Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

https://twitter.com/pikus_pol/status/827843209065877504

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,samorzadowcy-przeciwko-zmianom-granic-stolicy-apel-do-premier,223240.html

Także tego, gminy podwarszawskie widać wyraźnie, że nie chcą iść do Warszawy "za wszelką cenę". Jeśli miałoby to być robione dla korzyści tych gmin to tak po prostu by oficjalnie zapytano je o zdanie, włączono je w jakiś sposób w ten proces tak aby miały coś do powiedzenia o warunkach. A tak to syf się zrobi i 11 ulic Jana Pawła II w stolicy.

Jak burmistrzowie PO, którzy publicznie mówili, że dołączą do Warszawy, jak tylko będzie taka możliwość teraz z panią HGW robią jakieś oświadczenia, a Sasin traktuje ludzi, jak idiotów mówiąc, że PIS nie ma w tym żadnego politycznego interesu, to ja się przestaję interesować tym gównem. Nie jestem z Warszawy, niech się bawią swoimi łopatkami sami. 

Im dłużej Kukiz jest w sejmie tym bardziej widać, ze w sprawach partyjno - ustrojowych ma 100% racji.

Cały ten pomysł jest z dupy wzięty. Jeżeli pionki z pisu sięgnęłyby do literatury i aktualnych trendów i wytycznych urbanistycznych dowiedzieli by się, że miasto-metropolia to miasto, które w swoim obszarze oddziaływania funkcjonalnego skupia tereny zurbanizowane o zamieszkane przynajmniej przez 500 tys. osób, oraz te osoby powinny w dużej części utrzymywać się z działalności pozarolniczej. W Polsce mamy 10 metropolii, tak, Warszawa jest metropolią.

Dwa, obszar funkcjonalny ośrodków wojewódzkich (czyli obszar metropolitalny) rozumiany jako zasięg oddziaływania funkcji ośrodka centralnego, swego rodzaju system wzajemnego oddziaływania i powiązań społeczno-gospodarczo, jest obowiązkowo określany z poziomu Rady Ministrów w planach zagospodarowania województwa na podstawie koncpecji przestrzennego zagospodarowania kraju. Więc tak, nie dość, że teoretycznie Warszawa jest już metropolią to GRANICE OBSZARU METROPOLITALNEGO SĄ WYZNACZONE W POLSKIM PRAWIE.

Żeby było jeszcze śmieszniej to przecież chyba już za rządów PiS wprowadzono w życie ustawę o związkach metropolitalnych. Mówi ona między innymi o obowiązkowym utworzeniu ramowego studium kierunków zagospodarowania, powołuje zarząd złożony z przedstawicieli każdej gminy związku oraz przedstawicieli powiatów, których choć 1 gmina wchodzi w skład związku. Wymagania do utworzenia oficjalnej struktury: zgoda 70% gmin i 50% powiatów, które zostaną "zahaczone". Ramowe studium jest dokumentem wiążącym dla wójtów/burmistrzów/prezydentów miast. Ustalenia w nim zawarte dotyczące przeznaczenia i proporcji zagospodarowania terenów, ochrony systemów cennych przyrodniczo czy systemu infrastruktury i transportu publicznego MUSZĄ BYĆ zaimplementowane do studiów miejscowych, na podstawie których tworzy się plany miejscowe, które to są dokumentami prawa miejscowego obowiązującymi wszystkie podmioty. Zarówno publiczne jak i prywatne.

Po co wymyślać koło na nowo? Ba, koło z kantami. Czy oni tam za grosz rozumu nie mają i nie wiedzą co robią? Za skromnego tysiaka na miesiąc, nawet na zleceniu, mogę im takie oczywiste ozywistości konsultować pomiędzy siłownią, graniem w 2k, a oglądaniem meczów. Porażająco niski jest poziom tych figurantów na wiejskiej.

e// Teraz jeszcze sobie poczytałem trochę o tym projekcie. Miasto stołeczne ma stan się gminą miejską Warszawa. Przecież Warszawa jest miastem na prawach powiatu, czyli gminą miejską o kompetencjach równych powiatowi. Połączenie tych wszystkich jednostek w jedną stworzyli tylko wielki burdel. Panująca obecnie na świecie glokalizacja nie ma jakiś innych reguł w Polsce, bo Jarosław tak chce. Rozwój gospodarki zaczyna się u dołu, a zasada subsydiarności mówi jasno, że zadania powinni być wykonywane na najniższym możliwie szczeblu, żeby nie zawracać dupy tym wyższym i dlatego, że im bardziej lokalna sprawa, tym lepiej zrozumieją je władze spotykające się z nią na co dzień i dysponujące większą liczbą precyzyjnych opracowań. To jest głupota pisu. Zabieg czysto polityczny.

