DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Nie. Ja po prostu porównuje życie z rodziną w Irlandii z tymi co żyją w Polsce. Bez przesady, w Polsce zostali szwagrowie, kuzyni, kuzynki, znajomi z rodzinnego miasta. Ma sie z nimi kontakt. Tylko, że te zarobki w Irlandii (mowa o takiej średniej pensji, 35k rocznie) niewiele Ci dadzą, skoro na chate wydasz rocznie 17k. Zarobisz statystycznie trzy raz wicej niż w Polsce, ale na auto+wynajem(kredyt)+media wydasz też trzy razy wiecej. Już nawet nie wspomne o mediach na tym mitycznym wyśnionym zachodzie, gdzie panuje pełna "wolność słowa". Jak ktoś mi w Polsce narzeka na to, że można sobie przynajmniej wybrać midzy TVP a TVN czy miedzy WSieci a Newsweekiem to ja mu mówie od razu, że w takiej Irlandii takiej możliwości wyboru w ogóle nie ma. Jeden przekaz, postpowo proaborcyjny, prolgbt, wielki hejt na Trumpa(który w porónaniu z hejtem na Kaczyńskiego w Polsce to bajka) Wszystkie gazety, wszystkie stacje telewizyjne. O sprawie Alfiego Evansa, to w irlandzkiej prasie poczytałem sobie w jeden dzień na stronie 8, a w nastepnym dniu na stronie 14, dosłownie kilkanaście zdań z wielkim podkreśleniem jak bardzo młodzi są jego rodzice. W szkołach przymusowe celebrowanie "LGBT day" i dopytywanie sie 12-letnich dzieci na kogo oni zagłosowaliby w wyborach prezydenckich (Trump czy Clinton), a potem jak córka znajomych powiedziała, że na Trumpa to wizyta dziecka u dyrektorki w szkole i gadka o tym, że ona nie powinna si tak wyróżniać, żeby ją ine dzieci nie odrzucały. Orwell dosłownie. Edytowane 16 Maja 2018 przez DeltaCenter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Nie. Ja po prostu porównuje życie z rodziną w Irlandii z tymi co żyją w Polsce. Bez przesady, w Polsce zostali szwagrowie, kuzyni, kuzynki, znajomi z rodzinnego miasta. Ma sie z nimi kontakt. Tylko, że te zarobki w Irlandii (mowa o takiej średniej pensji, 35k rocznie) niewiele Ci dadzą, skoro na chate wydasz rocznie 17k. Zarobisz statystycznie trzy raz wicej niż w Polsce, ale na auto+wynajem(kredyt)+media wydasz też trzy razy wiecej. Nie znalazłem nowszych danych ale za 2014 rok wg eurostat średnia pensja w polsce to 980 euro a w irlandi 3778 euro. Już nawet nie wspomne o mediach na tym mitycznym wyśnionym zachodzie, gdzie panuje pełna "wolność słowa". Jak ktoś mi w Polsce narzeka na to, że można sobie przynajmniej wybrać midzy TVP a TVN czy miedzy WSieci a Newsweekiem to ja mu mówie od razu, że w takiej Irlandii takiej możliwości wyboru w ogóle nie ma. Jeden przekaz, postpowo proaborcyjny, prolgbt, wielki hejt na Trumpa(który w porónaniu z hejtem na Kaczyńskiego w Polsce to bajka) Wszystkie gazety, wszystkie stacje telewizyjne. O sprawie Alfiego Evansa, to w irlandzkiej prasie poczytałem sobie w jeden dzień na stronie 8, a w nastepnym dniu na stronie 14, dosłownie kilkanaście zdań z wielkim podkreśleniem jak bardzo młodzi są jego rodzice. W szkołach przymusowe celebrowanie "LGBT day" i dopytywanie sie 12-letnich dzieci na kogo oni zagłosowaliby w wyborach prezydenckich (Trump czy Clinton), a potem jak córka znajomych powiedziała, że na Trumpa to wizyta dziecka u dyrektorki w szkole i gadka o tym, że ona nie powinna si tak wyróżniać, żeby ją ine dzieci nie odrzucały. Orwell dosłownie. W to akurat nie wątpię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) https://www.irishmirror.ie/news/irish-news/average-weekly-wage-irish-person-12092271 The average weekly wage now stands at €734.60 People