Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Mavs '11 i tegoroczni Warriors to dla mnie najulubie艅sze do ogl膮dania zespo艂y ever (co do Warriors to si臋 rozstrzygnie dopiero w playoffs), wi臋c g艂贸wn膮 ide膮 przy艣wiecaj膮c膮 mi w tym drafcie by艂o stworzenie hybrydy Mavs i Warriors. G艂贸wne za艂o偶enie by艂o takie, 偶eby mie膰 Dirka, mas臋 shooter贸w, dobrze podaj膮cych, dobrze czuj膮cych si臋 zar贸wno z pi艂k膮 jak i bez, a w obronie uniwersalnych, broni膮cych po kilka pozycji. Mam wra偶enie, 偶e si臋 uda艂o. Najpierw kr贸tko o sk艂adzie, schowa艂em jakby kto艣 nie mia艂 ochoty na to patrze膰.

Dirk Nowitzki 10-11: Wyb贸r by艂 dosy膰 oczywisty. Najlepszy ofensywny PF w historii, a w艂a艣ciwie 7'0" SG. Dirk daje spacing, post offense, passing i dobr膮 obron臋. Do niego postanowi艂em tak dobra膰 sk艂ad, 偶eby maksymalnie wykorzysta膰 spacing jaki zapewnia, czyli na obwodzie potrzebowa艂em dobrych ballhandler贸w atakuj膮cych du偶o pomalowane.

Paul Pierce 02-03: Do Dirka wypada艂o do艂o偶y膰 scorera na obw贸d. M艂ody Pierce jest jeszcze dobrym atlet膮, z pierwszym krokiem, tr贸jk膮 i post upem. Jako druga opcja uwa偶am, 偶e mo偶e by膰.

Andrew Bogut 10-11: Defensive anchor pod koszem si臋 jednak przydaje. Bogut nie potrzebuje pi艂ki w ataku, stawia zas艂ony, nie ma problemu z ko艅czeniem pod koszem, dobrze podaje jak na wysokiego. Wzi膮艂em tego Boguta z Bucks, bo wtedy by艂 najbardziej zdrowy i zrobi艂 w Milwaukee drug膮 obron臋 w lidze (jakby nie opu艣ci艂 13 mecz贸w, to pewnie pierwsz膮).

Tru Warier 03-04: Jest pojebem, ale zawsze zostawia serducho na parkiecie i zale偶y mu przede wszystkim na zwyci臋stwach, maj膮c RonRona mog臋 i艣膰 na wojn臋 z ka偶dym. Odpala czasem dziwne rzuty, ale ten m艂ody Artest to przede wszystkim niesamowity atleta z ci膮giem na kosz i niez艂ym ballhandlingiem.

Deron Williams 08-09: Nie bardzo wierzy艂em w to, 偶e Deron mo偶e si臋 obsun膮膰 a偶 do 5. rundy. No ale to pewnie przez to jak gra teraz. M艂ody Deron to jednak by艂a zupe艂nie inna bajka. Jazz mieli najlepszy atak w lidze, a D-Will przez niekt贸rych uwa偶any by艂 za lepszego od CP3 (nie, nie by艂 lepszy, ale zdecydowanie poziom all-nba). Tamten Deron r贸偶ni艂 si臋 od dzisiejszego przede wszystkim ci膮giem na kosz. W wybranych sezonach oddawa艂 38% i 34% rzut贸w pod dziur膮 (podobnie do np Westbrooka). Dla por贸wnania dzisiejszy D-WIll nie oddaje nawet 20% swoich rzut贸w pod obr臋cz膮. Dlatego te偶 dzisiaj jest taki c***owy.

Kirk Hinrich 06-07: Potrzebowa艂em uniwersalnego backupu na pozycje 1-2, kt贸ry zagra pick&rolla, rzuci tr贸jk臋, nie pope艂nia wi臋kszych b艂臋d贸w, jest bia艂y, zna swoj膮 rol臋 i broni dwie pozycje. Hinrich spe艂nia wszystkie kryteria.

Clifford Robinson 99-00: Chcia艂em jako backup Dirka kogo艣, kto sprawi, 偶e nie b臋d臋 musia艂 pod nieobecno艣膰 Dirka gra膰 czego艣 kompletnie innego. No i wzi膮艂em Uncle Cliffa, bardzo dobrego obro艅c臋 z bardzo dobrym rzutem (okolice 40% za 3). Jedyny minus to jego zbi贸rka, ale nie ma ludzi idealnych.

Josh Howard 06-07: M贸j scorer z 艂awki, 艣wietny atleta, dobry shooter, zbiera i broni.

Anderson Varejao 09-10: Backup center. Mo偶e nie jest shotblockerem, ale 艣wietnie broni picki i wymusza faule.

Rotacja:

PG Deron 32-38 min./Hinrich 10-16 min.

SG Pierce 36-38 min./Hinrich 10-12 min./w niekt贸rych matchupach Howard

SF Artest 28-32 min./Howard 16-20 min./w niekt贸rych matchupach Pierce

PF Dirk 36-38 min./Clifford 10-12 min.

C Bogut 30-36 min./Varejao 12-18 min.

Najwa偶niejsze 5-man units:

Deron-Pierce-Artest-Dirk-Bogut

Hinrich-Pierce-Artest-Dirk-Varejao

Deron-Pierce-Howard-Robinson-Bogut

Deron-Hinrich-Howard-Dirk-Bogut

Hinrich-Pierce-Howard-Dirk-Bogut

Deron-Hinrich-Artest-Dirk-Varejao

Generalnie zasady rotacji s膮 nast臋puj膮ce:

- zawsze ma gra膰 2 z 3 lider贸w ofensywnych tj. Deron, Pierce i Dirk;

- raczej wol臋 unika膰 pod koszem pary Robinson-Varejao z powodu gorszej zbi贸rki, je艣li ju偶, to gram nimi w small ballu z Piercem na SF

ATAK

Tak jak ju偶 pisa艂em, gram co艣 pomi臋dzy Mavs'11 i Warriors'15 (z wi臋kszym naciskiem na Mavs, nie kr臋c臋 takiego tempa jak Warriors).

TRANSITION

Nie mam jakich艣 all-time wymiataczy w transition, wi臋c nie pcham pi艂ki do przodu bez opami臋tania, ale z drugiej strony staram si臋 jak najszybciej przenie艣膰 pi艂k臋 do przodu i korzysta膰 w early offense ze 艣wietnego spacingu i nie ustawionej do ko艅ca defensywy rywala. Tak偶e tr贸jki Dirka czy Pierce'a w 6.-7. sekundzie akcji nie b臋d膮 niczym nadzwyczajnym. Poza tym nie rezygnuj臋 oczywi艣cie z klasycznych kontr, ale wynika膰 one b臋d膮 bardziej z przechwyt贸w (艣wietni Artest i Pierce) ani偶eli z biegu wszystkich do przodu po zbi贸rce.

HCO

Tutaj najwa偶niejsi s膮 oczywi艣cie Dirk, Pierce i Deron.

- Pick and roll offense.

