RappaR Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 przekładasz 1000 czołgów (dokładnie 700) nad 9 miesiącami (wrzesień-maj) przygotowań do wojny Wielkiej Brytanii i Francji. czy ktoś oprócz mnie nie uważa to za śmieszne, czy Rappar ma rację? rozumiem już Twoja zaczepki. Tak, bo wiem co to plan Dyle i jego konsekwencje, a ty nie. czytałem to w pamiętnikach Edena lub Herwartha. ale wystarczy w google wpisać i zrobiłem to za Ciebie abyś już nie musiał się pocić. http://prawy.pl/37-historia/rocznica/1648-pakt-ribbentrop-molotow-czyli-iv-rozbior-polski-23-viii-1939-r Mniej znany jest fakt, że już 25 sierpnia sekretarz ambasady niemieckiej w Moskwie Hans-Heinrych Herwartha von Bittenfeld przekazał treść tajnego protokołu przedstawicielowi ambasady USA (ambasador Charles E. Bohlen), wkrótce poznali jego treść Anglicy (Lord Halifax - 27 VII) i Francuzi, tu należy szukać klucza do ich bierności na początku wojny i oczekiwania na wkroczenie do Polski Armii Czerwonej. Mimo tej wiedzy Anglicy interweniowali u marszałka Rydza-Śmigłego, aby opóżniał mobilizacje wojska. http://wpolityce.pl/polityka/165565-plk-jozef-beck-wzlot-i-upadek-polityka-zagraniczna-ii-rp-cz-2-odrzucajac-warunki-hitlera-beck-postapil-logicznie-widzial-jaki-los-spotkal-negocjujaca-czechoslowacje to jest ten sam artykuł ale jak wpiszesz sobie w necie to też angielskie strony wyskakują i z tego co pamiętam to w Ribbentrop-beck chyba pisał o tym Zychowicz ale u Edena chyba też to jest. w pamiętnikach Edena na pewno to jest , sam opisywał dokładnie ostatnie dni sierpnia. i mam tę datę w notatkach z wykładu profesora Nurka z UG. więc słowa rewelacja nie wiem jak skomentować. Sęk w tym, że z tego co wiem tego w żródłach nie ma. Jest to wtórne, Mazur szukał potwierdzenia w dokumentacji i nie znalazł. no tak bo Stalin szybciej przerzuciłby Armię przez pół Europy i całą Azję niż Hitler z ziem zachodnich do Zagłębia Ruhry Stalin nie przerzucił ani jednego żołnierza, po prostu to była osoba, która nie chciała żadnych dwóch frontów etc. Był metodyczny i nie chciał zaczynać spraw w Europie nie unormowawszy dalekiego wschodu. Znowu pozostaje Ci tylko zaczepka. No właśnie nie była. Mało książek na ten temat powstało? Ale bottom line jest taki, że interes trzeba oceniać z perspektywy podejmowania działań a nie ich skutków. Dokładnie - i w momencie podejmowania działań nie było to w interesie. Tyle, że nie wiem czy wiesz, ale Hitler do najbardziej racjonalnych osób w historii nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Tak, bo wiem co to plan Dyle i jego konsekwencje, a ty nie. to jest Twoje subiektywne zdanie, że 700 czołgów > 9 miesięcy przygotowań ale masz prawo , nic innego po tej dyskusji Ci nie zostało. Stalin nie przerzucił ani jednego żołnierza, po prostu to była osoba, która nie chciała żadnych dwóch frontów etc. Był metodyczny i nie chciał zaczynać spraw w Europie nie unormowawszy dalekiego wschodu. Znowu pozostaje Ci tylko zaczepka. żadna osoba nie chce dwóch frontów. ale jeśli uważasz, że ta potyczka z wojskami japońskimi była powodem to masz prawo. tutaj masz artykuł http://obserwatorium.neon24.pl/post/74264,17-wrzesnia-dlaczego-wtedy bardziej podoba mi się teoria tego Pana niż Twoja. i dalej nie mam odpowiedzi na pytanie Dlaczego nie było w interesie WB i Francji pomagać Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 to jest Twoje subiektywne zdanie, że 700 czołgów > 9 miesięcy przygotowań ale masz prawo , nic innego po tej dyskusji Ci nie zostało. Nie 700 czołgów, tylko pancerna pięść, która odcięła grupy armii A i B. Skoro nie jesteś w stanie zrozumieć tego, cóż. Pozostaje mi tylko współczucie. żadna osoba nie chce dwóch frontów. ale jeśli uważasz, że ta potyczka z wojskami japońskimi była powodem to masz prawo. tutaj masz artykuł http://obserwatorium.neon24.pl/post/74264,17-wrzesnia-dlaczego-wtedy bardziej podoba mi się teoria tego Pana niż Twoja. Ta teza ma pewien niedostatek. Mianowicie sugeruje, że dopiero po Abeville dowiedział się, że alianci nie dokonają ofensywy. Wiedział o tym już sporo wcześniej podczas negocjacji na temat sojuszu polsko-angielsko-francusko-sowieckiego, kiedy został o tym poinformowany. i dalej nie mam odpowiedzi na pytanie Dlaczego nie było w interesie WB i Francji pomagać Polsce? Odpowiedziałem Ci już - ponieważ nie widzieli w tym żadnych korzyści. I wypowiedzieli tę wojnę wbrew sobie pod presją społeczeństwa i parlamentu. Chamberlain był temu przeciwny i zgodził się dopiero pod groźbą upadku gabinetu, Francuzi ulegli naciskom brytyjskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Nie 700 czołgów, tylko pancerna pięść, która odcięła grupy armii A i B. Skoro nie jesteś w stanie zrozumieć tego, cóż. Pozostaje mi tylko współczucie. ale piszesz o wydarzeniach z maja 1940 pomijając to co mogłoby się wydarzyć w 1939. jak dalej tego nie rozumiesz to mi przykro. jeśli chodzi o współczucie to bardzo niska odpowiedź z Twojej strony. ponieważ logiki w Twoim rozumowaniu nie ma za grama , to jest dyskusja alternatywna a Ty się upierasz jakbyśmy rozmawiali o faktach. wszystkie Twoja informacje można wyczytać z wikipedi. mi nie zależy abyś zmieniał tylko słówka z "700 czołgów" na "pancerna pięść" tylko napisał dlaczego uważasz, że Niemcy mieliby mniejsze szanse w połowie września 1939 z Francją niż w maju 1940 mimo, że pisałeś jak to z biegiem czasu alianci byliby silniejsi i nie byłoby im na rękę iść jak najszybciej na wojnę co jest oczywistą oczywistością. przecież sam pisałeś o braku mobilizacji we wrześniu 1939 roku a w maju 1940 mieliśmy już do czynienia z bardziej gotową armią a została szybciej rozjechana niż Żydzi podczas Powstania w Gettcie Warszawskim. Ta teza ma pewien niedostatek. Mianowicie sugeruje, że dopiero po Abeville dowiedział się, że alianci nie dokonają ofensywy. Wiedział o tym już sporo wcześniej podczas negocjacji na temat sojuszu polsko-angielsko-francusko-sowieckiego, kiedy został o tym poinformowany. teraz można dyskutować czy Stalinowi były potrzebne dwa wydarzenia: a) Żukow Abbeville Odpowiedziałem Ci już - ponieważ nie widzieli w tym żadnych korzyści. I wypowiedzieli tę wojnę wbrew sobie pod presją społeczeństwa i parlamentu. Chamberlain był temu przeciwny i zgodził się dopiero pod groźbą upadku gabinetu, Francuzi ulegli naciskom brytyjskim. to "nie widzieli" czy "nie było" w ich interesie? k****, Rappar skoncentruj się się ponieważ rozmowa z Tobą robi się męcząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 ale piszesz o wydarzeniach z maja 1940 pomijając to co mogłoby się wydarzyć w 1939. jak dalej tego nie rozumiesz to mi przykro. jeśli chodzi o współczucie to bardzo niska odpowiedź z Twojej strony. ponieważ logiki w Twoim rozumowaniu nie ma za grama , to jest dyskusja alternatywna a Ty się upierasz jakbyśmy rozmawiali o faktach. wszystkie Twoja informacje można wyczytać z wikipedi. mi nie zależy abyś zmieniał tylko słówka z "700 czołgów" na "pancerna pięść" tylko napisał dlaczego uważasz, że Niemcy mieliby mniejsze szanse w połowie września 1939 z Francją niż w maju 1940 mimo, że pisałeś jak to z biegiem czasu alianci byliby silniejsi i nie byłoby im na rękę iść jak najszybciej na wojnę co jest oczywistą oczywistością. przecież sam pisałeś o braku mobilizacji we wrześniu 1939 roku a w maju 1940 mieliśmy już do czynienia z bardziej gotową armią a została szybciej rozjechana niż Żydzi podczas Powstania w Gettcie Warszawskim. Ja mówię o faktach historycznych. Błyskawiczne rozjechanie armii francuskiej jest konsekwencją planu Dyle. Zaważyło nie to, że była niegotowa, źle przygotowana itd. Zaważył zła strategia. Armia Francuska dała się odciąć w Belgii i w takiej sytuacji każda armia jest bezradna. A to odcięcie zostało zrealizowane dzięki pancernej pięście. Problemem nie była słabość armii(chociaż faktycznie była słabsza od niemieckiej, ale dałaby radę wybronić się w normalnych warunkach), a założenia strategiczne. A do wykorzystania tragicznego w skutkach błędu francuskiego były potrzebne nowoczesne czołgi. Których nie było w dostatecznej liczbie we wrześniu, a były w maju. To nie bajdurzenie alternatywne. A we wrześniu 1939 chociażby Francuzi nie planowali wyjścia na spotkanie Niemcom, a także plan Mansteina jeszcze się nie narodził. teraz można dyskutować czy Stalinowi były potrzebne dwa wydarzenia: a) Żukow Abbeville Jest w nowej polityce artykuł o Abeville, możesz przeczytać. Ta konferencja tak naprawdę żadnego większego znaczenia nie miała i po latach się przypisuje jej. to "nie widzieli" czy "nie było" w ich interesie? k****, Rappar skoncentruj się się ponieważ rozmowa z Tobą robi się męcząca. Nie widzieli by to było w ich interesie i nie było w interesie. Zabawa słówkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Nie widzieli by to było w ich interesie i nie było w interesie. Zabawa słówkami? wcale nie. inaczej jest jakbyś napisał , że nie widzieli niż nie było. nie widzieli to jest postawa subiektywna , tak postanowili ,tak obliczyli, takie mieli założenie i tyle. a "nie było" jest istotniejsze ponieważ moim zdaniem jak najbardziej było w interesie w tamtym momencie udzielenie pomocy czyli wypowiedzenie wojny. nikt nie wierzył, że wojna będzie trwała tak krótko (znaczy się chociażby Fall Weiss, Fall Gelb) ,mit Linii Maginota istniał, Polacy rzygali krwią a nie dołączyli do Państw Osi i III Rzeszy ,więc jak najbardziej było to w interesie aliantów aby pomóc Polsce w postaci wypowiedzenia wojny ponieważ moim zdaniem wojna do nich dotarłaby do nich szybciej i to jeszcze z gorszym dla nich skutkiem niż był w 1940 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 wcale nie. inaczej jest jakbyś napisał , że nie widzieli niż nie było. nie widzieli to jest postawa subiektywna , tak postanowili ,tak obliczyli, takie mieli założenie i tyle. a "nie było" jest istotniejsze ponieważ moim zdaniem jak najbardziej było w interesie w tamtym momencie udzielenie pomocy czyli wypowiedzenie wojny. nikt nie wierzył, że wojna będzie trwała tak krótko (znaczy się chociażby Fall Weiss, Fall Gelb) ,mit Linii Maginota istniał, Polacy rzygali krwią a nie dołączyli do Państw Osi i III Rzeszy ,więc jak najbardziej było to w interesie aliantów aby pomóc Polsce w postaci wypowiedzenia wojny ponieważ moim zdaniem wojna do nich dotarłaby do nich szybciej i to jeszcze z gorszym dla nich skutkiem niż był w 1940 roku. Poważnie - ciężko wyobrazić sobie gorszy skutek niż maj 1940. Ciężko mi podać równie wielki, brzemienny skutkach błąd, nie wiem? Kanny? Wyjście do Belgii z otwartą flanką zapraszającą czołgi i odcięcie najlepszej części armii w pułapce? Potem w fall riot już Niemcom nie szło tak bardzo dobrze i wynikało tylko z kolosalnej przewagi, wyobraź sobie fall riot, kiedy armia francuska jest dwa razy silniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Pozamiatał. 