fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Moja mama jest nauczycielką. Gdybyś zobaczył parę tych rodzin, które na 500+ ogromnie zyskają, zrozumiałbyś mój sceptycyzm. Wszędzie jest jakiś margines. O wiele lepiej by było, gdyby 500+ było od 1 dziecka z górnym kryterium dochodowym. Z drugiej strony, czy podobny sceptycyzm prezentowany jest przy, chociażby, zasiłku rodzinnym? Nie i szczerze powiem, potwornie mi się nie podoba, kiedy z tradycyjnej rodziny robi się siedlisko patologii, degeneracji, alkoholizmu i wszelkiego zła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Ten pomysł z finansowaniem kredytów hipotecznych dla demografii raczej by się znacznie nie przysłużył, ale już finansowanie 500+ przez bykowe (przy odpowiednim zmniejszeniu podatku dochodowego) miałby sens. Przynajmniej w tym przypadku realnie można by mówić o nagradzaniu prokreacji i karaniu jej braku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Ten pomysł z finansowaniem kredytów hipotecznych dla demografii raczej by się znacznie nie przysłużył, ale już finansowanie 500+ przez bykowe (przy odpowiednim zmniejszeniu podatku dochodowego) miałby sens. Przynajmniej w tym przypadku realnie można by mówić o nagradzaniu prokreacji i karaniu jej braku. Jednak w PRL-u mieli czasem dobre pomysły Na podstawie tych pomysłów wyraźnie widać, jak ciężko pogodzić kampanię wyborczą z realną polityką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Wszędzie jest jakiś margines. O wiele lepiej by było, gdyby 500+ było od 1 dziecka z górnym kryterium dochodowym. Z drugiej strony, czy podobny sceptycyzm prezentowany jest przy, chociażby, zasiłku rodzinnym? Nie i szczerze powiem, potwornie mi się nie podoba, kiedy z tradycyjnej rodziny robi się siedlisko patologii, degeneracji, alkoholizmu i wszelkiego zła. Inaczej. W mojej rodzinie jest 8 dzieci w 4 parach rodzicielskich. Wyższe wykształcenia rodziców, zarobki raczej dobre itd. Z 500+ nie dostanie nikt. Już nie mówię, że potrzeba tego, tylko żeby jednak 500 złoty szło do osób, które pracują, a nie żyją z zasiłków. Jednak w PRL-u mieli czasem dobre pomysły Na podstawie tych pomysłów wyraźnie widać, jak ciężko pogodzić kampanię wyborczą z realną polityką To ty nie wiesz, że PRL to raj każdego narodowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Inaczej. W mojej rodzinie jest 8 dzieci w 4 parach rodzicielskich. Wyższe wykształcenia rodziców, zarobki raczej dobre itd. Z 500+ nie dostanie nikt. Już nie mówię, że potrzeba tego, tylko żeby jednak 500 złoty szło do osób, które pracują, a nie żyją z zasiłków. To ty nie wiesz, że PRL to raj każdego narodowca? Chyba czegoś nie zakapowałem. Jak jest 8 dzieci w 4 parach rodzicielskich, to czemu nikt nie dostanie? To akurat fajny pomysł dla SLD. Z Ruchem Narodowym chyba jeszcze nie próbowali się połaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Chyba czegoś nie zakapowałem. Jak jest 8 dzieci w 4 parach rodzicielskich, to czemu nikt nie dostanie? Na rodzinę przypada maksymalnie jedno dziecko poniżej 18 roku(raczej już studenci), a rzecz jasna nie jest poniżej 800 złotych na osobę. To akurat fajny pomysł dla SLD. Z Ruchem Narodowym chyba jeszcze nie próbowali się połaczyć Ale próbują Miller i Ogórek to akurat po wypowiedziach ostatnio bardziej prawicowi od PiSu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Na rodzinę przypada maksymalnie jedno dziecko poniżej 18 roku(raczej już studenci), a rzecz jasna nie jest poniżej 800 złotych na osobę. Tak myślałem, że część jest już po 18. Ale w czym problem,? Zasady są jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Na rodzinę przypada maksymalnie jedno dziecko poniżej 18 roku(raczej już studenci), a rzecz jasna nie jest poniżej 800 złotych na osobę. Moja babcia jest wdową i ma 7 dzieci i tez nic nie dostanie. A tak na poważnie, to czy któraś z tych 4 par rodzicielskich urodzi kolejne dzieci? Czy PIS wprowadza ten program po to, żeby zwiększyć dzietność, czy żeby dofinansować małżeństwa po 50-tce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Jak powiedziałem - problem nie w tym, że nikt z mojej rodziny nie dostanie, tylko żeby pieniądze szły do normalnych rodzin, które jednak żyją głównie z pracy rodziców, a nie z zasiłków i pomocy socjalnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Jak powiedziałem - problem nie w tym, że nikt z mojej rodziny nie dostanie, tylko żeby pieniądze szły do normalnych rodzin, które jednak żyją głównie z pracy rodziców, a nie z zasiłków i pomocy socjalnej. "Problem nie w tym, że nikt z mojej rodziny nie dostanie, tylko żeby pieniądze szły do