Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

No musze przyznać , że uprawiasz niezłę ekwilibrystykę

Tusk wygra to Pis zyska ale jak nie wygra to też zyska. Normalnie co by nie zrobili to zyskują

A tak poważnie to masz jakieś twarde dowody na to że ten ruch w ogóle jest zauważony w Unii na poziomie tych eurosceptyków, że liczące się media krytykują Unię za głosowanie na Tuska?

PS co do Twojego punktu 5 to przecież dziś tez Tusk jest pewniakiem do wygranej więc nadal nie widze jaki to genialny ruch zrobiło PIS skoro postawiło na przegraną sprawe i jeszcze w to się mocno angażują

A sukces będzie odtrąbiony bo Pis przegra ... Nie widzisz tego że Pis się właśnie ośmiesza i daje argumenty PO do pokazania że są oderwani od realiów? Gdyby nic nie robili wygrana Tuska była marginalna a tak to sami dają argument Pis przegrał PO wygrało ( choć w realu to PO nie ma nic wspólnego z wyborem Tuska)

No ale wygrana Tuska była pewna na 100%, więc PIS jakby nic nie zrobił to by na pewno nic nie zyskał. Właśnie dlatego mi się ten ruch podoba, bo niezależnie od tego, czy wygra Tuska, czy ktoś inny, czy nawet JSW, to za każdym razem PIS zyskuje na którymś z pól, w których chce coś ugrać. Albo zyska w polityce reformowania UE, albo na krajowym podwórku. Gdyby nic nie zrobił, to nie zyskałby ani tutaj, ani tutaj. Dla mnie to ruch win-win.

Ale o jakich mediach mówisz? Przecież aktualnie media napiszą taką narrację, jaka będzie im pasować. Natomiast poważne media już zaczęły mówić o rozważaniu innych kandydatur (premier Irlandii, premier Estonii), więc sprzeciw Warszawy okazał się nad wyraz zauważalny. Tusk nadal jest faworytem, ale z pewnością sprzeciw Polski nie pozostanie bez echa i reformatorzy UE dostaną kolejny argument w dyskusji za reformami.

Nie wierzę, że wygrana Tuska w wyborach na szefa RE jest w stanie skłonić kogokolwiek do zmiany z głosowania z PIS na PO. Jak to uzasadniasz? Którą grupę wyborców miałoby to przekonać?

No ale wygrana Tuska była pewna na 100%, więc PIS jakby nic nie zrobił to by na pewno nic nie zyskał. Właśnie dlatego mi się ten ruch podoba, bo niezależnie od tego, czy wygra Tuska, czy ktoś inny, czy nawet JSW, to za każdym razem PIS zyskuje na którymś z pól, w których chce coś ugrać. Albo zyska w polityce reformowania UE, albo na krajowym podwórku. Gdyby nic nie zrobił, to nie zyskałby ani tutaj, ani tutaj. Dla mnie to ruch win-win.

Ale o jakich mediach mówisz? Przecież aktualnie media napiszą taką narrację, jaka będzie im pasować. Natomiast poważne media już zaczęły mówić o rozważaniu innych kandydatur (premier Irlandii, premier Estonii), więc sprzeciw Warszawy okazał się nad wyraz zauważalny. Tusk nadal jest faworytem, ale z pewnością sprzeciw Polski nie pozostanie bez echa i reformatorzy UE dostaną kolejny argument w dyskusji za reformami.

Nie wierzę, że wygrana Tuska w wyborach na szefa RE jest w stanie skłonić kogokolwiek do zmiany z głosowania z PIS na PO. Jak to uzasadniasz? Którą grupę wyborców miałoby to przekonać?

