Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, dobry film jest od tego, by zmusić do myślenia, by pozwolić wczuć się w bohaterów, spróbować postawić w ich sytuacji, pozostawić pewne niedopowiedzenia. Naturalnie, nie da się przedstawić świata w sposób 100% obiektywny w żadnym filmie. Natomiast są filmy, który przez cały czas stosują różne techniki manipulacji by wywrzeć na widzu ściśle określone i z góry założone przez reżysera wrażenie. Takich elementów jest w tym filmie mnóstwo. Takie filmy nazywamy propagandowymi. Takim filmem jest Kler, takim filmem jest Smoleńsk. Zatem skoro dostrzegam dokładnie te same mechanizmy i w Smoleńsku i w Klerze, to raczej nie podejrzewałbym siebie o paranoję. 

to jest Twoja opinia , dobry film nie musi zmuszać do myślenia , może spełniać funkcję rozrywkową żeby było dużo emocji śmiechu czy łez lub przerażenia. ogólnie dobry film jest taki, który się dobrze sprzedaje i wiem że to nie wchodzi jakoś w kanon filmów klasy B ale filmy Vegi muszą być dobre dla odbiorców ponieważ ludzie na nie chodzą i trafiają do odbiorcy.

właśnie porównanie Smoleńska i Kler jest obrażające. oczywiście obie mogę mieć funkcje propagandowe ale ten pierwszy nie da się oglądać bo jest c***owy i technicznie i warsztatowe a drugi da się oglądać.

określasz Kler jako "nie widziałem tak fatalnego filmu" i to już świadczy o Twojej paranoi ponieważ są dużo fatalniejsze filmy jak np. Smoleńsk

nie drąż tematu ponieważ się kompromitujesz chyba ,że nie znajdziesz mi faktycznie bardziej fatalnego filmu niż Kler :panda:

to jest Twoja opinia , dobry film nie musi zmuszać do myślenia , może spełniać funkcję rozrywkową żeby było dużo emocji śmiechu czy łez lub przerażenia. ogólnie dobry film jest taki, który się dobrze sprzedaje i wiem że to nie wchodzi jakoś w kanon filmów klasy B ale filmy Vegi muszą być dobre dla odbiorców ponieważ ludzie na nie chodzą i trafiają do odbiorcy.

Fajnie by było, gdyby autorzy nie promowali tego filmu, jako film obyczajowy na poważny temat. Na miejscu ofiar pedofilii czułbym się obrażony czymś takim. Zresztą popatrz chociażby na film Spotlight. Wspaniały film prawie między innymi o tym samym, o czym opowiada Kler. W Spotlight wszystko został pokazane w sposób subtelny, nie powiedziano wprost, co się wydarzyło konkretnym osobom, ale ja niemal namacalnie byłem w stanie poczuć ich dramat, ból oraz to jaką krzywdę im wyrządzono. W Klerze przedstawienie pedofilii jest po prostu żenujące. Nie widziałem tych wszystkich hitów Vegi, więc może dlatego nie wiem, co jest teraz określane jako dobry film. Moim zdaniem Zimna Wojna to jest dobry film. 

właśnie porównanie Smoleńska i Kler jest obrażające. oczywiście obie mogę mieć funkcje propagandowe ale ten pierwszy nie da się oglądać bo jest c***owy i technicznie i warsztatowe a drugi da się oglądać.

określasz Kler jako "nie widziałem tak fatalnego filmu" i to już świadczy o Twojej paranoi ponieważ są dużo fatalniejsze filmy jak np. Smoleńsk

nie drąż tematu ponieważ się kompromitujesz chyba ,że nie znajdziesz mi faktycznie bardziej fatalnego filmu niż Kler :panda:

No ale Smoleńsk to jest gorzej zagrany i zrealizowany Kler, tylko dla innego grona odbiorców. A mnie nic bardziej nie odpycha od filmu, jak propaganda, wystarczająco dużo jest już jej w telewizji. Naturalnie Kler to lepszy film niż Smoleńsk z uwagi na aktorstwo ( zdecydowanie ) i realizację, ale jeśli chodzi o sam wydźwięk to jest tym samym shitem. Od czasów Smoleńska nie widziałem gorszego filmu niż Kler, a widziałem po drodze nawet Ocean's 8 i Bridget Jones 3.

