Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że ciekawy podział (5-stopniowy) ma bank światowy.

https://datahelpdesk.worldbank.org/knowledgebase/articles/378834-how-does-the-world-bank-classify-countries

https://datahelpdesk.worldbank.org/knowledgebase/articles/906519-world-bank-country-and-lending-groups

Tutaj można kliknąć  w " current classification by income in XLS format" żeby zobaczyć listę.

Skąd masz te dane?

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD

I jaką czerwoną zarazę, o czym Ty piszesz?

Jedyne obiektywne kryterium, zakładając że nie chce się znać detali tylko ogólny obraz sprawy to pkb per capita. Ten ranking Banku Światowego operuje mniej więcej na podobnym standardzie. Jeżeli oceniać wg Twoich standardów to 4/5 kategorii państw w tym rankingu to kraje trzeciego świata.

Zapomniałem dodać PPP. 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Najlepszy ranking - HDI. Kraje pierwszego świata - kraje bardzo wysoko rozwinięte. Reszta, cóż, aspiruje. 

Ja bym powiedział, że najlepszy podział to:

I. Państwa rozwinięte - cała europa zachodnia, usa, kanada, audtralia, Nowa Zelandia, Japonia, Korea Płd. itd...

II. Państwa rozwijające się - Polska, Węgry, Rumunia, Czechy, Brazylia, Indie, Meksyk itd...

III. Państwa trzeciego świata - no i tutaj większośc środkowej Afryki, większość Azji itd.

Meksyk w jednej grupie z Polską zgodzę się ,ale Indie już nie bardzo.,.Ekonomia i historia Meksyku ma wiele podobieństw do Polski.,W Meksyku tak samo jak w PL wiele rodzin utrzymuje się z pieniędzy przysyłanych przez krewnych pracujących za granicą. Podobna historia wojen agresji i aneksji terytoriów przez sąsiadów .Potęga i znaczenie dawnych dynastii i kultur utracone w wyniku najazdu agresorów.,Ta sama religia łącznie z kultem maryjnym. Nawet w mentalności Meksykanów można znaleźć wiele podobieństw.,Umiłowanie piłki kopanej,też za kołnierz nie wylewają itp,. Flaki,kaszanka, pierogi,gołąbki .Menudo .,morcilla., empanadas,. pastele.,  

Edytowane przez mayor

Meksyk w jednej grupie z Polską zgodzę się ,ale Indie już nie bardzo.,.Ekonomia i historia Meksyku ma wiele podobieństw do Polski.,W Meksyku tak samo jak w PL wiele rodzin utrzymuje się z pieniędzy przysyłanych przez krewnych pracujących za granicą. Podobna historia wojen agresji i aneksji terytoriów przez sąsiadów .Potęga i znaczenie dawnych dynastii i kultur utracone w wyniku najazdu agresorów.,Ta sama religia łącznie z kultem maryjnym. Nawet w mentalności Meksykanów można znaleźć wiele podobieństw.,Umiłowanie piłki kopanej,też za kołnierz nie wylewają itp,.     

W Niemczech także się wiele rodzin utrzymuje z pieniędzy wysyłanych z zagranicy. Suma wysyłana na pewno jest większa niż w Polsce. 

Zapomniałem dodać PPP. 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Najlepszy ranking - HDI. Kraje pierwszego świata - kraje bardzo wysoko rozwinięte. Reszta, cóż, aspiruje. 

Czyli preferujesz podział pt. kraje rozwinięte i reszta, czyli trzeci świat? Ok, możesz przyjmować jakie chcesz kryteria, ale w ten sposób większość świata ładujesz do jednego, niezbyt atrakcyjnego worka (nie wiem czy taki był/jest sens wymyślania pojęcia kraju trzeciego świata).

Zauważ, że idąc tym tropem krajem trzeciego świata jest Rosja, Rumunia (sic!), Bułgaria albo Turcja.

Meksyk w jednej grupie z Polską zgodzę się ,ale Indie już nie bardzo.,.Ekonomia i historia Meksyku ma wiele podobieństw do Polski.,W Meksyku tak samo jak w PL wiele rodzin utrzymuje się z pieniędzy przysyłanych przez krewnych pracujących za granicą. Podobna historia wojen agresji i aneksji terytoriów przez sąsiadów .Potęga i znaczenie dawnych dynastii i kultur utracone w wyniku najazdu agresorów.,Ta sama religia łącznie z kultem maryjnym. Nawet w mentalności Meksykanów można znaleźć wiele podobieństw.,Umiłowanie piłki kopanej,też za kołnierz nie wylewają itp,. Flaki,kaszanka, pierogi,gołąbki .Menudo .,morcilla., empanadas,. pastele.,  

Kiedy ostatni raz byłeś w Polsce? 

I nie pytam złośliwie tylko z ciekawości. Bo o ile rzeczywiście sporo ludzi z Polski wyjechało to byli to raczej młodzi, którzy nie mogli znaleźć pracy i jak już wyjeżdżali to ze swoimi rodzinami. Więc to przesyłanie pieniędzy to bardziej mi wieje PRLem niż obecną rzeczywistością.

Czyli preferujesz podział pt. kraje rozwinięte i reszta, czyli trzeci świat? Ok, możesz przyjmować jakie chcesz kryteria, ale w ten sposób większość świata ładujesz do jednego, niezbyt atrakcyjnego worka (nie wiem czy taki był/jest sens wymyślania pojęcia kraju trzeciego świata).