Mieszkańcom Warszawy i okolic powinno się wytłumaczyć, że funkcjonuje już obecnie ustawa, która ma za zadanie ograniczyć ich problemy związane z dojazdami i rozwojem budownictwa. Wystarczy stworzyć związek i zacząć procedować plan według ustawy PO, która idealna nie jest, ale jest dobra, jest efektem wieloletnich konsultacji i obserwacji. I nie, nigdzie nie ma tam mowy o łączeniu gmin w jedną, tylko o ścisłej współpracy w zakresie spraw o znaczeniu regionalnym.  Takie opracowania i badania interakcji i powiązań są wykonywane na bieżąco. Jestem pewien, że gdyby te puste głowy się trochę wysiliły to jeszcze w poniedziałek dostali by od PAN/UW szereg opracowań i zestawień dotyczących całego obszaru, a od wtorku samorządy mogłyby zasiąść do tworzenia wstępnych wytycznych do studium OF. Ale po co? Po co?

k****, niekompetencja jak ja pi****le. Gdzie ja żyję?

Edytowane przez Tomek9248

https://twitter.com/pikus_pol/status/827843209065877504

Jak burmistrzowie PO, którzy publicznie mówili, że dołączą do Warszawy, jak tylko będzie taka możliwość teraz z panią HGW robią jakieś oświadczenia, a Sasin traktuje ludzi, jak idiotów mówiąc, że PIS nie ma w tym żadnego politycznego interesu, to ja się przestaję interesować tym gównem. Nie jestem z Warszawy, niech się bawią swoimi łopatkami sami. 

Im dłużej Kukiz jest w sejmie tym bardziej widać, ze w sprawach partyjno - ustrojowych ma 100% racji.

To oddasz na niego głos w następnych wyborach? Pytam nie ze złośliwości, tylko z czystej ciekawości. 

Mimo całej sympatii i wiary w ich uczciwość, to raczej nie. Zależy z jakim programem pójdą do wyborów. 

Powiedziałeś, że Kukiz ma 100% racji w sprawach partyjno-ustrojowych. A Kukiz mówi w sprawach "partyjno-ustrojowych", że każdy program można sobie w tyłek wsadzić, ewentualnie się nim podetrzeć (ot efektywniejszy wariant), bo tylko ryje się zmieniają, a nieudolność i marnotrawstwo takie samo. Więc się zgadzasz, czy się nie zgadzasz?

Powiedziałeś, że Kukiz ma 100% racji w sprawach partyjno-ustrojowych. A Kukiz mówi w sprawach "partyjno-ustrojowych", że każdy program można sobie w tyłek wsadzić, ewentualnie się nim podetrzeć (ot efektywniejszy wariant), bo tylko ryje się zmieniają, a nieudolność i marnotrawstwo takie samo. Więc się zgadzasz, czy się nie zgadzasz?

Że nieudolność i marnotrawstwo takie samo się zgadzam, ale nie zgadzam się, że jak zamiast programu będzie strategia to nieudolności i marnotrawstwa nie będzie. Natomiast uważam jego ugrupowanie za najbardziej uczciwe, więc podejrzewam, żę w ich wypadku nieudolność i marnotrawstwo byłoby najmniejsze.

Mimo całej sympatii i wiary w ich uczciwość, to raczej nie. Zależy z jakim programem pójdą do wyborów. 

Cokolwiek by nie gadali to wiadomo jakie są najważniejsze cele - zmiana ordynacji wyborczej, system prezydencki i obniżenie progu referendalnego. Przynajmniej ja tak odbieram to co często mówi Kukiz i jego posłowie.