in the IT sector earned on average €1,100.79 every week in the last quarter of 2017 the lowest average weekly earnings were €350.04 in the accommodation and food services sector. Those working in the arts, entertainment, recreation and other service activities sector also fared badly earning €472.83 on average every week. construction workers are not feeling the benefits as the study shows the sector suffered the largest annual decrease of 0.9%, falling from €751.49 to €744.53. Owszem 3778 euro to może zarobisz u Amerykańca w firmie farmaceutycznej, w jakimś BD albo Pfizer, tylko, że przy ponad 50-godzinnym tygodniu pracy). Edytowane 16 Maja 2018 przez DeltaCenter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 https://www.irishmirror.ie/news/irish-news/average-weekly-wage-irish-person-12092271 Owszem 3778 euro to może zarobisz u Amerykańca w firmie farmaceutycznej, w jakimś BD albo Pfizer, tylko, że przy ponad 50-godzinnym tygodniu pracy). U nas też większość zarabia poniżej średniej. To tez w kazdym kraju wyglada tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 No tak, tylko ta średnia 3778euro nie jest zgodna z rzeczywistością. Podajesz źródła sprzed 4 lat. Za to mega wysokie ceny domów i wysokie ceny to już rzeczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 No tak, tylko ta średnia 3778euro nie jest zgodna z rzeczywistością. Podajesz źródła sprzed 4 lat. Za to mega wysokie ceny domów i wysokie ceny to już rzeczywistość. Na stronie reinis fischer znalazłem average salary netto dla irlandii i polski na 2018 rok i wygląda to następująco: Irlandia 2464 Euro Polska 752 Euro Nie wiem jak jest z wynajmem ale cena kupna metra mieszkania w warszawie to 8300 złotych a w dublinie 17000 złotych. Czyli troche ponad 3 razy wyższe zarobki i troche ponad 2 razy wyższe ceny mieszkań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Na stronie reinis fischer znalazłem average salary netto dla irlandii i polski na 2018 rok i wygląda to następująco: Irlandia 2464 Euro Polska 752 Euro Nie wiem jak jest z wynajmem ale cena kupna metra mieszkania w warszawie to 8300 złotych a w dublinie 17000 złotych. Czyli troche ponad 3 razy wyższe zarobki i troche ponad 2 razy wyższe ceny mieszkań Macie chłopaki https://www.expatistan.com/cost-of-living Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Macie chłopaki https://www.expatistan.com/cost-of-living Czyli dublin jest o 115 procent droższy niż warszawa. A nie 3 razy droższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Czyli dublin jest o 115 procent droższy niż warszawa. A nie 3 razy droższy. Tak, teraz trzeba tylko porównać pensje - tyle, nie minimalne. Zasadniczo jednak odradzam porównywanie najdroższych miast w krajach, lepiej porównywać inne miasta bo to daje realniejszy obraz. Stolice zakłamują nawet krajową rzeczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Fluber. No wiesz. Z tymi cenami za metr kwadratowy, 17 tys zlotych za metr w Dublinie? Pytanie jaka czesc Warszawy jaka część Dublina? U mnie na poludniowych obrzeżach za 71m² mieszkania chcą €330k, za zwykły domek €500k, za lepszy domek €750k. Na gangsterskim Ballymun chcą €175k za 62m². Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Fluber. No wiesz. Z tymi cenami za metr kwadratowy, 17 tys zlotych za metr w Dublinie? Pytanie jaka czesc Warszawy jaka część Dublina? U mnie na poludniowych obrzeżach za 71m² mieszkania chcą €330k, za zwykły domek €500k, za lepszy domek €750k. Na gangsterskim Ballymun chcą €175k za 62m². Średnia cena za metr kwadratowy mieszkania na rynku pierwotnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Tak, teraz trzeba tylko porównać pensje - tyle, nie minimalne. Zasadniczo jednak odradzam porównywanie najdroższych miast w krajach, lepiej porównywać inne miasta bo to daje realniejszy obraz. Stolice zakłamują nawet krajową rzeczywistość. Tylko, że w Dublinie mieszka 22% mieszkancow IRL, a w aglomeracji dublińskiej 42%. Pisałem już o tym.Jak tu porównasz jak piąte największe miasto w Irlandii jest wielkości Leszna. Edytowane 16 Maja 2018 przez DeltaCenter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Średnia cena za metr kwadratowy mieszkania na rynku pierwotnym. Ale w Polsce teraz nie należy kupować. Developerzy budują na potęgę a ludzi nie przybywa, będzie dołek i to wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 http://forsal.pl/artykuly/1123837,polska-z-drugim-najwyzszym-wzrostem-pkb-w-unii-oto-najnowsze-dane-eurostatu-wykresy.html http://www.tokfm.pl/Tokfm/7,102433,23397839,polska-znalazla-sie-na-homofobicznym-podium.html Znowu drugi. Całe życie ciągle drugi. Nawet jak gdzieś pierwszy byłem, czułem się jak drugi, k****. W życiu wiecznym także drugi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Średnia cena za metr kwadratowy mieszkania na rynku pierwotnym.W tym Dublinie to ciężko wyliczyć. Tu za przeciętny dom uznaje się three-bed semi-detached house. A rozpiętość powietzchniowa takich domków to wynosi od 80 do 130 m² Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 W tym Dublinie to ciężko wyliczyć. Tu za przeciętny dom uznaje się three-bed semi-detached house. A rozpiętość powietzchniowa takich domków to wynosi od 80 do 130 m² I co z tego, skoro mówimy o cenie za metr mieszkania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Irlandzkie realia są takie, że większość jednak tutaj marzy o tym 3 bed house. Blokowisk tutaj malutko. Naprawdę. Jak chcesz to szukaj tej średniej. Na Ballymun €175k za 62m² Na Rathmines €359k za 47m² Dun Laoghaire €725k za 91m Grand Canal Dock €385 za 50m² Swords €185k za 55m² Cherrywood €260k za 53m² Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Irlandzkie realia są takie, że większość jednak tutaj marzy o tym 3 bed house. Blokowisk tutaj malutko. Naprawdę. A w PL wiekszosc marzy, zeby wreszcie splacic kredyt za mieszkanie w bloku. Ciesze sie, ze powoli zauwazasz roznice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 To sobie obejrzyj film "Prochy Angeli", zobaczysz jaki wymarzony domek mieli główni bohaterowie. Taka tradycja budownictwa w Irlandii, że buduje się nisko czyli domki. Domki z mini ogródeczkiem 5x5 metrów. Więc jaki masz wybór, jak blokowisk mało? W polskim miasteczku nawet takim 15 tysięcznym potrafią budować dużo bloków. W irlandzkim odpowiedniku praktycznie zero mieszkań, same domki. Ja osobiście wybrałbym mieszkanie w IRL, zamiast domków z tektury, których koszt ogrzania potrafi być wysoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Irlandzkie realia są takie, że większość jednak tutaj marzy o tym 3 bed house. Blokowisk tutaj malutko. Naprawdę. Jak chcesz to szukaj tej średniej. Na Ballymun €175k za 62m² Na Rathmines €359k za 47m² Dun Laoghaire €725k za 91m Grand Canal Dock €385 za 50m² Swords €185k za 55m² Cherrywood €260k za 53m² Wiesz, w Polsce też większość, nawet liczniejsza większość, marzy o 3 bed house. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi