Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem, ze nie piszesz. Ale prawda jest taka, ze jakies 2 miliony najbardziej mobilnych Polakow o niskich kwalifikacjach wyjechalo na zachod robic te prace, do ktorych rak teraz brakuje w Poznaniu. I zarabiaja tam 8-10 na reke, albo i wiecej. Trudno ich winic za to, ze wola mieszkac w slabych warunkach jak Ukraincy w Polsce za granica, a nie wrocic do Wielkopolski za 2,5 netto. I jak chcesz miec rece do pracy, to musisz ich skusic warunkami placowymi. Mysle, ze spore grono wrociloby do Polski za mniej niz zarabiaja na zachodzie, ale nie za 2,5.

A odpowiadajac na Twoje pytanie, to uwazam, ze tak. 2,5 netto to malo, nawet za najprostsza prace. Zenujaco malo.

Ja wiem, ze nie piszesz. Ale prawda jest taka, ze jakies 2 miliony najbardziej mobilnych Polakow o niskich kwalifikacjach wyjechalo na zachod robic te prace, do ktorych rak teraz brakuje w Poznaniu. I zarabiaja tam 8-10 na reke, albo i wiecej. Trudno ich winic za to, ze wola mieszkac w slabych warunkach jak Ukraincy w Polsce za granica, a nie wrocic do Wielkopolski za 2,5 netto. I jak chcesz miec rece do pracy, to musisz ich skusic warunkami placowymi. Mysle, ze spore grono wrociloby do Polski za mniej niz zarabiaja na zachodzie, ale nie za 2,5.

A odpowiadajac na Twoje pytanie, to uwazam, ze tak. 2,5 netto to malo, nawet za najprostsza prace. Zenujaco malo.

Ale alternatywą nie jest powrót tych z Anglii do prac fizycznych ale tych którzy w takim Koninie pracują za 1,5 tys albo jak na Mazurach żyją z zasiłku

I ci nie rusza się w ogóle i to mnie dziwi

Tak przy okazji - brak mobilności nie dotyczy ludzi z wyższym wykształceniem - u mnie pracują ludzie w biurowcu którzy przenieśli sie ze Szczecina Wrocławia ba nawet dwie osoby wróciły z Londynu bo jak przeliczą koszt zycia tam i tu vs pensje to im wychodzi minimalna różnica

A mnie tam juz niezbyt dziwi. Z Konina do Poznania masz na oko 100 km. Albo dojezdzasz, albo wynajmujesz mieszkanie/pokoj i dojezdzasz do domu na weekend. Nagle sie okazuje, ze zarabiaja tyle samo lub prawie tyle samo realnie. Juz nie mowiac o tym, ze tracisz jakiekolwiek relacje, jesli masz (rodzina, przyjaciele). Wiec jedyna opcja to dla jakiegos mlokosa, ktory w duzym miescie moze sie jakos jeszcze wybic i troche podskoczyc finansowo. Ale przeciez tacy do Poznania pojechali z Konina juz na studia i tacy nie za bardzo szukaja roboty dla najnizej wykwalifikowanych. Inni mobilni niewykwalifikowani pojechali za granice. Zostala reszta, ktora nie chce sie z Konina ruszyc za potencjalnie taki sam, badz niewielki wzrost wynagrodzenia. I zeby ich ruszyc, to tak samo musisz im dac ewidentnie wiecej, musisz im dac cos, co odczuja na swoim portfelu/stopie zycia. Cos, co im zrekompensuje wyprowadzke z ukochanego miasta, badz miejsca, ktorego przez cale zycie nie opuscili na dluzej niz na kilka dni i nie wiedza jak to jest zyc za skreslona tabliczka Konin.

A mnie tam juz niezbyt dziwi. Z Konina do Poznania masz na oko 100 km. Albo dojezdzasz, albo wynajmujesz mieszkanie/pokoj i dojezdzasz do domu na weekend. Nagle sie okazuje, ze zarabiaja tyle samo lub prawie tyle samo realnie. Juz nie mowiac o tym, ze tracisz jakiekolwiek relacje, jesli masz (rodzina, przyjaciele). Wiec jedyna opcja to dla jakiegos mlokosa, ktory w duzym miescie moze sie jakos jeszcze wybic i troche podskoczyc finansowo. Ale przeciez tacy do Poznania pojechali z Konina juz na studia i tacy nie za bardzo szukaja roboty dla najnizej wykwalifikowanych. Inni mobilni niewykwalifikowani pojechali za granice. Zostala reszta, ktora nie chce sie z Konina ruszyc za potencjalnie taki sam, badz niewielki wzrost wynagrodzenia. I zeby ich ruszyc, to tak samo musisz im dac ewidentnie wiecej, musisz im dac cos, co odczuja na swoim portfelu/stopie zycia. Cos, co im zrekompensuje wyprowadzke z ukochanego miasta, badz miejsca, ktorego przez cale zycie nie opuscili na dluzej niz na kilka dni i nie wiedza jak to jest zyc za skreslona tabliczka Konin.

sorry za lekki offtop kolego, ale jesteś z Konina? ja tam do średniej szkoły chodziłem

A jakaś smieciarke pukneli

25 rocznie, no to mają szansę

Rekord to 2010 i 2012 rok. Po 34 kolizje.