Dlatego że Pis wygrywał bo przekonał do siebie centrowych wyborców , którzy byli zmęczeni sytuacja wewnętrzną ale którzy zasadniczo są za Unią w tej formule jaka jest

Akcja z JSW jest w centrum odbierana raczej jako antypolska bo osłabia szanse jedynego realnego kandydata.. I pokazuje małą skuteczność ich polityki. A nikt nie lubi popierać tych co przegrywają

Powtarzanie jak mantra w każdej rozgłośni przez każdego polityka Pisu że Tusk jest antypolski albo takie brednie jak Czarneckiego że Tuska popierają te kraje które najwięcej straciły po dojściu Pisu do władzy pokazuje że Pis wszedł na poważnie w tę akcję. Jest All in i jak przegra to boleśnie. Nie będa mogli nagle mówić nic sie nie stało

No i przy tej okazji zapewniają triumfalny powrót Tuska do Polski , gdzie będzie przypominał non stop tę porażkę Pisu - jak go chcieli blokować itp

Pis jak na razie to nawet w przychylnych sobie mediach ( niektorych ) ma krytyczne artykuły w tym aspekcie

Jak dla mnie Pis przegrał tym ruchem na każdym froncie

A z tym premierem Irlandii to zakładam, że żartujesz bo w irlandzkiej prasie jest napisane , że on ma szansę tylko jeśli Tusk zrezygnuje sam

A liberałowie jako mało liczący się w PE wysuwają kandydatów zawsze i to nie ma nic wspólnego z decyzją Polski

Edytowane przez ely3

Nigdy dotąd nie wybrano szefa RE przy sprzeciwie kraju, z którego kandydat pochodzi i PIS świetnie wskoczył w  ten precedens pokazując Eurosceptykom, że UE wcale nie liczy się z rządami krajów członkowskich tylko tworzy własną klikę/mafię.

Nigdy dotąd nie wybrano ani nawet nie zgłaszano jako kandydata na szefa RE kogoś kto nie był premierem/prezydentem?

W takim razie ja mogę napisać, że PiS pokazuje Euroentuzjastom, że ma gdzieś Europę i tylko bawi się polityką, wkurzając wszystkich dookoła i psując Europę. To nie jest kandydatura na serio, nie chodzi o wygraną, jakąś zmianę w Europie (PiSowi na tym nie zależy, wolą by się sama rozpadała) tylko o prowadzenie swoich nędznych gierek, próbując udupić Tuska, rozwalić PO, ponazywać kogoś ,,niemieckim" kandydatem (sami jeżdżą niemieckimi samochodami - to im nie przeszkadza?), wybielając siebie od zarzutów, że nie głosują na polskiego kandydata. Niby polityka europejska a skierowana tylko ku Polsce. Nędzne polskie piekiełko - żałośnie słabe i bez klasy. To tylko moja opinia.

Pis dziś rano chyba się jeszcze bardziej pogrąża bo oficjalnie poinformował Unię ,,że w przypadku wyboru Tuska chcą walczyć o jednomyślność mimo, że prawnicy mówią że nie ma na to szans.

Ich zaciekłość w anty Tuskowaniu naprawdę nie jest winwin jak twierdzi Fluber tylko zwykła zawiścią i właśnie w imię tej zawiści rozwalili sobie dobre relacje z Czechami i Słowakami

Hasła typu polski rząd nie zaakceptuje szefa którego nie popiera brzmią już coraz bardziej śmiesznie. W końcu wojna otwarta z Unią jest Polsce średnio potrzebna bo Unia ma w cholerę argumentów choćby zaczną szczegółowo sprawdzać wydawaną pomoc a bez niej inwestycje nie ruszą i PiS dostanie suma sumarum po tyłku a zniechęcenie w Unii do Szydło rośnie w sposób astronomiczny

PiS tym posunięciem walczy o poparcie w kraju. wczoraj w TVN pokazali sondaż, według którego aż 41% nie chce, aby rząd poparł Tuska. to jest bardzo dużo biorąc pod uwagę, że to w większości musi być ten twardy elektorat.

dokładnie. w dodatku Tusk zostaje w Brukseli a nie wraca na białym koniu.

