Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

500 to jest "jak rządzi"...

sam Marek Belka mówił chyba u Olejnik , że obniżenie ratingu wynika z napadu na OFE a nie działań PiS.

i sam pracuje w sektorze bankowym z polskim kapitałem i działania rządu PiS są pozytywnie odbieranie m.in jeśli chodzi o repolonizację banków

Tylko, ze wzrost dlugu z 500+ jest "wprostproporcjonalny" do tego co bylo, a lekkim zachwianiem jest wzrost kosztow obslugi dlugu, ktory jest wynikiem politycznej zagrywki agencji ratingowej.

Ja nie mowie, ze zadluzanie kraju jest ok i rozdawnictwo jest fajne. Ja tylko mowie, ze jak zwykly Kowalski przeczyta Twoj post i wyciagnie z niego jakiekolwiek wnioski, to beda one zmanipulowane. EOT.

sam Marek Belka mówił chyba u Olejnik , że obniżenie ratingu wynika z napadu na OFE a nie działań PiS.

i sam pracuje w sektorze bankowym z polskim kapitałem i działania rządu PiS są pozytywnie odbieranie m.in jeśli chodzi o repolonizację banków

jest jeszcze kilka zmian na +, ale po pierwsze one sa przyciszane w mediach, po drugie sam PIS ich tez nie naglasnia, bo 500+ im zapewni wladze na dluzej. Poza tym na 500+ musza zbudowac obrone przed opozycja, ktora za chwile ich bedzie krytykowac za brak spelnienia obietnic wyborczych.

o jakim skoku mówisz? tym z początku 2014...?

50 mld zł wypływa

Agencja Bloomberg ostrzegała, że w ciągu ostatniego roku z Polski wypłynęło 50 mld zł. Zdaniem prof. Belki jest to m.in. pokłosie likwidacji Otwartych Funduszy Emerytalnych, słabej sytuacji banków oraz energetyki.

- Przyczyn jest szereg. Demontaż OFE. Decyzje dotyczące OFE skutkują także w tym roku - to jest proces w czasie rozciągnięty. Poza tym banki słabo się prezentują, m.in. ze względu na podatek bankowy. Po trzecie energetyka słabo się prezentuje, a tutaj m.in, z powodów perspektyw udziału energetyki w ratowaniu górnictwa węglowego. Jest szereg powodów, które osłabiają giełdę.

Tylko, ze wzrost dlugu z 500+ jest "wprostproporcjonalny" do tego co bylo, a lekkim zachwianiem jest wzrost kosztow obslugi dlugu, ktory jest wynikiem politycznej zagrywki agencji ratingowej.

proporcjonalny i lekkie zachwiania?!

kwiecień 2016

+23 (2,7%) oraz +47 wobec końca 2015 (5,7%)

kwiecień 2015

-4 (!) (0,5%) oraz +22 wobec końca 2014 (2,8%)

to są ogromne różnice i ponad 20 miliardów nie wytłumaczysz "lekkim zachwianiem kosztów obsługi"...

o jakim skoku mówisz? tym z początku 2014...?

Dokładnie o tym. Oglądałem tę Kropkę nad i z Belką. Stokrotka była lekko w szoku, kiedy zapytała o to dlaczego wyparowało z giełdy 50 miliardów, a Belka powiedział, że główną przyczyną jest demontaż OFE :nevreness:  W tym samym programie Belka powiedział też, że Glapiński to najlepszy kandydat na szefa NBP, jakiego można było wybrać :nevreness:

proporcjonalny i lekkie zachwiania?!

kwiecień 2016

+23 (2,7%) oraz +47 wobec końca 2015 (5,7%)

kwiecień 2015

-4 (!) (0,5%) oraz +22 wobec końca 2014 (2,8%)

to są ogromne różnice i ponad 20 miliardów nie wytłumaczysz "lekkim zachwianiem kosztów obsługi"...

Z tego co zrozumiałem to ta różnica jest tłumaczona utworzeniem całorocznej rezerwy na 500+ i stąd w kwietniu, w odróżnieniu od pozostałych miesięcy jest taka różnica.

50 mld zł wypływa

Agencja Bloomberg ostrzegała, że w ciągu ostatniego roku z Polski wypłynęło 50 mld zł. Zdaniem prof. Belki jest to m.in. pokłosie likwidacji Otwartych Funduszy Emerytalnych, słabej sytuacji banków oraz energetyki.

- Przyczyn jest szereg. Demontaż OFE. Decyzje dotyczące OFE skutkują także w tym roku - to jest proces w czasie rozciągnięty. Poza tym banki słabo się prezentują, m.in. ze względu na podatek bankowy. Po trzecie energetyka słabo się prezentuje, a tutaj m.in, z powodów perspektyw udziału energetyki w ratowaniu górnictwa węglowego. Jest szereg powodów, które osłabiają giełdę.

taa, może niech sobie każdy posłucha całego wywiadu: http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/marek-belka-o-oslabiajacym-sie-zlotym-i-przyszlosci-nbp,646352.html

Ludzie mówią, że pozycja euroentuzjastów i Niemiec wzrosła :D

Brexit pokazał, że z Unii można wyjść i wszelkie działania euroentuzjastów jakie podejmują ku dalszej integracji stworzą kontrreakcje we Francji, Holandii i Grecji. Brexit to pełne zwycięstwo "prawicy".

Chociaż w sumie rozjebało mnie jak się dowiedziałem, że skrajnie prawicowa i nacjonalistyczna partia holenderska jako jeden ze sztandarowych swoich postulatów ma obronę praw gejów :D

Następni Szwedzi. Oni też już mają dość a dodatkowo widzą jak fajnie i spokojnie sobie żyją ich sąsiedzi za zachodniej granicy ( Norwegowie ). Nie muszą się do jakiejś Grecji dokładać, mają największy fundusz emerytalny...

Początek końca moim zdaniem. Jak grecy znów wyciągną łapki po kasę i trzeba będzie zrzutę zrobić to jednego z grubym portfelem mniej do finansowania. Mocno się to odbije.

Brawo Merkel. Pytanie jaki wpływ na decyzję miała jej polityka imigracyjna która mocno wpłynęła na EU... 

oglądałem na żywo i jakoś ciężko była wyczuć dramat

kto mówi o dramacie?

weź obejrzyj od 3:30, to zobaczysz co wymienia jako najważniejsze w kontekście tych ocen (i że to właśnie zostało zachwiane gdy PiS wygrał). bynajmniej nie skok na OFE, który to temat został poruszony przy innej kwestii i był jednym z kilku uzasadnień "wyparowania" kasy z giełdy (działania PiS też były w tych uzasadnieniach!).

Edytowane przez lorak

Lorak, liczy sie to co na koniec roku. Bylem przekonany, ze manipulujesz, ale teraz to juz nie wiem czy manipulujesz czy nie ogarniasz.

a ja się zastanawiam czy jesteś w stanie napisać coś merytorycznego, bo póki co to głównie zarzucasz mi manipulację lub niewiedzę, podczas gdy sam manipulujesz mówiąc o proporcjonalności oraz lekkich zachwianiach.

dług na koniec kwietnia wzrósł już o 47 miliardów. przez cały 2015 o 54. czy ty naprawdę zakładasz, że przez osiem miesięcy zadłużenie nie zwiększy się chociaż o te 20 miliardów? wiesz, że przez ostatnie pięć lat dług między kwietniem a końcem roku wzrastał o 32, 38, 17, 21 i 36?

Tak, owszem jestem w stanie napisac cos merytorycznego. Wiesz np., że zadluzenie Polski tylko dzisiaj sie zwiekszylo o ok. 10 mld? I tez uwazasz, ze to jest kwestia polityki PIS-u? 

Deficyt budzetowy na koniec maja wyniosl 13,5 mld. Dług tymczasem wzrosl o 47 mld. Nie sadzisz, ze to ciekawa dysproporcja? 

btw. wplywy z Vat wzrosly w okresie do maja 2016 o 6,7% w porownaniu z tym samym okresem z zeszlego roku. W samym maju o 16,6%, czyli mozna powiedziec, ze jednak to rozdawnictwo wraca w duzej czesci do budzetu (wiec nie musisz tak przezywac tego rozdawnictwa). Ciekawostka jest fakt, ze % wydatki w zeszlym roku byly wyzsze. 

btw. 2. sytuacja na rynkach jest zbyt szalona, zeby oceniac o ile wzrosnie zadluzenie Polski. jak sie spytasz o ile wzrosnie zadluzenie wynikajace z potrzeb pozyczkowych, to Ci moge podac w przyblizeniu moja prognoze. Ale ta dana Cie nie interesuje, bo nie pasuje do Twojej tezy.

13509065_515534968632358_556039465344089

I co dokładnie ta kilkukolorowa mapka bez legandy ma dowodzić i do czego się odnosić?

A polska giełda tankuje w sposób oczywisty z powodu OFE. Z tym, że prócz poczatkowego pierdolnięcia, teraz ciągle lecimy w dół stablinie bo mamy teraz coś odwrotnego do sytuacji opisywanej zasadą "płynność przyciąga płynność". W końcu się to zatrzyma, ale w 2010 mieliśmy genialne perspektywy giełdowe, teraz są raczej bardzo słabe.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.