Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

cloud pyta o Katyń a ten wylicza wizyty Dudy! A co ma to wspólnego z pytaniem?

Szacunek!

Prawda jest taka, ze obchody w Katyniu zostały zmarginalizowane przez jakis debilny sekciarski show dla idiotów od wybuchów i to jest fakt

juz pomijam czy Duda powinien tam byc czy nie, ale tam nie było nikogo! Premier, Prezydent, ministrowie- wszyscy obowiazkowo budowac mit!

A do Katynia niech leci ambasador Polski w Rosji!

I wychodzi stosunek PiSu do historii

Tłumaczę Cloudowi dlaczego nie słyszał nic o Katyniu w tym roku.

Przed katastrofą smoleńską oraz po niej za rządów Komorowskiego obchody Katynia nie odbiegały od tegorocznych obchodów. 70 rocznica była wyjątkowa w kilku powodów, mam nadzieję że pamiętacie dlaczego. Kiedy pojawiali się tam prezydent, premier, czy ministrowie?

Który niedawno nazwał flubera umiarkowanym pisowcem (czy coś w stylu)? :nevreness: Findek? TuPalnik?  

Jeżeli już mamy używać tego buraczanego (czyli typowo pisowskiego) argumentu ,,zbijania kapitału politycznego na śmierci prawie100 osób" to nikt nie zyskał na Smoleńsku bardziej niż Macierewicz, który po 10 kwietnia awansował z szeregowego posła na de facto drugą osobę w państwie.

Swoją drogą każdy chyba słyszał, że Antek spierdolił ze Smoleńska do Warszawy niedługo po uzyskaniu informacji o katastrofie.

Niedawno Wiktor Bater ujawnił trochę więcej szczegółów tego wydarzenia:

Wiem z relacji polskich dyplomatów, którzy opiekowali się polskimi politykami, że Antoni Macierewicz spanikowany krzyczał, że Rosjanie ich wszystkich wymordują. Chciał natychmiast wracać do Polski. Delegacja zjadła jednak obiad i dopiero odjechała specjalnym pociągiem do Warszawy. Jedna z osób opowiadała mi później, że minister Macierewicz w pociągu kazał zablokować wszystkie drzwi, pozamykać okna i zaciągnąć zasłony, by uniknąć strzałów snajperów.

No to Rafał Ziemkiewicz jest najwyraźniej takim samym smoleńskim sekciarzem, jak ja, bo jego zdanie w tej kwestii jest dokładnie, takie jak moje. Więc może jestem endekiem? :nevreness:

Nie ma to jak udokumentowana relacja z wiarygodnego źródła :nevreness:

Jeżeli już mamy używać tego buraczanego (czyli typowo pisowskiego) argumentu ,,zbijania kapitału politycznego na śmierci prawie100 osób" to nikt nie zyskał na Smoleńsku bardziej niż Macierewicz, który po 10 kwietnia awansował z szeregowego posła na de facto drugą osobę w państwie.

Macierewicz szeregowym posłem do 2010 roku? Wolne żarty :nevreness:

A czy według liberalnych mediów prezydent był w ostatnim roku gdziekolwiek indziej niż na nartach? :nevreness: W ciągu ostatniego roku prezydent był z oficjalnymi wizytami w Bułgarii, Portugalii, Kanadzie, Włoszech, Norwegii, Watykanie, Danii, NIemczech, Słowacji, Ukrainie, Chorwacji, USA, Izraelu, Węgrzech, Jordanii, Szwajcarii, Francji, Szwecji, Palestynie i Słowenii. O działalności Dudy nikt nic nie pisze.

Na obchody w Katyniu nie poleciał osobiście, wysłał swojego doradcę. Część uroczystości odbyła się też tydzień wcześniej w Sosnowcu-Zagórzu. Te rocznice i tak będą ze sobą połączone, a Duda z uwagi na swoją obecność w Smoleńsku ma do tej katastrofy osobisty stosunek, do tego media będą bardziej nagłaśniać jego działalność związaną z katastrofą.