normalnych rodzin. Takich jak moja. I mojej cioci. I mojego wujka. Je*ać plebs" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 "Problem nie w tym, że nikt z mojej rodziny nie dostanie, tylko żeby pieniądze szły do normalnych rodzin. Takich jak moja. I mojej cioci. I mojego wujka. Je*ać plebs" Mieliśmy dyskusję wcześniej na temat dzietności. W obecnym społeczeństwie dużo dzieci nie rodzi się w rodzinach z wyższym wykształceniem czy dużymi zarobkami, tylko w takich co chociażby mają czas na dzieci = bezrobotni. I potem moja matka widzi takie trzecie pokolenie rejestrujące się w MOPSie, prawie że dynastia. Jak chcesz, to chwal i podziwiaj takie rodziny, ja tego na pewno nie zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Mieliśmy dyskusję wcześniej na temat dzietności. W obecnym społeczeństwie dużo dzieci nie rodzi się w rodzinach z wyższym wykształceniem czy dużymi zarobkami, tylko w takich co chociażby mają czas na dzieci = bezrobotni. I potem moja matka widzi takie trzecie pokolenie rejestrujące się w MOPSie, prawie że dynastia. Jak chcesz, to chwal i podziwiaj takie rodziny, ja tego na pewno nie zrobię. Przepraszam, ale Twoje kryteria podziału rodzin na normalne i nienormalne są dla mnie zupełnie nie do przyjęcia. Kiedy Polska wchodziła do UE była identyczna dyskusja na temat dopłat dla rolników: przepiją i przehulają. Teraz widzę rzucanie tego samego argumentu w stosunku do rodzin wielodzietnych. I zupełnie nie rozumiem ostatniego zdania, które odnosi się do nie wiem, której mojej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Przepraszam, ale Twoje kryteria podziału rodzin na normalne i nienormalne są dla mnie zupełnie nie do przyjęcia. Chętnie poznam twoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Chętnie poznam twoje. Ja jestem typowym katolem i moje kryteria są z postawą prawdziwego katola całkowicie zbieżne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Ja jestem typowym katolem i moje kryteria są z postawą prawdziwego katola całkowicie zbieżne Czyli normalna rodzina = ślub kościelny? I tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Czyli normalna rodzina = ślub kościelny? I tyle? Są też inne więzy rodzinne np. brat-siostra, ale oczywiście zgodnie z wiarą, którą wyznaję: "Mężczyzna i kobieta połączeni małżeństwem tworzą ze swoimi dziećmi rodzinę" KKK 2202 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Są też inne więzy rodzinne np. brat-siostra, ale oczywiście zgodnie z wiarą, którą wyznaję: "Mężczyzna i kobieta połączeni małżeństwem tworzą ze swoimi dziećmi rodzinę" KKK 2202 O ile jestem klasycznym przykładem homofoba, to akurat nie widzę tutaj powodu do wtryniania tego w dyskusję. Bardziej raczej wydaje mi się ,że programy demograficzne powinno zwiększać populację ludzi pracujących, nie populację żyjącą z budżetu państw. Żeby nie było nie jestem przeciwnikiem 500+ i jest to nie najgorsza próba, ale na pewno nie jest to powtórnę zstąpienie Jezusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) O ile jestem klasycznym przykładem homofoba, to akurat nie widzę tutaj powodu do wtryniania tego w dyskusję. Bardziej raczej wydaje mi się ,że programy demograficzne powinno zwiększać populację ludzi pracujących, nie populację żyjącą z budżetu państw. Żeby nie było nie jestem przeciwnikiem 500+ i jest to nie najgorsza próba, ale na pewno nie jest to powtórnę zstąpienie Jezusa. Zapytałeś, jak definiuję rodzinę, to odpowiadam Błędnie zakładasz, że za 25 lat efekty programu 500+ będą żyły z zasiłku. A właściwie nie tyle błędnie, co nie masz danych, żeby tak stwierdzić. Ktoś już kiedyś był zwolennikiem eugeniki i to nie był dobry trop. Spokojnie, wiem że dobra zmiana to nie paruzja No i oczywiście nie uważam, że 500 złotych należy się tylko sakramentalnym małżeństwom Edytowane 26 Lutego 2016 przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 a nie jest tak, że 500+ jest dla ludzi, którzy nie biorą inny zasiłków socjalnych? podatek katastralny to kurestwo. kiedyś z Korwinnem wszedłem na ten temat w dyskusję jak był w Gdańsku i wiele osób się zraziło do niego jak tłumaczył potrzebę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Błędnie zakładasz, że za 25 lat efekty programu 500+ będą żyły z zasiłku. A właściwie nie tyle błędnie, co nie masz danych, żeby tak stwierdzić. Ktoś już kiedyś był zwolennikiem eugeniki i to nie był dobry trop. Generalnie nie wiadomo tego zbytnio, bo po hitleryźmie jest tak mocarny kac, że nikt nie może się uczciwie za to zabrać, a jak ktoś się próbuje, to już z miejsca ma łatkę rasisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi