Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, deadline si臋 zbli偶a, czas na opis mojego teamu.

Zaczn臋 od przedstawienia swoich zawodnik贸w. Zamiast klasycznego wystawiania laurek swoim graczom, b臋d臋 chcia艂 raczej pokaza膰 co mn膮 kierowa艂o przy ka偶dym kolejnym wyborze. Pod艣wiadomego wtr膮cenia jakiego艣 PRu tu i 贸wdzie raczej nie unikne. Przepraszam.

#7 Steve Nash:

Na samym pocz膮tku draftu jako si贸demk臋 pewniak贸w wymienia艂o si臋 O'Neala, Duncana, Lebrona, KG, Dirka, Kobiego i Wade'a. Skoro pierwsza sz贸stka posz艂a zgodnie z przewidywaniami/oczekiwaniami to pewnie wi臋kszo艣膰 spodziewa艂a si臋, 偶e ze swoim pickiem wezm臋 Wade'a. Pomy艣la艂em pomy艣la艂em i doszed艂em do wniosku, 偶e po co mam bra膰 gracza, kt贸ry daje mi hero-ball, ale na gorszym (wg mnie) poziomie ni偶 wybrani ju偶 Dirk i Kobe skoro mog臋 wybra膰 gracza, kt贸ry w pewnych elementach b臋dzie zdecydowanie najlepszy w tej zabawie. Wybra艂em Nasha - je艣li chodzi o kreowanie i og贸lne bycie true PG to w jego lidze jest tu tylko CP3, dodatkowo to jeden ze zdecydowanie najlepszych (a mo偶liwe, 偶e najlepszy) shooter贸w nie tylko w tej zabawie, ale w og贸le w historii NBA (4 razy 50 40 90 m贸wi samo za siebie, poza Nashem tylko Bird osi膮gn膮艂 ten pr贸g wi臋cej ni偶 raz). Kto艣 mi zarzuca艂, 偶e powinienem przesun膮膰 lata wybrane o sezon do przodu (偶eby mie膰 05-07), faktycznie w 06-07 by艂 troch臋 lepszy ni偶 w 04-05, ale Nash mia艂 og贸lnie 4 letni super-peak, a z PRowego punktu widzenia posiadanie w sk艂adzie b2b MVP to zawsze co艣 (jedyny taki gracz tutaj poza Timmym i Lebronem). Wybieraj膮c Nasha wiedzia艂em ju偶 na co si臋 nastawiam i jak mam budowa膰 team - nie mog艂em sobie pozwoli膰 na posiadanie ballhog贸w

(zabieranie pi艂ki z r膮k Nashowi to grzech), oraz potrzebowa艂em jakiego艣 fajnego wysokiego do grania z nim PnR. Wtedy nawet nie przewidywa艂em, 偶e do mojego kolejnego wyboru dost臋pny pozostanie...

#26 Karl Malone:

Ka偶dy tutaj si臋 rozpisuje jakich steali to nie ma u siebie w sk艂adzie, ale serio pozostawienie w takim drafcie przez 25 rund tego gracza rozpatrywa膰 mo偶na chyba tylko w kategorii 偶artu/偶enady. Kiedy zobaczy艂em, 偶e z 23 numerem idzie Pau Gasol zacz膮艂em po cichu wielkie odliczanie. W momencie w kt贸rym Chris wybra艂 Yao wiedzia艂em ju偶, 偶e mam prawdopodobnie najlepsz膮 zabawk臋 ofensywn膮 tej zabawy w postaci duetu Nash/Malone. To taka para graczy co do kt贸rej chyba nikt nie ma w膮tpliwo艣ci 偶e funkcjonowa艂aby super. Karl ca艂膮 karier臋 w Utah gra艂 z true PG w postaci Stocktona a Nash jest takim PG kt贸ry wyci膮ga z wysokich to co najlepsze (15/10 Gortata m贸wi samo za siebie). Tutaj oboje dostaj膮 upgrade: o ile ze wzgl臋du na obron臋/longevity i rekordy Stockton we wszystkich rankingach chyba zawsze b臋dzie ponad Nashem o tyle nikt chyba nie w膮tpi, 偶e je艣li chodzi o samo robienie ofensywy i kreowanie partner贸w to prime Stockton jest od prime Nasha po prostu gorszy, z drugiej strony Nash nigdy nie gra艂 z tak dobrym wysokim. Malone dodatkowo jest bardzo dobrym m2m defensorem i jednym z najsilniejszych/najszybszych wysokich w tej zabawie. O ile Nash to modelowy Point Guard o tyle Malone jest modelowy Power Forwardem (s艂owo power nabiera tutaj dodatkowego znaczenia). Jedyne o co si臋 mo偶na przyczepi膰 to fakt, 偶e kilka lat m艂odszy Malone by艂y pewnie troch臋 lepszy (chocia偶 to jest raczej gracz z gatunku tych, kt贸rzy si臋 nie starzeli - jeszcze w wieku 40 lat do czasu kontuzji - pierwszej powa偶nej kontuzji w karierze! - by艂 mega wa偶nym graczem w LAL), z drugiej strony starszy Malone to 艣wietny podaj膮cy (o czym pewnie ma艂o kto pami臋ta) - charakterystyczne by艂o szczeg贸lnie 'firmowe' podanie za g艂ow膮 do wbiegaj膮cych guard贸w, kt贸re mo偶e by膰 niezwykle przydatne maj膮c gracza takiego jak....

