Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie jedyne wyjście dla Republikanów to zmuszenie Trumpa do rezygnacji natychmiast i wystawienie Pence'a ,albo Ryana.,Biały Dom już mają stracony ,ale mogą zachować twarz i uratować max miejsc w Kongresie i Senacie.,a to może mieć duży wpływ na nominacje do Supreme Court.,Na razie Trump idzie w zaparte ,że się nie wycofa,ale co chwila kolejni liderzy GOP wycofują swój endorsment dla Trumpa.,Oczywiście ci z Utah pierwsi

Problem z Trumpem polega też w dużej mierze na tym, że to bardzo zdziecinniały dziadek. Tu już nawet nie chodzi o GOP bo ona akurat go nie obchodzi, ale wycofując się teraz w jakimś stopniu sam sobie by oszczędził wstydu (szykuje się największy blowout od dziesiątek lat). Ale, że jest dzieckiem w życiu tego nie zrobi. Plus, dla niego każdy dziś w tej kampani to de facto pompowanie swojej marki, a więc i hajsu.

Trump jeżeli przegra to przegra wszystko.,Jak się tylko skończy ten polityczny cyrk to pójdą za nim i go skasują. IRS ,US Attorney Office ,prywatne pozwy prześwietlą jego niepłacone podatki ,każdy przekręt finansowy, każdą aferę,nadużycia seksualne,niezapłacone rachunki .,A znajdą tego dużo na pewno więcej niż jest w stanie zapłacić.,    

Luki

w kwestii budżetu, te dane pochodzą z MF, i są to dane na podstawie wykonania 

to są twarde dane z których wynika że średnia miesiączena załużenia dla PiSu jest o 2 mld większa niż dla PO

w 2015 PiS zwiększał deficyt żeby finansować 500+ w 2016 roku, ale wtedy była gadka że PO w 2015 zadłużyło budżet że trzeba było ratować sytuację co było kłamstwem (sprawdzcie sobie wykonanie budżetu za wrzesień 2015), PiS wtedy po prostu przesuwał pewną grupę wydatków z 2016 na 2015 rok

co do deficytu budżetu państwa za 2016 to wynik w tym roku będzie dobry bo mamy jednorazowe nieplanowane dochody z tytułu zysku NBP i LTE warte kilkanaście mld zł, bez tego wykonane budżetu byłoby średnie, nie zdziwi mnie jeżeli powtórzą ten manewr w tym roku

co do ściągalności to póki co za wcześnie aby mówić o poprawie, tutaj o pierwsze oceny pokusiłbym się dopiero po zakończenia 2017

moim zdaniem kwestia ściągalności VAT to być albo nie być rządu PiS, bez tego nie sfinansują ani 500+, mieszkań ani wcześniejszych emerytur 

Luki

w kwestii budżetu, te dane pochodzą z MF, i są to dane na podstawie wykonania 

to są twarde dane z których wynika że średnia miesiączena załużenia dla PiSu jest o 2 mld większa niż dla PO

w 2015 PiS zwiększał deficyt żeby finansować 500+ w 2016 roku, ale wtedy była gadka że PO w 2015 zadłużyło budżet że trzeba było ratować sytuację co było kłamstwem (sprawdzcie sobie wykonanie budżetu za wrzesień 2015), PiS wtedy po prostu przesuwał pewną grupę wydatków z 2016 na 2015 rok

co do deficytu budżetu państwa za 2016 to wynik w tym roku będzie dobry bo mamy jednorazowe nieplanowane dochody z tytułu zysku NBP i LTE warte kilkanaście mld zł, bez tego wykonane budżetu byłoby średnie, nie zdziwi mnie jeżeli powtórzą ten manewr w tym roku

co do ściągalności to póki co za wcześnie aby mówić o poprawie, tutaj o pierwsze oceny pokusiłbym się dopiero po zakończenia 2017

moim zdaniem kwestia ściągalności VAT to być albo nie być rządu PiS, bez tego nie sfinansują ani 500+, mieszkań ani wcześniejszych emerytur 

Na pewno wykonania? Bo przecież to by się totalnie kłóciło z tym co publikują - tu masz 15 mld, tam 60. Nie może być takich róznic. Podeślesz linka?

Z 2015 to prawda, zapomniałem o tym, rzeczywiście tam zwiększyli deficyt.

Hmmm nie bardzo rozumiem z NBP i LTE. NBP zasadniczo nie może śrubować wyniku finansowego, zawsze ma zyski więc ten wpływ jakiś tam będzie (czy tak duży jak był? ciężko powiedzieć, ja obstawiam że podobny). LTE było naprawdę jednorazowe więc tych kilka mld na pewno nie będzie.

Z czego wynika Twoja niepewność co do podatków? Właściwie wpływy ze wszystkich rosną, mamy w końcu klauzulę uniemożliwającą unikanie opodatkowania, poprawili nadzór nad urzędami skarbowymi. Te 10% wzrostu nie może wynikać z niczego, to jest bardzo duża poprawa. Czekam jeszcze na ten rejestr podatników vat, to ma być prawdziwy game-changer. Choć i bez niego wpływy będą na tyle duże, że na 500+ będzie licząc, że co roku będzie deficyt na poziomie 3% PKB.

Z tym, że PiS prawdopodobnie chce jeszcze coś w 2019 przed wyborami rozdać. A na to już trzeba będzie bardzo istotnie zwiększyć wpływy z podatków.

Trump jeżeli przegra to przegra wszystko.,Jak się tylko skończy ten polityczny cyrk to pójdą za nim i go skasują. IRS ,US Attorney Office ,prywatne pozwy prześwietlą jego niepłacone podatki ,każdy przekręt finansowy, każdą aferę,nadużycia seksualne,niezapłacone rachunki .,A znajdą tego dużo na pewno więcej niż jest w stanie zapłacić.,    

Nie wiadomo czy Trump w tej chwili nie jest pod kreską (choć to spekulacja bo na pewno w ostatnich latach zarabiał na "trump brandzie" i na tym jego reality show.

Według mnie, biorąc pod uwagę, że bardzo wielu ludzi stoi za nim murem, nawet jak się skompromituje w wyborach to kasowo wyjdzie na tym dobrze. I nie wiem czy czasem nie wyłącznie o to mu chodziło od początku tak naprawdę. 

Nie wiadomo czy Trump w tej chwili nie jest pod kreską (choć to spekulacja bo na pewno w ostatnich latach zarabiał na "trump brandzie" i na tym jego reality show.

Według mnie, biorąc pod uwagę, że bardzo wielu ludzi stoi za nim murem, nawet jak się skompromituje w wyborach to kasowo wyjdzie na tym dobrze. I nie wiem czy czasem nie wyłącznie o to mu chodziło od początku tak naprawdę. 

NBC skasowała Apprentice tak ,że Trump już nie zarobi na reality show podobnie jak Miss USA i Miss Universe.,Do firm ,które bojkotują markę Trump dołączył Macy's(wycofane produkty Trump)  Starbucks(w grudniu wyprowadza wszystkie bary z lokali Trumpa) PGA (wycofało wszystkie turnieje rozgrywane na polach golfowych Trumpa) wiele luksusowych firm odzieżowych wyprowadza swoje butiki z lokali Trumpa.,Generalnie w jego hotelach obroty spadły ok 50%,a na polach golfowych 20%., Bardzo wielu ludzi ,którzy stoi za Trumpem murem to w większości ludzie z niskimi dochodami z południa których tu pejoratywnie określa się słowem na R ,ewentualnie jeżeli nie są z południa to na H ,a oni nie graja w golfa,ani nie pomieszkują w hotelach.,

NBC skasowała Apprentice tak ,że Trump już nie zarobi na reality show podobnie jak Miss USA i Miss Universe.,Do firm ,które bojkotują markę Trump dołączył Macy's(wycofane produkty Trump)  Starbucks(w grudniu wyprowadza wszystkie bary z lokali Trumpa) PGA (wycofało wszystkie turnieje rozgrywane na polach golfowych Trumpa) wiele luksusowych firm odzieżowych wyprowadza swoje butiki z lokali Trumpa.,Generalnie w jego hotelach obroty spadły ok 50%,a na polach golfowych 20%., Bardzo wielu ludzi ,którzy stoi za Trumpem murem to w większości ludzie z niskimi dochodami z południa których tu pejoratywnie określa się słowem na R ,ewentualnie jeżeli nie są z południa to na H ,a oni nie graja w golfa,ani nie pomieszkują w hotelach.,

To co napisałeś jest niczym w porównaniu do tego jak wypromował się teraz Trump. A dodaj jeszcze do tego fakt, że po przegranych wyborach na 90% stworzą wraz z Breibartem (tzn. tą stroną internetową), Ailsem i Hannitym konkurencję na Fox News. Więc w ogólnym rozrachunku wyjdzie bardzo na plus jeżeli chodzi o kolor zielony.

