Toba założyć że w sądzie nie zostaną postawione zarzuty ... Tak z ciekawości bo nie pamiętam czy ustawa określa jak często ma być ta kontrola?

A co do notatek to z tego co widziałem to eksperci komisji uznali że moze korzystać Nowak z notatek więc Twoja uwaga że to było niezgodne chyba nie ma oparcia w faktach

EDIT: Albo inaczej wykaż mi co takiego Wassermann odkryła czego nie było w raporcie NIKu? Na temat Nowaka skoro uważasz, że ona coś udowodniła

Co to znaczy, że nic się nie działo? Wszyscy przychodzili do pracy? 

Jak widać po tym co wiemy na teraz działo się, Nowak przecież sam to przyznał. Więc kontrole ze strony Ministerstwa powinny to już dużo wcześniej wychwycić gdyby nadzór był sprawowany tak jak powinien.

Co do notatek - o jakich ekspertach mówisz? Czy możesz podawać link gdy powołujesz się na jakieś źródło?

Co do ustaleń: jak na razie w sprawie Nowaka zostało ustalone, że nie interesował się ULC i mimo ustawowego obowiązku nie sprawował należytego nadzoru. I całą winę zrzucił na ULC bo jak widać w jego ocenie to sobie samo powinno hulać a jego działania miały być ograniczone do podejmowania czynności "jak się dowie, że się coś poważnego dzieje". 

Oczywiście, że w tej sprawie Nowak za nic nie odpowie. Bo źli urzędnicy w Polsce nie odpowiadają za swoją niekompetencję. Żeby odpowiedzieć za niedopełnienie obowiązku to naprawdę trzeba coś niesamowitego dojebać, nie pamiętam kiedy i czy w ogóle ktoś z polityków został za to skazany.

Ja wrócę do tematu KSW i wygwizdania naszego czeczeńskiego rodzynka. Mnie niesamowicie wkurza to zachowanie wobec Khalidova. Głównie przez to, ze w głowie mam jeszcze te wielkie akcje społeczne, że Khalidov to Polak, nie mający obywatelstwa. Taki dobry człowiek, świetny fighter i ogólnie celebryta. Wszystko się zmieniło po jego wywiadzie, gdzie powiedział, że jest radykalnym muzłumaninem, bo jak praktykujesz to jesteś taką osobą. W islamie nie ma miejsca na odpowiednik deizmu jaki spotyka się u nas. 

W każdym razie jakim trzeba być hipokrytą i małym człowiekiem, aby nagle z idola i człowieka, który integruje się z krajem do którego przyjechał, szanuje innych robić wroga ojczyzny i go opluwać. Przeraża mnie ludzka głupota i doprowadza do wrzenia. Nadal uważam, że największą bolączką tego narodu jest brak chłodnego myślenia, tylko podążanie ślepo za tym co powie liberał, albo konserwa. Masakra.

kucio, ja tego tematu w ogóle nie znałem, zainteresowałem się dopiero po walce. I powiem tak. choćbym nie wiem jak kogoś lubił, to w momencie gdy robi takie gesty jak on przy hymnie isis (czy tak jakieś ich przyśpiewce o zabijaniu niewiernych) i mówi, że jest radykalnym muzułmaninem w sytuacji gdy tylu ludzi zginęło/ma z tego powodu zniszczone życie, to ja go po prostu przestaję lubić. Bo albo jest debilem i nie wie co mówi / robi albo jest po prostu niebezpieczny.

Na szczęście nigdy się poważnie nie interesowałem mma i nie śledziłem Khalidova więc nie muszę go 'odlubiać'.

Edytowane przez Luki

z tego co pamiętam to plucie na chalidowa się zaczęło po tym jak ośmieszył się w walce vs karaoglu (którym przypadkiem jest ochroniarzem jakiegoś tam muslimskiego barona u helmutów), przed samą walką niby nucił sobie nieoficjalny hymn al-kaidy, w międzyczasie wrzucił zdjęcie ze swoim kuzynem i karabinami maszynowymi z podpisem ,,to gdzie twoi dłużnicy?", kuzynowi cbś postawiło zarzuty działania w zorganizowanej grupie przestępczej, ostatecznie został skazany za wymuszanie haraczy. poza tym standardowe pi****lenie, że islam=religia pokoju i że uchodźców trzeba przyjmować.

Co do notatek - o jakich ekspertach mówisz? Czy możesz podawać link gdy powołujesz się na jakieś źródło?

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/afera-amber-gold-komisja-sledcza-slawomir,100,0,2323556.html

W sumie to słuchałem fragemntu tego przesłuchania, ale z tego co widze to praktycznie w każdej informacji podają że jeden z ekspertów potwierdził że może korzystać z notatek więc możesz pokazać Ty z kolei źródło wg którego to jest absolutnie zabronione bo skoro mnie prosisz to jak rozumiem też masz coś na potwierdzenie swoich informacji i wykażeśz że to co tu podają jest nieprawdą i ten doradca komisji został wymyślony

Ale powtórze pytania

1 - Czy Wassermanowa odkryła coś więcej niż raport NIK

2 - Czy ustawa nakazuje częstotliwość tej kontroli? Czy to że się nie interesował Nowak doprowadziło co czegoś? Czy ULC słabo działało? Bo mgliste okreslenie musi sprawować nadzór może być zawsze pretekstem do stwierdzenia że był za słaby ale Nowak wysłał kontrole w 2011 i pytanie jest takie czy miał obowiazek częściej czy tylko to jest takie Twoje gdybanie bo nawet ten raport NIK jest taki ogólnikowy

Bo jak na razie to ta komisja jeszcze niczego nowego nie wykazała czego by nie było wiadomo z innych dokumentów- jedynie się grubo ośmieszają i szukają na siłę haków na PO a to im słabo wychodzi

Co do ustaleń: jak na razie w sprawie Nowaka zostało ustalone, że nie interesował się ULC i mimo ustawowego obowiązku nie sprawował należytego nadzoru. I całą winę zrzucił na ULC bo jak widać w jego ocenie to sobie samo powinno hulać a jego działania miały być ograniczone do podejmowania czynności "jak się dowie, że się coś poważnego dzieje".

A właśnie doczytałem że Nowak był ministrem od listopada 2011 a w lutym 2012 złożył wniosek o odwołanie szefa ULC ( a w czerwcu wysłał info o kontrolę w OLT które działało od 3 miesięcy) więc tak z ciekawości o czym piszesz że się nie interesował i możesz pokazać jakiś dowód że na tej komisji to zostało udowodnione

Edytowane przez ely3

Dziennikarze jak dziennikarze - oni robią to na swoje nazwisko i ich szefowie musza ocenić na ile sa wiarygodni ale to jest biznes i głupie decyzje przekładaja się na straty finansowe ( no chyba że piszesz dla Faktu to tam mozna pisać różne bzdury bo takich mają czytelników)

Gorzej jak posłowie robią z siebie kretynów..

Przecież to co wyrabia Suski na komisji Amber Gold to się nadaje w całości do łapu-capu

– Czy pan zna Adama Adamowicza? – zapytał Marek Suski.

– Adama Adamowicza? Chyba nie znam – odpowiedział Nowak.

– Członek założyciel struktur regionalnych Platformy Obywatelskiej Adam Adamowicz, prezydent Gdańska. Nie zna pan?

– Adam Adamowicz? Nie znam takiego człowieka. Prezydent Gdańska nazywa się Paweł Adamowicz.

– A to brat pana prezydenta, tak?

– Nie, mam wrażenie, że brat pana prezydenta też ma inaczej na imię – zakończył wymianę zdań Nowak.

Tak między nami brat prezydenta ma na imię Piotr.. Po jasną cholerę PiS wysłał do komsji kompletnych baranów którym się nawet nie chce przygotować do pełnionej funkcji to ja nie wiem

Potem był Pięta z pytaniami o Jana ze Stogów

@ Fluber

A o co chodzi Tobie z układem Grobelny-Dutkiewicz? Bo nie wiem czy wiesz ale od trzech lat prezydentem Poznania Grobelny nie jest

No i ja wiem że jako zwolennik Pisu wierzysz że prokuraturze można wydawać zlecenia polityczne niemniej tak sie nie dzieje w normalnym mieście

Pomijając już to czemu by prokuratorzy mieli słuchać poleceń gościa który wtedy był na marginesie życia politycznego i społecznego?

To bardzo dobrze pokazuje, jakiego kalibru pomyłki robią politycy jednej i drugiej partii. PO możesz zarzucić, że ciała wróciły nie w tych trumnach co trzeba i były w nich części ciał od 1 do 8 osób. Politykom PIS możesz zarzucić, że pomylili imię prezydenta Gdańska. Z tego wnioskujesz, że poseł Suski jest kompletnym badanem. W takim razie ja też jestem kompletnym baranem, bo...

...miałem na myśli Jaśkowiaka, a napisałem o Grobelnym. Jak widać jako kompletny baran nadaję się do PIS. Tercet Dutkiewicz, Jaśkowiak i, a jakże Adamowicz trzyma się bardzo mocno razem i we Wrocławiu się o tym mówi. Nie wiem, jak w Poznaniu.

Uważasz, że w Polsce nie ma miast, w których można wydawać zlecenia polityczne i takie rzeczy nie dzieją się w normalnym mieście? Mam sporo znajomych i osób w rodzinie, które pracują w różnego rodzaju urzędach i akurat mają takiego pecha, że żadna z tych osób nie pracuje w normalnym mieście. Zlecenia polityczne są nagminne i to niezależnie od rządzącej opcji politycznej, bo PO i PIS, czy niezależni wykorzystują to w ten sam sposób. 

A o szczeblu krajowym i sprawozdaniach Seremeta to już nawet nie wspominam.

Jaśkowiak ma bardzo lewicowe poglądy i w Poznaniu się mówi że blizej mu do Biedronia niż PO. Tak szczerze to ja pierwsze słyszę by on miał układy z Dutkiewiczem.

Grobelny być może miał bo są dość zbliżeni w poglądach ale Jaskowiak dość wątpliwe

Jaśkowiak ma bardzo lewicowe poglądy i w Poznaniu się mówi że blizej mu do Biedronia niż PO. Tak szczerze to ja pierwsze słyszę by on miał układy z Dutkiewiczem.

Grobelny być może miał bo są dość zbliżeni w poglądach ale Jaskowiak dość wątpliwe

Oni są w wielu sprawach bardzo zbliżeni. Przecież Dutkiewicz też mocno zaczął odjeżdżać w lewo, Jaśkiewicz w pierwszym roku po wyborach był z oficjalnymi wizytami we Wrocławiu chyba za 3 razy w różnych sprawach, razem podpisali apel do rządu PIS, razem podpisywali porozumienia przeciwko homofobii, rasizmowi, ksenofobii. Jak tylko Dutkiewicz coś robi, to Jaśkowiak zaraz za nim, cyrki nocne kluby. Jak przyjeżdża Lech do Wrocławia, czy Śląsk do Poznania to mają darmowe transporty na stadion. Zapewniam Cię, że Jaśkowiak z Dutkiewiczem żyją w znakomitej komitywie. We Wrocławiu nikogo nie zdziwiło, że śledztwo przejął Poznań, zresztą Igor Stachowiak był reprezentantem społeczności raczej mało bliskiej Dutkiewiczowi i Jaśkowiakowi, a protesty przed komisariatem nie były organizowane przez sympatyków PO, tylko przez narodowców itp. pod przewodnictwem tego pana, który dostał karę więzienia bez zawiasów za spalenie kukły Żyda.

Ja wrócę do tematu KSW i wygwizdania naszego czeczeńskiego rodzynka. Mnie niesamowicie wkurza to zachowanie wobec Khalidova. Głównie przez to, ze w głowie mam jeszcze te wielkie akcje społeczne, że Khalidov to Polak, nie mający obywatelstwa. Taki dobry człowiek, świetny fighter i ogólnie celebryta. Wszystko się zmieniło po jego wywiadzie, gdzie powiedział, że jest radykalnym muzłumaninem, bo jak praktykujesz to jesteś taką osobą. W islamie nie ma miejsca na odpowiednik deizmu jaki spotyka się u nas. 

W każdym razie jakim trzeba być hipokrytą i małym człowiekiem, aby nagle z idola i człowieka, który integruje się z krajem do którego przyjechał, szanuje innych robić wroga ojczyzny i go opluwać. Przeraża mnie ludzka głupota i doprowadza do wrzenia. Nadal uważam, że największą bolączką tego narodu jest brak chłodnego myślenia, tylko podążanie ślepo za tym co powie liberał, albo konserwa. Masakra.

Co do Opola to wszyscy sobie wzajemnie zrobili kuku. Z tego co czytałem tutaj i zestawiając z moją insajderską wiedzą, to każdy z Was po części ma rację. Krótko mówiąc jak chce ktoś prawdy to: weź połowę tego co mówi fluber, resztę odrzuć i dodaj to co mówi reszta. Co do żartu josepha o ustawce to...

Wygwizdano Khalidova po walce, nie w trakcie, czy kiedy do niej wychodził. Większość tych gwizdów nie miała nic wspólnego z wyznaniem zawodnika.

Standardy w TVP nie są idealne i Kurski powinien zmienić pracę delikatnie mówiąc, ale serio, przecież TVP nic takiego nie zrobiła, żeby bojkotować festiwal z powodu jakiejś wyimaginowanej czarnej listy i nie wiadomo jakiej cenzury. Przecież to jest efekt tego braku chłodnego myślenia, o którym piszesz, a nie rzeczywistej cenzury.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/afera-amber-gold-komisja-sledcza-slawomir,100,0,2323556.html

W sumie to słuchałem fragemntu tego przesłuchania, ale z tego co widze to praktycznie w każdej informacji podają że jeden z ekspertów potwierdził że może korzystać z notatek więc możesz pokazać Ty z kolei źródło wg którego to jest absolutnie zabronione bo skoro mnie prosisz to jak rozumiem też masz coś na potwierdzenie swoich informacji i wykażeśz że to co tu podają jest nieprawdą i ten doradca komisji został wymyślony

Ale powtórze pytania

1 - Czy Wassermanowa odkryła coś więcej niż raport NIK

2 - Czy ustawa nakazuje częstotliwość tej kontroli? Czy to że się nie interesował Nowak doprowadziło co czegoś? Czy ULC słabo działało? Bo mgliste okreslenie musi sprawować nadzór może być zawsze pretekstem do stwierdzenia że był za słaby ale Nowak wysłał kontrole w 2011 i pytanie jest takie czy miał obowiazek częściej czy tylko to jest takie Twoje gdybanie bo nawet ten raport NIK jest taki ogólnikowy

Bo jak na razie to ta komisja jeszcze niczego nowego nie wykazała czego by nie było wiadomo z innych dokumentów- jedynie się grubo ośmieszają i szukają na siłę haków na PO a to im słabo wychodzi

A właśnie doczytałem że Nowak był ministrem od listopada 2011 a w lutym 2012 złożył wniosek o odwołanie szefa ULC ( a w czerwcu wysłał info o kontrolę w OLT które działało od 3 miesięcy) więc tak z ciekawości o czym piszesz że się nie interesował i możesz pokazać jakiś dowód że na tej komisji to zostało udowodnione

Ok, czyli jeden doradca powiedział, że nie może a drugi że może korzystać z notatek. W takim razie wyjaśnienie dlaczego ten pierwszy się myli:

art. 11i ustawy o komisji śledczej - Do postępowania w sprawach wzywania oraz przesłuchiwania osób wezwanych przez komisję oraz zwalniania ich z obowiązku zachowania tajemnicy w zakresie nieuregulowanym w niniejszej ustawie stosuje się odpowiednio przepisy Kodeksu postępowania karnego dotyczące w tym zakresie świadków.

Nie ma przepisu szczególnego który w tym zakresie o którym rozmawiamy zmieniał zasady kpk - w związku z czym stosujemy tu w pełni kpk. Nie ma szans żeby ktokolwiek w postępowaniu karnym (mooooże oskarżony ze względu na szczególne uprawnienia, ale nigdy o czymś takim nie słyszałem ani nie widziałem - ale tylko i wyłącznie dla niego możnaby jakoś łagodnie interpretować art. 174 kpk, w innych przypadkach, zwłaszcza świadków, nie ma opcji) mógł zeznawać/wyjaśniać nie spontanicznie i "z głowy", ale przy korzystaniu z notatek, albo co lepsze, czytając jakieś oświadczenie. Dla mnie to jest absurd. Zresztą Wasserman przez Sejmem siedziała w postępowaniach karnych więc dobrze zna tę procedurę.

Co do Twoich pytań - nie wiem skąd wziąłeś "moją" tezę, że w sferze faktów komisja coś nowego odkryła?(chodzi mi o cytat) Bardziej to jest naświetlanie na razie sprawy szerszej publiczności. Może w przyszłości coś nowego się ujawni, tego nie wiemy.

Pytanie 2 - ustawa nie wskazuje częstotliwości kontroli - może być codziennie, może być raz w ciągu kadencji. Kontrole nie są dla przeprowadzania kontroli. Liczy się efekt i jak ktoś do tego doprowadzi to nie ma znaczenia. Obowiązek sprawowania nadzoru jest po to żeby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie podmiotu nadzorowanego. Jak źle sprawujesz nadzór to znaczy że się nie nadajesz i brak Ci kompetencji. Jak to robisz nie ma znaczenia. MI ma uprawnienia elekcyjne wobec najważniejszych osób w ULC więc jeżeli minister ma zaufanych ludzi którzy zapewnią sprawne działanie to nawet w ogóle może nie robić kontroli. Ale jak się zjebało już, to tłumaczenie że nie robiło się kontroli działa na niekorzyść a nie na korzyść i dowodzi niekompetencji. Z Twojego tłumaczenia wynikałoby, że urzędnicy mając ustawowy obowiązek sprawowania nadzoru (być może uprzedzając Twoje pytanie - to jest stały nadzór) mają go sprawować tylko jeżeli z jakichś źródeł zewnętrznych się dowiedzą że coś się już zjebało. To niedorzeczne? W jakim celu i na czym wówczas by ten nadzór polegał? I jaki miałby sens?

Co do Nowaka, cytat z Pani Małgorzaty:

Zgodnie z ustawą o prawie lotniczym, minister transportu i budownictwa sprawuje nadzór nad prezesem Urzędu Lotnictwa Cywilnego oraz nad całym lotnictwem cywilnym w Polsce. Z tej ustawy oraz z aktów niższego rzędu wynika szereg obowiązków ministra w stosunku do ULC. M.in. stały i bieżący nadzór, wychwytywanie problemów i rozwiązywanie ich. Obowiązkiem ówczesnego ministra Sławomira Nowaka było też pozyskiwanie, przynajmniej raz w roku, raportu z działalności prezesa ULC.

W dokumentach nie istnieje ślad, by z powyższe obowiązki były przez ministra Nowaka wykonywane do wybuchu afery Amber Gold. Mało tego, Sławomir Nowak nie pozostawił po sobie żadnego dokumentu, który by wskazywał, iż jest zainteresowany tym co się dzieje w ULC. 24 maja 2012 roku Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego przesyła do sześciu najważniejszych osób w państwie, w tym ministra Nowaka oraz premiera Tuska i prezydenta Komorowskiego, notatkę, w której znajduje się ostrzeżenie przed działalnością firm związanych z Marcinem P. Minister Nowak twierdzi, że zapoznał się z tą notatką dopiero 12 czerwca 2012 roku (niemal trzy tygodnie od jej pozyskania - red.).Jak to jest możliwe, że w trybie artykułu 18, tj. o powiadomieniu ze strony ABW o tym, iż istnieje realne zagrożenie dla bezpieczeństwa państwa, on twierdzi, że zapoznał się tak późno. Jedyną reakcją na zapoznanie się z tą notatką, jest wysłanie 14 czerwca 2012 pisma do ULC , w którym minister Nowak pyta o jedną ze spółek OLT. Chce wiedzieć, czy wszystkie dokumenty tej spółki zostały złożone do ULC zgodnie z prawem

Prawdopodobnie otrzymał odpowiedź ustną, gdyż nie istnieje żaden dokument pisemny w aktach, którymi dysponujemy, że wszystko jej w porządku. Na tym pan minister zakończył sprawę. Dochodzi do pierwszej upadłości OLT Express 27 lipca 2012 r., następna spółka OLT upada 31 lipca 2012 r., 13 lipca dochodzi do upadłości Amber Gold. Tymczasem minister Nowak, dopiero 16 sierpnia 2012, podpisuje upoważnienie do kontroli Urzędu Lotnictwa Cywilnego.

Każdy może zadać sobie pytanie, analizując powyższą chronologię zdarzeń, czy pan minister w ogóle ma prawo twierdzić, że zrobił cokolwiek. Powiedzmy sobie uczciwie: minister Nowak nie dopełnił swoich obowiązków. Na ministrze ciążyły konkretne obowiązki. Musimy pamiętać o tym, że gdyby wcześniej do ULC weszła kontrola ministerstwa i wystąpiła o akta spółek OLT, to ministerstwo wiedziałoby, że te spółki nie spełniają warunków do tego, by funkcjonować. Wtedy można byłoby wydać natychmiastową decyzję o odebraniu im koncesji. Taka decyzja, w ciągu jednego dnia, przecięłaby działalność spółek OLT.

Szef ABW miał świadomość, że minister Nowak ma narzędzia, które pozwoliłyby na natychmiastowe zakończenie tej oszukańczej działalności. Tymczasem pan minister Nowak do 16 sierpnia 2012 r.,nie decyduje się na wysłanie kontroli, a gdy się decyduje to jest już po wszystkim. A co do kontroli, to rozpoczyna się ona 20 sierpnia 2012 r. i kończy 14 września 2012 r. W międzyczasie, pod koniec sierpnia 2012 r., czyli jeszcze w trakcie przeprowadzanej kontroli, ale przed jej zakończeniem, Sławomir Nowak jest proszony o wyjaśnienia przed sejmową komisją infrastruktury. Pytany jest o funkcjonowanie lotnictwa cywilnego i o to, czy firmy OLT spełniały wymagania, by otrzymać stosowną koncesję. Minister Nowak, o czym przypomniała posłanka Możdżanowska, w sposób stanowczy i jednoznaczny stwierdza w Sejmie, że ULC działał absolutnie zgodnie z prawem, a wszelkie koncesje wydane zostały prawidłowo. Posłom Prawa i Sprawiedliwości zarzuca, że ich pytania i wątpliwości są atakiem politycznym na ówczesny rząd. Przypominam, że w czasie wystąpienia ministra Nowaka przed komisją infrastruktury, wciąż trwa ta spóźniona kontrola ministerialna w ULC.

23 listopada 2012 r. powstaje wystąpienie pokontrolne, w którym minister Sławomir Nowak opisuje szereg nieprawidłowości ze strony działania ULC. Nie wyłapano wszystkich, ale szereg z nich zaprezentowano w wystąpieniu pokontrolnym. Konkluzja jest taka, że spółka OLT Regional nie powinna otrzymać koncesji i nie powinna funkcjonować na polskim rynku lotniczym. Jest też sporo zastrzeżeń do spółki OLT Poland.

Sławomir Nowak, z niewiadomych przyczyn, nie powiadamia o wynikach kontroli prokuratury. W międzyczasie dochodzi do roszad personalnych w ULC, ale Sławomir Nowak nie wyciąga konsekwencji wobec siebie, ale wobec pracowników ULC. Szyki ministra Nowaka krzyżuje Najwyższa Izba Kontroli.7 stycznia 2013 r. zostaje wystawione upoważnienie do kontroli w ULC i do weryfikacji, czy licencje i koncesje dla spółek OLT były wydane zgodnie z prawem. Dopiero w tym momencie Sławomir Nowak kieruje do prokuratury doniesienie o nieprawidłowościach w ULC – 17 stycznia 2013 roku (niemal pół roku po wybuchu afery Amber Gold - red.). To zawiadomienie kierowane jest do prokuratury rejonowej, a ta przygotowuje notatkę, z której wynika, że sprawa jest bardzo trudna, wielowątkowa i istnieje konieczność zgromadzenia szeregu dokumentów, przesłuchania wielu świadków i prosi Prokuraturę Okręgową w Warszawie o to by, ta przejęła tę sprawę.

Czy to wystarczy czy to zbyt mało? Jesteś w stanie na tej podstawie stwierdzić, że Nowak był co najmniej totalnie niekompetentny czy uważasz to za prawidłowe wykonywanie obowiązków? Dodajmy, w cholernie poważniej sprawie.