#42 Eddie Jones:

Maj膮c rdze艅 teamu w postaci duetu Nash/Malone wymarzy艂em sobie nast臋puj膮ce s5: Nash-Jones-Battier-Malone-Mutombo (przez chwil臋 my艣la艂em jeszcze o Big Benie, ale tutaj mac szybko go sprz膮tn膮艂, wi臋c od razu przesz艂o). Z ca艂ej pi膮tki Mutombo by艂 pewniakiem do wzi臋cia w 3ciej rundzie. O dziwo zosta艂 do艣膰 d艂ugo i kiedy zacz膮艂em ju偶 wierzy膰 w ten pick to barcalover sprz膮tn膮艂 mi go sprzed nosa. Stwierdziwszy, 偶e nie ma ju偶 偶adnego centra kt贸ry by mnie jako艣 podnieca艂 uzna艂em, 偶e z dw贸jki Jones, Battier ten pierwszy jest dla mnie istotniejszy (a tak偶e jest wi臋ksza szansa, 偶e kto艣 go w mi臋dzyczasie we藕mie). Eddie Jones to gracz pasuj膮cy idealnie do mojej filozofii - mo偶e by膰 spokojnie drug膮 opcj膮 teamu je艣li chodzi o scoring i rzuca膰 te 16-20 ppg nie potrzebuj膮c jednocze艣nie pi艂ki. Oryginalny 3&D, kt贸ry dodatkowo jest 艣wietnym slasherem. Dodatkowo przyzwoita zbi贸rka, dobre passing skills, 艣wietny stealer - tego nigdy za wiele. Podsumowuj膮c - jeden z najlepszych perimeter defensor贸w w zabawie, potrafi膮cy zdobywa膰 sporo punkt贸w bez przetrzymywania pi艂ki. Jedyna wada to jego s艂abo艣膰 w crunch time, ale o tym jak mam zamiar to rozwi膮za膰 p贸藕niej. Maj膮c ju偶 tr贸jk臋 Nash-Jones-Malone wiedzia艂em, 偶e chc臋 Battiera i jakiego艣 fajnego centra - wtedy wymy艣li艂em sobie Sabonisa. D艂ugo my艣la艂em kogo bra膰 najpierw i zdecydowa艂em, 偶e najpierw wezm臋 tego gracza, kt贸rego pewnie ka偶dy chcia艂by mie膰 w swoim teamie (oczywi艣cie nie licz臋 na to, 偶e kto艣 si臋 teraz przyzna)...

#58 Shane Battier:

Ultimate Role Player. I tu w zasadzie m贸g艂bym sko艅czy膰 opis tego zawodnika, ale skoro mam swoje 5 minut to jedziemy z koksem. Zawodnik, kt贸rego wk艂ad w wyniku zespo艂u wychodzi poza box score. Razem z Nashem mog膮 za艂o偶y膰 nowy oddzia艂 Mensy zrzeszaj膮cy graczy o najwi臋kszym bbiq w NBA. Generalnie maj膮c Battiera i Nasha mam w sk艂adzie dw贸ch graczy kt贸rzy czyni膮 pozosta艂ych lepszymi. Co艣 czego pozosta艂e teamy raczej nie posiadaj膮. 艢wietny team-mate (teammate of the year i takie tam), locker-room guy etc. Moim zdaniem tytu艂 mo偶na wygra膰 bez gwiazd (Pistons 2004, w sumie Spurs 2014), ale bez dobrych role-player贸w ju偶 nie. Ja mam jednego z najlepszych (najlepszego?). Dobry, d艂ugi (uwaga: bardzo d艂ugi) artyku艂 na temat Battiera:

Maj膮c ju偶 4 graczy, kt贸rych chcia艂em od wyboru Malone'a czeka艂 z niecierpliwo艣ci膮 na 5 rund臋 i Sabonisa, niestety january zabra艂 mi go sprzed nosa. Zosta艂em zmuszony wybra膰 kogo艣 innego. Zaraz po wyborze stwierdzi艂em, 偶e s膮 co najmniej dwa powody dla kt贸rych m贸j wyb贸r nie by艂 taki z艂y (szczeg贸lnie, 偶e zbudowa艂em s5 od 'dupy strony' zaczynaj膮c od PG i ko艅cz膮c na C - wbrew logice i wszelkim zasadom:

#71 Roy Hibbert:

Pow贸d nr 1 - lewe kolano, pow贸d nr 2 - prawe kolano. O ile je艣li chodzi o skilla, iq Roy do Litwina si臋 nie umywa o tyle te偶 jest klockiem (a jak pisa艂em ju偶 par臋 razy - chcia艂em mie膰 jednego klocka - i kurde, gdyby Hibberta i Bynuma ju偶 nie by艂o to pewnie w ostatniej rundzie tylko po to bra艂bym Ostertaga - serio), kt贸ry dodatkowo od Sabonisa jest sprawniejszy fizycznie. Jednym s艂owem: m贸j kloc, rim protector i kawa艂 mi臋cha pod kosz. Jasne, 偶e jest jednym z gorszym s5 centr贸w w zabawie, ale jak na wyb贸r w 5 rundzie nie jest 藕le. Dodatkowo pami臋tajmy, 偶e przed tajemniczym 'upadkiem' (pono膰 spraw臋 badaj膮 Fox Mulder i Bogus艂aw Wo艂osza艅ski) Hibbert by艂 top-3 centrem w lidze. Co do zarzut贸w do bycia powolniakiem i 艣lamazar膮 - nie b臋d臋 nikomu wmawia艂, 偶e Roy to drugi Hakeem, ale po pierwszych sezonach, kiedy faktycznie rusza艂 si臋 jak Oliver Miller w Polonii Hibbert si臋 w tym temacie poprawi艂. Tak czy siak maj膮c 艣wiadomo艣膰 swojej s艂abo艣ci (na poziomie ATF) na pozycji centra, zdecydowa艂em, 偶e skoro nie mog臋 mie膰 jednego super grajka, to b臋d臋 mia艂 dw贸ch dobrych - bardzo r贸偶nych i przydatnych w r贸偶nych okoliczno艣ciach. Dlatego te偶 kolejnym moim zawodnikiem zosta艂....

#90 Marcus Camby:

Tak, jego DPOTY prawdopodobnie jest troch臋 niezas艂u偶one, jednak dalej to 艣wietny shot-blocker (a tego mi brakowa艂o), zbieraj膮cy (tego nigdy za wiele) i gracz zupe艂nie inny 'fizycznie' od Roya. Par臋 os贸b sugerowa艂o mi wyb贸r Gortata zamiast Roya. Po co? Skoro Camby osta艂 si臋 tak d艂ugo to mam swojego wymarzonego klocka a obok niego szybkiego, zwinnego shot-blockera o nieograniczonym range je艣li chodzi o rzut (patrz mecz Rockets-Kings). Ma艂y minus to potencjalny headcase, ale jak patrz臋 na Artesta, czy Sprewella w innych teamach to nie ma a偶 takiego dramatu (dodatkowo oteczenie troskliwych misi Nasha i Battiera + czujne oko Malone'a powinno dobrze na niego dzia艂a膰). Wracaj膮c do pierwszego zdania - mimo wszystko mam tego DPOTY w sk艂adzie!

Rado艣膰 po tym wyborze zm膮ci艂a mi czerwona lampka, kt贸ra zapali艂a si臋 przy nazwisku Eddie Jones. Przypomnia艂o mi si臋, 偶e musz臋 jako艣 obej艣膰 jego choke-alert w crunch. W zwi膮zku z tym jako kolejny gracz do艂膮czy艂 do mnie....

#103 Steve Smith:

Gracz all-around. Tutaj troszk臋 past-prime, ale ci膮gle 艣wietnie si臋 sprawdza艂 w roli role-playera. Dodatkowo pomy艣la艂em sobie - fajnie, 偶e Nash ma mie膰 pi艂k臋 ca艂y czas, ale przecie偶 nie b臋d臋 nim gra艂 48 minut, wi臋c pora na kilku grajk贸w, kt贸rzy w razie czego moj膮 przej膮膰 rol臋 klepacza-ga艂y na momenty w kt贸rych kanadyjczyk odpoczywa. Steve Smith to pierwszy z tych grajk贸w. W PO gra艂 lepiej ni偶 w RS, co zawsze dobrze rokuje w ATF. Aha 55% za 3 w PO 2000 fajne jest. Gdzie艣 ko艂o 7 rundy ka偶dy zacz膮艂 pisa膰 o swoich wyborach w kategorii stealu. Uzna艂em, 偶e nie mog臋 by膰 gorszy i te偶 postanowi艂em dokona膰 kradzie偶y...

#122 Anthony Mason:

"I got my haircut correct like Anthony Mason" - skoro rapery piszo o Tobie w piosenkach to znaczy, 偶e nie jeste艣 a偶 taki s艂aby. Zdecydowanie naj艂adniejsza fryzura w zabawie. Co do samego gracza: najlepiej pasuje s艂owo pojeb. Kole艣 po jednej stronie gra jako point forward, 偶eby po drugiej broni膰 Twojego centra. Cz艂owiek mismatch mog膮cy broni膰 praktycznie ka偶dego (wrzuca艂em po wyborze highlight z meczu przeciw Raptors, w kt贸rym Mase broni艂 m艂odego Vince'a Cartera - a skoro bronisz m艂odego Cartera to bronisz ka偶dego)a sam musi by膰 broniony przez Waszych najwi臋kszych zakapior贸w (we wspomnianym meczu bronili go na zmian臋 Oakley i Antonio Davis). 艢wietny ballhandling (kolejny m贸j klepacz na okresy beznashowe), passing skill, niez艂a zbi贸rka, jaki艣 tam mid-range J, dobry low post scoring (o co w tej zabawie do艣膰 trudno), silny jak tur. Typowy twardziel przy kt贸rym Artest wygl膮da na ch艂opaka z ch贸ru gospel. W tym momencie dotar艂o do mnie 偶e troch臋 przypa艂 bawi膰 si臋 w ATF i nie mie膰 w sk艂adzie 偶adnego mistrza. W zwi膮zku z tym, 偶e w zespole nie brakowa艂o mi specjalnie niczego a potrzebowa艂em 1 - rezerwowego PG, 2 - gracza kojarz膮cego si臋 z mistrzostwami zdecydowa艂em si臋 na wyb贸r...

#135 Derek Fisher:

Derek Fisher - zawodnik, kt贸ry w moim teamie wzbudzi艂 najwi臋cej emocji, co mnie podbudowa艂o - skoro krytyka skupia si臋 na ostatnim graczu Twojej rotacji, wybranym na zasadzie bycia maskotk膮/talizmanem to wiesz, 偶e jest dobrze. Co tu du偶o m贸wi膰, Kobe potrafi艂 zdoby膰 tytu艂 bez Shaqa, ale nie potrafi艂 bez Fishera - PRZYPADEK? (hihi). Kiepski (ale nie tragiczny, jak niekt贸rzy pr贸bowali wm贸wi膰) obro艅ca jak na warunki ATF. Z drugiej strony gracz cluth, nie boj膮cy si臋 oddawa膰 najwa偶niejszych rzut贸w (skoro regularnie rzucasz gamewinnery maj膮c obok siebie hero-psycho-mode-on Kobiego to 艣wiadczy o sporej pewno艣ci siebie). Dodatkowo mo偶e u mnie gra膰 ma艂o minut a potem wej艣膰 pod koniec meczu i rzuca膰 jak pojeb (patrz mecz Jazz-Warriors)

Tyle opisu, teraz par臋 podstawowych informacji:

Lider - Steve Nash (przy opisie nie wspomia艂em - w przeciwie艅stwie do najlepszych graczy w tym drafcie, Nash gra艂 z trenerem idiot膮, zak艂adaj膮c neutralny coaching dla ka偶dej dru偶yny tutaj Nash wg mnie powinien zajebi艣cie zyska膰)

1 opcja - Karl Malone (zapomnia艂em wspomnie膰 przy opisie Malone'a - fakt, 偶e u mnie b臋dzie 1 opcj膮 je艣li chodzi o scoring ALE nie b臋dzie liderem dru偶yny to zajebisty boost dla Karla, kt贸ry z tym liderowaniem w艂a艣nie nie bardzo sobie radzi艂)

2 opcja - Eddie Jones

G艂贸wne opcje w crunch - Nash, Smith, Fisher

Minuty (orientacyjnie - w zaci臋tych meczach s5 gra d艂u偶ej):

PG - Nash 36 / Fisher 8-10 / Mason 2-4

SG - Jones 25-27 / Smith 20 / Fisher 1-3

SF - Battier 32 / Jones 10 / Mason 6

PF - Malone 36 / Mason 10-12 / Camby 0-2

C - Hibbert 24 / Camby 22 / Mason 2

Podstawowe zasady:

1 - Kiedy na boisku nie ma Nasha to zawsze jest co najmniej 2 z tr贸jki: Fisher, Smith, Mason, tak 偶eby mie膰 conajmniej dwie opcje je艣li chodzi o klepanie pi艂ki (przy pr贸bach pressingu etc).

2 - Nie licz膮c sytuacji losowych Malone i Nash zawsze graj膮/schodz膮 razem.

3 - Sprawa centr贸w jest do艣膰 otwarta, generalnie je艣li gram przeciwko jakim艣 dominuj膮cym wielkoludom typu Shaq etc to stawiam bardziej na Hibberta, je艣li gram przeciwko jakim艣 aofensywnym typom typu Big Ben to stawiam bardziej na Camby'ego licz膮c na bloki z pomocy. Kiedy gram przeciwko centrom "ni to takim ni to 艣makim" to jest to mniej wi臋cej po r贸wno.

4 - W crunch time, gdzie musz臋 goni膰 wynik Eddie Jones nie gra (kiedy musz臋 broni膰 wyniku gra, ale jego rola w ataku jest ograniczana, drug膮 opcj膮 je艣li chodzi o scoring zostaje wtedy Nash).

5 - W ka偶dym meczu chocia偶 przez chwil臋 gram bez klasycznego PG (Nash/Fish) z Masonem jako point forwardem - tak, 偶eby przeciwnicy nie nudzili si臋 w obronie (d艂ugo艣膰 zale偶y od powodzenia, ale max kilka akcj - do powrotu Nasha na boisko)

6 - W nerwowych fragmentach meczu staram si臋 nie trzyma膰 Camby'ego i Masona razem, 偶eby si臋 nawzajem nie nakr臋cali.

Przyk艂adowe lineupy:

s5: Nash-Jones-Batter-Malone-Hibbert(Camby)

poprawiamy si艂臋 ofensywn膮: Nash-Smith-Jones-Malone-Hibber(Camby)

smallball: Nash(Fisher)-Smith-Jones-Malone(Mason)-Camby

big: Nash(Smith)-Jones(Battier)-Mason-Malone(Camby)-Hibbert

wtf: Mason-Smith-Jones-Battier-Hibbert

crunch gonimy: Nash-Smith(Fisher)-Battier-Malone-Camby

crunch bronimy: Nash-Jones-Battier-Malone-Hibbert

Atak:

Zawsze jak Nash jest na boisku atak idzie przez niego. Podstawa to PnR z Malonem (ew. Camby/Mason) - Eddie Jones stara si臋 cutowa膰, 偶eby w razie czego Malone m贸g艂 mu odgrywa膰.Smith i Battier operuj膮 g艂贸wnie na obwodzie. Akcje low-post pod Hibberta bardzo sporadycznie - chyba, 偶e ma znaczn膮 przewag臋 fizyczn膮 nad rywalem (pozdrowienia dla Chrisa Bosha), wtedy katujemy. Genralnie przez 36 minut w meczu ufam Nashowi i wierz臋, 偶e b臋dzie dobrze. Problemy zaczynaj膮 si臋 podczas tych 10-12 minut bez mojego lidera. Tak jak pisa艂em rezerwowymi klepaczami s膮 Mason, Smith i Fisher i w momencie zej艣cia Nasha co najmniej dw贸ch graczy z tej tr贸jki zawsze jest na boisku. Staram si臋 wtedy wykorzystywa膰 przewag臋 fizyczn膮 Smitha i Masona nad broni膮cymi ich rywalami i gra膰 du偶 post-up (dla Masona to klasyczna akcja, przebiec ca艂e boisko z pi艂k膮 i zatrzyma膰 si臋 dopiero w low-post, gdzie wykorzustuje swoj膮 si艂臋 fizyczn膮). Zbi贸rk臋 ofensywn膮 raczej odpuszczam - wyj膮tek to Hibbert, kt贸ry ze wzgl臋du na kiepsk膮 (mimo wszystko) mobilno艣膰 nie b臋dzie i tak kr贸lem transition defense a ORPG ma ca艂kiem fajne (w PO 2013 ma 4,7 ORPG przy 5,2 DRPG ;)). W transition offense rz膮dzi膰 ma Nash (zaskoczy艂em Was, nie? :grin:) a g艂贸wni finisherzy to Jones i Malone.

Obrona:

Tu mam wi臋kszy problem, bo o ile o atak nie musz臋 si臋 zbytnio martwi膰 o tyle w obronie kilka problem贸w mam. Pod koszem nie jest 藕le (a nawet mo偶na powiedzie膰 bardzo dobrze), niestety w艣r贸d guard贸w mam Nasha, kt贸rego musz臋 ukrywa膰 a do tego Fishera ze swoimi problemami (kr贸tki, do艣膰 wolny jak na PG) i Smitha, kt贸ry mojego team defense nie podnosi na kolejny poziom. Zaczn臋 tam gdzie jest lepiej: O ile Malone rim protectorem 偶adnym nie jest, o tyle w m2m D ze wzgl臋du na sw贸j pojebany atletyzm mo偶e kry膰 ka偶dego wysokiego. Taki mam plan - ograniczam jego rol臋 w help-d, ale rzucam go na najlepszych wysokich graczy przeciwnika. Oczywi艣cie ze wzgl臋du na rol臋 w ataku odpuszczam mu krycie np. Shaqa, ale ju偶 wszystkich innych Duncan贸w, Robinson贸w, Garnett贸w b臋dzie kry艂. Tak jak pisa艂em wcze艣niej - kiedy jest jaki艣 dominuj膮cy 艣rodkowy (Shaq :grin:) to m臋cz臋 Hibberta all day all night, ale przeciwko Chandlerom, Big Benom etc rzucam Camby'ego, 偶eby ogranicza膰 wjazdy z weak-side (w czym Camby jest mega dobry). Generalnie mam 4 big men贸w, tak wi臋c rotacja w obronie nie powinna posypa膰 si臋 przez foul trouble (staram si臋 ograniczy膰 faule w obronie u Malone'a). Permiter D - w s5 mam Jonesa i Battiera (obaj 艣wietni permiter defensorzy), wi臋c z ukryciem Nasha problemu by膰 nie powinno. W momencie kiedy na boisku razem s膮 Nash/Fisher / Nash/Smith / Fisher/Smith zawsze ma na boiksu by膰 kto艣 z dw贸jki Jones, Battier i robi膰 za murzyna (raczej Battier, kt贸ry ze wzgl臋du na brak jakich艣 specjalnych zada艅 ofensywnych ma si臋 skupia膰 wy艂膮cznie na obronie. Nash zawsze jest na najs艂abszym graczu przeciwnika a Smith i Fish maj膮 po prostu robi膰 tyle ile s膮 w stanie (sam nominuj臋 si臋 do nagrody Nobla za to zdanie lol).

Pewnie dla niekt贸rych b臋dzie za ma艂o, ale i tak napisa艂em wi臋cej ni偶 mia艂em zamiar, wi臋c wszelkie w膮tpliwo艣ci rozwi膮偶臋 na zasadzie pytanie/odpowied藕.

Podsumowuj膮c:

Wszyscy dooko艂a b臋d膮 si臋 艣mia膰 z Fishera i m贸wi膰, 偶e Hibbert jest bezwarto艣ciowy - Kim jeste艣? Jeste艣 Zwyci臋zc膮! Kim jeste艣? Jeste艣 Zwyci臋zc膮! Kim jeste艣? Jeste艣 Zwyci臋zc膮!

Edytowane przez julekstep
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Wad臋 swojego zespo艂u sam znasz doskonale - perimeter D, gdy偶 masz 3 graczy do chowania na obwodzie, kt贸rzy 艂膮cznie maj膮 gra膰 65-69 minut - czyli przynajmniej oko艂o 20 minut masz prze*ujowy D na obwodzie ;)

Mimo wszystko nie wrzuca艂bym Fisha i Smitha do kategorii '(miauczyk) spierdalaj!!' + Jones i Battier to elitarni obro艅cy obwodowi (+ Mason), ale ukrywa膰 nie b臋d臋, 偶e mam zamiar wygrywa膰 atakiem :)

Odno艣nik do komentarza

Bonzi Wells mia艂 wi臋ksze USG rzucaj膮c mniej punkt贸w ;)

chodzi mi tutaj bardziej o "lubienie" , jakby艣 wzi膮艂 Wells to m贸g艂by艣 kogo艣 innego wzi膮膰.

ale s5

Nash-Wells-Mason-Malone-Hibbert to dobrze by wygl膮da艂o ;)

a jakby艣 wzi膮艂 zamiast Hibberta Ostertaga聽

og贸lnie przyczepiam si臋 do Eddie Jones poniewa偶 go nie lubi臋. jak przyszed艂 do NBA mia艂 by艣 superstarem a by艂 kim by艂.聽

do Nasha jeszcze Finley by Ci pasowa艂 :smile:

przypomnia艂 mi si臋 Cedric Ceballos. ciekawy by艂 to zawodnik :smile:聽pami臋tam, 偶e by艂 jednym z pierwszych kt贸y mia艂 frotk臋 na 艂apie ;)

Edytowane przez Koelner
Odno艣nik do komentarza

jakbym jeszcze Finleya dorzuci艂 do swoich obwodowych bulterier贸w to by mnie tu (s艂usznie zreszt膮) zjedli ;)

a Eddie Jones kariery z艂ej nie mia艂 - par臋 all star team贸w, par臋 all-def, raz 3rd all-nba, jak na pick nr 10 nie ma tragedii (no i ludzie go w atf wybieraj膮 - to te偶 co艣 ;) )

Odno艣nik do komentarza

julek przyznaj, ten artyku艂 o Battierze, to ja wrzuca艂em w poprzedniej zabawie, podkosi艂es right? :D

Co do twojego zepo艂u, Steve Nash to, co prawda magik je偶eli chodzi o prowadzenie ofensywy, ale kurcze nie widz臋 nic poza graniem pick and rolli u Ciebie, a 偶eby to zagranie ograniczy膰 wi臋kszo艣膰 dru偶yn ma ku temu 艣rodki. Na Hibberta ani Malone'a w skutecznym prowadzeniu ofensywy ci臋偶ko liczy膰. Battiera raczej ograniczasz do zada艅 defensywnych, z reszt膮 on sam te偶 nie do ko艅ca jest w stanie wykreowa膰 sobie pozycje do rzutu, raczej r贸nzego rodzaju garbage points Ci zdob臋dzie Mason i Jones ci臋偶ko b臋d膮 mieli, gdy偶 b臋d膮 mieli na sobie plastr贸w.

Malone w PO traci艂 na efektywno艣ci, gdy偶 lubi艂 pojumperkowa膰 - nie zawsze skutecznie . Ofensywa po zej艣ciu Nasha, straci bardzo bardzo wiele i te 12 minut bez niego, to moze byc za duzo by potem odrobi膰, zw艂aszcza, 偶e nie masz jakiego艣 sensownego playmakera w zast臋pstwie. Nie mo偶na bylo wzi膮膰 Andre Millera zamiast tego nieszcz臋snego Fisha?

Og贸lnie dop贸ki jest Nash na parkiecie to ten sk艂ad jest bardzo fajny, ale co taki Malone b臋dzie robi艂 bez Nasha na boisku? Nie mam poj臋cia :-)
Mog艂bys troch臋 wi臋cej poda膰 co grasz opr贸cz P&R.

Odno艣nik do komentarza

bardzo fajny team (g艂贸wnie przez combo Nash - Malone)

jednak jak zamierzasz gra膰 atak przez 12 minut kiedy nie ma Nasha i Karla na boisku (napisa艂e艣, 偶e siedz膮 razem)? ten zesp贸艂 b臋dzie mia艂 problem, 偶eby gra膰 jaki艣 sensowny atak przez ten czas

Odno艣nik do komentarza

niekoniecznie. smith b臋dzie obcina艂 si臋 na zas艂onach Masona, Malone i Hibberta i tragedii nie ma, to samo mo偶e gra膰 Jones, wielkiej tragedii bym z tego nie robi艂

Malone nie gra wtedy

nie no, tragedii nie ma, ale w lidze all-time gra膰 12 minut w takim sk艂adzie personalnym to jednak troch臋 cienko

Odno艣nik do komentarza

Og贸lnie dop贸ki jest Nash na parkiecie to ten sk艂ad jest bardzo fajny, ale co taki Malone b臋dzie robi艂 bez Nasha na boisku? Nie mam poj臋cia :-)

Mog艂bys troch臋 wi臋cej poda膰 co grasz opr贸cz P&R.

