Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu nieprawda?

Film generalnie opowiada o mediach, ale przecież dotyczy również polowania na czarownice w latach powojennych w USA.

Nawet na filmwebie masz opis filmu ,,grupa dziennikarzy CBS rzuca wyzwanie senatorowi Josephowi McCarthy'emu." McCarthy obsesyjnie tropił komuchów a Murrow (główny bohater filmu) często po nim jechał. 

Ale fakt, samo hasło (jak wynika z twojego linka) nie jest używane w USA jako synonim polowania na czarownice, więc w zasadzie to nie wiem o co Tomowi Foxowi chodziło. ;]

O tym, że deprecjonujesz McCarthy'ego niesłusznie wpisując się w kłamliwą narrację liberalną, wedle której to demokratycznie wybrany prezydent jest zagrożeniem dla demokracji, a dyktator, który zdobył władze rewolucją i mordem 100 tys ludzi bohaterem.

Jego zarzuty były słuszne.

W Polsce lekarzy jest, nie wiem, z 70 000. Niech każdy zarobi średnio 100 000 złotych rocznie, to wychodzi 7 miliardów złotych, a wydatki na służbę zdrowia w Polsce to 6,5% PKB Polski za 2014 rok za CIA World Factbook to 547 miliardów dolarów, czyli 6,5% z tego, to 35,5 miliarda dolarów. Licząc dolara po jakieś 4 złote, wychodzi 142 miliardy złotych, czyli udział pensji lekarzy w kosztach, na które się powołujesz wynosi jakieś 5%. Zwiększmy nawet te wydatki na lekarzy o połowę, czyli zatrudnijmy dodatkowe 50% lekarzy, to nam koszty wzrosną do 145 miliardów, czyli jakieś 2%, więc nie wiem, czy zwiększenie zatrudnienia w tej grupie zawodowej sprawiłoby, że koszty nam drastycznie wzrosną. 

Ten stosunek w Singapurze jest tak w ogóle jaki? Ilu jest tam lekarzy na 1000 mieszkańców?

http://forsal.pl/artykuly/662621,oecd-polska-ma-najmniej-lekarzy-w-ue-w-przeliczeniu-na-mieszkanca.html

Przy czym do 100 000 rocznie za etat w Polsce sporo brakuje, a i tak jest to mniej niż 2 średnie krajowe, gdy w innych krajach lekarze mają po 4 i więcej. 

http://forsal.pl/artykuly/662621,oecd-polska-ma-najmniej-lekarzy-w-ue-w-przeliczeniu-na-mieszkanca.html

Przy czym do 100 000 rocznie za etat w Polsce sporo brakuje, a i tak jest to mniej niż 2 średnie krajowe, gdy w innych krajach lekarze mają po 4 i więcej. 

Jak liczyłem liczbę lekarzy w Polsce to właśnie wziąłem przelicznik 2,2 lekarza na 1000 mieszkańców, czyli na 35 milinów ludzi w Polsce wychodzi jakieś 70-80 tysięcy. Jak zarobki są niższe niż myślałem, to nawet nie wychodzi te 7 miliardów. 

Aczkolwiek, skoro mamy 2,2 lekarza na 1000 mieszkańców, to w takim razie czemu w tym zestawieniu jest ich tak dużo?

http://www.nil.org.pl/__data/assets/pdf_file/0015/110346/Zestawienie-nr-01.pdf

Jest wpisane, że w Polsce mamy 170 tysięcy lekarzy, czyli wychodziłby ponad 4 na 1000 mieszkańców. Co to za zestawienie? Jest z grudnia 2016 to chyba tak szybo nie wzrosła nam liczba lekarzy?

To ja jeszcze w drodze ciekawostki napomnę, że powód dla którego się zachwycałeś, że nasza służba zdrowia jest najtańsza w regionie w wartościach nominalnych 2,5 razy tańsza niż singapurska wynika z tego, że mamy najmniej lekarzy wśród krajów rozwiniętych i to naprawdę z ogromną różnicą, na przykład 3 razy mniej niż w Grecji, podobnie sprawa tyczy się innego personelu medycznego, jak i mamy w stosunku do średnich zarobków najmniejsze zarobki lekarzy, nie mam teraz takiej ładnej tabelki obrazującej to, rzecz jasna podobnie sprawa się tyczy pozostałego personelu medycznego.