1. Deron gra pick&pop z Dirkiem. Jeden z killerskich set贸w Mavs. Tutaj r贸偶nica jest taka, 偶e ballhandlerem jest Deron (kt贸ry gra艂 to samo z Okurem w Jazz), a nie Monta Ellis czy Jet Terry, wi臋c i opcji sko艅czenia akcji jest wi臋cej. Materia艂 pogl膮dowy

http://youtu.be/p-gt3UnpcIE

Oczywi艣cie czasem ballhandlerem jest Pierce b膮d藕 Hinrich, czasem te偶 Deron z Dirkiem "zamarkuj膮" pick and pop, skupiaj膮c na sobie defensyw臋, po czym Deron odda pi艂k臋 Pierce'owi, kt贸ry skorzysta z zas艂ony Boguta. Mavs grali tak cz臋sto sezon temu na Mont臋.

2. Staggered pick and roll, czyli klasyka Mavs 2011 i serii z Heat. My艣l臋, 偶e ka偶dy kojarzy podw贸jne zas艂ony Chandlera i Dirka dla Terry'ego, z kt贸rymi nie radzi艂o sobie Miami. Tutaj te偶 艂atwo nie b臋dzie, bo Bogut jest du偶y i stawia 艣wietne zas艂ony, a Deron jest lepszym podaj膮cym od Jeta. Dirk to dalej Dirk.

3. Deron gra high pick&rolle z Bogutem/Varejao. Mimo, 偶e Bogut i Varejao nie s膮 miszczami w tej dziedzinie, to w tym przypadku powinni wystarczy膰. Najwa偶niejsze, 偶e obaj nie maj膮 problem贸w z 艂apaniem pi艂ek, id膮 dobrze w tempo za akcj膮 oraz w razie czego potrafi膮 te偶 poda膰. Deron ma tutaj wielkie pole do popisu, bo obrona ma do wyboru co najwy偶ej mniejsze z艂o: jak nie odpu艣ci si臋 kogo艣 na obwodzie, to Deron znajdzie Boguta/AV pod koszem albo sam sko艅czy. Jak zablokuje si臋 paint, to kosztem zostawienia shooter贸w na obwodzie.

W skr贸cie ma to wygl膮da膰 mniej wi臋cej tak:

http://youtu.be/hqmQnylcci4

- Post offense

Bardzo podobaj膮 mi si臋 zagrywki na post up Warriors, wi臋c kilka z nich mam zamiar wykorzysta膰 karmi膮c Dirka:

Najwi臋ksz膮 zalet膮 (opr贸cz tego, 偶e pi艂k臋 ma Dirk zamiast Greena b膮d藕 Lee, wi臋c sam w sobie jest du偶o wi臋kszym zagor偶eniem) jest ci膮g艂y ruch zar贸wno na weak side jak i na strong side. Mam zamiar tutaj wykorzysta膰 7 st贸p Dirka, kt贸ry du偶o i widzi i dobrze podaje zar贸wno z high jak i low post oraz ca艂y zestaw 艣wietnych shooter贸w oraz cuter贸w. Czasem zamiast Dirka na post up znajdzie si臋 Pierce, Artest, a nawet Deron, kt贸ry potrafi wykorzysta膰 swoj膮 wielk膮 dup臋 na mniejszych guardach.

- Horns

Opcji grania horns jest naprawd臋 multum, wi臋c nie ma zbytnio sensu, 偶ebym je tu po kolei opisywa艂. Wrzucam zatem randomowy filmik jakby kto艣 nie czai艂 o co w tym chodzi

OBRONA

W zasadzie wszyscy poza Deronem s膮 dobrymi/b. dobrymi obro艅cami, wi臋c indywidualnie nie ma specjalnie co 艂ata膰. Wi臋kszo艣膰 graczy mo偶e broni膰 po kilka pozycji, wi臋c mam komfort doboru konkretnych matchup贸w pod siebie. Na pewno Artest b臋dzie wysy艂any na najlepszego swingmana, a Dirk na tego gorszego wysokiego/mniej zaanga偶owanego w pick and rolle.

Co do za艂o偶e艅 defensywnych, to trudno o co艣 konkretnego nie maj膮c rywala, wi臋c poza oczywisto艣ciami typu "nakierowywuj臋 ballhandlera na Boguta", "blokuj臋 艣rodek zostawiaj膮c wi臋cej miejsca po baseline" oraz "jedyne co odpszczam to contested mid range jumper" najwa偶niejszymi za艂o偶eniami s膮:

- podwojenia w iso/post up nale偶膮 do ostateczno艣ci. Mam naprawd臋 bardzo dobry personel w tego typu obronie i ma艂o kto mo偶e mi zrobi膰 krzywd臋 jakim艣 hero ball;

- nie switc***臋 pick and rolli. Wprawdzie Artest czy Pierce mog膮 sobie poradzi膰 na switchu z wy偶szymi graczami, jednak Dirk czy Bogut s膮 troch臋 za wolni na nogach na tego typu zabawy;

- je艣li spotykam na swej drodze bardzo pick-and-roll-heavy-team, to mo偶e wzrosn膮膰 rola Varejao, kt贸ry jest w tym lepszy od Boguta;

- nie staram si臋 za bardzo zbiera膰 w ataku, wol臋 se na spokojnie wr贸ci膰 do obrony. Transition D to podstawa.

Generalnie uda艂o mi si臋 zebra膰 ca艂kiem zbilansowany sk艂ad, dobry po obu stronach parkietu, bez wi臋kszych wad, z dwoma clutch-liderami, kt贸rym mo偶na bez wi臋kszych nerw贸w rzuci膰 pi艂k臋 w crunch time, ze znakomitym spejsingiem. Wi臋kszo艣膰 moich ch艂opak贸w, to high BB IQ players, ale jakby co to wariat贸w te偶 nie brakuje.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Chyba m贸j ulubiony sk艂ad, je偶eli chodzi o konkurencj臋, jedyne czego mi brakuje to jakiego艣 fajnego atakuj膮cego spod kosza (Deron nie do ko艅ca mnie tutaj przekonuje). Duo Pierce-Dirk chyba najlepsze pod wzgl臋dem crunch time.

Ponadto co z obron膮, gdy nie ma Boguta na boisku, czy to ze wzgl臋du na jego FT, gdy偶 dotychczasowo w jego kr贸tkich wizytach w PO notowa艂 per 36 prawie 4,5 faula na mecz. W ostatniej serii z SAS w 24,7 mpg w ktorych notowa艂 艣rednio prawie 4,5 faula na mecz, a nie by艂a to dru偶yna, kt贸ra posiada艂膮 jak膮艣 dominuj膮c膮 si艂臋 pod koszem w ataku.

Najs艂abszy tw贸j element to zbi贸rka i mo偶liwo艣膰 bycia outhustle pod tym wzgl臋dem przez rywali.

Ale i tak tw贸j sk艂ad mi si臋 bardzo podoba :smile:

Edytowane przez P_M
Odno艣nik do komentarza

jedyne czego mi brakuje to jakiego艣 fajnego atakuj膮cego spod kosza (Deron nie do ko艅ca mnie tutaj przekonuje)

Tak jak pisa艂em - Deron w tamtych latach oddawa艂 podobn膮 ilo艣膰 rzut贸w spod kosza co dzisiejszy Westbrook i trafia艂 ponad 60% (czyli lepiej od RW, ale ten wymusz膮 wi臋cej fauli). M艂ody Pierce to te偶 inny gracz od tego, co je藕dzi艂 na w贸zku w fina艂ach. 26% i 29% spod kosza + tona FTs. To samo m艂ody Artest to zupe艂nie inny gracz od tego, kt贸rego mo偶esz pami臋ta膰 z Lakers. Oddawa艂 37% i 34% swoich rzut贸w at rim. Josh Howard to te偶 by艂 艣wietny slasher. Specjalnie dobiera艂em graczy i ich lata, 偶eby mia艂 kto wykorzystywa膰 miejsce, kt贸re zapewnia Dirk.

Ponadto co z obron膮, gdy nie ma Boguta na boisku, czy to ze wzgl臋du na jego FT, gdy偶 dotychczasowo w jego kr贸tkich wizytach w PO notowa艂 per 36 prawie 4,5 faula na mecz. W ostatniej serii z SAS w 24,7 mpg w ktorych notowa艂 艣rednio prawie 4,5 faula na mecz, a nie by艂a to dru偶yna, kt贸ra posiada艂膮 jak膮艣 dominuj膮c膮 si艂臋 pod koszem w ataku.

Jak nie ma Boguta, to gra Varejao. W skrajnych przypadkach (jakby Bogut zosta艂 wyfaulowany, a Varejao nie radzi艂 se pod koszem) mog臋 zagra膰 small ballem z Dirkiem i Cliffem pod koszem. W obronie mo偶e nie by膰 r贸偶owo (cho膰 dalej gram przecie偶 dwoma dobrymi obro艅cami!), ale niech si臋 rywal martwi jak zatrzyma taki atak. Co do tej serii z SAS, to co艣 Ci si臋 pomyli艂o. Gra艂 w niej 艣rednio prawie 27 minut i mia艂 3,5 fpg.

Najs艂abszy tw贸j element to zbi贸rka i mo偶liwo艣膰 bycia outhustle pod tym wzgl臋dem przez rywali.

No nie wiem ;] Bogut to prawie najwy偶sza p贸艂ka w艣r贸d zbieraj膮cych (niemal偶e 27% DRB w wybranych sezonach - lepiej ni偶 np Tw贸j Shaq, Big Ben z miszczowskiego sezonu, prime D-Rob, Mourning albo Tyson Chandler). Dirk te偶 jest znany z tego, 偶e w playoffs wi臋cej zbiera ani偶eli w RS (23% DRB w 2011 i 20% rok wcze艣niej, ale wtedy zagra艂 tylko 6 gier, rok wcze艣niej mia艂 np 26,6% - a przypomn臋 tylko, 偶e Dirk w 2011 gra艂 obok Chandlera i notowa艂 od niego wi臋cej zbi贸rek w obronie w PO). Rezerwowi wysocy s膮 gorsi (cho膰 Varejao nie jest przecie偶 z艂y), ale dlatego prawie nie graj膮 razem. No i mam te偶 Pierce'a i Howarda, kt贸rzy na swoich pozycjach s膮 wybitnymi zbieraj膮cymi. Ja tu naprawd臋 nie widz臋 wi臋kszego problemu.

Odno艣nik do komentarza

Deron to troch臋 dziwny przypadek, bo spory wplyw na jego gr臋 i efektywno艣膰 mia艂a osoba i system Sloana. Sam swego czasu 艣ledzi艂em Derona i wydawa艂 si臋 niemal偶e kompletnym graczem, ale troch臋 to dziwne, 偶e poza Jazz, nie potrafi pokaza膰 swojego talentu.

Co do Boguta fakt, 1 mecz mi si臋 nie zaznaczy艂 na b-ref 20minutoy wyst臋p z 1 faulem, kt贸ry raczej zniekszta艂ca i zafa艂szowuje dane. Niemniej jednak 26,8 minuty na mecz, gdzie po drugiej stronie mamy 37-letniego Tima i Borisa Diawa i to niezbyt dobrze 艣wiadczy o Bogucie.

Z reszt膮 w tamtych PO Bogut w 3 z 12 mecz贸w zagra艂 wi臋cej ni偶 30 minut... Troch臋 ma艂o wed艂ug mnie. PO 05-06 34,4 4,2 PF.

Shaq w PO mia艂 TRB% na poziomie 20%, a mia艂 pod wzgl臋dem zbi贸rki lepsze towarzystwo wok贸艂 siebie ni偶 Bogut (18TRB% w RS).

Co do zbi贸rek Dirka, to warto pami臋ta膰 i偶 Chandler skupia艂 si臋 bardzo na boxucie niekoniecznie czaj膮c si臋 na w艂asne staty.

Clifford zbiera na poziomei 7TRB% (na poziomie guard贸w) jak go wrzucisz z Dirkiem, to nie widz臋 Cie na desce i przede wszystkim w obronie.

Pierce jako SG w ataku ok, ale nie wiem jak szybko艣cio w D w贸wczas wypada艂, Boston 01-03 to nie by艂a dru偶yna, ktor膮 si臋 ogl膮da艂o :)
FT faktycznie sporo wymusza艂 (wi臋cej ni偶 my艣la艂em ( 8 ft per 36), ale 33 USG% na pewno pomog艂o :)

Wydawa艂o mi si臋, ze Artest to akurat wi臋cej pod kosz wbija艂 w艂a艣nie w Lakers, Jax nawet przesuwa艂 go na PF, gdzie ze swoj膮 si艂膮 potrafi艂 przesun膮膰 wy偶szych obro艅c贸w, ale staty m贸wi膮, 偶e par臋 % akcji wi臋cej akcji ko艅czy艂 w twoich latach w odleglosci 0-3. Ale podejrzewam, ze tu spora zas艂uga cutowania i slashowania pod kosz. Niemniej jednak mi chodzi艂o o to, 偶e kto艣 w艂a艣nie we藕mie pi艂k臋 na low post w twojej dru偶ynie i zdob臋dzie punkty spod kosza. M艂ody Pierce te偶 gra艂 inaczej ni偶 ten z 2008. Wydaje mi si臋, 偶e lepiej jakby艣 wzia艂 troch臋 starszego i masywniejszego Pierce'a, kt贸ry moze wiecej pograc post up iso a na SG kogo艣 w typie D.Greena z SAS czyli 3&D. SF to jedna z najs艂abszych pozycji pod wzgl臋dem zagrozenia ofensywnego, wi臋c tutaj te偶 Paul m贸g艂by odpocz膮膰 bardziej ni偶 graj膮c na SG, cho膰 tutaj pewnie rzucisz Artesta do krycia najlepszego gracza, jednak mimo wszystko w ataku wed艂ug mnie te偶 by艣 zyska艂.

Wed艂ug mnie jedynie co Ci brakuje to troch臋 masy i fizyczno艣ci pod koszem. Varejao i Robinson jako zmiennicy dla Dirka i i Boguta (nie wierz臋, 偶e pogra tu wi臋cej niz 25-30 minut na mecz, zw艂aszcza, 偶e ci臋偶ko okre艣li膰 jego gr臋 w PO, brak tak naprawd臋 rzetelnych danych).

karpik, 偶eby艣 mnie 藕le nie zrozumia艂, tylko to, 偶e mam Shaqa powoduje, 偶e nie mia艂bym obaw w starciu z Tob膮, jakbym przyk艂adowo mia艂 duet Duncan-Marc Gasol pod koszem, zamiast O'Neal-Ibaka, to przy zachowaniu pozosta艂ego sk艂adu, uwa偶am, 偶e przegra艂bym taki pojedynek z Tob膮.