Nie, dobry film jest od tego, by zmusić do myślenia, by pozwolić wczuć się w bohaterów, spróbować postawić w ich sytuacji, pozostawić pewne niedopowiedzenia. Naturalnie, nie da się przedstawić świata w sposób 100% obiektywny w żadnym filmie. Natomiast są filmy, który przez cały czas stosują różne techniki manipulacji by wywrzeć na widzu ściśle określone i z góry założone przez reżysera wrażenie. Takich elementów jest w tym filmie mnóstwo. Takie filmy nazywamy propagandowymi. Takim filmem jest Kler, takim filmem jest Smoleńsk. Zatem skoro dostrzegam dokładnie te same mechanizmy i w Smoleńsku i w Klerze, to raczej nie podejrzewałbym siebie o paranoję.

wywarcie określonego wrażenia jest jednym z podstawowych elementów dzieła sztuki. nawet Arystoteles o tym pisał XD

czasem zadziwia mnie jakimi krętymi ścieżkami przeprowadzasz swoje wnioskowania. ale w sumie po oskarżaniu LeBrona o spowodowanie depresji u Love'a oraz Lue, a także po czepianiu się kolczyków Butlera, to już mnie to coraz mniej zaskakuje.

Akurat w przypadku Kleru propaganda jest na tyle ordynarna, że nie jest konieczne prowadzenie krętego wnioskowania.

Widzę natomiast, że w temacie NBA będę musiał tworzyć jakieś specjalne adnotacje dla Ciebie, żebyś nie brał tego co piszę zbyt dosłownie:) 

Papiez potepia aborcje!

Ja Cie krece!

No shit!

lol

Toż mnie zaskoczył Cichy. Naprawdę nigdy bym się nie spodziewał, że papież okaże się katolikiem.

Dzięki za informację.

polecam doczytać/dosłuchać w jaki sposób i co mówił papież przez ostatnie 5 lat  na temat aborcji i np LGBT.

może wtedy faktycznie jego ostatnie wystąpienie nieco  by was zaskoczyło

polecam doczytać/dosłuchać w jaki sposób i co mówił papież przez ostatnie 5 lat  na temat aborcji i np LGBT.

może wtedy faktycznie jego ostatnie wystąpienie nieco  by was zaskoczyło

Nie mieszaj aborcji i LGBT ze sobą, proszę. Stosunek do LGBT a stosunek do aborcji to dwie różne rzeczy. O które wypowiedzi Ci chodzi?

O tę:

Aborcja to dzieciobójstwo

a może tę?

W zeszłym stuleciu cały świat był zgorszony tym, co robili naziści, by doprowadzić do czystości rasy. Dziś robimy to samo, tylko w białych rękawiczkach  – 
Aby zapewnić sobie spokojne życie, zabija się niewinnego

a może tę?

Aborcja nie jest mniejszym złem, jest zbrodnią. To eliminacja jednego, by uratować kogoś innego. Tak postępuje mafia! To zbrodnia, zło absolutne

albo tę?

Uważajcie na zabawy z życiem, bo to grzech przeciwko Bogu Stwórcy. Dominujące myślenie proponuje czasem fałszywe współczucie, zgodnie z którym przyzwolenie na aborcję uważa się za pomoc. Zarówno w dawnym myśleniu, jak i we współczesnym słowo zabić znaczy to samo

Fajnie by było, gdyby autorzy nie promowali tego filmu, jako film obyczajowy na poważny temat. Na miejscu ofiar pedofilii czułbym się obrażony czymś takim. Zresztą popatrz chociażby na film Spotlight. Wspaniały film prawie między innymi o tym samym, o czym opowiada Kler. W Spotlight wszystko został pokazane w sposób subtelny, nie powiedziano wprost, co się wydarzyło konkretnym osobom, ale ja niemal namacalnie byłem w stanie poczuć ich dramat, ból oraz to jaką krzywdę im wyrządzono. W Klerze przedstawienie pedofilii jest po prostu żenujące. Nie widziałem tych wszystkich hitów Vegi, więc może dlatego nie wiem, co jest teraz określane jako dobry film. Moim zdaniem Zimna Wojna to jest dobry film. 

