Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.09.2019 o 09:51, Tecu napisał(a):

Oczywiście, że odlatuje, ale jakie są argumenty za tą dziwną decyzją?

Rozwiń  

Zapewne chcą mieć więcej czasu na kampanię, więc wolą dokończyć mniej ważne sprawy po wyborach, żeby teraz nie tracić czasu. Chyba jakąś konwencję zaplanowali. 

W dniu 11.09.2019 o 23:51, julekstep napisał(a):

Podobno przedsiębiorcy "nie mają urlopu".

Coś mi się tu nie zgadza w narracji 😕

Rozwiń  

Nie maja płatnego urlopu. Bezpłatny każdy może sobie zafundować. 

W dniu 12.09.2019 o 07:18, fluber napisał(a):

No mniej niż o połowę więcej, czyli kto zarabia mniej niż 2400 na rękę:)

Wiesz, że jeżeli na egzaminie dostaniesz 5, a Twój kolega 2, a potem to poprawi na 4, to będziesz głupszy?:)

Rozwiń  

Złe porównanie. Wykonujesz pracę A za 20 zł/h druga osoba wykonuje połowę pracy A za 10 zł/h  Druga osoba dostaje od państwa prezent w postaci gwarantowanej podwyżki o 15% i teraz za wykonywanie 1/2 A będzie dostawać 11,50 zł za godzinę. Czy Ty nadal będziesz godził się dostawać 20 zł za wykonanie całego A ? Czy też będziesz chciał dostać za to 23 zł ? 

To nie mogli ustalić wyborów później? Mieli takie możliwości a teraz wprowadzają taki precedens i dziwią się, że powstają teorie spiskowe.

Do tego jak chcą dokończyć mniej ważne sprawy po wyborach to mogli zwyczajnie zakończyć posiedzenie sejmu i te mniej ważne sprawy zrobić na pierwszym posiedzeniu nowego sejmu, albo z tymi mniej ważnymi sprawami usunąć się w nocy, co już często robili i po kłopocie. Dlatego dziwny jest ten precedens, bo nie był konieczny.

W dniu 12.09.2019 o 10:10, Sebastian napisał(a):

Złe porównanie. Wykonujesz pracę A za 20 zł/h druga osoba wykonuje połowę pracy A za 10 zł/h  Druga osoba dostaje od państwa prezent w postaci gwarantowanej podwyżki o 15% i teraz za wykonywanie 1/2 A będzie dostawać 11,50 zł za godzinę. Czy Ty nadal będziesz godził się dostawać 20 zł za wykonanie całego A ? Czy też będziesz chciał dostać za to 23 zł ? 

Rozwiń  

Czy mógłbyś podać jakiś przykład praktyczny?:)

W dniu 12.09.2019 o 10:19, Tecu napisał(a):

To nie mogli ustalić wyborów później? Mieli takie możliwości a teraz wprowadzają taki precedens i dziwią się, że powstają teorie spiskowe.

Rozwiń  

Jest też możliwość, że tworzą ten precedens, żeby PO wyszła na wariatów:)

W dniu 12.09.2019 o 10:25, fluber napisał(a):

Czy mógłbyś podać jakiś przykład praktyczny?:)

Rozwiń  

Normalnie samo życie. Coś o czym pisze o dwóch-trzech lat. Gdzie nawet twardy beton jak Sebastian się kruszy ( nic obraźliwego, sam wspierałem PiS jeszcze zanim ukończyłem 18 lat ;) )

Tylko może sformułowanie wykonywania "połowa pracy" jest nietrafione. Tu raczej chodzi o podział personel i kadra kierownicza, gdzie tym pierwszym musisz dać, a tym drugim nie, bo przecież i tak "mają dużo" :)

Zarobki nie rosną równomiernie, bo Polska pod rządami PiSu nie ma gospodarczego boomu ( skąd miałby się brać? ) tylko stawia na zrównoważenie płac i coraz bardziej wracamy do czasów "czy się stoi czy się leży 500zł się należy"

" "Jeśli chodzi o płacę minimalną - będziemy musieli podnieść nasze wynagrodzenia. […] Ten ruch będzie miał, oczywiście, wpływ na naszą działalność. Będziemy inwestować w automatyzację. Liczymy, że jeśli ludzie będą zarabiać więcej, to też będą więcej przeznaczać na konsumpcję, co wróci do naszych sklepów dzięki zwiększonej sprzedaży" - powiedział Lutkiewicz podczas konferencji prasowej. "

Lutkiewicz chyba rozumie jak dziala rynek ;). Co mnie najbardziej dziwi, to fakt, ze naprawde w Polsce trzeba mocno podnosic place minimalna, zeby firmy zaczely starac sie byc innowacyjne...

