Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Że co?

It wasn't until early 1994 that Mexico was able to expand economically and industrially with the help of NAFTA. The agreement was signed on Jan. 1 of 1994 by the United States, Canada and Mexico. This agreement included the passage to no barriers between these regions and the freedom to establish entities within them. The cost of imports and exports would be cheaper, yet more profitable by the decline in tariffs. 

http://www.latintimes.com/mexico-economy-dependent-us-look-nafta-immigration-and-codependent-relationship-report-129857

I w ogóle warto zobaczyć co się działo z ich gdp od chwili wejścia w życie nafty:

http://www.tradingeconomics.com/mexico/gdp

Same liczby itp. dotyczące wymiany handlowej zresztą to jedno - drugie to stabilność związana z takim sąsiadem i to, że przez silne związki ekonomiczne USA zależy żeby w Meksyku nie działo się to co przed latami 90. Oczywyście wciąż to jest specyficzny i stosunkowo niezbezpieczny kraj, ale skok cywilizacyjny jaki wykonali przez te ostatnie 20 lat to jest zupełna rewolucja (na plus).

A to nielegalni imigranci mogą głosować??

Poza tym Meksyk to co przede wszystkim zawdzięcza sąsiedztwu USA to mega potężne kartele narkotykowe które są silniejsze od struktur państwowych.. Oczywiście ironicznie

Nie mogą - ale demokraci chcą żeby ich nie deportować tylko dać im łatwą procedurę uzyskania obywatelstwa - tak żeby mogli głosować za 3-5 lat.

http://www.latintimes.com/mexico-economy-dependent-us-look-nafta-immigration-and-codependent-relationship-report-129857

I w ogóle warto zobaczyć co się działo z ich gdp od chwili wejścia w życie nafty:

http://www.tradingeconomics.com/mexico/gdp

Same liczby itp. dotyczące wymiany handlowej zresztą to jedno - drugie to stabilność związana z takim sąsiadem i to, że przez silne związki ekonomiczne USA zależy żeby w Meksyku nie działo się to co przed latami 90. Oczywyście wciąż to jest specyficzny i stosunkowo niezbezpieczny kraj, ale skok cywilizacyjny jaki wykonali przez te ostatnie 20 lat to jest zupełna rewolucja (na plus).

http://pl.tradingeconomics.com/mexico/gdp-growth

Serio? Wzrost o jakieś niecałe 2% rocznie to rewolucja?

Dwa - ja nie o tym, a że nie jest to kraj trzeciego świata, bo właśnie tym jest Meksyk. Czystym przykładem patologicznego kraju eufemistyczne zwącego się rozwijającym się. 

Nie wiem jaką masz definicję, ale dla mnie kraj trzeciego świata to po prostu kraj gdzie jest bida, niestabilna władza polityczna i takie tam. Meksyk już od wielu lat od tego odszedł.

Choć jak patrzę jakie kraje zalicza się do trzeciego świata (niektórzy dają tam Grecję albo Portugalię, lol) to nie wiem czy w tej dyskusji można dojść do jakiegoś porozumienia.

Meksyk trudno zaliczyć do krajów trzeciego świata.,Przede wszystkim jest to kraj niezależny energetycznie,o dosyć nowoczesnym sektorze ropy naftowej (Pemex) .,Dodatkowo Meksyk eksportuje duże ilości prądu do USA i ma największe na świecie elektrownie geotermalne (Cerro Prieto) .,

Meksyk trudno zaliczyć do krajów trzeciego świata.,Przede wszystkim jest to kraj niezależny energetycznie,o dosyć nowoczesnym sektorze ropy naftowej (Pemex) .,Dodatkowo Meksyk eksportuje duże ilości prądu do USA i ma największe na świecie elektrownie geotermalne (Cerro Prieto) .,

Ty tak poważnie?