No ale Smoleńsk to jest gorzej zagrany i zrealizowany Kler, tylko dla innego grona odbiorców. A mnie nic bardziej nie odpycha od filmu, jak propaganda, wystarczająco dużo jest już jej w telewizji. Naturalnie Kler to lepszy film niż Smoleńsk z uwagi na aktorstwo ( zdecydowanie ) i realizację, ale jeśli chodzi o sam wydźwięk to jest tym samym shitem. Od czasów Smoleńska nie widziałem gorszego filmu niż Kler, a widziałem po drodze nawet Ocean's 8 i Bridget Jones 3.

czyli standardowo zaprzeczasz coś co wcześniej napisałeś :playful:

rozumiem Cię jakie lubisz filmy , nie jesteś sam ,ale że Ty oceniasz film jako dobry to nie znaczy że nim jest :)

film dobry jest wtedy gdy się dobrze sprzedaje , a bardzo dobry jak bardzo dobrze sprzedaje ( jeśli oczywiście celem filmu jest przekaz jak dla największej liczby ludzi)

to jest jak z NBA i Euroligą, moi znajomi , którzy prowadzą lub grają w Polsce w koszykówkę oglądają także NBA ale oczywiście dla każdego konesera Euroliga jest lepsza, ponieważ jest więcej taktyki , techniki , IQ koszykarskiego itp itd a NBA jest dla nich jak cyrk gdzie promuje się gwiazdy , gra 1 vs 1 i wykorzystuje warunki fizyczne

ale która liga jest lepsza ? oczywiście że NBA , dlatego filmy Vegi też są dobre chociaż osobiście widziałem tylko jeden i nie bardzo mi leży

a od Kleru widziałem gorsze filmy oraz lepsze , ale sam w sobie filmy jest dobry a nawet po wynikach wygląda że bardzo dobry ,ponieważ bronią go statystyki i to w kraju gdzie najwyższe poparcie ma partia reprezentująca elektorat zagorzałych katolików

dlatego Twoja żale są trochę nie uzasadnione i pokrywają się z paranoją szukania wszędzie propagandy jak na siłę korwiniści wyszukują lewaków a lewica faszystów ;] jesteś w jednej z tych grup dlatego Ci film nie odpowiada i "dlatego nie widziałeś bardziej fatalnego filmu" :]

film dobry jest wtedy gdy się dobrze sprzedaje , a bardzo dobry jak bardzo dobrze sprzedaje ( jeśli oczywiście celem filmu jest przekaz jak dla największej liczby ludzi)

Czyli Transformers>Obywatel Kane

to jest jak z NBA i Euroligą, moi znajomi , którzy prowadzą lub grają w Polsce w koszykówkę oglądają także NBA ale oczywiście dla każdego konesera Euroliga jest lepsza, ponieważ jest więcej taktyki , techniki , IQ koszykarskiego itp itd a NBA jest dla nich jak cyrk gdzie promuje się gwiazdy , gra 1 vs 1 i wykorzystuje warunki fizyczne

ale która liga jest lepsza ? oczywiście że NBA , dlatego filmy Vegi też są dobre chociaż osobiście widziałem tylko jeden i nie bardzo mi leży

NBA jest lepsza nie dlatego, że ogląda ją więcej ludzi, ale dlatego, że ma lepszych zawodników. Sport ma zasady i według nich obiektywnie można stwierdzić kto jest lepszy. Mogłeś nie zauważyć, ale używa się do tego takich pewnych punktów. 

Czyli Transformers>Obywatel Kane

argument z dupy jak zawsze gdy chcesz zabłysnąć.

NBA jest lepsza nie dlatego, że ogląda ją więcej ludzi, ale dlatego, że ma lepszych zawodników. Sport ma zasady i według nich obiektywnie można stwierdzić kto jest lepszy. Mogłeś nie zauważyć, ale używa się do tego takich pewnych punktów. 

zdecydowanie , a dlaczego ma lepszych zawodników ? bo ma więcej kasy , a dlaczego ma więcej kasy ? bo więcej ludzi ogląda.

musisz więcej rzeczy "zauważać"

argument z dupy jak zawsze gdy chcesz zabłysnąć.

Czemu o sobie mówisz w drugiej osobie?

zdecydowanie , a dlaczego ma lepszych zawodników ? bo ma więcej kasy , a dlaczego ma więcej kasy ? bo więcej ludzi ogląda.

musisz więcej rzeczy "zauważać"

Bo pochodzi z Ameryki. Tyle. 

