Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Twoim zdaniem przeciwieństwem popierania programu 500+ jest domaganie się wprowadzenia eugeniki? :onthego:

Podajesz przykład jakiegoś Kevina Kluski z Pcimia Dolnego wyraźnie sugerując, że jest kimś gorszym i nie zasługuje na dodatkowe finansowanie. Wskazujesz tutaj na to, ile pieniędzy ów Kevin dostaje, ignorując fakt, że o 94% zmniejszyło się skrajne ubóstwo wśród dzieci dzięki temu programowi.O 94% spadła w Polsce liczba dzieci, która nie dojada. Ale czemu Kevin Kluska z Pcimia Dolnego ma jeść częściej niż raz dziennie, skoro i tak może nie wnieść wystarczająco dużo do społeczeństwa, żeby Twoim zdaniem zasługiwał na to, żeby nie być głodnym...

Japonia się od lat nie rozwija i sytuacja się w niej pogarsza. Singapur ma dodatni bilans, Irlandia zmniejsza zdecydowanie deficyt i odkąd to robi, rozwija się.

Jak uważasz, że Polska jest tak bogata, że nie musi się rozwijać, to bez ironii powiem, że fajnie masz. 

Ależ Polska się rozwija, mamy regularny wzrost PKB, od 1989 roku o ponad 100%. W tym czasie wzięliśmy taką kupę kredytów, że głowa mała. Jeżeli myślisz, że bez kredytów żyłoby Ci się lepiej, to się mylisz. Może Twoim dzieciom, pewnie wnukom. Albo jakość życia, albo zaciskanie pasa. Nie można mieć jednego i drugiego.

Ależ Polska się rozwija, mamy regularny wzrost PKB, od 1989 roku o ponad 100%. W tym czasie wzięliśmy taką kupę kredytów, że głowa mała. Jeżeli myślisz, że bez kredytów żyłoby Ci się lepiej, to się mylisz. Może Twoim dzieciom, pewnie wnukom. Albo jakość życia, albo zaciskanie pasa. Nie można mieć jednego i drugiego.

Czechy się od nas lepiej rozwijają, a mają nadwyżkę budżetową i zarabiają na obligacjach. 

1. To prawda. Dlatego skoro raczej nie wrocimy do 5 dzieci w malżenstwie wiec wolalbym jakos zabezpieczyc dodatkowe srodki a ni rozdawac je na lewo iprawo. A poza tym to nie jest tak ze kazde urodzone dziecko bedzie wartoscia dodatnia bo ludzie bezrobotni czy pracujacy za minimalne stawki raczej sa "strata" dla społeczeństwa.

Już pomijając twój elitaryzm i twoje ego i jednocześnie wprasowując się w twój ton, ciekawi mnie kto będzie bez takich ludzi salowymi, sprzątaczkami, kasjerami, kelnerami. 

Jak sobie wrzucę w google pkb Czech i pkb Polski, to szczerze Ci powiem, ze tego nie widzę.

A jak ja wpisuję, to widzę, że Czechy są od nas prawie o połowę(40,6%) bogatsze. 

A jak ja wpisuję, to widzę, że Czechy są od nas prawie o połowę(40,6%) bogatsze. 

A kiedy Czechy ostatnio nie były od nas bogatsze tak z ciekawości?

Przed chwilą psioczyłeś na Japonię, czy Szwecję, że wegetują, a nie się rozwijają, a teraz twierdzisz, ze Czechy się szybciej od nas rozwijają, bo są od nas bogatsze? 

Wzrost gospodarczy w Czechach i Polsce od 2006 roku:

2006 6,9 6,2

2007 5,5 6,8

2008 2,7 5,1

2009 -4,8 1,6

2010 2,3 3,9

2011 2 4,3

2012 -0,9 2,9

2013 -0,5 2,1

2014 2 3

2015 4,3 3,6

Na 10 ostatnich lat 8 razy wzrost gospodarczy wyższy w Polsce i dwa razy mniejszy o 0,7%. Jakbyśmy mieli takie wskaźniki wzrostu jak przez ostatnie 10 lat w Czechach to byśmy się Twoim zdaniem rozwijali?

Czechy są od nas prawie o połowę(40,6%) bogatsze. 

20 lat temu Czechy były od nas o prawie 100% bogatsze, ale teraz jest 40%, bo Czechy się szybciej od nas rozwijają, tak?

Edytowane przez fluber

Podajesz przykład jakiegoś Kevina Kluski z Pcimia Dolnego wyraźnie sugerując, że jest kimś gorszym i nie zasługuje na dodatkowe finansowanie. Wskazujesz tutaj na to, ile pieniędzy ów Kevin dostaje, ignorując fakt, że o 94% zmniejszyło się skrajne ubóstwo wśród dzieci dzięki temu programowi.O 94% spadła w Polsce liczba dzieci, która nie dojada. Ale czemu Kevin Kluska z Pcimia Dolnego ma jeść częściej niż raz dziennie, skoro i tak może nie wnieść wystarczająco dużo do społeczeństwa, żeby Twoim zdaniem zasługiwał na to, żeby nie być głodnym...

Skoro nie dojadał to najwyraźniej była to wina jego rodziców. Nie wmówisz mi, że dwoje zdrowych 20-40 latków nie ma możliwości zapewnienia dziecku jedzenia.

Swoją drogą to przecież twoje środowisko najbardziej krytykuje imigrantów żyjących z socjalu w Szwecji, Niemczech czy Anglii. Uważacie, że mały Bambo czy Ahmed nie mają prawa jeść?

1. I argument, że nie każde dziecko będzie wartością dodatnią oznacza, że program zwiększający liczbę dzieci jest bez sensu? Zwiększanie liczby dzieci jest bez sensu? Zakaz rozmnażania ma sens?

2. Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile ludzie zarabiają, ze piszesz takie farmazony. Mediana zarobków w Polsce (dane z 2016), to 3291 złotych brutto, co daje na rękę 2359,22 złotych. To jest mediana! Połowa ludzi w Polsce zarabia poniżej tej wartości! Kryterium dochodowe na pierwsze dziecko to 800 złotych netto na osobę. W rodzinie 2+1, w której tylko jedna osoba pracuje i zarabia medianę, już się rodzina łapie na 500+.

Zupełnie niezrozumiale podstawiasz wartości. Uważasz, że 100 tysięcy dofinansowania do dwójki dzieci lub 200 tysięcy dofinansowania do trójki dzieci to czynnik, który zachęci do modelu 2+2 i 2+3, czy nie?

W Polsce standardowym modelem jest 2+1, a dokładniej 2+1,3. Najczęściej rodziny mają tylko jedno dziecko, a program ma ich zachęcić do posiadania kolejnych. W takim przypadku drugie dziecko kosztuje ich 32 tysiące, dwoje dodatkowych dzieci kosztuje 38 tysięcy. O ile nie wskakują nagle do kryterium dochodowego, bo wtedy okazuje się, że bardziej opłaca się mieć dwójkę, czy trójkę dzieci niż jedno.

3. Nie spodziewam się, że ludziom, którzy przez 30 lat płacili składki, nagle wypłacą dwa, czy trzy razy mniej niż uzbierali. Taka reforma jest całkiem możliwa.

O efektach socjalnych to nawet nie chciałem wspominać, ale według danych GUS:

O 94% zmniejszyło się skrajne ubóstwo wśród dzieci

O 64% spadł ubóstwo relatywne wśród dzieci

Ogółem ubóstwo skrajne spadło o 48%

Ogółem ubóstwo relatywne spadło o 23%

Ubóstwo energetyczne spadło o 16% ( co może też być przyczyną dużego smogu, co podkreślają media lewicowe. A mogli przecież ci ludzie spokojnie marznąć, jak przed programem 500+)

Popularne mity, jeśli chodzi o odchodzenie kobiet a pracy w związku z 500+ też są obalane, bo:

Liczba kobiet w Polsce chodzących do pracy wzrosła o 18 tysięcy i jednocześnie spadła o 34 tysiące liczba kobiet biernych zawodowo.

1. Program dajacy pieniadze na kazde w tym juz urodzone dziecko jest zapomoga a nie programem nakrecajacym dzietnosc.

Czy jako spoleczenstwo powinnismy w ogole dokladac do wszystkich dzieci tp juz jest pytanie na ltore sam sobie powinienes odpowiedziec.

2. Samotna matka sie nie lapie. Dwoje ludzi zarabiajacych minimalna pensje sie nie lapie. Jaki procent i jaka to grupa spoleczna sie lapie?

3. Nie rozumiem - musisz uszczegolowic.

4. Jasne ze sie zmniejsza. Tylko to jest liczone od kwot a nie na co sie je wydaje.

A kiedy Czechy ostatnio nie były od nas bogatsze tak z ciekawości?

Przed chwilą psioczyłeś na Japonię, czy Szwecję, że wegetują, a nie się rozwijają, a teraz twierdzisz, ze Czechy się szybciej od nas rozwijają, bo są od nas bogatsze?

Wzrost gospodarczy w Czechach i Polsce od 2006 roku:

2006 6,9 6,2

2007 5,5 6,8

2008 2,7 5,1

2009 -4,8 1,6

2010 2,3 3,9

2011 2 4,3

2012 -0,9 2,9

2013 -0,5 2,1

2014 2 3

2015 4,3 3,6

Na 10 ostatnich lat 8 razy wzrost gospodarczy wyższy w Polsce i dwa razy mniejszy o 0,7%. Jakbyśmy mieli takie wskaźniki wzrostu jak przez ostatnie 10 lat w Czechach to byśmy się Twoim zdaniem rozwijali?