3:36 Dusan Kuciak Edytowane 13 Września 2015 przez LeweBiodroSmoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Jednolita stawka PIT na poziomie 10%, likwidacja składki do NFZ i likwidacja składki do ZUS i obniżenie VAT do 22% i ma to kosztować 10 miliardów złotych??? Przecież to niemożliwe.Chyba, ze ktoś mnie z błędu wyprowadzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halfoat Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Zapomniała dodać, że przy tych 10% jest * 10% to ma być dla najniżej zarabiających, a PIT ma rosnąć aż do 39,5%, nie wspomniała też nic o progach i kwocie wolnej. Nie mu cudów, kasa się musi zgadzać. No i do tego magiczne "kiedy budżet na to pozwoli", czyli nigdy. No i nic o KRUS-ie nie było, więc pewnie zostaje. Edytowane 13 Września 2015 przez halfoat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Ktoś ich słucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Ktoś ich słucha? Mam nadzieję ze kazdy kto krytykuje wie co krytykuje a więc słucha Kopaczowa dała radę, mówili nam ze bajki znikną z TVP a tu proszę Przebili tym nawet 100mln Wałęsy i 500zł Dudka Nie wiem czy było, ale dis zobaczyłem na tablicy znajomego https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xlp1/v/t42.1790-2/11958396_895272933841371_867685137_n.mp4?efg=eyJybHIiOjM2NSwicmxhIjo1MTJ9&rl=365&vabr=203&oh=0b5e26eba899923742458d97765cd616&oe=55F61579 Edytowane 13 Września 2015 przez josephnba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
just like mike Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Nie wiem czy było, ale dis zobaczyłem na tablicy znajomego https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xlp1/v/t42.1790-2/11958396_895272933841371_867685137_n.mp4?efg=eyJybHIiOjM2NSwicmxhIjo1MTJ9&rl=365&vabr=203&oh=0b5e26eba899923742458d97765cd616&oe=55F61579 hahahhahahahahhahahaa co za lemingi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 http://wiadomosci.wp.pl/kat,141202,title,Tomasz-Wroblewski-10-zasad-jak-napisac-doskonaly-felieton-lewicowy,wid,17843060,wiadomosc.html?ticaid=11594f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MVPrzemek Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Tak jak jestem na co dzien dzielnym chlopakiem pelnym wigru i dowcipnym ze wszystkiego tak sram pod siebie jak czytam o uchodzcach w Europie! Moglby ktos bardzo prosze podrzucic jakies materialy ktore by uspokoily? Albo po prostu samemu mi wytlumaczyc ze jest luz i bedzie dobrze? Serialnie prosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havlicek Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Przemek co się martwisz najwyżej będziemy się strzelać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 http://youtu.be/Wq-6TqupiZE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Znany amerykański historyk z wykształcenia socjolog i posiadający wyższe wykształcenia z fizyki ale bez skończenia studiów Jan Tomasz Gross powiedział, że Polacy zabili więcej Żydów niż Niemców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 cos mi sie nie chce w to wierzyc. teraz jest ogolnie nagonka na Polakow, Żydzi chca miliardowych odszkodowan za majatki, Obama ich popiera,a wiadomo ze i tak w USA rzadzą rodziny Zydowskie. Polacy na pewno sie ugna i zaplaca Kaczynski juz chyba takie cos powiedzial. sam fakt ze w latach 30 i 40 i pewnie wczesniej tez bylo tak wielu Żydów w PL swiadczy o tym ze byli dosyc tolerowani tutaj, w innych czescciach Europy chyba nie tak bardzo z tego co pamietam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 9:12 koleś najlepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi