Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.11.2015 o 17:01, RappaR napisał(a):

Czyli jednak całkiem co innego - zaczęło się przed wojną, trwało długo po wojnie i stal miała z tym mało co wspólnego. To sobie wyjaśniliśmy.

To w Polsce ponad 50% społeczeństwa ma na tyle pieniędzy :smile:

Czyli generalnie w każdym biednym nominalnie społeczeństwie bardzo łatwo osiągnąć awans, bo wystarczy posiadać odpowiednie kwalifikacji i z łatwością się osiągnie awans poprzez emigrację. 

Jak dla mnie awans się osiąga w sytuacjach kiedy osoba z biednej/robotniczej rodziny zaliczy awans do bogatej/inteligencji, nie kiedy osoba z inteligencji poprzez emigrację z jednego kraju do drugiego zwiększa swoje zarobki, a nie relatywny status społeczny. Dobry inżynier górnictwa z Polski może zarobki swoje zwiększyć 4-5 razy przeprowadzając się do Australii, ale dla mnie to średnio się liczy jako awans społeczny. Nawet jeśli wróci do kraju ze sporymi oszczędnościami.

Dobra, ostatni raz odpisuję:

1. Nie, przeczytaj raz jeszcze całą nasza rozmowę i artykuły które Ci pokazałem. Tam są wszelkie odpowiedzi.

2. Łapu capu. Może to prawda jeżeli chodzi o miast wojewódzkie. Na pewno nie w kontekscie całej Polski

3. Ale właśnie się liczy. Emigracja tutaj zastępuje talent etc... z uwagi na różnice pomiędzy państwami. A emigracja sama w sobie nie jest taka łatwa. Teraz jest lajtowo w UE, ale wcześniej gdziekolwiek wyjechać do pracy było ciężko i ten model awansu społecznego (tzn. wyjechać, zarobić i wrócić) był bardzo ograniczony.

W dniu 10.11.2015 o 17:12, Luki napisał(a):

1. Nie, przeczytaj raz jeszcze całą nasza rozmowę i artykuły które Ci pokazałem. Tam są wszelkie odpowiedzi.

Które mówią całkiem coś innego, słowo stal nawet się nie pojawia. Ja zdaję sobie sprawę, że bogactwo Szwecji wynika z ciężkiej pracy jej obywateli, nie zgadzam się z tym, że z handlu stalą, więc albo się wycofujesz albo próbuj to uzasadnić.

2. Łapu capu. Może to prawda jeżeli chodzi o miast wojewódzkie. Na pewno nie w kontekscie całej Polski

Czyli ponad 50% Polaków nie je i jest bezdomna? :|

3. Ale właśnie się liczy. Emigracja tutaj zastępuje talent etc... z uwagi na różnice pomiędzy państwami. A emigracja sama w sobie nie jest taka łatwa. Teraz jest lajtowo w UE, ale wcześniej gdziekolwiek wyjechać do pracy było ciężko i ten model awansu społecznego (tzn. wyjechać, zarobić i wrócić) był bardzo ograniczony.

O czym świadczy 10 milionów Polaków i polskim potomków w USA i kolejne ~5 milionów Żydów i ich potomków, które także wyemigrowały z tego samego rejonu  :panda:

W dniu 10.11.2015 o 11:43, RappaR napisał(a):

1. Masz rację, po prostu nie wytrzymuję obłudy, że lekarz czy inna osoba jak się przeprowadza do innego, jeszcze bogatszego kraju zalicza awans społeczny, a pozostając w swoim kraju już nie, no bo ma "deficytowe umiejętności. Sorry, przy obłudzie mi za mocno ciśnienie skacze.

Sorry Rappar ale piedzielisz. Mozna byc bardzo dobrym lekarzem i nie zarabiac rozsadnyh pieniedzy w tym kraju. Sam etat w szpitalu i na uczelni to sa smieszne pieniadze w porownaniu z zachodem

W dniu 10.11.2015 o 17:49, blackmagic napisał(a):

Jezu. Serio nie rozumiesz? Zalicza awans spoleczny bo zarabia bardzo dobrze a nie jak murarz bo tak jest w polsce. Wiec chyba ten przeskok finansowy mozna nazwac awansem spolecznym

Znam się bardzo dobrze na zarobkach lekarzy w Polsce i jak się mają do zachodnich. Awans społeczny nie bardzo, bo jesteś dalej w tej samej klasie społecznej.

W dniu 10.11.2015 o 17:20, RappaR napisał(a):

Które mówią całkiem coś innego, słowo stal nawet się nie pojawia. Ja zdaję sobie sprawę, że bogactwo Szwecji wynika z ciężkiej pracy jej obywateli, nie zgadzam się z tym, że z handlu stalą, więc albo się wycofujesz albo próbuj to uzasadnić.

Czyli ponad 50% Polaków nie je i jest bezdomna? :|

O czym świadczy 10 milionów Polaków i polskim potomków w USA i kolejne ~5 milionów Żydów i ich potomków, które także wyemigrowały z tego samego rejonu  :panda:

1. To przeczytaj moje posty raz jeszcze uważnie. Nie będę się powtarzał.

2. 

Cytat
na tyle pieniędzy, że jest w stanie zaspokoić takie potrzeby jak: jedzenie, mieszkanie, służba zdrowia, transport, edukacja na wysokim poziomie

Znów - czytanie CAŁYCH zdań ZE ZROZUMIENIEM.

