Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Dla Warszawy w sumie to mogłoby być korzystne gdyby ten pomysł miał np. na celu walkę (realną) ze smogiem. Z tym, że to akurat da się załatwić różnej maści porozumieniami itd... z ościennymi gminami. 

No ale papier wszystko przyjmie. Już teraz Warszawa jest trochę sztucznie rozrośnięta o jakieś Rembertowy, Białołęki, Targówki, Wesołe i inne śmieszne nazwy z których do centrum jedzie się przy dobrych wiatrach godzinę i w sumie nikt nie wie po co to jest częścią Warszawy i jaka byłaby różnica gdyby jej częścią nie było.

A jakie ludzi z Warszawy? To chyba dwustronny deal?

Nie muszę się z nikim zamieniać na konta, by widzieć, że popierasz absolutnie wszystko od PiSu łącznie z kolesiostwem i nepotyzmem. 

To, że popieram PIS to akurat nie jest tajemnicą, ale dotąd nie zniżałeś się do poziomu personalnych wycieczek związanych z moimi sympatiami politycznymi. 

A ułatwienia w transporcie dla ludzi z gmin ościennych jest dla Warszawiaków niekorzystne? Przecież tam już nie ma kto pracować i takie rozwiązanie przyniesie obopólne korzyści. Tendencja do tworzenia metropolii jest na całym świecie, bo to się najzwyczajniej w świecie opłaca i dziwię się, że akurat tutaj się czepiasz, bo Twoje sympatie polityczne wskazują na to, że takie rozwiązanie powinieneś popierać.

A ta mapka wrzucona jest tu w jakim celu, bo nie wiem? 

Dla Warszawy w sumie to mogłoby być korzystne gdyby ten pomysł miał np. na celu walkę (realną) ze smogiem. Z tym, że to akurat da się załatwić różnej maści porozumieniami itd... z ościennymi gminami. 

No ale papier wszystko przyjmie. Już teraz Warszawa jest trochę sztucznie rozrośnięta o jakieś Rembertowy, Białołęki, Targówki, Wesołe i inne śmieszne nazwy z których do centrum jedzie się przy dobrych wiatrach godzinę i w sumie nikt nie wie po co to jest częścią Warszawy i jaka byłaby różnica gdyby jej częścią nie było.

Wiem, że samochody to 10% zanieczyszczeń, ale zobacz, jaka teraz jest komunikacja miejska, a jaka będzie jak te gminy zostaną dołączone. O puli środków na wymianę pieców, nie wspominając. Nie twierdzę, ze ta reforma ograniczy smog, ale z pewnością stworzy warunki ułatwiające walkę z tym zjawiskiem.

To, że popieram PIS to akurat nie jest tajemnicą, ale dotąd nie zniżałeś się do poziomu personalnych wycieczek związanych z moimi sympatiami politycznymi. 

Bo do tej pory nie pisałeś aż tak fanatycznie.

A ułatwienia w transporcie dla ludzi z gmin ościennych jest dla Warszawiaków niekorzystne? Przecież tam już nie ma kto pracować i takie rozwiązanie przyniesie obopólne korzyści. Tendencja do tworzenia metropolii jest na całym świecie, bo to się najzwyczajniej w świecie opłaca i dziwię się, że akurat tutaj się czepiasz, bo Twoje sympatie polityczne wskazują na to, że takie rozwiązanie powinieneś popierać.

Czyli już to nie ludzie decydują, ale w imieniu ludzi należy decydować :nevreness:

A ta mapka wrzucona jest tu w jakim celu, bo nie wiem? 

Pokazania skrajnej hipokryzji PiSu, które realizuje ten projekt tylko w celu zyskania stołków.