Nic - napisa艂em, 偶e poza wypadkami losowymi Nash i Malone odpoczywaj膮 razem (nie widz臋 sensu m臋czy膰 Karla graniem bez true PG, gdzie jego efektywno艣膰 by spad艂a),聽

Te minuty s膮 orientacyjne, tak jak napisa艂em - przy ci臋偶szych meczach liderzy graj膮 d艂u偶ej (Malone i Nash w tych latach grali po ok 40 minut w PO, wi臋c tu raczej nie ma problemu). Podczas nieobecno艣ci pi艂k臋 gram g艂ownie przez Smitha/Masona (i Fishera) - gdzie wykorzystuj臋 ich przewag臋 fizyczn膮 na post-upach (szczeg贸lnie Mason, kt贸ry jest moim g艂贸wnym ball-handlerem na nieobecno艣膰 Nasha). Eddie Jones gra swoje (3pts, cuty), kiedy pi艂k臋 ma Mason to Smith operuje za lini膮 (zas艂ony by Camby, Hibbert etc), Battier gra swoje.聽

aha i pisanie, 偶e Malone traci艂 w PO to taki troch臋 z艂y obraz, kt贸ry utrwali艂 si臋 po fina艂ach z Bullsami. Malone mia艂 艣wietne serie w PO, po prostu by艂 kiepskim liderem i s艂abo radzi艂 sobie z presj膮 (t膮 poza meczow膮) - tutaj nie ma tego problemu, bo liderem jest Nash.

Malone nie gra wtedy

nie no, tragedii nie ma, ale w lidze all-time gra膰 12 minut w takim sk艂adzie personalnym to jednak troch臋 cienko

podejrzewam, 偶e podobnie mo偶na napisa膰 o wi臋kszo艣ci ekip w momencie kiedy ich 2 najwi臋ksze gwiazdy odpoczywaj膮 :>

a przyk艂adowy lineup Smith-Jones-Battier-Mason-Hibbert (Camby) wcale nie wygl膮da tak tragicznie i jest cholernie ci臋偶ki do bronienia.

a artyku艂 wzi膮艂em z realgm ;)

Odno艣nik do komentarza

podejrzewam, 偶e podobnie mo偶na napisa膰 o wi臋kszo艣ci ekip w momencie kiedy ich 2 najwi臋ksze gwiazdy odpoczywaj膮 :>

o wi臋kszo艣ci tak, ale nie o wszystkich. chodzi mi o to, 偶e sadzanie ich razem to nie jest 艣wietny pomys艂. p贸藕ny Karl Malone to przede wszystkim mid-range J i ponadprzeci臋tny passing, spokojnie m贸g艂by艣 przez niego gra膰 z 2nd unitem sw贸j atak (Nash z ka偶dym na parkiecie robi ponadprzeci臋tn膮 ofensyw臋, wi臋c m贸g艂by troch臋 pobiega膰 bez Karla)

Odno艣nik do komentarza

g艂贸wnym ballhandlerem podczas odpoczynku gwiazd jest Mason (mismatche 偶e hej!). Fakt - nie mam klasycznego scoring punch z 艂awki, ale skillset Smitha jest idealny do gry w PO i to on mo偶e by膰 liderem 2n unitu (je艣li chodzi o punktowanie). Nie b臋dzie przy tym jaki艣 flashy, ale powinien by膰 skuteczny. O ile o Nasha si臋 nie obawiam o tyle jednak Karl wg mnie straci艂by za du偶o bez klasycznego pg dlatego wol臋, 偶eby odpoczywali razem - co艣 trac臋, co艣 zyskuj臋 (no i jak wszyscy przyznaj膮 przez te 36 do 40 minut ofensyw臋 mam topow膮)

Odno艣nik do komentarza

Od samego pocz膮tku jara艂o mnie po艂膮czenie Nash-Malone - dlatego si臋 wystraszy艂em i wzi膮艂em Bosha, bo jak w zabawie jest duet Nash-Malone to po prostu trzeba mie膰 opcje na obron臋 pick贸w.

Kt贸ry to ju偶 raz robisz z Bosha odpowied藕 na wszystkie k艂opoty w defensywie. C'mon....

co do sk艂adu julka.

Pierwsze dwa picki - sztos. Uwa偶am, 偶e Nash zosta艂 odpowiednio wybrany i sam Nash jest jednym z najlepszych ofensywnych powerhouse w historii, a Malone dobrze do niego pasuje i to te偶 jeden z nielicznych graczy, kt贸rych warto by艂o bra膰 z lat 98-99 (wi臋kszo艣膰 ligi by艂a wtedy bez formy mo偶e poza 4-5 zespo艂ami). Fajny core.

Ale to jak ty to potem spierdoli艂es to co艣 niesamowitego. Stworzy膰 przeci臋tny atak maj膮c Nasha w sk艂adzie? Tw贸j "poprawiaj膮cy ofensyw臋 lineup to Nash-Smith-Jones-Malone-Hibbert. Jak to przeczyta艂em to ba艂em si臋 spojrze膰 jakie s膮 zwyk艂e lineupy i jak b臋d膮 偶y艂y w ataku.

Eddie Jones to 3&D i bardzo, bardzo fajny role player, ale r贸wnocze艣nie jeden z tych, kt贸rego atak w PO nie wytrzymywa艂 presji obrony, oczekiwa艅 i chyba umiej臋tno艣ci.聽

Steve Smith i Anthony Mason s膮 "spoko", ale to te偶 tylko role players i jak czytam, 偶e grasz przez Masona sw贸j atak pod nieobecno艣膰 Nasha i 偶e og贸lnie ca艂kiem sporo od niego zale偶y - to zastanawiam si臋 czy zbudowa艂e艣 sk艂ad na wyj艣cie ze Wschodu 2001 czy na bicie team贸w z ATF?

