Skocz do zawarto艣ci

metlik squad

metlik

Rekomendowane odpowiedzi

dzie艅 dobry! oto przedstawienie mojego zespo艂u. chcia艂bym podkre艣li膰, 偶e z perspektywy czasu troch臋 inaczej u艂o偶y艂bym swoje wybory, jednak jestem bardzo zadowolony z dru偶yny kt贸r膮 uda艂o mi si臋 stworzy膰 maj膮c na uwadze, 偶e nie mam Shaqa albo innego LeBrona.

1. przedstawienie zawodnik贸w i okre艣lenie r贸l w zespole

Manu (05 - 06) - lider mentalny mojego zespo艂u i jeden z dw贸ch g艂贸wnych kreator贸w ataku. big game performer. wszyscy wiemy co wygra艂 Manu i kim by艂 dla Spurs w fina艂ach '05. efektywny z pi艂k膮, ale potrafi gra膰 bez niej, bardzo dobry obro艅ca.

Harden (14 - 15) - bardzo wydajny scorer i dobry playmaker, mo偶na oprze膰 na nim swoj膮 ofensyw臋. ostatnie POs mia艂 do艣膰 s艂abe, ale nie tak s艂abe jak si臋 uwa偶a, a w tej serii g艂贸wnym winowajcom wydaje si臋 by膰 McHale. m贸j drugi kreator. w tym sezonie nawet troch臋 broni.

Cassell (03 - 04) - posiada ponadprzeci臋tny rzut z mid-range i rzuca tr贸jki na dobrym procencie. been there done that, dobry gracz na POs, na pewno mog臋 na niego liczy膰. w moim zespole b臋dzie gra艂 du偶o bez pi艂ki, ale troch臋 pick贸w z topu b臋dzie gra艂, poza tym przeciwko niekt贸rym mog臋 pogra膰 nim troch臋 post-up.

Deng (11 - 12) - 艣wietny obro艅ca obwodowy maj膮cy bardzo du偶y wp艂yw na obron臋 ca艂ego zespo艂u, 6'9" i bardzo d艂ugie 艂apska. potrafi rzuca膰 z daleka, nie藕le podaje i ponadprzeci臋tnie gra bez pi艂ki. poza tym mo偶e prawie w og贸le nie siada膰 na 艂awce. no c贸偶, troch臋 jak na ironi臋 losu, ale u mnie w dru偶ynie facet od czarnej roboty.

West (13 - 14) - potrafi wiele rzeczy na parkiecie, dobrze gra w postseason i nigdy nie odpuszcza, ciut niedoceniany gracz zesz艂orocznych Pacers. w danym momencie mo偶e by膰 nawet moj膮 drug膮 opcj膮, ale mo偶e by膰 te偶 pi膮t膮 i w og贸le mi to nie przeszkadza, poniewa偶 broni, zbiera i nie psuje spacing - wnosi wiele rzeczy do dru偶yny, a niczego nie ogranicza.

Howard (09 - 10) - zaprowadzi艂 艣mieszny supporting cast (dobrze ustawiony i dopasowany, jednak do艣膰 s艂aby) do fina艂贸w pokonuj膮c Celtics i Cavs. defensive anchor, wysoko skacze i szybko biega. ka偶dy z nas chyba pami臋ta jak dobry by艂 Howard z wybranych lat i jak prezentowa艂 si臋 w postseason jako m艂odzian (23/24 lata). g艂贸wny odpowiedzialny za obron臋, b臋dzie gra艂 picki i dostanie troch臋 pi艂ki na post-up.

Jet (10 - 11) - wszyscy wiemy co wnosi艂 do mistrzowskich Mavericks. u mnie b臋dzie gra艂 w zale偶no艣ci od match-upu 0 - 20 minut. 100% effort, scoring punch i energia - tego od niego wymagam. je偶eli b臋dzie hot, a przeciwnik nie b臋dzie m贸g艂 wykorzysta膰 go z drugiej strony mo偶e gra膰 d艂u偶ej w r贸偶nych line-upach i poci膮gn膮膰 mecz.

Lewis (06 - 07) - bardzo dobry strzelec i scorer. u mnie b臋dzie (g艂贸wnie) gra艂 jako pf, wi臋c nie b臋dzie mia艂 a偶 takich problem贸w w obronie jak w wybranych latach, gdzie gra艂 na pozycji nieprzystosowanej do niego (DRAPM w Magic, defensywa w Heat potwierdzaj膮, 偶e IQ oraz szybko艣膰 Lewisa pozwala艂y mu by膰 nie by膰 dziur膮 w obronie). wie o co chodzi w playoffs. na pewno b臋dzie mia艂 minuty ze starterami i na pewno b臋dzie dla mnie wa偶ny w niekt贸rych pojedynkach.

Miller (03 - 04) - chcia艂em jaki艣 czas wzi膮膰 Tiago Splittera, ale nie mog艂em si臋 oprze膰 i mam Brada Millera w mojej dru偶ynie. broni, gra z high post, podaje i nie psuje spacingu. ciekawy back-up dla Dwighta, dobrze wkomponowany w m贸j atak. twardy go艣膰. mo偶e by膰 przesuni臋ty na pf je艣li sytuacja tego wymaga.

podsumowuj膮c bardzo si臋 ciesz臋, 偶e uda艂o mi si臋 zebra膰 zawodnik贸w, kt贸rzy dobrze odnajd膮 swoje role w zespole i nie b臋d膮 musieli dopasowywa膰 si臋 specjalnie do tego co b臋d膮 musieli robi膰. moi gracze s膮 zahartowani w playoffs, Manu i Jet w wybranych latach wygrali lig臋, Howard wchodzi艂 do fina艂贸w. Deng, Cassell i West grali w fina艂ach konferencji. do tego ka偶dy z nich zalicza艂 dobre b膮d藕 bardzo dobre POs. ego zawodnik贸w nie powinno by膰 problemem, Manu gra艂 w Spurs, Harden umie si臋 dzieli膰 gr膮, Howard b臋dzie moim wa偶nym zawodnikiem i przy dobrej egzekucji b臋dzie mia艂 wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 touches.

2. rotacja

na ka偶dy pojedynek b臋d臋 zmienia艂 rotacje w zale偶no艣ci od match-upu, w za艂o偶eniu przeciwko u艣rednionemu przeciwnikowi w lidze wygl膮da艂aby ona tak:

pg Cassell 26 mpg/Manu 16 mpg/Jet 6 mpg
sg Harden 38 mpg/Manu 10 mpg/Jet 0 mpg
sf Deng 40 mpg/Manu 8 mpg/Lewis 0 mpg/ Harden 0 mpg
pf West 30 mpg/Lewis 18 mpg/Miller 0 mpg/Deng 0 mpg
c聽 Howard 38 mpg/Miller 10 mpg/West 0 mpg

oczywi艣cie gdy na parkiecie nie ma Cassella ci臋偶ko jest okre艣li膰 kto jest pg i podzia艂 na pozycje obwodowe jest wtedy czysto formalny, bo ka偶dy z tr贸jki Manu/Jet/Harden mo偶e przeprowadza膰 pi艂k臋. w g艂贸wnej mierze takim drugim pg b臋dzie Emanuel.

niekt贸re line-upy
Cassell - Harden - Deng - West - Howard
Cassell - Manu - Deng - Lewis - Miller
Cassell - Manu - Deng - Lewis - Howard
Manu - Harden - Deng - West - Miller
Jet/Cassel - Harden - Manu - Deng - Howard
Manu - Harden - Lewis/Deng - Miller - Howard
w crunch time najcz臋艣ciej b臋d臋 gra膰 line-upem Manu - Harden - Deng - West - Howard

3. atak

wprowadzenie:

zdobywanie koszy jest w koszyk贸wce bardzo wa偶ne, obie dru偶yny walcz膮 aby zdoby膰 ich jak najwi臋cej i w jak najefektywniejszy spos贸b.

dzisiaj najbardziej efektywne ofensywy s膮 oparte na niskich graczach kt贸rzy graj膮 picki. do dobrego grania pick贸w potrzebni s膮 ballhandlerzy, kt贸rzy potrafi膮 wykreowa膰 pozycj臋 dla siebie, dla stawiaj膮cego zas艂on臋 czy dla reszty graczy. potrzebny jest spacing, aby obro艅cy nie mogli zbyt mocno pomaga膰 w obronie tego zagrania. no i potrzebny jest screener, kt贸ry b臋dzie grozi艂 czy to rzutem z mid-range (pick'n'pop) czy cho膰by solidnym wyka艅czaniem spod obr臋czy. cz臋sto akcje zaczynam od rog贸w i graj膮c ich r贸偶ne wariacje (o niekt贸rych ni偶ej) staram si臋 szuka膰 odpowiednich dla mnie rzut贸w. jest to dla mnie bardzo dobre ustawienie ataku poniewa偶 mam graczy, kt贸rzy dobrze si臋 czuj膮 na high post, gro偶膮c z niego rzutem, podaniem, czy wej艣ciem pod kosz (przede wszystkim Miller, West, Harden). Howard b臋dzie mia艂 troch臋 okazji wykaza膰 si臋 na post-up, zw艂aszcza w niekt贸rych match-upach. najcz臋艣ciej b臋d臋 jednak gra艂 iso dla Dwighta po jego pick'n'rollu czy te偶 jakiej艣 zas艂onie z podkoszowym u艂atwiaj膮cej zaj膮膰 pozycje pod dziur膮, b膮d藕 doprowadzaj膮c膮 do zmiany w kryciu. opr贸cz tego zamierzam gra膰 szybko bo mam graczy, kt贸rzy lubi膮 sobie pobiega膰 i na pewno Harden czy Deng zagwarantuj膮 mi troch臋 punkt贸w z szybkiego ataku.

Manu i Broda to moi g艂贸wni ballhandlerzy i ich picki b臋d膮 fundamentem mojego ataku. obaj 艣wietnie podaj膮, ko艅cz膮 spod obr臋czy, rzucaj膮 z mid-range i za trzy. maj膮c ich obu w jednym momencie na parkiecie rzucam wyzwanie obronie przeciwnika. jak chcecie zobaczy膰 jak skuteczny jest Manu na pickach przeciwko topowej defensywie to odsy艂am do finals '05, gdzie rzuca艂 艣rednio 19 pkt na 64% TS i w wa偶nych momentach by艂 nie do zatrzymania. Hardena wszyscy dobrze pami臋tamy i ogl膮damy go na co dzie艅, wi臋c wiemy jak efektywnym scorerem jest i do tego jak dobrze kreuje pozycje dla swoich partner贸w (+60% TS i 6.5 asyst na mecz), nawet w ostatnich POs, kt贸re s膮 jego jedyn膮 powa偶n膮 plam膮 w karierze rzuca艂 27 ppg na 52% TS (odejmuj膮c pierwsze dwa nieszcz臋sne mecze 29 ppg z 57% TS, a w elimination game rzuci艂 34 punkty na skuteczno艣ci 84% TS) do tego prowadz膮c w nich najlepsz膮 ofensyw臋. niekt贸rzy superstars chcieliby mie膰 takie playoffs. generalnie pogodzenie ich razem na boisku nie b臋dzie tak trudne, dalej opisz臋 wszystko dok艂adniej, ale obaj dobrze ruszaj膮 si臋 bez pi艂ki (szczeg贸lnie Manu) i obaj nie psuj膮 spacingu.

do grania pick贸w potrzebni s膮 mi strzelcy, kt贸rzy zapewniaj膮 miejsce do ich grania. tak prezentuj膮 si臋 wska藕niki rzutowe moich zawodnik贸w:

(po kolei: gracz, skuteczno艣膰 z 16 - 23 feet, skuteczno艣膰 z 16 - 23 feet w PO,聽 skuteczno艣膰 za 3, skuteczno艣膰 za 3 w PO)

Manu, 32%, 38%, 38%, 40%
Harden, 40%, 55%, 37%, 30%
Cassell, 45%, 46%, 38%, 44%
Deng, 38%, 39%, 35%, 33%
Jet, 48%, 40%, 36%, 43%
Lewis, 44%, -, 39%, -
West, 50%, 48%, -, -
Miller, 46%, 46%, -, -

jak wida膰, 8 z moich 9 graczy potrafi zagrozi膰 z mid-range i 6 zawodnik贸w umie rzuca膰 tr贸jki dobrze b膮d藕 bardzo dobrze. co wi臋cej, udowadniaj膮 to w POs.

moim g艂贸wnym screenrem b臋dzie Dwight Howard i to z nim b臋d臋 gra艂 pick'n'rolle. Howard nie potrafi rzuca膰, ale stawia dobre zas艂ony, jest szybki na nogach i dobrze ko艅czy spod kosza. z pozosta艂ymi moimi wysokimi (West, Miller, Lewis) b臋d臋 gra艂 raczej pick'n'popy (z racji tego, 偶e potrafi膮 rzuca膰, zaliczy膰 drive to the basket czy da膰 extra pass)

cz臋艣膰 w艂a艣ciwa:

-

moj膮 jedynk膮 w tym przypadku b臋dzie zazwyczaj Harden (rzadziej Manu), na lewym high post mo偶e sta膰 West/Miller/Lewis, na prawym b臋dzie to zazwyczaj Dwight, kt贸ry po back screenie r贸wnie偶 mo偶e dosta膰 pi艂k臋 na iso i jest to moja pierwsza opcja rozegrania tej zagrywki; drug膮 jest pi艂ka na iso dla Hardena/Manu, trzeci膮 jest pick'n'pop po hand-off, kt贸ry mo偶e zagra膰 Manu/Harden z moj膮 tr贸jk膮 pf'贸w (szczeg贸lnie deadly z Lewisem rzucaj膮cym zza 艂uku, je偶eli jest zagrane w dobrym tempie akcji, wi臋kszo艣膰 czw贸rek b臋dzie mia艂o problem nad膮偶y膰). w rogu po s艂abej stronie staram si臋 umieszcza膰 Manu/Hardena/Cassella, kt贸rzy je偶eli 偶adna z opcji wy偶ej nie b臋dzie zagrana, 艣cinaj膮 do pi艂ki dostaj膮c podw贸jn膮 zas艂on臋: najpierw od Dwighta, p贸藕niej po hand off od mojej czw贸rki. oczywi艣cie screenerzy przesuwaj膮 si臋 wcze艣niej tak, aby 艣cinaj膮cy dosta艂 pi艂k臋 na 45 stopni. center po zas艂onie 艣cina na przeciwleg艂y low post, a pf do najbli偶szego rogu gdzie mo偶e czeka膰 na podanie. dalej mog臋 gra膰 z tego w zasadzie to, co wymy艣li zesp贸艂.

- horns. pf i c na high post. jedynka idzie na ko藕le na zas艂on臋 pf'a, ale szeroko nie 艣cina pod kosz (chyba, 偶e widzi tak膮 mo偶liwo艣膰). w tym czasie na mocnej stronie strzelec w rogu (zazwyczaj Deng) 艣cina na s艂ab膮 stron臋 i stawia zas艂on臋 dla Dwighta na high post kt贸ry 艣cina pod kosz i zajmuje pozycje na mocnej stronie na low post. je偶eli jest dobrze ustawiony, w tej sytuacji mo偶emy wrzuci膰 mu pi艂k臋, je偶eli nie obro艅ca go frontuje, pi艂ka idzie na high post do pf, kt贸ry mo偶e mu spokojnie wrzuci膰 pi艂k臋, rzuci膰, lub wej艣膰 pod kosz. kolejn膮 opcj膮 jest przerzucenie pi艂ki na drug膮 stron臋 i pick'n'roll Hardena/Manu z Dwightem (pf stawia mu zas艂on臋, 偶eby m贸g艂 lepiej wyj艣膰 do ballhandlera, a nast臋pnie robi spacing ustawiaj膮c si臋 dalej od kosza na s艂abej stronie). mo偶emy te偶 nie gra膰 pick'n'roll, a np. pick'n'pop z pf'em, b膮d藕 izolacje dla Manu/Hardena.