3. W większości nielegalnie i są to dane dotyczące z emigracji z bardzo dużej przestrzeni czasowej.

W dniu 10.11.2015 o 17:53, Luki napisał(a):

2. Znów - czytanie CAŁYCH zdań ZE ZROZUMIENIEM.

Edukację przeduniwersytecką mamy na bardzo dobrym poziomie, służbę zdrowia wbrew pozorom też. W tym przypadku pewne kwestie nam mocno zaniżają rankingi, ale z punktu widzenia pacjenta jest naprawdę nieźle.

1. To przeczytaj moje posty raz jeszcze uważnie. Nie będę się powtarzał.

Przeczytałem, wynika z nich całkiem coś innego.

3. W większości nielegalnie i są to dane dotyczące z emigracji z bardzo dużej przestrzeni czasowej.

Były też i inne kraje docelowe.

No imo klasa spoleczna to nie tylko wykonywany zawod ale tez zarobki Rappar. Co z tego jak jestes lekarzem skoro koles ktory kladzie Ci kafle w domu zarabia na godzine wiecej od ciebie. No chyba ze sama przynaleznosc do tego grona na tyle poprawia ci humor ze juz cie nie boli ze jesz kurczaka z biedronki zamiast poledwicy wolowej z epi

W dniu 10.11.2015 o 18:00, blackmagic napisał(a):

No imo klasa spoleczna to nie tylko wykonywany zawod ale tez zarobki Rappar. Co z tego jak jestes lekarzem skoro koles ktory kladzie Ci kafle w domu zarabia na godzine wiecej od ciebie. No chyba ze sama przynaleznosc do tego grona na tyle poprawia ci humor ze juz cie nie boli ze jesz kurczaka z biedronki zamiast poledwicy wolowej z epi

Hmm, jak według Ciebie wyglądają przeciętne zarobki lekarza w Polsce i za granicą oraz kafelkarza? 

W dniu 10.11.2015 o 18:01, halfoat napisał(a):

niezły troll z tego Antka

https://www.youtube.com/watch?v=iVhowRiKmLI

kozak :)

mi się najbardziej podoba nowa mantra tvnów, że pis niby oszukał swoich wyborców powoływaniem antka na urząd - słuchając, obserwując itepe to wydaje mi się, że pis oszukał przede wszystkim wyborców PO (szeroko pojętego) hihi

a dziś cała druga strona metra o tym jak to duda zrywa z tradycjami i nie promuje robienia niepodległościowych kotyloników (tradycja jakoś od 2013, kiedy to bronko "odczarował symbole narodowe i zaczął krzewić pozytywny patriotyzm" - cytat z pamięci) mega!

dziękuję wam gw/tvn/lisy/kuźniary i inni kutasiarze bo miałem zajebistego moralniaka po głosowaniu na pis a wy jesteście dla mnie jak kefir! <3

P.S: szkoda, że antek nie startował z wawy, bo by miał mój głos po złości :)

https://www.youtube.com/watch?v=asCO3TzgWHA

ja rozumiem, że Bosak i Winnicki zrobią wszystko za czas antenowy, ale że oni tam nie wyszli po 5 min to nie ogarniam.

To, że Lisa jeszcze nikt nie napierdolił to jeden z większych kontrargumentów w sporze o istnienie Boga :/

W dniu 10.11.2015 o 18:03, RappaR napisał(a):

Hmm, jak według Ciebie wyglądają przeciętne zarobki lekarza w Polsce i za granicą oraz kafelkarza?

W trakcie specjizalizacji w polsce ok 2.5 tysiaca na zachodzie tyle albo i wiecej w euro. Dobry kafelkarz w polsce to spokojnie 4 tysiace wyciaga. Na zachodzie duzy rozstrzal ale ok 2 tysiace euro pewnie by wyszlo

oburzenie z Antkiem ma swoje uzasadnienie i nie ma

nie ma bo wszyscy wiedzą jacy cyniczni są politycy a zwłaszcza Jarosław i jego zmiany z wersji łagodnej na hardcore - i to że jest szefem MON jest oczywiste dla twardego elektoratu i potrzebne dla Jarka bo tak łatwiej kontrolować Antka nie bacząc na to że może narobić szkód

ma bo jednak Antek był chowany i była publiczna deklaracja że nie będzie szefem MON - i to wszystko było dla elektoratu płynnego który wędruje od wyborów do wyborów do innej partii i dla części takiego elektoratu chowanie Antka miało jakąś wartość

póki co mamy kompromitację Dudy ws szczytu

W dniu 10.11.2015 o 23:10, blackmagic napisał(a):

W trakcie specjizalizacji w polsce ok 2.5 tysiaca na zachodzie tyle albo i wiecej w euro. Dobry kafelkarz w polsce to spokojnie 4 tysiace wyciaga. Na zachodzie duzy rozstrzal ale ok 2 tysiace euro pewnie by wyszlo

Słowo klucz - dobry kafelkarz. Poznałem wiżazystkę, co zarabiała powyżej 10 tysięcy, ale uwierz mi średnio tyle nie wyciągają.

A rezydentura ma to do sobie, że mija. 

A na zachodzie nie zarobi się powyżej 2,5 tysiąca euro. Raczej jest między 2 tysiące, a 2,5 tysiąca. Czyli mniej więcej ta sama półka(no trochę wyższa) finansowo.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.