Ależ ten Duda jest wspaniały, tyle oficjalnych wizyt! Czy TVPIS też o nich nie wspomina? :grin:

Dzięki za odpowiedź związaną z Katyniem, czyli jednak coś tam się odbywało, ale udział przedstawicieli naszego państwa jak widać był znikomy. Od 04.2010 z roku na rok co raz mniej się wspomina Katyń i to jest smutne. 

Prezydent powinien się tam udać osobiście, wysyłanie wysłanników to taki sygnał, że coś nie jest dla niego wystarczająco ważne - ja tak to odbieram.

Ależ ten Duda jest wspaniały, tyle oficjalnych wizyt! Czy TVPIS też o nich nie wspomina? :grin:

Dzięki za odpowiedź związaną z Katyniem, czyli jednak coś tam się odbywało, ale udział przedstawicieli naszego państwa jak widać był znikomy. Od 04.2010 z roku na rok co raz mniej się wspomina Katyń i to jest smutne. 

Prezydent powinien się tam udać osobiście, wysyłanie wysłanników to taki sygnał, że coś nie jest dla niego wystarczająco ważne - ja tak to odbieram.

Ale wysyłanie wysłanników to raczej norma. To jednak wizyta zagraniczna i latanie co roku w jedno miejsce pamięci nie byłoby normalne, bo takich miejsc pamięci na świecie jest bardzo wiele. Wydaje mi się, że ważniejsze obchody w Katyniu były tylko w jakieś jubileusze (Komorowski był na 75 rocznicę na miejscu a poza tym nie latał? wydaje mi się, że raz był). 

Nie wiem, co tam wspominają w TVPIS, bo nie mam ochoty oglądać tej propagandy ostatnio. Tak czy inaczej w poniedziałek wieczorem w TVPIS leciał jednak Katyń :nevreness:

Edit: Komorowski był raz z Katyniu i Smoleńsku w 1 rocznicę katastrofy w 2011, a nie w 2015 roku, jak mi się wydawało

Edytowane przez fluber

Prokuratura oskarża kontrolerów!!! Rozumiem, że jesteś, tak jak PIS zdania, że prokuraturę trzeba zreformować?A może sądzisz, że nadzorującego od 2010 roku śledztwo smoleńskie Pasionka odsunąć od sprawy z powodu zaniedbań i jakichś niemożliwych do udowodnienia oskarżeń wobec biednych rosyjskich kontrolerów? :nevreness:

Przedstawienie kontrolerom zarzutu umyślnego sprowadzenia katastrofy w ruchu powietrznym jest, w świetle ujawnionych do tej pory dowodów i okoliczności, kompromitacją prokuratury. Nawet przyjmując zamiar ewentualny.

Jak najbardziej zasadne wydają się być natomiast zarzuty o nieumyślne sprowadzenie tego rodzaju katastrofy, które mieli przedstawione wcześniej.

Zmiana tych zarzutów, która faktycznie nie ma żadnego znaczenia gdyż nigdy nie zostaną one ogłoszone, wynika chyba z tego że pisowski zespół prokuratorów musiał się czymś wykazać, a nie ma za bardzo materiału dowodowego aby rozszerzyć krąg osób odpowiedzialnych za katastrofę. Więc z tego co mają chcą wyciagnac maksimum.