Odno艣nik do komentarza

przeyebany sk艂ad.

Pierce-Dirk to 艣wietny i dobrze uzupe艂niaj膮cy si臋 team core. To jak膮 demolk臋 potrafi robi膰 niez艂y ofensywnie wingman, kiedy ma u boku gracza klasy Dirka - widzieli艣my na przyk艂adzie Josha Howarda i, niestety dla nas, tylko na tym przyk艂adzie. Cuban zmarnowa艂 Dirkowi 3/4 prime swoimi naiwnymi pomys艂ami i zbieraniem niez艂ych nazwisk, kompletnie niedopasowanych do Niemca.

Paul Pierce nie jest niez艂y.

Poza tym, to ten sk艂ad jest ma艂ym odzwierciedleniem tego co ja stworzy艂em. All heart and passion. Hinrich, Artest, Pierce, Varejao w jednym teamie? Gimme a break

Na pocz膮tku my艣la艂em, 偶e Bogut tutaj nie pasuje jako艣 idealnie, ale potem zda艂em sobie spraw臋, 偶e s艂owo "niedopasowany" i "Bogut" s膮 jak "Muzu艂manie" i "autoironia".

Bogut jest efektywny w momencie kiedy stawia zas艂ony (tutaj si臋 bardzo przyda, bo stawianie zas艂on to bardzo underrated aspekt gry) albo wychodzi na hi post i rozdaje pi艂ki. Carlisle przytuli艂 do sk艂adu Rondo, 偶eby ustawi膰 go w艂a艣nie w tej roli, a wcze艣niej mia艂 do dyspozycji Samuela Dalemberta. Chyba nie musz臋 m贸wi膰 co si臋 b臋dzie dzia艂o jak Bogut b臋dzie m贸g艂 rozrzuca膰 kulk臋 do slasher贸w tej klasy i szalej膮cego na midrange Dirka.

Defensywnie te偶 ci臋偶ko si臋 przyczepi膰, bo karpik ma najlepszego defensywnego wingmana EVER. Dw贸ch bardzo dobrych centr贸w i 艣wietnych roles贸w w obronie - szczeg贸lnie 1on1 (Cliff, Hinrich, Pierce).

Co ewentualnie nie pasuje?

Artest z lat wybranych przez ciebie by艂 bardziej szalony i mia艂 tendencj臋 do grania g艂upiej koszyk贸wki, bo wtedy jeszcze my艣la艂, 偶e jest graczem na poziomie Kobe Bryanta w ataku. Ci膮g艂e wycieczki 1on1 b臋d膮 psu艂y p艂ynno艣膰 i "czysto艣膰" ataku pozostalych graczy.

DERON WILLIAMS. Deron jest c***owy, ale ca艂e szcz臋艣cie, 偶e ma tendencje do znikania z g艂贸wnej sceny i 艣wietnie si臋 czuje w roli rolesa (niemal automatycznie przeszed艂 na bycie rolesem w ubieg艂orocznych Nets). Jako roles i organizator ofensywnych puzzli b臋dzie pasowa艂 艣wietnie.

No k**** nie mam do czego si臋 przyczepi膰 i jeszcze ten Kirk Hinrich (te偶 przecie偶 znaaaacznie lepszy ni偶 teraz). Liam Neeson pono膰 zrezygnowa艂 z kr臋cenia Taken 4, bo dowiedzia艂 si臋, 偶e rol臋 czarnego charaktera ma gra膰 Captain Kirk.

Akurat ca艂kiem ch臋tnie bym na nich trafi艂, ale og贸lnie to pewny kandydat do z艂ota.

Odno艣nik do komentarza

Deron to troch臋 dziwny przypadek, bo spory wplyw na jego gr臋 i efektywno艣膰 mia艂a osoba i system Sloana. Sam swego czasu 艣ledzi艂em Derona i wydawa艂 si臋 niemal偶e kompletnym graczem, ale troch臋 to dziwne, 偶e poza Jazz, nie potrafi pokaza膰 swojego talentu.

No zazwyczaj dobry trener wp艂ywa pozytywnie na gr臋 zawodnika. Ja bym bardziej jednak za upadek Derona obwinia艂 nie trenera, a samego Williamsa, kt贸ry mi wygl膮da na lenia, kt贸remu po przej艣ciu do lottery teamu przesta艂o si臋 chcie膰 gra膰, bo i tak nie mia艂 z kim. No i warto doda膰, 偶e najlepsze czasy Derona przypadaj膮 na lata, kiedy mia艂 obok siebie Okura, Boozera i Millsapa. Jak dosta艂 Ala Jeffersona pod kosz, a Okur i Boozer odeszli, to te偶 nie wygl膮da艂o to wszystko zbyt kolorowo.

Co do Boguta fakt, 1 mecz mi si臋 nie zaznaczy艂 na b-ref 20minutoy wyst臋p z 1 faulem, kt贸ry raczej zniekszta艂ca i zafa艂szowuje dane. Niemniej jednak 26,8 minuty na mecz, gdzie po drugiej stronie mamy 37-letniego Tima i Borisa Diawa i to niezbyt dobrze 艣wiadczy o Bogucie.

Nie bierzesz pod uwag臋 tego, 偶e w tamtym sezonie Bogut zagra艂 w RS ledwie 32 mecze 艣rednio po 24,6 mpg, a rok wcze艣niej by艂o jeszcze gorzej, bo zdrowia mu starczy艂o na 12 gier. Tak偶e raczej tu chodzi艂o o kondycj臋, bo jak kto艣 nie gra tyle czasu, to nie za bardzo jest si臋 czemu dziwi膰. Ja mam tego w miar臋 zdrowego Andrew, kt贸ry gra艂 69 i 65 mecz贸w w RS po 32,3 i 35,3 minut, wi臋c kondycyjnie jest wszystko ok, a w foul trouble te偶 nie b臋dzie codziennie.

Shaq w PO mia艂 TRB% na poziomie 20%, a mia艂 pod wzgl臋dem zbi贸rki lepsze towarzystwo wok贸艂 siebie ni偶 Bogut (18TRB% w RS).

Ale Shaq jest po prostu lepszy w zbi贸rkach w ataku, Bogut za to lepiej zastawia w艂asn膮 tablic臋, co dla mnie jest sporo wa偶niejsze, bo jak sam pisa艂em, zbieraniem w ataku zbytnio nie zawracam se g艂owy. Obrona w艂asnej tablicy jest du偶o wa偶niejsza i zgadzam si臋 tutaj z Bastem, 偶e zbi贸rki w ataku, to jeden z bardziej przereklamowanych boxscore stats, bo atakuj膮c tablic臋 po艣wi臋casz transition D. Zreszt膮 sam m贸wi艂e艣 o byciu "othustle przez rywali", przez co ja rozumiem, 偶e kto艣 mnie ma zmasakrowa膰 pod wzgl臋dem zbi贸rek w ataku. Ja tego nie widz臋, bo sami Bogut z Dirkiem zapewniaj膮 mi 艣wietn膮 zbi贸rk臋, a mam przecie偶 jeszcze dobrze zbieraj膮cych obwodowych.

Co do zbi贸rek Dirka, to warto pami臋ta膰 i偶 Chandler skupia艂 si臋 bardzo na boxucie niekoniecznie czaj膮c si臋 na w艂asne staty.

To widocznie Dirk musia艂 mie膰 niesamowite szcz臋艣cie do centr贸w skupiaj膮cych si臋 na boxoucie w playoffs, skoro niemal co roku bardzo wyra藕nie si臋 poprawia艂 w tym elemencie w postseason (24,6% w ca艂ej karierze w PO do 21,7% w RS). A przyzna膰 trzeba, 偶e przewin臋艂o si臋 w tym czasie troch臋 centr贸w w Mavs (Haywood, Dampier, Diop, Bradley).

Clifford zbiera na poziomei 7TRB% (na poziomie guard贸w) jak go wrzucisz z Dirkiem, to nie widz臋 Cie na desce i przede wszystkim w obronie.

Dlatego te偶 Robinsona wykorzystuj臋 g艂贸wnie w lineupie z Bogutem (ok. 27% DRB), Howardem (ok. 16% DRB) i Piercem (ok. 17% DRB) na raz. W takim otoczeniu, to nie powinno a偶 tak bole膰. A lineup z Dirkiem i Cliffem poda艂em jako ostateczno艣膰 i mimo, 偶e w obronie cud贸w nie przewiduj臋, to sam si臋 zastan贸w jak by艣 taki duet zatrzyma艂 w ataku.

Pierce jako SG w ataku ok, ale nie wiem jak szybko艣cio w D w贸wczas wypada艂, Boston 01-03 to nie by艂a dru偶yna, ktor膮 si臋 ogl膮da艂o :smile:

FT faktycznie sporo wymusza艂 (wi臋cej ni偶 my艣la艂em ( 8 ft per 36), ale 33 USG% na pewno pomog艂o :smile:

M艂ody Pierce to by艂 full time SG i jeden z lepszych obro艅c贸w na swojej pozycji w tamtych czasach, nad膮偶a艂 bez problemu za rywalami.

Wydawa艂o mi si臋, ze Artest to akurat wi臋cej pod kosz wbija艂 w艂a艣nie w Lakers, Jax nawet przesuwa艂 go na PF, gdzie ze swoj膮 si艂膮 potrafi艂 przesun膮膰 wy偶szych obro艅c贸w, ale staty m贸wi膮, 偶e par臋 % akcji wi臋cej akcji ko艅czy艂 w twoich latach w odleglosci 0-3. Ale podejrzewam, ze tu spora zas艂uga cutowania i slashowania pod kosz. Niemniej jednak mi chodzi艂o o to, 偶e kto艣 w艂a艣nie we藕mie pi艂k臋 na low post w twojej dru偶ynie i zdob臋dzie punkty spod kosza. M艂ody Pierce te偶 gra艂 inaczej ni偶 ten z 2008. Wydaje mi si臋, 偶e lepiej jakby艣 wzia艂 troch臋 starszego i masywniejszego Pierce'a, kt贸ry moze wiecej pograc post up iso a na SG kogo艣 w typie D.Greena z SAS czyli 3&D. SF to jedna z najs艂abszych pozycji pod wzgl臋dem zagrozenia ofensywnego, wi臋c tutaj te偶 Paul m贸g艂by odpocz膮膰 bardziej ni偶 graj膮c na SG, cho膰 tutaj pewnie rzucisz Artesta do krycia najlepszego gracza, jednak mimo wszystko w ataku wed艂ug mnie te偶 by艣 zyska艂.

Zwr贸膰 uwag臋, 偶e Pierce'a wybra艂em w 2. rundzie, kiedy nie wiedzia艂em kto mi zostanie, 偶eby uzupe艂ni膰 sk艂ad. Dlatego m艂ody Pierce mi si臋 wyda艂 lepsz膮 opcj膮, bo jest bardziej elastyczny - mo偶e gra膰 jako SG albo SF. Jakbym wzi膮艂 starszego, to kr膮g poszukiwa艅 defensora na obwodzie zaw臋zi艂by mi si臋 do SGs, a z ca艂ym szacunkiem dla Danny Greena, jego obronie brakuje jeszcze sporo do DPOTY Artesta. W ataku i tak nie widz臋, 偶ebym mia艂 jaki艣 problem maj膮c Rona, bo i tak jestem w absolutnym topie ofensyw tej zabawy. 40% za trzy Greena nie daje mi tego samego co obrona Artesta (plus fakt, 偶e Ron, pomimo tego, 偶e jest nieobliczalny i czasem trudno nad nim zapanowa膰, to w ataku jest du偶o bardziej uniwersalny od Greena)

Wed艂ug mnie jedynie co Ci brakuje to troch臋 masy i fizyczno艣ci pod koszem. Varejao i Robinson jako zmiennicy dla Dirka i i Boguta (nie wierz臋, 偶e pogra tu wi臋cej niz 25-30 minut na mecz, zw艂aszcza, 偶e ci臋偶ko okre艣li膰 jego gr臋 w PO, brak tak naprawd臋 rzetelnych danych).

Kilogram贸w pod koszem na pewno m贸g艂bym mie膰 wi臋cej, ale w ostatnich rundach to jest zawsze wyb贸r jednego kosztem drugiego. Co do "ci臋偶ko okre艣li膰 jego gr臋 w PO", to zawsze my艣la艂em, 偶e obsrywa膰 si臋 mog膮 bardziej gracze ofensywni pokroju Carmelo, z kolei po defensorach wiadomo z grubsza czego si臋 spodziewa膰. Zreszt膮 jedyne w miar臋 rzetelne dane jakie mamy, to potwierdzaj膮. W PO 2013 Warriors byli +7,1 PTS/100 pos. z Bogutem i - 7,9 PTS/100 pos. bez niego. W samej obronie poprawia艂 gr臋 GSW o 7,5 DRTG. Co do minut, to mam nadziej臋, 偶e wy偶ej to w miar臋 jasno wyja艣ni艂em. Ponad 30 je艣li nie b臋dzie mia艂 problem贸w z faulami powinien spokojnie wytrzyma膰.

karpik, 偶eby艣 mnie 藕le nie zrozumia艂, tylko to, 偶e mam Shaqa powoduje, 偶e nie mia艂bym obaw w starciu z Tob膮, jakbym przyk艂adowo mia艂 duet Duncan-Marc Gasol pod koszem, zamiast O'Neal-Ibaka, to przy zachowaniu pozosta艂ego sk艂adu, uwa偶am, 偶e przegra艂bym taki pojedynek z Tob膮.

Dobrze, 偶e nie masz obaw w starciu ze mn膮, bo to jest dla mnie sygna艂, 偶e nie zastanawiasz si臋 zbytnio jak w razie czego zatrzymasz Dirka i Derona na pickach (a przecie偶 jeszcze jest Pierce) ;] Bo to, 偶e nie mam jak zbytnio zatrzyma膰 indywidualnie Shaqa jest dla mnie jasne od pocz膮tku, ale zwyczajnie odbij臋 pi艂eczk臋 i zaproponuj臋, 偶eby艣 si臋 zastanowi艂 czy Tw贸j zesp贸艂 jest w stanie zatrzyma膰 m贸j atak. Og贸lnie je艣li si臋 spotkamy, to obaj b臋dziemy mie膰 problemy w obronie, bo Ty eksponujesz moje wady, a ja Twoje ;]

Edytowane przez karpik
Odno艣nik do komentarza

tutaj Pierce gra przeciwko pierwszej obronie w NBA.

to dla m艂odzie偶y.

jedyn膮 wad膮 duetu Pierce-Dirk to operowanie mniej wi臋cej w tym samym sektorze ale m艂ody Pierce jeszcze si臋 wbija艂 z tego co pami臋tam.