Ogólnie wygląda to tak:

2009 - 27 

2010 - 34

2011 - 30

2012 - 34

2013 - 23

2014 - 25

2015 - 24

2016 - 24

Po prostu wcześniej nie robiono z tego sprawy, bo pewne media nie chciały pokazywać nieudolności rządów innej partii :nevreness:

No i to śmieciarka puknęła ich tak w ogóle:

http://wiadomosci.wp.pl/kolejna-kolizja-z-udzialem-bor-u-6118346123618433a

Edytowane przez fluber

W każdym marszu idą ciołki

Czym chciałeś zabłysnąć?

Naogladalem się tego paciarajastwa kiedy mieszkalem w centrum. Mohery co w tramwaju ustac nie mogą gnaly z flagami jak gazele, górnicy smrodzili mi oponami pod oknami, nauczyciele zachowywali się jak zwykła patologia, euroentuzjasci wykrzyliwali o smoerci dla kartofla a "patrioci" usuwali młode drzewka z pasu zieleni

A teraz siedzę sobie na cichutkim przedmiesciu i szczam na to wszystko z wysokości swojego tarasu

Edytowane przez josephnba

http://wawalove.pl/W-stolicy-odbyla-sie-kontrmanifestacja-Uczestniczyly-w-niej-4-osoby-a26221

To jest coś o czym warto pisać!

Podobnie idiotyczny marsz moal miejsce w Płocku 1go mają, kiedy to polska partia socjalistyczna w liczbie osób 5ciu szumiala pod ratuszem

to jest nic

to była jazdeczka:

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,18668083,ojcowie-chca-zablokowac-warszawe-most-poniatowskiego-juz-stoi.html

szczególnie bekowa dla mnie bo znam typa co to organizuje (turbo-psycho ;) )

to jest nic

to była jazdeczka:

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,18668083,ojcowie-chca-zablokowac-warszawe-most-poniatowskiego-juz-stoi.html

szczególnie bekowa dla mnie bo znam typa co to organizuje (turbo-psycho ;) )

Tu przynajmniej cel akcji sensowny, bo często słyszy się o ojcach którym ogranicza się lub odbiera prawa po rozstaniu choć często dochodzi do niej z winy matki albo/i ma ona gorsze warunki

Kiedyś głośno było o ojcu, który nagrywał chwilę przekazania dziecka, robił obdukcje, bo matka z babcią biły maluszka a sąd i tak szedł w zaparte i to matka była głównym opiekunem

Podobno (sprawy nie sledzilem) to ten koleś co porwał swojeg syna i wywiozl go za granicę o czym rozpisywały się jakoś rok temu wszystkie media

W necie krążylo swego czasu kilka jego filmików z czasów walki o syna

Tu przynajmniej cel akcji sensowny, bo często słyszy się o ojcach którym ogranicza się lub odbiera prawa po rozstaniu choć często dochodzi do niej z winy matki albo/i ma ona gorsze warunki

Kiedyś głośno było o ojcu, który nagrywał chwilę przekazania dziecka, robił obdukcje, bo matka z babcią biły maluszka a sąd i tak szedł w zaparte i to matka była głównym opiekunem

Podobno (sprawy nie sledzilem) to ten koleś co porwał swojeg syna i wywiozl go za granicę o czym rozpisywały się jakoś rok temu wszystkie media

W necie krążylo swego czasu kilka jego filmików z czasów walki o syna

tak jak piszę - poznałem głównego inicjatora tego czegoś - i nie chodzi o nic więcej niż zemsta na byłej żonie i własna psychoza (tzn ja tam się cieszę, bo mam wesołe rzeczy do czytania na FB :D)

Co myślicie o sprawie Magdy Ż. - tej dziewczyny co zmarła w Egipcie. Moim skromnym zdaniem to nie jest przypadek i taka prosta sprawa. Na fb jest kilka teorii spiskowych które są bardzo ealistyczne.

Zastanawiam się, czy to Rutkowski zajmuje się sprawami, które nagłośnią media, czy on sam potrafi tak rozpalić ciekawość dziennikarzy przy swoich sprawach, że wszyscy o tym piszą. Wygląda to na typowe odwrócenie uwagi. Być może od sprawy Berczyńskiego, być może od nowego programu platformy.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.