Skocz do zawarto艣ci

RappaR

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim ATF chcia艂em spr贸bowa膰 zabawi膰 si臋 z konwencj膮 i chocia偶 w sumie wysz艂o ca艂kiem fajnie, to jednak widz臋, 偶e lepiej wej艣膰 w schematy. I taka jest moja dru偶yna - zbalansowana, ka偶dy w swojej roli, wyr贸wnana po obu stronach, chocia偶 z nastawieniem na atak. Zaczn臋 od kr贸tkiego opisu zawodnik贸w, a dok艂adniej co w nich widz臋 i dlaczego zdecydowa艂em si臋 na nich:

Chris Webber - kto nie lubi Kings 02? Gdyby nie G6, to bym pewnie m贸g艂 dopisa膰 do jego osi膮gni臋膰 pier艣cionek i mvp finals. Jest wszechstronnym wysokim z ca艂kiem dobr膮 obron膮, dobrym rzutem, kt贸rego nie mo偶na odpu艣ci膰 i przede wszystkim genialnym passingiem co by艂o dla mnie wa偶ne w za艂o偶eniach. Prawdopodobnie jest najlepiej podaj膮cym wysokim w historii ligi.

Alonso Mourning - kolejny lubiany zawodnik, nie powiem, 偶e nie zwraca艂em uwagi na to przy wyborze. Zapewnia mi low post presence, co by艂o dla mnie wa偶ne, by zyska膰 wi臋cej miejsca na obwodzie, toughness, ofensywn膮 zbi贸rk膮, znowu jak wy偶ej i obron臋 pomalowanego. 艢wietny volume scorer - 20+ ppg na 60 ts.

Brandon Roy - bo potrzebowa艂em g2g na obwodzie. Jako艣 mo偶e ochrzani臋 swojego zawodnika, ale jako艣 nie chcia艂em polega膰 na scoringu Webbera :) Czuje si臋 艣wietnie zar贸wno bez pi艂ki jak i z ni膮, mo偶e gra膰 razem z Webberem koszyczki i tego typu zabawy, 艣wietnie podaje - 5+ apg, jak wspomnia艂em jest to dla mnie wa偶ne. No i znowu - kto nie kocha Roya, jego smutnej historii i jego 18 pkt w 4q? W obronie ca艂kiem dobry, nie musz臋 si臋 ba膰 hardenady i raczej nie b臋dzie pozwala艂 na easy pointy na sobie odprowadzaj膮c przeciwnika wzrokiem

Allen Iguadola - chcia艂em mie膰 swojego AI3 :) Jak dla mnie najlepszy obwodowy obro艅ca zabawy, z GSW robi艂 impact z bottom10 obrony na top5, mia艂 najwi臋kszy rapm z obwodowych obro艅c贸w w historii na poziomie czo艂owych wysokich. B臋d臋 raczej stara艂 si臋 poza nielicznymi wyj膮tkowami wykorzysta膰 jego team defense raczej ni偶 wrzuca膰 go na najlepszego obwodowego rywala. W ataku ma tr贸jk臋, 艣wietne podanie(znowu 5+ apg :) ), nie zamierzam gra膰 up tempo, jednak wiadomo 偶e jakie艣 transition si臋 znajd膮 i czuje si臋 w nich 艣wietnie. Raczej nie staram si臋 robi膰 z niego opcji w HCO.

Kyle Lowry - pobyt w Toronto pozwoli艂 mu rozkwitn膮膰 i jest zdecydowanie jednym z najlepszych pg ligi, Toronto jakie prowadzi ma na p贸艂metku sezonu jedn膮 z najlepszych ofensyw all-time - +6,9 ortg, a zdecydowanie jego support nie nale偶y do wybitnych. Advanced stats ma na poziomie r贸偶nego rodzaju Paul贸w i Westbrook贸w. Do tego jest pozytywny po obu stronach i co cz臋sto jest problemem w艣r贸d rozgrywaj膮cych - on akurat jest dobrym obro艅c膮. W zasadzie tutaj sama laurka, ale po prostu wzi膮艂em najlepszego dost臋pnego PG, kt贸ry pasuje do teamu, a nie czysto pod koncept.