聽i PM , Pierce'a z Walkerem si臋 ogl膮da艂o ;)

Odno艣nik do komentarza

Wiedzia艂em Karpiu, 偶e si臋 nie zawiod臋.

Zgrzyta mi tu Artest, kt贸ry je艣li odda za ma艂o rzut贸w przez 3 kwarty, to w 4 b臋dzie trzeba go zdj膮膰 偶eby nie zacz膮艂 "nadrabia膰".

W obronie fajnie i rozumiem wyb贸r Varejao i uwa偶am 偶e jest niedoceniany za team defense ale w 1on1 na tym poziomie b臋dzie odstawa艂 wi臋c mog艂e艣 wybra膰 zadaniowca. W tym uj臋ciu Varejao nim nie jest, bo jego team defense nie jest mimo wszystko all time czy all decade i nie zrobi Ci a偶 takiej roboty. A w s5 masz Boguta, kt贸ry i tak pogra wi臋kszo艣膰 czasu. Tak wi臋c - nie wiem kogo tam jeszcze mia艂e艣 do wyboru ale maj膮c Dirka, Cliffa i Boguta, brakuje Ci pod koszem cielaka. Zw艂aszcza przy Dirku(a masz jeszcze na boisku Derona i Pirsa przez wi臋kszo艣膰 czasu) nie musisz si臋 przejmowa膰, 偶e niespecjalnie kompetentny w ataku bydlak na Shaq贸w, do 艂apania fauli i niszczenia przeciwnik贸w fizycznie b臋dzie kompletn膮 dziur膮 i zawadza艂 w HCO. Chyba, 偶e nazywa艂by si臋 Joel Anthony albo Kendrick Perkins.

Gdyby nie to, krzycza艂bym, 偶e to najlepszy sk艂ad do tej pory. Za to w top3 masz pewne miejsce.

Odno艣nik do komentarza

Dobrze, 偶e nie masz obaw w starciu ze mn膮, bo to jest dla mnie sygna艂, 偶e nie zastanawiasz si臋 zbytnio jak w razie czego zatrzymasz Dirka i Derona na pickach (a przecie偶 jeszcze jest Pierce) ;] Bo to, 偶e nie mam jak zbytnio zatrzyma膰 indywidualnie Shaqa jest dla mnie jasne od pocz膮tku, ale zwyczajnie odbij臋 pi艂eczk臋 i zaproponuj臋, 偶eby艣 si臋 zastanowi艂 czy Tw贸j zesp贸艂 jest w stanie zatrzyma膰 m贸j atak. Og贸lnie je艣li si臋 spotkamy, to obaj b臋dziemy mie膰 problemy w obronie, bo Ty eksponujesz moje wady, a ja Twoje ;]

Mam akurat bardzo dobrych obro艅c贸w do obrony pick贸w, wi臋c nie s膮dz臋, 偶e wygrasz ze mn膮 pr贸buj膮c zaje藕dzi膰 mnie pickami. Obecny Ibaka na twoim Dirku, to chyba najlepsze, co m贸g艂bym wystawi膰 w tej zabawie (mobilno艣膰 i d艂ugo艣膰). Tym bardziej, 偶e mam jeszcze Kawhi'ego, kt贸ry potrafi cuda w defensywie zdzia艂a膰, wi臋c Pierce nie mia艂by 艂atwo, Thompson poszed艂by na Artesta, a Parkera zostawi艂bym na Deronie licz膮c, na to, 偶e zabierze wi臋ksz膮 cz臋艣膰 gry twoim liderom. Tak z ciekawosci jakie moje wady eksponujesz? Bo to, 偶e ja eksponuje tw贸j lekki brak inside presence to widz臋 :)

\

Zwr贸膰 uwag臋, 偶e Pierce'a wybra艂em w 2. rundzie, kiedy nie wiedzia艂em kto mi zostanie, 偶eby uzupe艂ni膰 sk艂ad. Dlatego m艂ody Pierce mi si臋 wyda艂 lepsz膮 opcj膮, bo jest bardziej elastyczny - mo偶e gra膰 jako SG albo SF. Jakbym wzi膮艂 starszego, to kr膮g poszukiwa艅 defensora na obwodzie zaw臋zi艂by mi si臋 do SGs, a z ca艂ym szacunkiem dla Danny Greena, jego obronie brakuje jeszcze sporo do DPOTY Artesta. W ataku i tak nie widz臋, 偶ebym mia艂 jaki艣 problem maj膮c Rona, bo i tak jestem w absolutnym topie ofensyw tej zabawy. 40% za trzy Greena nie daje mi tego samego co obrona Artesta (plus fakt, 偶e Ron, pomimo tego, 偶e jest nieobliczalny i czasem trudno nad nim zapanowa膰, to w ataku jest du偶o bardziej uniwersalny od Greena)

Kilogram贸w pod koszem na pewno m贸g艂bym mie膰 wi臋cej, ale w ostatnich rundach to jest zawsze wyb贸r jednego kosztem drugiego. Co do "ci臋偶ko okre艣li膰 jego gr臋 w PO", t

Pierce i Dirk to na pewno gwarant mega ofensywy, a masz jeszcze Derona i Boguta, wi臋c z tym nie ma co dyskutowa膰, Artest jedynie troch臋 j膮 psuje, ale chyba jako jedyny jeste艣 w stanie przyj膮膰 jego wady w tym wzgl臋dzie bior膮c pod uwag臋 jaki wygl膮da tw贸j trzon ofensywny.

A jeszcze jedna kwestia, zapomnia艂em o Horns, te偶 m贸g艂bym je u siebie wykorzysta膰, Lakers Kobego te偶 cz臋sto korzystali z tej zagrywki. Nie wiem czy jest sens, 偶ebym u siebie pododawa艂 jeszcze par臋 ciekawych zagrywek :)

Odno艣nik do komentarza

Mam akurat bardzo dobrych obro艅c贸w do obrony pick贸w, wi臋c nie s膮dz臋, 偶e wygrasz ze mn膮 pr贸buj膮c zaje藕dzi膰 mnie pickami. Obecny Ibaka na twoim Dirku, to chyba najlepsze, co m贸g艂bym wystawi膰 w tej zabawie (mobilno艣膰 i d艂ugo艣膰).

Pami臋tam jak kiedy艣 pisa艂em z bastkiem na gg i m贸wi艂em mu, 偶e OKC ma dobrych obro艅c贸w na Dirka i poda艂em przyk艂ad Ibaki. Dalej si臋 wstydz臋 tego, bo tydzie艅 p贸藕niej by艂o to:

http://www.basketball-reference.com/boxscores/201105170DAL.html

Odno艣nik do komentarza

Pami臋tam jak kiedy艣 pisa艂em z bastkiem na gg i m贸wi艂em mu, 偶e OKC ma dobrych obro艅c贸w na Dirka i poda艂em przyk艂ad Ibaki. Dalej si臋 wstydz臋 tego, bo tydzie艅 p贸藕niej by艂o to:

http://www.basketball-reference.com/boxscores/201105170DAL.html

Ibaka 4 lata temu nie by艂 dobrym obro艅c膮. Teraz to zupe艂nie inna p贸艂ka.