Czyli już to nie ludzie decydują, ale w imieniu ludzi należy decydować :nevreness:

Kuźwa, weź doczytaj, a nie pierdzielisz bzdury. Zarówno Warszawa, jak i gminy ościenne od dawna walczyły o tę metropolię. Nie będę Ci tłumaczył też, kto decyduje w demokracji, bo to powinieneś też wiedzieć. Warszawa chciała zwiększyć swoje granice już dawno temu, prace w Radzie Warszawy trwały od 2004 roku, ale nie było odpowiednich przepisów, żeby coś w tej sprawie zrobić, a plany były bardzo ambitne:

http://www.siskom.waw.pl/planistyka-aglomeracja-pzp.htm

Najpierw PIS nie miał większości, żeby to załatwić, potem platforma guzdrała się z tym przez 8 lat, a odpowiednie przepisy powstały dopiero w 2015 roku, głównie dlatego, że platforma nie chciała tracić władzy w Warszawie, uchwalili to dopiero, kiedy prezydentem był Duda:

http://tustolica.pl/metropolia-warszawska-zyski-i-zagrozenia-dla-legionowa_71695

ku uciecze między innymi pani prezydent HGW

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,18996247,ustawa-metropolitalna-przyjeta-gronkiewicz-waltz-sie-cieszy.html

więc pierdzielenie, że PIS to wymyślił dla uzyskania własnych korzyści to jeden wielki stek bzdur, który z lubością łykasz. Niestety Duda zrobił psikusa i ustawę podpisał:

http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1,35063,19104228,prezydent-andrzej-duda-podpisal-ustawe-metropolitalna.html

Teraz robi się z tego politykowanie PIS-u i wpisuje się w narrację dyktatorskich rządów, a pomysł miał poparcie i SLD i PO i PIS od samego początku.

Pokazania skrajnej hipokryzji PiSu, które realizuje ten projekt tylko w celu zyskania stołków.

Czy jeżeli projekt jest ogólnie korzystny to PIS ma go nie realizować, jeżeli też na tym zyskuje? Ten projekt powinien wejść w życie 10 lat temu i dobrze o tym wiesz.

Bo do tej pory nie pisałeś aż tak fanatycznie.

Pisząc, że PIS przy okazji pozytywnej reformy chce przejąć Warszawę, pisząc, że Misiewicz nieuczciwie zasiada w Radach Nadzorczych i kasuje z tego tytułu kasę? To jest fanatyzm? Przecież fanatyzm to tutaj Ty prezentujesz nie tolerując moich poglądów politycznych i robiąc mi prywatne wycieczki w tym kontekście. Czy ja Cię tutaj od kuców w tym temacie wyzywam? Szanuję i toleruję Twoje poglądy i prowadzę normalną dyskusję na poziomie.

Lol. Chciales powiedziec sztucznie pomniejszone. Co do argumentu o godzinnej jezdzie to Londyn pozdrawia. Jedyne co mozna zarzucic temu projektowi to jest to, ze stworzyl go PiS i nie zrobil tego po to, zeby cos zrobic dobrze (a to akurat jest pomysl dobry), tylko po to, zeby zgarnac kolejny kawalek tortu.

Czy jeżeli projekt jest ogólnie korzystny to PIS ma go nie realizować, jeżeli też na tym zyskuje? Ten projekt powinien wejść w życie 10 lat temu i dobrze o tym wiesz.

Tak, skoro pomijają gminę w samym środku takowej aglomeracji, bo tam akurat przegrywają wybory.

Pisząc, że PIS przy okazji pozytywnej reformy chce przejąć Warszawę, pisząc, że Misiewicz nieuczciwie zasiada w Radach Nadzorczych i kasuje z tego tytułu kasę? 

Nie widziałem innego PiSowca broniącego Misiewicza. On się tak kompromituje w swojej funkcji i tego się inaczej nazwać nie da.

Przecież fanatyzm to tutaj Ty prezentujesz nie tolerując moich poglądów politycznych i robiąc mi prywatne wycieczki w tym kontekście. Czy ja Cię tutaj od kuców w tym temacie wyzywam? Szanuję i toleruję Twoje poglądy i prowadzę normalną dyskusję na poziomie.

Masz rację, gdzie moje maniery:

Tak, jak Marian nadaje się do Sebiksów, tak Korwin nadaje się do licencjatów zaocznej socjologii, że pojadę trochę Rapparem.

Nie jesteś fanatykiem i przepraszam Ciebie.

Z drugiej strony uważam, że każdy kto popiera reformę PiSu w obecnej postaci jest zaślepionym fanatykiem Kaczyńskiego.

Lepiej? :nevreness:

Edytowane przez RappaR

Tak, skoro pomijają gminę w samym środku takowej aglomeracji, bo tam akurat przegrywają wybory.

O jakiej gminie mówisz, bo chyba mnie coś ominęło?

Nie widziałem innego PiSowca broniącego Misiewicza. On się tak kompromituje w swojej funkcji i tego się inaczej nazwać nie da.

Przecież ja nie bronię Misiewicza. Zacząłem temat w związku z tym, że zauważyłem tendencję do nazywania wszystkiego nepotyzmem, czy kolesiostwem. Odróżniam Misiewicza - rzecznika, do czego się jak najbardziej nadaje, od Misiewicza - członka rady nadzorczej, czym zajmować się nie powinien. Być może się kompromituje prywatnie, choć czekam na jakieś dowody, że to co wypisują w mediach to choć w 1% prawda, na pewno nie kompromituje się jako rzecznik.

Nie jesteś fanatykiem i przepraszam Ciebie.

Z drugiej strony uważam, że każdy kto popiera reformę PiSu w obecnej postaci jest zaślepionym fanatykiem Kaczyńskiego.

Lepiej? :nevreness:

Przecież prywatnie nie było tu żadnych prywatnych wycieczek i przyznałem Ci później rację, że targetem Korwina są studenci polibudy, tak jak targetem Kowalskiego sebiksy, a targetem pisu dewoci, niewykształceni, wielodzietni i mało zarabiający. To są fakty, a nie prywatna wycieczka do kogokolwiek.

W jakim obecnym kształcie, bo nie wiem w czym problem?

Dobra już sprawdziłem, że chodzi o Podkowę Leśną, której rzeczywiście w projekcie ustawy nie ma:

http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/48E7175238CD7132C12580BA00482CCF/%24File/1259.pdf

Natomiast PIS już przeprosił za pomyłkę i gmina ta oczywiście też będzie należała do aglomeracji:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,140554,title,Podkowa-Lesna-nie-bedzie-samotna-wyspa-PiS-wlaczy-ja-do-Warszawy,wid,18691564,wiadomosc.html?ticaid=1188e7

Edytowane przez fluber

Lol. Chciales powiedziec sztucznie pomniejszone. Co do argumentu o godzinnej jezdzie to Londyn pozdrawia. Jedyne co mozna zarzucic temu projektowi to jest to, ze stworzyl go PiS i nie zrobil tego po to, zeby cos zrobic dobrze (a to akurat jest pomysl dobry), tylko po to, zeby zgarnac kolejny kawalek tortu.

Lol2. Londyn to zupełnie inna bajka. Nie ma sensu powiększać i pomniejszać miast dla beki. Miasto ma być zwartą strukturą a powiększenie go ma sens tylko ja ta struktura wychodzi poza jego obecne granice tak że jakies przyległe tereny sa już de facto funkcjonalnie połączone z Warszawą i ich dołącznie w pewien sposób naturalnie wyłoni cały organizm żeby było nim łatwiej i efektywniej gospodarować i zarządzać. Ani w przypadku nowych dzielnic Wawy ani w przypadku pomysłu PiSu coś takiego nie ma miejsca.

Ja nawet nie twierdzę, że Wałęsa spełniał polecenia SB, ale wiedział, co oni na niego mają, bo pokazali mu to w Arłamowie i ta wiedza z pewnością miała wpływ na jego działania.

Po drugie Wałęsa nie był małą rybą w tej grze, decydował o postawieniu na stołkach wielu ludzi odpowiedzialnych za teczki. Nie jest tajemnicą, że Wałęsa miał duży wpływ na chociażby UOP.

Zgadzam się z Tobą, jakby się przyznał, przeprosił i jakoś zadośćuczynił tym, których skrzywdził ( a trochę się ich zebrało od tych, na których donosił, przez proces brzeski aż po Wyszkowskiego), to wszyscy by mu wybaczyli. Zrobił dla Polski wiele dobrego, ale nie mam o nim dobrego zdania, jako o człowieku.

Jeżeli chodzi o powiększenie Warszawy, to jest to naprawdę świetny pomysł. Problem w tym, że jest to również pomysł, który może bardzo pomóc wygrać PIS w Warszawie wybory samorządowe i stąd ten krzyk.Zresztą nie łudźmy się, PIS o tym doskonale wie. Te wszystkie gminy już dawno należało przyłączyć do Warszawy, bo tak podpowiada zdrowy rozsądek. Będzie taniej i sprawniej. A do tego jeszcze są zyski polityczne. Jeden wielki win-win

mieszkasz w Warszawie?

Sasin też nie mieszka

Nic dobrego z tego nie wyniknie. Lepsze dojazdy do pracy? Żartujesz? Do tego potrzebne są drogi a nie powiększenie stolicy, lepsza edukacja, bo bilety taniej? Uchwała Hanki od września uczniowie pojadą za darmo, również ci dojezdzajacy!

Chodzi tylko o jedno

O Warszawę, o zdobycie twierdzy, bo Warszawa w aktualnych granicach nie jest tak tepa jak reszta społeczeństwa i PiS dobrze o tym wie

Aha i nie ma miasta Wawa, jest Warszawa!

Wybacz, ale w kwestii pisu jesteś skrajnie niewiarygodny

O całej reszcie możemy gadać

Edytowane przez josephnba

Lol2. Londyn to zupełnie inna bajka. Nie ma sensu powiększać i pomniejszać miast dla beki. Miasto ma być zwartą strukturą a powiększenie go ma sens tylko ja ta struktura wychodzi poza jego obecne granice tak że jakies przyległe tereny sa już de facto funkcjonalnie połączone z Warszawą i ich dołącznie w pewien sposób naturalnie wyłoni cały organizm żeby było nim łatwiej i efektywniej gospodarować i zarządzać. Ani w przypadku nowych dzielnic Wawy ani w przypadku pomysłu PiSu coś takiego nie ma miejsca.

Tutaj mamy do czynienia z sytuacją odwrotną, czyli decyzją administracyjną celem zwarcia całej tej struktury, co popierają zarówno Warszawiacy, jak i mieszkańcy gmin ościennych. Ta decyzja spowoduje, że ten organizm będzie łatwiej i efektywniej gospodarowany i zarządzany niż gdyby miało to miejsce w przypadku odrębnych bytów. 

mieszkasz w Warszawie?

Sasin też nie mieszka

Pierwszym argumentem jaki podajesz są kompleksy warszawiaków związanych z tym, że jak się nie ma czym pochwalić, to chociaż będę się jarał własnym adresem?

Nic dobrego z tego nie wyniknie. Lepsze dojazdy do pracy? Żartujesz? Do tego potrzebne są drogi a nie powiększenie stolicy

Przecież zwiększenie napływu samochodów do stolicy i poszerzenie dróg to nie jest cel tej ustawy. Cel jest dokładnie odwrotny, ułatwienie przejazdów innymi środkami niż samochody.

Uchwała Hanki od września uczniowie pojadą za darmo, również ci dojezdzajacy!

Jak uchwała Hanki może wpłynąć na koszt dojazdu uczniów z Podkowy Leśnej i tych wszystkich gmin ościennych. Jaką Hanka ma w tej kwestii moc sprawczą? Żadną, bo dopiero ta ustawa może sprawić, że będzie ją miała...

Chodzi tylko o jedno

O Warszawę, o zdobycie twierdzy, bo Warszawa w aktualnych granicach nie jest tak tepa jak reszta społeczeństwa i PiS dobrze o tym wie

Chodzi o jedno i drugie, o upieczenie dwóch pieczeni przy jednym ogniu, o wprowadzenie pozytywnej zmiany popieranej przez większość ludzi i zyski polityczne. Dlatego Sasin jest wpisany, jako główny autor ustawy. Tylko, że cały problem polega na tym, że ta zmiana jest dobra nie tylko dla PIS w tym przypadku.

Chodzi tylko o jedno

Aha i nie ma miasta Wawa, jest Warszawa!

Patrz punkt pierwszy...

Wybacz, ale w kwestii pisu jesteś skrajnie niewiarygodny

O całej reszcie możemy gadać

Przecież metropolię chciało zrobić SLD w 2004, PO mówiło, że jak wygra zrobi to w 2017 roku!!! Wrzuciłem linki powyżej, to nie jest zmiana tylko pisu, po prostu teraz korzystniej dla opozycji jest wrzeszczeć, ze pis na tym zyskuje niż przyznać, ze sami to popierają od 10 lat.