Joe Johnson - jeszcze sprzed swojego 125 mln kontraktu na 6 lat, zwracam na to uwag臋 :) potrzebowa艂em co艣 na 艂awk臋, co mo偶e liderowa膰 w second unit, JJ za艣 ma full skillset w ataku. 艢wietnie gra z pi艂k膮, podaje (5+ apg), ma wybitn膮 tr贸jk臋(jako spot up shooter u Nasha dwa lata wcze艣niej mia艂 48% za 3, a w PO 55%) i mo偶e gra膰 off ball, mo偶e gra膰 post up na s艂abszym obro艅cu, co pod nieobecno艣膰 Mourninga zamierzam wykorzystywa膰, chocia偶 niestety nie pasuje do klucza lubianych zawodnik贸w z powodu swojego arizowania.

Al Horford - o nim ju偶 by艂a dyskusja z blackmagiciem, ale genelanie opinia, 偶e steal. Jeden z najlepszych midrange w zabawie z procentami nawet lepszymi ni偶 dirkowskimi, 艣wietnie rozci膮ga gr臋 co zamierzam wykorzysta膰 w po艂膮czeniu z JJ, 艣wietny w podaniach i idealnie funkcjonuje w systemie Budenholzera, w obronie raczej pozytywny, chocia偶 nie jest niestety rim protectorem.

Richard Hamilton - drugi ze steal贸w, zdziwi艂em si臋, 偶e tak d艂ugo si臋 osta艂 zawodnik idealny do tej zabawy. O jego obron臋 nie musz臋 si臋 martwi膰 skoro to cz艂onek bad boys 2,0, a w ataku jest scorerem off ball, wi臋c idealnie si臋 nadaje do odbierania tych wszystkich poda艅 i biegania po za艣艂onach. Nic wi臋cej sensu o nim pisa膰 nie ma. A, wspomnia艂em, 偶e liderowa艂 w 3pt% ;)

Taj Gibson - dodaje mi tougness pod koszem, team defence z cz贸wrki, zbi贸rk臋 i dodatkowy pakiet fauli. W ataku ma jakie艣 ko艣lawe post up moves i jumperek do mniej wi臋cej 14 ft, wi臋c nie mo偶na go ca艂kiem odpuszcza膰 jak Bena czy Shaqa( ;) ).

Co do gameplanu w obronie - nie ma sensu tego pisa膰 bez pary i faktycznie trzeba w match upach pozwoli膰 na napisanie kilku akapit贸w.

Co do ataku to gameplan i zagrywki rozpisz臋 do lutego, og贸lne za艂o偶enia sporo poda艅, sporo ruchu bez pi艂ki(po opisach nie da艂o si臋 tego pozna膰 ;) ), raczej bez forsowania rzut贸w przez Zo i Webbera(opisz臋 jak chc臋 ich dok艂adnie wykorzystywa膰).

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

za te wszystko lajki krytyk to chcia艂bym Ci zjecha膰 ten team, ale c贸偶 nie da si臋. Poza kiepskim pierwszym pickiem (by艂o ju偶 du偶o na ten temat, wi臋c daruj臋 sobie szczeg贸艂y) sk艂ad jest bardzo fajny - taki do polubienia.

W sumie gdyby zamiast Zo by艂 jaki艣 lepiej podaj膮cy center (Marc Gasol?) to mo偶e by艂oby lepiej i m贸g艂by艣 m臋czy膰 full-time princeton (Zo w czym艣 takim by troch臋 wadzi艂 a reszt臋 graczy masz do tego stworzon膮)

Odno艣nik do komentarza

1-8 deep to najlepszy sk艂ad w tej zabawie.

Ka偶dy zawodnik z 艂awki wnosi co艣 innego, jednocze艣nie nie wyjmuj膮c niczego z ca艂o艣ci. To spora sztuka zrobi膰 naprawd臋 mocny team maj膮c z #1 pickiem Webbera.

Brakuje mi troch臋 takiego lidera pe艂n膮 par膮, czyli kogo艣 kto we藕mie towarzystwo za g臋b臋 kiedy trzeba albo powie sobie "I take over" i zdominuje mecz, jak support b臋dzie mia艂 z tym k艂opot. Webber jest za mi臋kki, Mourning te偶 nigdy nie by艂 tego typu graczem (4x z rz臋du w prime odpada艂 z HCA!), Lowry to nie ten poziom i niby kim艣 takim jest/m贸g艂by by膰 Roy, ale jak dla mnie to jest nieco za ma艂o proven.聽

To w sumie mo偶e by膰 jeden z nielicznych powod贸w, dlaczego ten zesp贸艂 mia艂by tutaj nie wygra膰.

O problem z ilo艣ci膮 pi艂ek te偶 bym si臋 nie martwi艂 (chocia偶 startowa艂bym duetem Lowry-Rip, a Roy by艂by jako lider second unitu i crunch time), Horford, Gibson, Zo, Webber to najbardziej uniwersalny defensywnie front w lidze, a na obwodzie ka偶dy potrafi rzuci膰, poklepa膰 i dobrze podaje.

Do czego bym si臋 jeszcze przyczepi艂. Hmm...lata Joe Johnsona troch臋 nietrafione. Wola艂bym wersj臋 z Suns, kt贸ra nie by艂o iso-heavy w HCO.

No i Iguodala to nie najlepszy perimeter defensor w tej zabawie. Pok艂ony trzeba tutaj sk艂ada膰 Artestowi, bo do tej pory to chyba jedyny wingman z impactem na poziomie KG, Duncana czy Bena Wallace'a.

Odno艣nik do komentarza

艣wietny team, ale nie na wygrywanie. kto ma tam poci膮gn膮膰 zesp贸艂 w kluczowych momentach? Brandon Roy z dwoma seriami PO na krzy偶 (w tym w jednej kontuzjowany - w艂a艣nie ile czasu gry mo偶emy zak艂ada膰, 偶e Brandon jest po艂amany ;])?

Lowry? spoko, ale nie na lig臋 all-time

Webber? Mourning? :)

masz bardzo fajny sk艂ad, ale brakuje ci kogo艣 kto jest znany z wygrywania meczy w PO. rozumiem, 偶e Brandon Roy by艂 艣wietny, a m贸g艂 by膰 absolutnie czo艂owym graczem ostatnich lat, ale tylko (i a偶) m贸g艂

Odno艣nik do komentarza

przecie偶 Joe Johnson to clutch. jest Roy. bez przesady.

https://www.bsports.com/statsinsights/nba/joe-johnson-best-closer-nba#.VMugZWiG-QM

dh12 , powinien bra膰 JJ z Brooklynu a nie z Suns :)

http://www.82games.com/0809/CSORT11.HTM

wcze艣niejszych nie mam lat. jest na 16 miejscu. mo偶e s艂abe % ale jest :)

dla mnie niepotrzebnie wybra艂 Gibsona ale to ju偶 mu pisa艂em. niby ma tak膮 fajniejsz膮 wersj臋 Scotta Polarda :)

Lowry pasuje jako taki Bibby.

ja bym wyszed艂 s5.

Lowry-Hamilton-Iguodala-Webber-Zo

Lorwy to Bibby', Iguodala-Christie',Hamilton-Stojakovic'

ewentualnie

Joe Johnson-Hamilton-Andre

Andre klepa艂by jak Christie, Hamilton lata艂 jak Bibby, a Joe Johnson spot up jak Stojakovi膰 ;)