20 lat temu Czechy były od nas o prawie 100% bogatsze, ale teraz jest 40%, bo Czechy się szybciej od nas rozwijają, tak?

Wtedy tez mieli deficyt jak my. Teraz nie mają i sie rozwijają o 33% szybciej.

Porównując to co leci na TVN, a co leci na TVP, to nawet nie ma co komentować odnośnie poziomu :nevreness:  TVP bije ich na głowę, tu nawet nie ma pola do dyskusji :nevreness:

Biorac pod uwage fakt ze innym zarzucasz ogldanie tvnu stwierdzam ze niezwykle duzo wiesz o ich ramówce

zrób to co ja

właczaj tv tylko kiedy ogladasz sport i z dzieckiem kreskówkę ;)

pomaga

Skoro nie dojadał to najwyraźniej była to wina jego rodziców. Nie wmówisz mi, że dwoje zdrowych 20-40 latków nie ma możliwości zapewnienia dziecku jedzenia.

Swoją drogą to przecież twoje środowisko najbardziej krytykuje imigrantów żyjących z socjalu w Szwecji, Niemczech czy Anglii. Uważacie, że mały Bambo czy Ahmed nie mają prawa jeść?

Nie wiem, czyja to była wina, ale po 500+ w 14 przypadkach na 15 już dojada. Jakiś wniosek się nasuwa?

Rozmawiamy o 500+, dzieci imigrantów u nas nie ma, bo z tego się nie da wyżyć.

1. Program dajacy pieniadze na kazde w tym juz urodzone dziecko jest zapomoga a nie programem nakrecajacym dzietnosc.

Czy jako spoleczenstwo powinnismy w ogole dokladac do wszystkich dzieci tp juz jest pytanie na ltore sam sobie powinienes odpowiedziec.

2. Samotna matka sie nie lapie. Dwoje ludzi zarabiajacych minimalna pensje sie nie lapie. Jaki procent i jaka to grupa spoleczna sie lapie?

3. Nie rozumiem - musisz uszczegolowic.

4. Jasne ze sie zmniejsza. Tylko to jest liczone od kwot a nie na co sie je wydaje.

1. Jest jednym i drugim... Za 17 lat będzie tylko tym drugim.

2. Jedynaków, którzy łapią się na 500+ jest w Polsce około 900 tysięcy, z 2,1 miliona jedynaków w Polsce, co daje 42,8% wszystkich rodzin z jednym dzieckiem...

3. Emerytur? Chodzi mi o to, że wypłacą emerytury powyżej kwoty emerytury obywatelskiej tym, którzy w podatkach oddali więcej, a pozostali dostaną jakąś określoną kwotę, a podatek będzie jednolity. Prawdopodobnie kiedyś tak będą musieli zrobić, jak się dzietność nie poprawi.

4. 672 rodziny w Polsce nie wydawały na jedzenie, przynajmniej tyle udokumentowano przypadków w tym roku, w których dzieci chodziły głodne, a rodzice się napruwali.

Wtedy tez mieli deficyt jak my. Teraz nie mają i sie rozwijają o 33% szybciej.

Zadłużenie Czech do PKB w 2006 to 27%, a Polski to 42%, w tej chwili Czechy mają 45%, a Polska ma 50%... A teraz porównaj to, co wrzuciłem wyżej o wzroście gospodarczym w tych latach. Paradoksalnie wychodzi na to, że Czesi się przez ostatnie 10 lat zadłużyli podwójnie, a efekty wzrostu gospodarczego były mizerne, czyli na tym jednym przykładzie można stwierdzić, ze masz rację, co do zależności, tylko podałeś zły przykład :nevreness:

Biorac pod uwage fakt ze innym zarzucasz ogldanie tvnu stwierdzam ze niezwykle duzo wiesz o ich ramówce

zrób to co ja

właczaj tv tylko kiedy ogladasz sport i z dzieckiem kreskówkę ;)

pomaga

Przecież oglądam TVN codziennie, co niejednokrotnie przyznawałem w tym wątku :nevreness:

Każdy ogląda według własnych możliwości :nevreness: Cieszę się, że pomaga :nevreness:

Już pomijając twój elitaryzm i twoje ego i jednocześnie wprasowując się w twój ton, ciekawi mnie kto będzie bez takich ludzi salowymi, sprzątaczkami, kasjerami, kelnerami.

To nie elitaryzm tylko logika mowi ze nie dajemy nikomu nic dlatego zeby mu bylo lepiej tylko zeby spoleczenstwo na tym skorzystalo

To nie elitaryzm tylko logika mowi ze nie dajemy nikomu nic dlatego zeby mu bylo lepiej tylko zeby spoleczenstwo na tym skorzystalo

Logika podpowiada, że lepiej bezrobotnych eksterminować niż wypłacać im zasiłki, rakowców eksterminować zamiast opłacać im chemioterapię itd. Prawo dżungli jest logiczne, ale cywilizowany świat już nie zawsze.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.