Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

@Luki

ty realnego socjalizmu od komunizmu nie odróżniasz, więc jak mógłbyś odróżnić mnie od kogoś, kogo sobie w moje miejsce próbujesz wstawić :]

"Wojewodzki król gimbazy"

jeszczeo tego tutaj brakowało... ale skoro juz, to czytam jego rubrykę w Polityce i mimo że dotyczy tematów lekkich, a nawet bardzo lekkich, to trzeba mu oddać, ze ma talent do zgrabnych puent.

dlatego, porównanie przyjmuję z wdzięcznością i zadowoleniem. Potęgowanym przez przekonanie, ze dzięki temu, ze mi dopiekłeś poczułeś się lepiej.

"te twoje podjazdy na nikim nie robia wrazenia"

na Nikim, czyli na tobie, jak rozumiem. Nie sądzę bowiem, żebyś miał wgląd w poglądy i opinie wszystkich. Jesli chciałeś w tym miejscu  mi zaimponować swoją wyobraźnią, to stanowczo przeceniłeś swoje siły.

"nie sa zbyt wyrafinowanie"

w porządku, mogą być tylko "wyrafinowane". do zbyt-ku stosunek mam oszczędny.

Edytowane przez vasquez

Piłsudski nie był zdrajcą. Jak można być zdrajcą nie reprezentując interesów lub w ogóle innego państwa? [jeżeli piszesz o tej plotce dot Austro-Węgier to nie mam zamiaru o tym rozmawiać; nawet gdyby to była prawda to jest to zupełnie inna sytuacja].

Reprezentował sprzeczne z narodem polskim interesy zdradzając go i mordując jego przedstawicieli. Jeśli mnie ktoś zabija, nie obchodzi mnie czy robi to w imię Warszawy, Moskwy czy Honolulu. Był dyktatorem, do tego kiepskim jeśli chodzi o skutki rządów.

Biorąc pod uwagę jak korzystamy z bardzo ograniczonego kapitalizmu od 25 lat śmiem twierdzić, że radzilibyśmy sobie w full-kapitaliźmie dużo lepiej niż Meksyk.

A ja śmiem twierdzić, że patrząc jak sobie radziliśmy przez ostatnie 300 lat przed komunistami, że to raczej wątpliwe. 

serio

studia medyczne powinny zaczynać sie we wrześniu

Serio powinieneś zacząć coś od siebie dawać w tym temacie poza krótkimi i chamskimi odzywkami, bo na razie patrząc pod twoją metrykę to strasznie niedojrzałe zachowanie. 

Reprezentował sprzeczne z narodem polskim interesy zdradzając go i mordując jego przedstawicieli. Jeśli mnie ktoś zabija, nie obchodzi mnie czy robi to w imię Warszawy, Moskwy czy Honolulu. Był dyktatorem, do tego kiepskim jeśli chodzi o skutki rządów.

A ja śmiem twierdzić, że patrząc jak sobie radziliśmy przez ostatnie 300 lat przed komunistami, że to raczej wątpliwe. 

1) No właśnie, oceniasz skutki a nie motywacje i to "dla kogo" rządził. W takiej sytuacji można Piłsudskiego krytykować (i pod tym się podpiszę), ale nie nazywać go zdrajcą, bo to była polska władza, której celem było dobro Polski (i znów - trzeba oddzielić to jaki był cel od tego jakie były skutki).

2) Ty masz 300 lat [tak naprawdę 100 bo nie wiem dlaczego liczysz to jak radziliśmy sobie pod okupacją innych państw - a w XVII w. jeszcze w Polsce był na tle innych państw Europy dobrobyt] a ja 700 polskiej historii kiedy radziliśmy sobie dobrze/świetnie.

1) No właśnie, oceniasz skutki a nie motywacje i to "dla kogo" rządził. W takiej sytuacji można Piłsudskiego krytykować (i pod tym się podpiszę), ale nie nazywać go zdrajcą, bo to była polska władza, której celem było dobro Polski (i znów - trzeba oddzielić to jaki był cel od tego jakie były skutki).

Jak oceniam motywację, to motywacją Gomułki także było dobro polskiego narodu i po prostu poddaństwo władzy radzieckiej uważał za środek ku temu. Podobnie jak "władze" Księstwa Warszawskiego godziło się na władzę konsula i służbę Francji. Gomułka był polskim patriotą i wszystkie jego działania dają temu wyraz. To, że miał inne poglądy na to - to już po prostu kwestia twojego czarno-białego świata.

2) Ty masz 300 lat [tak naprawdę 100 bo nie wiem dlaczego liczysz to jak radziliśmy sobie pod okupacją innych państw - a w XVII w. jeszcze w Polsce był na tle innych państw Europy dobrobyt] a ja 700 polskiej historii kiedy radziliśmy sobie dobrze/świetnie.

Te 300 lat było późniejsze i miało większe skutki na sytuację w 1945, niż koronacja Bolesława Chrobrego. I też przez te 700 lat nie radziliśmy sobie świetne ciurkiem. Tak XI-XIV to w większości kiepsko nam szło. 

Jak oceniam motywację, to motywacją Gomułki także było dobro polskiego narodu i po prostu poddaństwo władzy radzieckiej uważał za środek ku temu. Podobnie jak "władze" Księstwa Warszawskiego godziło się na władzę konsula i służbę Francji. Gomułka był polskim patriotą i wszystkie jego działania dają temu wyraz. To, że miał inne poglądy na to - to już po prostu kwestia twojego czarno-białego świata.

Te 300 lat było późniejsze i miało większe skutki na sytuację w 1945, niż koronacja Bolesława Chrobrego. I też przez te 700 lat nie radziliśmy sobie świetne ciurkiem. Tak XI-XIV to w większości kiepsko nam szło.

Z tym, że KW miało być krokiem ku niepodległości (tzn. tylko etapem przejściowym). Gomułka wiedział, że jest pod czyimś berłem, wiedział czyje interesy reprezentuje i wiedział, że nie robi tego dla przyszłej niepodległości Polski (a przynajmniej nic nie wskazuje na to żeby tak było).

Nawet jeżeli się zgodzić z tym co mówisz (a się nie zgadzam bo które państwa o podobnym stażu państwowości radziły sobie w tamtych czasach lepiej?) to przecież i tak pod uwagę trzeba brać kontekst - m.in. to że byliśmy w porównaniu do największych wrogów małym narodem no i fakt, że prawie każda wojna na kontynencie toczyła się na naszym terytorium. Biorąc wszystko pod uwagę radziliśmy sobie bardzo dobrze.

Ale patrząc na podstawie Twoich kryteriów - jakim narodem w tym względzie są Żydzi? Bo ja ich uważam za absolutnie najsprawniejszy i najlepiej zorganizowany naród świata, ale biorąc pod uwagę Twoje kryteria są leszczami.

Z tym, że KW miało być krokiem ku niepodległości (tzn. tylko etapem przejściowym). Gomułka wiedział, że jest pod czyimś berłem, wiedział czyje interesy reprezentuje i wiedział, że nie robi tego dla przyszłej niepodległości Polski (a przynajmniej nic nie wskazuje na to żeby tak było).

Czy ja wiem? Za działalności Gomułki 5 krajów zerwało z Moskwą, szósty był tego blisko i w jego klęsce sporo było zasługi Gomułki. 

Raczej po prostu do końca życia bał się rewizjonizmu niemieckiego i bycie protektoratem ZSRR uważał za jedyny sposób obrony.

Nawet jeżeli się zgodzić z tym co mówisz (a się nie zgadzam bo które państwa o podobnym stażu państwowości radziły sobie w tamtych czasach lepiej?) to przecież i tak pod uwagę trzeba brać kontekst - m.in. to że byliśmy w porównaniu do największych wrogów małym narodem no i fakt, że prawie każda wojna na kontynencie toczyła się na naszym terytorium. Biorąc wszystko pod uwagę radziliśmy sobie bardzo dobrze.

Czechy? Węgry? Hanza? Nowogród? 

Ale patrząc na podstawie Twoich kryteriów - jakim narodem w tym względzie są Żydzi? Bo ja ich uważam za absolutnie najsprawniejszy i najlepiej zorganizowany naród świata, ale biorąc pod uwagę Twoje kryteria są leszczami.

A jakie są te moje kryteria?

http://studioopinii.pl/wp-content/uploads/2013/09/wizyta.pdf

Przetłumaczone po latach - nie jest to żadna propaganda na użytek chwili, a odtajnione źródło. 

Edytowane przez RappaR

Czy ja wiem? Za działalności Gomułki 5 krajów zerwało z Moskwą, szósty był tego blisko i w jego klęsce sporo było zasługi Gomułki. 

Raczej po prostu do końca życia bał się rewizjonizmu niemieckiego i bycie protektoratem ZSRR uważał za jedyny sposób obrony.

Czechy? Węgry? Hanza? Nowogród? 

I w tych krajach było "lepiej" niż w Polsce? Pod jakim względem lepiej się rozwijały?

A jakie są te moje kryteria?

Najprawdopodobniej stan państwa i zapewnienie dobrobytu obywatelom.

I w tych krajach było "lepiej" niż w Polsce? Pod jakim względem lepiej się rozwijały?

Terytorialnym? Jakie chcesz robić kryteria dla XI i XII wieku?

Najprawdopodobniej stan państwa i zapewnienie dobrobytu obywatelom.

No to Żydzi się państwa wyrzekli na dobre 1900 lat chętnie wstępując do wszelkich kierowniczych stanowisk, choćby komunistycznych. 

Terytorialnym? Jakie chcesz robić kryteria dla XI i XII wieku?

No to Żydzi się państwa wyrzekli na dobre 1900 lat chętnie wstępując do wszelkich kierowniczych stanowisk, choćby komunistycznych. 

To w jaki sposób te państwa były potężniejsze terytorialnie od I RP.

Wyrzekli się? Bardzo ciekawa interpretacja historii.

@julek step

widze, ze doszedłeś do etapu łapania za słówka.

primo, jesli widok skutków ataków terrorystycznych, albo pojedynczych aktów terroru cywilnego albo politycznego, relacje ludzi którzy to widzieli, albo byli "w środku", nie daje ci pewności, że jest to koszmar, to znaczy że... słówka, słówka, słówka - tyle ci pozostaje.

"gdyby nie nasza wyobraźnia, bylibyśmy jak to całe stado półgłówków" h.Lecter "Czerwony Smok". "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy", A. Einstein.

secundo, "nie zalezny' - nie przyszło ci do głowy, że to może być zwykła literówka, albo po prostu efekt przypadkowego naciśniecia spacji, który przeoczyłem ? 

dlaczego od razu interpretujesz to, jako dowód mojej niegramotności ? Nie sądzisz, ze  moje posty są pisane  na tyle sprawnie językowo, stylistycznie i gramatycznie, że prawdopodobieństwo wyłożenia się na "nie zalezny" jest wysokie jak twoje IQ, czyli niemal żadne ?

a moze brak ci... wait a second... wiem - wyobraźni :] wygląda na to, ze masz jej tyle, ile twój lotny jak furmanka środkowy z avataru miał podczas swoich wstydliwych usiłowań boiskowych. Nie żebym się czepiał, ale skoro sam d,pę wystawiasz do bicia, to czemu mam sobie odmawiać ?

po 1sze primo - 'łapanie za słówka' - na forum internetowym operujemy słówkami, więc co jest dziwnego w łapaniu za nie?

po 2gie primo a) - 3 paragrafy z tłumaczeniem się odnośnie literówki do randomowego typa z forum? :grin: damn

po 2gie primo B) - tam nie o literówke chodziło, ale o kolejny fragment gdzie dajesz wyraz swemu 'shaqowemu' ego (ahh jaki jestem inteligentny, niezależny, wolno myślący i jakie ładne posty piszę!) - literówka była punktem zaczepienia

i gdy już myślę, że nie może być gorzej to....

po 3cie primo - cytat z Hannibala Lectera...noż k**** :grin:

po 4te primo - kolejny raz próbujesz - nie nie obrazisz mnie pisząc o moim niskim IQ :grin: - serio! (i już lepiej pisz po prostu że jestem głupi, bo w IQ to ja generalnie nie wierzę :smile: )

cóż mi pozostaje...winszuję wyobraźni i świetnego pióra!

aha co do odwołania do autorytetu (Einstein) - z tego co mi wiadomo to on był fizykiem i taka maksymka w naukach przyrodniczych ma w sumie sens. tutaj jednak piszemy (chyba) o historii - ideałem jest faktyczne przebadanie sprawy ZW case by case (kiedy w końcu zaczynamy mieć - do pewnego stopnia ofc - taką możliwość), bo słuchanie WYOBRAŻEŃ pisów z jednej i vasquezów z drugiej jest średnio ciekawe i niewiele wnosi.

Edytowane przez julekstep

Akurat Nowogród to wyjątek. Nie widzę przewagi terytorialnej innych państw które wymieniłeś.

http://img.sadistic.pl/pics/e5a83910c257.jpg

Tak wyglądała Polska w 1333 - to bordowe. 

Dopiero za czasów Kazimierza Wielkiego odbijamy się z terenu o powierzechni ~130 tys km2. 

A tu dla porównania Węgry z XIV wieku

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Kiskirályok_uralmi_területei.jpg/251px-Kiskirályok_uralmi_területei.jpg

http://img.sadistic.pl/pics/e5a83910c257.jpg

Tak wyglądała Polska w 1333 - to bordowe. 

Dopiero za czasów Kazimierza Wielkiego odbijamy się z terenu o powierzechni ~130 tys km2. 

A tu dla porównania Węgry z XIV wieku

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Kiskirályok_uralmi_területei.jpg/251px-Kiskirályok_uralmi_területei.jpgfowania

Mieliśmy wtedy problemy, które z grubsza spotkały większość państw (walka o władzę wewnątrz) i część ziem przez to osłabienie odpadła. Zresztą te straty trwały tylko kilkadziesiąt lat a nie tak jak wcześniej pisałeś 300.

Zresztą koniec dryfowania - rozbicie dzielnicowe i przejściowa strata kilku dzielnic w żaden sposób nie dowodzi, że w regionie odstawaliśmy wtedy od pozostałych państw. To był gorszy okres, który trwał stosunkowo krótko.

Edytowane przez Luki

Mieliśmy wtedy problemy, które z grubsza spotkały większość państw (walka o władzę wewnątrz) i część ziem przez to osłabienie odpadła. Zresztą te straty trwały tylko kilkadziesiąt lat a nie tak jak wcześniej pisałeś 300.

Te straty wynikły w trakcie 300 lat, przez które Polska sukcesywnie słabła i traciła ziemie na rzecz sąsiednich państw. Straty zaś trwały od 150 do 600 lat. 

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.