Odno艣nik do komentarza

Postanowi艂em si臋 zabawi膰 w ataku w podania po tym jak wybra艂em z pierwszym pickiem Webbera, czyli najbli偶ej mi do zabawy Hawks z pewnymi zmianami z uwagi na roster.wi臋c tak - bez pi艂ki biegaj膮 i stawiaj膮 sobie zas艂ony wszyscy, rzucaj膮, ma艂o koz艂owania, g艂贸wnie tylko Kyle, za to pi艂ka si臋 rusza mi臋dzy graczami, taki atak wymaga do swojej realizacji specyficznych graczy, dlatego w zasadzie tak ma艂o zespo艂贸w to stosuje i przypadki Spurs i Hawks to wyj膮tki. Jednak akurat w moim przypadku to si臋 chyba uda艂o zrealizowa膰, nawet mam Horforda. Co do tych zmian, to przede wszystkim w przeciwie艅stwie do tamtych zespo艂贸w mam dw贸ch specjalnych graczy, kt贸rych mog臋 dodatkowo wykorzysta膰 - mowa o moim frontcourcie Webber i Mourning. Zaczn臋 od Zo - problemem by艂y jego straty plus nie chc臋 forsowac jego gry na post upie, wi臋c tak - ma g艂贸wnie zadanie w ofensywie zbiera膰 i stawia膰 zas艂ony i bez pi艂ki zdobywac pozycj臋. Jak ju偶 jest na low po艣cie, szczeg贸lnie przeciwko s艂abszemu obro艅ch - wtedy go dokarmiam, nie chc臋 by musia艂 dostaw膰 pi艂k臋 na 4-5 metrze i stamt膮d pr贸bowa膰 si臋 dosta膰 pod kosz. Pod to gram p&r z nim i Lowrym, kt贸re maj膮 za zadanie nie jego ko艅czonie z g贸ry, ale w艂a艣nie zaj臋cie pozycji na low po艣cie sk膮d Mourning mo偶e nakurwia膰 swoje p贸艂haki. Wa偶ne 偶e ca艂y czas grozi swoj膮 post game i wymaga atencji, ci daje wi臋cej miejsca na obwodzie, wiadmo, 偶e wymaga pomocy, kiedy jest z pi艂k膮 pod dziur膮. Druga zmiana to Chris Webber, kt贸ry mo偶e gra膰 koszyczki i picki z Royem, sk膮d mo藕e robi膰 swoje passy. Ograniczam jego scoring na rzecz jego playmakingu, jest wprost stworzony do takiej gry. Rola Iguadoli w ataku to kontry, zar贸wno do nich dobrze biega jak i dobrze podaje, wiadomo, 偶e ma najmniejsz膮 rol臋 w dru偶ynie w HCO, ale ma rzut i passing, wi臋c znowu - odnajdzie si臋. Rol臋 zas艂on Korvera ma pe艂ni膰 JJ - tak偶e jest du偶y i silny i ma 艣wietny rzut - przypominam 55% za 3 w PO, wraz z przej艣ciem do Hawks jego rzut nie tyle si臋 pogorszy艂, co po prostu musia艂 wi臋cej gra膰 z pi艂k膮 - liczba nieasystowanych tr贸jek wzros艂a mu 5 razy. U mnie nie jest ju偶 jednak pierwsz膮 opcj膮, wi臋c b贸jta si臋. Gram albo duetem Webber+Mourning albo Taj+Horford, kiedy jest ten drugi, gra te偶 JJ, kt贸ry mo偶e kilka razy zagrad sobie post up, bo akurat si臋 robi miejsce. Kiedy Lowry schodzi, musi by膰 na boisku co najmniej dw贸jka z tr贸jki Webber, Johnson, Roy.

Minuty:

Lowry - 36

Roy - 36

Iguadola - 36

Webber - 36

Mourning - 36

Hamilton - 18

Johnson - 18

Gibson - 12

Horford - 12

Odno艣nik do komentarza

Odnosz臋 si臋 do 5: lowry - roy - iggy - webber - alonzo):

Na pierwszy rzut oka wygl膮da na spoko dru偶yn臋. Jednak mi do艣膰 szybko przysz艂a my艣l, 偶e gdzie艣 ju偶 kiedy艣 podobnie stworzony team widzia艂em i kt贸ra te偶 zanim pojawi艂a si臋 na parkiecie mia艂a by膰 idealna..

PG ze 艣wietnym rzutem, graj膮cym bdb pick and roll (Lowry du偶o lepszy obro艅ca ni偶 Nash)
SG dominuj膮cy pi艂k臋, maj膮cy niesamowity ofensywny skill (z tym, 偶e Kobe to du偶o lepszy shooter ni偶 roy )
SF bardzo dobry defensor, mog膮cy r贸wnierz rzuci膰 tr贸jk臋 (Iggy - Artest)
PF 艣wietny ofensywnie PF - potrafi膮cy gra膰 na high post i 艣wietnie podawa膰 (PGasol ma sporo sezon贸w z du偶o lepszym jumperem z mid range ni偶 Webber, jednak u偶ywaj膮cy tego rzadziej, co jest dla mnie zalet膮 Hiszpana)
C 艣wietny defensor, zdobywaj膮cy > 20pkt na mecz, niesamowita kombinacja si艂y+atletyzmu+size'u, wi臋c musi by膰 super ofensywnym graczem, (generuj膮cym przy tym mas臋 strat) (Dwight - Alonzo),