Edytowane przez Regis

ja pi****le

\duda nie lata bo komorowski nie latał

miejsc pamieci na swiecie jest bardzo wiele

a ile kurczaki jest równie ważnych dla Polski miejsc na świecie zeby tam wysyłac jako najwazniejszą osobe jedynie ambasadora?

czyli wazne jest pi****lenie o historii tylko przy okazji walki wyborczej?

mam szczerą nadzieje ze Ci nalezycie płacą albo choć jakąś premię dostaniesz za propagandę na takim bezmyślnym poziomie

Edytowane przez josephnba

ja pi****le

\duda nie lata bo komorowski nie latał

miejsc pamieci na swiecie jest bardzo wiele

a ile kurczaki jest równie ważnych dla Polski miejsc na świecie zeby tam wysyłac jako najwazniejszą osobe jedynie ambasadora?

czyli wazne jest pi****lenie o historii tylko przy okazji walki wyborczej?

mam szczerą nadzieje ze Ci nalezycie płacą albo choć jakąś premię dostaniesz za propagandę na takim bezmyślnym poziomie

Duda nie lata, bo prezydenci nie latają co roku w takie miejsca.

Rozumiem, że dopiero w tym roku tak zlekceważono Katyń, że pozwalasz sobie wyrażać oburzenie?

Nie mam pretensji do Komorowskiego o nielatanie do Smoleńska i tak samo nie mam o to pretensji do Dudy. Ty natomiast masz dopiero pretensje wtedy, kiedy Duda zaczyna traktować Katyń, tak jak Komorowski. To kto uprawia propagandę? Ja czy Ty? No i nie odpowiadasz na pytania, które zadaję, najwyraźniej nie wiesz co odpisać.

nigdzie nie napisałem ze mam do dudy pretensje, dwa posty temu napisałem co myślę

jedynie nie podoba mi sie ze najważniejsze osoby w państwie, wszystkie najważniejsze są na krakowskim, a w miejscu kaźni i późniejszej katastrofy nie ma nikogo

a najgorsze jest, że tak sie najwidoczniej dzieje od lat i teraz jak sprawdziłem kilka lat wstecz niestety jest to normą

Mi z punktu widzenia wyborcy sie nie podoba marginalizowanie Katynia, oglądając tego dnia informacje, wiadomosci czy fakty mozna było zauważyć, ze Katyniowi poświęcono kika minut, a obchodom smoleńskim pół programu

i to jest smutne, a także niewątpliwie przerażające

Edytowane przez josephnba

nigdzie nie napisałem ze am do dudy pretensje, dwa posty temu

jedynie nie podoba mi sie ze najwazniejsze osoby w panstwie, wszystki najwazniejsze liża dupy swoimn wiernym z sekty pomoijajac kompletnie duzo wazniejsze w naszej historii wydarzenie. Nie musiał tam lecieć Duda, ale nie wysłanie nikogo, daje do myskenia, tym bardziej, ze wszyscy ministrowie etc byli na krakowskim przedmieściu

Mi z punktu widzenia wyborcy sie nie podoba marginalizowanie Katynia po to zeby sekta miała pozywkę

No to Duda wysłał swojego bliskiego doradcę, ministra to mogła wysłać co najwyżej Szydło.

Myślisz, że CI ministrowie byli tam, bo ktoś im kazał, czy dlatego bo odczuwali taką potrzebę. Przecież ta tragedia dotknęła ich w pewnym sensie osobiście, więc trudno się dziwić, żeby brali udział w tych uroczystościach. 

No i pytanie kogo wysłały inne partie do Katynia? Przecież jeżeli chodzi o politykę historyczną, to nie żartuj, że inne partie bardziej się na tym skupią niż PIS. To już mnie się nie podoba taki nacisk na wielkie uroczystości związane z dosłownie każdą rocznicą historyczną, wieńce, kwiaty, kwiaty i wieńce i tak 3 razy w tygodniu.

No i nadal nie wiem, na jakiej podstawie twierdzisz, że mi płacą, albo że jestem pisowskim trollem. Czy mógłbyś jakoś uzasadnić, dlaczego mnie w ten sposób obrażasz, porównując do PRL-owskiej frajerni itp.?

Przedstawienie kontrolerom zarzutu umyślnego sprowadzenia katastrofy w ruchu powietrznym jest, w świetle ujawnionych do tej pory dowodów i okoliczności, kompromitacją prokuratury. Nawet przyjmując zamiar ewentualny.

Jak najbardziej zasadne wydają się być natomiast zarzuty o nieumyślne sprowadzenie tego rodzaju katastrofy, które mieli przedstawione wcześniej.

Zmiana tych zarzutów, która faktycznie nie ma żadnego znaczenia gdyż nigdy nie zostaną one ogłoszone, wynika chyba z tego że pisowski zespół prokuratorów musiał się czymś wykazać, a nie ma za bardzo materiału dowodowego aby rozszerzyć krąg osób odpowiedzialnych za katastrofę. Więc z tego co mają chcą wyciagnac maksimum.

Zarzuty wobec kontrolerów były już zanim PIS przejął władzę to raz. Zarzuty przedstawił prokurator Pasionek, który zajmuje się tą katastrofą od samego początku to dwa ( te o umyślność). Nie sądzę, by rosyjscy kontrolerzy zrobili to specjalnie, co nie zmienia faktu, że w mojej opinii po ich stronie leży największa wina to trzy ( z czym rozumiem, ze można się nie zgadzać). Zarzut umyślności raczej nie do udowodnienia to cztery.

Reasumując zgadzam się z Tobą, że zarzuty o nieumyślne sprowadzenie tego rodzaju katastrofy są jak najbardziej zasadne.

No to Rafał Ziemkiewicz jest najwyraźniej takim samym smoleńskim sekciarzem, jak ja, bo jego zdanie w tej kwestii jest dokładnie, takie jak moje. Więc może jestem endekiem? :nevreness:

Nie ma to jak udokumentowana relacja z wiarygodnego źródła :nevreness:

Ziemkiewicz w kwestii Smoleńska też jest niezłym oszołomem (chociaż są więksi).

A co jest twoim zdaniem wiarygodnym źródłem? Sam fakt pracy dla Polsatu dyskredytuje Wiktora Batera?

W ogóle ty masz ciekawe podejście do oceny wiarygodności źródeł oraz do domniemania niewinności. Przykładowo twierdzisz, że wobec Kurskiego powinniśmy stosować domniemanie niewinności, chociaż trzech świadków potwierdziło słowa Lisa, że Jacuś faktycznie wypowiedział słowa ,,ciemny lud to kupi". Z drugiej strony co jakiś czas wspominasz jak to za rządów PO robili przekręty chociaż agent Ziobro Ziobro Siedem przez dwa lata nic na nich nie znalazł (Nowak za zegarek został skazany jeszcze za rządów PO :nevreness:). Czyli takie wybiórcze traktowanie prawa i sprawiedliwości. :nevreness::moon::panda::peaceful:

Ziemkiewicz w kwestii Smoleńska też jest niezłym oszołomem (chociaż są więksi).

A co jest twoim zdaniem wiarygodnym źródłem? Sam fakt pracy dla Polsatu dyskredytuje Wiktora Batera?

W ogóle ty masz ciekawe podejście do oceny wiarygodności źródeł oraz do domniemania niewinności. Przykładowo twierdzisz, że wobec Kurskiego powinniśmy stosować domniemanie niewinności, chociaż trzech świadków potwierdziło słowa Lisa, że Jacuś faktycznie wypowiedział słowa ,,ciemny lud to kupi". Z drugiej strony co jakiś czas wspominasz jak to za rządów PO robili przekręty chociaż agent Ziobro Ziobro Siedem przez dwa lata nic na nich nie znalazł (Nowak za zegarek został skazany jeszcze za rządów PO :nevreness:). Czyli takie wybiórcze traktowanie prawa i sprawiedliwości. :nevreness::moon::panda::peaceful:

No to jestem w kwestii Smoleńska mniej więcej takim samym oszołomem, jak Ziemkiewicz.

Wiarygodnym źródłem jest dla mnie na przykład nagranie z kwietnia 2010 na temat tego, że wnioski z komisji polskiej mają się pokrywać z wnioskami z komisji rosyjskiej, które wrzuciłem wcześniej. 

Prawie 2 lata, czyli od 4 marca 2016 do? Wiele przekrętów PO znam ze szczebla samorządowego, więc wyroki mi nie są potrzebne. Odnośnie innych afer, to jakie konkretnie masz na myśli przekręty, o które oskarżam PO?

powtarzam- nie masz uprawnień, dowodów i nie przprowadziłeś badań zeby stawiać tezę o winie kontrolerów przy jednoczesnym umniejszaniu roli w katastrofie pilotów

nie masz wiec nie pierdol!

Jakie uprawnienia powinienem mieć, żeby móc mieć opinię na temat tego, co uważam za przyczynę katastrofy? :nevreness:

Czy upublicznione stenogramy rozmów z wieży to dowody, czy raczej nie? Czy skoro na podstawie tych dowodów prokuratura postawiła zarzuty to można mieć opinię, że są winni, czy nie bardzo? Jakie badania masz na myśli?

Przy jakim umniejszaniu roli pilotów? A jak duża ta rola była Panie Ekspercie z uprawnieniami, dowodami po przeprowadzonych badaniach, że ich rolę tak strasznie umniejszyłem, oceniając ją jako trzecią w kolejności po kontrolerach ( co potwierdza swoimi zarzutami prokuratura) i zaniedbaniach organizacyjnych ( co potwierdza swoimi zarzutami prokuratura)?

powtarzam- nie masz uprawnień, dowodów i nie przprowadziłeś badań zeby stawiać tezę o winie kontrolerów przy jednoczesnym umniejszaniu roli w katastrofie pilotów

nie masz wiec nie pierdol!

W marcu 2015 roku Prokuratura Wojskowa stwierdziła, że za katastrofę odpowiadają piloci, organizacja lotu i kontrolerzy w wieży. Tutaj link z Newsweeka, żeby nie było, że informacja jest z niewiarygodnego źródła.

http://www.newsweek.pl/polska/prokuratura-opublikowala-nowe-informacje-o-sledztwie,artykuly,359876,1.html

Napisałem w tym wątku, że w pierwszej kolejności obwiniam kontrolerów, w drugiej organizację lotu, a w trzeciej pilotów. Wskazuję dokładnie te same 3 przyczyny katastrofy co prokuratura. Nawet słowem nie wspomnę, że piloci są niewinni, a o katastrofy doprowadził zamach z użyciem bomby termobarycznej, jak twierdzi pisowska komisja, a mimo to nazywasz mnie tubą PIS i pisowskim trollem. Masz mózg, to zacznij go używać, a nie nazywasz mnie tubą PIS, bo powtarzam to, co stwierdziła prokuratura za rządów PO.

ja nikogo i w żadnym stopniu nie obwiniam, bo nie mam podstaw, nie wiem czy bardziej zawinili piloci czy kontrolerzy, wielu pilotów twierdzi ze głos decydujący ma zawsze pilot, wielu innych twierdzi ze informacje z wierzy sa kluczowe dla podjęcia decyzji, jeszcze inni twierdzą, ze w przeszłości kaczyński wywierał naciski na pilota (stad przypuszczenie krążące od lat że mogło tak byc i tym razem)

wiem jedynie ze prawdy najprawdopodobniej nie poznamy nigdy

Rosjanie mają swoją wersję, lasek swoją a macierewicz szuka potwierdzenia swojej, i to ostatnie jest najzabawniejsze

Zarzuty wobec kontrolerów były już zanim PIS przejął władzę to raz. Zarzuty przedstawił prokurator Pasionek, który zajmuje się tą katastrofą od samego początku to dwa ( te o umyślność). Nie sądzę, by rosyjscy kontrolerzy zrobili to specjalnie, co nie zmienia faktu, że w mojej opinii po ich stronie leży największa wina to trzy ( z czym rozumiem, ze można się nie zgadzać). Zarzut umyślności raczej nie do udowodnienia to cztery.

Reasumując zgadzam się z Tobą, że zarzuty o nieumyślne sprowadzenie tego rodzaju katastrofy są jak najbardziej zasadne.

Ja nie uważam, aby główną przyczyną katastrofy były zaniedbania kontrolerów. Gdyby piloci przeżyli to, niestety kpt. Protasiuk również powinien być pociągnięty do odpowiedzialności karnej za nieumyślne sprowadzenie katastrofy w ruchu powietrznym. To on bowiem był odpowiedzialny za ostateczną decyzję w kwestii lądowania.

Moim zdaniem katastrofa była zbiegiem szeregu okoliczności, takich jak atmosfera wytworzona głównie przez braci Kaczyńskich (wojenka z Tuskiem kto jest ważniejszy i czyja wizyta jest ważniejsza - tutaj wina po obu stronach, incydent w Tbilisi), błędy konrolerów i załogi, pogoda.

Wyobrażam sobie, że na kpt. Protasiuku ciążyła ogromna presja aby lądować w tych trudnych warunkach. Zgadzam się również, że gdyby do lądowania nie doszło to PIS zrobiłby z tego kolejną gównoburzę. Osobiście uważam też, że były naciski (prośby, polecenia,sugestie) w końcowej fazie lotu, aby lądować - choć chyba twardych dowodów na to nie ma. Dlatego daleki jestem od obarczania odpowiedzialnością kpt. Protasiuka za tę katastrofę, niemniej na gruncie prawnym zapewne musiałby odpowiadać.

PO popełniła wiele błędów w kwestii wyjaśnienia przyczyn katastrofy, PIS się kompromituje okropnie i niestety oddala się od wyjaśnienia czegokolwiek. Usilne próby udowodnienia z góry przyjętych założeń są żenujące. Dlatego w kwestii wyjaśnienia przyczyn nie mam już żadnych oczekiwań.

Chciałbym jedynie, aby ustalono i rozliczono osoby odpowiedzialne za:

- skandaliczną identyfikację i złożenie zwłok do grobów

- oddanie pełnej inicjatywy dowodowej i w zasadzie całości śledztwa stronie rosyjskiej, bez żadnego wpływu na przebieg czynności ze strony polskiej czy instytucji międzynarodowych

ja nikogo i w żadnym stopniu nie obwiniam, bo nie mam podstaw, nie wiem czy bardziej zawinili piloci czy kontrolerzy, wielu pilotów twierdzi ze głos decydujący ma zawsze pilot, wielu innych twierdzi ze informacje z wierzy sa kluczowe dla podjęcia decyzji, jeszcze inni twierdzą, ze w przeszłości kaczyński wywierał naciski na pilota (stad przypuszczenie krążące od lat że mogło tak byc i tym razem)

wiem jedynie ze prawdy najprawdopodobniej nie poznamy nigdy

Rosjanie mają swoją wersję, lasek swoją a macierewicz szuka potwierdzenia swojej, i to ostatnie jest najzabawniejsze

A ja obwiniam tych, których obwinia prokuratura i prowadziłem dyskusję z darkonzą, w jakim stopniu rozkłada się obciążenie tą winą pomiędzy te 3 podmioty wskazane przez prokuraturę, a Ty tu wyskoczyłeś z jakimś hejtem na mnie, nie za bardzo wiadomo dlaczego. Najśmieszniejsze w Twoich oskarżeniach jest to, że cały temat zaczął się od tego, że napisałem po co komisja Macierewicza lansuje takie bezsensowne teorie bez twardych dowodów bez możliwości podjęcia dalszych sensownych działań. 

Ja nie uważam, aby główną przyczyną katastrofy były zaniedbania kontrolerów. Gdyby piloci przeżyli to, niestety kpt. Protasiuk również powinien być pociągnięty do odpowiedzialności karnej za nieumyślne sprowadzenie katastrofy w ruchu powietrznym. To on bowiem był odpowiedzialny za ostateczną decyzję w kwestii lądowania.

Moim zdaniem katastrofa była zbiegiem szeregu okoliczności, takich jak atmosfera wytworzona głównie przez braci Kaczyńskich (wojenka z Tuskiem kto jest ważniejszy i czyja wizyta jest ważniejsza - tutaj wina po obu stronach, incydent w Tbilisi), błędy konrolerów i załogi, pogoda.

Wyobrażam sobie, że na kpt. Protasiuku ciążyła ogromna presja aby lądować w tych trudnych warunkach. Zgadzam się również, że gdyby do lądowania nie doszło to PIS zrobiłby z tego kolejną gównoburzę. Osobiście uważam też, że były naciski (prośby, polecenia,sugestie) w końcowej fazie lotu, aby lądować - choć chyba twardych dowodów na to nie ma. Dlatego daleki jestem od obarczania odpowiedzialnością kpt. Protasiuka za tę katastrofę, niemniej na gruncie prawnym zapewne musiałby odpowiadać.

PO popełniła wiele błędów w kwestii wyjaśnienia przyczyn katastrofy, PIS się kompromituje okropnie i niestety oddala się od wyjaśnienia czegokolwiek. Usilne próby udowodnienia z góry przyjętych założeń są żenujące. Dlatego w kwestii wyjaśnienia przyczyn nie mam już żadnych oczekiwań.

Chciałbym jedynie, aby ustalono i rozliczono osoby odpowiedzialne za:

- skandaliczną identyfikację i złożenie zwłok do grobów

- oddanie pełnej inicjatywy dowodowej i w zasadzie całości śledztwa stronie rosyjskiej, bez żadnego wpływu na przebieg czynności ze strony polskiej czy instytucji międzynarodowych

Oczywiście, że piloci, gdyby przeżyli, również odpowiadaliby za katastrofę, podobnie jak kontrolerzy i organizatorzy lotu. Natomiast denerwuje mnie podawanie nieprawdziwych przykładów na ich winę, bo komendy terrain ahead i pull up + późniejsze przestawienie wskaźników, by te komendy się nie pojawiały nie świadczą o winie pilotów. Te komendy pojawiałyby się przy każdym zbliżeniu do ziemi i każdym lądowaniu również prawidłowym, a głównie te komendy w opinii publicznej świadczą o winie pilotów. Warunku były poniżej wymaganych, ale lotnisko nie zostało zamknięte.

Na naciski Kaczyńskiego, mimo stenogramów, dowodów nie ma najmniejszych. Incydent z Tbilisi był, pilot nie miał z tego powodu żadnych nieprzyjemności, a nawet dostał order. Oczywiście dla kapitana świadomość tego incydentu była stresująca, ale w żaden sposób nie można z tego wyciągać wniosku, że winny był prezydent, bo cała jego wina polegała na tym, że wsiadł do samolotu.

Możliwe, że PIS zrobiłby z tego gównoburzę, gdyby pilot nie wylądował, ale procedury były po stronie pilota i poza gównoburzą PIS nie mógłby mu nic zrobić.

PIS próbuje dopasować materiał dowodowy do postawionej tezy. Fajnie by było, gdyby komisje się ze sobą spotkały i przedyskutowały obie wersje. Moim zdaniem obie próbowały dopasować się do tezy, jedna rosyjskiej, druga Macierewiczowskiej, ale z pewnością obie posiadają ekspertyzy i badania, które do prawdy mogłyby nas przybliżyć. Fajnie by było, gdyby była jakaś dyskusja, czy debata, a nie to co się dzieje aktualnie, czyli całkowite dyskredytowanie obu komisji przez zwaśnione strony.

No i o działania PO po katastrofie mam największe pretensje. Identyfikacja, groby, oddanie śledztwa to są rzeczy, za które powinna zostać wyciągnięta odpowiedzialność. Donald Tusk w imię obamowskiego resetu z Rosją podtrzymywanego przez liberalną Europę, aby nie stracić swojej pozycji na scenie europejskiej wpisał się w narrację przyjaciół Rosjan ( mam nadzieję, że pamiętacie jeszcze, jak liberałowie oceniali Rosję przed Krymem?). Ponadto wizja potencjalnego zamachu bardzo go przerażała, zrobił wszystko, żeby politycznie nie było żadnych problemów, sprawę jak najszybciej zakończyć i podziękować. A to, że Kaczyńskiego trzymano kilka godzin przed Smoleńskiem, żeby Tusk mógł sobie zrobić sesję zdjęciową z Putinem to był szczyt chamstwa w jego wykonaniu i początek robienia sobie PR na sprawie tej katastrofy. I to miałem na myśli pisząc, że Tusk w imię europejskiej kariery zlał katastrofę smoleńską ciepłym moczem i uprawiał na niej politykę. Wszystko było robione na wariackich papierach, a z tych którzy to widzieli i głośno o tym mówili zrobiono oszołomów. O to mam ogromny żal do PO.

PiS używa katynia (jak i prawie wszystkiego innego) tylko po to, aby ugrać kapitał polityczny:

To akurat prawda, że PIS traktuje politykę historyczną, jako narzędzie do pozyskiwania wyborców. 

Natomiast Smoleńska używa wbrew jakimkolwiek zasadom PR, to jest sprawa na której regularnie tracą i śmiem twierdzić, że dzięki polityce PIS w sprawie katastrofy PO tak długo utrzymała się przy władzy.

Edytowane przez fluber

Ja tam straciłem przez Smolenśk resztki szacunku do klasy politycznej. Miałem nadzieję, że dla WŁASNEGO BEZPIECZEŃSTWA politycy poważnie zajmą się wyjaśnieniem tej sprawy aby podobne (w miarę możliwości) nie miały miejsca. Przeliczyłem się. Jeśli więc oni siebie samych nie szanują, to czemu ja ich mam szanować?

A jakby się nie odwoływali to na kogo głosowałby toruński elektorat i słuchacze Radia Maryja? Na PO, Nowoczesną, Kukiza, czy SLD?

Słucham regularnie Radia Maryja i szczerze to nigdy nie słyszałem, że mówią tam, że Żydzi to zło itd. Tam są standardy wyższe niż w TVP i TVP w tej chwili. Profesor Wolniewicz kiedyś wspominał, że wszyscy mu mówili, że w Radiu Maryja to tylko antysemityzm i ksenofobia, więc z ciekawości posłuchał i mimo, że nie wierzy w Boga, to słucha do tej pory, bo to najbardziej wiarygodne źródło informacji :nevreness:

głosował na LPR ;]

jak jeżdżę A1 to między Świeciem a Lubiczem łapie mi tylko Radio Maryja i chyba Czwórka , czasami słuchałem Radio Maryja i było jak pisałem ,widocznie miałem akurat pecha ;]

Profesora Wolniewicza lubię i cenię ale on też ma swoje poglądy ;] a Profesor Friszke nie słucha Radio Maryja i co wtedy ? ;]

w Maszkowicach dokonuje się rewolucja historii ziem polskich a my tutaj a wypadku lotniczym rozmawiamy ;]

http://wpolityce.pl/smolensk/335691-ujawniamy-makabryczne-odkrycie-po-ekshumacji-ofiary-1004-oto-do-czego-byli-zdolni-rosjanie-dzieki-zakazowi-otwierania-trumien

Niech nikt mi nie wmawia, że jestem nienormalny, bo chcę żeby za coś takiego pociągnięto kogoś do odpowiedzialności.

dwie głowy w jednej turmie? OJP. nic dziwnego, że niektórzy podnosili larum, gdy zapadła decyzja o ekshumacjach. za takie coś powinny polecieć głowy...

Edytowane przez lorak

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.