Mozecie sie denerwowac na socjal wszystko, ale zyjemy w XXI w. i firmy, ktore swoja rentownosc opieraja na niskich kosztach pracy nie maja racji bytu w dluzszym okresie z perspektywy gospodarki.

W dniu 12.09.2019 o 12:13, Koelner napisał(a):

trochę więcej szacunku dla małżonki , która pracuje na Twoja pensje i filozofowanie :)

Rozwiń  

No tak, bo jak ktos uczy dzieci to nie pracuje i jest na utrzymaniu innych?:)

Naprawde masz na tyle szarych komorek zeby nie powtarzac jak malpa hasel mowiacych o tym ze pracujacy na etacie panstwowym to nierob:)

W dniu 12.09.2019 o 10:33, MarcusCamby napisał(a):

Normalnie samo życie. Coś o czym pisze o dwóch-trzech lat. Gdzie nawet twardy beton jak Sebastian się kruszy ( nic obraźliwego, sam wspierałem PiS jeszcze zanim ukończyłem 18 lat ;) )

Tylko może sformułowanie wykonywania "połowa pracy" jest nietrafione. Tu raczej chodzi o podział personel i kadra kierownicza, gdzie tym pierwszym musisz dać, a tym drugim nie, bo przecież i tak "mają dużo" :)

Zarobki nie rosną równomiernie, bo Polska pod rządami PiSu nie ma gospodarczego boomu ( skąd miałby się brać? ) tylko stawia na zrównoważenie płac i coraz bardziej wracamy do czasów "czy się stoi czy się leży 500zł się należy"

Rozwiń  

Ja nigdy nie popierałem PiSu jako takiego. Głosowałem na Kukiza w proteście przecie całemu temu tałatajstwu :) Ale z entuzjazmem przyjąłem niektóre ich pomysły i nie mogę powiedzieć, że to co dotychczas robili było tragiczne - z wielu rzeczy się naprawdę cieszyłem. Bo jak mówię - wyprostowali statek. Problem w tym, że teraz znów go chcą przechylić. 

W dniu 12.09.2019 o 10:19, Tecu napisał(a):

Do tego jak chcą dokończyć mniej ważne sprawy po wyborach to mogli zwyczajnie zakończyć posiedzenie sejmu i te mniej ważne sprawy zrobić na pierwszym posiedzeniu nowego sejmu, albo z tymi mniej ważnymi sprawami usunąć się w nocy, co już często robili i po kłopocie. Dlatego dziwny jest ten precedens, bo nie był konieczny.

Rozwiń  

A o co chodzi?

W dniu 12.09.2019 o 07:55, Cardi napisał(a):
  W dniu 12.09.2019 o 07:37, fluber napisał(a):

Rozwiń  

To też, ale gdy minimalna wzrośnie, to wzrosną ceny, a Twoja wypłata stojąc w miejscu pozwoli Ci na mniej. Skorzysta najbardziej państwo, bo dla tych z wyższą minimalną ceny wciąż wzrosną.

Rozwiń  

Jeśli minimalna wzrośnie o 100%, ceny o 20%, moja pensja o 50%, to w jaki sposób ja zubożeję? Wyjaśnisz?

W dniu 12.09.2019 o 08:12, MarcusCamby napisał(a):
  W dniu 12.09.2019 o 07:59, fluber napisał(a):

Rozwiń  

Fajnie widać być na państwowym cycku, ale na wolnym rynku wzrost pensji nie nadąża za inflacją.

Znaczy nadąża może dla najbiedniejszych, bo ich pensje ostro idą w górę. Gorzej z klasą średnią. Oni widzą tylko skok cen.

Rozwiń  

Jakieś dowody?

W dniu 12.09.2019 o 16:13, RappaR napisał(a):

Jakieś dowody?

Rozwiń  

Sa dowody na to ze to bzdura bo w sektorze prywatnym srednie zarobki sa wyzsze niz w publicznym i wynagrodzenia rosna tam procentowo szybciej ( wedlug sedlak&sedlak w latach 06-16 pensje w publicznym sektorze wzrosly o 49% a w prywatnym o 57%)

W dniu 12.09.2019 o 16:19, Cardi napisał(a):

Nie, bo nie czytasz tego co piszę. Przeczytaj jeszcze raz, albo dwa i wtedy zrekonstruuj pytanie.

Rozwiń  

Jezeli kilka osob zrozumialo to co napisales tak samo i w Twoim mniemaniu blednie, to moze bys sprobowal to przeformulowac zeby ciemny lud zrozumial?:)

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.