Ja pierdolę. Za co nas pokarano takimi imbecylami? Kto na nich głosował? Ja rozumiem, że wiele rzeczy PO mogło się nie podobać, ja też zaliczam się do tych, którzy bardzo chętnie by rozliczyli Sikorskich i inny burżujów z ich słów (zaznaczam. Nie mam na myśli tu jakiś chorych wizji trybunału stanu, rozstrzeliwania, publicznego biczowania, ale takich ludzkich rzeczy: wywalić z życia politycznego hołotę, przyjrzeć się kompetencją, Sikorskiemu i podobnym pojechać po prywatnej kasie za te wszystkie ośmiorniczki i inne fikuśne zachcianki), ale do cholery co to miał być za pomysł? Że niby co, będziemy ujadać z kuwety (taka pozycja Jarusia i jego pupilków) licząc, że ktoś w jadalni przy stole usłyszy i się przejmie? Chryste panie! Nie dość, że każdy ma w głębokim poważaniu pis, jarka, cała tą niedoedukowaną bandę, która nie wie w jakim świecie żyje, to teraz jeszcze uderzają już otwarcie w UE. Od początku było wiadomo, że nikt ich nie poprze, że nie mają szans. Więc po cholerę jeszcze robić bezsensowny jazgot w sprawie, gdzie nic nie dało się ugrać? Znaczy ugrać dla Polski, tak dla obywatela, czy ogólnie instytucji, budżetu. Bo jak sobie mały człowiek ego podbudował to może i się lepiej dzisiaj czuje, cholera go wie. Może futerko kota dziś jakby gładsze, a z kuwety nic nie czuć. Kto wie?

Na początku byłem dość stonowany w sprawie rządów PiS, czekałem, chciałem dać im czas, liczyłem że może nie da się być bardziej bezczelnym niż Platforma. Ale wiecie co? Głupi byłem strasznie. Wszystko to, co uosabia pis i jego wyborcy to jakaś spierdolina umysłowa. Jeszcze jakiekolwiek tłumaczenia, że to jest sytuacja win-win dla tych baranów? Co jest, k****? Zrobili z kraju pośmiewisko, pokazano im oficjalnie, że nawet partnerem do rozmów nie są, Wolskiego nie zaproszono na obrady. Oszczano ich (zresztą słusznie), a tutaj wpada wesoły fluber i mówi, że oooo ale pis to dobrze pociągnąl. Nie muszę mówić chyba tutaj żartu łóżkowego, bo nasuwa się sam. 

Głupota pisu, głupota wszystkich, od Kaczyńskiego, przez ministrów, po wsiowych sołtysów mnie poraża. I teraz naprawdę zaczynam się obawiać, w jakiej sytuacji nasza gospodarka i pozycja międzynarodowa się znajdzie po kolejnych latach rządzenia tego gabinetu klaunów. k****. pierdolona. niekompetencja. z każdej.jebanej.strony.

ps a najbardziej denerwujące jest to, że za 2 lata powiedzą, że robią program 550+ i milion grażyn i januszów się rzuci do urn, bo pomyśli, że przecież jak im za darmo dodrukują i dadzą to fajnie, będzie czym za kredyt na Golfa IV poświadczyć albo na telewizor na ścianę 50', bo Kowalsky spod czwórki ma 49' tylko penis złamany. Tacy to ludzie. I takimi wyborcami gardzę jak Luisem Suarezem i Diego Costą razem wziętymi :) Dziękuję.

Edytowane przez Tomek9248

a tutaj wpada wesoły fluber i mówi, że oooo ale pis to dobrze pociągnąl. Nie muszę mówić chyba tutaj żartu łóżkowego, bo nasuwa się sam. 

Moje słowa były aktualne wczoraj, to co dzisiaj rano jebnął Waszczykowski o tym, że nie podpiszemy protokołu, to szkoda słów.

Mimo wszystko w polityce wewnętrznej i tak PIS trochę ugrał, co pokazują sondaże, ale po tym, co rano odwalili, to zamiast pokazania realnego problemu w Unii zrobili z siebie dokładnie to samo, co Platforma z Nowoczesną zrobiły w grudniu w sejmie... Nawet Orban się od nas odciął po porannej akcji.