No i ten Hibbert z Cambym. Nash potrafi艂 robi膰 艣wietny atak z r贸wnie "mobilnymi" centrami, ale nie po to gramy all-time draft, 偶eby do Nasha dobra膰 klock贸w. Ca艂a zabawa polega na maksymalizowaniu umiej臋tno艣ci naszych graczy, wi臋c do Dirka dobieramy ofensywnego wingmana, do TMaca rim protectora, do Duranta podaj膮cego big mana etc. Ty zachowa艂e艣 si臋 jak managment Suns, ktory mia艂 zwi膮zane r臋ce przez salary cap.

Battier to beyond box scores All-Star, ale maj膮c ju偶 Jonesa i Smitha - nie by艂 Ci a偶 tak potrzebny, a przecie偶 to te偶 nie jest gracz kt贸ry poprawia ofensyw臋.

No i wisienka na torcie. Fisher.聽

Graj膮c przeciwko Tobie rzuc臋 3040234002% swojej energii na Nasha i dam Jonesowi, Smithowi, Battierowi, Fisherowi, 聽Hibbertowi, Camby'emu pokona膰 m贸j zesp贸艂. 呕ycz臋 powodzenia, maj膮c te偶 na uwadze jak 艣wietnie Karl Malone potrafi艂 przejmowa膰 mecze.

Odno艣nik do komentarza

Camby nie jest mobilny? Serio uwa偶asz pi膮tk臋 Nash-Smith-Jones-Malone-Hibbert, za przeci臋tny atak? Nie mam wi臋cej pyta艅 :/

Co do Jonesa - fakt jest gorszym PO perfrormerem ni偶 RS (ale bez przesady), ale z drugiej strony zobacz Smitha, kt贸ry w PO podniosi艂 si臋 o par臋 oczek wy偶ej (jego ofensywny skillset jest idealny pod PO, co oczywi艣cie zosta艂o pomini臋te) - wi臋c tu si臋 to wyr贸wnuje (szczeg贸lnie, 偶e w crunch Smith ma zast臋powa膰 Jonesa - czyli tam gdzie by艂a jego g艂贸wna s艂abo艣膰).

Niekt贸rzy wol膮 bra膰 sprawdzonych role-player贸w inni wol膮 nazbiera膰 mas臋 talentu, sprowadza膰 gwiazdy聽(o wybuja艂ym聽cz臋sto ego) do roli rols贸w聽i wmawia膰 innym, 偶e taki duet Westbrook-Lillard w jednym teamie b臋dzie dobrze funkcjonowa膰. Kwestia podej艣cia.

No i ten Hibbert z Cambym. Nash potrafi艂 robi膰 艣wietny atak z r贸wnie "mobilnymi" centrami, ale nie po to gramy all-time draft, 偶eby do Nasha dobra膰 klock贸w. Ca艂a zabawa polega na maksymalizowaniu umiej臋tno艣ci naszych graczy, wi臋c do Dirka dobieramy ofensywnego wingmana, do TMaca rim protectora, do Duranta podaj膮cego big mana etc. Ty zachowa艂e艣 si臋 jak managment Suns, ktory mia艂 zwi膮zane r臋ce przez salary cap.

aha i jeszcze co do tego: zaryzukuj臋 stwierdzenie, 偶e Nash-Malone to najlepszy fit w tej zabawie.

Odno艣nik do komentarza

Nie podoba mnie si臋 ten zesp贸艂. Nash, fisher, smith to s膮 dziury w obronie. Malone w 99 mia艂 s艂abe PO, 41% FG, ts<50%, w elimination game z portland mia艂 8 punkt贸w聽 na skuteczno艣ci 18%. Zreszt膮 we wczesniejszej serii z sacto w zadnym meczu nie trafil nawet polowy swoich rzutow. Dodatkowo Hibbert jest s艂abym zbieraj膮cym w PO ma 艣rednio 17% DRB, Battier w wybranych sezonach odpowiednie 6,2 i 7,5% drb wi臋c du偶o gorzej ni偶 moi wysocy a ju偶 przy moim sk艂adzie pad艂 taki zarzut.

Nie przekonuje mnie te偶 zupe艂nie opcja z masonem jako klepi膮cym pi艂k臋 gdy nie ma nasha na boisku

Odno艣nik do komentarza

Z drugiej strony ograniczy艂 Webbera jeszcze bardziej (nie mog臋 za bardzo sprawdzi膰 teraz ale C-Webb mia艂 w tej serii jako艣 14 ppg na marniutkiej skuteczno艣ci)

Malone jest uzale偶niony od PG, tutaj dostaje boosta, wi臋c licz臋 na popraw臋 jego gry. Zobacz prosz臋 kosmiczne聽%DRB Camby'ego (kt贸ry u mnie ma gra膰 mniej wi臋cej tyle samo co Hibbert) o kt贸rym oczywi艣cie nie wspomnia艂e艣 i podziel si臋 wra偶eniami (podpowied藕 - regularnie grubo ponad 30%, zar贸wno RS jak i PO). Rozumiem r贸偶ne zagrywki tutaj, ale pomini臋cie czego艣 takiego jest chyba troszk臋 nie fair?

Odno艣nik do komentarza

Negujesz zajebisto艣膰 Bosha w Miami przy obronie pick贸w? Bosh ma problem z wy偶szymi od siebie zawodnikami graj膮cymi post. Ja wzi膮艂em go na obron臋 pick贸w,

To i rim protection, ale obok Sabonisa? Idealnie sibi radio mo偶e robi膰 w obronie to w czym jest zajebisty.

Odno艣nik do komentarza

Niekt贸rzy wol膮 bra膰 sprawdzonych role-player贸w inni wol膮 nazbiera膰 mas臋 talentu, sprowadza膰 gwiazdy聽(o wybuja艂ym聽cz臋sto ego) do roli rols贸w聽i wmawia膰 innym, 偶e taki duet Westbrook-Lillard w jednym teamie b臋dzie dobrze funkcjonowa膰. Kwestia podej艣cia.