Cokolwiek by nie gadali to wiadomo jakie są najważniejsze cele - zmiana ordynacji wyborczej, system prezydencki i obniżenie progu referendalnego. Przynajmniej ja tak odbieram to co często mówi Kukiz i jego posłowie.

Powiem szczerze, że w moim przypadku poza PIS i Kukizem to nie ma opcji, żebym mógł zagłosować na kogoś innego, przynajmniej w tym momencie. Główną przyczyną dla której nie oddałem głosu za Kukizem była osoba, która była jedynką na liście Kukiza w moim okręgu, którą jako tako znam i która nie ma nic wspólnego z hasłami partyjno - ustrojowymi, które głosi Kukiz. W związku z tym nie było najmniejszej szansy, żebym na nich zagłosował, choć do całego ruchu mam dużo sympatii. Ponadto w strategii Kukiza nie ma rzeczy, które mnie jako katolika interesują, a chciałbym wiedzieć, jakie jest stanowisko Kukiza w kwestiach światopoglądowych poza paroma wywiadami Kukiza, w których wypowiada się w swoim imieniu.

dobra już starczy tych głupot o Warszawie, tu macie poważny temat do dyskusji

Było już wcześniej wrzucone, aczkolwiek chodzą plotki, że Misiewicza wywalili z ministerstwa. Akurat po tym filmie, PIS ma świetny timing, jeśli chodzi o takie kwestie :nevreness:

A film oczywiście jest bzdurą.

dobra już starczy tych głupot o Warszawie, tu macie poważny temat do dyskusji

stonoga ma ostro naiebane w głowie

Chłopak chybacsobie sprswy nie zdaje co się teraz zacznie wokół niego dziać

Albo sobie doskonale z tego zdaje sprawę...

Tak czy inaczej juz mi go szkoda

stonoga ma ostro naiebane w głowie

Chłopak chybacsobie sprswy nie zdaje co się teraz zacznie wokół niego dziać

Albo sobie doskonale z tego zdaje sprawę...

Tak czy inaczej juz mi go szkoda

Stonoga ma raka i ma to wszystko w dupie, chce się jeszcze dobrze zabawić przed śmiercią.

Czy dobrze rozumiem, ze po google maps oceniasz co powinno byc Warszawa, a co nie?

Kryteria podałem wyżej. Na podstawie google maps (albo jażdy samochodem/autobusem - z tym ze tu nie masz perspektywy) widisz fakt który możesz podstawić pod kryterium.

Tylko, ze to, co mowisz nie jest dowodem na to, ze Bialoleka to sztuczny twor przylaczony do Warszawy, tylko, ze gospodarka przestrzenna lezy i kwiczy i ktos miliard lat temu w Warszawie mial na to lepszy pomysl niz teraz (albo moze chodzi o to, ze na madrym pomysle rozwoju Warszawy mozna mniej zarobic niz na reprywatyzacji jednej dzialki na Chmielnej?). Albo ew. jest dowodem na to, ze deweloper nie zajmuje sie tym, zeby to polaczone bylo z glowa tylko, zeby kasa od Josepha byla u nich na koncie.

Co nie zmienia faktu, ze przylaczenie Bialoleki czy Wesolej nie mialo na celu tylko i wylacznie stucznego wprowadzenia smiesznych nazw na mape Warszawy.

To może powiesz jaki miało cel.

Podczas takich głosowań wynik może być czasem nie po myśli organizatorów.,Brooklyn został częścią NYC dzięki przewadze tylko 277 głosów,  Queens musiał  zostać podzielony, gdyż wschodnie dzielnice głosowały przeciwko włączeniu. ,To nie zawsze wyjdzie tak jak się politykom umyśli.,          

Na wesoło

Jako że niedziela, wróciliśmy z długiego spaceru po lesie to i humor mam dobry

http://warszawawpigulce.pl/rusza-kampania-zachecajaca-kobiety-do-zaprzestania-depilacji-o-co-chodzi/

A ty zabrałeś już dziewczynie golarke???

Feministki/lesbijki czy jak one sie tam teraz zwą chca chyba, żeby każda kobieta wygladała dla mężczyzny odrażająco

Poza tym ja włosy pod pachami skracam, zdecydowanie wygodniej ;)

Edytowane przez josephnba

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.