Polską ligę ogląda więcej ludzi od austriackiej albo szwajcarskiej, to nie oznacza wcale, że ma więcej kasy. Faktycznie, twoje zauważanie, trzeba umieścić w cudzysłowie. 

Edytowane przez RappaR

Czemu o sobie mówisz w drugiej osobie?

znów chcesz zabłysnąć i słabo to wygląda

Bo pochodzi z Ameryki. Tyle. 

Polską ligę ogląda więcej ludzi od austriackiej albo szwajcarskiej, to nie oznacza wcale, że ma więcej kasy. Faktycznie, twoje zauważanie, trzeba umieścić w cudzysłowie. 

ale co ma to do Euroligi i NBA ?

udowodnij mi jeszcze ,że aktorzy i gracze NBA nie uprawiają tego zawodu przede wszystkim dla kasy.

wpierdalasz się jak zawsze niepotrzebnie, kończy się na docinkach i jakimś zje***ym odejściem jak zawsze od tematu jakby się dyskutowało z jakąś kobitą .

bądź bardziej sprecyzowany i konkretny.

znów chcesz zabłysnąć i słabo to wygląda

ale co ma to do Euroligi i NBA ?

udowodnij mi jeszcze ,że aktorzy i gracze NBA nie uprawiają tego zawodu przede wszystkim dla kasy.

wpierdalasz się jak zawsze niepotrzebnie, kończy się na docinkach i jakimś zje***ym odejściem jak zawsze od tematu jakby się dyskutowało z jakąś kobitą .

bądź bardziej sprecyzowany i konkretny.

A co ma Euroliga i NBA do tematu Kleru? Sam odszedłeś od tematu pisząc coś o koszykówce, więc zachowujesz się dość żałośnie pisząc coś o kobietach.

Sprecyzowanie i konkretnie odnośnie tematu - to jak się film sprzedaje nie jest wyznacznikiem tego jak dobry jest i Transformersi mimo ogromnej sprzedaży nie są dobrym filmem, więc generalnie jedyne co masz docinki. 

widziałem już ten filmik, bądź bardziej oryginalny.

A co ma Euroliga i NBA do tematu Kleru? Sam odszedłeś od tematu pisząc coś o koszykówce, więc zachowujesz się dość żałośnie pisząc coś o kobietach.

Sprecyzowanie i konkretnie odnośnie tematu - to jak się film sprzedaje nie jest wyznacznikiem tego jak dobry jest i Transformersi mimo ogromnej sprzedaży nie są dobrym filmem, więc generalnie jedyne co masz docinki. 

pierwsze Twoje zdanie było o Transformers i Obywatelu Kane , przeczytaj je jeszcze raz i zobacz jakie jest sensowne.

a co jest wyznacznikiem Twoim zdaniem? Twoje zdanie ?

Było przejawem poddania się podłym instynktom.

czyli, jakim konkretnie ?

Dokładnie. Dlatego oba działają dokładnie podług tych samych zasad termondynamiki, która była u mnie w liceum omawiana. Różnica jest w wykonaniu.

By uprościć dla Ciebie - robią brum brum w identyczny sposób.

ach, jaka ulga, więc jednak czymś się róznią

Akurat geje, które odeszły od swojej rodziny i nie mają własnych dzieci to jest właśnie klasyczny przypadek zachowania nielogicznego, przeciwnego instynktom.

dlaczego uparcie ignorujesz instynkty obronne, społeczne, stadne, samozachowawcze i wszelkie im podobne ? przecież gejowska mimikra, za pomocą [najczęściej białych] małzeństw z kobietami, dobrze jeśli posiadającymi dzieci, to działanie zaspokajające właśnie takie instynkty.

Zresztą popatrz chociażby na film Spotlight. Wspaniały film prawie między innymi o tym samym, o czym opowiada Kler.

"Spotlight", to film o śledztwie dziennikarskim, więc gdzie tutaj porównanie do "Kleru", który jest klasycznym kinem demaskatorskim ?

to już prędzej można "Kler" porównać z "Samowolką" albo "Komornikiem" Feliksa Falka, żeby tylko ograniczyć się do polskiego podwórka.

Edytowane przez vasquez

"Spotlight", to film o śledztwie dziennikarskim, więc gdzie tutaj porównanie do "Kleru", który jest klasycznym kinem demaskatorskim ?

to już prędzej można "Kler" porównać z "Samowolką" albo "Komornikiem" Feliksa Falka, żeby tylko ograniczyć się do polskiego podwórka.

Demaskującym co najwyżej intencje reżysera. To jest takie kino demaskatorskie, jak Botoks Patryka Vegi.

czyli standardowo zaprzeczasz coś co wcześniej napisałeś :playful:

dlatego Twoja żale są trochę nie uzasadnione i pokrywają się z paranoją szukania wszędzie propagandy jak na siłę korwiniści wyszukują lewaków a lewica faszystów ;] jesteś w jednej z tych grup dlatego Ci film nie odpowiada i "dlatego nie widziałeś bardziej fatalnego filmu" :]

Nie, nie zaprzeczam napisałem, że DAWNO nie widziałem bardziej fatalnego filmu. A konkretnie to od czasu obejrzenia Smoleńska.

a od Kleru widziałem gorsze filmy oraz lepsze , ale sam w sobie filmy jest dobry a nawet po wynikach wygląda że bardzo dobry ,ponieważ bronią go statystyki i to w kraju gdzie najwyższe poparcie ma partia reprezentująca elektorat zagorzałych katolików

Czyli jest gorszy od M jak Miłość? No sorry, ale oglądalność wcale nie mówi o jakości filmu. 

czyli, jakim konkretnie ?

Przetrwania i powiększenia zasobów.

ach, jaka ulga, więc jednak czymś się róznią

No, czymś. Podobnie jak jedno ferrari czymś się różni od drugiego ferrari.

dlaczego uparcie ignorujesz instynkty obronne, społeczne, stadne, samozachowawcze i wszelkie im podobne ? przecież gejowska mimikra, za pomocą [najczęściej białych] małzeństw z kobietami, dobrze jeśli posiadającymi dzieci, to działanie zaspokajające właśnie takie instynkty.

Ale te wszystkie instynkty powstały z jednego tylko powodu - przekazania genów, który to instynkt jest najważniejszy.

widziałem już ten filmik, bądź bardziej oryginalny.

A ja widziałem już wcześniej słówko oryginalny. Nie oznacza to wcale, że nie należy go używać, jeśli pasuje do kontekstu.

pierwsze Twoje zdanie było o Transformers i Obywatelu Kane , przeczytaj je jeszcze raz i zobacz jakie jest sensowne.

Pokazuje właśnie, że jeśli oceniamy jakoś filmów po sprzedaży biletów, to Transformersy są lepsze od Kane.

a co jest wyznacznikiem Twoim zdaniem? Twoje zdanie ?

Lepsze to, niż twierdzić, że Transformersy są lepsze od Kane.

Urban skazany na 120 tys grzywny za to, ze w NIE pokazał obrazek  Jezusa ze zdziwionym wyrazem twarzy, co było zasadne w kontekście wymowy ilustrowanego nim tekstu.

zemsta nagrzanych sędziów za "Kler" i wyrok poznańskiego sądu nakazującego wypłatę miliona dla ofiary pedofili w Kościele ?

w Lublinie prezydent odwołuje Marsz Równości, bo - jak sam beztrosko przyznaje - nie ma jaj, żeby spacyfikować faszystów grożących w sieci uczestnikom Marszu.

ch...ek zasłania się troską o bezpieczeństwo uczestników, a intencje są widoczne jak kotlet na patelni. XXI wiek, środek Europy, państwo szczycące się 90 % pogłowia wyznającego zasadę "kochaj bliźniego swego".

btw, Andrzej D., podający się za prezydenta Polski, łamie prawo i konstytucję, z takim szwungiem, że już tylko małe dzieci wierzą, że w tym biednym kraju będą jeszcze legalne wybory, po których ten klient miałby pierdel jak w banku.

Przetrwania i powiększenia zasobów.

a co z instynktem samozachowawczym ? pomoc Żydom była karana śmiercią, nawet jeśli za pieniądze.

No, czymś. Podobnie jak jedno ferrari czymś się różni od drugiego ferrari.

kolorem ?

Ale te wszystkie instynkty powstały z jednego tylko powodu - przekazania genów, który to instynkt jest najważniejszy.

"Instynkt samozachowawczy opiera się o dbanie o własne zdrowie i bezpieczeństwo, zmusza nas być ostrożnymi i odpowiedzialnymi. Uważa się go za najważniejszy"

Edytowane przez vasquez

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.