Z Ailesem to Trump może co najwyżej grypsować pod warunkiem ,że ich razem posadzą.,Fox News już nie jest taka jak wcześniej,  od wczoraj na całego jedzie Trumpowi po rajtach., https://www.youtube.com/watch?v=4lZ0r1-mvMY  

N

Edytowane przez mayor

NBC skasowała Apprentice tak ,że Trump już nie zarobi na reality show podobnie jak Miss USA i Miss Universe.,Do firm ,które bojkotują markę Trump dołączył Macy's(wycofane produkty Trump) Starbucks(w grudniu wyprowadza wszystkie bary z lokali Trumpa) PGA (wycofało wszystkie turnieje rozgrywane na polach golfowych Trumpa) wiele luksusowych firm odzieżowych wyprowadza swoje butiki z lokali Trumpa.,Generalnie w jego hotelach obroty spadły ok 50%,a na polach golfowych 20%., Bardzo wielu ludzi ,którzy stoi za Trumpem murem to w większości ludzie z niskimi dochodami z południa których tu pejoratywnie określa się słowem na R ,ewentualnie jeżeli nie są z południa to na H ,a oni nie graja w golfa,ani nie pomieszkują w hotelach.,

bzdura. Trump nieodmiennie ma duze (i wieksze niz Hilary) poparcie wsrod bogatszych. za to Clinton jak na socjalistke przystalo bryluje wsord biedoty: http://graphics.latimes.com/usc-presidential-poll-dashboard/

Edytowane przez lorak

Luki

http://www.finanse.mf.gov.pl/pl/szeregi-czasowe

tam można pobrać plik xls

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/komunikaty/-/asset_publisher/6Wwm/content/szacunkowe-wykonanie-budzetu-panstwa-w-okresie-styczen-sierpien-2016-r?redirect=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2Fministerstwo-finansow%2Fwiadomosci%2Fkomunikaty%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_6Wwm%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1#p_p_id_101_INSTANCE_6Wwm_

tutaj jest wyjaśnienie o NBP i LTE

zysk z NBP jest to coś co bardzo ciężko zaplanować i każde odchylenie należy traktować jako coś niezależnego od decyzji rządu, NBP z reguły planuje pesymistycznie 

wpływy do budżetu są wyższe bo na pewno jest jakiś efekt 500+, fajnie by było gdyby dało to się jakoś zbadać

zagrożeniem jest jakiś konflikt wojskowy na świecie albo kryzys ekonomiczny w europie co może przełożyć się na niższe PKB a w efekcie na niższe dochody i to jest moim zmartwieniem

uszczelnienie da efekty ale jakie to się okaże, trzeba za to trzymać kciuki

martwi to że PiS wydaje kasę zanim zdąży zarobić

Edytowane przez drtoudi

Z Ailesem to Trump może co najwyżej grypsować pod warunkiem ,że ich razem posadzą.,Fox News już nie jest taka jak wcześniej,  od wczoraj na całego jedzie Trumpowi po rajtach., https://www.youtube.com/watch?v=4lZ0r1-mvMY  

N

Przeciwko Ailesowi na razie nie toczy się żadne postępowanie karne. Skąd pochodzą Twoje informacje? Kolejne kobiety wytaczają procesy, ale na razie wszystko kończy się ugodą (zresztą tam stroną jest Fox a nie RA).

No i jakie ma znaczenie co robi Fox teraz? Przecież napisałem, że oni planują zrobić im prawicową konkurencję (ale z zabarwieniem populistycznym i nacjonalistycznym).

Edytowane przez Luki

Luki

http://www.finanse.mf.gov.pl/pl/szeregi-czasowe

tam można pobrać plik xls

http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/wiadomosci/komunikaty/-/asset_publisher/6Wwm/content/szacunkowe-wykonanie-budzetu-panstwa-w-okresie-styczen-sierpien-2016-r?redirect=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2Fministerstwo-finansow%2Fwiadomosci%2Fkomunikaty%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_6Wwm%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1#p_p_id_101_INSTANCE_6Wwm_

tutaj jest wyjaśnienie o NBP i LTE

zysk z NBP jest to coś co bardzo ciężko zaplanować i każde odchylenie należy traktować jako coś niezależnego od decyzji rządu, NBP z reguły planuje pesymistycznie 

wpływy do budżetu są wyższe bo na pewno jest jakiś efekt 500+, fajnie by było gdyby dało to się jakoś zbadać

zagrożeniem jest jakiś konflikt wojskowy na świecie albo kryzys ekonomiczny w europie co może przełożyć się na niższe PKB a w efekcie na niższe dochody i to jest moim zmartwieniem

uszczelnienie da efekty ale jakie to się okaże, trzeba za to trzymać kciuki

martwi to że PiS wydaje kasę zanim zdąży zarobić

Ok, dzięki za te dane - dla mnie to wyjaśniło sytuacje - po prostu mamy już sprzedane obligacje za ten rok i wliczone one są (słusznie) w obecne zadłużenie SP. Bottom line - w excelu już jest policzony dług z obligacji pomimo tego, że nie przeznaczyliśmy i najprawdopodobniej nie przeznaczymy całości uzyskanych z nich środków na wydatki w tym roku.