Lakers 13 to mia艂a by膰 dru偶yna bij膮ca rekord Bulls. Zanim pojawi艂a si臋 na parkiecie, to te偶 patrzy艂em na nazwiska i uwa偶a艂em ich za g艂贸wnych kandydat贸w do tytu艂u w tamtym sezonie. St膮d przyjrza艂em si臋 dok艂adniej tej dru偶ynie i widz臋

Zakamuflowany spacing:
Tylko Lowry z tego grona rzuca wi臋cej ni偶 1.5 tr贸jki na mecz. robi to na przyzwoitym poziomie, jednak nie jest to raczej gracz typu 40% za trzy, kt贸rego obrona musi kry膰 zawsze b blisko bez pi艂ki. Pytanie te偶, jak wygl膮da on spot up, zw艂aszcza 偶e oko艂o 40% Jego tr贸jek jest nieasystowana, a ma by膰 g艂贸wnym zagro偶eniem z dystansu po podaniach Webbera?
roy oddawa艂 tylko jedn膮 tr贸jk臋 na mecz, na przeci臋tnej 35% skuteczno艣ci,
Iggy podobnie jak roy: 1tr贸jka na 35%, on na szcz臋艣cie zwr贸ci si臋 po drugiej stronie parkietu z nawi膮zk膮
Dopasowany ofensywnie duet wysokich:
Alonzo nie mia艂 specjalnie wysublimowanego arsena艂u pod koszem i my艣l臋, 偶e z uwagi na to jakich wi臋kszo艣膰 ma defensor贸w akcje 1na1 na niego, b臋d膮 s艂ab膮 opcj膮 (zw艂aszcza, 偶e obron臋 b臋dzie mo偶na zacie艣ni膰). 40% Jumper Webbera z mid range my艣l臋, 偶e ka偶da defensywa bierze w ciemno. Sporo akcji ofensywnych z ich udzia艂em b臋dzie ko艅czy艂o si臋 strat膮 i kontr膮 dla przeciwnika.

Odno艣nik do komentarza

LA by艂o stare i ca艂y czas kontuzjowane. Naprawd臋 manipulacj膮 jest podawanie sk艂adu, gdzie 艣rednia wieku to jako艣 35 lat, czyli kiedy 艣rednio koszykarze ju偶 poko艅czyli kariery. Ponadto mia艂o jako trener贸w dw贸ch Mik贸w, kt贸rzy s膮 kr贸tko m贸wi膮c beznadziejni. Do tego m贸j system jest ca艂kowicie inny i naprawd臋 doszukiwanie si臋 na si艂臋 podobie艅stw jest 艣mieszne, ale widz臋 z zemsty postara艂e艣 si臋 wyskroba膰 cokolwiek :)

Teraz co do Mourninga - napisa艂em w jaki spos贸b minimalizuj臋 jego straty przez system, co do tego, 偶e jest s艂ab膮 opcj膮 przeciwko dobrym defensorom.

00':

vs Mutombo 34 mpg 22,3 ppg 聽65% ts

vs Spurs 27 minut 15 pkt 64% ts

vs Shaq 37 mpg 27 ppg 51% ts

I to w sytuacji kiedy by艂 pierwsz膮 opcj膮, u mnie jest jedn膮 z opcji. Webber rzuca艂 te jumpery w wi臋kszo艣ci z obro艅c膮 na sobie, wi臋c zostawiaj膮c go samego nie licz na 40%(btw jak ju偶 to 45% mia艂 jako g艂贸wny scorer).

Co do Roya - serio nie boisz si臋 go zostawi膰 samego? W PO zdrowy mia艂 47% za 3 przy 3 na mecz.聽

Do tego mam 艣wietnych rzucaj膮cych na 艂awce JJ, Rip i Horford(po Dirku mo偶liwe, 偶e najlepszy mid range w艣r贸d wysokich, okolice 50%).

Odno艣nik do komentarza

Zagadka:

kt贸ry team ma lepszy spacing:

a) Raja Bell 聽Bruce Bowen 聽Shane Battier

B) Tony Parker 聽Monta Ellis 聽Tracy Mcgrady

Podpowied藕 - pierwsza dru偶yna ma ogromn膮 przewag臋 w % za 3.

Zreszt膮 to all over again dyskusja z poprzedniego draftu - spacingu Ci nie robi Bowen, kt贸ry stoi w rogu i czeka na cud, nawet jak ma te ile艣 tam procent za 3. Spacing Ci robi go艣膰, kt贸rego musisz si臋 obawia膰 bez pi艂ki i musisz go pilnowa膰. Artest mia艂 28% za 3, a jednak Bowen od niego nie odst臋powa艂.聽

Odno艣nik do komentarza

zagadka nr 2:

kto ma lepszy spejsing:

a) Lowry - Roy - Iggy - Webber - Mourning

B) ka偶da (chyba, u maca te偶 to 艣rednio wygl膮da ale on ma team all-about-defence) inna s5 tej zabawy

co do innych element贸w sk艂adowych spejsingu: poza ball movement, to w s5 te ruchy off the ball i midrange J te偶 jako艣 kozacko nie wygl膮daj膮 (cho膰 nie zaprzeczam - rezerwowi maj膮 duuuu偶y potencja艂 do poprawienia tego elementu a akurat ten team ma - w por贸wnaniu do kilku innych ekip - rozs膮dnie roz艂o偶one minuty)

Odno艣nik do komentarza

Odpowied藕 brzmi rzecz jasna a. A teraz jak膮 ty dajesz?

W sytuacji kiedy u mnie poza Mourningiem ka偶dy ma 艣wietny passing i rzut, robi臋 wsz臋dzie mn贸stwo miejsca. Nie zagrasz w obronie jakich艣 zabaw w stylu obro艅ca Roya, kiedy ten nie ma pi艂ki, siedzi sobie w trumnie pomagaj膮c reszcie teamu z nastawieniem - a sobie scloseoutuj臋, pewnie nawet nie z艂apie pi艂ki po podaniu.

Odno艣nik do komentarza

Kolejny po skrytykowaniu teamu odnalaz艂 m贸j temat :)

10' Roy to kontuzja zaraz przed PO, czyli akurat z 5% czasu zabawy, tak si臋 z艂o偶y艂o.

Iguadola ma ponad 50% rzut贸w spoza 16 ft. Dla por贸wnania Klay nieca艂e 60%. KLAY. Kawhi ledwie 45%.

Fajnie, 偶e najpierw si臋 zarzuca Webberowi, 偶e nie lubi艂 si臋 si艂owa膰 i unika艂 gry pod koszem, a teraz nagle si臋 z niego robi low postera, w sytuacji kiedy najch臋tniej jak wszed艂 na high post, to by z niego nie schodzi艂.聽

Lowry ma okolice 40% rzut贸w za 3.

Naprawd臋 jak robisz mi wyrzuty Stycze艅, to chocia偶 nie takie, kt贸re prostym shot chartem si臋 obala...

Odno艣nik do komentarza

tutaj niech臋tnie musz臋 pobroni膰 Rappara - skoro z艂apa艂 kontuzj臋 zaraz przed PO, to jednak trzeba tutaj zastosowa膰 specjalne wzgl臋dy w ocenie. Inna sprawa, 偶e gtg bez 2 rundy to faktycznie troch臋 s艂abo (chocia偶 T-mac poszed艂 w pierwszej rundzie i nikt tego picku + jego zdolno艣ci do bycia g2g nie krytykuje)

Edytowane przez julekstep
Odno艣nik do komentarza

Jakie 5%? Przecie偶 podobno bierzemy dwa sezony by nie by艂o wypadkowych serii. 1/4 to RS jednego sezonu, 1/4 RS drugiego sezonu, 1/4 jedne PO etc. Skoro oceniamy 2 sezony (jak Lorak Bibby'ego u mnie) to oceniajmy tez PO 10 Roya.

Jak 6 meczy stanowi po艂ow臋 wobec 82?

Odno艣nik do komentarza

• wiLQ zablokowa艂(a) ten temat
Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.