Odno艣nik do komentarza

Wiedzia艂em Karpiu, 偶e si臋 nie zawiod臋.

Zgrzyta mi tu Artest, kt贸ry je艣li odda za ma艂o rzut贸w przez 3 kwarty, to w 4 b臋dzie trzeba go zdj膮膰 偶eby nie zacz膮艂 "nadrabia膰".

Je艣li nie ma 偶adnych LeBronobryantodurant贸w, to Artest w crunch time r贸wnie dobrze mo偶e siedzie膰 na 艂awie, a ja mog臋 gra膰 Deron-Hinrich-Pierce-Dirk-Bogut.

W obronie fajnie i rozumiem wyb贸r Varejao i uwa偶am 偶e jest niedoceniany za team defense ale w 1on1 na tym poziomie b臋dzie odstawa艂 wi臋c mog艂e艣 wybra膰 zadaniowca. W tym uj臋ciu Varejao nim nie jest, bo jego team defense nie jest mimo wszystko all time czy all decade i nie zrobi Ci a偶 takiej roboty. A w s5 masz Boguta, kt贸ry i tak pogra wi臋kszo艣膰 czasu. Tak wi臋c - nie wiem kogo tam jeszcze mia艂e艣 do wyboru ale maj膮c Dirka, Cliffa i Boguta, brakuje Ci pod koszem cielaka. Zw艂aszcza przy Dirku(a masz jeszcze na boisku Derona i Pirsa przez wi臋kszo艣膰 czasu) nie musisz si臋 przejmowa膰, 偶e niespecjalnie kompetentny w ataku bydlak na Shaq贸w, do 艂apania fauli i niszczenia przeciwnik贸w fizycznie b臋dzie kompletn膮 dziur膮 i zawadza艂 w HCO. Chyba, 偶e nazywa艂by si臋 Joel Anthony albo Kendrick Perkins.

No tak, mog艂em bra膰 Ostertaga, Haywooda, Przybill臋 albo Jasona Collinsa (serio, mia艂em nawet takie my艣li przez chwil臋), ale kto by kupi艂, 偶e kt贸ry艣 z nich zatrzyma (czyt. ograniczy) Shaqa? Mnie osobi艣cie te mi艣ki nie przekona艂y. My艣la艂em nawet o zw艂okach Ewinga, w艂膮czy艂em se seri臋 z Heat 2000 i Patrick zostawa艂 na pierwszym kroku za Mourningiem za ka偶dym razem. Poza tym on wymaga pi艂ki na po艣cie, a u mnie by jej nie dosta艂. Stwierdzi艂em wi臋c, 偶e skoro nie ma nikogo, kto by si臋 nadawa艂 i ma sporo kg, to wezm臋 kogo艣, kto przynajmniej w czym艣 jest lepszy od Boguta, czyli w bronieniu pick贸w. Wybiera艂em mi臋dzy Splitterem a Varejao i wzi膮艂em tego drugiego.

Mam akurat bardzo dobrych obro艅c贸w do obrony pick贸w, wi臋c nie s膮dz臋, 偶e wygrasz ze mn膮 pr贸buj膮c zaje藕dzi膰 mnie pickami.

Ta, szczeg贸lnie Shaq.

Obecny Ibaka na twoim Dirku, to chyba najlepsze, co m贸g艂bym wystawi膰 w tej zabawie (mobilno艣膰 i d艂ugo艣膰). Tym bardziej, 偶e mam jeszcze Kawhi'ego, kt贸ry potrafi cuda w defensywie zdzia艂a膰, wi臋c Pierce nie mia艂by 艂atwo, Thompson poszed艂by na Artesta, a Parkera zostawi艂bym na Deronie licz膮c, na to, 偶e zabierze wi臋ksz膮 cz臋艣膰 gry twoim liderom. Tak z ciekawosci jakie moje wady eksponujesz? Bo to, 偶e ja eksponuje tw贸j lekki brak inside presence to widz臋

Obecny Ibaka nie jest 偶adnym DPOTY i superplastrem. Nawet nie powinien by膰 w All-D team. Jasne, 偶e jest lepszy ni偶 3 lata temu, ale tzn, 偶e co? Dirk zamiast serii 32 ppg na 70%TS zrobi 28ppg na 65%? Dla mnie to i tak mo偶e by膰.

BTW Po wpisaniu na yt "Dirk Ibaka" mo偶na znale藕膰:

To wy偶ej z zesz艂ego sezonu.

Jakie wady eksponuj臋? S艂aba jak na warunki ATF pick&roll defense i brak obro艅cy na Dirka. Szerzej b臋d臋 o tym pisa艂 w razie naszego ewentualnego spotkania.

Odno艣nik do komentarza

Karpik, ale to, 偶e jest jeden Shaq kiepski w elemencie p&r defense to nie znaczy, ze ca艂a dru偶yna taka jest. Zw艂aszcza, 偶e w tej kwestii bardzo dobrzy s膮 pozostali czterej gracze z S5, czy tez moi rezerwowi. Z reszt膮

A nie wiem czy te偶 wzi膮艂e艣 pod uwag臋, 偶e granie du偶o pick&rolli ze mn膮 jest nara偶one na high turnover ratio. Rozgrywaj膮cycy b臋dzie niejednokrotnie musia艂 pu艣ci膰 podanie cross court i my艣lisz, 偶e Kawhi, Ibaka, czy Thompson tak 艂atwo na to pozwol膮? Nie wiem czy widzia艂es, ale sam w swoim opisie zespo艂u podkre艣li艂em, 偶e liczy艂em si臋 z tym, 偶e wybieraj膮c Shaqa musia艂em liczy膰 si臋 z zarzutem o P&R defense i moim zdaniem zrobi艂, co tylko mog艂em, aby by艂a ona jak najlepsza.

W og贸le pisanie brak obro艅cy na Dirka jest 艣mieszne, bo taki zarzut mo偶na postawi膰 przeciwko ka偶demu teamowi, tak jak ja mog臋 to zrobi膰 z Shaqiem.
My艣lisz te偶, 偶e jest jakikolwiek obro艅ca w stanie ograniczy膰 Dirka do 20 ppg na TS 55%? Nie istniej膮 tacy obro艅cy i dobrze wiesz, 偶e obracanie kota ogonem w ten spos贸b nie jest merytoryczn膮 dyskusj膮. Ibaka rozgrywa艂 notabene w tamtych PO w贸wczas sw贸j drugi sezon w lidze... serio chcesz mi powiedzie膰, ze to nie ma 偶adnego znaczenia? rok p贸藕niej w PO (tak, wiem zupe艂nie inne Mavs) Dirk zaliczy艂 26,8 pts na 44,2FG%, 16,7% za 3, 6,3 zbi贸rki, 1,8 asysty i 2,5 straty.