To mniej więcej pokazuje moje aktualne zdanie na tę kwestię.

Natemat.pl to jakies lewackie pisemko/strona? Przejrzałem tam komentarze i aż sie żyć odechciewa, ludzie piejący z zachwytu, oczekujący na jakiś triumfalny powrót tuska w 2019, ja pi****le, w tym kraju nigdy nie będzie dobrze. Coraz bardziej się przekonuje, że tak jak robi Cejrowski czyli wypierdala do Arizony i ma tam spokój to najlepsza opcja na życie dla Polaka

Natemat.pl to jakies lewackie pisemko/strona? Przejrzałem tam komentarze i aż sie żyć odechciewa, ludzie piejący z zachwytu, oczekujący na jakiś triumfalny powrót tuska w 2019, ja pi****le, w tym kraju nigdy nie będzie dobrze. Coraz bardziej się przekonuje, że tak jak robi Cejrowski czyli wypierdala do Arizony i ma tam spokój to najlepsza opcja na życie dla Polaka

Pytasz o stronę Tomasza Lisa, czy jest lewacka? :nevreness:

Kaczyński jest odklejony, twierdzi że Polska odzyskuje podmiotowość :D wiadomo że to dla plebsu ale jeśli jest dobrym taktykiem to wiedział że Tusk zostanie. a co oznacza Tuska dla UE? praktycznie nic tylko przedłużenie myśli niemieckiej a ta idzie w kierunku rozbicia UE i ustanowienie hegemona w postaci Rzeszy . ale jeden głos przeciw to jednak wstyd :) mogliby się chociaż wstrzymać

W sumie dobre. Mnie tylko razi to co jest w tym wszystkim prawdziwe "Sam pomysł, by Polska nie poparła kandydatury Donalda Tuska, był sprytnym politycznym rozdaniem, które mogło przynieść PiS korzyści".

Dla PiSu, nie dla Polski, nie dla Polaków - dla PiSu. I to jest faktycznie dobre podsumowanie.

Nie zdziwiłbym się gdyby to jednak było prawdziwe. Coś jest w tym przejęzyczeniu ,, nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne a białe jest białe", ,,ciemny lud to kupi".

Prawdziwy Polak to Polak, który emigruje :) Coś w tym jest, coś w tym jest.

Daj na luz, wstaw sobie w innym momencie czasowym zamiast natemat - dorzeczy i zamiast Tuska - Kaczyńskiego. Podobnie?

Dlaczego przeszkadza Ci, że komuś to się podoba, chyba to ich sprawa? Ma się podobać tylko jedna partia a jak się nie podoba to...? Chyba nie takiej Polski chcesz? Czy chcesz?

A nawet jak to Ci się wydaje głupie to pozwól im być głupim tak jak inni pozwalają Tobie.

Prawdziwy Polak to Polak, który emigruje :smile: Coś w tym jest, coś w tym jest.

Daj na luz, wstaw sobie w innym momencie czasowym zamiast natemat - dorzeczy i zamiast Tuska - Kaczyńskiego. Podobnie?

Dlaczego przeszkadza Ci, że komuś to się podoba, chyba to ich sprawa? Ma się podobać tylko jedna partia a jak się nie podoba to...? Chyba nie takiej Polski chcesz? Czy chcesz?

A nawet jak to Ci się wydaje głupie to pozwól im być głupim tak jak inni pozwalają Tobie.

akurat DoRzeczy nie jest jakoś mocno pro PIS jak niezależna.pl czy wSieci, więc możesz rozbić o kant dupy swoją gadke, a dlaczego mi to przeszkadza? Nie przeszkadza mi to, dziwi mnie po prostu, że ludzie sie cieszą z powodu re-elekcji faceta, który dużo więcej im zabrał niż dał. I mógłbys juz przestać byc taki dyplomatyczny i pokazać swoje prawdziwe oblicze(tak joseph to do Ciebie też) bo chyba wszyscy to w temacie widzą, że chciałbyś pocisnąć kilku osobom, ale się wstydzisz

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.