- horns. pf i c na high post, jedynka podaje do Denga/Manu stoj膮cego na 45 stopniach i 艣cina do rogu na mocnej stronie. podanie do centra na high post, za艂ona Denga/Manu dla jedynki w rogu i zmiana pozycji. podw贸jna zas艂ona, najpierw pf'a, a p贸藕niej centra (hand off) dla zawodnika po s艂abej stronie (Manu/Harden), nast臋pnie zas艂ona centra dla pf'a wychodz膮cego na obw贸d, w tym czasie wej艣cie pod kosz Manu/Hardena, kt贸ry ma opcje odda膰 do pf'a na obwodzie (Lewis), sko艅czy膰 pod koszem, zagra膰 do centra, b膮d藕 odrzuci膰 do rogu dla Denga/Manu. pami臋tam, 偶e Spurs to grali z Bonnerem i Diawem jako pf i Manu jako ballhandlerem. mieli z tego du偶o open look贸w i dobrych wej艣膰 Manu pod kosz.

- moja ulubiona zagrywka Spurs czyli hammer

kibice San Antonio na pewno wiedz膮 jak bardzo jest efektywna. ja do jej grania mam r贸wnie偶 najlepszego wykonawce tego podania wzd艂u偶 baseline czyli Ginobiliego (czasem b臋dzie je wykonywa艂 m贸j inny niski, ale zazwyczaj powierzam realizacje tej zagrywki Manu), wi臋c jest dobrze. na strong side zas艂ona od pf, a na weak side zas艂on臋 b臋dzie stawia艂 center, a strzelcem (b膮d藕 wchodz膮cym pod kosz) b臋dzie Harden/Deng/Terry/Cassell. ta zagrywka jest bardzo dobra przeciwko obronie pick'n'rolli zwanej ice, zreszt膮 zobaczcie sami.

- high pick'n'roll Manu/Harden i Dwighta ze strzelcami ustawionymi szeroko (nie musz臋 chyba tutaj rozpisywa膰 wi臋cej).

- pick'n'pop niskiego i jednego z mojego pf'贸w, stawiaj膮cych zas艂on臋 do 艣rodka i biegn膮cych do baseline (West, Lewis i Miller potrafi膮 stamt膮d du偶o nawrzuca膰, a Lewis mo偶e zbiega膰 za lini臋 za trzy - pami臋tacie jak w ten spos贸b Hedo/Rashard zabijali Cavs?).

- picki Cassella z topu z pf/c, po kt贸rych mo偶e oddda膰 mid-range jumper/zagra膰 z wysokim/cokolwiek innego.

- iso dla Dwighta/Westa/Hardena/Manu/Jeta.

- pick'n'roll & pick'n'pop Manu/Hardena z high post z Dwightem/Millerem/Westem.

og贸lnie mam jeszcze du偶o zagrywek i opcji grania w g艂owie, ale nie b臋d臋 si臋 tu ju偶 wi臋cej rozpisywa艂, jak co艣 to pytajcie. mam zamiar gra膰 du偶o back sreen贸w (szczeg贸lnie dla Manu i Denga) i troch臋 down screen贸w dla moich strzelc贸w (g艂贸wnie Manu/Harden/Cassell/Jet).

a, jeszcze co do iso Dwighta, to nie jest on a偶 tak膮 czarn膮 dziur膮, jak niekt贸rzy tutaj pisz膮. w fina艂ach '09 kreowa艂 sporo pozycji dla swoich obwodowych, JVG wiele razy wspomina, 偶e Howard podaje ju偶 ca艂kiem nie藕le, 偶e jest cierpliwy i potrafi gra膰 z flow ofensywnym. g艂贸wnie w g1 by艂a widoczna padaka pod tym wzgl臋dem, ale to wynika艂o g艂贸wnie z tego, 偶e Magic (w tym Howard) byli kompletnie nieprzygotowani na spos贸b i si艂臋 obrony Lakers, kt贸rzy wy艂膮czyli ich ca艂膮 ofensyw臋 (generalnie do艣膰 艂atwo wy艂膮czy膰 atak, o kt贸rego sile decyduje pick'n'roll game Hedo).

podsumowanie:

mam bardzo mocny w ataku zesp贸艂 z dwoma 艣wietnymi graczami po tej stronie parkietu obudowanymi odpowiednimi pomocnikami. jestem ciekaw, jak b臋dziecie broni膰 duo Manu&Harden, szykuje si臋 wiele podw贸jnych penetracji i wiele fauli wysokich.

m贸j atak jest bardzo wszechstronny i b臋d臋 w stanie zdobywa膰 du偶o punkt贸w z pomalowanego, za 3, z ft. mog臋 gra膰 iso na kilku graczy i wykorzystywa膰 przewagi w match-upach. nikt z mojej dru偶yny nie psuje ataku, wszyscy to team playerzy i nie martwi臋 si臋 o ruch pi艂ki w moim zespole.

4. obrona

bronienie w艂asnego kosza jest w koszyk贸wce bardzo wa偶ne, obie dru偶yny robi膮 wszystko aby jak najmocniej utrudni膰 przeciwnikowi zdobywanie koszy (punkt贸w).

mam Dwighta Howarda czyli na pewno top5 obro艅c臋 tej zabawy (do tego odpowiedniego do bronienia dzisiejszych ofensyw opartych na pick'n'roll), kole艣 by艂 niesamowity w wybranych latach. zbiera艂 na bardzo wysokim poziomie, by艂 najlepszym w lidze rim protectorem, 艣wietnie pomaga艂 i by艂 bardzo dobrym obro艅c膮 1on1 i ju偶 on zapewnia mi odpowiedni poziom w obronie.

opr贸cz tego mam Luola Denga, kt贸ry mia艂 bardzo wysoki wp艂yw na obron臋 ca艂ego zespo艂u, co potwierdza RAPM (2 razy w pierwszej tr贸jce, co jak na obwodowego jest wynikiem doskona艂ym), opr贸cz elitarnej obrony 1on1, Deng bardzo dobrze pomaga艂 i potrafi艂 szybko przesuwa膰 si臋 po bronionej stronie. dodatkowo jest bardzo silny i ci臋偶ko go przestawi膰 w post-up.

Manu r贸wnie偶 w wybranych latach by艂 艣wietnym obro艅c膮, plus Miller i West czyli r贸wnie偶 bardzo przyzwoici i inteligentni obro艅cy.

moim g艂贸wnym mankamentem w obronie b臋dzie na pewno Harden, oraz Lewis; ale uwa偶am, 偶e reszta sk艂adu powinna by膰 w stanie ich odpowiednio ukry膰. dodatkowo jak widzimy w聽 tym sezonie Broda w dobrym systemie defensywnym i z dobrymi obro艅cami obok (Beverley&Ariza) potrafi si臋 odnale藕膰 i nie psuje obrony Rox w wydatnym stopniu. co do Lewisa to ju偶 pisa艂em, 偶e facet w wybranych latach gra艂 nie na swojej pozycji w obronie, przez co jego statystyki nie wygl膮daj膮 zbyt dobrze. w Orlando z Howardem natomiast wygl膮da艂 ju偶 dobrze w obronie, poniewa偶 broni艂 pf'贸w, a nie ni偶szych i szybszch sf'贸w.

Cassella okre艣lem jako neutralnego po bronionej stronie, a Terry b臋dzie gra艂 ma艂o i g艂贸wnie w drugiej kwarcie, gdzie na pewno b臋dzie mo偶na go ustawi膰 na s艂abszego w ataku rywala.

rywali zamierzam nakierowywa膰 na Dwighta, picki zamierzam kry膰 w zale偶no艣ci od tego kto je b臋dzie gra艂 i w kt贸rych miejscach parkietu. na niekt贸rych b臋d臋 przechodzi艂 g贸r膮, na niekt贸rych (rzadziej) do艂em. na pewno niekt贸rych graczy b臋d臋 trapowa艂, picki na boku "zamra偶am"; a je偶eli b臋dzie ko艅c贸wka na shot-clock ch臋tnie robi臋 switch (West, Lewis czy Howard dadz膮 rad臋 usta膰 ni偶szego rywala na ko艅c贸wk臋 akcji). w tej zabawie zamierzam podwaja膰 non-stop tylko jednego gracza (chyba si臋 domy艣lacie nawet jakiego), reszt臋 gwiazd zamierzam kry膰 1on1 przez wi臋kszo艣膰 czasu. czasem Dwight b臋dzie kry艂 gorszego w ataku podkoszowego, 偶eby m贸g艂 skoncentrowa膰 si臋 na helpD, na najlepszego obwodowego zazwyczaj rzucam Denga.

5. podsumowanie

uwa偶am, 偶e m贸j zesp贸艂 jest bardzo mocny i nie powinienem obawia膰 si臋 偶adnej dru偶yny w tej rozgrywce, z ka偶dym mog臋 spokojnie stan膮膰 w szranki. mam all-time competitora Manu, 艣wietnego obro艅c臋 Howarda i nad wyraz dobry ofensywnie obw贸d. dodatkowo moi gracze nie gryz膮 si臋 nawzajem, s膮 dobrze dopasowani i mog膮 pe艂ni膰 podobne role, do tych kt贸re pe艂nili w swoich zespo艂ach.

Edytowane przez metlik
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Czy mo偶esz napisa膰 skr贸towy opis dla tych kt贸rym nie chce si臋 czyta膰 ca艂o艣ci?

PS. Wczoraj by艂em na konferencji w s膮dzie arbitra偶owym na kt贸rej wypowiada艂 si臋 pewien s艂awny profesor prawa zajmuj膮cy si臋 mi臋dzynarodowym arbitra偶em. Strasznie narzeka艂 偶e na ca艂ym 艣wiecie nawet najlepsi prawnicy pisz膮 pisma na 100 stron i powtarzaj膮 si臋 ca艂y czas 20 razy my艣l膮c 偶e to jest dobre. Kr贸tkie = lepsze.聽

Odno艣nik do komentarza

Czy mo偶esz napisa膰 skr贸towy opis dla tych kt贸rym nie chce si臋 czyta膰 ca艂o艣ci?

PS. Wczoraj by艂em na konferencji w s膮dzie arbitra偶owym na kt贸rej wypowiada艂 si臋 pewien s艂awny profesor prawa zajmuj膮cy si臋 mi臋dzynarodowym arbitra偶em. Strasznie narzeka艂 偶e na ca艂ym 艣wiecie nawet najlepsi prawnicy pisz膮 pisma na 100 stron i powtarzaj膮 si臋 ca艂y czas 20 razy my艣l膮c 偶e to jest dobre. Kr贸tkie = lepsze.聽

przepraszam Bast stara艂em si臋 upchn膮膰 wszystko jak si臋 da; co艣 pomy艣l臋 jak to dobrze skr贸ci膰 i wrzuc臋 jutro (偶eby艣 m贸g艂 si臋 spokojnie dopieprzy膰 :smile:). sam jestem zwolennikiem kr贸tkich form i nawet te偶 by艂em ostatnio w s膮dzie arbitra偶owym!

edit:

- mam odpowiednio zbilansowany sk艂ad, zawodnicy w moim zespole b臋d膮 pe艂nili podobne role do tych, kt贸re pe艂nili w swoich zespo艂ach,

- moi gracze w wybranych latach grali daleko w postseason i zaliczali w nich dobre/bardzo dobre wyst臋py,

- przeczytaj punkt 2. czyli rotacja,

- atak zamierzam oprze膰 na Manu&Harden i ich pickach,

- troch臋 szybkiej gry na pewno zobaczymy bo przede wszystkim Harden lubi sobie pobiega膰 do szybkiego ataku i jest w nim bardzo skuteczny,

