Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, ze na razie 500+ wyglada spoko. Wzrosla konsumpcja, wzrosly oszczednosci, wcale nie ma boomu w sklepach monopolowych. Pierwszy raz od dawien dawna w czerwcu zanotowano spadek kredytow gotowkowych, a po dupach dostaly chwilowki.

Wiec generalnie samo rozdawnictwo w sobie jest oczywiscie slabe, ale jesli dalej ludzie beda korzystac w taki sposob z tego dodatku, to nie bedzie tragedii.

Zwolnienie z podatku byłoby lepsze niż dojenie całego społeczeństwa

Takie rozwiązanie nie przyciągnie wyborców. Nie wiem też, czy odpisywanie od podatku mocni nie zwiększyłoby kosztów programu.

Swoją drogą, nie jestem ekonomistą, ale skoro z VAT ściąga się jakieś 4 razy tyle, co z PIT, to czy nie lepiej byłoby zlikwidować PIT i podnieść VAT o te parę procent? 

Czyli przyznajesz że progrsm to był tani chwyt a nie, Jak nam wmawiali, troska o dzietność?

Zerowy podatek ogrsniczylby patologie do minimum, Dzesika by nie dostala kasy za dawanie dupy na dyskotece w zamian za wejście, mamusia,alkoholiczka, która ma pięcioro dzieci, każde z innym tstusiem nie dostalaby 2000 na wódkę, rodzice, którzy oddali swoje dzieci do bidula nie "pokochaliby" na nowo

W kwestii zwiększenia kosztów programu- ktoś tu wrzucał analizę porównawcza kiedyś gdzie było pokazane jak PiS zadluzyl Państwo i dodatkowo musiał zatrudnić tabun urzedasow do obsługi 500+, choć zapowoadal zmniejszenie liczby urzędników

Edytowane przez josephnba

Czyli przyznajesz że progrsm to był tani chwyt a nie, Jak nam wmawiali, troska o dzietność?

Zerowy podatek ogrsniczylby patologie do minimum, Dzesika by nie dostala kasy za dawanie dupy na dyskotece w zamian za wejście, mamusia,alkoholiczka, która ma pięcioro dzieci, każde z innym tstusiem nie dostalaby 2000 na wódkę, rodzice, którzy oddali swoje dzieci do bidula nie "pokochaliby" na nowo

Myślę, że program był potrzebny, a tylko taka forma przekazywania pieniędzy przemówiłaby do wyobraźni słabiej wykształconych wyborców. Lepiej 500+ niż ten program, który przez 8 lat był za rządów PO-PSL.

To od Dżesiki, szkoda słów joseph. Nie mogę czytać tych tekstów o tym, jaką to polskie rodziny są patologią. Srasz na własne gniazdo joseph. 

Polskie rodziny nie są potologia większą niż rodziny w innych krajach, ale jakoś tak bywa że to właśnie patologia czerpie z socjala najwieksze profity

Do własnego gniazda nie sram, bo ja nie porzucilem dziecka, nie dałem dupy za winklem i nie przepijam kasy, która np dziadkowie dają Antkowi

Dawanie kasy to nie jest rozwiązanie co pokazal też link, bo zarabiają na tym arabusy z Niemiec, którzy handluja autami.

Na ewentualne efekty trzeba poczekać przynajmniej 2-3 lata, żeby mieć jakieś porównanie

Kłopot w tym, że ja nie wierzę iż program dotrwa do 2019 roku

Nie w tej formie, a jeśli w tej to kosztem wysokich podatków, co automatycznie oznaczać będzie niewywiazanie się z kolejnej obietnicy

A żeby repetowac podwyższając podatki trzeba mieć za,opozycję PiS

Polskie rodziny nie są potologia większą niż rodziny w innych krajach, ale jakoś tak bywa że to właśnie patologia czerpie z socjala najwieksze profity

Do własnego gniazda nie sram, bo ja nie porzucilem dziecka, nie dałem dupy za winklem i nie przepijam kasy, która np dziadkowie dają Antkowi

Dawanie kasy to nie jest rozwiązanie co pokazal też link, bo zarabiają na tym arabusy z Niemiec, którzy handluja autami.

Na ewentualne efekty trzeba poczekać przynajmniej 2-3 lata, żeby mieć jakieś porównanie

Kłopot w tym, że ja nie wierzę iż program dotrwa do 2019 roku

Co Ty masz z tym dawaniem dupy za winklem? A to podobno Kościół ma coś do dzieci z in vitro... Nie rozumiem tych podziałów.

Link, który podrzuciłeś pokazuje, w jakim stanie były finanse w rodzinach z dziećmi, że program 500+ sprawił, że mogą sobie pozwolić na 15-letnie powypadkowe auto z Niemiec.

Mój kolega z pracy z czwórka dzieci, jak tylko dostał wypłatę z programu to od razu sprowadził sobie 7-osobowe auto z Niemiec, żeby mógł w końcu jeździć razem z żoną i wszystkimi dziećmi. Nie cała kasa z programu wróci w podatkach, ale duża część tak, dzietność wzrośnie, a standard życia dzieci w Polsce się podniesie, a przecież o to chodzi. Myślę, że 500+ będzie jednym z ostatnich wydatków państwa, z których rząd będzie rezygnował, przynajmniej ten z PIS.

A to niby skąd się biorą niechciane ciąże?

Skąd się biorą wielodzietne "rodziny" alkoholików?

Wg różnych statystyk w ciążę zachodzi od 15 do 20k dziewczynek przed 19 rokiem życia

Co mam z dawaniem dupy za winklem?

Byłem barmanem w różnych klubach przez kilka lat, nie uwierzylbys w niektóre z historii, których byłem świadkiem

Dzisiaj w Rzepie masz troszke dokladniejszy art. o tym na co i jak wplywa 500+. Zrob mi i sobie ta przyjemnosc i zakup ta gazetke za 3 zł po to, zeby poszerzyc swoje horyzonty. Moze w koncu przestaniesz pierdaczyc o Dzesikach i dawaniu dupy za winklem.

Wg różnych statystyk w ciążę zachodzi od 15 do 20k dziewczynek przed 19 rokiem życia

lol. dziewczynEK przed 19-ym rokiem zycia.

Edytowane przez polskignom

Wiem skąd się biorą dzieci, ale nie wiem, jak na finansowanie dzieci ma wpływać fakt, czy były chciane, planowane, czy ze związku małżeńskiego. Z biedy si biorą wielodzietne rodziny alkoholików. Jakbyś nie był w stanie utrzymać swojego Antka, tez byś zaczął pić.

Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy nie uprawiał seksu z kobietą under 20. Nie wierzę joseph, że nie miałeś szansy zostać ojcem takiego dziecka. Poza tym, co roku 5 tysięcy, jak to nazwałeś "dziewczynek" wychodzi za mąż. 

Strescilem, ale nie zrozumiales, albo nie chcesz zrozumiec.

gdzie stresciles?

Wiem skąd się biorą dzieci, ale nie wiem, jak na finansowanie dzieci ma wpływać fakt, czy były chciane, planowane, czy ze związku małżeńskiego. Z biedy si biorą wielodzietne rodziny alkoholików. Jakbyś nie był w stanie utrzymać swojego Antka, tez byś zaczął pić.

Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy nie uprawiał seksu z kobietą under 20. Nie wierzę joseph, że nie miałeś szansy zostać ojcem takiego dziecka. Poza tym, co roku 5 tysięcy, jak to nazwałeś "dziewczynek" wychodzi za mąż.

a to piją tylko ci którzy nie mają kasy na rodzinę? No i co jeszcze mi cekawego napiszesz?

Serio Ci zazdroszczę tej wiary w ludzi, albo naiwności

Przepraszam znalazłem tego posta, wcześniej go przeoczyłem i dlatego nie odpisałem

19latka to nie jest dziewczynka, 15latka już tak, 13latka tym bardziej

Więc dla świętego spokoju napiszę "homo sapiens płci żeńskiej"

Lepiej ;)

Samej idei polityki prorodzinnej nie neguje, bo się do niej przekonuje

Ale to rozwiązanie wydsje mi się złe, zbyt obciążające budżet, pomyslane na krótką metę, przez co nieefektywne, ale na wyniki trzeba,poczekać

gdzie stresciles?

a to piją tylko ci którzy nie mają kasy na rodzinę? No i co jeszcze mi cekawego napiszesz?

Serio Ci zazdroszczę tej wiary w ludzi, albo naiwności

Znam osobiście 5 kobiet, które urodziły przed 20-tką i w żadnej z rodzin, które założyły nie nadużywa się alkoholu.

Piją tez CI, którzy nie mają rodziny, są bezdomni itd., ale w kontekście programu 500+ to nie ma znaczenia. Mówimy o problemie alkoholizmu w rodzinach wielodzietnych. On wynika z biedy.

Generalnie to jest program podobny do tego, co jest chociazby w Niemczech, tam sukcesu on nie odniosl, jesli chodzi o sama dzietnosc. Kwestia tylko jest taka czy on dzieciakom i przy okazji rodzicom nie ulatwi zycia i startu w dorosle zycie. Moim zdaniem ulatwi, nawet jak bedzie wydawane na stare bryki, nowe agd czy nowe ciuchy. 

Co do kosztow, to jasne, sa spore, zgadzam sie. Ale na emeryturach mundurowych, gornikow i innych uprzywilejowanych grup w dlugim okresie mozna zaoszczedzic tyle samo, jak nie wiecej. 

Znam osobiście 5 kobiet, które urodziły przed 20-tką i w żadnej z rodzin, które założyły nie nadużywa się alkoholu.

...

Albo Mówimy o problemie alkoholizmu w rodzinach wielodzietnych. On wynika z biedy.

cieze młodocianych to w du,ej mierze efekt złej edukacji, tego że rodzice nie potrafią lub nie chcą z dziećmi o tym rozmawiać

Ok 20% młodych dziewczyn wierzy w skuteczność stosunku przerywanego

Wiele nie decyduje się na prezerwatywe z powodów religijnych (tsk Jakby sam sex przedmalzenski sam w sobie nie był grzechem ciężkim ;))

cieze młodocianych to w du,ej mierze efekt złej edukacji, tego że rodzice nie potrafią lub nie chcą z dziećmi o tym rozmawiać

Ok 20% młodych dziewczyn wierzy w skuteczność stosunku przerywanego

Wiele nie decyduje się na prezerwatywe z powodów religijnych (tsk Jakby sam sex przedmalzenski sam w sobie nie był grzechem ciężkim ;))

Znasz statystyki ciąż młodocianych w krajach, w których rodzice potrafią i chcą z dziećmi o tym rozmawiać (podkreślę ciąż, nie porodów)

U mnie w mieście były w Wielkim Poście rekolekcje dla młodzieży w wieku 16-23. Nikt nie przyszedł.

Joseph, kiedy byłeś ostatnio w kościele? Idź w niedzielę na mszę, na sumę i policz 19-latki w kościele. Nie wiem, jaki promil 19-latek nie korzysta z prezerwatyw przed ślubem ze względów religijnych, ale na pewno niewielki.

Choć oczywiście to prawda, że zła edukacja to główna przyczyna tych ciąż. Nie wiem natomiast, dlaczego kogoś seksualnie niewyedukowanego uważasz za patologię :nevreness:

Edytowane przez fluber

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.