Poważnie.,Bilans energetyczny to jeden z ważniejszych elementów gospodarki.,Dodatkowo sektor energii elektrycznej w Meksyku jest w ponad 80% oparty na źródłach odnawialnych.,Ale Ty pewnie wierzysz w to ,że "global warming is chinese hoax"

Globalne ocieplenie to jedna sprawa. Druga sprawa to fakt, że Meksyk jest biedny, ma ogromne nierówności społeczne, potężną mafię, przestępców, powszechne morderstwa, słabą edukację i ogromną nielegalną emigrację. Czyli te czynniki, które świadczą, że jest w dupie

Globalne ocieplenie to jedna sprawa. Druga sprawa to fakt, że Meksyk jest biedny, ma ogromne nierówności społeczne, potężną mafię, przestępców, powszechne morderstwa, słabą edukację i ogromną nielegalną emigrację. Czyli te czynniki, które świadczą, że jest w dupie

To jak rozdzielić jakościowo Meksyk od takich krajów jak Somalia albo Jemen? I czy przy Twoich standardach Polska jest czy nie jest krajem 3 świata (jeżeli nie jest to od kiedy)?

Edytowane przez Luki

Chyba jednak Twoją definicję 3 świata spełnia zbyt dużo państw, w stosunku do tego, co się potocznie pod tym pojęciem rozumie. Mogę z pamięci wymienić 100 państw, które bardziej zasługują na tytuł kraju 3 świata niż Meksyk.

To jak rozdzielić jakościowo Meksyk od takich krajów jak Somalia albo Jemen? I czy przy Twoich standardach Polska jest czy nie jest krajem 3 świata (jeżeli nie jest to od kiedy)?

No nie jest. Jest prawie trzy razy bogatsza od Meksyku:

https://en.wikipedia.org/wiki/Median_income

A to statystyka w której Meksyk jest najbliżej Polski.

Jemen i Somalia to nie kraje, a strefy wojny. 

Chyba jednak Twoją definicję 3 świata spełnia zbyt dużo państw, w stosunku do tego, co się potocznie pod tym pojęciem rozumie. Mogę z pamięci wymienić 100 państw, które bardziej zasługują na tytuł kraju 3 świata niż Meksyk.

A ile krajów wedle Ciebie zasługuje na miano 1 świata?

Potocznie nikt nie używa pojęcia kraje 1 świata, ani kraje 2 świata

A ja dzisiaj użyłem i zadałem pytanie co rozumiesz jako kraj pierwszego świata to jest kraj w opozycji do kraju trzeciego świata

UE, USA, Kanada, Australia,Nowa Zelandia, Rosja, Chiny, Japonia, Tajwan Singapur, Hongkong, RPA, Malezja, Tajlandia, Korea Południowa,Norwegia, Szwajcaria i to właściwie chyba tyle.

UE, USA, Kanada, Australia,Nowa Zelandia, Rosja, Chiny, Japonia, Tajwan Singapur, Hongkong, RPA, Malezja, Tajlandia, Korea Południowa,Norwegia, Szwajcaria i to właściwie chyba tyle.

Czyli Chiny i Rosja są bardziej rozwinięte od Polski, Czech czy Francji? 

Heh, po prostu heh. 

Nie zauważyłem RPA. To już po prostu ha ha ha

Ja bym powiedział, że najlepszy podział to:

I. Państwa rozwinięte - cała europa zachodnia, usa, kanada, audtralia, Nowa Zelandia, Japonia, Korea Płd. itd...

II. Państwa rozwijające się - Polska, Węgry, Rumunia, Czechy, Brazylia, Indie, Meksyk itd...

III. Państwa trzeciego świata - no i tutaj większośc środkowej Afryki, większość Azji itd.

Ja bym powiedział, że najlepszy podział to:

I. Państwa rozwinięte - cała europa zachodnia, usa, kanada, audtralia, Nowa Zelandia, Japonia, Korea Płd. itd...

II. Państwa rozwijające się - Polska, Węgry, Rumunia, Czechy, Brazylia, Indie, Meksyk itd...

III. Państwa trzeciego świata - no i tutaj większośc środkowej Afryki, większość Azji itd.

Różnica między taką Koreą Południową, a Polską jest dużo mniejsza, niż różnica między Polską, a Meksykiem.

Dwa - większość Azji, czyli? Właśnie wrzuciłeś większość Azji do dwóch górnych grup. 

Azji większośc w sumie będzie w rozwijających się. 

A co do różnic - zależy jak je liczyć bo Ty np. traktujesz nierówności społeczne a priori jako coś negatywnego (nie twierdzę że w przypadku niektórych państwo nie jest to ich niedomaganie) i przez to patrzysz na dane z perspektywy środkowej a nie średniej. A np. pkb per capita w KP v Polska v Meksyk to 25k dol. v 15k dol v 10k dol. Więc Meksyk jest dużo bliżej nas niż my Korei w tym względzie.

Podobne pkb per capita i nierówności są przecięz np.w  Brazylii a nikt nie mówi że to jest kraj trzeciego świata. O Argentynie też tego nie słyszałem.

A co do różnic - zależy jak je liczyć bo Ty np. traktujesz nierówności społeczne a priori jako coś negatywnego (nie twierdzę że w przypadku niektórych państwo nie jest to ich niedomaganie) i przez to patrzysz na dane z perspektywy środkowej a nie średniej. A np. pkb per capita w KP v Polska v Meksyk to 25k dol. v 15k dol v 10k dol. Więc Meksyk jest dużo bliżej nas niż my Korei w tym względzie.

Podobne pkb per capita i nierówności są przecięz np.w  Brazylii a nikt nie mówi że to jest kraj trzeciego świata. O Argentynie też tego nie słyszałem.

A ja słyszałem o Brazylii, szczególnie w kontekście tego, że walcząc z Mafią policja czołgami wjeżdża.

Liczy się pkb per capita. I wtedy jest ~35~25~15, czyli biorąc pod uwagę procenty, jesteśmy sporo bliżej. A teraz zdradzę Ci sekret - nie tylko pieniądze się liczą i na przykład i my i Koreańczycy idąc po bułki do sklepu nie musimy uważać na kule, co robią Meksykanie. W HDI jesteśmy na 35 miejscu, Meksyk za Kubą i Libanem. 

Nierówności społeczne ogólnie się traktuje a priori jako coś złego, dlatego krytykujemy monarchię czy system Arabii Saudyjskiej(aż życzę Ci, byś się tam urodził w okolicach średniej, bogaty kraj, nie to co my, biali czarnuchy). 

Ale cóż, chętnie poznam twoje kryteria oceny, bo jesteś jak typowy nacjozjeb na fejsie - Polska, jebać czerwoną zarazę, bo to czerwona zaraza, ale jak poprosić o dane i źródła, to jak Vasquez milkniesz. 

Większość, czyli 25 krajów. Wymień 25 krajów Azji biedniejszych od Indii. 

Widzę że ciekawy podział (5-stopniowy) ma bank światowy.

https://datahelpdesk.worldbank.org/knowledgebase/articles/378834-how-does-the-world-bank-classify-countries

https://datahelpdesk.worldbank.org/knowledgebase/articles/906519-world-bank-country-and-lending-groups

Tutaj można kliknąć  w " current classification by income in XLS format" żeby zobaczyć listę.

A ja słyszałem o Brazylii, szczególnie w kontekście tego, że walcząc z Mafią policja czołgami wjeżdża.

Liczy się pkb per capita. I wtedy jest ~35~25~15, czyli biorąc pod uwagę procenty, jesteśmy sporo bliżej. A teraz zdradzę Ci sekret - nie tylko pieniądze się liczą i na przykład i my i Koreańczycy idąc po bułki do sklepu nie musimy uważać na kule, co robią Meksykanie. W HDI jesteśmy na 35 miejscu, Meksyk za Kubą i Libanem. 

Nierówności społeczne ogólnie się traktuje a priori jako coś złego, dlatego krytykujemy monarchię czy system Arabii Saudyjskiej(aż życzę Ci, byś się tam urodził w okolicach średniej, bogaty kraj, nie to co my, biali czarnuchy). 

Ale cóż, chętnie poznam twoje kryteria oceny, bo jesteś jak typowy nacjozjeb na fejsie - Polska, jebać czerwoną zarazę, bo to czerwona zaraza, ale jak poprosić o dane i źródła, to jak Vasquez milkniesz. 

Większość, czyli 25 krajów. Wymień 25 krajów Azji biedniejszych od Indii. 

Skąd masz te dane?

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD

I jaką czerwoną zarazę, o czym Ty piszesz?

Jedyne obiektywne kryterium, zakładając że nie chce się znać detali tylko ogólny obraz sprawy to pkb per capita. Ten ranking Banku Światowego operuje mniej więcej na podobnym standardzie. Jeżeli oceniać wg Twoich standardów to 4/5 kategorii państw w tym rankingu to kraje trzeciego świata.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.