To, 偶e Dirk robi艂 w PO'11 wszystkim z dupy jesie艅 艣redniowiecza i nawet na tamtym Ibace to robi艂 to spoko, nie musisz rzuca膰 filmik贸w (notabene u mnie b臋dzie inside presence w postaci Shaqa, a nie Perkinsa :) ) . Po prostu zrozum, 偶e superstar i tak zrobi swoje niezale偶nie kogo postawisz przeciw niemu, ale mo偶esz mu to nie藕le utrudni膰 i wydaje mi si臋, 偶e mam ku temu 艣rodki (McDyess i Ibaka - obaj szybcy, d艂udzy, dobrzy w D atletyczne freaki)

Druga kwestia skad wziales dobrego obronce Dirka? Raczej nic tego nie potwierdza, DBPM z ca艂ej kariery na 0,0, czasem ujemne sezony, czasem delikatnie na plusie. Widzisz Dirka broni膮cego P&R czy to Shaqa czy Ibaki? W mojej opinii m贸j frontcourt jest bardziej mobilny ni偶 tw贸j, nie wiem czy na razie jest sens rozprawiania o ewentualnym matchupie bo w sumie prawdopodobie艅stwo jest do艣膰 ma艂e :)

Odno艣nik do komentarza

Karpik, ale to, 偶e jest jeden Shaq kiepski w elemencie p&r defense to nie znaczy, ze ca艂a dru偶yna taka jest. Zw艂aszcza, 偶e w tej kwestii bardzo dobrzy s膮 pozostali czterej gracze z S5, czy tez moi rezerwowi.

Od Parkera te偶 mo偶na znale藕膰 wielu lepszych obro艅c贸w. Chodzi o to, 偶e atakuj膮c na pickach par臋 Parker-Shaq Twoja dru偶yna ma k艂opoty, bo dobry PG zrobi Ci w ten spos贸b krzywd臋 i mimo, 偶e masz fajnych Kawhi czy Klaya, to oni nie b臋d膮 w stanie za ka偶dym razem jednocze艣nie pomaga膰 parze Parker-Shaq i closeoutowa膰 shooter贸w na obwodzie. Generalnie dobrze postara艂e艣 si臋 zminimalizowa膰 t臋 wad臋 Shaqa, ale to dalej wada i nie da si臋 z frontcourtem Shaq-Ibaka-McDyess-Thomas mie膰 dobrej obrony p&r (m贸wi臋 tu o ATF, w normalnej lidze mo偶e uda艂oby si臋 zrobi膰 t臋 "dobr膮").

W og贸le pisanie brak obro艅cy na Dirka jest 艣mieszne, bo taki zarzut mo偶na postawi膰 przeciwko ka偶demu teamowi, tak jak ja mog臋 to zrobi膰 z Shaqiem.

My艣lisz te偶, 偶e jest jakikolwiek obro艅ca w stanie ograniczy膰 Dirka do 20 ppg na TS 55%? Nie istniej膮 tacy obro艅cy i dobrze wiesz, 偶e obracanie kota ogonem w ten spos贸b nie jest merytoryczn膮 dyskusj膮.

Aha, czyli jak Ty piszesz, 偶e masz Shaqa i "brakuje mi inside presence" to jest wszystko merytorycznie, a jak ja si臋 zastanawiam kto u Ciebie ma ograniczy膰 Dirka, to ju偶 nie jest merytorycznie, tak?

Ibaka rozgrywa艂 notabene w tamtych PO w贸wczas sw贸j drugi sezon w lidze... serio chcesz mi powiedzie膰, ze to nie ma 偶adnego znaczenia?

Czytaj nieco uwa偶niej

Obecny Ibaka nie jest 偶adnym DPOTY i superplastrem. Nawet nie powinien by膰 w All-D team. Jasne, 偶e jest lepszy ni偶 3 lata temu

To, 偶e Dirk robi艂 w PO'11 wszystkim z dupy jesie艅 艣redniowiecza i nawet na tamtym Ibace to robi艂 to spoko, nie musisz rzuca膰 filmik贸w (notabene u mnie b臋dzie inside presence w postaci Shaqa, a nie Perkinsa :smile: ) . Po prostu zrozum, 偶e superstar i tak zrobi swoje niezale偶nie kogo postawisz przeciw niemu, ale mo偶esz mu to nie藕le utrudni膰 i wydaje mi si臋, 偶e mam ku temu 艣rodki (McDyess i Ibaka - obaj szybcy, d艂udzy, dobrzy w D atletyczne freaki)

No a mnie si臋 nie wydaje, bo ani McDyess ani Ibaka nie maj膮 na tyle dobrej pracy n贸g, 偶eby by膰 "najlepszym, co mo偶na wystawi膰 w tej zabawie". Bycie d艂ugim, szybkim i czarnym z mojego do艣wiadczenia nigdy a偶 tak bardzo nie pomaga艂o w bronieniu Dirka.

Druga kwestia skad wziales dobrego obronce Dirka? Raczej nic tego nie potwierdza, DBPM z ca艂ej kariery na 0,0, czasem ujemne sezony, czasem delikatnie na plusie. Widzisz Dirka broni膮cego P&R czy to Shaqa czy Ibaki? W mojej opinii m贸j frontcourt jest bardziej mobilny ni偶 tw贸j, nie wiem czy na razie jest sens rozprawiania o ewentualnym matchupie bo w sumie prawdopodobie艅stwo jest do艣膰 ma艂e :smile:

Co to jest DBPM?

My艣la艂em, 偶e to ju偶 dawno tutaj zosta艂o ustalone, 偶e Dirk to dobry obro艅ca. Przez p贸艂 kariery mia艂 艂atk臋 s艂abego, ale:

- wtedy nie by艂o dost臋pu do adv stats,

- trenerem by艂 Don Nelson,

- Dirk gra艂 du偶o na centrze.

Od pewnego czasu wszystkie trzy powy偶sze punkty sta艂y si臋 nieaktualne i wg DRAPM - daje z dw贸ch r贸偶nych stron najpierw https://sites.google.com/site/rapmstats

2002: -0.2

2003: 1

2004: 0.8

2005: 1.2

2006: 0.8

2007: 0.2

2008: 0.5

2009: 0.1

2010: 0.7

2011: 3

2012: 1.4

2002-2011: 1.8

2006-2011: 2.2

2008:2011: 2.8

http://www.gotbuckets.com

2008: -0.04

2009: -0.42

2010: 0.03

2011: 1.91

2012: 1.44

2013: 0.8

2014: 0.43

Z obu stron wynika, 偶e Dirk wi臋kszo艣膰 kariery by艂 艣redni i dopiero w okolicach miszczowskiego sezonu sta艂 si臋 dobry (a w sezonie 2010-2011 nawet bardzo dobry). Jak zwykle w ocenie bia艂ych przeszkadza to, 偶e Dirk jest bia艂y i nie lata nad obr臋czami (i nie kojarzy si臋 w ten spos贸b z Benem Wallacem, KG albo Billem Russellem - zreszt膮 s艂usznie, ale mi臋dzy nimi a s艂abymi obro艅cami jest jeszcze troch臋 przestrzeni).

I tak, widz臋 Dirka broni膮cego pick&rolle, robi to na codzie艅 w lidze, nie wiem czemu tu nagle mia艂by przesta膰.

Edytowane przez karpik
Odno艣nik do komentarza

• wiLQ zablokowa艂(a) ten temat
Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.