Po pierwsze, m贸j zesp贸艂 ma osobny temat, a tutaj rozmawiamy o twoich wyborach i nie widz臋 sensu w odbijaniu pi艂eczki w moj膮 stron臋. Obro艅 sw贸j zesp贸艂, a nie atakujesz drugi.

Camby nie jest mobilny? Serio uwa偶asz pi膮tk臋 Nash-Smith-Jones-Malone-Hibbert, za przeci臋tny atak? Nie mam wi臋cej pyta艅 :/

Co do Jonesa - fakt jest gorszym PO perfrormerem ni偶 RS (ale bez przesady), ale z drugiej strony zobacz Smitha, kt贸ry w PO podniosi艂 si臋 o par臋 oczek wy偶ej (jego ofensywny skillset jest idealny pod PO, co oczywi艣cie zosta艂o pomini臋te) - wi臋c tu si臋 to wyr贸wnuje (szczeg贸lnie, 偶e w crunch Smith ma zast臋powa膰 Jonesa - czyli tam gdzie by艂a jego g艂贸wna s艂abo艣膰).

No zrobi膰 atak na twoim poziomie maj膮c z dwoma pierwszymi pickami Nasha i Malone'a - to nie lada sztuka.

Je艣li pi艂ki w twoim zespole nie ma Nash - to ca艂a defensywa rywala otwiera butelk臋 szampana i zaczyna ta艅czy膰 samb臋.

Battier, Smith, Fisher, Jones s膮 albo streaky shooterami, do kt贸rych podchodzisz jak zacznie im wpada膰 albo zawodnikami nienadaj膮cymi si臋 na trzeci膮 opcj臋 w contenderze w NORMALNEJ lidze, nie m贸wi膮c ju偶 o byciu g艂ownym sidekickiem na obwodzie.

Do tego Roy Hibbert z ca艂膮 histori膮 1-9 wyst臋p贸w i przyzwoity Marcus Camby. No sorry, ale to nie jest wybitny atak, mimo tego 偶e Nash pewnie i tak uklepa艂by co艣 niez艂ego z tej mieszanki.

Bronienie przeciwko tobie b臋dzie paradoksalnie 艂atwe (a przecie偶 masz Nasha!), bo rzucaj膮c na niego focus mojej defensywy w 100% w艂a艣ciwie sprowadzam Karl Malone'a do roli, z kt贸rej przez ca艂膮 karier臋 nie lubi艂 si臋 wywi膮zywa膰 - czyli primary scoring w crunch.

W tej zabawie nie ma zepsutych zespo艂贸w - tw贸j po prostu podoba mi si臋 na tym tle mniej ni偶 reszty.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li pi艂ki w twoim zespole nie ma Nash - to ca艂a defensywa rywala otwiera butelk臋 szampana i zaczyna ta艅czy膰 samb臋.

Battier, Smith, Fisher, Jones s膮 albo streaky shooterami, do kt贸rych podchodzisz jak zacznie im wpada膰 albo zawodnikami nienadaj膮cymi si臋 na trzeci膮 opcj臋 w contenderze w NORMALNEJ lidze, nie m贸wi膮c ju偶 o byciu g艂ownym sidekickiem na obwodzie.

Przecie偶 Smith by艂 spokojnie 3 opcj膮 w contenderze (w PO bywa艂 i 1-2 je艣li chodzi o scoring - fakt tamci Blazers byli bardzo wyr贸wnanym teamem) - poza byciem shooterem mia艂 艣wietny post-up oparty na swoim size i sile. Jones te偶 by艂 2-3 opcj膮 w contenderze - poza byciem shooterem jest 艣wietnym slasherem (co ma by膰 fajn膮 dodatkow膮 opcj膮 podczas grania pnr, gdzie Karl mo偶e mu odgrywa膰 pi艂臋). Potem聽w Hornets zosta艂 1 opcj膮 i dru偶yna zrobi艂a przyzwoity wynik w RS.

Z Battiera nie robi臋 偶adnej specjalnej聽opcji ofensywnej (ma zadania g艂贸wnie w obronie) a Fisherowi jedynie daj臋 szans臋 hero balla w crunch. Wi臋c serio nie bardzo wiem o co w tym fragmencie chodzi.

Do tego Roy Hibbert z ca艂膮 histori膮 1-9 wyst臋p贸w

Podaj prosz臋 przyk艂ad chocia偶 jednego takiego meczu w latach za kt贸re go wybra艂em (na szybko znalaz艂em dwa wyst臋py 1-7, jeden wyst臋p 1-6 - to wszystko w RS, w PO nic).聽Skoro si臋 oburzy艂e艣 to nie b臋d臋 pisa艂 tutaj o Twoim teamie, ale wiesz wielu graczy ma histori臋 robienia g艂upot, ceglenia, bycia s艂abym w obronie etc - dlatego w艂a艣nie wybieramy dwuletni okres, 偶eby stara膰 si臋 wybra膰 najlepsz膮 mo偶liw膮 (dost臋pn膮) wersj臋 danego grazca.聽Hasne, 偶e historia przed i po tym dwuletnim okresie wp艂ynie zawsze na ocen臋 gracza, ale bez przesady.

Bronienie przeciwko tobie b臋dzie paradoksalnie 艂atwe (a przecie偶 masz Nasha!), bo rzucaj膮c na niego focus mojej defensywy w 100% w艂a艣ciwie sprowadzam Karl Malone'a do roli, z kt贸rej przez ca艂膮 karier臋 nie lubi艂 si臋 wywi膮zywa膰 - czyli primary scoring w crunch.

Czyli rozumiem, 偶e ca艂kiem odpuszczasz Malone, Jonesa, Smitha. Masona, Hibberta...? Dla mnie bomba.

W tej zabawie nie ma zepsutych zespo艂贸w - tw贸j po prostu podoba mi si臋 na tym tle mniej ni偶 reszty.

I masz do tego 艣wi臋te prawo.

Odno艣nik do komentarza

• wiLQ zablokowa艂(a) ten temat
Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.