- cz臋sto moim wyj艣ciowym ustawieniem do gry w ataku s膮 rogi (mam graczy dobrze czuj膮cych si臋 na high post i odpowiedni spacing),

- iso dla Manu/Hardena/Dwighta/Westa/Jeta,

- w obronie mam 艣wietnego Howarda, kt贸ry za艂atwia wszystko pod moim koszem,

- do tego Deng/Manu/West/Miller czyli r贸wnie偶 bardzo dobrzy obro艅cy,

- picki zamierzam kry膰 w zale偶no艣ci od przeciwnika i miejsca ich rozegrania (nie boje si臋 switchowa膰 w odpowiednim momencie akcji i na odpowiednich match-upach),

- raczej nie przewiduje grania stref膮,

- podwajam non stop tylko Shaqa, innych graczy kryje g艂贸wnie 1on1,

- Howard czasem b臋dzie kry艂 gorszego podkoszowego, a Deng zazwyczaj najlepszego gracza na obwodzie.

dobra, tak pokr贸tce wi臋kszo艣膰 tego o czym pisa艂em, nie wiem czy w og贸le co艣 wi臋kszego z tego wynika, ale no stara艂em si臋 wszystko jak najbardziej skr贸ci膰

Edytowane przez metlik
Odno艣nik do komentarza

Masz przyjemny sk艂adzik, ale grasz swoim najlepszym zawodnikiem 24 mpg out of his position, zamiast Jasona Terry'ego kt贸ry jest ci potrzebny dok艂adnie do niczego - mog艂e艣 bra膰 back up PG, kt贸ry mo偶e gra膰 bez pi艂ki (Bledsoe!), a zamiast Rasharda Lewisa te偶 przyda艂by si臋 jaki艣 rolluj膮cy do kosza big man (Blake! Amare! Dice!), 偶eby zupe艂nie zmaksymalizowa膰 zalety Hardena i Manu.

lineup Cassell-Manu-Deng-West-Howard aka big balls lineup bardzo mi si臋 podoba i jest w stanie wyskoczy膰 na solo z ka偶dym, ale to co skopa艂e艣 w tym sk艂adzie to rotacja.

Odno艣nik do komentarza

Masz przyjemny sk艂adzik, ale grasz swoim najlepszym zawodnikiem 24 mpg out of his position

w wybranych sezonach Manu gra艂 30% czasu na sf w RS i 40% czasu w PO, poza tym nie liczy si臋 do ko艅ca pozycja, a zadania. pisa艂em, 偶e Manu jest takim umownym pg, a w ustawieniach z Hardenem te偶 ci臋偶ko czasem b臋dzie powiedzie膰 kto jest sg, a kto sf. czy to jest granie out of position?

zamiast Jasona Terry'ego kt贸ry jest ci potrzebny dok艂adnie do niczego - mog艂e艣 bra膰 back up PG, kt贸ry mo偶e gra膰 bez pi艂ki (Bledsoe!), a zamiast Rasharda Lewisa te偶 przyda艂by si臋 jaki艣 rolluj膮cy do kosza big man (Blake! Amare! Dice!), 偶eby zupe艂nie zmaksymalizowa膰 zalety Hardena i Manu.

Jet to moja kradzie偶 wszystkim, kt贸rzy chcieli mie膰 scoring punch z 艂awki na najwy偶szym poziomie. nie widz臋 wi臋kszych problem贸w z moj膮 rotacj膮, a Terry mo偶e wej艣膰 i rozstrzela膰 wiele zespo艂贸w kiedy jest hot. z tym rolluj膮cym graczem pewnie masz racje, ale dla mnie priorytetem by艂o zapewnienie odpowiedniego miejsca do grania 1on1 czy pick'n'rolli i szuka艂em graczy przede wszystkim dobrze rzucaj膮cych maj膮c Dwighta

Odno艣nik do komentarza

Masz przyjemny sk艂adzik, ale grasz swoim najlepszym zawodnikiem 24 mpg out of his position, zamiast Jasona Terry'ego kt贸ry jest ci potrzebny dok艂adnie do niczego - mog艂e艣 bra膰 back up PG, kt贸ry mo偶e gra膰 bez pi艂ki (Bledsoe!), a zamiast Rasharda Lewisa te偶 przyda艂by si臋 jaki艣 rolluj膮cy do kosza big man (Blake! Amare! Dice!), 偶eby zupe艂nie zmaksymalizowa膰 zalety Hardena i Manu.

lineup Cassell-Manu-Deng-West-Howard aka big balls lineup bardzo mi si臋 podoba i jest w stanie wyskoczy膰 na solo z ka偶dym, ale to co skopa艂e艣 w tym sk艂adzie to rotacja.

nie zgodz臋 si臋. z linu-upem.Alston-Lee-Turkoglu-Lewis-Howard potrafi艂o Magic zrobi膰 11 atak i mieli pierwsz膮 obron臋 NBA.

wi臋c w ok贸艂 Howarda trzeba budowa膰 sk艂ad gdzie poprawia si臋 atak. Manu i Harden to zapewniaj膮 . w obronie Deng to lepsze wersja Lee,. Manu na pewno lepszy ni偶 Hedo a Cassel powiedzmy, 偶e z Nelsonem i Alstonem si臋 nie r贸偶ni膮.

linup z Casselem-Weste-Howardem atak wygl膮da艂by topornie i nie przesadzajmy. Manu i Harden rozpierdalaj膮 w ataku a nie r贸bmy ze Splittera, Duncana, Horry'ego, Boonera, Terrence Jones jaki艣 mega roluj膮cych zawodnik贸w.

bez power finisher贸w i tak prowadz膮 zajebi艣cie ofensyw臋 wi臋c dla mnie bardzo dobrze, 偶e wychodzi takich linupem.

Howard-Deng i tak daj膮 dobr膮 obron臋 a dw贸jka lewor臋cznych wariat贸w poprawia atak.聽

i po艂膮czenie Cassel-Lewis wygl膮da dobrze bo ten pierwszy b臋dzie m贸g艂 by膰 wykorzystany ty艂em do kosza a Lewis b臋dzie robi艂 to co lubi czyli lata艂 po obwodzie.

Edytowane przez Koelner
Odno艣nik do komentarza

40mpg Denga na tym levelu - ATF, nie powala, zwlaszcza ze scorer z niego w calym towarzystwie ATF mierny

wiele si臋 mog艂em spodziewa膰, ale nie przywalenia do tego. zgadzam si臋, s艂aby scorer z Denga jak na ATF

Rappar, masz jakiego艣 bota, kt贸ry automatycznie lubi posty z krytyk膮 jakiego艣 zespo艂u? :D

Odno艣nik do komentarza

Sorry metlik, zapomnia艂em. Nie jestem wielkim fanem tego sk艂adu szczerze powiedziawszy.

Cassell i Terry z miejsca do wywalenia na bruk, je艣li Manu i Harden maj膮 by膰 g艂贸wnymi popychaczami ataku, to trzeba im da膰 go艣ci, kt贸rzy b臋d膮 biega膰, rzuca膰 za 3 i broni膰 (艂atwo si臋 tak m贸wi, nie), a nie te dwie dziury (Deng spoko, ale za ma艂o). Cassell to w og贸le nieporozumienie, do Hardena, Manu i Howarda pasuje jak pi臋艣膰 do nosa, b臋dzie trzyma艂 pi艂k臋, klepa艂 ty艂em do kosza i odpala艂 idiotyczne rzuty. Do gazu z nim.

Cassell, Terry i Harden graj膮 艂膮cznie 70 minut, czyli przez spor膮 cz臋艣膰 meczu prosisz si臋 o katastrof臋 w obronie maj膮c dwoch z nich jednocze艣nie na parkiecie.

Bledsoe, Hinrich, Danny Green, Ariza, te klimaty.

Pod koszem lepiej.

Og贸lnie szkielet Manu-Harden-West-Howard jest spoko, ale obudowanie ich troch臋 kuleje.

Edytowane przez Chytruz
Odno艣nik do komentarza

Cassell i Terry z miejsca do wywalenia na bruk, je艣li Manu i Harden maj膮 by膰 g艂贸wnymi popychaczami ataku, to trzeba im da膰 go艣ci, kt贸rzy b臋d膮 biega膰, rzuca膰 za 3 i broni膰 (艂atwo si臋 tak m贸wi, nie), a nie te dwie dziury (Deng spoko, ale za ma艂o). Cassell to w og贸le nieporozumienie, do Hardena, Manu i Howarda pasuje jak pi臋艣膰 do nosa, b臋dzie trzyma艂 pi艂k臋, klepa艂 ty艂em do kosza i odpala艂 idiotyczne rzuty. Do gazu z nim.

Cassell w moich sezonach (w PO) ma 58% TS, per 36 rzuca艂 14 rzut贸w i mia艂 25% USG. do tego, kto艣 z pi艂k膮 jest mi potrzebny maj膮c w pierwszym sk艂adzie Denga i Howarda, Manu gra艂 obok Parkera, a Harden z Beverleyem, Linem. wiadomo, 偶e nie jest on moim g艂贸wnym playmakerem, ale troch臋 pokoz艂owa膰 musi, do tego Sam daje mi bardzo dobry rzut z mid-range (co jest wa偶ne w postseason) i tr贸jk臋 na wysokim poziomie

Cassell, Terry i Harden graj膮 艂膮cznie 70 minut, czyli przez spor膮 cz臋艣膰 meczu prosisz si臋 o katastrof臋 w obronie maj膮c dwoch z nich jednocze艣nie na parkiecie.

nie wydaje mi si臋 偶eby Cassell by艂 w tym czasie a偶 tak膮 tyczk膮 w obronie. Harden dzisiaj nie jest a偶 takim cepem jak rok/dwa temu. Jet b臋dzie gra艂 swoje minuty obok Manu (g艂贸wnie)

Odno艣nik do komentarza

Metlik

Cassell to mo偶e 艣redni fit, ale dobrze, 偶e wybra艂e艣 w ostatniej rundzie jakiegokolwiek rozgrywaj膮cego, bo ba艂em si臋, 偶e b臋dziesz chcia艂 gra膰 Manu i Hardenem obok siebie fulltime. Tak czy inaczej, pozostaje to twoim najwi臋kszym mankamentem - ta dw贸jka (plus jeszcze Dwight) to b臋dzie maszyna do robienia strat, kiedy kto艣 naci艣nie Ci臋 porz膮dnym trappingiem. Ja na pewno tak ustawia艂bym obron臋 przeciwko Tobie, wi臋c proponuj臋 skupi膰 si臋 na przygotowaniu pod tak膮 taktyk臋.

Na pewno jednak je艣li ju偶 si臋 zdecydowa艂e艣 na ten duet, ze wszystkimi swoimi wadami, to nie pozostaje Ci nic innego, jak maksymalizowa膰 ich zalety za wszelk膮 cen臋. Tak wi臋c picki z ich udzia艂em w halfcourcie (fajne jest to, 偶e Manu jest lewor臋czny, do tego obaj z Hardenem mog膮 by膰 skuteczni jako spot up shooterzy - jeden b臋dzie rozci膮ga艂 obron臋, drugi atakowa艂 z pi艂k膮).

Bardzo dobrze, 偶e wspomnia艂e艣 o postupach Dwigha po pickach. To jest chyba najlepszy pomys艂 na jego wykorzystanie, bior膮c pod uwag臋, 偶e on nie chce by膰 tylko finisherem i jego ego potrzebuje by膰 dokarmiane. Rozwa偶 dwie opcje, jakie stosowa艂a Indiana i Orlando.

Pacers atakowali agresywn膮 obron臋 Miami pickami z Hibbertem stawiaj膮cym zas艂on臋 i Westem wychodz膮cym na high post. West nie jest wybitnym passerem, ale radzi艂 sobie wystarczaj膮co dobrze w tamtych seriach, do tego midrange - otwiera Ci to opcj臋 na high-low do Dwighta, rzut z p贸艂dychy Westa, rozrzucenie do shooter贸w lub bezpo艣redni atak ballhandlera.

Analogicznie w przypadku Lewisa, tyle 偶e on wychodzi艂 ca艂kiem na obw贸d, na wprost kosza i rzuca艂 post entry do Howarda.

Nie mam nic przeciwko wyborowi Lewisa, mimo 偶e troch臋 za wcze艣nie go wzi膮艂e艣. West jest ok, chocia偶 ja na Twoim miejscu postawi艂bym na Horforda.

Natomiast mam zastrze偶enia do rotacji. Jak ju偶 masz tego Terry'ego, to czemu grasz nim tylko 6 minut? To tw贸j najlepszy shooter, b臋dzie Ci potrzebny w pi膮tkach z Westem i Dwightem, gdzie mo偶e by膰 do艣膰 ciasno. Nie ba艂bym si臋 tak偶e da膰 paru minut Hardenowi na tr贸jce, zamiast katowa膰 Denga przez prawie ca艂y mecz.

Pi膮tka Terry-Manu-Harden-West-Dwight, ma wprawdzie dwie dziury w obronie, ale pozosta艂a tr贸jka jest mocna, a w ataku wariant z high pickami, jaki opisa艂em, by艂by bardzo trudny do wybronienia.

Edytowane przez Jendras
Odno艣nik do komentarza

Natomiast mam zastrze偶enia do rotacji. Jak ju偶 masz tego Terry'ego, to czemu grasz nim tylko 6 minut? To tw贸j najlepszy shooter, b臋dzie Ci potrzebny w pi膮tkach z Westem i Dwightem, gdzie mo偶e by膰 do艣膰 ciasno. Nie ba艂bym si臋 tak偶e da膰 paru minut Hardenowi na tr贸jce, zamiast katowa膰 Denga przez prawie ca艂y mecz.

Pi膮tka Terry-Manu-Harden-West-Dwight, ma wprawdzie dwie dziury w obronie, ale pozosta艂a tr贸jka jest mocna, a w ataku wariant z high pickami, jaki opisa艂em, by艂by bardzo trudny do wybronienia.

wpisanie Manu na sf, to w sumie granie dw贸jk膮 Manu - Harden na pozycjach 2/3 gdzie ci臋偶ko powiedzie膰 kto jest kim. g艂贸wnym zarzutem wobec mojego sk艂adu jest obrona na obwodzie, wi臋c na pewno przeciwko niekt贸rym mog臋 zarzuca膰 takim line-upem, ale nie przeciwko wszystkim dru偶ynom b臋dzie to efektywne. to 6 minut Terrego to u艣rednienie, na pewno czasem b臋dzie gra艂 wi臋cej, poza tym wa偶ne jak wejdzie w mecz bo je艣li mu siedzi to maj膮c obok siebie Manu czy Hardena mo偶e odwr贸ci膰 losy spotkania

Odno艣nik do komentarza

呕aden zawodowy grajek, niewa偶ne w jakich okoliczno艣ciach, maj膮cy fizycznie mo偶liwo艣膰 grania powyzej 10-15 minut 艣rednio, nie b臋dzie czu艂 si臋 pewnie, a wiec dobrze gra艂, przy 艣redniej ilo艣ci minut 6. To jest 偶art ? Terry to nie jest byle roles z przeci臋tnego zespo艂u NBA, nie musisz si臋 obawia膰 偶e jak go wpu艣cisz na 艣rednio 15 minut zawali Ci ca艂y gameplan. Zachowujecie znamiona realizmu ? To nie mo偶e gra膰 6 minut. Bez k**** przesady.

Odno艣nik do komentarza

呕aden zawodowy grajek, niewa偶ne w jakich okoliczno艣ciach, maj膮cy fizycznie mo偶liwo艣膰 grania powyzej 10-15 minut 艣rednio, nie b臋dzie czu艂 si臋 pewnie, a wiec dobrze gra艂, przy 艣redniej ilo艣ci minut 6. To jest 偶art ? Terry to nie jest byle roles z przeci臋tnego zespo艂u NBA, nie musisz si臋 obawia膰 偶e jak go wpu艣cisz na 艣rednio 15 minut zawali Ci ca艂y gameplan. Zachowujecie znamiona realizmu ? To nie mo偶e gra膰 6 minut. Bez k**** przesady.

to jest 艣rednio 6, bo czasem mo偶liwe, 偶e b臋dzie gra艂 0 :smile:

Edytowane przez metlik
Odno艣nik do komentarza

• wiLQ zablokowa艂(a) ten temat
Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.