Tylko czyja tutaj? Bo zadawanie pytania z tezą to jest sztuczka na poziomie gimnazjum. :]

Ten młody ( nie wiem od kiedy on pracuje w TVP) to chyba jest straszny fan PIS-u, bo to już nie pierwszy raz, kiedy odstawia takie pseudodziennikarstwo. 

Z drugiej strony, jak PIS chciał zmienić zasady dla dziennikarzy , żeby takie barany nie biegały po sejmie, to mam nadzieję, że wszyscy pamiętają, co się wydarzyło. Przecież właśnie dlatego PIS chciał usunąć dziennikarzy z korytarzy. Żeby nie było zmanipulowanych scen "poseł ucieka przed trudnym pytaniem dziennikarza".

Edytowane przez fluber

Jak na razie ta komisja dowodzi, że to PO wsadzała na bardzo ważne stanowiska kompletnych baranów, którzy nie mieli pojęcia co mają robić ze swoimi kompetencjami i władzą. A cala komisja ds. amber gold to mrs. Wassermann, której kompetencji nie można odmówić. Reszta to przystaweczki jakieś. 

No jak na razie niekoniecznie ta komisja coś dowodzi skoro jak na razie nie wyszli poza raport NIK ( to a propos Twojej prośby o cytat czy coś nowego udowodniła bo skoro to już było w raportach NIK to ta komisja to strata czasu i naszych pieniędzy)

A co do samego Nowaka to jakoś ja nie widze tej niekompetencji akurat w zakresie nadzoru nad ULC. Kontrola była w ciągu 12 miesięcy od objęcia władzy i jak sam wspominasz nie ma ustawowego zapisu o częstotliwości. Pisanie że nie sprawował nadzoru bo powinien to zrobić wcześniej jest niczym innym jak naciąganiem rzeczywistości po faktach..

Nakzał sprawdzenie OLT Express po 3 miesiącach od ich pojawienia się i zanim upadli. Chciał odwołania szefa ULC po 4 miesiącach sprawowania wladzy. Po tych przesłuchaniu ja odniosłem wrażenie że to Nowak wygrał starcie z Wassermann i to on udowodnił że sprawował piecze a raport NIK jest stronniczy

I nadal mnie nie przekonałeś że nie sprawował nalezytej pieczy nad ULC. Ba odnosze wrażenie że w przypadku tej komisji jak na razie ona wykazała że zarówno KNF jak i ULC w miarę sprawnie radzily sobie z Amber Gold. To co zawiodło to prokuratura, zarówno na etapie zakładania spółki jak i potem

Nigdy nie spodziewałem się, że masz takie myślenie że trzeba kontrolować wszystkich non stop. A do tego sprowadza się zarzut do Nowaka

f8e45b727cac55918d080e04bc871f94_mobile2

To jest ciut bardziej skomplikowane bo tam jest i libański Hezbollah i Irańczycy a w ISIS to już w ogóle Syryjczyków jest mało

Ale prawda jest taka, że to był debilny błąd Europy że wtrąciła się w tę wojne. Dopóki nie było nalotów na ISIS to ISIS nie miała wroga w Europie bo ich celem jest stworzenie kalifatu i dla nich wrogiem przed wszystkim byli inni muzułmanie nie popierający tej idei

A u źródeł całego problemu leży USA i Arabia Saudyjska. Ci pierwsi rozwalili Maghreb bo im się zamarzyła demokracja w krajach arabskich ( co ciekawe nie wspierali rewolucji w największych reżimach jakie istnieją czyli np Arabia Saudyjska) a ci drudzy są mega radykalni i finansują wszystkie radykalne ruchy - to oni dostarczali broń ISIS, to oni głównie finansują najbardziej radyklane meczety w Europie

Gdyby nie kasa z krajów Zatoki Perskiej to Europejskim muzułmanom byłoby bliżej do Kurdów niż do ISIS. Popatrz jak się Bośnia czy Kaukaz zradykalizowały pod wpływem pieniędzy płynących od Saudów.. Oni stawiają proste warunki - damy pieniądze na szkołe ale tam dziewczynki nie mają mieć wstępu, dadzą pieniądze na szpitale ale za to macie pozwolić na szariat itp

A Europa z jakiegoś powodu boi się wkurzyć Kuwejt czy Arabię bo ci jednak rządzą ceną ropy i sa przyjaciółmi USA

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.