Wiem, że samochody to 10% zanieczyszczeń, ale zobacz, jaka teraz jest komunikacja miejska, a jaka będzie jak te gminy zostaną dołączone. O puli środków na wymianę pieców, nie wspominając. Nie twierdzę, ze ta reforma ograniczy smog, ale z pewnością stworzy warunki ułatwiające walkę z tym zjawiskiem.

transport sransport

Ludzie z Legionowa czy innych Ząbek dojeżdzają szybciej do Mordoru niż ja z Bielan.

No to jak Wesola czy Bialoleka nie sa dolaczone naturalnie, to ja nie wiem co wg Ciebie znaczy naturalnie...jesli jedynym argumentem jest godzinny dojazd, to tak masz racje. dolaczone sa nienaturalnie, tak jak Bemowo, Wawer i wiele innych.

transport sransport

Ludzie z Legionowa czy innych Ząbek dojeżdzają szybciej do Mordoru niż ja z Bielan.

To tylko znaczy, ze mieszkasz na zadupiu, ktory jest nienaturalnie przylaczony do Warszawy, natomiast Zabki czy Legionowo powinny byc dzielnicami. Sorry, musialem.  :nevreness:

PS. Sam mieszkam na Bielanach. 

No i to jest argument za tym żeby Legionowo nie należało do aglomeracji, a Bielany tak?

nie - to pokazuje, że Twój argument (lepsze dojazdy ludzi z gmin ościennych, mniej samochodów) jest z dupy. bo nie wierzę, że strefy zlikwidują (ba pewnie jeszcze dodadzą kilka na wzór londyński)

Sasin może sobie Ząbki powiększać dlatego też nikt na,niego nie głosował

Drugie to wasza "dobrą zmiana" to oklepane gówno dla mas, tskie samo jak Trudne sprawy na Polsacie

Kaczyński chce władzy w stolicy i zrobi to każdym dostępnym sposobem

Wie, że go tu nikt nie lubi

Mało tego nikt ze znanych mi ludzi spoza Warszawy nie chce tego, bo to z miejsca oznacza dla nich straty, wyższe podatki,,mniej dotacji itd

A jak jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że mają być podobno dwie rady, jedna dpa stsrej Warszawy, druga dla okolic to już kompletnie jedt to z dupy pomysł (jeśli tsk się fsktycznie stanie)

A w kwestii Hanki i darmowej komunikacji to widać Twoi przełożeni z centrsli przesłali Ci złe dane

To już przyklepane, bo to miasto decyduje

Kwestia stref

Marki mają pierwszą, Ząbki już od dawna, za chwilę dostsnie Piaseczno.

To są miasteczka, które naturalnie włączy się do Warszawy bo nie ma żadnej widocznej granicy między jednym a drugim (poza białym znakiem)

Ale Wołomin? Grodzisk? Albo Serock?

Może jeszcze Toruń!?

Sasin może sobie Ząbki powiększać dlatego też nikt na,niego nie głosował

Drugie to wasza "dobrą zmiana" to oklepane gówno dla mas, tskie samo jak Trudne sprawy na Polsacie

Uwielbiam merytoryczne dyskusje z Tobą :nevreness:

Mało tego nikt ze znanych mi ludzi spoza Warszawy nie chce tego, bo to z miejsca oznacza dla nich straty, wyższe podatki,,mniej dotacji itd

Jakim to sposobem?!

A w kwestii Hanki i darmowej komunikacji to widać Twoi przełożeni z centrsli przesłali Ci złe dane

To już przyklepane, bo to miasto decyduje

Czy uczniowie z Legionowa będą się poruszać na podstawie tej uchwały za darmo z Legionowa do Warszawy? Czy będą się za darmo poruszać po Warszawie, bo Legionowo nią nie jest i z niego będą musieli opłacić transport do Warszawy? Czy jak ustawa wejdzie w życie, to czy dopiero wtedy uczniowie nie będą jeździć za darmo?

O tym powinno decydować referendum

I uwierz mi pracowniku wydziału propagandy, że i mieszkańcy Warszawy i okolic opowiedzą się przeciwko

Nikt poza Kaczyńskim tego nie chce

Poza tym o Warszawie powinni decydować jej mieszkańcy i tylko oni, reszcie nic do tego

Ja o Twoim mieście nic nie woem o w sumie mi ono wisi, więc Tobie roadze zająć się swoim podworkiem

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.