Nie uwierzysz, znalazłem dane za 2010 rok, ilu lekarzy było w Singapurze w 2010 roku (czyli wtedy, kiedy w Polsce współczynnik lekarzy na liczbę mieszkańców był 2,2) Nie uwierzysz, ale dokładnie 9030 lekarzy było w 2010 roku w Singapurze, co w stosunku do 5 milionów mieszkańców daje współczynnik 1,8 lekarza na 1000 mieszkańców, czuli jeszcze mniej niż w Polsce. W zeszłym roku ten współczynnik wzrósł do 2,3.

Jeszcze ciekawsze jest jak szybko rosną koszty na służbę zdrowia w Singapurze. Dane, które porównywaliśmy był z 2014 roku ( te z total expenditure per capita, gdzie wyszło, że Singapur jest o 1/4 tańszy). W roku 2015 koszty na służbę zdrowia w Singapurze wzrosły o 17,4%, a od roku 2011 do 2015 roku wzrosły o 100% (wydatki rządowe)!!!

Liczba pielęgniarek na 1000 mieszkańców też wychodzi niemal identycznie ( w Singapurze jest ich niecałe 30 tysięcy) , około 5,5 pielęgniarki na 1000 mieszkańców.

https://www.singstat.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/publications/publications_and_papers/reference/sif2016.pdf

Edytowane przez fluber

Nie uwierzysz, znalazłem dane za 2010 rok, ilu lekarzy było w Singapurze w 2010 roku (czyli wtedy, kiedy w Polsce współczynnik lekarzy na liczbę mieszkańców był 2,2) Nie uwierzysz, ale dokładnie 9030 lekarzy było w 2010 roku w Singapurze, co w stosunku do 5 milionów mieszkańców daje współczynnik 1,8 lekarza na 1000 mieszkańców, czuli jeszcze mniej niż w Polsce. W zeszłym roku ten współczynnik wzrósł do 2,3.

Jeszcze ciekawsze jest jak szybko rosną koszty na służbę zdrowia w Singapurze. Dane, które porównywaliśmy był z 2014 roku ( te z total expenditure per capita, gdzie wyszło, że Singapur jest o 1/4 tańszy). W roku 2015 koszty na służbę zdrowia w Singapurze wzrosły o 17,4%, a od roku 2011 do 2015 roku wzrosły o 100% (wydatki rządowe)!!!

Liczba pielęgniarek na 1000 mieszkańców też wychodzi niemal identycznie ( w Singapurze jest ich niecałe 30 tysięcy) , około 5,5 pielęgniarki na 1000 mieszkańców.

https://www.singstat.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/publications/publications_and_papers/reference/sif2016.pdf

http://thepatientfactor.com/canadian-health-care-information/world-health-organizations-ranking-of-the-worlds-health-systems/

I mimo to są wyżej od 13 z 15 krajów wydających więcej NOMINALNIE od nich.

Tym bardziej trzeba brać od nich wzorce.

http://thepatientfactor.com/canadian-health-care-information/world-health-organizations-ranking-of-the-worlds-health-systems/

I mimo to są wyżej od 13 z 15 krajów wydających więcej NOMINALNIE od nich.

Tym bardziej trzeba brać od nich wzorce.

No właśnie, to jest bardzo ciekawe. Mamy najmniej lekarzy w całej Unii, a Singapur ma jeszcze mniej od nas i od całej Europy i ma najbardziej efektywny system, ma tyle samo pielęgniarek, co my. Nie podoba mi się jednak strasznie ten ciągły wzrost kosztów. 100% w 4 lata to jest jakiś kosmos, jak tego nie zatrzymają to długo nie będą tak efektywni, jak teraz.

Tweety lisa zawsze na propsie :grin:

Rappar pisze że teraz lepsi posłowie z Nowoczesnej niż kiedyś z Samoobrony... sorry ja tam wolę chłopa ze wsi co robi na roli niż Wielgusową, która nauczyła się office'a i myśli że jest królową wszechświata :>

Nowoczesna jakoś zupełnie nie kojarzy mi się z kompetencją, ale może tylko posłowie z mojej okolicy tacy niekompetentni z Nowoczesnej się trafili.

Tak w ogóle ktoś zwrócił uwagę, że konsekwencją romansu Petru ze Schmidt było usunięcie Schmidt ze stanowiska wiceprezesa? Kobieta poniosła całą odpowiedzialność, co na to obrońcy praw kobiet? :nevreness:

http://wmeritum.pl/super-express-ujawnia-sms-y-petru-schmidt-ziemkiewicz-im-sie-wolnemedia-odwdzieczyly/169282

SuperExpress osiągnął poziom dna w tym momencie. A Nowoczesna powinna się zastanowić, czy jednak nie zmienić zasad pracy dla dziennikarzy w sejmie...

Edytowane przez fluber

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.