PiS to socjaliści, niestety. Z tym, że bezsprzecznie dla państwa lepszy jest socjalizm i sprawny rząd (który np. nie daje się ruchać na podatkach) niż to co mieliśmy przez 8 lat. Wadliwa redystrybucja jest lepsza od tego żeby te pieniądze trafiały do oszustów - tu chyba mamy zgodę?

Niestety taka jest rzeczywistość i nie zanosi się żeby się to zmieniło - trzeba głosować na mniejsze zło (choć w przyszłych wyborach w końcu prawdopodobnie będzie można głosować na siły wolnorynkowe).

Edytowane przez Luki

bzdura. Trump nieodmiennie ma duze (i wieksze niz Hilary) poparcie wsrod bogatszych. za to Clinton jak na socjalistke przystalo bryluje wsord biedoty: http://graphics.latimes.com/usc-presidential-poll-dashboard/

Nie za bardzo mnie zrozumiałeś .,Ja miałem na myśli "Die Hard Trump Supportes" takich,którzy głosowali by na Trumpa "No matter What",nawet jakby w biały dzień zastrzelił kogoś na środku 5th Avenue. Pools pokazują wszystkich,którzy deklarują ,że oddadzą głos na Trumpa z różnych powodów ,jeden tradycyjnie od kilku pokoleń głosuje na GOP,drugi ma konserwatywne poglądy ,trzeci jest przywiązany do chrześcijańskiej tradycji itp.,Nie jest prawdą ,że Hillary bryluje wśród biedoty,wystarczy spojrzeć jak się rozkłada poparcie kandydatów na mapie USA i widać ze tam gdzie ludzie maja wysokie dochody jest niebiesko a w tych stanach gdzie bieda jest czerwono., 

przeciez w tym zalinkowanym poll masz tez nizej poparcie rozbite na poszczegolne grupy pod wzgledem zarobkow i Hilary ma przewage tylko w tej najnizszej. co z kolei ma tez sens patrzac na jej poparcie z innych stron, bo np. murzyni i latynosi do lepiej zarabiajacych nie naleza.

Może nie napisałem dosyć jasno ale mnie cały czas chodzi o zupełnie co innego.,Ludzie którzy w ankiecie zadeklarowali poparcie dla Trumpa to nie są tylko i wyłącznie jego "fundamentalni fanatycy" ,którzy za Trumpa oddali by nerkę,.Ludzie którzy maja obsesje na jego punkcie i uważają go za Mesjasza i zbawiciela Ameryki.,Nie wiem na ile obserwujesz ten cały polityczny cyrk,ale ten twardy jak skała  elektorat Trumpa ma zawsze podobny profil.,Nie chce wymieniać wszystkich wspólnych cech tej grupy ludzi.,Jeżeli chodzi o grupy pod względem zarobków to Hillary ma przewagę 20:1 wśród ludzi z tzw. "Three Commas Club"     

Może nie napisałem dosyć jasno ale mnie cały czas chodzi o zupełnie co innego.,Ludzie którzy w ankiecie zadeklarowali poparcie dla Trumpa to nie są tylko i wyłącznie jego "fundamentalni fanatycy" ,którzy za Trumpa oddali by nerkę,.Ludzie którzy maja obsesje na jego punkcie i uważają go za Mesjasza i zbawiciela Ameryki.,Nie wiem na ile obserwujesz ten cały polityczny cyrk,ale ten twardy jak skała  elektorat Trumpa ma zawsze podobny profil.,Nie chce wymieniać wszystkich wspólnych cech tej grupy ludzi.,Jeżeli chodzi o grupy pod względem zarobków to Hillary ma przewagę 20:1 wśród ludzi z tzw. "Three Commas Club"     

Ale zdajesz sobie sprawę, że nie mówisz już w tym momencie o faktach tylko o swojej opinii (ewentualnie o tym co "Ci się wydaje")?

Edytowane przez Luki

Czyli kiedy dane Ci nie pasują, wymyślasz sobie jakąś grupę społeczną by jednak dane odrzucić. To się nazywa fanatyzm. 

Czyli kiedy dane Ci nie pasują, wymyślasz sobie jakąś grupę społeczną by jednak dane odrzucić. To się nazywa fanatyzm. 

Nie wymyśliłem grupy społecznej.,Three Commas Club to jest grupa 540 ludzi,których majątek wynosi ponad $ billion.,I w tej grupie     Hillary ma o wiele większe poparcie.,Jeżeli przeliczyć na dotacje dla jej kampanii to Hillary Clinton zebrała $ 21,1 od 17 amerykańskich  miliarderów,a Donald Trump otrzymał $ 1,02 miliona od 12 od członków grupy.Dla mnie nie ma to większego znaczenia,ale napisałem o tym  dlatego ,że kolega @lorak stwierdził iż Hillary ma przewagę tylko u biedoty i nieudaczników.,Nie jestem także fanatykiem i dla mnie Hillary nie jest dobrym kandydatem,to zimna wyrachowana po prostu "zła kobieta jest".,Ale Trump to całkowity idiota.,W tej aferze taśmowej zupełnie nie przeszkadzają mi jego wulgaryzmy na temat kobiet ,za to przeraża mnie fakt ,że cały czas wiedział iż ma mikrofon w klapie i to co mówi jest nagrywane,był trzeźwy jak świnia  i na dodatek ni ch... nie zatrybił kiedy Bush go podpuszczał.,Jeżeli ktoś daje się w ten sposób wyruchać gówniarzowi to znaczy ,że jest  głupszy od polskich polityków nagranych przez kelnerów.,    

Nie wymyśliłem grupy społecznej.,Three Commas Club to jest grupa 540 ludzi,których majątek wynosi ponad $ billion.,I w tej grupie     Hillary ma o wiele większe poparcie.,Jeżeli przeliczyć na dotacje dla jej kampanii to Hillary Clinton zebrała $ 21,1 od 17 amerykańskich  miliarderów,a Donald Trump otrzymał $ 1,02 miliona od 12 od członków grupy.Dla mnie nie ma to większego znaczenia,ale napisałem o tym  dlatego ,że kolega @lorak stwierdził iż Hillary ma przewagę tylko u biedoty i nieudaczników.,Nie jestem także fanatykiem i dla mnie Hillary nie jest dobrym kandydatem,to zimna wyrachowana po prostu "zła kobieta jest".,Ale Trump to całkowity idiota.,W tej aferze taśmowej zupełnie nie przeszkadzają mi jego wulgaryzmy na temat kobiet ,za to przeraża mnie fakt ,że cały czas wiedział iż ma mikrofon w klapie i to co mówi jest nagrywane,był trzeźwy jak świnia  i na dodatek ni ch... nie zatrybił kiedy Bush go podpuszczał.,Jeżeli ktoś daje się w ten sposób wyruchać gówniarzowi to znaczy ,że jest  głupszy od polskich polityków nagranych przez kelnerów.,    

Mi chodzi o grupę ludzi, co oddadzą nerkę za Trumpa. Jak nie jest twoim wymysłem, chętnie poznam BADANIA(mogą być przez Ciebie) na jej temat i jej składu. 

Mi chodzi o grupę ludzi, co oddadzą nerkę za Trumpa. Jak nie jest twoim wymysłem, chętnie poznam BADANIA(mogą być przez Ciebie) na jej temat i jej składu. 

Tak ludzie "co oddadzą nerkę za Trumpa" w rzeczywistości nie istnieją.,Jest to moim wymysłem.,Użyłem takiej metafory może niezbyt trafnej,gdyż określenia typu "Die Hard Trump Supportes" czy "Trump Believers" są niezbyt zrozumiałe i mylone z ludźmi o przekonaniach konserwatywnych,którzy w ankietach deklarują oddanie głosu na Trumpa.,  

Tak ludzie "co oddadzą nerkę za Trumpa" w rzeczywistości nie istnieją.,Jest to moim wymysłem.,Użyłem takiej metafory może niezbyt trafnej,gdyż określenia typu "Die Hard Trump Supportes" czy "Trump Believers" są niezbyt zrozumiałe i mylone z ludźmi o przekonaniach konserwatywnych,którzy w ankietach deklarują oddanie głosu na Trumpa.,  

Wiem, że to dla Ciebie była metafora i powtórzyłem ją po tobie. To o co mi chodziło, to że stworzyłeś grupę "Die Hard Trump Supportes" wedle zasady - biedni i niewykształceni do tego wora, reszta to tak tak naprawdę nie są wyborcy Trumpa i go nie popiera, by w ten sposób zaprzeczyć danym Loraka. 

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.