Zauważ, że idąc tym tropem krajem trzeciego świata jest Rosja, Rumunia (sic!), Bułgaria albo Turcja.

Kiedy ostatni raz byłeś w Polsce?

I nie pytam złośliwie tylko z ciekawości. Bo o ile rzeczywiście sporo ludzi z Polski wyjechało to byli to raczej młodzi, którzy nie mogli znaleźć pracy i jak już wyjeżdżali to ze swoimi rodzinami. Więc to przesyłanie pieniędzy to bardziej mi wieje PRLem niż obecną rzeczywistością.

W Rumunii nie byłem, ale Turcja i Bułgaria to żadna czołówka światowa. Zresztą sam wiesz co siesię teraz w Turcji dzieje. A Rumunia jest na samym skraju skali.

Wrzucam większość świata, bo życie w Polse jest dużo lepsze niż w znacznej większości świata i większość świata wedle moich kryteriów jest biedna

W Rumunii nie byłem, ale Turcja i Bułgaria to żadna czołówka światowa. Zresztą sam wiesz co siesię teraz w Turcji dzieje. A Rumunia jest na samym skraju skali.

Wrzucam większość świata, bo życie w Polse jest dużo lepsze niż w znacznej większości świata i większość świata wedle moich kryteriów jest biedna

Widzisz, ale ciężko Ci powiedzieć wprost o tych krajach, że to trzeci świat. Zgodzę się, że te kraje czołówką nie są i jest tam gorzej niż w Polsce (choć Rumunia odstaje niewiele, Bułgaria też nie tak strasznie, z Turcją ciężko powiedzieć), ale sam widzisz, że zupełnie do nich to określenie (kraj trzeciego świata) nie pasuje.

Nie mówiąc już o takiej Rosji gdzie miasta (duże) ociekają bogactwem, a mniejsze niczym się od polskich nie różnią.

Kraj to pojecie bardzo względne jeżeli chodzi o poziom życia.,W USA znajdziesz na pewno miejsca gdzie ludzie żyją gorzej niż w bogatych regionach Polski i vice versa.,Uśrednianie ma taki sam sens., jak średnia ilość nóg kiedy idziesz z psem na spacer.,Powiedziałbym nawet ,że w US jest większa rozpiętość zarówno poziomu życia jak i różna "buying power" amerykańskich banknotów.,Na przykład w Polsce musisz zapłacić tyle samo przymusowego ZUSu obojętnie czy mieszkasz w W-wie czy w Ustrzykach.,a w US zapłacisz dwa razy więcej    przymusowej składki ACA kiedy mieszkasz w NY ,niż mieszkając w Utah.,   

Nie wiem, na jakiej podstawie twierdzisz, że uważam Chiny, Rosję, czy RPA za bardziej rozwinięte od Polski, Czech czy Francji.

A ja dzisiaj użyłem i zadałem pytanie co rozumiesz jako kraj pierwszego świata to jest kraj w opozycji do kraju trzeciego świata

UE, USA, Kanada, Australia,Nowa Zelandia, Rosja, Chiny, Japonia, Tajwan Singapur, Hongkong, RPA, Malezja, Tajlandia, Korea Południowa,Norwegia, Szwajcaria i to właściwie chyba tyle.

Widzisz, ale ciężko Ci powiedzieć wprost o tych krajach, że to trzeci świat. Zgodzę się, że te kraje czołówką nie są i jest tam gorzej niż w Polsce (choć Rumunia odstaje niewiele, Bułgaria też nie tak strasznie, z Turcją ciężko powiedzieć), ale sam widzisz, że zupełnie do nich to określenie (kraj trzeciego świata) nie pasuje.

Nie mówiąc już o takiej Rosji gdzie miasta (duże) ociekają bogactwem, a mniejsze niczym się od polskich nie różnią.

To można rozszerzyć to HDI z 8 do 7,75 i akurat będziesz miał ~ 1/3 państw bogatsze i 2/3 biedniejsze.

aDjj63x_700b.jpg

To można rozszerzyć to HDI z 8 do 7,75 i akurat będziesz miał ~ 1/3 państw bogatsze i 2/3 biedniejsze.

Myślałem, że znasz kraje Unii Europejskiej...

Po głębszym zastanowieniu chyba jednak RPA wrzuciłbym do krajów 2 świata, podobnie jak Arabię Saudyjską, Katar, Indie, Indonezję, Brazylię, Meksyk, Ukrainę,Egipt, Nigerię czy Turcję.

Edytowane przez fluber

Myślałem, że znasz kraje Unii Europejskiej...

Przeoczyłem to UE. 

Po głębszym zastanowieniu chyba jednak RPA wrzuciłbym do krajów 2 świata, podobnie jak Arabię Saudyjską, Katar, Indie, Indonezję, Brazylię, Meksyk, Ukrainę,Egipt, Nigerię czy Turcję.

Jakieś kryterie? Bo taki Katar to najbogatszy kraj na świecie. 

Czemu zmienił? Otworzyli na nowo śledztwo i teraz są jego wyniki. Swoją drogą dobrze, że przed wyborami (tak samo jak dobrze się stało że przed wyborami wzięli pod uwagę te emaile).

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.